Gość: podróżny Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 18:26 A coóż to za pokrętny pomysł z nową trasą 35? Z Bemowa na południe przez Piaski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola [...] IP: *.aster.pl 26.11.05, 18:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadzior Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 23:14 >> A coóż to za pokrętny pomysł z nową trasą 35? Z Bemowa na południe przez Piaski? A co w niej pokręconego? Przecież to po prostu wydłużenie trasy o kilka przystanków ulicą Powstańców Śląskich. Będzie to bardzo dobra i szybka linia do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Nie da się zwalczyć stad przy warszawskim ruchu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 19:15 > i nareszcie przestaną podjeżdżać na przystanki stadami< Stada są wynikiem większych i mniejszych zakłoceń w ruchu(awarie, korki, wypadki itd.), a te w takim miescie jak Warszawa muszą występować.Dlatego obietnice zlikwidowania korków są picem na wodę, który ma pokazać, że coś się robi, coś się zmienia...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gln Re: Nie da się zwalczyć stad przy warszawskim ruc IP: 87.207.129.* 27.11.05, 11:25 Poza szczytem (gdy koordynacja jest najbardziej potrzebna ze względu na niską częstotliwość) jak najbardziej się da, a i w szczycie nie jest to sprawa beznadziejna. Przypominam, że punktualność tramwajów waha się w okolicach 90% - dla całego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.aster.pl 26.11.05, 19:49 SUPER!!! Bede miala tramwaj z mojego Bemowa do metra na Gdanskim!!! Szkoda tylko ze 35 skonczy trase na Nowym Bemowie ktore ledwo dotyka tego osiedla... mogliby je jeszcze bardziej przedluzyc, podobnie jak 2 - na Kolo... Wtedy Bemowo mialoby wybor: Jechac do centralnego 24 przez Kolo albo 35 przez Piaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario A co z Banacha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 10:31 A co dacie w zamian na Banacha? Zabierzecie 20, 29, 36 i 45, a puścicie tam jedynie marną siódemkę? Bez sensu!!!!!! Zamienił stryjek cztery siekierki na jeden marny kijek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: A co z Banacha? IP: *.aster.pl 27.11.05, 10:59 Siodemka bedzie miala bardzo wysoka czestotliwosc - to raz. Dwa - z pętli Banacha jest rzut beretem do Grójeckiej, na której linii skolko ugodno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tka.. Re: A co z Banacha? IP: *.chello.pl 27.11.05, 11:14 Nie chrzan, np. 20 (jedyne polaczenie Woli z Ochota), jaki ma sens zmiana pętli???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gln Re: A co z Banacha? IP: 87.207.129.* 27.11.05, 11:22 Jak na "jedyne połączenie", to ta linia ma na Ochocie marną frekwencję... nawet bardzo marną. A samo połączenie Woli z Ochotą realizuje się na przykład przez 167, 184, 157, 186/404. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roborobi Re: A co z Banacha? IP: *.chello.pl 27.11.05, 12:29 Gość portalu: Gln napisał(a): A samo połączenie Woli z Ochotą realizuje się na przykład przez 167, 184, 157, 186/404. Wydaje mi się, że chodzi o szybsze połączenie tramwajowe, a nie korkowe autobusowe. Ironia właczona: Tak, przecież zawsze można jeszcze podjechać sobie tramwajem nr "7" do Pl. Zawiszy, a tam to już cała gama tramwajów. Ironia wyłączona: ZTM stara się, żeby wszyscy którzy jeźdzą komunikacją miejską prawie codziennie mieli tzw. miesięczny na wszystkie linie (karty miejskie), a potem podniesie cennik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tka...167,184,15 Re: A co z Banacha? IP: *.chello.pl 03.12.05, 23:01 A wiesz ile czasu i w jakim scisku jedzie sie np 186 z przystanku Obozowa na przystanek Banacha, stojac zaz po raz w korkach? Zmiana petli 20 jest poprostu bezsensowna, frekfencja napewno sie nie zwiekszy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kveld Re: A co z Banacha? IP: *.acn.waw.pl 27.11.05, 11:52 A co jesli 7 bedzie miala taka czestotliwosc, ze nic poza nia sie na w sumie dosyc malej petli na Banacha nie zmiesci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boh Re: A co z Banacha? IP: *.net-serwis.pl 29.11.05, 08:52 35 pojedzie na Banacha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzyk sztuczny ruch .. IP: *.chello.pl 27.11.05, 12:40 - "przeciez tyle zmian na lepsze w warszawie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solk Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 16:16 Wszystko mi się podoba z wyjątkiem zabrania 27 z Marymonckiej i zerobienie na tej luinii solówek- przeciez teraz jest ogromny tłok w tramwajach na odcinku od UKSW do ronda Radosława a nie wierze zbytnio w zwiększenie czestotliwości 17. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.05, 18:58 Uwierz. 17 będzie kursować co 5 minut w szczycie i co 7-8 minut poza szczytem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiz Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.chomiczowka.waw.pl 27.11.05, 20:14 Czy ZTM może się wreszcie odczepić od linii 29? Co pare miesiecy sa zmiany w kursowaniu, a teraz w ogole ja zlikwiduja! Ledwo przebolalam zmiane poczatku trasy na Piaski (mieszkam na trasie Huta-Piaski) - musialam kasowac dodatkowe 2 bilety w obie strony, zeby dojechac do 29. Kiedys bez zadnych przesiadek mozna bylo 29 dojechac ode mnie na Banacha - teraz koniecznie sie trzeba przesiadac. Teraz przynajmniej przesiadam sie na Piaskach, ale po zmianie bede musiala sie przesiadac na pl. Zawiszy, gdzie ZAWSZE jest okropny tlok i te pare przystankow do Banacha jest zawsze KOSZMAREM. Blagam niech ktos przywroci kursowanie 29 od Huty do Banacha (przez Broniewskiego)! Odpowiedz Link Zgłoś
kamgol Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie 27.11.05, 22:22 proszę, a jednak pasażerowie 29 istnieją, bo patrząc po liczbie pasażerów można mieć wątpliwości nie trzeba przesiadać się na pl.Zawiszy, jest parę innych rozwiązań albo pojechać 35 - niby dłużej, ale o wiele częściej Odpowiedz Link Zgłoś
mkm_101 Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie 28.11.05, 01:36 > Ledwo przebolalam zmiane poczatku trasy na Piaski > (mieszkam na trasie Huta-Piaski) To było 2 lata temu... > - musialam kasowac dodatkowe 2 bilety w obie strony, zeby dojechac do 29. A to nie lepiej bilet miesięczny albo chociaż dobowy? > Kiedys bez zadnych przesiadek mozna bylo 29 dojechac ode mnie na Banacha - > teraz koniecznie sie trzeba przesiadac. Bo wozi powietrze, zwłaszcza na Ochocie > Teraz przynajmniej przesiadam sie na Piaskach, > ale po zmianie bede musiala sie przesiadac na pl. Zawiszy, > gdzie ZAWSZE jest okropny tlok i te pare przystankow > do Banacha jest zawsze KOSZMAREM. Przecież jest kilka innych możliwości z okolic trasy Huta-Piaski - linia 167 z Chomiczówki i Reymonta bezpośrednio pod halę Banacha - 22 i na pl. Zawiszy 175, 436, 512 lub z innego przystanku 157 - 33 i pod DwCentr w 7 (lub 9, 25 pod Halę Banacha lub 175, 512 pod AM) - 184 do pętli DwZach i tam w puste 136 lub nieco pełniejsze 172 Skoro już 1x się przesiadasz to każda z tych możliwości nie pogarsza Ci drogi mkm101 tramwar.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Interesant Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 06:50 Witam ponownie. Mam takie zadanie dla wszystkich z klapkami na oczach!! Macie do dyspozycji 3/4 z 414 (311) składów tramwajowych wysokopodłogowych i 3/4 z 30 (22) wagonów niskopodłogowych, 1/4 musi zostać w zajezdniach z powodu napraw głównych/przeglądów technicznych oraz jako rezerwa w przypadku awarii/wypadku. Więc prosił bym o spróbowanie stworzenia tras linii tramwajowych z częstotliwościami kursowania w taki sposób aby nie dochodziło do jazdy "stadami", żeby każdy mógł dojechać do celu bez przesiadki oraz także mając na celu pracowników TW aby zmiany obsługi nie przekraczały 10h oraz minimalny postuj na odpoczynek 10 minut. Miłego główkowania życze, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Generał Kukułka Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:34 To ja chyba zaliczam się do powietrza. Jeżdzę tym tramwajem dosyć często na odcinku NIK - Rondo ONZ i z rzadka trafiam na siedzące miejsce. Tramwaj ten ma stałą klientelę i jego likwidacja utrudni np dotarcie z ulicy Filtrowej do Dworca Centralnego (i ewentualnie dalej na Żoliborz). Od Centralnego zawsze zaczynał sie tłok typowy dla wszystkich tramwajów na Jana Pawła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.05, 13:00 29 na Ochocie jeździ puste. Układ komunikacyjny musi być ułożony tak, żeby służyć większości, a nie zapewniać jednej osobie bezpośrednie połączenie. Co więcej teraz takie połączenie będzie, tyle że okrężną drogą, a zapewni je 35. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młoda Luiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 21:22 Droga Luiz. Swoją prośbę skieruj jak najszybciej - najlepiej 'telefonicznie' - do Dyrektora Biura Komunikacji www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=179 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: Luiz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.05, 13:01 Koniecznie, dzwoń i pisz natychmiast. Zniszczcie dobry projekt, żeby tylko jedna Luiz miała dla siebie puste 29. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Kiedy wreszcie zrozumiecie, ze Biuro Komunikacji.. IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 30.11.05, 12:07 NIC NIE ROBI??? Dyskusja z ZTM, a nie BK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Zostawić 6.na Popiełuszki,bo dobrze się sprawdza!! IP: *.chello.pl 27.11.05, 23:01 Jak w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Zostawić 6.na Popiełuszki,bo dobrze się spraw 01.12.05, 16:16 Inne linie tez sie tam sprawdza. A 6 potrzebujemy na Mickiewicza! Odpowiedz Link Zgłoś
batmama Re: 1 zastąpi 32, a 32 zastąpi jedynkę 28.11.05, 07:50 1 zastąpi 32, a 32 zastąpi jedynkę. Trzeba było dużo się napocić, żeby wpaść na taki genialny pomysł 32 - z Annopola na Nowe Bemowo (zastąpi 1) 1 - z Annopola zamiast na Nowe Bemowo od al. "Solidarności" Towarową i Grójecką na pl. Narutowicza (zastąpi tam 32) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armata Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.wsa.gov.pl 28.11.05, 15:08 no oczywiście, jak zwykle gazeta nie mogła sobie podarować ronada babka - ależ upór i zatwardziałość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: 193.0.91.* 28.11.05, 15:12 Jestem załamana tymi propozycjami. Mieszkam na Kole i dotąd, wprawdzie z ogromym trudem, ale udawało mi się jakoś dojechać do pracy (w Centrum) bez większych spóźnień. Po zmianach tego sobie nie wyobrażam. 12 między 7.30 a 8.30 (jeżdzi co 7-8 minut)jest tak załtoczona, że nie zawsze udaje mi się do niej wsiąść. Sytuację ratuje 24, które jeździ rzadko, ale mniej zatłoczone. Jak będzie teraz? Obawiam się, że jeden tramwaj do Centrum jeżdżący może i ciut częściej, będzie strasznie zatłoczony i będą dalej problemy z wsiadaniem do niego. Czy aby na pewno ktoś sprawdził jak kursują tramwaje i ile osób z nich korzysta i przemyślał dobrze proponowane zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmn Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 16:15 Wyraźnie zostało napisane! Nowe 24 będzie kursowało w szczycie co PIĘĆ minut. Jest to w sumie więcej niż dotychczasowe 12+24 do kupy wzięte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kveld Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.acn.waw.pl 28.11.05, 17:14 No i mozna miec nadzieje, ze czesc Bemowa wybierze 2 do metra Odpowiedz Link Zgłoś
kamgol Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie 28.11.05, 17:47 Gość portalu: kmn napisał(a): > Wyraźnie zostało napisane! Nowe 24 będzie kursowało w szczycie co PIĘĆ minut. > Jest to w sumie więcej niż dotychczasowe 12+24 do kupy wzięte. ale niestety z umiejętnością czytania ze zrozumieniem nie najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmn Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:08 Większość wypowiedzi niezadowolonych z bardzo dobrego projektu reformy tramwajów wynika właśnie z `niedoczytania i niezrozumienia`... Szkoda... A projekt jest naprawde bardzo dobry i stuprocentowo popieram jego wdrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Huta - Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 11:27 Ślepy jestem, bo nie widzę, żeby jakaż nowa linia jeździła na tej trasie. Wychodzi na to, że ta wspaniała inwestycja, jaką było położenie torów na Powstańców nie wpłynie na w żaden sposób na skrócenie czasu podróży z Chomiczówki na Bemowo (ok.5km w ok.30minut). Gratulacje (chyba, że ślepy jestem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5,11,14 5,11,14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 11:57 Przy takiej reorganizacji warto było by zmniejszyć numery linii np. 32 36 na 5 i 11 jak to zrobiła Łódź w 2001. Nie mieli 3 i 13 a teraz mają, bo przemianowano je z linii typu 27 i 29. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowatrasa Re: Huta - Bemowo IP: *.stacje.agora.pl 29.11.05, 12:40 > Ślepy jestem, bo nie widzę, żeby jakaż nowa linia jeździła na tej trasie. > Wychodzi na to, że ta wspaniała inwestycja, jaką było położenie torów na > Powstańców nie wpłynie na w żaden sposób na skrócenie czasu podróży z > Chomiczówki na Bemowo (ok.5km w ok.30minut). > Gratulacje (chyba, że ślepy jestem) Nową trasą tramwajową wzdłuż ul. Powstańców Śląskich pojadą linie: - 2 - z Żerania Wsch. do ul. Broniewskiego, stąd al. Reymonta, Powst. Śl, Radiową, Dywizjonu 303 na Koło. - 13 - z Kawęczyńskiej do Nowego Bemowa, stąd Powst. Śl., al. Reymonta, Broniewskiego, Wólczyńską, Nocznickiego do Huty - 35 - z Banacha Grójecką, pl. Narutowicza, Filtrową, Nowowiejską, dalej bez zmian do Broniewskiego i al. Reymonta Powst. Śl. do pętli Nowe Bemowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Huta - Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:48 czyli tylko jedna linia z Huty. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmn Re: Huta - Bemowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 13:23 Od kiedy to z Chomiczówki na Bemowo jest 5 kilometrów? Od kiedy to z Chomiczówki na Bemowo jedzie się pół godziny? Puknij się w głowę, między blokami tych dwóch osiedli jest ledwo kilkaset metrów, a autobusy pokonują tą trasę w 3 minuty, a nie 30. Odnosnie durnego pytania o linie, które mają jeździć nowym odcinkiem torów - bez komentarza - wystawiasz sam sobie świadectwo jako funkcjonalny analfabeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Huta - Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:44 Wygląda na to, że tylko jedna linia bedzie jeździć tą trasą (wiec jestem ślepy), a jeśli chodzi o twoją błyskotliwą odpowiedż na moje pytanie pytam się ile czasu zajmuje dojechanie z ul. Bogusławskiego (Chomiczówka) na ul. Zachodzącego Słońca (Bemowo)? I nie pisz bzdur, że jest to kilkaset metrów i podróż trwa 3 minuty (ze Zgrupowania Czegokolwiek do Carrefoura może i tak). I pytam jakie autobusy bezpośrednio dowiozą mnie np. na Gorce z ul. Kwitnącej??? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Huta - Bemowo 01.12.05, 16:17 Zamiast pie*** mozesz sie wygodnie przesiasc i nie plakac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Huta - Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:47 mogę sie przesiąść (nie wiem, czy wygodnie), tylko wtedy właśnie będe jechał pół godziny balasie (ta sama trasa rowerem zajmuje góra 10 minut) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Swietny i potrzebny projekt. IP: *.spray.net.pl 29.11.05, 23:09 Warszawa od dawna czeka na uporzadkowanie balaganu tramwajowego. Nareszcie ktos sie odwazyl i probuje przeforsowac rozsadny uklad z rozsadnymi rozkladami. Ciekawe tylko co w tym spieprzy pan Galas. Odpowiedz Link Zgłoś
yuppie1 Linie: 8 i 24 29.11.05, 23:19 Linia 24 powinna zostać skierowana trasą: HUTA - Nocznickiego - Wólczyńska - Broniewskiego - Reymonta - Powstańców Śląskich - Radiowa - Dywizjonu 303 - Obozowa - Młynarska - Aleja Solidarności - Okopowa - Towarowa - Aleje Jerozolimskie - Most Poniatowskiego - Aleja Poniatowskiego - Waszyngtona - Grochowska - GOCŁAWEK. Dzięki temu mieszkańcy Huty i Bemowa będą mieli bezpośrednie połączenie z centralną częścią miasta oraz zostanie odciążona przeładowana linia 22. Natomiast linia 8 powinna zostać skierowana trasą: OSIEDLE GÓRCZEWSKA - ... - Most Poniatowskiego - Aleja Poniatowskiego - Waszyngtona - Rondo Wiatraczna - Grochowska - Zamoyskiego - Targowa - Kijowska - DWORZEC WSCHODNI. Dzięki temu mieszkańcy okolic ulicy Waszyngtona bedą mieli bezpośrednie połączenie z Urzędem Dzielnicy Praga Południe. www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=179 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Linie: 8 i 24 IP: *.aster.pl 30.11.05, 00:14 Kpisz czy o droge pytasz? Zaden zdrowo myslacy mieszkaniec okolic Huty (czyli w tym przypadku - osiedli Chomiczowki, Wawrzyszewa i Wrzeciona nie bedzie zasuwal tramwajem naokolo przez Bemowo do centrum majac do wyboru 22, ktore jedzie prosto bez zbednych udziwnien! Druga propozycja, odnosnie Osemki: Spojrz na mape i zobacz jak by to wygladalo... Kretynizm i bezsens totalny. Poza tym, ulice Waszyngtona i Grochowska dzieli tak niewielka odleglosc, ze spokojnie mozna ja pokonac na piechote. Odpowiedz Link Zgłoś
tm51 Re: Linie: 8 i 24 30.11.05, 09:39 yuppie1 napisał: > Linia 24 powinna zostać skierowana trasą: > HUTA - Nocznickiego - Wólczyńska - Broniewskiego - Reymonta - > Powstańców Śląskich - Radiowa - Dywizjonu 303 - Obozowa - Młynarska > - > Aleja Solidarności - Okopowa - Towarowa - Aleje Jerozolimskie - > Most Poniatowskiego - Aleja Poniatowskiego - Waszyngtona - Grochowska > - > GOCŁAWEK. > Dzięki temu mieszkańcy Huty i Bemowa będą mieli bezpośrednie > połączenie z centralną częścią miasta oraz zostanie odciążona > przeładowana linia 22. a w jaki sposób odciąży to 22? sądzisz, że ktokolwiek z Broniewskiego będzie jechał do centrum przez Bemowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młoda Linie: 8 i 24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 22:49 A mi się te pomysły podobają. Mówcie za siebie, nie za wszystkich. Lepiej, aby do Huty została wydłużona linia 24 niż 13. Z tą trasą "ósemki" to też jest fajny i praktyczny pomysł. Popieram. www.pkp.pl/zobacz_i_porownaj.pps#1 Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Linie: 8 i 24 01.12.05, 16:19 Taaaa... 22 jest szybkie i czesto jezdzi. A zwiedzanie Bemowa i nadrabianie 15 minut nie jest najlepszym pomyslem i nikt nie bedzie z tego korzystal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 22:42 popieram powrot 4 i6 na dawna trase jestem z tej decyzji bardzo zadowolona bardzo dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fraktal Re: Tramwaje zmienią trasy w całej Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 23:52 Nie chcę mi się czytać tych wszystkich 150 komentarzy - więc przepraszam, jeśli się powtórzę - ale dlaczego ZTM tak się ekscytuje tymi tramwajowymi solówkami? Przecież sam pomysł nie jest nowy, gdyż takie solówki z zajezdni R-4 (tzw.parówki) już kiedyś jeździły na 27 (chyba w zeszłym roku można je było jeszcze spotkać). Poza tym myślę, że skrócenie 27 do Potockiej nie jest najlepszym pomysłem, bo w zasadzie czemu by ono miało służyć? Chyba tylko wykorzystaniu pustej pętli przy Potockiej (po likwidacji 45 i zmianie trasy 4 pozostałaby pusta), a nie sądzę, aby taki zabieg wpłynął w dość istotny sposób na uwolnienie taboru i przesunięcie go na inne linie (krótsza trasa to niby mniej brygad potrzebnych do obsługi, ale czy rzeczywiście ten kawałek Huta - Potocka) robi aż tak wielką różnicę)? Natomiast jeśli 4 powróci na Pragę, to na Słowackiego powinna być skierowana 6 - ludzie, którzy mieszkają przy Marymonckiej (w tej części, gdzie nie jeździ 181 skręcające w Podleśną) muszą czymś dojeżdżać do stacji metra, a jeden tramwaj to dla nich za mało. Tak więc decyzja jest słuszna. A i jeszcze jedno: niech ZTM zrobi coś, by 116 i 195 nie jeździły po południu stadami (szczególnie w kierunku północnym), gdyż zwykle w takiej sytuacji jeden jest nabity do granic możliwości, a drugi jedzie całkiem pusty - to jest marnowanie taboru, a i tak większość pasażerów wysiada przy pl. Wilsona, więc pasują im obydwie linie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazio M. Biedny zagubiony Siuśkom IP: 193.41.113.* 14.12.05, 09:06 Uważaj biedaku warszawiaku i nigdzie nie wyjeżdżaj na dłużej, bo ci wybudują S7 przez srodek Warszawy i swoją uliczką dojedziesz w inne miejsce. niż zamierzałeś i się zgubisz cipciu. Odpowiedz Link Zgłoś