mwm3 16.01.06, 18:42 Jak w temacie... Co my mamy zrobić żeby z nas tak nie zdzierano..? Ręce mi opadły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margot.t Re: Parking podrożał 16.01.06, 19:14 Wlasnie trzymam w reku pismo. Nie wiem czy sie smiac czy plakac. To jakis absurd. Czy rzeczywiscie kazda spoldzielnia rzadzi sie wlasnymi prawami i moze ot tak sobie zawyzac oplaty miejsc parkingowych, ktore jakby nie bylo, sa wykupione na wlasnosc? Swoja droga co za sens - obnizac czynsz za mieszkanie po to zeby za garaz podniesc? Odpowiedz Link Zgłoś
eriech Re: Parking podrożał 16.01.06, 20:47 Ja wczoraj użyłam dosadnych słów, za co przepraszam tych, którzy ewetualnie słyszeli ;-) Nie wiem czy zwrociliście uwagę, ale w czynszu za mieszkanie obniżyli przede wszystkim zaliczki na wodę i ogrzewanie, więc prędzej czy później i tak będziemy musieli się z tego roliczyć. Natomiast jeśli chodzi o garaż to szkoda gadać... monika Odpowiedz Link Zgłoś
sasiad2005 Re: Parking podrożał - Re: opłaty czynszowe 16.01.06, 22:08 Re: Opłaty czynszowe Autor: sasiad2005 ☺ Data: 08.01.06, 15:28 "Uwaga nowe opłaty czynszowe za miejsce postojowe mogą być dla nas kolejnym szokiem, w najbliższym czasie dostaniemy nowe naliczenia." Kontynując dalej; Tydzień temu byłem w Spółdzielni, chciałem zrobić opłaty ale brakowało mi rozliczenia z garaz. Na moje pytanie w dziale rozliczeń Pani powiedziała , że nie wie co z tym fantem zrobić bo wzrosły koszty i opłata wzrośnie radykalnie do ok, 145zł. Decyzję ma podjąć kierownik. I jak widać podjął, zwalając wszystko na nas. A oto argumentacja Pani z działu rozliczeń: Wieczyste użytkowanie naszych mieszkań i garażu naziemnego jeszcze wzrosło bo nie będzie dodatkowych kondygnacji w garażu naziemnym i teraz kwota podatku rozłoży się na mniejszą ilość ludzi. Oczywiście my mamy za to zapłacić. Tylko, że teraz proporcje części usługowej do części mieszkalnej sie zmienią i będzie można wywalczyć mniejsze opłaty do Gminy. Ktoś z państwa to liczył, może jeszcze raz policzy dla niższego garażu naziemnego (wg stanu obecnego). Trzeba ten temat poruszyć na spotkaniu z Prezesem. Dodatkowo,(moje spostrzeżenia) proszę zwrócić uwagę na eksploatację garażu: na palące się światła w pustym obiekcie , ochronę itd, prawdopodobnie za to również płacimy. Na koniec,jeżeli Zarząd Spółdzielni podejmuje nie trafione inwestycje to niech płacą za to wszyscy członkowie Spółdzielni, również z innych budynków a nie tylko z Kobielskiej 6. Inni też będą protestować i może Zarząd zacznie się bać o swoje stołki. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 do sasiad 2005 17.01.06, 10:44 Mam prosbe o info od kogo ze Spoldzielni otrzymal Sasiad ponizsze inforamcje, poniewaz niestety nie do konca sa one prawdziwe. Wedlug moich infroamcji stosunek powierzchni garazy versus mieszkan mimo nizszego garazu jest nadal niekorzystny. tak wiec jedyna szansa w przeksztalceniu uzytkowania we wlasnosc. acek "Wieczyste użytkowanie naszych mieszkań i garażu naziemnego jeszcze wzrosło bo nie będzie dodatkowych kondygnacji w garażu naziemnym i teraz kwota podatku rozłoży się na mniejszą ilość ludzi. Oczywiście my mamy za to zapłacić. Tylko, że teraz proporcje części usługowej do części mieszkalnej sie zmienią i będzie można wywalczyć mniejsze opłaty do Gminy. Ktoś z państwa to liczył, może jeszcze raz policzy dla niższego garażu naziemnego (wg stanu obecnego)." Odpowiedz Link Zgłoś
sasiad2005 Re: do sasiad 2005 17.01.06, 16:32 Co do powierzchni, są to tylko moje przypuszczenia. Ktoś liczył z Państwa stosunek części mieszkalnej do usługowej, dla ilu kondygnacji garażu naziemnego czy dla dwóch czy więcej? Może proporcja się zmieniła na naszą korzyść? i może warto wystąpić do Gminy o zmianę podatku. Trzeba o tym porozmawiać na spotkaniu z Prezesem. A jak nie, to trzeba szybko wydzielić się ze Spółdzielni, akty notarialne już nie długo. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: do sasiad 2005 17.01.06, 16:40 nie odpowiedziales na pytanie, wiec ponawiam KTO W SPOLDZIELNI tak CI powiedzial ?? dzieki z gory za odpowiedz acek Odpowiedz Link Zgłoś
sasiad2005 Re: Parking podrożał 16.01.06, 22:24 Może wszyscy wstrzymamy się z płaceniem za garaż. Jak będziemy tak potulnie płacić, to znowu nam coś podniosą. Proszę o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Parking podrożał 16.01.06, 22:35 Dokładnie tak samo sobie pomyślałem! Ja jestem gotowy przestać wogóle płacić tak absurdalną kwotę za moje miejsce. Może ktoś wie jakie mogą być tego konsekwencje? Za odpowiedzi z góry "dziękuję" gibonowi i kielonkowi. Pozatym czynsz za mieszkanie nie spadł ani o złotówkę! Jedyne co obniżono to zaliczki z których i tak sie rozliczaliśmy. To taki "sprytny" zabieg spółdzielni, który jak widać wprowadził w błąd niektórych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
inka73 Re: Parking podrożał 17.01.06, 07:18 "Ja jestem gotowy przestać wogóle płacić " - Ja jestem za! tylko obawiam się, że jak zobaczę kwotę na końcowym rocznym rozliczeniu, którą będę musiała zwrócić spółdzielni to nie wiem czy będzie mi do śmiechu.... ale może gdyby większość przestała płacić nasza "wspaniała" spółdzielnia doszła by do wniosku, że jeżeli wszyscy zapłacą mniej to i tak lepiej na tym wyjdzie niż jakby nieliczni płacili dużo! :) a co do czynszu - u mnie obniżyli "zaliczki" ale za to zwiększyło się wieczyste użytkowanie :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Parking podrożał 17.01.06, 10:20 w czwartek bedzei spotkanie przedstawicieli z Prezesem wiec bedzei mozna takze te sprawe poruszyc. Rzeczywsicie zabieg obnizenia zaliczek na wode i ogrzewanie a podniesienie oplat za garaz jest wkurzajacy. W jednym tylko przypadku mialoby uzasadnienie, w tym ze po analizie kosztow za polrocze (VI-XII) wyszlo ze zaliczki pobierane na wode i ogrzewanie sa znacznie wyzsze niz oplaty z tego tytulu. Co do argumentu o tym, ze dzieki nizszemu garazoai stosunek powierzchni sie zmiani (garazy do lokali mieszkalnych) to ma to sens, but niesttey nie do konca obawiam sie, ale to tez to poruszenia w czwratke. pozdr acek Odpowiedz Link Zgłoś
sasiad2005 Re: Parking podrożał + rozliczenie mediów 18.01.06, 09:54 Rozliczenia zużycia mediów na lokal powinniśmy dostawać w konkretnych jednostkach metrycznych tj. m3,kcal(kJ), Tak jak jest rozliczana energia elektryczna. Wtedy można to kontrolować ze stanem liczników na korytarzu. A tak w ogóle dlaczego my nie mamy kluczy do tych szafek? I tutaj chcą nas kiwać? Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Parking podrożał + rozliczenie mediów 18.01.06, 10:12 zaliczka to nie zuzycie konkretnych wartosci, ale zalozenie za ile zuzyjesz wody itd, naprawde to trudno pojac ? kto Ci broni zajrzec do licznikow ?? dzwonisz do ochrony i otworza Ci skrzynke z licznikami To tez problem dla Ciebie ? a Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek2301 Re: Parking podrożał 17.01.06, 15:35 mwm3 napisał: Za odpowiedzi z góry "dziękuję" gibonowi i kielonkowi. Uwazaj sasiedzie, bo za takie aluzje mozesz dostac w nos. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Parking podrożał 17.01.06, 17:08 kielonek2301 napisał: lokal 71, będzie wesoło :-P Oby nam wszystkim bylo kielonku..! Nie wprowadzajmy agresji w dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
margot.t Re: Parking podrożał 17.01.06, 10:20 A zwrociliscie uwage w wyszczegolnieniu na pozycje 6? Koszty ogolne spoldzielni 12,63 zl (!!!) Ki diabeł??? Odpowiedz Link Zgłoś
arjel1 Re: Parking podrożał 17.01.06, 15:52 Jaką macie stawkę za m2 kosztów ogólnych spółdzielni, bo z tego co pisze margot, według mojej stawki wynika, że ma mieszkanie 14m2 :)U mnie koszty ogólne to 39,60zł. To na pensje:) Ciekawi mnie bardziej co kryje się pod hasłem "Konserwacja bieżąca". Przecież płacimy na fundusz remontowy i za sprzatanie. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Parking podrożał 17.01.06, 15:58 konserwacja biezaca - przeglady dzwigow, kominow,wentylacji itd fundusz remontowy - to kasa zbierana na odzielne konto, z ktorego korzysta sie podczas prac remontowych przynajmniej tak mi sie wydaje.. acek Odpowiedz Link Zgłoś
arjel1 Re: Parking podrożał 17.01.06, 21:53 Jeżeli przeglądy dźwigów opłacane są z konserwacji bieżącej to z czym wiąże się opłata za dźwigi? Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Parking podrożał 18.01.06, 08:45 do arjel 1: to tak jakbyś miał abonament miesięczny na wjazd na swoje piętro. W przeciwnym wypadku musieliby postawić dodatkową ochrone aby pobierała opłatę na każdy wjazd w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Parking podrożał 18.01.06, 10:13 arjel1 napisał: > Jeżeli przeglądy dźwigów opłacane są z konserwacji bieżącej to z czym wiąże się > opłata za dźwigi? ze zuzyciem energii za dzwigi, dzwigi sa non-stop w gotowosci do dzialania, wiec tak czy siak zra prad.. i to zapewne jest ten koszt. Postaram sie to sprawdzic dokladnie jesli to jest wazne dla Ciebie. a. Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Parking podrożał 18.01.06, 20:27 Energię elektryczną całego osiedla wliczaja nam w koszty, więc tylko "opłata za dzwigi" kojarzy mi sie z biletami za przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
margot.t Re: Parking podrożał 17.01.06, 22:35 12,63 zl to wartosc "kosztow ogolnych spoldzielni" za miejsce postojowe. Liczone od sztuki, a nie od ilosci m2. Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Parking podrożał 17.01.06, 17:01 Zapłacilismy za miejsce postojowe ca 30 tys.zł. Za miejsce postojowe w garażu podziemnym w nowobudowanym osiedlu w Starej Miłosnej znajomi zapłacili ca 15 tys.zł. Teraz spółdzielnia zdziera z nas opłaty miesieczne. Zgodnie z nowym prawem ( Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych i Prawo Spóldzielcze )za straty odpowiada materialnie Zarzad i Rada Nadzorcza. Jeżeli te straty rozłożono na wszystkich członków to skandal. Nas nie powinien obchodzic garaż naziemny. Nie mamy tego w umowie o wybudowanie mieszkania. Czy ktoś wie jakie są wyniki lustracji Zwiazku Rewizyjnego? Czy pan Prezes się z nimi dogadał? b. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Parking podrożał 17.01.06, 17:32 o jakich stratach mowisz ? ktore rzekomo rozlozono na wszystkich czlonkow ??? acek Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Parking podrożał 18.01.06, 10:05 bilansu czego ? w ogole wiesz o czym piszesz ??? a. Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Re: Parking podrożał - konserwacja bieżąca 26.01.06, 07:33 Czy ktoś z Państwa wie może dlaczego tak drastycznie podniesiono kwotę konserwacji bieżącej (o 400%)? Odpowiedz Link Zgłoś
peterkin1 Re: Parking podrożał 30.03.06, 09:38 Ostrzegam!!!! Byłem w tej samej spółdzielni, która z niczym sobie nie radzi. W osiedlu Łukowska wybudowanym w 2001 r. za garaż płaciliśmy już blisko 200 zł. Po protestach ceny nieco spadły, a i tak płacimy tylko o kilka zł mniej od osób z zewnątrz, które nie wykupiły miejsc postojowych i nie musiały nic inwestować. Nielegalnie spółdzielnia nalicza podatek VAT od podatku od nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Parking podrożał 30.03.06, 11:06 a w jakiej ejstes teraz ? co zrobiles zeby placic mniej ? jakie masz czesci skladowe oplat ? czy placisz za UW w wys. 3% ?? a. Odpowiedz Link Zgłoś