Dodaj do ulubionych

"Atlas " tom 8 oddam

11.12.05, 13:35
Wyszło,że niechcący mam dwa egzemplarze-więc chętnego o maila z namiarami
proszę.
Obserwuj wątek
    • mvitti Re: "Atlas " tom 8 oddam 12.12.05, 22:29
      Wielkie dzieki raz jeszcze...dzieki tobie zaczne zbierać wszystkie tomy...:)
      Ale i tak jestem obrażona na pana Zielińskiego, że nie zamieścil w atlasie
      mianowskiego...najpiekniejszej uliczki w warszawie.
      Ciekawe dlaczego???
      • kester Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 00:08
        Co do Mianowskiego zgadzam sie! Niestety nie ma i mojej rodzinnej Mochnackiego!
        Obie uliczki "przedwojenne" choc troche podrasowane w czasie odbudowy
        powojennej!
        • mvitti Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 00:46
          Mozesz rozwinąć temat podrasownia...bardzo mnie zastanawia czym róznią się
          kamienice dzisiejsze od przedwojennych...cos o tym wiesz?
          • kester Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 00:52
            Wikszosc domow była wypalona zwłaszcza Mianowskiego, Mochnackiego i Pługa w
            okolicach Reduty Wawelskiej. W czasie powojennej odbudowy oczywiscie troche
            pozmieniano elewacje. Jak jestes zainteresowane to moge ci podeslac zdjecie
            lotnicze tej okolicy tak ok. 1926 roku.
            • mvitti Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 01:10
              Jestem zainteresowana.
              A część mianowskiego gdzie są te niskie kamieniczki też należała do tych
              najbardziej zniszczonych?
              Jam wrażenie, jak porónuje np. moją klatkę schodową z innymi klatkami w okolicy,
              że jest wyjątkowo "stylowa" i w przedwojennym klimacie, inna niż reszta...piękne
              drzwi wejściowe z klamkami w ksztalcie kuli - chyba nikt takich po wojnie robił...
              Prześlij mi proszę...a i jeszcze jedno...bo te małe kamieniczki to niby są
              identyczne a jednak róznią się detalami jak np. kształt okna, zwieńczenie
              kolumny...mój domek jest najprostrzy ze wszystkich...stąd wniosek że może nie
              został podrasowany...że się jakoś porzarowi uchował...
              • mvitti Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 01:15
                Wiesz jak dotrzeć do tego typu info, jak to wyglądało po wojnie, ile w tym
                rekonstrukcji ile oryginału itp???
            • chinique Me, myseld and I 13.12.05, 01:14
              Pls, mi tez podeślij, wraz z pozwoleniem lub zakazem publikacji o tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26220&w=32509862
      • kosaciec Re: "Atlas " tom 8 oddam 13.12.05, 02:35
        Ne za ma co,to me se vrati-Nie gniewaj się na Jarka,chłopina i tak ma
        tytaniczne zajęcie-tysiące tomów akt,zdjęć,buszowanie po archiwach,hipotekach-i
        gdyby miał opisać w tym mieście wszystko..A przeca gdyby nie kochał tego co
        robi,zwyczajnie by to olał,bo jest masa prostszych zajęć,i finansowo lepszych
        też-w każdym razie M jak Mianowskiego już za nami,S jak Starzyńskiego-dopiero
        przed ;)
      • jarekzielinski Przeprosiny... 13.12.05, 22:20
        ...za brak Mianowskiego i Mochnackiego w "Atlasie". Niestety, musiałem coś
        wyrzucić, bo tom "pękł". Obie ulice opracowałem w wersji komputerowej, ale ze
        względu na sporą ilość zachowanych budynków część katalogowa zrobiła się zbyt
        obszerna. Na razie nie chcę nic obiecywać, ale prędzej czy później zamieszczę
        te materiały w sieci i jeszcze dodam kilka starych fotek na otarcie łez. Pzdr.
        • wikder "Atlas ..." t.1-6 -odkupię 13.12.05, 22:55
          Chodzę i szukam, szukam i chodzę. Nie ma w żadnych antykwariatach..., a więc
          "Atlas..." t.1-6 odkupię.
          • mvitti Re: "Atlas ..." t.1-6 -odkupię 13.12.05, 23:17
            załóż oddzielny wątek na ten temat lepiej...
        • chinique Re: Przeprosiny... 14.12.05, 01:38
          To byłoby pysznie. Czekamy z niecierpliwością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka