Dodaj do ulubionych

zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 22:49
Proponuję:
119 w 502 na trasie: os. Górczewska - Leszno - Pl. Bankowy - Chełmska _ most
Siekierkowski - Międzylesie ( w skrócie)

513 połączyć z 518 w 513 (po co wozić powietrze na Dw. Wschodni?)
118 z 128 w 118 (Bródno - Szczęśliwice)
318 - out (w zamian może być E -1 na Ursynów Płn.)
507 wydłużyć na Gocław Trasą Łazienkowską

Co szanowni internauci na to?
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 15.10.02, 08:28
      A co wtedy puściłbyś Płocką między Młynowem a Górczewską ?
    • Gość: aTomi Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 IP: 195.136.252.* 15.10.02, 08:43
      1) Co do 119, które od dawna jest niewypałem to jest to jakiś pomysł.. (tylko
      czy aby zbytnie wydłużanie linii nie przyniesie efektu większej
      niepunktualności i małej częstotliwości kursowania...)

2)513 i 518 głosu nie zabieram, bo nie znam sytuacji..

3)118 i 128 to wydaje się być dobrym pomysłem... (z zachowaniem wydłużenia
      trasy jak dla 128 czyli do Instalatorów)

4)Co do przedłużania E-1 w stronę Ursynowa..
      hmm...
      to już raczej przesada... E-1 zastąpiło dawne 416 i jest jedyną rekompensatą
      metra/tramwaju w tej okolicy (uzupełnia E-2)...

5)Natomiast trasę linii 143 (lub w jej miejsce innej) zmieniłbym na odcinku od
      Fieldrofa prosto do Grochowskiej i do ronda Wiatraczna

6)Ponadto utworzyłbym linię przyspieszoną z ominięciem Stegien,na trasie Metro
      Wilanowska-Sikorskiego-Witosa-Most Siekierkowski-Fieldorfa-Saska-Al.Zieleniecka-
      Dw.Wschodni (albo dalej w kierunku Bródna lub Tarchomina -> wtedy można by
      skrócić trasę 416, chociaż też uwaga z pkt 1)

7)co do połączenia Ursynowa z Traktem Królewskim to musiałbym mieszkać na
      Ursynowie/Natolinie żeby coś więcej..
      ale po powstaniu powyższej linii można by skrócić ponownie linię 513 do pl.
      Trzech Krzyży (ew.Mariensztat) przez co zwiększyć jej częstotliwośc dodatkowo
      zwiększyć częstotliwość 195 (choć i tak jest już dość duża) trzy linie z
      Ursynowa i Natolina w tym dwie przyspieszone o dużej częstotliwości to powinno
      być wystarczające do połączenia z Traktem Królewskim

8)Wydłużyć 507 hmmm... raczej niekoniecznie..
      patrz pkt 1

oto moje przmyślenia...
      pozdrawiam

• Gość: Pawcio Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 18:03
        Ja bym zlikwidował 143 a 301 zrobił normalną a nie okresową. I wtedy
        rzeczywiście pośpiech (np. 516) Rembertów-Wygoda-Gocław-Stegny-Wilanowska.
        E-1 na Ursynów Płn. Jak najbardziej za.
        507 na Gocław. Za bo tam mieszkam ale wiem że nie jest to realne bop przecież
        jest 151 (ongiś 501).
        513+518 nierealne. Ja bym połączył 503 i 513. Trasa: Kowiktorska-Miodowa-Trakt
        Królewski-Dolina Służ.-Rosoła-Gandhi-Dereniowa-Płaskowickiej-Rosoła-Wąwozowa-
        KABATY. Jedzocześnie 179 KABATY-...-Przy Bażantarni-Stryjeńskich-Belgradzka-
        ...-METRO URSYNÓW
        Likwidacja 318 bezwarunkowa. Jednoczesne zwiększenie brygad na 118 i 195. Jak
        by to drugie chodziło co 10 min. to można by zkorelować w końcu popołudnikowe
        rozkłady 111 i 303 (ono też wtedy co 10 min.
      • Gość: tgm Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 16.10.02, 19:52
        Gość portalu: aTomi napisał(a):

> 1) Co do 119, które od dawna jest niewypałem to jest to jakiś pomysł..
        (tylko
        > czy aby zbytnie wydłużanie linii nie przyniesie efektu większej
        > niepunktualności i małej częstotliwości kursowania...)

Wydłużenie przez Siekierkowski 119 na razie nie jest możliwe. Zlikwidowano
        możliwość skrętu z Czerniakowskiej w lewo w Chełmską. Dlatego też zmienili
        trasę 522. Trzeba poczekać na połączenie ul.Bobrowieckiej z Witosa
        (ul.Beethovena).

> 2)513 i 518 głosu nie zabieram, bo nie znam sytuacji..

Zbyt długie by było...

> 4)Co do przedłużania E-1 w stronę Ursynowa..
        > hmm...
        > to już raczej przesada... E-1 zastąpiło dawne 416 i jest jedyną rekompensatą
        > metra/tramwaju w tej okolicy (uzupełnia E-2)...

A co to Stegnom przeszkadza? Przecież jej nie spowolni. Ewentualny zysk, to
        poprawa tragicznej częstotliwości. Inna sprawa to to, czy Ursynów będzie chciał
        tym jeździć. 195 będzie jechało na Nowy Świat szybciej. E-1 na Ursynowie
        polepszyło by tylko komunikację Ursynowa ze Stegnami i Sadybą.

> 5)Natomiast trasę linii 143 (lub w jej miejsce innej) zmieniłbym na odcinku
        > od Fieldrofa prosto do Grochowskiej i do ronda Wiatraczna

Ma dublować 301? Po co?

> 6)Ponadto utworzyłbym linię przyspieszoną z ominięciem Stegien,na trasie
        > Metro Wilanowska-Sikorskiego-Witosa-Most Siekierkowski-Fieldorfa-Saska-
        > Al.Zieleniecka-Dw.Wschodni

Linia ta miała by 2-3 przystanki na Mokotowie. Trochę za mało. Jestem za
        przedłużeniem 416 przez Siekierkowski, ale bez przejazdu przez Stegny/Sadybę
        raczej się nie da.

• Gość: Piotr Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 IP: *.networking.otago.ac.nz 17.10.02, 02:21
      Uwazam, ze jest konieczne polaczenie pospieszne przez Siekierkowski.
      Sensowne wydaje sie puszczenie 416 i nie koniecznie do Metra Wilanowska, ale
      moze na przyklad gdzies w okolice Galerii Mokotow lub do Bokserskiej.
      Oczywiscie 416 mogloby sie przeksztalcic w 516.
      A moze poscic 525 Siekierkowskim zamiast tego 309?
      • Gość: AZ Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 10:34
        > Uwazam, ze jest konieczne polaczenie pospieszne przez Siekierkowski.
        Nie jest potrzebne

> A moze poscic 525 Siekierkowskim zamiast tego 309?
        Łapki precz od 525, Międzylesie na prawdę nie potrzebuje autobusu przez S-kę, natomiat w 525 jest bardzo dobrą
        linią i nie ma sensu jej psuć. A pomysłodawcę zapraszam do przejazdu 147 oraz powrotu 525.

Pzdr
    • Gość: marcin Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 IP: 194.29.172.* 23.10.02, 14:09
      pomysł ze zmianą 119 w 502 wydaje sie być w porządku,
      co do połączenia 513 i 518 to dla mnie linia 513 na odcinku od pl. trzech
      krzyży jest wogóle niewypałem i według mnie ten kawałek należałoby zmienić
      może puścić Poniatowskim?
      połaczenie 118 z 128 było chyba już kiedyś planowane i mi sie podoba, także
      318 out - jestem za.
      co do E1 to nie moge sobie wyrobić zdania, tyle juz tu przeczytalem opinii za
      i przeciw.
      Wydłużanie 507 nie ma sensu moim zdaniem bo to rozrzedzi rozkłady, a poza tym
      była kiedys 501 to została zamieniona na 151 i po linii przyśpieszonej.
      • d.z Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 23.10.02, 14:22
        Gość portalu: marcin napisał(a):

> Wydłużanie 507 nie ma sensu moim zdaniem bo to rozrzedzi rozkłady, a poza tym
        > była kiedys 501 to została zamieniona na 151 i po linii przyśpieszonej.
        \
        A ja w tej kwestii pozwolę sobie mieć inne zdanie.
        To, że ktoś, kiedyś likwidując 501 zlikwidował jedyne stałe pośpieszne
        połączenie Gocławia z Centrum nie może być argumentem za tym by teraz takiego
        połączenia nie próbować stworzyć nawet na innej trasie.
        To tyle.
        • sloggi Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 23.10.02, 15:23
          Ostatnio stwierdziłem, że może wygiąć linię 525 ? Od Mostu Łazienkowskiego-Wał
          Miedzeszyński-Zwycięzców-Saska-Egipska-gen.Bora Komorowskiego-gen.Abrahama-
          gen.Fieldorfa"Nila"-Ostrobramska-....Międzylesie

Co Wy na to ?
          • Gość: Pawcio Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 17:40
            sloggi napisał:

> Ostatnio stwierdziłem, że może wygiąć linię 525 ? Od Mostu Łazienkowskiego-
            Wał
            > Miedzeszyński-Zwycięzców-Saska-Egipska-gen.Bora Komorowskiego-gen.Abrahama-
            > gen.Fieldorfa"Nila"-Ostrobramska-....Międzylesie
            >
            > Co Wy na to ?

Mieszkańcy Międzylesia Cię przeklną. Ale ja jako Gocławianin jestem ZA.

Mimo wszystko wydaje mi się to nierealne.
          • Gość: marcin Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 IP: 194.29.172.* 25.10.02, 10:16
            Ojej to bardzo nieładnie z Twojej strony :) wtedy juz wogole sie do zadnego
            autobusu nie wepchne. Swoją drogą to wydaje mi się że gocław jest dość dobrze
            skomunikowany z centrum poprzez rondo waszyngtona oraz kładkę na saskiej. A ja
            nawet skłaniałbym się do przywrócenia okresowej 420 np. na trasie marysin-nowe
            bemowo (od metra politechniki mogłaby się połączyć z 406 i jechać po jej
            trasie).
            pozdrawiam.
            • Gość: Pawcio Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 18:24
              Gość portalu: marcin napisał(a):

> nawet skłaniałbym się do przywrócenia okresowej 420 np. na trasie marysin
              nowe bemowo (od metra politechniki mogłaby się połączyć z 406 i jechać po jej
              > trasie).
              > pozdrawiam.

To ja rzucę inną propozycję. Połączyć 406 i 415 w całodzienną 516.
          • Gość: Wojtas 525 IP: 2.1.* / *.pnu.com 25.10.02, 10:33
            Drogi Sloggi

Uśmiechnąłęm się gdy przeczytałem Twoją propozycję. Bowiem byłaby to kopia w
            pewnym sensie linii 501. Nie sądzę by w ZTM byli ludzie, którzy posypaliby
            sobie głowy popiołem i przyznali: "Tak niedobrze się stało, że zlikwidowaliśmy
            tę linię z Gocławia. Poza tym 525 na dotychczasowej trasie świetnie sobie radzi.

Gdybym miał proponować połączenie Gocławia z Centrum to jednak skłaniałbym się
            do trasy: Gocław...Zwycięzców-Wał Miedzeszyński-most Świętokrzyski-Tamka-
            Świętokrzyska-Dw.Centralny; lub dalej: JP II-Solidarności-Leszno-Górczewska-
            Płocka-pętla Młynów.
          • cinekrodzynek Re: 525 25.10.02, 11:21
            Sloggi, please nie zabieraj nam 525, to nasza najlepsza linia... My
            mieszkancy "Kukurydzy" stanowczo protestujemy!!! :-)))
          • Gość: Marek Re: zmiany na trasach - propozycje: 119 w 502 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 12:20
            Co tam drogi, Najdroższy Sloggi!
            Krytukujesz tu pomysły innych a sam prezentujesz naprawdę super trafione. Ty
            jechałeś 525 i wiesz jaki tam jest tłok? Puszczenie przez Gocław zresztą
            opóźniłoby zresztą jedną z najlepszych linii przyspieszonych w tym mieście.
            Inny kolega proponował tu nowy bus przez M. świętokrzyski. Własnie ubolewam nad
            tym ,że ludzie nie chcą tym poieknym mostem jeździć. Frekwencja w 102 zmalała
            na.. 102, 178 i 513 - puste. Nowy bus z Gocławia też byłby pusty, podobnie jak
            wyludniające się 151. Ja proponuję 507 przedłużyć Z Centralnego (przystanki:
            CENTRALNY
            Centrum
            PL> Konstytucji
            M.Politechnika
            Pl. Na Rozdrożu
            reszta na Gocławiu tak jak E -5.
            Pozdrawiam
            • Gość: Wojtas Puste busy IP: 2.1.* / *.pnu.com 25.10.02, 14:52
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> na.. 102, 178 i 513 - puste.

102 jeździ puste, bo trasa, którą jedzie jest dobrze obsadzona przez tramwaje.
              178 bo za wolno jedzie
              513 natomiast ma od Pl. Trzech Krzyży mało atrakcyjną trasę

Nowy bus z Gocławia też byłby pusty, podobnie jak
              > wyludniające się 151.

151 się wyludnia bo też zbyt wolno jeździ - w 501 było tłoczniej.
              Nowy autobus wg mnie powinien być linią przyspieszoną.

Ja proponuję 507 przedłużyć Z Centralnego (przystanki:
              > CENTRALNY
              > Centrum
              > PL> Konstytucji
              > M.Politechnika
              > Pl. Na Rozdrożu
              > reszta na Gocławiu tak jak E -5.
              > Pozdrawiam

Pojawia się problem przejazdu z Saskiej na trasę Ł. A myślę, że lepiej byłoby
              stworzyć linię Gocław-Pl. Konstytucji (przy Politechnice i tak prawie wszyscy
              wysiadają).
              • Gość: Pawcio Re: Puste busy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 18:32
                Wasze propozycje są piękne jednak mało realne. Bałwany w ZTM myślą tak:
                Jeżeli 151 się wyludnia, to znaczy że nie trzeba jej dopychać. To po co
                wtedy jeszcze jakiś pospieszny na tej trasie?

A tak serio. Linia pospieszna choćby okresowa z Gocławia przez Politechnikę
                byłaby bardzo przydatna.
                Primo: odciążyło by linie rembertowsko-wawerskie na Trasie Ł.
                Secundo: Poprawiłoby komunikację Saska-Gocław po zabraniu stamtąd 301.
                • Gość: Wojtas Re: Puste busy IP: *.dialup.warszawa.pl 25.10.02, 19:28
                  Ale zgodzisz się, że ta linia może jeździć tylko do Pl. Konstytucji najwyżej
                  (po co na Marszałkowskiej kolejna linia czerwona)
                  • Gość: Marek Re: Puste busy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 10:49
                    Nowe-stare 507 z Trasy Ł skęcałoby na Wał.M.,a potem w Ateńską - są nowe
                    skrzyżowania, nie ma tam korków!Do Centrum by się przydało, bo:
                    dojazd aż na Rondo ONZ
                    bezp. połączenie Pl. Konstytucji z Rondem ONZ.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Pawcio Re: 507 na Gocław IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 20:29

> Nowe-stare 507 z Trasy Ł skęcałoby na Wał.M.,a potem w Ateńską - są nowe
                      > skrzyżowania, nie ma tam korków!Do Centrum by się przydało, bo:
                      > dojazd aż na Rondo ONZ
                      > bezp. połączenie Pl. Konstytucji z Rondem ONZ.
                      > Pozdrawiam

Nie może tak jak chcesz, gdyż
                      a) Zjazd z Trasy Ł na Wał M. w stronę Puław jest czasowo (tzn. do remontu
                      mostu) zamknięty
                      b) Nie ma lewoskrętu z Wału w Ateńską, tylko dopiero w Afrykańską.
                      c) Afrykańską autobusy jeździć nie mogą, gdyż są tam leżący policjanci.
                      Oznacza to że musi kręcić się po Saskiej Kępie.
                      • Gość: Marek Re: 507 na Gocław IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 22:06
                        OK to inaczej. W stronę Gocławia skręt z Trasy w Saską, a z powrotem (do
                        Centrum) Ateńską do Wału.Zresztą może bus przejechałby po policjantach? Jest to
                        możliwe, bo kiedyś jeździły po nich busy po ul. Śmigłowca na Ochocie (w czasie
                        remontu Al. Jerozolimskich) i nie było problemu.
                        Pozdrawiam i życzę Gocławianom porządnego pośpiesznego (choć sam nie jestem
                        zainteresowany).
                        • Gość: Wojtas Re: 507 na Gocław IP: 2.1.* / *.pnu.com 28.10.02, 14:12

Zresztą może bus przejechałby po policjantach? Jest to
                          >
                          > możliwe, bo kiedyś jeździły po nich busy po ul. Śmigłowca na Ochocie (w
                          czasie
                          > remontu Al. Jerozolimskich) i nie było problemu.

To było rozwiązanie tymczasowe, jak sam zresztą napisałeś. Gdyby miałoby to być
                          rozwiązanie stałe, to śpiących należałoby obudzić. Na to nie zgodziliby się
                          pewnie mieszkańcy i Policja. To na prośbę jednych i drugich ZDM stawia tych
                          śpiących.
                          • Gość: Wojtas Przepraszam IP: 2.1.* / *.pnu.com 28.10.02, 14:16
                            Gość portalu: Wojtas napisał(a):

> Gość portalu: Marek napisał(a):
                            >
                            > Zresztą może bus przejechałby po policjantach? Jest to
                            > >
                            > > możliwe, bo kiedyś jeździły po nich busy po ul. Śmigłowca na Ochocie (w
                            > czasie
                            > > remontu Al. Jerozolimskich) i nie było problemu.
                            >
                            > To było rozwiązanie tymczasowe, jak sam zresztą napisałeś. Gdyby miałoby to
                            być
                            >
                            > rozwiązanie stałe, to śpiących należałoby obudzić. Na to nie zgodziliby się
                            > pewnie mieszkańcy i Policja. To na prośbę jednych i drugich ZDM stawia tych
                            > śpiących.

Zapomniałem, że mowa była o ul. Ateńskiej. Więc moje ale jest nie na miejscu
                            • Gość: Marek Re: Przepraszam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.02, 23:25
                              Tak ci policjanci są na Afrykańskiej. Ale to nie żaden problem, tak jak w
                              róznych miejscach pisałem 5xx na Gocław może bezp. skręcić z Trasy w Saską, a
                              powrót Ateńską. To jak kolego Wojtasie, ustalamy wspólną trasę nowej 5xx? Ma
                              lecieć Trasą do Metra Politechnika, czy Wałem i Mostem Swietokrzyskim? Wolałbym
                              to drugie, bo bardzo lubię ten most. Ale dla pasażerów (nie mieszkam na
                              Gocławiu)lepsze chyba bezp. połaczenie z Metrem Politechnika.
                              Ale i tak ZTM nic nie zrobi.....
                              A miało być optymistycznie!
                              No więc bądźmy dobrej myśli - oby nie obcięli 416!(bo ponoć ZTM jest z tej
                              linii niezadowolony!)
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Wojtas Trasa nowej? linii IP: 2.1.* / *.pnu.com 29.10.02, 12:37
                                Gocławianie do metra mają dobry dojazd (przesiadka na Saskiej). Linia
                                przyspieszona zas powinna jechac do Centrum. Podobnie jak E-5. Tutaj w tej
                                chwili świta mi, że może E-5 skierować z Al. Jerozolimskich na Wisłostradę-
                                Trasę Ł-Saska (z powrotem Ateńską do Trasy Ł). Wtedy E-5 nie zatrzymywałby się
                                na rondzie Waszyngtona i omijał zatłoczony most Poniatowskiego z rana.

Jeśli to niemożliwe, to nowa linia 5xx powinna jeździć podobnie: Gocław-Ateńska-
                                Wał M-most Świętokrzyski-Tamka-Świetokrzyska-JP II-Solidarności-Leszno-
                                Górczewska-Płocka-Młynów.
                                Na odcinku Ateńska-Tamka brak przystanków - jak dla linii ekspresowej.
            • Gość: marcin 507 snuje się IP: 194.29.172.* 29.10.02, 13:07
              Ja niepopieram puszczenia linii 507 na gocław.
              Szkoda ze jest zamknięty zjazd z Ł-skiej na Wał, możnaby tam puścić linię
              tylko dla gocławian a dalej np. do fieldorfa i tylko oni by z niej korzystali.
              • Gość: Pawcio 507 na Gocław IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 18:44
                Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się że nasze dywagacje są bardzo czysto
                teoretyczne. Jednak jeżeli już. E-5 nikt nie zdejmie z Ronda Waszyngtona. To,
                ile tam się ludzi garnie do busów, to głowa mała. Najlepszym rozwiązaniem
                byłoby przedłużenie 507 przez Politechnikę, Saską Kępę (aby odciążyć autobusy
                z Saskiej - tam po trzech minutach bez autobusu w szczycie na chodnikach nie
                ma miejsca dla ludzi) na Gocław.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka