Gość: lukasz IP: *.tele2.pl 28.09.01, 12:57 To nie jest głupie nawet im ułatwiać i zachęcać. Zważywszy że o wyjeździe na Zachód marzą na ogół ci, którzy najmniej się tam do czegokolwiek nadają to bardzo by nam ulżyli wyjeżdżając. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bor'ka Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 28.09.01, 13:07 To jakas bzdura i ja sie pytam, lep jakiej propagandy sie za tym kryje ? A za granica tylko czekaja na perly z Europy Wschodniej. Od kiedy Price-Waterhouse robi takie ankiety?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.Z. Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: *.*.*.* 28.09.01, 13:10 No cóż, z jednej strony w Polsce tradycja emigracji "za chlebem" jest długa, z drugiej strony, rzeczywiście ludzie nie mają pojęcia. Z przerażeniem w samolotach do USA obserwowałem rodziny, które wygrawszy "zieloną kartę", sprzedawszy wszystko w Polsce, z dziećmi leciały tam, nie znając nawet dobrze języka i nie mając zapewnionego "zaplecza". Ludzie, tam człowiek jest wart dokładnie tyle ile jest wart i nic więcej. Nikt nikomu nic za darmo nie da. Pracy trzeba umieć szukać, a z tym i w Polsce nie każdy sobie radzi. Nie ma co liczyć też na pomoc socjalną społeczeństwa, któremu nic od siebie się nie dało. Decyzja o emigracji powinna być dobrze przemyślana, bo w innym przypadku można będzie obserwować, to co mogłem obserwować i ja - Polacy na granicy nędzy, żyjący z godziny na godzinę dorywczymi zajęciami. Wyrabiający nie najlepszą nam wszystkim opinię w tamtych społeczeństwach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dh Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: 193.178.168.* 28.09.01, 13:19 Gość portalu: lukasz napisał(a): > To nie jest głupie nawet im ułatwiać i zachęcać. Zważywszy że o wyjeździe na > Zachód marzą na ogół ci, którzy najmniej się tam do czegokolwiek nadają to > bardzo by nam ulżyli wyjeżdżając. Lukaszu, jestes glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: *.tele2.pl 28.09.01, 13:37 Gość portalu: dh napisał(a): > Lukaszu, jestes glupi. Nie, nie jestem jestem "glupi", jestem jak kapitan McWhirr z "Tajfunu" i uważam że jak na tak ograniczonego człowieka radzę sobie całkiem dobrze. Pozdrawiam Cię serdecznie, widząc że jesteś prostolinijnym i dobrym człowiekiem. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: 212.141.155.* 28.09.01, 14:07 Moim zdaniem wyniki ankiety sa sfalszowane. Za granice chce wyjechac 100% Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.Z. Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: *.*.*.* 28.09.01, 14:32 Gość portalu: alek napisał(a): > Moim zdaniem wyniki ankiety sa sfalszowane. Za granice chce wyjechac 100% > Polakow. Proszę odliczyć moją skromną osobę. Ja wcale nie chcę. Pomimo posiadania karty stałego pobytu w USA zdecydowałem (ze względów osobistych i uważam, że zrobiłem dobrze) o powrocie do Polski. Choć podobają mi się "zachodnie" miasta (tam kultura architektoniczna o zabudowie zaczęła decydować znacznie wcześniej niż w Polsce), to ja jednak wolę (szczególnie po dłuższej nieobecności) Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
jelonki Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę 28.09.01, 14:40 Gość portalu: alek napisał(a): > Moim zdaniem wyniki ankiety sa sfalszowane. Za granice chce wyjechac 100% > Polakow. Witam, Tu nikt nie mówi o wyjeżdzie na stałe tylko o wyjeździe do pracy. A to jest różnica, bo taki wyjazd może trwać tylko kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: 212.141.155.* 28.09.01, 14:57 jelonki napisał(a): > Gość portalu: alek napisał(a): > > > Moim zdaniem wyniki ankiety sa sfalszowane. Za granice chce wyjechac 100% > > Polakow. > > > Witam, > Tu nikt nie mówi o wyjeżdzie na stałe tylko o wyjeździe do pracy. A to jest > różnica, bo taki wyjazd może trwać tylko kilka lat. Z tym to jest tak: wielu wyjezdzajacych "na stale" wraca po kilku latach, wiekszosc tych, ktorzy wyjezdzaja "na chwile" do pracy, nigdy juz nie wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę i OK IP: *.tele2.pl 28.09.01, 15:01 jelonki napisał(a): > Tu nikt nie mówi o wyjeżdzie na stałe tylko o wyjeździe do pracy. A to jest > różnica, bo taki wyjazd może trwać tylko kilka lat. No wlasnie ja mówię że wielu opłacałoby sie wyslac na stale. Kilka lat zupelnie nas nie urzadza, bo wrócą urągając jeszcze i Zachodowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dh Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: 193.178.168.* 28.09.01, 16:06 Gość portalu: lukasz napisał(a): > Gość portalu: dh napisał(a): > > Lukaszu, jestes glupi. > > Nie, nie jestem jestem "glupi", jestem jak kapitan McWhirr z "Tajfunu" i uważam > > że jak na tak ograniczonego człowieka radzę sobie całkiem dobrze. > Pozdrawiam Cię serdecznie, widząc że jesteś prostolinijnym i dobrym człowiekiem > . > :-) Jesli nie jestes glupi, to co sie k***a dziwisz, ze tyle ludzi chce wypie****c do krajow, ktore sa w oczywisty sposob bogatsze i lepiej poskladane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 22:46 Gość portalu: dh napisał(a): > Jesli nie jestes glupi, to co sie k***a dziwisz, ze tyle ludzi chce wypie****c > do > krajow, ktore sa w oczywisty sposob bogatsze i lepiej poskladane? > Nie jestes w stanie zrozumiec jasno postawionego zagadnienia, uzywasz plugawego jezyka i Lukasz chyba wlasnie takich jak ty chcialby wyslac na stale zagranice. Nasz kraj stalby sie wtedy szybciej "w oczywisty sposob bogatszy i lepiej poskladany". Warto nawet byloby dawac wam jakies drobne na bilet w jedna strone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds Re: do piotrka IP: 193.178.168.* 30.09.01, 15:47 Gość portalu: piotrek napisał(a): > Gość portalu: dh napisał(a): > > Jesli nie jestes glupi, to co sie k***a dziwisz, ze tyle ludzi chce wypie* > ***c > > do > > krajow, ktore sa w oczywisty sposob bogatsze i lepiej poskladane? > > > > Nie jestes w stanie zrozumiec jasno postawionego zagadnienia, uzywasz plugawego > > jezyka i Lukasz chyba wlasnie takich jak ty chcialby wyslac na stale zagranice. > Nasz kraj stalby sie wtedy szybciej "w oczywisty sposob bogatszy i lepiej > poskladany". Warto nawet byloby dawac wam jakies drobne na bilet w jedna strone > . Kolego. Polska to nie jest twoj monopol, ani monopol ludzi myslacych jak ty. Ja na przyklad chetnie widzialbym ciebie poza granicami kraju, ale tego nie napisze, zeby sie do ciebie nie upodobnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: 212.162.228.* 28.09.01, 14:16 Gość portalu: lukasz napisał(a): > To nie jest głupie nawet im ułatwiać i zachęcać. Zważywszy że o wyjeździe na > Zachód marzą na ogół ci, którzy najmniej się tam do czegokolwiek nadają to > bardzo by nam ulżyli wyjeżdżając. Zgadzam sie i dodam, ze jezeli ktos nie jest sobie w stanie dac rady we wspolczesnej Polsce gdzie zna dobrze jezyk, kulture i panujace obyczaje to na pewno nic nie osiagnie w obcym kraju, niezaleznie od tego, jaki bogaty ten kraj by byl. Oczywiscie, wykonujac najprostsza prace fizyczna np. w Polsce i w USA w tym drugim przypadku zarobi wiecej pieniedzy, ale nie az o tyle zeby usprawiedliwialo to decyzje o wyjezdzie na stale. Wiadomo tez, ze jezeli ktos przebywa na zasilku socjalnym, to lepiej dla niego, zeby ten zasilek pobieral w Niemczech a nie w Polsce. Zaznaczam, ze nie pisze tutaj o wybitnych fachowcach, ktorzy wyjezdzaja z kraju poniewaz nie sa w stanie sie tutaj w pelni zawodowo rozwinac, lecz o zdecydowanej wiekszosci osob udajacych sie na emigracje, ktora nie jest do tego zupelnie przygotowana. Nie pisze tez o tzw. turystach, ktorzy wyjezdzaja czasowo, zeby zarobic troche pieniedzy i zainwestowac je w kraju, gdyz jest to zupelnnie inna para kaloszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 18:48 Wyglada mi to na raport zrobiony na zamówienie Austrii lub innego kraju UE zainteresowanego rozmiękczeniem stanowiska negocjacyjnego Polski w sprawie dostępu do unijnego rynku pracy. Chyba, że ma być to samospełniajaca się przepowiednia dotycząca potencjalnych skutków ostatnich wyborów parlamentarnych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chaladia Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: 212.69.73.* 28.09.01, 20:48 Dziwię się, że firma o (jak mi się do tej chwili wydawało) światowej renomie może podobne nonsensy sygnować swoją nazwą. 40% Polaków (rozumiem, że zawodowo czynnych) musiałoby się jakoś przełożyć na moje środowisko zawodowe, rodzinę, znajomych i sąsiadów. Nie przekłada się nijak - a jestem budowlańcem (chyba najbardziej mobilny zawód po cywilnym personelu latającym), znam biegle angielski i niemiecki, obracam się w środowisku ex-expatriatów i mieszkam w osiedlu, gdzie większość stanowią ludzie podobni do mnie. Póki co, to ja jestem jednym z zaledwie kilku szaleńców z tysiąca, jaki poważnie rozważa wyjazd do pracy za granicę, ale to inna kategoria, bo nie UE chodzi, ale o Bliski Wschód. Czyli - mniej niż 1%. Póki co, polskie firmy mają poważny problem z obsadzeniem przyznanego nam limitu zatrudnienia w Niemczech. Wystarczy popatrzeć na ananse w Gazecie o Pracę różnych spółek np. "Budimexu" o opszukiwaniu chętnych do pracy w Niemczech. Cóż, jak nie wiadomo, o co chodzi, to zapewne chodzi o pieniądze. A ponieważ sprawa jest nieco poważniejsza niż np. "sprzedanie" przetargu publicznego na smołowanie dachu magistratu w Pcimiu Dolnym jakiemuś krewnemu sołtysa, to biorąc pod uwagę szkodliwość takiej publikacji dla interesu narodowego, może UOP by się tym zainteresował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: PriceWat.Coopers:40% Polaków chce wyjechać za granicę IP: 213.25.158.* 29.09.01, 19:29 Bo tez to i taka firma, poza tym ze o "swiatowej renomie" to trudno cos dobrego powiedziec. I tylko jednego jestem ciekawa - czy ktos wie kto zamowil tem raport w PWC? Odpowiedz Link Zgłoś