Gość: dk IP: 193.178.168.* 03.10.01, 15:24 jak w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zet Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: 195.187.84.* 03.10.01, 16:00 To już chyba niestety niemożliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Chcemy z powrotem ulicy Stolecznej! 03.10.01, 16:23 Też mam takie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: Chcemy z powrotem ulicy Stolecznej! IP: 193.178.168.* 03.10.01, 16:33 Wszystko jest mozliwe. Fagasy z AWSu nie zastanawiali sie czy mozliwe, czy nie tylko robili: 1. Powiesili krzyz w Sejmie, 2. Zmienili nazwy setek ulic, 3. Zabronili aborcji, Teraz wmawiaja nam, ze nie nalezy nowelizowac ustawy antyaborcyjnej, bo to jest wynik kompromisu. G***o prawda. Mozna i nalezy zmienic, jesli jest zle. I juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 21:12 W pełni i absolutnie popieram przywrócenie nazwy zaproponowanej tej ulicy przez niejakiego Starzyńskiego (ówczesnego prezydenta miasta stołecznego). Szkoda, że radośnie koniunkturalni katolizatorzy nazw nie płacą za to z własnej kieszeni ale (między innymi) i z mojej ... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! 03.10.01, 21:25 Za kolejną zmianę też byś zapłacił (byśmy zapłacili). Kolejny zwój spirali i nic więcej. A Stołecznej żal, tak jak rozlanego niegdyś mleka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L'V Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.acn.waw.pl 04.10.01, 01:04 Bos nie stamtad rybko i pewnie nie z Zoliborza. A o pieniadze to sie nie martw, sami wylozymy :-p Chcemy naszej Stolecznej (nie "stolicznej" bynajmniej:-p)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 04.10.01, 01:19 Wszystko rozumiem. I Stołecznej mi żal (tej drugiej nie piję). Ale nie zwracaj sie do mnie per rybko... Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! 04.10.01, 12:37 Dla mnie tam zawsze będzie Stołeczna, którą sunie tramwaj 17. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: 217.11.136.* 04.10.01, 08:17 mieszkam dokładnie na stołecznej, od urodzenia ! Wbrew nowej nazwie nie używam jej ani ja ani moi znajomi. Taksówkarze też jeżdżą na ulicę Stołeczną. Nowa nazwa to nie funkcjonująca bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! 04.10.01, 08:37 Te wszystkie koniunkturalne zmiany nazw ulic sa okropne. Może to nie radni powinni decydowac, tylko mieszkańcy danej ulicy w mini referendum? Referendum jest dość kosztowne, więc radni na pewno nie byliby tacy chętni do zmian. Moja nazwa ulicy z poprzedniej socjalistycznej epoki, mimo, że aktualnie niesłuszna politycznie, jakos się uchowała. Omineło mnie przemeldowywanie, informowanie wszystkich urzędów i znajomych, że juz tam nie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zegrz Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.stat.gov.pl 04.10.01, 09:17 Popieram!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.ipt.aol.com 06.10.01, 02:49 Bylem tego lata w Warszawie i jadac Stoleczna nie zauwazylem, ze takiej ulicy juz nie ma. Pamiec X.Jerzego jest mi ogromnie droga i mysle, ze nie sluzy dobrze tej pamieci czynienie gwaltu na ludzkich przyzwyczajeniach. Takze na Zoliborzu powstaja nowe ulice i bez trudu znalazlaby sie jedna godna wielkiego meczennika. Stoleczna musi wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 06.10.01, 08:40 Tak jest Tomek, z calym szacunkiem dla uczuc ludzi wierzacych, a przeciez nie tylko wierzacych, uwazam , ze ta zmiana nazwy byla bledem. Stoleczna, stara zoliborska nazwa powinna zostac. Mozna bylo zlikwidowac Broniewskiego: sredniej klasy poeta, unurzany po szyje w komunistycznym g..., pod koniec alkoholik i denuncjator. Tylko pomyslcie, co sie bedzie dzialo, jesliby dzis przywrocic stara nazwe. A tak nawiasem mowiac ulica Rydygiera (Instytut Chemiczny) zostala, a pochodzi nie od slynnego medyka, lecz zupelnie jednoznacznie od dzialacza PPR. Podobnie Matysiakowny. Pewnie jakis glab myslal, ze chodzi o rodzine Matysiakow. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! 08.10.01, 11:21 Gość portalu: Bor'ka napisał(a): > Mozna bylo zlikwidowac Broniewskiego: sredniej klasy poeta, unurzany po szyje w > > komunistycznym g..., pod koniec alkoholik i denuncjator. Broniewski pisał piękne liryczne wiersze. Tych "komunistycznych" jest zdecydowanie mniej. To poprzednia władza zrobiła z niego poetę liryki rewolucyjnej. A kogo Broniewski zadenuncjował? Ela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Chcemy z powrotem ulicy Stołecznej! IP: 213.25.197.* 06.10.01, 10:44 A co Ci zrobił Popiełuszko, że go tak nie lubisz? Można nie lubić kleru, można być ateistą, ale nie da się ukryć, że gdyby nie Popiełuszko i inni mniej lub bardziej znani ludzie z lat 70 i 80, to zamiast Słowackiego stałby dalej Dzierżyński, a internet i to forum xdziałałoby w Polsce tak samo jak teraz działa np. w Korei Pn. Nic też nie usprawiedliwia takiej zbrodni jaką popoełniła bezpieka łapami niejakiego Piotrowskiego. Więc zastanów się co mówisz. Poza tym ul. Stołeczna w Warszawie to moim zdaniem bez sensu. To tak jakby w Krakowie zrobić Krakowską (de facto jest taka) albo w Płocku ul. Płocką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Re: Chcemy z powrotem ulicy Stołecznej! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 06.10.01, 12:36 Mar Jesli zwracasz sie do mnie (?), to nic mi nie zrobil. Przeciwnie, szanuje jego pamiec. Tylko co to ma wspolnego ze Stoleczna ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Chcemy z powrotem ulicy Stołecznej! IP: 213.25.197.* 06.10.01, 12:42 > Tylko co to ma wspolnego ze Stoleczna ? O ile pamiętam, to dawniej ul. Popiełuszki nazywała się Stołeczna. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Chcemy z powrotem ulicy Stołecznej - do Mar IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 12:26 Katowice też się przez jakiś czas nazywały Stalinogród, nieprawdaż ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Chcemy z powrotem ulicy Stołecznej - do Mar??? IP: 213.25.197.* 07.10.01, 13:43 Gość portalu: Dyzio napisał(a): > Katowice też się przez jakiś czas nazywały Stalinogród, nieprawdaż ... Nie widzę związku. Proszę o wyjasnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.01, 17:39 W pełni popieram !!! To jedna z niewielu historycznych nazw w tym rejonie miasta. Jej "ojcem chrzestnym" był Starzyński ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędras Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: *.chello.pl 06.10.01, 19:57 Mar ! Jesteś idiotą. To tylko suche stwierdzenie faktu. Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Chcemy zpowrotem ulicy Stolecznej! IP: 213.25.197.* 07.10.01, 13:44 Gość portalu: Jędras napisał(a): > Mar ! > Jesteś idiotą. > To tylko suche stwierdzenie faktu. Nic więcej. Na wzajem... chiciaż nie wiem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś