kosaciec 11.12.05, 13:35 Wyszło,że niechcący mam dwa egzemplarze-więc chętnego o maila z namiarami proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mvitti Re: "Atlas " tom 8 oddam 12.12.05, 22:29 Wielkie dzieki raz jeszcze...dzieki tobie zaczne zbierać wszystkie tomy...:) Ale i tak jestem obrażona na pana Zielińskiego, że nie zamieścil w atlasie mianowskiego...najpiekniejszej uliczki w warszawie. Ciekawe dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 00:08 Co do Mianowskiego zgadzam sie! Niestety nie ma i mojej rodzinnej Mochnackiego! Obie uliczki "przedwojenne" choc troche podrasowane w czasie odbudowy powojennej! Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 00:46 Mozesz rozwinąć temat podrasownia...bardzo mnie zastanawia czym róznią się kamienice dzisiejsze od przedwojennych...cos o tym wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 00:52 Wikszosc domow była wypalona zwłaszcza Mianowskiego, Mochnackiego i Pługa w okolicach Reduty Wawelskiej. W czasie powojennej odbudowy oczywiscie troche pozmieniano elewacje. Jak jestes zainteresowane to moge ci podeslac zdjecie lotnicze tej okolicy tak ok. 1926 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 01:10 Jestem zainteresowana. A część mianowskiego gdzie są te niskie kamieniczki też należała do tych najbardziej zniszczonych? Jam wrażenie, jak porónuje np. moją klatkę schodową z innymi klatkami w okolicy, że jest wyjątkowo "stylowa" i w przedwojennym klimacie, inna niż reszta...piękne drzwi wejściowe z klamkami w ksztalcie kuli - chyba nikt takich po wojnie robił... Prześlij mi proszę...a i jeszcze jedno...bo te małe kamieniczki to niby są identyczne a jednak róznią się detalami jak np. kształt okna, zwieńczenie kolumny...mój domek jest najprostrzy ze wszystkich...stąd wniosek że może nie został podrasowany...że się jakoś porzarowi uchował... Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 01:15 Wiesz jak dotrzeć do tego typu info, jak to wyglądało po wojnie, ile w tym rekonstrukcji ile oryginału itp??? Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Me, myseld and I 13.12.05, 01:14 Pls, mi tez podeślij, wraz z pozwoleniem lub zakazem publikacji o tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26220&w=32509862 Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 02:35 Ne za ma co,to me se vrati-Nie gniewaj się na Jarka,chłopina i tak ma tytaniczne zajęcie-tysiące tomów akt,zdjęć,buszowanie po archiwach,hipotekach-i gdyby miał opisać w tym mieście wszystko..A przeca gdyby nie kochał tego co robi,zwyczajnie by to olał,bo jest masa prostszych zajęć,i finansowo lepszych też-w każdym razie M jak Mianowskiego już za nami,S jak Starzyńskiego-dopiero przed ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Przeprosiny... 13.12.05, 22:20 ...za brak Mianowskiego i Mochnackiego w "Atlasie". Niestety, musiałem coś wyrzucić, bo tom "pękł". Obie ulice opracowałem w wersji komputerowej, ale ze względu na sporą ilość zachowanych budynków część katalogowa zrobiła się zbyt obszerna. Na razie nie chcę nic obiecywać, ale prędzej czy później zamieszczę te materiały w sieci i jeszcze dodam kilka starych fotek na otarcie łez. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wikder "Atlas ..." t.1-6 -odkupię 13.12.05, 22:55 Chodzę i szukam, szukam i chodzę. Nie ma w żadnych antykwariatach..., a więc "Atlas..." t.1-6 odkupię. Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: "Atlas ..." t.1-6 -odkupię 13.12.05, 23:17 załóż oddzielny wątek na ten temat lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Re: Przeprosiny... 14.12.05, 01:38 To byłoby pysznie. Czekamy z niecierpliwością. Odpowiedz Link Zgłoś