Dodaj do ulubionych

regulacja windy

03.03.06, 20:48
Jak jest z innymi windami. Dzisiaj omal nie zgniotly mnie drzwi, gdy stalam
jedna noga na korytarzu a druga w windzie. Ciarki mnie przechodza jak sobie
pomysle, ze mogloby stac tam dziecko, bo sila drzwi byla naprawde spora.
Przeciez w takiej windzie drzwi powinny sie automatycznie otwierac po
napotkaniu przeszkody.
Obserwuj wątek
    • littlekinia Re: regulacja windy 03.03.06, 21:47
      nisko nad progiem,jakieś 30-40 cm po wewnętrznej stronie drzwi jest fotokomórka
      (taka mała okrągła dziurka), wystarczy ją zasłonić i drzwi się na pewno nie
      zamkną. jak jest odsłonięta, drzwi "nie widzą" przeszkody. Fotokomórka działa
      nawet kiedy drzwi się zamykają, wystarczy ją na chwilę zasłonić, nawet
      zamykające się drzwi otworzą się natychmiast.
      Dobra rada: nie zostawiałabym dziecka samego nawet w superdziałąjącej windzie z
      fotokomórkami wszędzie. Nigdzie nie zostawiałabym dziecka samego. Pomyśl o tym.
      Winda to nie jest stworzenie rozumne, co więcej ma tendencje do psucia się bo
      taka już natura urządzeń...
      • azoorek Re: regulacja windy 03.03.06, 22:16
        Wiem jak dziala winda. Ale u mnie jest np. tak, ze jak kiedys ktos przenios
        impreze do windy i na progu zostawil butelke, to drzwi sie nie mogly zamknac,
        bo odbijaly sie od tej butelki, a fotokomorka na pewno jej nie lapala.Te drzwi
        zmiazdzylyby ta butelke, bo tak trzymaly ze sie nie moglam ani cofnac ani
        ruszyc do przodu- w takiej sytuacji nie ma sie czasu na myslenie gdzie jest
        fotokomorka. Chodzi mi o to, ze to chyba za malo. Powinno byc jeszcze takie
        zabezpieczenie, ze reka mozna zatrzymac drzwi- tu zostalabym chyba bez reki.
        • littlekinia Re: regulacja windy 03.03.06, 22:21
          Jakoś kurcze dziwi mnie to. Te drzwi przecież nie zamykają się w jednej
          sekundzie, jakoś używam tych wind, i nie tylko tych, i nic takiego mi się nie
          przydarzyło. Oczywiście, jeżeli wchodzi się do zamykającej się windy, to co
          innego, ale od tego są przyciski na zewnątrz i wewnątrz windy, aby zatrzymać
          proczes zamykania, no i oczywiście wspomniana fotokomórka też, może czas zacząć
          ich używać, a nie wpychać się do niej, albo stać w drzwiach i dziwić się że
          winda się zamyka. Ona MA się zamknąć.
          • azoorek Re: regulacja windy 04.03.06, 16:56
            Dobra niewazne- no coz, moze moj punkt widzenia wynika z tego, ze nie mieszkam
            w (po)gierkowskim bloku, gdzie winda jak juz dziala i nie spada, to jest
            dobrze. Pojde sie zorientowac do biura budowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka