jeanette 31.03.06, 16:55 Witam, czy macie jakies informacje na temat odebrania budynku B przez gmine i terminu podpisania aktow notarialnych? pozdrawiam, Jean Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gberezowski Re: Oddanie budynku B i akty 31.03.06, 17:15 właśnie dzwoniłem do Arche. powiedzieli mi, że budynek jest już "chyba" odebrany (pani, z którą rozmawiałem nie była pewna), a pierwsze akty mają być w czerwcu. grrrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: Oddanie budynku B i akty 01.04.06, 23:11 takie male pytanko- czy dopoki budynek nie jest odebrany, dopoty nie placi sie czynszu (oczywiscie oprocz kosztow z licznika?) Odpowiedz Link Zgłoś
akashha Re: Oddanie budynku B i akty 02.04.06, 12:46 Tak, dopiero jak beda akty dostaniecie pismo z kwota zaliczki, platnej do 10. kazdego miesiaca. Tak jest tu zwany czynsz. A potem na koniec roku zostanie wyliczone, jakie tak naprawde byly koszty. Niektorzy u nas (A) maja nadplate, inni niedoplate. Ja na szczescie jestem w tej pierwszej grupie :D Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Oddanie budynku B i akty 03.04.06, 09:07 A od kiedy jest rozliczany prąd w grażach i klatkach schodowych? Obecnie Arche wykańcza mieszkania korzystając właśnie z tego prądu. Gdy zapytałem w kierownictwie budowy kto płaci za ten prąd, pan odpowiedział mi, ze jak przyjdę, to mi zwróci 3 zł !!! M Odpowiedz Link Zgłoś
haniula1 Re: Oddanie budynku B i akty 03.04.06, 12:00 I tak i nie. 1. nie płacisz czynszu jako takiego bo nie ma podstaw 2. za to (przynajmniej w moim przypadku tak było) przy ostatecznym rozliczaniu mieszkania Arche nalicza opłaty za nie-czynszowe miesiące (nie pamiętam w tej chwili tylko od jakiej daty liczą czy od momentu odbioru mieszkania czy innego i jakiego) Co więcej kwota z p.2 podnosi wartość mieszkania i co za tym idzie miała wpływ na wysokość opłat notarialnych Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: Oddanie budynku B i akty 03.04.06, 19:26 ale jakie to sa oplaty- zaliczki na wode i ogrzewanie, bo na inne nie widze podstaw, dopoki trwa budowa. Odpowiedz Link Zgłoś
agaipawel2 Re: Oddanie budynku B i akty 25.04.06, 10:49 ja mam inforecje ze w połowie Maja Odpowiedz Link Zgłoś
remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 03.04.06, 09:17 z informacji uzyskanych od arche wynika, ze pozwolenie na uzytkowanie ma byc wydane pod koniec kwietnia, zas akty notarialne maja byc zalatwiane w czerwcu Odpowiedz Link Zgłoś
jeanette Re: Oddanie budynku B i akty 09.05.06, 16:43 > z informacji uzyskanych od arche wynika, ze pozwolenie na uzytkowanie ma byc > wydane pod koniec kwietnia, zas akty notarialne maja byc zalatwiane w czerwcu Koniec kwietnia minął, wiecie może czy pozwolenie zostało wydane? Pozdrawiam, Jean Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: Oddanie budynku B i akty 15.05.06, 12:18 jeanette napisała: > Koniec kwietnia minął, wiecie może czy pozwolenie zostało wydane? z ostatnich wiadomości od Arche - akty mają być do końca czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 15.05.06, 12:38 Pozwolenie zostało juz wydane, ale nie jest jeszcze prawomocne (wg informacji Arche) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodarmic Re: Oddanie budynku B i akty 15.05.06, 15:17 A ja spróbuje ponowic pytanie o koszt. Czy wiecie jaka jest obecna stawka? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 15.05.06, 18:53 stawki maxymalne (NETTO): § 3. Maksymalna stawka wynosi od wartości: 1) do 3000 zł - 100 zł; 2) powyżej 3000 zł do 10 000 zł - 100 zł + 3 proc. od nadwyżki powyżej 3000 zł; 3) powyżej 10 000 zł do 30 000 zł - 310 zł + 2 proc. od nadwyżki powyżej 10 000 zł; 4) powyżej 30 000 zł do 60 000 zł - 710 zł + 1 proc. od nadwyżki powyżej 30 000 zł; 5) powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1010 zł + 0,5 proc. od nadwyżki powyżej 60 000 zł; 6) powyżej 1 000 000 zł - 5710 zł + 0,25 proc. od nadwyżki ponad 1 000 000 zł, nie więcej jednak niż sześciokrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w poprzednim roku, ogłaszanego do celów emerytalnych w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej Monitor Polski przez prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, stosowanego poczynając od drugiego kwartału każdego roku przez okres jednego roku. Szczegoly w rozporzadzeniu: www.irbis.home.pl/centrum/taksa_not.htm Oprocz taxy, placisz jeszcze oplate za zalozenie ksiegi wieczystej Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Oddanie budynku B i akty 15.05.06, 19:51 a to nie miało spaść jakoś z miesiąc , dwa temu ? bo te opłaty cos dalej wielkie ;( Odpowiedz Link Zgłoś
wlodarmic Re: Oddanie budynku B i akty 16.05.06, 09:05 To chyba są jednak aktualne........ Odpowiedz Link Zgłoś
remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 16.05.06, 11:29 jak pisalem, to sa ceny maxymalne netto. jak masz znajomego notariusza, to ci to zrobi za PLN 1 + 22% VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
nihao Re: Oddanie budynku B i akty 16.05.06, 12:21 Można ponoć skorzystać również z notariusza współpracującego z ARCHE, który klientom tego dewelopera oferuje zniżkę rzędu 25% w stosunku do stawek ustawowych (które sa oczywiście maksymalne, więc warto zawsze się zorientować się na mieście czy nie znajdzie się tańszy notariusz) - taką informację dostałam przy podpisywaniu umowy. Czy może ktoś z budynku A korzystał z usług tegoż notariusza i może to potwierdzić? POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Oddanie budynku B i akty 16.05.06, 12:29 A może kotś z sąsiadów ma zaprzyjaźnionego notariusza? Jeśli zebrałoby się więcej osób chcących podpisać u jednego, to byłaby korzyśc zarówno dla nas (taniej) jak i notariusza (więcej). M Odpowiedz Link Zgłoś
wlodarmic Ile za akty notarialne 08.05.06, 19:00 Czy ktoś orientuje się w temacie ile kosztuje przyjemność dostania aktu notarialnego? Albo w jaki sposób jest wyliczana gdyż podobno miało się to zmienić. Z góry bardzo dziękuję M.Włodarkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 26.05.06, 14:02 Pozwolenia sa juz prawomocne. Arche niebawem ma telefonowac do mieszkancow w sprawie aktow. Odpowiedz Link Zgłoś