Dodaj do ulubionych

wezwanie do zapłaty od ZTM

10.12.05, 15:41
Wlasnie wczoraj dostalem przedsadowe wezwanie do zaplaty od firmy KRUK SA
dzialajacej na zlecenie naszego ZTM.
Chodzi o nieuregulowanie kary za jazde bez waznego biletu.
Strasza mnie ze jesli nie zaplace umownej kary, sprawe skieruja do Sadu i
koszty wzrosna kilkukrotnie.
Jak oni sa skuteczni???
Czy placic teraz, czy pobawic sie z nimi w chowanego.
pzdr.
Obserwuj wątek
    • vinca Re: wezwanie do zapłaty od ZTM 11.12.05, 13:28
      Tez to dostalam i na razie tez sie bawie. Wkoncu pewnie zaplace ale z
      ciekawosci zobacze co bedzie dalej.
      • rtomik Re: wezwanie do zapłaty od ZTM 11.12.05, 20:56
        ale straszyli Cie ze wezwa sprawe do sadu???
        jak dlugo juz nie placisz ????
        • horpyna4 Re: wezwanie do zapłaty od ZTM 11.12.05, 21:01
          Sąd nierychliwy, ale coraz więcej firm i instytucji zatrudnia windykatorów do
          ściągania wierzytelności, nawet tych drobnych. I wtedy ma się przechlapane.
    • Gość: Krzysiek Lepiej zaplacic 100, czy 250? IP: *.europe.hp.net 12.12.05, 11:41
      Za mandat sam jest 100, jak sie pobawimy w kotka i myszke to dochodza koszty
      firm windykacyjnych i sadow - wtedy jest o 150 zl wiecej.
      • rtomik Re: Lepiej zaplacic 100, czy 250? 12.12.05, 15:17
        ja mam mandat na 125 zl, a w sadzie podobno ma wzrosnac do 490zl...
        • Gość: Tomcio Re: Lepiej zaplacic 100, czy 250? IP: *.europe.hp.net 12.12.05, 15:26
          Odpowiedz jest juz jasna, czy nie????
        • koszatek Re: Lepiej zaplacic 100, czy 250? 12.12.05, 15:59
          Ja jazdy bez biletu nie popieram, ale działania firmy Kruk też czyste nie są.
          Z tego co mi wiadomo, firma przesyła spreparowane dokumenty, które udają wyrok sądowy. Oczywiście wyrok to nie jest i wystarczy się uważnie w to wczytać, a kwoty wzięte są z sufitu - ale to nie znaczy, że kiedyś Cię nie pozwą naprawdę ;).
    • bobbo1 Re: wezwanie do zapłaty od ZTM 12.12.05, 16:02
      Jak mandat jest starszy niż 2 lata, to piszesz ładne pisemko do nich żeby dali
      sobie spokój bowiem roszczenie sie przedawniło.
      • Gość: ppp Re: wezwanie do zapłaty od ZTM IP: *.centertel.pl 12.12.05, 18:02
        Co do przedawnienia to 5 lat , firma KRUK udaje że sprawa odbyła się w sądzie ,
        po wczytaniu okazuje się że np . jest to sąd "okręgowy" , a wiadomo że takiego
        nie ma w Wa-wie ,zasrywają skrzynkę wezwaniami , jednak są to listy zwykłe ,
        więc mogą je sobie w d... wsadzić , firma KRUK działa na zlecenie firmy Zet-Ka a
        nie ZTM i można pozwać ich (Zetkę) do prawdziwego sądu że przekazali Twoje dane
        osobowe do innej firmy bez Twojej zgody. Inna sprawa jeżeli złapał Cię kanar
        zatrudniony w ZTM-ie a nie w zetce , sprawa odbywa się wtedy szybko niestety w
        prawdziwym sądzie i wtedy dochodzi ok 35 złociszy do kary . Ku informacji :
        Podobno umowa Zetki z miastem kończy się w tym roku. Tak więc i tak kiedyś
        czeka Cię płatność : ZTM - szybko , ZetKa i KRUK - kiedyś tam. Pomimo tej
        informacji NIE POPIERAM jazdy bez biletu , bo przez Ciebie jeździmy starymi
        trupami :-(
        • rtomik Re: wezwanie do zapłaty od ZTM 12.12.05, 18:20
          ok, dzieki za informacje.

Ale w jesnym sie z Toba nie zgodze?
          Dzieki gapowiczom jezdzicie starymi trupami??
          Zobacz statystycznie ile jest nowych autobusow, wtedy stwierdzisz ze nie masz
          racji.
          Co do finansow. Poczytaj ile dyrektorzy ZTM-u biora pensji oraz jakie maja
          nagrody!!!
          Sam bys chetnie jezdzil bez biletu...
          • rtomik Re: wezwanie do zapłaty od ZTM 12.12.05, 18:22
            jeszcze jedna sprawa.
            na mandacie jest klauzula ze gaopwicz zgadza sie na przetwarzanie swoich danych
            osobowych przez ZTM. Takze w tej kwestii nic nie mozna zrobic.
          • Gość: ppp Re: wezwanie do zapłaty od ZTM IP: *.centertel.pl 18.12.05, 22:23
            80 nowych Solarisów z klimą , 500 Ikarusów rok prod: 1985-1993 ( i kilkanaście z
            200 roku) o tramwajach 13N nie wspomnę.
        • Gość: Tomcio Re: wezwanie do zapłaty od ZTM IP: *.europe.hp.net 13.12.05, 10:51
          > można pozwać ich (Zetkę) do prawdziwego sądu że przekazali Twoje dane
          > osobowe do innej firmy bez Twojej zgody

Gapowicz jest dluznikiem - dane dluznika mozna przekazac firmie windykacyjnej
          • Gość: ppp Re: wezwanie do zapłaty od ZTM IP: *.centertel.pl 18.12.05, 22:24
            Tu masz rację , tylko że z krukiem jest problem że nie ma statusu firmy
            windykacyjnej ( podobno)
            • zbig72 Re: wezwanie do zapłaty od ZTM 21.12.05, 14:01
              ja kiedyś miałem takie coś z inną firmą windykacyjną - intrum cośtam...

wymienialiśmy się pismami, dzwonili, straszyli sądem i po ok 2 latach dali
              spokój...

ale tam chodziło o większą kwotę, przy 100 PLN to więcej na znaczki wydasz...
              • kilovolt Re: wezwanie do zapłaty od ZTM 23.12.05, 10:18
                Koszty bawienia się w kotka i myszkę nie są duże. Do mandatu 100 zł może dojśc
                30, co najwyżej 50 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka