Dodaj do ulubionych

Dawne hangary

09.05.06, 18:26
Przy Wale Miedzeszyńskim 646 stoją hangary i zespół budynków pomocniczych d.
Lotniska Sportowego Gocław. Po likwidacji lotniska na początku lat 80-tych
wykorzystywano je na różne cele. Przez pewien czas był tam market, lodowisko,
dziś są wynajmowane różnym firmom. Mimo zbombardowania lotniska przez Niemców
we wrześniu 1939 r. dwa (?) hangary nie były zniszczone i przetrwały wojnę.
Kto wie w jakich latach wszystkie te obiekty były budowane i kto był autorem
projektów?
Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • stas_g Re: Dawne hangary 09.05.06, 18:49
      Witam P. Andrzeju! Mam pewne wątpliwości co do tego wątku. Według mojej wiedzy,
      a i również "wikipedii" lotnisko na Gocławiu powstało w 1946 roku. Hangary były
      przywiezione z "Ziem Odzyskanych" - niestety nie mam danych skąd. A przed wojną
      to chyba tylko krowy się pasły. Ale wątek mnie zaciekawił, może moja wiedza nie
      jest wiele warta. Pozdrawiam Staś
      • andrzej_b2 Re: Dawne hangary 09.05.06, 21:00
        To b. interesująca informacja o tych „importowanych” hangarach, ale chyba nie do
        końca zgodna ze stanem faktycznym, bo oto co znalazłem:
        - Budowa nowego lotniska sportowo-komunikacyjnego na Gocławku [?]. Pol. Zbroj.
        1933, nr 239, s. 6 (fragment przytaczam):
        „Aeroklub Warszawski podjął inicjatywę wykonania w Warszawie drugiego lotniska
        sportowo-komunikacyjnego. Po zbadaniu szeregu terenów, zatrzymano się na
        terenach położonych w Gocławiu, w bezpośrednim sąsiedztwie terenów wystawy
        światowej w 1943 r... Z ramienia Związku Stowarzyszenia Wielkiej Warszawy,
        sprawą wybudowania lotniska zajęło się Towarzystwo Przyjaciół Saskiej Kępy,
        Gocławia i Kamionka”.

- Konkurs powszechny nr 92 na rozplanowanie urbanistyczne i architektoniczne
        komunikacyjnego portu lotniczego na Gocławiu. Arch. i Budown.1938, nr 4/5, s. 158-67
        - Prace przy budowie lotnisk na Gocławiu i Bielanach. Gaz. Pol. 1938, nr 248, s. 7
        - Warszawa otrzymuje nowoczesne lotnisko komunikacyjne. Gaz. Pol. 1939, nr 61,
        s. 61, s. 5 (ilustr.)
        Zwróćcie proszę uwagę na krótki okres budowy. Sześć lat od inicjatywy do
        realizacji!

Nie tylko przed wojną, ale i po wojnie, na łąkach Gocławia pasły się stada krów
        z pobliskiego gospodarstw rolnych >Agril< i zamieszkałych w sąsiedztwie
        miejscowych chłopów. Obrazki koegzystencji pasącego się spokojnie bydła, wśród
        ryku samolotów, jeszcze w latach 60-tych wspominają starsi mieszkańcy Grochowa i
        nie tylko.
        Jeśli przyjąć wersję >Wikipedii< to jednak z pewną poprawką. W 1939 r.
        prawdopodobnie była pierwsza faza oddania do użytku obiektu, którego dalszą
        budowę przerwała wojna. To wynika choćby z ostatniego tytułu prasowego wyżej
        przytoczonego, jak również z opowiadań tut. mieszkańców.
        Wszystko to nie wyklucza wielce prawdopodobnej wersji, że któreś hangary trafiły
        w 1946 r. na Gocław formie zdobyczy wojennych.
        Pozdrawiam :-).
    • stas_g Re: Dawne hangary 09.05.06, 22:53
      Na stronie Aeroklubu Warszawskiego (www.aerowar.enter.net.pl/) znalazłem
      informacje że jeszcze 10.06.1946 działało lotnisko na Polu Mokotowskim,
      25.06.1946 nastąpił przelot części samolotów na Gocław, natomiast 07.07.1947
      oddano do użytku pierwszy hangar na Gocławiu.
      Przymiarki do przeprowadzki na Gocław jak sądzę były prowadzone przed wojną, ale
      faktyczne uruchomienie nastąpiło w 1946r. Może uda mi się znależć informacje o
      pochodzeniu hangarów.
      Pozdrawiam S.
      • andrzej_b2 Re: Dawne hangary 10.05.06, 10:53
        Daleki jestem od negowania wszystkich przytoczonych dat ale wiadomo, że
        oddawanie do użytku dużych inwestycji to pewien proces. Podobnie jak i
        likwidacja. W >Wikipedii< podano ostrożnie, że np. likwidacja lotniska Gocław
        nastąpiła w II poł. lat 70-tych. Ja jednak pamiętam, że jeszcze na pocz. lat 80-
        tych lotnisko w okrojonej formie funkcjonowało jako sanitarne, lądowisko
        spadochroniarzy i jakaś szczątkowa baza remontowa. Upierałbym się więc, że
        przytoczone szczegółowe daty dotyczą „przecięcia wstęg” i niczego więcej. Znamy
        z resztą to skądinąd.
        Na zasadzie pewnej symetrii, próbny rozruch obiektu musiał być wcześniejszy,
        (przerwany wybuchem wojny) i rozciągał się w czasie (przygotowania, próbne
        starty, lądowania, korekty, usprawnienia i tp.).
        A o pochodzeniu hangarów chętnie bym się czegoś dowiedział.
        Pozdrawiam :-)
    • hiuppo Re: Dawne hangary 11.05.06, 12:47
      Tu macie fotki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=36683637&a=40398408
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=36683637&a=40398484
      • stas_g Re: Dawne hangary 13.05.06, 14:26
        znalazłem dwa strony potwierdzające budowę hangarów po wojnie, niestety nadal
        nie mogę trafić na informację o ich pochodzeniu, projektantach itp. Ale wszystko
        przed nami.
        acn.waw.pl/sivkhata/higo.html
        www.softel.gda.pl/~aeroklub/teoria2.html
        Pozdrawiam S.
        • stas_g Re: Dawne hangary 13.05.06, 23:11
          Przepraszam, miało być dwa linki, albo dwie strony a zbiło się i wygląda szpetnie.
          Pozdrawiam S.
          • kosaciec Nie o hangarach,ale.. 14.05.06, 00:58
            Kiedy minie sie juz Trase Łazienkowską zbudowaną na terenach dawnych warsztatow
            Żeglugi Parowej,bloki na byłym terenie lotniska,idąc Wałem Miedzeszyńskim
            dochodzi się do wraku barki.Stoi tam na brzegu wryta w piach odkąd
            pamiętam-jakies 30 lat...-i stała pewnie wcześniej...Wiecie cos moze o tej
            łajbie i jej historii?
            • stas_g Re: Nie o hangarach,ale.. 14.05.06, 11:39
              Jak sądzę chodzi o dawną (niedoszłą) siedzibę sekcji motorowodnej Poloni W-wa.
              Pozdrawiam S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka