Dodaj do ulubionych

Oddanie budynku B i akty

31.03.06, 16:55
Witam,
czy macie jakies informacje na temat odebrania budynku B przez gmine i terminu podpisania aktow notarialnych?

pozdrawiam,
Jean
Obserwuj wątek
    • gberezowski Re: Oddanie budynku B i akty 31.03.06, 17:15
      właśnie dzwoniłem do Arche. powiedzieli mi, że budynek jest już "chyba"
      odebrany (pani, z którą rozmawiałem nie była pewna), a pierwsze akty mają być w
      czerwcu. grrrrr....
      • azoorek Re: Oddanie budynku B i akty 01.04.06, 23:11
        takie male pytanko- czy dopoki budynek nie jest odebrany, dopoty nie placi sie
        czynszu (oczywiscie oprocz kosztow z licznika?)
        • akashha Re: Oddanie budynku B i akty 02.04.06, 12:46
          Tak, dopiero jak beda akty dostaniecie pismo z kwota zaliczki, platnej do 10.
          kazdego miesiaca. Tak jest tu zwany czynsz. A potem na koniec roku zostanie
          wyliczone, jakie tak naprawde byly koszty. Niektorzy u nas (A) maja nadplate,
          inni niedoplate. Ja na szczescie jestem w tej pierwszej grupie :D
          • marcinkiewicz Re: Oddanie budynku B i akty 03.04.06, 09:07
            A od kiedy jest rozliczany prąd w grażach i klatkach schodowych? Obecnie Arche
            wykańcza mieszkania korzystając właśnie z tego prądu. Gdy zapytałem w
            kierownictwie budowy kto płaci za ten prąd, pan odpowiedział mi, ze jak
            przyjdę, to mi zwróci 3 zł !!!

M
        • haniula1 Re: Oddanie budynku B i akty 03.04.06, 12:00
          I tak i nie.
          1. nie płacisz czynszu jako takiego bo nie ma podstaw
          2. za to (przynajmniej w moim przypadku tak było) przy ostatecznym rozliczaniu
          mieszkania Arche nalicza opłaty za nie-czynszowe miesiące (nie pamiętam w tej
          chwili tylko od jakiej daty liczą czy od momentu odbioru mieszkania czy innego
          i jakiego)
          Co więcej kwota z p.2 podnosi wartość mieszkania i co za tym idzie miała wpływ
          na wysokość opłat notarialnych
          • azoorek Re: Oddanie budynku B i akty 03.04.06, 19:26
            ale jakie to sa oplaty- zaliczki na wode i ogrzewanie, bo na inne nie widze
            podstaw, dopoki trwa budowa.
            • agaipawel2 Re: Oddanie budynku B i akty 25.04.06, 10:49
              ja mam inforecje ze w połowie Maja
    • remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 03.04.06, 09:17
      z informacji uzyskanych od arche wynika, ze pozwolenie na uzytkowanie ma byc
      wydane pod koniec kwietnia, zas akty notarialne maja byc zalatwiane w czerwcu
      • jeanette Re: Oddanie budynku B i akty 09.05.06, 16:43
        > z informacji uzyskanych od arche wynika, ze pozwolenie na uzytkowanie ma byc
        > wydane pod koniec kwietnia, zas akty notarialne maja byc zalatwiane w czerwcu
        Koniec kwietnia minął, wiecie może czy pozwolenie zostało wydane?

Pozdrawiam,
        Jean
        • gberezowski Re: Oddanie budynku B i akty 15.05.06, 12:18
          jeanette napisała:

> Koniec kwietnia minął, wiecie może czy pozwolenie zostało wydane?

z ostatnich wiadomości od Arche - akty mają być do końca czerwca.
          • remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 15.05.06, 12:38
            Pozwolenie zostało juz wydane, ale nie jest jeszcze prawomocne (wg informacji
            Arche)
            • wlodarmic Re: Oddanie budynku B i akty 15.05.06, 15:17
              A ja spróbuje ponowic pytanie o koszt. Czy wiecie jaka jest obecna stawka?
              Pozdrawiam.
              • remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 15.05.06, 18:53
                stawki maxymalne (NETTO):
                § 3. Maksymalna stawka wynosi od wartości:
                1) do 3000 zł - 100 zł;
                2) powyżej 3000 zł do 10 000 zł - 100 zł + 3 proc. od nadwyżki powyżej 3000 zł;
                3) powyżej 10 000 zł do 30 000 zł - 310 zł + 2 proc. od nadwyżki powyżej 10 000
                zł;
                4) powyżej 30 000 zł do 60 000 zł - 710 zł + 1 proc. od nadwyżki powyżej 30 000
                zł;
                5) powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1010 zł + 0,5 proc. od nadwyżki powyżej
                60 000 zł;
                6) powyżej 1 000 000 zł - 5710 zł + 0,25 proc. od nadwyżki ponad 1 000 000 zł,
                nie więcej jednak niż sześciokrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w
                gospodarce narodowej w poprzednim roku, ogłaszanego do celów emerytalnych w
                Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej Monitor Polski przez prezesa
                Głównego Urzędu Statystycznego, stosowanego poczynając od drugiego kwartału
                każdego roku przez okres jednego roku.
                Szczegoly w rozporzadzeniu: www.irbis.home.pl/centrum/taksa_not.htm
                Oprocz taxy, placisz jeszcze oplate za zalozenie ksiegi wieczystej
                • adams123 Re: Oddanie budynku B i akty 15.05.06, 19:51
                  a to nie miało spaść jakoś z miesiąc , dwa temu ?
                  bo te opłaty cos dalej wielkie ;(
                  • wlodarmic Re: Oddanie budynku B i akty 16.05.06, 09:05
                    To chyba są jednak aktualne........
                  • remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 16.05.06, 11:27
                    spadly oplaty za wpis do KW
                  • remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 16.05.06, 11:29
                    jak pisalem, to sa ceny maxymalne netto. jak masz znajomego notariusza, to ci
                    to zrobi za PLN 1 + 22% VAT.
                    • nihao Re: Oddanie budynku B i akty 16.05.06, 12:21
                      Można ponoć skorzystać również z notariusza współpracującego z ARCHE, który
                      klientom tego dewelopera oferuje zniżkę rzędu 25% w stosunku do stawek
                      ustawowych (które sa oczywiście maksymalne, więc warto zawsze się zorientować
                      się na mieście czy nie znajdzie się tańszy notariusz) - taką informację
                      dostałam przy podpisywaniu umowy.
                      Czy może ktoś z budynku A korzystał z usług tegoż notariusza i może to
                      potwierdzić?
                      POzdrawiam
                      • marcinkiewicz Re: Oddanie budynku B i akty 16.05.06, 12:29
                        A może kotś z sąsiadów ma zaprzyjaźnionego notariusza? Jeśli zebrałoby się
                        więcej osób chcących podpisać u jednego, to byłaby korzyśc zarówno dla nas
                        (taniej) jak i notariusza (więcej).
                        M
    • wlodarmic Ile za akty notarialne 08.05.06, 19:00
      Czy ktoś orientuje się w temacie ile kosztuje przyjemność dostania aktu
      notarialnego?
      Albo w jaki sposób jest wyliczana gdyż podobno miało się to zmienić.
      Z góry bardzo dziękuję

M.Włodarkiewicz
    • remi77 Re: Oddanie budynku B i akty 26.05.06, 14:02
      Pozwolenia sa juz prawomocne. Arche niebawem ma telefonowac do mieszkancow w
      sprawie aktow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka