Dodaj do ulubionych

Modernizacja sieci kablowej i internetu - że co?

04.03.06, 20:52
dostałem dziś do rąk projekt budżetu naszego osiedla na przyszly rok i
zastanawiam się co kryje się pod hasłem "Modernizacja sieci kablowej i
internetu"? Wie ktoś może? bo 341 000 to kupa kasy, nie sądzicie?
Obserwuj wątek
    • lohengrin1977 Re: Modernizacja sieci kablowej i internetu - że 04.03.06, 21:29
      Nie wiem, jaki jest obecnie odsetek użytkujących dts i antenę zbiorczą...
      Szczerze mówiąc, używam UPC i nie widzę pola do modernizacji
    • tiny_deiny Re: Modernizacja sieci kablowej i internetu - że 05.03.06, 09:53
      po pierwsze: dts'u już nie ma, a poza tym dts położył tu własne kable, więc
      nawet jeżeli, to niech je sobie sam modernizuje.
      wydaje mi się jednak, że sprawa jest o wiele prostsza niż Wam się wydaje. na
      naszym osiedlu ponoć mieszka jakaś szycha z Aster City... czyż nie wydaje Wam
      się to zbiegiem okoliczności? możę trzeba zmodernizować właśnie tę sięć i
      zapłacić za to Asterowi odpowiednio. A tak naprawdę to jakaś paranoja - nie
      wiem kto korzysta z anteny zbiorczej - ja próbowałam przez jakiś czas, ale to
      jest jakiś absurd, bo przez 99% czasu po prostu nic się nie dało obejrzeć, bo
      wszędzie był sygnał kontrolny. Może więc zanim wydamy taką kwotę sprawdzimy ile
      osób jest zainteresowanych osiedlową siecią, bo tak coś czuję pod skórą, że i
      tak wszyscy mają tv i internet od dostawców typu tepsa, aster, upc...
      • bykos Re: Modernizacja sieci kablowej i internetu - że 06.03.06, 21:13
        No wlasnie, mi nie trzeba nic modernizowac, bo mam satelite a za internet place
        abonament do BITu i jestem happy. Jak ktos chce tu sobie na optyku jechac to
        jego sprawa nich modernizuje ale sam.
        • lohengrin1977 Lekki szok... 08.03.06, 11:30
          Dostałem właśnie plan gospodarczy na 2006/7. Szczerze mówiąc, jestem
          zbulwersowany - "modernizacja sieci kablowej i internetu" to prawie roczny koszt
          ochrony.

Nie wiem, dlaczego powinniśmy płaciś komuś tak horrendalną sumę za modernizację
          czegoś, co niezależni dostawcy usług oferują za darmo - jeśli chcę mieć łącze
          nie 2 mbps a dwu- czy ileś-tam-razy szybsze, po prostu płacę większy abonament
          UPC, a oni troszczą się o resztę.

Naprawdę warto byłoby przeprowadzić sondaż, ankietę wśród mieszkańców, aby
          dowiedzieć się, ile osób używa/używałoby tego centralnego rozwiązania. Nie wiem,
          czy inwestycja kosztująca wszystkich mieszkańców tak pokaźną (jeśli nie lwią)
          część czynszu ma sens, jeśli przeznaczona jest dla 20-30% odbiorców. Chyba, że
          chodzi to o zarobek instalującego.
          • lohengrin1977 PS 08.03.06, 11:35

Za te pieniądze możemy mieć wiele bardziej użytecznych rzeczy - można np.
            zacząć, choćby częściowo, instalować wideofony; ktoś wspominał o filtrach wody;
            można wyłożyć ściany przy windach -1 i -2 kamieniem; nie wspomnę już o brakach,
            które wynikają chyba z niezauważenia pojawienia się budynku C - stojak na rowery
            przed klatką i normalna choinka na świętach...
            • observe1 Re: PS 08.03.06, 11:45
              to ja osobiście obstaję przy jakichś naprawdę dobrych filtrach do wody, bo to
              co sie leje z kranów jest okropne..
              • lohengrin1977 Re: PS 08.03.06, 11:51
                Ew. za te pieniądze możemy zakupić luksusową limuzynę z szoferem, i wozić nią
                każdego gościa z pętli tramwajowej i z powrotem ;)
                • tomekh77 Re: PS 08.03.06, 12:01
                  Bardzo, bardzo ciekawe. HALLO zarzad tu padaja pytanie a odpowiedzi brak.
                  za 350 000 tysiow to mozna by chyba klatke zrobic ta obiecywana ta planowana....

Cos mnie tu smierdzi.

Pozdrawiam
                  • zzrobert Re: PS 08.03.06, 12:20
                    Chciałbym ponownie przypomnieć że to forum nigdy nie było i nadal nie jest
                    oficjalnym miejscem do składania oświadczeń zarządu wspólnoty. Chociażby z
                    powodu jego ogólnodostępności z zewnątrz.
                    Więc bardzo proszę o przekazywanie pytań DO ZARZĄDU bezpośrednio do zarządu a
                    nie tutaj. Chyba że to było pytanie retoryczne.

24.05.2005
                    Dodatkowo przewidziano użycie kabla 5 kategorii zapewniającego podłączenie
                    stałego łącza internetowego.
                    Obiekt posiada własne okablowanie i zbiorczą antenę telewizji satelitarnej, co
                    po wykupieniu dekodera umożliwi podłączenie do telewizyjnych platform
                    cyfrowych.

"Troszkę wcześniej"
                    W standardzie, budynek będzie posiadał własne okablowanie i zbiorczą antenę
                    telewizji satelitarnej. Po wykupieniu dekodera możliwe bedzie podłączenie
                    zarówno do "Canal +" jak i "Wizji TV", jak również do każdej nowej platformy
                    cyfrowej, która powstanie w przyszłości. Również wszystkie ogólnopolskie i
                    regionalne stajce telewizyjne będą dostępne w wysokim standardzie sygnału.

Jak naprawdę jest z sygnałem wie wielu z właścicieli. Co można w tej chwili
                    zrobić widać po antenach na balkonach. Jeśli chcemy wyglądąc jak typowe
                    arabskie osiedle to idziemy we właściwym kierunku.

Za 350 000 tysiów nie da się niestety zrobić tej klatki. Dużo zabraknie.
                    Pomijając już nawet fakt że deweloper nigdy nie zobowiązał się do wykonania tej
                    klatki.
                    • sc0xffer Re: PS 09.03.06, 10:58
                      Robiercie... piekne idee, szczytne cele i takie tam. Prawda jest taka, ze prawie
                      kazdy juz ma kablowke i internet do jakiegos dostawcy, wiec ladowanie kasy teraz
                      w to zeby byla mozliwosc stworzenia sieci osiedlowej to pomylka. Sadze ze
                      niewiele osob przesiadloby sie na wspolne lacze i centralna telewizje, chocby po
                      tym jakie doswiadczenia mozna miec po uzywaniu anteny zbiorczej i akcjach w
                      stylu - przez miesiac zamiast jedynki obraz kontrolny.

Za infrastrukture powinien odpowiadac dostawca (UPC za swoje kable, aster za
                      swoje, BAIT za swoje, etc). Jedyny koszt ktory jestem w stanie zaakceptowac to
                      robienie czegos z kablami pomiedzy mieszkaniem a rozdzielnia, np w przypadku awarii.

Poza tym, kable leza, w koncu ta parodie telewizji zbiorczej kazdy w domu ma,
                      wiec dla mnie haslo "modernizacja" leci po prostu niezla sciema. Na co
                      modernizowac kable telewizyjne? Kategorie 5 do mieszkania tez chyba kazdy ma
                      podciagnieta, a to co leci w pionach to juz pole do popisu dla dostawcow uslug.
                      Bedziemy je zmieniac na 5e czy 6? :)
                      • zzrobert Re: PS 09.03.06, 11:40
                        Zgodnie ze standardem technicznym osiedla powinniśmy to mieć od początku.
                        To że wg mnie powinna to finansować Catalina to inna sprawa.

Fakt że prawie wszyscy z dziećmi chodzą na inne place zabaw nie zmienia faktu
                        że mieliśmy mieć bezpieczne i zgodne z umową place tutaj. Wcześniej czy później
                        i tak będą musiały być.

Zapłaciliśmy już raz deweloperowi za to. Dlatego akurat ten i kolejny punkt
                        planu gospodarczego powinien pokryć deweloper. Ale wymaga to odrobiny działania
                        ze strony mieszkanców bo deweloper od 2003 roku twierdzi że jest zgodnie z
                        projektem. ;)

Co do Aster, UPC, Bajt to zajrzyj kiedyś do pomieszczenia gospodarczego i
                        zobacz w jakim stanie mamy te instalacje. Ale faktycznie największym problemem
                        są instalacje z pomieszczenia technicznego do lokalu. U mnie nie dało się nawet
                        połaczyć normalnie internetu przez te wspaniałe rozwiązania Cataliny a
                        rozejrzyj się po balkonach ile osób dało sobie całkowicie spokój z ta
                        profesjonalnie zaprojektowaną i wykonaną instalacją.

Dobrze to ująłeś - prawie każdy już ma. Tylko wszystko odbyło i odbywa się nie
                        do końca zgodnie z ofertą dewelopera.

Instalacja RTV daje nam teoretyczną możliwość odbioru sygnału z ustalonego
                        przez wykonawcę satelity i tylko do konkretnych transponderów. ON wie lepiej co
                        mamy oglądać. A i tak teoretyczną możliwość bo jakość tego sygnału jest
                        delikatnie mówiąc niska.

• lohengrin1977 Re: PS 09.03.06, 13:18
                        Poza tym, trudno jakoś mi sobie wyobrazić użytkowników anten satelitarnych
                        pozbywających się ich - nawet po 'modernizacji' TV zbiorczej.

O ile dobrze rozumiem, doprowadzanie nowych kabli DO lokalu wiązałoby się
                        również ze sporą ilością demolki w lokalach (jesli chodzi o doprowadzania do
                        samego gniazdka).

U mnie instalację wykonano prawidłowo, nie ma żadnych problemów. Stąd nadal
                        jestem za ankietą wśród mieszkańców - i zebraniem funduszy na 'modernizację'
                        spośród tych, którzy są takową zainteresowani. Zasada 'wszyscy dla kilku (ok,
                        dla części) do mnie nie przemawia.

Czuję się trochę uszczęśliwiany na siłę. Tak jak np. jeżdżąc dobrym samochodem,
                        dostałbym propozycję od pracodawcy aby płacić obowiązkowe składki na służbowego
                        malucha, którym i tak bym nie jeździł - podczas gdy mnie bardziej interesowałby
                        np. tylko zwrot kosztu benzyny czy służbowy telefon.
            • zzrobert Re: PS 08.03.06, 12:01
              Jak zauważyłeś to jest propozycja a nie przegłosowany obowiązek.

Zresztą ten punkt (jak i wiele innych wadliwie lub wcale niezrealizowanych)
              mieliśmy zagwarantowany umową z deweloperem. Rozejrzyj się po antenach na
              balkonach. Ciekawe dlaczego ci właściciele postawili anteny zamiast podłączyć
              się po prostu do gniazdka w ścianie. Kwestia kto ma ponieść te koszty jest
              nadal niejasna.

Co do domofonów to mamy cud italiański - drogi, mało użyteczny, bardzo
              kłopotliwy. Wideodomofon? sprawdź ile kosztuje - dotąd otrzymywaliśmy oferty od
              2600-3200 za sztukę w tym wspaniałym standardzie. Dla wyjaśnienia normalny
              wideofon kosztuje 3-4 razy mniej.

Co do filtrów wody, pomysł był w 2004 roku - brak zainteresowania właścicieli.
              Koszty ok 50 000 zł za budynek.

Co do wyłożenia ścian kamieniem - mieliśmy to w standardzie wyposażenia. Jakoś
              deweloper zapomniał. Zresztą tak samo jak o wielu innych sprawach.

Co do pojawienia się budynku C - no cóż zarządca nawet zapomniał Wasz budynek
              nawet ubezpieczyć więc kwestia drobiazgu w stylu choinki pewnie zostanie już mu
              wybaczona.

Co do stojaków na rowery - na razie brak drugiej rowerowni w B i obu rowerowni
              w C więc te ewentualne decyzje i ich wykonanie są jeszcze przed nami. Za to w
              pomieszczeniu gdzie mogła powstać rowerownia (B) zarządca umieścił magazyn
              firmy sprzątającej a w drugim pomieszczeniu (C) bez wiedzy wspólnoty powstał
              hotel robotniczy dewelopera.

Co do kosztów to jest jeszcze taki punkt o cyrkulacji - zachęcam i o nim
              pomyśleć. To są jeszcze większe koszty podobnie jak i problemy z garażem i
              wentylacją na osiedlu, o placu zabaw i przejściu do tramwajów nie wspominając.

Zapraszam na walne - te i inne problemy można będzie wyjaśnić i podjąć decyzje
              zgodne z interesem właścicieli.
              • lohengrin1977 Re: PS 08.03.06, 12:11
                Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia i podanie całego tła.

Co do modernizacji za 341 tys. i liczby anten satelitarnych na balkonach - cóż,
                właśnie wspomniana przeze mnie kwestia proporcji: mogę policzyć je na palcach
                jednej ręki (te, które widzę z okna - pewnie drugie tyle z drugiej strony).

Mam nadzieję, że uda się wypracować jakiś kompromis na zebraniu. Pozdrawiam.
                • zzrobert Bynajmniej nie było to wyczerpujące 08.03.06, 12:24
                  Ogólnodostępne forum to nie jest właściwe miejsce.

> Mam nadzieję, że uda się wypracować jakiś kompromis na zebraniu
                  Też mam taką nadzieję.

Zabraknie palców obu rąk. ;)

Sam mam kablówkę BO NIE DA SIĘ UŻYWAĆ naszej sieci. W związku z tym mam
                  kiepskiej jakości analogowy sygnał.
                  A i tak głównym problemem jest niewłaściwie wykonane okablowanie W LOKALACH. To
                  poza lokalami jest mniej sknocone.
              • bykos Re: PS 08.03.06, 14:46
                Ja ci powiem dlaczego wole na balkonie i nikomu nic do tego:
                1. Mam wszystkie kanaly w dobrej jakosci jakie mi sie tylko zechce miec, bo
                antene moge sobie ustawic na dowolna satelite.
                2. Wszystkie kodowane sygnaly ktore sobie sam dekoduje.
                3. Nic mie to nie kosztuje.
                A teraz mozecie wzywac gliny!
              • bykos Re: PS 08.03.06, 14:54
                bez jaj z ta cyrkulacja, troche mnie tu wkurwiacie, ciagle mi ta cyrkulacje kos
                zakreca - chyba abym wiecej placil. Sperdzielajcie i nie zakrecac mi cyrkulacji
                prosze. Chyba klucze do pomieszczen na pietrach powinni posiadac tylko
                wlasciciele mieszkan ktory maja tam liczniki.
                • bykos Re: Filtry ??? 08.03.06, 15:01
                  Filtry napewno w takim budynku jakies podstawowe sa, woda do kompieli i prania
                  jest OK. Do gotowania to i tak wole mineralna ze sklepu, wiec mi filtry nie
                  potrzebne. Spadac z jakimis glupotami. Ewentualnie mozecie bryke kupic za te
                  350 000 do wozenia gosci, proponuje merola klasy C czarnego. Szofera nie trzeba
                  ja bede kierowal.
                  • bykos Re: BRYKA -MEROL 08.03.06, 15:03
                    PAMIETAJCIE PIERWSZY NA SZOFERA SIE ZGLOSILEM
    • claudine Re: Modernizacja sieci kablowej i internetu - że 10.03.06, 10:53
      Ja osobiście nie mam zastrzeżeń do działania sieci kablowej - korzystam z UPC
      zarówno tv jak i internet.Uważam ,że taki wydatek jest zbędny -przynajmniej
      narazie /w moim przypadku to ponad 1200zł w ciągu roku/.Są pilniejsze sprawy do
      załatwienia np. przejście do tramwaju /może przeznaczyć te pieniadze
      na "dogadanie się z PAX-em?/.Ponieważ nie będzie mnie na zebraniu chociaż w ten
      sposób chcę wyrazić swój sprzeciw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka