Dodaj do ulubionych

Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc

08.04.06, 03:46
www.muratorplus.pl/17099_26212.htm
M-30 jest jedną z najważniejszych i najbardziej uczęszczanych dróg Madrytu. Obwodnica, która przez lata funkcjonowania "wrosła" w organizm miasta, ma całkowitą długość 99 km i szerokim łukiem obejmuje centrum Madrytu.

Władze miasta postanowiły zmniejszyć natężenie ruchu w centrum metropolii i w związku z tym podjęły decyzję o całkowitej przebudowie tej ważnej arterii komunikacyjnej. Realizacja projektu nazwanego roboczo "Madrid calle 30", co w dosłownym tłumaczeniu znaczy "Madryt ulica 30", rozpoczęła się we wrześniu 2004 roku. Prace mają się zakończyć w drugim kwartale 2007 roku.
Projekt zakłada całkowitą przebudowę istniejącego systemu komunikacyjnego i budowę w ciągu M-30 56 km tuneli.
Ze względu na szeroki zakres planowanych prac inwestycję podzielono na 15 oddzielnych projektów i cztery obszary robót - północny, południowy, wschodni i zachodni.

Łączny koszt wszystkich inwestycji związanych z przebudową obwodnicy Madrytu M-30 wynosi 3.673.768.544,89 euro.

-------------------------

Mnie powaliło tempo - 100 km w niecałe 3 lata, z czego połowa w tunelach.
Widać w Madrycie nie dzialają grupki pod nazwą Ekologiczny Madryt, Madryt Przeciw Degradacji lub Przyjazny Madryt...

A jeszcze bardziej powaliło mnie podawanie kosztów z dokładnością do jednego eurocenta....
Ludzie!!! Przy kwocie ponad 3 i pół miliarda eurów, oni wyliczają wszystko co do jednego eurocenta!!!!

Szok!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kubek Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 08.04.06, 12:21
      Juz wiem skad pochodzi powiedzenie "Zycie jak w Madrycie", my jestesmy 100 lat
      za murzynami z naszymi przetargami ktore trwaja 2 lata, a kolejny rok to
      odwolywania przegranych firm, o pseudo ekologach(lapowkarzach) nie wspominajac.
      No niestety.
      • yasioo7 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 09.04.06, 09:53
        Mnie powaliło co innego - nowa tarcza "EPB TBM (Earth Pressure Balanced Tunnel
        Boring Machine) do budowy tuneli. Tarcza ma średnicę 15 m. Długość kompletnego
        i przygotowanego do pracy urządzenia wynosi 160 m, waga - 4000 ton. Postęp prac
        przy użyciu tarczy wynosi 0,665m/min." 0,665 m/min = ~40 m/h! W tym tempie
        tunel pod Ursynowem (2 nitki, każda po 2655 m) można wybudować w 133 godziny,
        czyli 5,5 dnia nieprzerwanej pracy! A tunel 2 linii metra (około 20 km) drąży
        się około 5 dni, czyli w 1,5 roku ciągłej pracy! Ciągle wierzę, że coś takiego
        trafi kiedyś do nas :)
        • osservatorepolacco Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 25.04.06, 09:00
          yasioo7 napisał:

ale to są dane dot. drążenia w ziemi bez problemów - ale jak trafią na skałę,
          kurzawkę czy iinne przeszkody?

inna sprawa, że nasze tempo jest gorzej niż zółwie... :(
    • Gość: miecio Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc IP: *.aster.pl 09.04.06, 10:24
      To ci durni hiszpanie nie wybudowali obwodnicy w szczerych polach trzydzieści
      kilometrów od centrum?, powinni zapytać naszych ziomali.
      • zbig72 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 11.04.06, 09:30
        kiedy budowali (pare ladnych lat temu) to faktycznie była w sporej odległości
        od centrum i nie przecinała osiedli - teraz miasto się przesunęło (rozrosło) a
        więc wpuszczają trasę w tunele - gdyby u nas trasa na terenie miasta miała biec
        w tunelu nie byłoby protestów.

założę się, że ci "durni" hiszpanie nawet nie pomyśleliby o budowie naziemnej
        trasy przez takie osiedla jak Chomiczówka czy Bemowo - od razu byłyby w tunelu!

to wszystko tylko świadczy o tym jak bardzo jestesmy zacofani...
        • koszatek Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 11.04.06, 10:40
          Żadna trasa ma nie biec 'przez' Chomiczówkę.
          S-7 i TMP mają biec jej skrajem, na granicy zabudowy (z wyjątkiem 1 osiedla celowo postawionego przez dewelopera w 'widełkach' planowanych tras).
          Natomiast postulaty osób protestujących, gdyby zostały zrealizowane, spowodują wpuszczenie ruchu w ulicę Conrada - przez środek Chomiczówki.
          • buffy7 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 12.04.06, 09:03
            Jak OT, to OT:
            Rechot mnie ogarnia. Ten deweloper, co to spiskuje :)))) i celowo stawia
            osiedle... Tylko nie przewidział, frajer, zaistnienia spiskomu i jego czołowego
            ideologa :)))) którzy przejrzeli jego niecne plany (i wodę na młyn odwetowców z
            Bonn!)...
            Po coś - czytaj: w jakimś celu - stawia się zdecydowaną większość budowli. Gdyby
            wszystko budować bez celu, to by dopiero było fajnie ;)
            I ta nieustająca mantra nr 1.: "nie przez, tylko skrajem". I nr. 2: "wpuszczenie
            ruchu w ulicę Conrada". To jak paradoks musztardy u Snerga-Wiśniewskiego czy też
            może u Lema - im częściej się o czymś mówi, tym większa szansa, że się samemu w
            to uwierzy...
            A jeszcze powinno być o tirach na Conrada, co to czatują na koszatka, żeby go
            spytać o wylotówkę na Gdańsk...
            O Bemowie hr. koszatek się już nie wypowiada? Może trasy też idą "skrajem" Bemowa?

I pomyśleć, że to jest temacik o Madrycie...
            • vampi_r Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 12.04.06, 12:51
              Buffy.

To jest temat o obwodnicy Madrytu.

Jednak to co wtracił Koszatek, to całkowita racja, której nikt z was nie
              potrafił nigdy rzeczowo odeprzeć. Zawsze kończyło się z waszej strony na
              bełkocie podobnym do twojej odpowiedzi.

Jeśli twierdzisz inaczej, niż napisał Koszatek, to:
              - zaprezentuj mapki z rozwiązaniami tras, które proponuje twoje stowarzyszenie
              - napisz jak Bemowo będzie twoim zdaniem jeździć na Tarchomin (i spowrotem) w
              przypadku powstania mostu Północnego, z wyrysowaniem trasy przejazdu na mapce,
              o której wspominam powyżej.
              - postaraj się jakoś rzeczowo uzasadnic swoje twierdzenia.

Póki tego nie zrobisz, to nie waż się mówić i pisac, że to co twierdzi Koszatek
              i wraz z nim cały SISKOM jest nieprawdą.

Wracajac do omawianej obwodnicy Madrytu - trasa prowadzona jest nie dalej jak 5
              km od centrum miasta i przechodzi przez tereny gęsto zurbanizowane. Co ty na to?
              Moze pojedź do braci Hiszpanów i naucz ich jak protestowac.
              • buffy7 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 12.04.06, 13:34
                1. koszatek wtrącił się OT, ja już nie mogę. Klasyczna filozofia Kalego.
                2. vampi_r napisał:
                >całkowita racja, której nikt z was nie potrafił nigdy rzeczowo odeprzeć
                I otóż (pomijając potrójne zaprzeczenie "nikt-nie-nigdy") nie zgodzę się z tym.
                Moja uwaga - nie bełkot, cher comte, troszkę kulturniej, pożałujsta! -
                dotyczyła przede wszystkim tego, iż obydwie strony
                zostały po obydwu stronach barykady przy swoich poglądach zarówno na "skrajem"
                czy "przez", jak i prognoz (przewidywań, dla ułatwienia), a nie faktów,
                dotyczących rzekomego "wpuszczenia ruchu w Conrada".
                3. Jakie moje stowarzyszenie? Excuse me, ale jestem niezrzeszony, nawet w
                harcerstwie nie byłem :D.
                4. W tamte strone - np. do Powązkowskiej (starej) i dalej Rudnickiego do
                Marymonckiej, do węzła Pułkowa, i wio, mon cheval!
                Z powrotem jeszcze prościej - od węzła Pułkowa Marymoncką na trasę AK (bo ma
                przecież powstać zjazd - nie zaprzeczycie, cher comte!) albo Wisłostradą do
                tejże trasy AK...
                A mapki może sobie daruję...
                5. vampi_r napisał:
                > - postaraj się jakoś rzeczowo uzasadnic swoje twierdzenia.
                Vide pkt 2 i pkt 4.
                6. vampi_r napisał:
                > Póki tego nie zrobisz, to nie waż się mówić i pisac, że...
                Myślałem o jakiejś ciętej odpowiedzi, o cenzurze, jakichś ciągotach typu Big
                Brother, Orwellowskich skłonnościach, ale tylko dwa zdania:
                - Zabrania się zabraniać!
                - Co ja mówię i co piszę, nie tobie osądzać.
                • vampi_r Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 13.04.06, 11:53
                  Pytanie moje - jak mieszkańcy Bemowa jeździliby na Tarchomin, gdyby powstał
                  Most Północny. Ty opisujesz trasy okrężne, a nawet bardzo mocno okrężne.
                  Wyajśnij z łaski swojej jak narzucisz ludziom akurat takie trasy, skoro
                  najkrócej i najszybciej będzie właśnie wjechac w Conrada, by wpaść na TMP idącą
                  tuż za Chomiczówką.

Rozumiesz?

Nie musisz mi opisywać tras i warszawskich ulic, bo sam je doskonale znam, a
                  jak nie znam, to mam mapę.
                  Chodzi mi o to, zebys wykazała, że ludzie nadrobią 3-4 km, jak twierdzisz,
                  zamiast pojechac najkrótszą trasą.

Najlepiej te twoje trasy narysowac na mapkach, dopiero wtedy widac bezsens
                  tego, co opisujesz.
                  Dlatego też ani ty, ani nikt z twojego stowarzyszenia nie pokaże swoich
                  pomysłów na żadnej mapce.

Sytałem się też o obwodnicę Madrytu. Co ty na to? Trasa przechodzi blizej
                  centrum miasta, niz planowane trasy w Warszawie.
                  • buffy7 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 13.04.06, 12:43
                    vampi_r napisał:
                    > Pytanie moje - jak mieszkańcy Bemowa jeździliby na Tarchomin, gdyby powstał
                    > Most Północny. Ty opisujesz trasy okrężne, a nawet bardzo mocno okrężne.
                    > Wyajśnij z łaski swojej jak narzucisz ludziom akurat takie trasy, skoro
                    > najkrócej i najszybciej będzie właśnie wjechac w Conrada,
                    > by wpaść na TMP idącą tuż za Chomiczówką.
                    Tak samo, jak ty chcesz w przyszłości narzucić kierowcom np. ciężarówek spoza
                    Warszawy, żeby używali gó..anej jakości drogi nr 50 zamiast hajłeja, który
                    chcesz wprowadzić do wnętrza miasta i przez miasto: administracyjnie (np. znaki
                    zakazu, nakazu itp.).
                    A co do tego "najszybciej"... Chyba daaawno nie byłeś na obszarach między
                    Marymoncką a Conrada. Szerokość tych ulic i ograniczenia prędkości (takie znaki
                    drogowe, dla ułatwienia), jak również dość duża ilość różnych centrów handlowych
                    - osiedlowych i innych - wszystko to działa jak najlepsze spowalniacze. Jako
                    jedyny zmotoryzowany w siskomie powinieneś to sprawdzić palpacyjnie i
                    organoleptycznie na sobie :D

> Rozumiesz?
                    > Nie musisz mi opisywać tras i warszawskich ulic, bo sam je doskonale znam, a
                    > jak nie znam, to mam mapę.
                    Jak znasz, to po co pytasz (nie tylko mnie zresztą)? Kup sobie lepszą mapkę, bo
                    ta twoja widać się nie sprawdza.

> Chodzi mi o to, zebys wykazała, że ludzie nadrobią 3-4 km, jak twierdzisz,
                    > zamiast pojechac najkrótszą trasą.
                    CZŁOWIEKU (może nieco na wyrost...), ZROZUM WRESZCIE!!! JESTEM FACETEM! JESLI
                    MASZ PROBLEM Z ROZRÓŻNIENIEM PŁCI, ZMIEŃ LEKARZA!

Do wszystkich pozostałych: przepraszam za krzyk, ale przy tym gościu beton to
                    jest miękki, piankowy materacyk...

> Najlepiej te twoje trasy narysowac na mapkach, dopiero wtedy widac bezsens
                    > tego, co opisujesz.
                    > Dlatego też ani ty, ani nikt z twojego stowarzyszenia nie pokaże swoich
                    > pomysłów na żadnej mapce.
                    A ja swoje wiem. I na bezsens sie nie piszę. Weż sobie policz odległości, np. z
                    Obrońców Tobruku do węzła Pułkowa (końcówka Mostu Płn.) wg mojego pomysłu i
                    według waszych czarnych scenariuszy "przez Conrada". Chyba byś musiał jechać
                    przez ogród zoologiczny, żeby nadrobić 4 km...
                    Ale znowu: jakiego mojego stowarzyszenia? Może spróbowałbyś trochę czosnku, to
                    ponoć pomaga na pamięć... W poprzednim poście napisałem (podkreślam: -łem, nie
                    -łam), że jestem niezrzeszony. Jak już udajesz, że umiesz czytać, to rób to
                    przekonująco.

> Sytałem się też o obwodnicę Madrytu. Co ty na to? Trasa przechodzi blizej
                    > centrum miasta, niz planowane trasy w Warszawie.
                    Cóż mam powiedzieć poza "estoy apesadumbrado, caballeros" czy coś podobnego -
                    ale chcieli, to mają (czy też będą mieć). Nie pojadę do Madrytu - chociaż to
                    piękne miasto - tylko po to, żeby im to powiedzieć...
                    • chiste Varsovia es un verdadero manicomio 13.04.06, 12:50
                      Tak mu powiedz ;-)
                      _______
                      Ospo czorna!
                      Idź do Dorna!
                      • buffy7 Re: Varsovia es un verdadero manicomio 13.04.06, 13:05
                        Eso es verdad ;)
                    • vampi_r Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 13.04.06, 13:30
                      Nie mówimy o samym Moście Północnym, ale o Trasie Mostu Północnego. Trasa nie
                      skończy się na Pułkowej. Czyżbyś o tym nie wiedziała?
                      • buffy7 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 13.04.06, 13:55
                        vampi_r napisał:
                        > Nie mówimy o samym Moście Północnym, ale o Trasie Mostu Północnego. Trasa nie
                        > skończy się na Pułkowej.
                        A właśnie, że mówimy. A dokładniej, ty mówisz! W poprzednim poście napisałeś,
                        cytuję:
                        "Pytanie moje - jak mieszkańcy Bemowa jeździliby na Tarchomin, gdyby powstał
                        Most Północny."
                        Więc pierwsza uwaga - zdecyduj się na coś - odpowiedziałem na konkretne pytanie.
                        A druga rzecz, to jak (jeśli) powstanie _cała_ TMP (z uwzględnieniem uwag
                        okolicznych mieszkańców, hłe, hłe), po co będzie z Bemowa jadąc pakować się w
                        Conrada, jeśli TMP ma mieć wg waszych światłych planiszczy połączenie z Maczka???

vampi_r napisał:
                        >Czyżbyś o tym nie wiedziała?
                        A jednak to prawda, co mówią o nietoperzach, że to ślepe stworzenia i jak nie
                        usłyszą, to mają przechlapane - rozpirzą się o pierwszą z brzegu ścianę.
                        Może ci wysłać plik dźwiękowy z moim głosem (i to nie mezzospranem ani
                        kontraltem, ale sznaps-barytonem raczej), to by doszło, że rozmawiasz z facetem,
                        a nie kobitką.
                        • vampi_r Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 13.04.06, 14:20
                          Dyskusja zaczeła się od tego, że Koszatek napisał, iż jeśli nie powstanie TMP w
                          zakładanym od lat kształcie i przebiegu, ale w takim jak proponuje to nieliczna
                          garstka z nowego budownictwa na skraju Chomiczówki, to gros aut z Bemowa
                          jadących na Tarchomin przewali się ulicą Conrada.

To tak ku przypomnieniu, bo buffy udaje że nie wie o czym dyskutuje.

Buffy napisała, że to nie prawda (napisała o wiele więcej, ale można to do tego
                          skrócić).

Poprosiłem więc o uzasadnienie wraz z mapką rozwiazania proponowaną przez
                          hłehłe okolicznych mieszkanców i naszkicowanie trasy przejazdu Bemowiaków na
                          Tarchomin wg niej.

Dostałem opis tras okrężnych tak, jakby TMP kończyła się na Pułkowej.

Ponawiam więc swoją prośbę.
                          Proszę o pokazanie mapki z proponowanymi rozwiązaniami TMP oraz naszkicowanie
                          trasy przejazdu z Bemowa na Chomiczówkę.
                          Ja twierdzę, że ruch ten w zdecydowanej wiekszosci wjedzie w Conrada, a to co
                          się nie zmieści - w Reymonta z szukaniem objazdów.

Czy teraz jasny jest temat dyskusji?

PS. Buffy to imię żenskie. Skoro przebierasz się za niewiastę, nie zdziw się,
                          jak kiedyś stracisz cnotę.
                          • vampi_r Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 13.04.06, 14:22
                            vampi_r napisał:

> Proszę o pokazanie mapki z proponowanymi rozwiązaniami TMP oraz naszkicowanie
                            > trasy przejazdu z Bemowa na Chomiczówkę.

Z Bemowa na Tarchomin, oczywiście.
                          • buffy7 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 13.04.06, 14:55
                            Udajesz czy naprawdę jesteś?
                            Jeśli jesteś, no, to nie ma o czym gadać.
                            Wiem, że Buffy to imię żeńskie. Również Kubuś Puchatek w oryginale miał imię
                            żeńskie, mimo, że to był misiek rodzaju męskiego raczej. Również Mercedes to
                            imię żeńskie, gdybyś o tym nie wiedział :D Jednak kilkanaście razy pisałem
                            wprost, jakiej mianowicie jestem płci. Nie dociera? Cóż, to tylko świadczy o
                            twojej inteligencji albo o kulturze, albo o jednym i drugim. I nie wycieraj
                            sobie, cher comte, swojej buźki i przydługich trójek, moją cnotą czy niecnotą.
                            Próbuj z łatwowiernymi panienkami, że tak doradzę na marginesie.

A wracając do naszych mutonów, jeszcze raz: jak wiesz, po co pytasz? doskonale
                            wiesz, gdzie znaleźć przywoływane przez ciebie mapki. Zarówno te, które są
                            produktem waszym, jak i hłe hłe okolicznych mieszkańców.
                            Doskonale również wiesz, że to, co napisał koszatek, nie można traktować w
                            kategoriach prawda-fałsz, bo - jak zresztą to parę razy mówiłem - to
                            przewidywania czy też prognozy. Czytaj zatem, jeśli to potrafisz, ze
                            zrozumieniem, i zwróć uwagę, że nie napisałem "prawda-nieprawda". Napisałem, że
                            każdy zostaje przy swoim zdaniu. I dalej myślę, że jeśli koszatek czy cały
                            siskom może wciskać swoje mantry mnie, to i ja mogę wyrażać swoje zdanie na ten
                            temat.

Natomiast nieprawdą jest, że propozycja innego przebiegu TMP wyszła od, cytuję
                            "nielicznej garstki z nowego budownictwa na skraju Chomiczówki". Pamiętaj, cher
                            comte, że twój kumpelek, I mean, koszatek, już przepraszał za takie uwagi,
                            będące w jaskrawej niezgodzie z rzeczywistością.
                            • koszatek Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 13.04.06, 17:02
                              Oczekuję, że jeśli powołujesz się na moje przeprosiny za cokolwiek, zacytujesz je dokładnie i najlepiej podasz link.
                              • buffy7 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 14.04.06, 08:19
                                Ależ proszę uprzejmnie:

Dzień dobry:
                                --------------------------------------------------------------------------------
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=484&w=25892389&a=25910408
                                Autor: koszatek ˘ Data: 01.07.05, 13:17
                                ---
                                Osobiście jako wieloletni mieszkaniec Chomiczówki, popierający budowę trasy,
                                uważam nazwę tego Stowarzyszenia za nadużycie,
                                sugeruje to bycie reprezentacją Chomiczówki, a tak naprawdę aktywiści tego
                                Stowarzyszenia mieszkają w kilku nowych blokach,
                                zbudowanych na skraju osiedla tuż przy planowanej od dawna trasie. (...)
                                --------------------------------------------------------------------------------

... i do widzenia:
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=484&w=25892389&a=25914328
                                Autor: koszatek ˘ Data: 01.07.05, 14:27
                                ---
                                OK, przepraszam za nadmierne uogólnienie. Jeśli tak twierdzisz - zapewne są
                                aktywistami Stowarzyszenia z Chomiczówki osoby, które
                                nie mieszkają w nowych blokach tuż przy trasie.
                                Niestety w mediach i na forach generalnie trafiałam na wypowiedzi tych
                                pierwszych, tak jak h108 czy Maciek, stąd mój błąd i
                                nadmierne uogólnienie. (...)
                                • vampi_r Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 14.04.06, 09:51
                                  My twierdzimy, że poprowadzenie TMP w rejonie Chomiczówki tak, jak widziałaby
                                  to nieliczna grastka mieszkańców tego osiedla, spowoduje wzmożony ruch na
                                  Conrada w relacjach Bemowo-Tarchomin z wykorzystaniem Mostu Północnego.
                                  Na Conrada, a wiec przez sam środek osiedla.

Ty twierdzisz co innego, ale nie bardzo potrafisz to uzasadnic, poza pisaniem
                                  elaboratów OT.

Ułatwię ci sprawę (bo jak na razie jest zbyt skomplikowana dla ciebie).
                                  Odpowiedz na pytanie. Jak bemowiacy jeżdżą do Radiowa, na Wólkę Węglową?
                                  Konkretne pytanie, konkretna odpowiedź.
                                  • buffy7 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 14.04.06, 10:20
                                    Mam dość.

Krótka odpowiedź:
                                    Mogę przypuszczać, że:
                                    1. Przez Conrada do Wólczyńskiej.
                                    2. Przez Reymonta jw.
                                    3. Przez Rudnickiego/Perzyńskiego do Żeromskiego i jw.
                                    4. Rowerem przez Kaliningrad (może tacy też są) :D

Co do OT: nie ja pierwszy "zepsułem" ten wątek o Madrycie przez wtręt off-topic.

Jeśli chodzi o "zbyt skomplikowana dla ciebie", również nie ja, że tak to
                                    określę, wrzucałem "5 pików po 3 b/a". Para-olimpijską dyscyplinę pt. "Skoki od
                                    mostu do trasy i z powrotem" zademonstrował kto inny.

Natomiast (i to już jest EOT z mojej strony) co do "nie bardzo potrafisz
                                    uzasadnić swoich twierdzeń".
                                    Odpowiem dokładnie tym samym. Wy również. Pojawiają się tylko w waszych
                                    "elaboratach" zdania: "moim zdaniem", " w naszej opinii", "według naszych
                                    przewidywań". Argumenty równej jakości, jeśli nie gorsze, niż moje.
                                    I tyle.

Spokojnych Świąt, mimo wszystko.

EOT
                                    • vampi_r Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 14.04.06, 12:35
                                      OK.
                                      Skoro do Radiowa mieszkańcy Bemowa jeżdzą ulicą Conrada (pomimo tego, co
                                      pisałeś wcześniej, że są przy ulicy liczne centra handlowe, przejscia dla
                                      pieszych i inne utrudnienia), to jak jeździliby bemowiacy do TMP, która
                                      kończyłaby się na Wólczyńskiej przy ITME?
                                      A no też przez Conrada. ew. Reymonta i Wólczyńską.

Czyli zbudowanie Mostu Północnego wraz z trasą i zbudowanie TMP w wariancie jak
                                      to widzą co poniektórzy mieszkajacy w nowych blokach przy Bogusławskiego,
                                      spowodowałoby wzmożony ruch własnie na Conrada w relacjach Bemowo <-> Tarchomin.

CBDU.
                                  • zbig72 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 14.04.06, 13:29
                                    > Jak bemowiacy jeżdżą do Radiowa, na Wólkę Węglową?
                                    > Konkretne pytanie, konkretna odpowiedź.

a ilu znowu bemowiaków jeździ do Radiowa albo na WW (no chyba że mówimy o
                                    tygodniu w oklocach 1 listopada)?? tl\ylu ze się spokojnie na Conrada
                                    pomieszczą...

a jak wybudują trasę to będą do niej jeździć też Conrada, tylko że nie ci
                                    nieliczni którzy mają coś do załatwienia na "zadupiu zwanym Radiowem" ale
                                    wszyscy, którzy będą chcieli dostać się do trasy...

nie doceniasz mieszkańców, ludzie sobie poradzą, znajdą objazdy, trasy
                                    alernatywne itp. - tylko im nie przeszkadzać i nie puszczać TIR-ów pod okna

trasa jest tak Chmiczówce jak i Bemowu otrzebna jak wół do karety - zostawcie
                                    nas w spokoju, damy sobie radę :)
                                    • vampi_r Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 14.04.06, 19:45
                                      Nie pytam się ilu jeździ w relacji Bemowo-Radiowo, tylko jak i którędy.
                                      Padła odpowiedź - ul.Conrada.
                                      Jak będą jeździć do TMP zakończonej zawijasem w okolicy ITME? - Tak samo.
                                      Jak wzrośnie ruch na Conrada w przypadku wybudowania TMP wraz z mostem na Białołękę?

Wiem, że ludzie będa szukać objazdów. Pytanie tylko jak bardzo wszystkich bije po kieszeni szukanie takich objazdów (spalanie paliwa) oraz ileż to niepotrzebnych spalin leci do powietrza.
                                      Pytanie tylko czy system dróg w Warszawie ma się opierać na zasadzie "radzenia sobie".
                                      Jeśli tak uważasz, to można jedynie wyrazić ubolewanie nad twoim rozumowaniem.

Piszesz coś o tirach (zapewne tranzytowych). Jaki tranzyt tir ma jeździć TMP?
                                      Konkretnie skad dokąd.
                                      Konkretnie - jaki obecnie tranzyt tir kursuje Trasą Łazienkowską. Skąd dokąd?

A trasy budowane mają być nie dla bemowiaków i chomiczowiaków, ale dla warszawiaków (czyli też dla bemowiaków i chomiczowiaków).
                                      Jeśli twierdzisz, że trasy wam nie są potrzebne, to pozmykaj istniejące - Trasę Łazienkowską, Toruńską, Siekierkowska, Prymasa. Ludzie mieszkający przy tych trasach też mogą mówić, że im one nie są do nieczego potrzebne, a ty powinieneś im przytakiwać.
                                      Ciekawe tylko jak poradzisz sobie wtedy z tymi swoimi objazdami, bo i one zaraz się zatkają, gdyż coraz więcej ludzi zacznie sobie "jakoś radzić" jeżdżąc uliczkami osiedlowymi.
              • osservatorepolacco czepliwy jesteś.... 25.04.06, 09:13
                vampi_r napisał:

> Buffy.
                >
                > To jest temat o obwodnicy Madrytu.
                >
                > Jednak to co wtracił Koszatek, to całkowita racja, której nikt z was nie
                > potrafił nigdy rzeczowo odeprzeć. Zawsze kończyło się z waszej strony na
                > bełkocie podobnym do twojej odpowiedzi.

TY sam bełkoczesz. a jak przyszło do zaprezentowania poglądów na forum, w
                czwartek, podczas duskusji nt. Studium zagosp. w Warszawie w PKiN - to siedzałeś
                cicho!!

podobnie jak cały siskom.

> Jeśli twierdzisz inaczej, niż napisał Koszatek, to:
                > - zaprezentuj mapki z rozwiązaniami tras, które proponuje twoje stowarzyszenie
                > - napisz jak Bemowo będzie twoim zdaniem jeździć na Tarchomin (i spowrotem) w
                > przypadku powstania mostu Północnego, z wyrysowaniem trasy przejazdu na mapce,
                > o której wspominam powyżej.
                > - postaraj się jakoś rzeczowo uzasadnic swoje twierdzenia.
                >
                > Póki tego nie zrobisz, to nie waż się mówić i pisac, że to co twierdzi Koszatek

jaki mentor się znalazł, - widzisz Buffy, ale Cie zrugał, czy nie czujesz się
                jak kącie w przedszkolu, skarcona przez vampowychowawce?? :D

> i wraz z nim cały SISKOM jest nieprawdą.
                >
                > Wracajac do omawianej obwodnicy Madrytu - trasa prowadzona jest nie dalej jak 5
                >
                > km od centrum miasta i przechodzi przez tereny gęsto zurbanizowane. Co ty na to
                > ?
                JUZ przechodzi, ale przykryją ją w 56 km tuneli - co nas zauważasz.

> Moze pojedź do braci Hiszpanów i naucz ich jak protestowac.

a Ty możesz zawiśnij wreszcie w jakiejś grocie i prześpij się???
          • zbig72 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 14.04.06, 13:06
            a jakie to osiedle na Bemowie deweloper "złośliwie" wybudował w widełkach
            wirtualnych tras, jeśli można wiedzieć???
          • zbig72 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 14.04.06, 13:06
            a jakie to osiedle na Bemowie deweloper "złośliwie" wybudował w widełkach
            wirtualnych tras, jeśli można wiedzieć???
          • osservatorepolacco żadne Conrada, bełkoczecie 25.04.06, 09:06
            bzdury gadasz, nic się nie wpuści w Conrada.

a te trasy nie mają ani decyzji środowiskowej ani lokalizacyjnej - więc NIC NIE
            JEST POSTANOWIONE I WRESZCIE TO SISKOMOWCY ZAPAMIĘTAJCIE.

Wielkimi literami piszę, że by było czytelniej.
            • Gość: płyń z wisłą! Czytać plany, do Q** nędzy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:56
              Rezerwy komunikacyjny są ustanowione od lat 60. Jak ktoś po tym czasie, sam sobie wybrał lokalizację, to powinien teraz zamknąć gębę bo nie prawa po raz drugi zabierać głosu.
              W przypadku POW mieszkańcy okolicy Płaskowickiej, którzy tam zamieszkali ostatnio nie powinni mieć prawa głosu przeciw POW.
              Podobnie mieszkańcy z Bemowa przy s7 i S8 podobnie jak zachodnia Chomiczówka. To są nowe osiedla, kto tam nim mieszka, nie powinien mieć prawa głosu, bo raz już zagłosował wybierając sobie takie miejsce.
              Mieszkańcy Powstańców mieliby więc prawo do jednego głosu, a wy do dwóch ? Niedoczekanie!!!
              • osservatorepolacco Re: Czytać plany, do Q** nędzy !!! 05.05.06, 12:12
                O treści Twej wypowiedzi nie wspomnę, ale forma jest tak mi daleko od przyjętego
                w dyskusji, że już nawet echa nie słyszę....
                • Gość: płyń z wisłą! Czepianie się formy, gdy brak argumentów ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 17:15
                  Typowe dla różnych cwaniaczków, ekologów, lewactwa. Buhahaha !
                  • Gość: jacek to jestes lewakiem ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 18:00
                    typowe dla goloducpcow nie szanujacych prywatnej wlasnosci
                  • osservatorepolacco popłyń z Wisłą... 08.05.06, 11:44
                    wiesz co? a popłyń Ty z tą Wisłą....

tylko ryb nie wytruj.

i bez odpowiedzi!
                    • Gość: płyń z wisłą! Paru cwaniaczków z Chomiczówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 06:28
                      Przecież te bloki powstały po roku 1998.
                      I teraz taki jeden z drugim histerycznie wrzeszczy o obwodnicy poza miastem.
                      Czyli w puszczy Kampinoskiej ? BUhahaha!!!
                      • buffy7 Re: Paru cwaniaczków z Chomiczówki 09.05.06, 07:58
                        Nie wszystkie. Część z nich to późny Gierek. To gdybyś nie wiedział. Bo chyba
                        nie wiesz. Cwaniaczku z Nadarzyna.
                        Aha, weź sobie włóż "buhahaha" w sygnaturkę. Nie będziesz się męczył i mylił
                        przy wpisywaniu. LOOOOL
                        • Gość: płyń z wisłą! Re: Paru cwaniaczków z Chomiczówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 09:07
                          Cwaniaczek z Nadarzyna pracuje na Bemowie, więc bywa tu i tam.
                          I dobrze wie kto drze ryja, chociaż sam sobie wybierał lokal.
                          I wie o pieniactwie Ekologicznego Ursynowa który miesza się w sprawy Bemowa.
        • Gość: miecio Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc IP: *.aster.pl 11.04.06, 10:46
          Ale świadczy także o tym że zaczeli budować obwodnice dawno temu i teraz mogą
          wydać następne pieniądze na modernizację albo mogli zbudować następną poza
          miastem- pewnie była taka myśl. Tym się właśnie od nich różnimy- oni mając już
          obwodnicę mają wybór, budujemy nową lub modernizujemy starą. Ciekawe dlaczego
          wybrali modernizację, przecież dla ludzi mieszkających przy tej trasie byłoby
          lepiej gdyby trasę zlikwidowali (hałas, spaliny) a nową zbudowali poza miastem.
          • zbig72 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 11.04.06, 10:56
            > przecież dla ludzi mieszkających przy tej trasie byłoby
            > lepiej gdyby trasę zlikwidowali (hałas, spaliny) a nową zbudowali poza
            > miastem.

no chyba nie do końca - trasa (ze wszystkimi udogodnieniami) im zostaje, a
            pozbywają się wszyskich minusów (hałas spalin itd..)
            :)
            • tarantula01 Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 11.04.06, 23:07
              zbig72 napisał:

> no chyba nie do końca - trasa (ze wszystkimi udogodnieniami) im zostaje, a
              > pozbywają się wszyskich minusów (hałas spalin itd..)
              > :)

Ale przecież te spaliny nie dematerializują się w tunelu. Będą gdzieś
              wypuszczane - jak to alarmują przeciwnicy POW w tunelu na Ursynowie.
              • vampi_r Re: Obwodnica Madrytu - ku pokrzepieniu serc 12.04.06, 02:12
                Zbigu.
                Cały czas niemal 50 km trasy w Madrycie idzie wierzchem.
                Z załączonej mapki wynika, ze ta obwodnica przechodzi nie dalej, jak 5 km od centrum miasta (w najbliższym miejscu).
    • chiste Te metody nie dotyczą samych dróg w Madrycie 10.04.06, 11:12
      Hiszpanie w podobnym tempie wybudowali sobie kilka linii metra (np. Metro Sur,
      czyli linie okrężną obejmującą PODMADRYCKIE miasta satelickie na południu),
      kilka innych szerszych drogowych obwodnic w mieście i na jego obrzeżach no i
      oczywiście kolej podmiejską (Cercanias).
      Nie jest dla nich przeszkodą górzysty teren, skały czy podziały
      administracyjne. Jeżeli kolejka podmiejska nie może wjechać po ziemi do CENTRUM
      takiego miejscowego Legionowa, Otwocka czy Pruszkowa, to drąży sie tunel i
      buduje stacje pod ziemią. Do tego w ciagu kilku następnych lat dochodzi także
      linia metra.
      Nie muszę chyba pisać, że metro, autobusy (także podmiejskie), cercanias
      dostepne sa na jednym bilecie okresowym (podział na strefy biletowe).

Podobnie jest w innych miastach na Półwyspie Iberyjskim. Swoje sieci metra
      doskonalą Barcelona, Valencia, Lizbona. W ciagu kilku ostatnich lat pojawiło
      się także metro w Bilbao i Porto.

O autostradach i pociągach wysokich prędkości szkoda gadać - wszystko rośnie w
      oczach. I wcale nie jest to owoc pracy przez setki lat; to wszystko stało się
      dosyć niedawno.
      _______
      Ospo czorna!
      Idź do Dorna!
      • Gość: el_matador9 Re: Te metody nie dotyczą samych dróg w Madrycie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.06, 20:35
        plany rozbudowy infrastruktury transportowej w Hiszpanii winny być pokazywane
        codziennie jako "odtrutka na szczury" przestępczym działaczom i decydentom
        zarządzającym Mazowszem i samą Warszawą odpowiedzialnym za całkowite załamanie
        się inwestycji infrastrukturalnych i marnowanie środków unijnych w samej
        Warszawie oraz w rejonie aglomeracji Warszawskiej (m.inn opóżnienia związane z
        A2 oraz obwodnica wokółwarszawska i system arterii rozprowadzających
        ruch ,łącznie z łącznikiem Salomea - Janki ,z A2 i Most Północny z
        doprowadzeniem tej ostatniej trasy do Trasy Toruńskiej na północ od
        Marek/Ząbek).Tylko dlaczego mimo "setnego" czy "tysięcznego" już pisania na
        temat tego ogólnego skandalu na łamach niniejszzego warszawskiego FORUM nie ma
        żadnych efektów choćby w przyśpieszonych dokonywanych metodą"expressową"
        zwolnieniach"ad hoc"nieudolnych urzędników odpowiadających za ten wieloletni
        zastój i uwiąd koncepcyjny,decyzyjny oraz inwestycyjny.
        • vampi_r Re: Te metody nie dotyczą samych dróg w Madrycie 11.04.06, 01:35
          ^^^^^ Myślę, że musi przeminąc jedno pokolenie, by coś się zmieniło w zarządzaniu i inwestycjach. Nie tylko na Mazowszu ale i w Polsce.
          Przydałoby się jednak wysłać na szkolenie do Hiszpanii pewne osoby obecnie odpowiedzialne za infrastrukturę w Warszawie.
          Tylko czy aby te osoby nie potraktowałyby tego jako darmowy urlop?
          • Gość: kubek Re: Te metody nie dotyczą samych dróg w Madrycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:53
            U nas w krakowie od 3 lat sa przeprowadzane przetargi na przebudowe ronda i
            puszczenie tramwaju tunelem pod dworcem i mozna powiedziec ze jestes swiadkiem
            wielkiego chaosu - przetargi ciagnace sie miesiacami, potem odwolywania,
            negocjacje w sprawie cen (no bo za drogo), a jak jakas firma przyjdzie to potem
            ciagle sie burzy, ze ceny stali rosna i euro w gore idzie. Przyklady zlych
            dzialan sa po kazdej ze stron. Samorzadowcy, prawo przetargowe i firmy
            naciagacze - az zal dupe sciska jak sie slyszy/widzi w jakim tempie powstaje
            infrastruktura na zachodzie. Masakra
    • Gość: jacek krzepienie serc liczba zgonow .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 14:34
      Dirty air reported again in Madrid
      .
      In early 2006, the Spanish NGO Ecologistas en Acción presented their annual
      report on air quality in Madrid. The data collected leave no doubt: the
      pollution in the capital of Spain is higher than the maximum levels allowed by
      the law for several contaminants, and this is due to the excessive car traffic.

The City Council, far from fulfilling law by carrying out a plan to reduce this
      pollution, wastes the highest budget in history to favor even more the use of
      cars with the enlargement of the M-30.

Air pollution affects appearance and aggravation of respiratory diseases as
      well as other associated ones, such as vascular disorders and cancers.
      According to a European Commission’s recent study, air pollution causes in
      Europe 350,000 premature deaths per year, of which 16,000 correspond to Spain.
      In this country, due to air pollution, die more than 3 times more persons than
      in traffic accidents.

The report can be downloaded on Ecologistas en Acción website

Related articles on EEN website

• Gość: płyń z wisłą ! Oszołomy, którzy lubią krakać z dala od prawdy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 19:34
        są wszędzie.
        Tylko że tam na szczeście nie mają takiego wpływu na władze i decyzje jak u nas.
        Dlatego Hiszpania się rozwija a my nie.
        • Gość: bassPL sanatoria ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.06, 22:33
          sanatoria powinny stać przy autostradach, możliwie blisko, szkoły i place zabaw
          dla dzieci. Zamiast komór solnych inhalacje przy ekranach dźwiękochłonnych ...
          • vampi_r Re: sanatoria ... 19.04.06, 02:05
            A może to, o czym wspominasz powinno stać w Raszynie przy obecnej Al.Krakowskiej, w Łomiankach przy Kolejowej, w Wesołej przy Trakcie Brzeskim, w Mysiadle przy Puławskiej?
            Nie pomyślałeś?
            • Gość: jacek to czemu dopuszcza sie do ruchu bomby ekologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 08:24
              20 letnie zlomy nie spelniajace zadnych norm ????

wycofaj zlom - zamiast bic piane

stare zlomy na nowych trasach to antynowoczesnosc
    • Gość: jacek obwodnica Wiednia - ku prawdziwemu pokrzepieniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 08:23
      wkrotce nastapi uruchomienie trasy S1 w Voesendorfu do Schwechat

dzieki temu obwodnica omijajaca Wieden zostanie zamknieta od poludnia - nie
      trzeba bedzie tluc sie przez Wieden i truc jego mieszkancow

jako ciekawostka - jutro 23 kwietnia - wielki festyn na nowj trasie - 16 km
      super asfaltu otwarty dla rolkowcow, rowerzystow i pieszych

• osservatorepolacco i jakie wnioski? 25.04.06, 08:59
      vampi_r napisał:

>(ciach)
      >
      > Mnie powaliło tempo - 100 km w niecałe 3 lata, z czego połowa w tunelach.
      > Widać w Madrycie nie dzialają grupki pod nazwą Ekologiczny Madryt, Madryt Przec
      > iw Degradacji

Nietoperek??? TY to chyba rzeczywiście masz jakieś kompleksy Chomicżówki - ale
      to dobrze, że to znaczy , że Cię to boli, a jak boli to sie nie myśli logicznie.

a 56 km tuneli oznacza właśnie staranie się o nieingerowanie w osiedla i
      ułatwienie życia mieszkańcom. czyli = liwkidacji trasy na powierzchni - a TY
      pobbujesz za budową takich w Warszawie - wziąłby się sięlpiej za promowanie
      budowy metra, kolei i szukanie sponsoru - skoro i tak pół dnia siedzisz w necie...

poza tym Madryt ma 12 linii i metra (+ jedną typu R)
      www.metromadrid.es/
      szybką kolej (szyba to się Aves nazywa)

lub Przyjazny Madryt...
      >
      > A jeszcze bardziej powaliło mnie podawanie kosztów z dokładnością do jednego eu
      > rocenta....
      > Ludzie!!! Przy kwocie ponad 3 i pół miliarda eurów, oni wyliczają wszystko co d
      > o jednego eurocenta!!!!
      >
      > Szok!!!

no widzisz i wtedy nie było by miejsca na żadne supporty, konsultingi i vampiry
      (sorki, ale nie mogłem się powstrzyzmać) hehe
    • Gość: gosc9 Śmiesznie to wygląda w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.14, 20:12
      Hiszpania:

wikimapia.org/#lang=pl&lat=40.145945&lon=-3.661237&z=15&m=b
      W Polsce - rzyć, zwłaszcz pod Warszawą
      • Gość: gosc9 Może klimat na południu mają lepszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.14, 20:16
        Hiszpanie i Portugalczycy zostawili nas daleko w tyle pod względem dróg.

Na Półwyspie Iberyjskim nabudowano dróg o (co najmniej) dwóch pasch ruchu w każdym kierunku, a w Polsce A1, A4 nie mogą ukończyć. Pod Warszawą takie drogi jak S17, dwujezdniówka nad Zalew Zegrzyński, obwodnica Marek, Żołnierska (i przedłużenie), dwujezdniówka na Izabelin, Wał M. (i przedłużenie) to na wczoraj potrzebne.

Płock w ogóle nie ma dwujezdniowego połączenia i nawet planować się z bardzo nie chce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka