Dodaj do ulubionych

Egzaminy na prawo jazdy od dziś po nowemu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 00:46
uwazam ze nowe zasady egzaminow to kolejny upust rodzimej glupoty i w dalszym
ciagu nie zazegnanie sprawy lapowek
Obserwuj wątek
    • Gość: zyczliwy Re: Egzaminy na prawo jazdy od dziś po nowemu IP: *.prosoft.com.pl 10.01.06, 06:54
      Najpierw byly krzyki o to, ze za duzo jest manewrow. Teraz jak sie to zmienia i nacisk kladzie sie na jazde
      w miescie, w tym parkowanie w prawdziwym ruchu, to tez zle? Daj szanse. Zobaczymy dopiero za kilka
      miesiecy czy ten sposob bedzie lepszy czy nie. A co do lapowek, to nie wiem, czy wiesz, ale wszystkie
      egzaminy sa rejestrowane na video. I to z kilku kamer. Pewnie, ze kase mozna przekazac poza
      samochodem, ale kursant i tak bedzie musial wykazac sie umiejetnoscia jazdy samochodem - miejmy
      nadzieje, ze nie tylko na potrzeby filmu.
      • Gość: uity Re: Egzaminy na prawo jazdy od dziś po nowemu IP: *.chello.pl 10.01.06, 08:43
        kamery będą, ale od kwietnia, więc dalej można dawać w łape i nie umieć jeździć:)
    • Gość: sąsiadka Re: Egzaminy na prawo jazdy od dziś po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 08:52
      Nowe zasady są lepsze od poprzednich, a powody do krytykowania zawsze się
      znajdzie. Tylko komuś zależało na tym, żeby kamery weszły jak najpóźniej... A
      ciekawe, że na Odlewniczej nie widziałam w nocy jakichkolwiek ludzi usuwających
      linie. Dopiero dzisiaj coś od rana się dzieje... Czyżby komuś się nie spieszyło?
      • Gość: Adam Re: Egzaminy na prawo jazdy od dziś po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 09:35
        Nie, tylko jak na zwykłej jezdni nie maluje się pasów w czasie mrozu, tak i na
        placu manewrowym, a co dopiero na placu egzaminacyjnym.
        Zdanie prawa jazdy zależy od dwóch czynników: dobrego instruktora i...
        umiejętności kandydata na kierowcę.
        Do dziś pamiętam uwagi swojego instruktora, a w tym jedną najważniejszą: zdany
        egzamin na prawo jazdy nie oznacza, że jesteś dobrym kierowcą. Zdany egzamin
        oznacza pozwolenie na samodzielne dalsze samodoskonalenie.
        Egzaminator to osoba, której w zakresie obowiązków słuzbowych określono ocenę
        tychże umiejętności, aby było jak najbezpieczniej na ulicy.
    • Gość: Asyt Bardzo dobrze ze nowe IP: *.wawa.almatur.pl / *.wawa.almatur.pl 10.01.06, 10:18
      Obserwując polskich kierowców można powiedzieć iż egzaminy są za łatwe..
      Większość nie potrafi płynie jeździć. Zachowywać się na drogach posiadających
      więcej niż 1 pas kierunku w jedna stronę. Można również wspomnieć o wjeżdżaniu
      na zakładkę.
      A to co jest już nie zmienne to brak wyobraźni, zarówno przy prostym elemencie
      jakim jest parkowanie, jak i w codziennym używaniu samochodu.

Podejrzewam iż niestety nie jest problemem sam egzamin bo to tylko, krótka
      weryfikacja umiejętności drogowych. Moim zdaniem obowiązkowo powinno wprowadzić
      się min. 60 godzin nauki jazdy + 10 godzin jazdy w trasie, fakt iż sam kurs
      trwał by około 3 miesięcy Ale dawało by to jaką taką gwarancje iż młody kierowca
      obezna się z różnymi zachowaniami na drodze.
    • d_wolowa Re: Egzaminy na prawo jazdy od dziś po nowemu 10.01.06, 10:47
      Ja jestem tylko ciekawa, jak bardzo zwiększy się liczba obtłuczonych samochodów
      w związku z manewrami na mieście. Co za kretyński pomysł.
    • dorsai68 Stres?! 10.01.06, 15:26
      Zdawałem egzamin w lutym 1986 roku.
      Na manewrach parkowało się równolegle i prostopadle, zawracało "na trzy" i jeździło po łuku. Późnie był wyjazd na miasto: jazda po ulicach Śródmieścia, parkowanie w bramie przy Daniłowiczowskiej i między samochodami na tej ulicy, jazda na wstecznym na Corazziego. Nastepnie przez Pl. Piłsudskiego (wtedy Zwycięstwa) w Królewską, a nast. w lewo, w Marszałkowską. Dojazd do ronda Dmowskiego, w lewo w Al. Jerozolimskie, zjazd na Wybrzeże Kościuszkowskie, odrobina "odpoczynku" na Trsie Łazienkowskiej (bo nie była zapchana jak dziś), znów w lewo, w Grodzką, z obowiazkowym zatrzymaniem się przed pasami dla pieszch prowadzącymi do przystanku tramwajowego na wiadukcie mostu Śląsko-Dąbrowskiego, więc i ruszanie "pod górkę", jeszcze tylko przez tunel WZ, dojechać do Grubej Kaśki, skręt w lewo, w Bielańską i PZMot. Zdałem.

Stres i nerwy? Mój instruktor jazdy zwykł mawiać: dla nerwowych są tramwaje i autobusy.

Egzamin między pachołkami i tyczkami to nie to samo co jazda w normalnym ruchu. Dobrze, że zmieniono zasady. Jeśli ktoś bedzie miał zbyt wielki stres i nerwy go zjedzą, cóż... są tramwaje i autobusy.

• d_wolowa Re: Stres?! 10.01.06, 19:17
        > Dobrze, że zmieniono zasady. Jeśli ktoś bedzie miał zbyt wielki stres i nerwy
        > go zjedzą, cóż... są tramwaje i autobusy

Stres i nerwy mogą spowodować na przykład to, że zdający wykona jakiś
        niekontrolowany ruch i walnie w czyjś samochód! Wcześniej najwyżej przewróciłby
        pachołek. I nie miałby z tego powodu większego urazu, najwyżej by nie zdał.
        Wielkie dzięki za obtarcie czyjegoś samochodu w czasie egzaminu. Współczuję
        wszystkim kursantom.
        • dorsai68 Czy zafoliowany kawałek tekturki 10.01.06, 21:36
          z napisem "Prawo Jazdy" jest gwarancją, że do takiej sytuacji nie dojdzie?
          Nie.
          Bo gdyby tak, to policja miałaby problem jedynie z "eLkami", a ubezpieczenie kosztowałoby grosze.
          • d_wolowa Re: Czy zafoliowany kawałek tekturki 10.01.06, 23:24
            Oczywiście, że nie. Ale chyba sam fakt zdawania egzaminu jest dużo bardziej
            stresujący, niż normalna jazda po mieście.
    • Gość: bolek Re: Egzaminy na prawo jazdy od dziś po nowemu IP: *.chello.pl 10.01.06, 17:54
      Tu chodzi we wszytskim oto, ze ludzie się bulwersują bo uczyli sie na kursie na
      starych zasadach -na placu a teraz nagle muszą zdac egzamin wyglądający inaczej
      niż się uczyli.
      Mam koleżankę która ukończyła kurs na starych zasadach- uczyła sie manewrów na
      placu i nie zdała. Teraz bedzie mieć egzamin na nowych zasadach z parkowaniem
      na mieście ico? jak ma sie teraz tego nauczyć? no pewno- wziąć dodatkowe jazdy-
      ale tak nie pwinno być!!! ci którzy ukończyli kurs przed 10 stycznia powinni
      zdawac na zasadach starych a inni na nowych. !!!!!!! i w tym jest główny
      problem i pretensje!!

• Gość: madzia Re: Egzaminy na prawo jazdy od dziś po nowemu IP: *.chello.pl 10.01.06, 17:57
      Mam prawko rok, zdałam za 1 razem. i nadal nie umiem parkować! boje się
      jeździć sama, w nocy tez mi cieżko idzie bo światła samochodów jadących z
      przeciwka mnie oślepiają. inni prawko mają też rok i umieją parkowac-to kwestia
      wprawy manualnej, cwiczeń a być może i zdolności do tego fachu no i lubienia
      prowadzenia samochodu. Ja do tej pory słabo jeżdże- zastanawiam się po co mi te
      prawo jazdy - no ale przed kursem nie wiedziałam że nie załapie bakcyla nie? !

pozdro dla przyszłych kierowców
    • Gość: looooli Re: Egzaminy na prawo jazdy od dziś po nowemu IP: *.chello.pl 11.01.06, 17:31
      Tak! racja!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka