Dodaj do ulubionych

Modernizacja Trasy AK

19.04.06, 16:42
Parę razy wątki na ten temat się przewijały - na naszej stronie w dziale
Zasoby -> Mapy zamieścilismy plany modernizacji istniejącej Trasy AK -
Toruńskiej. Niedługo powinna się rozpocząć procedura wydawania uwarunkowań
środowiskowych dla tej inwestycji. Może macie jakieś uwagi, które warto
uwzględnić, aby mieszkańcy mieli po modernizacji jak najlepiej.

Tylko proszę nie postulować przeniesienia tej trasy pod Zakroczym.
Obserwuj wątek
    • xadamus Re: Modernizacja Trasy AK 19.04.06, 22:33
      Widze, że na tych nowych opracowaniach nie ma już węzła z przyszłą trasą
      Olszynki Grochowskiej, ale to zrozumiałe nie ma jeszcze tej trasy i pewnie nigdy
      jej nie bedzie. Jenak dlaczego zrezygnowano z dobudowania prawoskrętu z ulicy
      Głębockiej w trasę AK ? W tej chwili zjazd z Głębockiej na trase Toruńską jest
      jednym z najbardziej niebezpiecznych miejsc w okolicy. Na starszych
      opracowaniach widać zjazdy z Głębockiej we wszystkich kierunkach. Ta okolica
      należy do jednej z najbardziej rozwijajacej się pod względem budownictwa
      mieszkaniowego w Warszawie. Jeszcze ze 2 lata i z nowych osiedli nie będzie
      można wyjechać bo bedzie zator na wjeździe na trasę AK. Czy można coś z tym
      jeszcze zrobić?
      • tarantula01 Re: Modernizacja Trasy AK 19.04.06, 23:08
        xadamus napisał:

> Widze, że na tych nowych opracowaniach nie ma już węzła z przyszłą trasą
        > Olszynki Grochowskiej, ale to zrozumiałe nie ma jeszcze tej trasy i pewnie
        > nigdy jej nie bedzie.

TOG jest w postaci przerywanej linii wyznaczającej oś trasy.

> Jenak dlaczego zrezygnowano z dobudowania prawoskrętu z ulicy Głębockiej w
        > trasę AK ? W tej chwili zjazd z Głębockiej na trase Toruńską jest
        > jednym z najbardziej niebezpiecznych miejsc w okolicy. Na starszych
        > opracowaniach widać zjazdy z Głębockiej we wszystkich kierunkach. Ta okolica
        > należy do jednej z najbardziej rozwijajacej się pod względem budownictwa
        > mieszkaniowego w Warszawie. Jeszcze ze 2 lata i z nowych osiedli nie będzie
        > można wyjechać bo bedzie zator na wjeździe na trasę AK.

Ależ ten skręt jest - Głębocka łączy się z jezdniami rozprowadzającymi trasy
        toruńskiej, z których jest możliwość wjazdu na właściwe - główne jezdnie trasy
        przy najbliższym węźle.

> Czy można coś z tym jeszcze zrobić?

Procedura jest w początkowej fazie, a nawet jeszcze w pełni nie ruszyła. Do
        czasu wydania decyzji o UŚ, a potem decyzji lokalizacyjnej można składać do
        Wojewody wnioski w tej sprawie.
        • variance Re: Modernizacja Trasy AK 20.04.06, 10:04
          tarantula01 napisał:

> Ależ ten skręt jest - Głębocka łączy się z jezdniami rozprowadzającymi trasy
          > toruńskiej, z których jest możliwość wjazdu na właściwe - główne jezdnie
          trasy
          > przy najbliższym węźle.

Na planach jest rozwiązanie takie jak obecnie - czyli żeby skręcić z Głębockiej
          w prawo w TT, trzeba najpierw skręcić z Głębockiej w łącznicę w lewo. Czekający
          do skrętu w lewo blokują ruch na Głębockiej, przepuszczając ruch z wiaduktu nad
          TT w kierunku pn. Prosty prawoskręt z Głębockiej na TT - na który jest tam
          miejsce - wyeliminowałby obecne kolizyjne i zakłócające płynność ruchu
          rozwiązanie. A kolizyjne jest mocno, bo nie ma tam chyba dnia bez stłuczki.

• xadamus Re: Modernizacja Trasy AK 20.04.06, 10:19
            variance, dokładnie o to mi chodziło :-). Najlepszym rozwiązaniem byłoby
            zrobienie pełnej "koniczynki". Wtedy zjazd/wjazd byłby w pełni bezkolizyjny.
            Wiem, wiem niedaleko ma być potężny węzeł z Trasą Olszynki Grochowskiej ale to
            pewnie za jakieś 10 lat( a znając nasze realia za 20)
            • tarantula01 Re: Modernizacja Trasy AK 20.04.06, 11:13
              xadamus napisał:

> variance, dokładnie o to mi chodziło :-). Najlepszym rozwiązaniem byłoby
              > zrobienie pełnej "koniczynki". Wtedy zjazd/wjazd byłby w pełni bezkolizyjny.
              > Wiem, wiem niedaleko ma być potężny węzeł z Trasą Olszynki Grochowskiej ale to
              > pewnie za jakieś 10 lat( a znając nasze realia za 20)

Właśnie ze względu na TOG pełnej koniczynki tam nie będzie. Przy okazji
              uzyskiwania DoUŚ trzeba będzie zgłosić, aby dodatkowy prawoskręt (przytulony do
              Głębockiej od zachodu) był dobudowany od północnej strony trasy AK.
    • admiral_0000 Re: Modernizacja Trasy AK 20.04.06, 00:57
      Przepraszam... a ja mam trochę głupie pytanie... Co to są te dwie niebieskie
      linie idące obok mostu Grota i przechodzące następnie nad wiadukatmi "co ich
      nie ma"?

Czyżby coś takiego?

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3288484.html
      ;-))
      • robert_c Re: Modernizacja Trasy AK 20.04.06, 01:04
        Hi.
        To mi wygląda na wariant poszerzenia mostu.
        Po wejściu nowego Prawa ochrony środowiska nawet modernizację instniejącej trasy trzeba wariantować.
        • tarantula01 Re: Modernizacja Trasy AK 20.04.06, 07:09
          Tak to jest wariant - sposób na zwiększenie przepustowości mostu Grota.
          Rozpatrywano:
          1. Poszerzenie istniejącej konstrukcji na istniejących podporach.
          2. Budowę drugiego mostu, aby na niego skierować ruch z jezdni głównych - stary
          most (a raczej 2 mosty) służyłby ruchowi lokalnemu.
          3. Był też pomysł zrobienia drugiego mostu Gdańskiego, z tym że na obu
          poziomach byłby ruch samochodowy - na wyższym pomoście ruch główny.

Wybrano nr 1 w układzie 2x(2+3), 2 pasy jezdni głównych i 3 jezdni bocznych.
          Była kontrpropozycja 2x(3+2). Ale ta poległa - zbyt faworyzowała ruch
          tranzytowy.
          • admiral_0000 Re: Modernizacja Trasy AK 20.04.06, 08:27
            > 2. Budowę drugiego mostu, aby na niego skierować ruch z jezdni głównych -
            stary
            >
            > most (a raczej 2 mosty) służyłby ruchowi lokalnemu.

Czyli jak rozumiem tam ukazany jest wariant 2.
          • variance Re: Modernizacja Trasy AK 20.04.06, 09:59
            tarantula01 napisał:

> Wybrano nr 1 w układzie 2x(2+3), 2 pasy jezdni głównych i 3 jezdni bocznych.
            > Była kontrpropozycja 2x(3+2). Ale ta poległa - zbyt faworyzowała ruch
            > tranzytowy.

Ciekawe - ruch tranzytowy, znowu nie daj Boże ruskie TIRy by skorzystały. Nie
            ważne, że dzięki takiemu rozwiązaniu olbrzymi strumień jadący TT - w ruchu
            lokalnym - od strony Woli na Targówek, wsch. Białołękę, Marki, Radzymin
            odciążyłby wydatnie węzły z Wisłostradą i Modlińską... Skorzystałby przede
            wszystkim ruch lokalny w aglomeracji warszawskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka