Dodaj do ulubionych

Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej!

IP: 193.178.168.* 03.10.01, 15:24
jak w tytule.
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! 03.10.01, 15:35
      bardzo chcemy
      • Gość: zet Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: 195.187.84.* 03.10.01, 16:00
        To już chyba niestety niemożliwe...
        • sloggi Re: Chcemy z powrotem ulicy Stolecznej! 03.10.01, 16:23
          Też mam takie wrażenie.
          • Gość: dk Re: Chcemy z powrotem ulicy Stolecznej! IP: 193.178.168.* 03.10.01, 16:33
            Wszystko jest mozliwe. Fagasy z AWSu nie zastanawiali sie czy mozliwe, czy nie
            tylko robili:
            1. Powiesili krzyz w Sejmie,
            2. Zmienili nazwy setek ulic,
            3. Zabronili aborcji,

Teraz wmawiaja nam, ze nie nalezy nowelizowac ustawy antyaborcyjnej, bo to jest
            wynik kompromisu. G***o prawda. Mozna i nalezy zmienic, jesli jest zle. I juz.
    • Gość: Dyzio Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 21:12
      W pełni i absolutnie popieram przywrócenie nazwy zaproponowanej tej ulicy przez
      niejakiego Starzyńskiego (ówczesnego prezydenta miasta stołecznego). Szkoda, że
      radośnie koniunkturalni katolizatorzy nazw nie płacą za to z własnej kieszeni
      ale (między innymi) i z mojej ...
      • palker Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! 03.10.01, 21:25
        Za kolejną zmianę też byś zapłacił (byśmy zapłacili). Kolejny zwój spirali i
        nic więcej. A Stołecznej żal, tak jak rozlanego niegdyś mleka...
        • Gość: L'V Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.acn.waw.pl 04.10.01, 01:04
          Bos nie stamtad rybko i pewnie nie z Zoliborza. A o pieniadze to sie nie martw, sami wylozymy :-p
          Chcemy naszej Stolecznej (nie "stolicznej" bynajmniej:-p)!
          • Gość: palker Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 04.10.01, 01:19
            Wszystko rozumiem. I Stołecznej mi żal (tej drugiej nie piję). Ale nie zwracaj
            sie do mnie per rybko...
            • sloggi Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! 04.10.01, 12:37
              Dla mnie tam zawsze będzie Stołeczna, którą sunie tramwaj 17.
    • Gość: ewa Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: 217.11.136.* 04.10.01, 08:17
      mieszkam dokładnie na stołecznej, od urodzenia ! Wbrew nowej nazwie nie używam
      jej ani ja ani moi znajomi. Taksówkarze też jeżdżą na ulicę Stołeczną. Nowa
      nazwa to nie funkcjonująca bzdura.
    • eela Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! 04.10.01, 08:37
      Te wszystkie koniunkturalne zmiany nazw ulic sa okropne. Może to nie radni
      powinni decydowac, tylko mieszkańcy danej ulicy w mini referendum? Referendum
      jest dość kosztowne, więc radni na pewno nie byliby tacy chętni do zmian. Moja
      nazwa ulicy z poprzedniej socjalistycznej epoki, mimo, że aktualnie niesłuszna
      politycznie, jakos się uchowała. Omineło mnie przemeldowywanie, informowanie
      wszystkich urzędów i znajomych, że juz tam nie mieszkam.
    • Gość: zegrz Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.stat.gov.pl 04.10.01, 09:17
      Popieram!!!!
    • Gość: Tomek Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.ipt.aol.com 06.10.01, 02:49
      Bylem tego lata w Warszawie i jadac Stoleczna nie
      zauwazylem, ze takiej ulicy juz nie ma. Pamiec
      X.Jerzego jest mi ogromnie droga i mysle, ze nie sluzy
      dobrze tej pamieci czynienie gwaltu na ludzkich
      przyzwyczajeniach. Takze na Zoliborzu powstaja nowe
      ulice i bez trudu znalazlaby sie jedna godna wielkiego
      meczennika. Stoleczna musi wrocic.
      • Gość: Bor'ka Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 06.10.01, 08:40
        Tak jest Tomek, z calym szacunkiem dla uczuc ludzi wierzacych, a przeciez nie
        tylko wierzacych, uwazam , ze ta zmiana nazwy byla bledem.
        Stoleczna, stara zoliborska nazwa powinna zostac.
        Mozna bylo zlikwidowac Broniewskiego: sredniej klasy poeta, unurzany po szyje w
        komunistycznym g..., pod koniec alkoholik i denuncjator.

Tylko pomyslcie, co sie bedzie dzialo, jesliby dzis przywrocic stara nazwe.

A tak nawiasem mowiac ulica Rydygiera (Instytut Chemiczny) zostala, a pochodzi
        nie od slynnego medyka, lecz zupelnie jednoznacznie od dzialacza PPR.
        Podobnie Matysiakowny. Pewnie jakis glab myslal, ze chodzi o rodzine Matysiakow.
        • eela Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! 08.10.01, 11:21
          Gość portalu: Bor'ka napisał(a):

> Mozna bylo zlikwidowac Broniewskiego: sredniej klasy poeta, unurzany po szyje w
          >
          > komunistycznym g..., pod koniec alkoholik i denuncjator.

Broniewski pisał piękne liryczne wiersze. Tych "komunistycznych" jest
          zdecydowanie mniej. To poprzednia władza zrobiła z niego poetę liryki
          rewolucyjnej. A kogo Broniewski zadenuncjował?
          Ela
    • Gość: Mar Re: Chcemy z powrotem ulicy Stołecznej! IP: 213.25.197.* 06.10.01, 10:44
      A co Ci zrobił Popiełuszko, że go tak nie lubisz? Można nie lubić kleru, można
      być ateistą, ale nie da się ukryć, że gdyby nie Popiełuszko i inni mniej lub
      bardziej znani ludzie z lat 70 i 80, to zamiast Słowackiego stałby dalej
      Dzierżyński, a internet i to forum xdziałałoby w Polsce tak samo jak teraz
      działa np. w Korei Pn. Nic też nie usprawiedliwia takiej zbrodni jaką
      popoełniła bezpieka łapami niejakiego Piotrowskiego. Więc zastanów się co
      mówisz.

Poza tym ul. Stołeczna w Warszawie to moim zdaniem bez sensu. To tak jakby w
      Krakowie zrobić Krakowską (de facto jest taka) albo w Płocku ul. Płocką.
      • Gość: Bor'ka Re: Chcemy z powrotem ulicy Stołecznej! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 06.10.01, 12:36

Mar
        Jesli zwracasz sie do mnie (?), to nic mi nie zrobil.
        Przeciwnie, szanuje jego pamiec.
        Tylko co to ma wspolnego ze Stoleczna ?
        • Gość: Mar Re: Chcemy z powrotem ulicy Stołecznej! IP: 213.25.197.* 06.10.01, 12:42

> Tylko co to ma wspolnego ze Stoleczna ?

O ile pamiętam, to dawniej ul. Popiełuszki nazywała się Stołeczna. I tyle.
          • Gość: Dyzio Re: Chcemy z powrotem ulicy Stołecznej - do Mar IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 12:26
            Katowice też się przez jakiś czas nazywały Stalinogród, nieprawdaż ...
            • Gość: Mar Re: Chcemy z powrotem ulicy Stołecznej - do Mar??? IP: 213.25.197.* 07.10.01, 13:43
              Gość portalu: Dyzio napisał(a):

> Katowice też się przez jakiś czas nazywały Stalinogród, nieprawdaż ...

Nie widzę związku. Proszę o wyjasnienie.
    • Gość: Dyzio Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.01, 17:39
      W pełni popieram !!! To jedna z niewielu historycznych nazw w tym rejonie
      miasta. Jej "ojcem chrzestnym" był Starzyński ...
      • Gość: Jędras Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.chello.pl 06.10.01, 19:57
        Mar !
        Jesteś idiotą.
        To tylko suche stwierdzenie faktu. Nic więcej.
        • Gość: Mar Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: 213.25.197.* 07.10.01, 13:44
          Gość portalu: Jędras napisał(a):

> Mar !
          > Jesteś idiotą.
          > To tylko suche stwierdzenie faktu. Nic więcej.

Na wzajem... chiciaż nie wiem o co chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka