bromoun 21.04.06, 19:11 Witam Wszystkich Sąsiadów pytanie kieruje do wszystkich parterowców - czy planujecie kraty w oknach albo żaluzje antywłamaniowe?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aiml Re: kraty w oknach 21.04.06, 19:38 Mieszkanie na parterze, mimo ochrony zawsze niesie ze sobę obawy o bezpieczeństwo mienia choćby w trakcie naszej nieobecności w domu w trakcie urlopu itp. My na pewno będziemy starac się o wyposażenie okien w żaluzje(te zewnętrzne oczywiście) ponieważ kraty jakoś mi się źle kojarzą...w ogóle mogą posłużyć jako drabina wyżej... takie tam. Będziemy rozglądali się za jakim rozwiązaniem, firmą instalującą takie rzeczy i informacją odnośnie warunków montażu i ceny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gbedna Re: kraty w oknach 21.04.06, 21:51 Jako parterowicze również bieżemy pod uwagę możliwość założenia zewnętrznych rolet. Chociaż szczerze powiedziawszy to będzie ostatnia rzecz na jaką zwrócę uwagę przy wykańczaniu mieszkania. Znajomi mieszkali na Tarchominie na strzeżonym osiedlu (i to składającym się z wielu bloków a nie 2) i w ciagu dnia na parterze balkon zostawiali otwarty jak szli do pracy. Ja myślę że na tak małym osiedlu jak nasze wypracujemy jakiś system pomocy sąsiedzkiej i nie będziemy musieli czynić z naszych mieszkań twierdz, nawet podczas urlopowych wyjazdów pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ikarus280 Re: kraty w oknach 22.04.06, 11:16 od 8 lat mieszkam na tarchominie na strzezonym osiedlu i powiem wam ze zadnych akcji nie bylo. niejednokrotnie sasiedzi zostawiali samochod z otwartymi szybami, ja nawet radia ze swojego nie wyjmowalem nigdy, a sasiad raz zostawil kolo samochodu skrzynke z drogimi narzedziami, rano znalazl ja nietknieta w tym samym miejscu. nikt tutaj w oknach nie ma krat ani innych szpecacych badziewi i nikogo nie okradli. rowery spokojnie mozna trzymac w piwnicy (nie to co w starych blokowiskach!). tarchomin w sumie dzieli sie na dwie czesci - stary i nowy. w tym starym (mam na mysli stare blokowiska) jest dosc niebezpiecznie, swiadcza o tym chocby wybite szyby na przystankach no i jeszcze pare historii sie nasluchalem o tamtejszych dresach, chociaz mi sie tam nigdy zadna przygoda nie zdarzyla. Takze uwazam ze kraty w oknach to mozna zalozyc na parterze w bloku na pradze polnoc. Kraty w naszym budynku sa niewskazane chocby z uwagi na to ze bedziemy mieli ochrone, a ochrona to jest swietny patent odstraszajacy zlodziejaszkow. poza tym czujne oko sasiada i bedzie ok. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
krajanfzs Re: kraty w oknach 09.05.06, 09:37 mieszkam na tarchominie od przeszło 25 lat, więc i ja mogę się na ten temat wypowiedzieć ;) Z bezpieczeństwem na osiedlu rzeczywiście bywa różnie, są miejsca, np.: miejscowe lokale "rozrywkowe", w których łatwo nabić sobie guza ;). Fakt, że od kilku lat widać zdecydowaną poprawę, być może młodzież trochę wyrosła. Zdecydowanie zgodzę się z twierdzeniem, że jest stary i nowy tarchomin i to są dwa różne światy. Faktycznie na nowych osiedlach jest lepiej. Tak naprawdę tylko ochrona na zamkniętym osiedlu daje realne zabezpieczenie. Wiem iż to właśnie w nowych osiedlach, gdzie ludzie jeszcze się nie znają, jest sporo włamów. Najlepszym tego przykładem są znajomi, których obrobili kilka tyg. temu. Fakt, osiedle jest osiedlem zamkniętym ale bez ochrony. Sam będę mieszkał na parterze i zastanawiam się nad zabezpieczeniem okien. Szczerze przyznam, że gdyby nie ochrona, nie zdecydowałbym się na mieszkanie na parterze. Odpowiedz Link Zgłoś