Dodaj do ulubionych

Trasa S-7 - nowe warianty

15.05.06, 16:33
Dziś odbyło się posiedzenie robocze w siedzibie GDDKiA w Józefowie na temat
nowych wariantów trasy S-7.
Wbrew zapowiedziom co poniektórych (wiadomo o kogo chodzi), nie zapadły dziś
zadne decyzje (o tym, ze nie zapadną, to wiedzieliśmy). Spotaknie było
pierwszą i wstępną prezentacją wariantów trasy i dotychczasowych dokonan
biura projektowego DHV Polska.

Jeszcze dziś wieczorem zaprezentujemy mapkę z wariantami wraz z ogólnym
opisem.
Teraz kilka rzeczy, które są pewne:
- gdyby trasa szła przez Bemowo, to zostanie poprowadzona w tunelu o
długości 1700 metrów (tu równiez nie sprawdziły się "rewelacje" co
poniektórych)
- gdyby wybrano wariant poza Bemowem, to przez Chomiczówkę i Bemowo i tak
zostanie zbudowana jakaś trasa, typu miejskiej ulicy głównej, która i tak
przejmie lwią częśc ruchu wlotowego z Gdańska. Oczywiście ulica ta jako ciąg
Trasy NS i inwestycja miejska, nie byłaby już w tunelu.
- warianty nadwiślane w zasadzie nie mają szans na realizację i zostały
ocenione najniżej.
Obserwuj wątek
    • adamb7 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 15.05.06, 19:52
      ale sie obsmialem :)
      nie wiem na podstawie czego wyciągnąłes takie wnioski...szczegolnie te
      dotyczące wybudowania drogi na Chomiczówce jesli S-7 pojdzie poza
      Chomiczówką...i co, dalej bedziecie twierdzic ze wezel S-7 z TMP bedzie na
      Rodziny Pałanieckich? :)
      widac, ze w grę wchodzą dwa rozwiązania...albo wariant 2B albo wariant 3, na
      inne mam nadzieje ze Bielany i Chomiczówka sie nie zgodzi
      • tarantula01 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 15.05.06, 20:42
        adamb7 napisał:

> ale sie obsmialem :)
        > nie wiem na podstawie czego wyciągnąłes takie wnioski...szczegolnie te
        > dotyczące wybudowania drogi na Chomiczówce jesli S-7 pojdzie poza
        > Chomiczówką.

Na podstawie prezentowanych rozwiązań przez projektantów DHV. Był slajd z
        rozkładem ruchu na ulicach na rok 2030. W śladzie wariantu 2 S7 była arteria,
        która przenosiła większy ruch niż S7 w wariancie 3.

> ..i co, dalej bedziecie twierdzic ze wezel S-7 z TMP bedzie na Rodziny
        > Pałanieckich? :)

Zdziwisz się, ale ten węzeł (jesli będzie to S7/TMP) lub skrzyżowanie (jesli
        będzie to TMP/ulica w śladzie wariantu 2 S7) powstać po prostu musi. Namacalnie
        będzie można się o tym przekonać po oddaniu do użytku mostu Północnego.

> widac, ze w grę wchodzą dwa rozwiązania...albo wariant 2B albo wariant 3, na
        > inne mam nadzieje ze Bielany i Chomiczówka sie nie zgodzi.

Co do 2B to potrzebna jest przede wszystkim zgoda Radiowa. Chyba, że chce się
        zafundować wielki OOU dla praktycznie całego tego osiedla.

Natomiast dla W3, to z pytań które zadałem i odpowiedzi, które otrzymałem
        wynika, że W3 wogóle nie ma połączeń komunikujących tę trasę z Bemowem. Ponadto
        TMP łącząca się z S7 tak się z nią łączy na trwałe, że potem najbliższy zjazd z
        TMP wypada w Morach (węzeł S8 z ul. Poznańską) lub w węźle Prymasa na Trasie
        Armii Krajowej. A ja chcę TMP dojechać np. do Lazurowej.
        • robert_c Re: Trasa S-7 - nowe warianty 15.05.06, 21:05
          tarantula01 napisał:

> TMP wypada w Morach (węzeł S8 z ul. Poznańską) lub w węźle Prymasa na Trasie
          > Armii Krajowej. A ja chcę TMP dojechać np. do Lazurowej.

Od razu do Lazurowej chesz jechać? Bemowo pomiędzy Górczewską, a Gen.Maczka to osiedle, w którym mieszka parędziesiat tysięcy ludzi. Cały ruch z tego rejonu Bemowa będzie do Mostu Północnego jechał po prostu przez ulicę Conrada.
          Gdyby S-7 powstała w wariancie 3 to nastąpi całkowita degradacja Chomiczówki przez wzmożony ruch przez środek tego osiedla.

Ta garstka protestujących z nowych bloków przy rezerwie TMP nie ma żadnego prawa doprowadzac do degradacji osiedla.
          Poza tym - tak i tak pod blokami Chomiczówki powstanie ulica, jako ciąg NS.
          Nie ma po prostu innego wyjścia.
      • robert_c Re: Trasa S-7 - nowe warianty 15.05.06, 20:59
        Przy prezentacji natężenia ruchu dla wariantu 3 projektanci wyraźnie powiedzieli, że wariant ten ma najmniejsze obciążenie, gdyż bardziej atrakcyjna jest wciąż trasa, po śladzie wariantu 2.
        Otóż zarówno GDDKiA, jaki i DHV, jak i (zwłaszcza) władze Warszawy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że gdyby S-7 poszła na skraj miasta, to stanie się trasą zupełnie nieatrakcyjną dla warszawiaków. Dlatego w tym przypadku w rezerwie terenu na Bemowie i Chomiczówce ZDM zbuduje ulicę klasy G (takiej jak Górczewska, czyli 2 x 3). No chyba nikt z was nie napisze, że w Warszawie ma nie być ulic? Adamie, ty zawsze pisałeś, że ma nie być tras ekspresowych i autostrad. Zawsze pisaliscie, ze w Warszawie powinny być ulice.

Teraz nie pamietam dokładnych wartości natężenia ruchu, ale wyglądało to mniej więcej tak:
        - na S-7 w wariancie 3 ruch w szczycie porannym wynosiłby około 1200 pojazdów na godzinę.
        - na ulicy przez Chomiczówkę i Bemowo w ciągu NS ruch około 2500 pojazdów na godzinę w szczycie porannym

To są wartości w jedną stronę, bardziej obciążoną.
        Podkreślam - nie pamiętam teraz dokładnych wartości, ale mniej wiecej była to taka proporcja i taki rząd wielkosci.

Na marginesie.
        Chomiczówka Przeciw Degradacji, która tak chętnie zasłania się Zielonymi, publicznie okazała dziś poparcie dla wariantu 5, który na długości 91% ingeruje w obszar Natura 2000 Ławice Kiełpińskie. Widziały to również stowarzyszenia ekologiczne z Łomianek, Eko-Blizne-Groty i samorząd Radiowa.
        Widziałem też, jak członek tego stowarzyszenia rozmawia przyjaźnie z burmistrzem Łomianek, wielkiemu orędownikowi poprowadzenia trasy po wale wiślanym.
        Trasa w wariancie 5 została najniżej oceniona przez projektantów.
        A fakt, że jest to przebieg najbardziej ingerujący w obszary cenne przyrodniczo powoduje, że Chomiczówka Przecie Degradacji jest stowarzyszeniem antyekologicznym. Zasłanianie się pseudotroską o las Bielański podczas gdy popiera się zniszczenie nadwiślańskich obszarów naturowych jest jak dla mnie zwykłym ....... (tu słowo na k).
        • papirus22 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 15.05.06, 23:00
          tak stow. z Chomiczówki ma kontakty z Sokołowskim oraz jego ludzmi. oparcie dla
          wariantu 5 oznacza całkowita ingerencję w wyjątkowo cenne przyrodniczo tereny
          Wiłsy czyli Natura 2000 oraz ławice kiełpńskie, grozi wyburzeniem w Łomiankach
          jedynej oczyszczalni ścieków (jeszcze nie jest spłacona) oraz wejście w jez.
          Dziekaowskie, wyburzenia wielu domów, ingerencję w park młociński, pałacyk
          bruhla. Nawet teoretycznie nie ma szans na budowę tamtedy drogi tym bardziej,
          że przebiega w bezpośrednim sasiedztwei zalewowym wisły. Nikogo nie stać budowe
          trasy w terenie, gdzie grozi i to realana powódź. B.Sokołowski i Chomiczówka
          cos tam... to dbaja jedynie o swoja d..., a nie o przyrodę. Wisła na odcinku
          Łomiankowski jest wyjatkowo cenna przyrodniczo do tego chroniona jest przez
          unijne derektywy ptasie. W związku z tym planowane jest tu utworzenie nowego
          Parku im. Książąt Mazowiskich. Eee szkoda pisać...i tak nie wiele z tego
          zrozumieją:)
          Podusmowując nawet gdyby były naciski polityczne (a są) to wariant 5 i 4 nie
          mają szans realizacji chyba że wystapimy z UE.
          • h108 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 15.05.06, 23:20
            Przykro mi, papirus, ale bezczelnie kłamiesz. Z burmistrzem Łomianek nigdy się
            nie widzieliśmy. Dopiero dziś jeden z Łomiankowskich komitetów dopisał się pod
            naszym Porozumieniem: chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?t=296

Poza tym nawala Ci logika, bo zdaje się, że obecny wariant 4 idzie po wale i
            przez Chomiczówke na raz.

Nie piszesz też, ze podnoszona była sprawa mostu w Łomiankach. Kiedy powstanie
            most trasa dojazdowa przejdzie dokładnie tam, gdzie najbardziej nielubisz lub
            przetnie na wskroś miasto. Ale to nie jest już takie wygodne, co?

To zresztą nie jedno kłamstwo w tym wątku. _Wariant 2 wypadł zdecydowanie gorzej
            środowiskowo i nieco gorzej ruchowo od wariantu 3._ Ich szanse próbował zrównać
            Tarantula, ale potknął się o własne argumenty.

Do tego odgięcie TMP stało się faktem, powstało też wiele podwariantów
            omijajacych Chomiczówkę. Wszystkie one niestety godzą w Bemowo.

Szkoda też, że w speckomitecie zostało tylko dwóch członków - podobno tak dobrze
            Wam szło. A może reszta siedzi nad wycinaniem niepochlebnych wątków i banowaniem
            oponentów?

A tera mnie tnijcie - wszak od kilku godzin nie wycieliście żadnego postu.
            • tarantula01 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 15.05.06, 23:29
              h108 napisała:

> To zresztą nie jedno kłamstwo w tym wątku. _Wariant 2 wypadł zdecydowanie
              > gorzej środowiskowo i nieco gorzej ruchowo od wariantu 3._ Ich szanse
              > próbował zrównać Tarantula, ale potknął się o własne argumenty.

Zdaje się, że wykazałem swoimi pytaniami i uzyskanymi odpowiedziami, że wariant
              3 jest bardzo słabo powiązany z niższymi klasą ulicami. Przykładem była trasa o
              najwyższej (po S7) klasie, czyli TMP.

Odpowiesz mi po co mieszkańcy Białołęki mieliby jechać TMP (w 5.1) do S7 w
              wariancie nr 3, skoro zjechać z tej S7 mogliby dopiero w Morach?

> Do tego odgięcie TMP stało się faktem, powstało też wiele podwariantów
              > omijajacych Chomiczówkę. Wszystkie one niestety godzą w Bemowo.

Gdzie planowany jest tunel, co również projektant z DHV wskazał po moim pytaniu.
            • robert_c Re: Trasa S-7 - nowe warianty 15.05.06, 23:34
              Wariant IVB nie musi przechodzić przez Chomiczówkę.
              Poza tym wszyscy widzieli i słyszeli jak przedstawiciele Chomiczówki Przeciw Degradacji najgłośniej klaskali jak człowiek burmistrza Sokołowskiego bronił wariantu 5, który najbardziej ingeruje w obszary Natura 2000.
              Przypominam, że mowa o tej ingerencji w obszary Natura 2000 (na długości 91% przebiegu trasy w wariancie 5) była przed częścią dyskusyjną.

Nie wyprzesz się tego. Widziało to ze 20 osób z naszej strony.
              Przypominam też, że przedstawiciele SChPD wcześniej wielokrotnie pisali na publicznych forach, że (cytuję) "Wisła to ściek" i że mają wspólne cele z pseudoekologicznym stowarzyszeniem burmistrza Łomianek.

Potwierdza się to, o czym wiedzieliśmy wszyscy dużo wczesniej - stowarzyszenie z Chomiczówki gotowe jest zniszczyć wszystko dookoła, byle tylko nie pod moim oknem.

Z wariantów pozawiślańskich najgorzej środowiskowo wypadł wariant III, który ingeruje znacznie w Las Bemowski oraz rezerwaty Łosiowe Błota i Kalinowa Łąka.
              Ruchowo zaś wariant III wymaga wybudowania dodatkowo w ciągu NS ulicy klasy GP przez Bemowo i Chomiczówkę. Byłaby to inwestycja miejska, a więc i z mniejszymi funduszami na ochronę.

H108 - nie wiem czemu piszesz rzeczy, które zupełnie nie są prawdziwe.
              Wszyscy tam bylismy i wszyscy słyszelismy i widzieliśmy.
              • h108 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 16.05.06, 00:19
                To, że ktoś klaskał niczego jeszcze nie dowodzi. I na szczęście, bo nie
                wyparlibyście się powiązania z dyr. Dąbrowskim. Sami mu klaskaliście.

Z siskom były 2 osoby a nie 20. Chyba, że liczyć x4 te tnące w tym czasie posty.

Przypomnę Ci a'propos odpowiedzialności zbiorowej co wygadywał p. inż. M., który
                przyszedł z Wami na omówienie studium zagosp. przestrz. Warszawy. Mówił, że
                najgorsi są Ci okropni ekolodzy, bo przez nich nie można budować pięknych dróg.
                Również tych przez Rospudę. Podpisujesz się?

Nie wiem, czemu piszesz rzeczy, które nie są prawdziwe. Wszyscy tam byliśmy,
                widzieliśmy i słyszeliśmy.
                • vampi_r Re: Trasa S-7 - nowe warianty 16.05.06, 00:37
                  Owszem - nie wypieramy się podzielania poglądów dyr. Dąbrowskiego. Nie wszystkich, ale tych, które dziś prezentował, w większości.
                  Z SISKOM były 2 osoby, ale poza nami byli nasi przyjaciele z Radiowa, Eko-Blizne-Groty i stowarzyszenia łomiankowskie.

Hyhy. Poza tym trasa przez dolinę Rospudy jest mocno pokręcona.
                  W tej kwestii, chomiczku, totalne pudło.
                  Wątpię, by inż. M. podczas spotkania w sprawie studium dla Warszawy podjemował temat obwodnicy Augustowa :)))))))

Papapapapa

PS. Tym razem pan Poseł Poncyljusz wzniósł się na wyżyny pytając Dąbrowskiego "po co są te trasy".
                  Przypominam, że Poncyljusz zasiada w .... sejmowej komisji infrastruktury.....
            • rebartek Re: Trasa S-7 - nowe warianty 16.05.06, 10:17
              Napiszcie coś więcej o moście w Łomiankach. Jaki jest przewidywany termin
              realizacji?
              • tarantula01 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 16.05.06, 19:04
                Na spotkanie nie przybył nikt z urzędu marszałkowskiego. A ponieważ ten most
                jest właśnie pod opieką tego urzędu, więc konkretnego, nawet przybliżonego
                terminu nie poznaliśmy. Osoba z Łomianek blisko związana z burmistrzem tego
                miasta zarzucała nawet GDDKiA, że Dyrekcja wogóle nie zapraszała nikogo z
                urzędu marszałkowskiego przedstawiając na to nawet pismo - zaproszenie władz
                Łomianek. Na to Dyr. Dąbrowski podał, że lista zaproszonych była uzupełniona.

Ale w sumie co do tego mostu, to pośrednio otrzymalismy odpowiedź od wójta
                Jabłonny - p. Kubalskiego, który stwierdził, że most ten jest nadal
                uwzględniany w planach zagospodarowania woj. mazowieckiego i w związku z tym
                należy spodziewać się, że powstanie. Kiedy? Prawdopodobnie w najbliższej 10-
                latce.
            • papirus22 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 16.05.06, 11:49
              Rozmumiem Twoje rozgoryczenie po tej konferencji, ale nalezy szanowac prawo i
              plany zagospodarowania. Właśnie te plany sa od wielu lat i nie zwalnia to
              Ciebie z obowiązku myślenia. Jak kupowałes mieszkanie trzeba było sprawdzić
              plany, jeżeli nie sprawdziłeś to twój problem. Nieznajomośc prawa
              przestrzennego nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania i myslenia.
              Mam prośbe- o kontaktach "z burmistrzem i jego gwardia", jak to wczoraj zostało
              okreslone wiem trochę więcej więc pisz za siebie no chyba, ze jesteś sam soba
              ta całą organizacją. Ja wiem, a Ty przypuszczasz. Sprawy środowiska sa Tobie
              obce, bo mieszkasz na Chomiczówce, czyli rejonie pozbawionym zupełnie piekna
              przyrody. Na to się godziłeś wybierając to miejsce do życia, mieszkanie w
              bloku, obok trasy S7, w pobliżu huty warszawa, cmentarza na Wawrzyszewie,
              lotniska. Skoro takie miejsce sobie wybrałeś oznacza że się na to wszystko
              godzisz, nie rozumiem Twojego zdziwienia i genezy protestów!
              dalej -Nie rozumiem o co Tobie chodzi, ja napisałem, że wariant 4 i 5 nie mają
              szans realizacji. Wy popieracie waraint 5, choć jest on totalną bzdurą. Nie
              rozwiązuje żadnych problemów i nic nie wnosi tak jak wystąpienie burmistrza
              Sokołwoskiego i tego pana z PISu, który się wczoraj osmieszył z pytaniem po co
              te trasy? Ile on ma lat? Jak nie rozumie po co Warszawie trasy to niech zmieni
              komisję! Wstyd wszyscy mówią o niskim poziomie merytorycznym sejmu, on jest
              tego przykładem!
              Sprawa mostu nie ma tu znaczenia, bo po pierwsze nikt nie wie kiedy powstanie
              (nie wiadomo czy wogóle powstanie), po drugie dla tego wariantu jest od dawna
              stworzona rezerwa, od co najmniej 20 lat ciagnie sie pas bez zabudowy, po
              trzecie po to na mapie jest węzeł Legionowski, który ma przyjmowac ewentualny
              ruch, a szacunki ruchu uwzględniają to, było to też mówione wczoraj. Powstanie
              tej trasy nie zależy ani od burmistrza Łomianek, ani GDDKiA, a tylko i
              wyłącznie od województwa i obowiązującego prawa-to nie jest kwestia pieniędzy.
              Czy most będzie czy nie-nie zmienia to niczego, bo on planowany jest od lat.
              Wszyscy o tym przebiegu wiedzą i jeżeli kupowali działki to doskonale wiedzieli
              o takim zagrożeniu. Jeżeli chodzi teraz o realanośc trasy Legionowskiej przez
              teren Łomianek- przebieg był wytyczany wiele lat temu, nie nikt nie dbał wtedy
              o przyrodę. Dziś po zmianach prawa i wejściu do UE, nikt nie puści trasy po
              rezerwacie jezioro Kiełpińskie, rezerwacje Ławice Kiełpińskie i w końcu po
              Dolinie Środkowej Wisły, a więc moim zdaniem tej trasy nie będzie. A już na
              pewno nie z środków UE... a więc skąd.
              Idealnym rozwiązniem jest wariant 2 po starej rezerwie o której wiedziałes albo
              powinnienś wiedzieć. Oby ta jedynie słuszna idea poprowadzenia trasy zwycięzyła
              nad partykularnymi interesami niektórych lobbujących grup!!!
          • robert_c Mapa wariantów trasy S-7 15.05.06, 23:21
            Mapa nowych wariantów S-7 na naszej stronie w dziale Obwodnice -> Trasa Bemowo-Łomianki S7
            • h108 Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 00:24
              Nowe, dokładne warianty przebiegów prezentowane na dzisiejszym spotkaniu w
              Józefowie pod Warszawą przez firmę DHV Polska na terenie Bielan i Bemowa.
              Zdjęcia dużej, dokładnej mapy.

Zapraszam na www.chomiczowka.org

Być może trzeba kilka razy nacisnąć "odśwież".
              • smerald1 Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 17.09.06, 21:39
                Czy możecie mi pomóc? Potrzebuję pilnie zlokalizować gdzie trasa s7 będzie
                przebiegać przez Łomianki??
                Wiem, że jest kilka wariantów. Wiecie gdzie mogę znaleźć mapy?
                • robert_c Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 17.09.06, 21:48
                  smerald1 napisała:

> Czy możecie mi pomóc? Potrzebuję pilnie zlokalizować gdzie trasa s7 będzie
                  > przebiegać przez Łomianki??
                  > Wiem, że jest kilka wariantów. Wiecie gdzie mogę znaleźć mapy?

Na stronie SISKOM. Trasy -> Ekspresowe (S) -> Trasa NS (S7).
                  Bardzo dokładny przebieg przez Łomianki znajdziesz w mapie archiwalnej wariantów z zimy 2005.
            • h108 Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 00:50
              Ładne i dokładne. Zdjęcia z duuużej mapy.
              Mała konkurencja.

www.chomiczowka.org

Być może kilka razy trzeba będzie odświeżyć stronę.
            • h108 Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 08:25
              3. Dokładne zdjęcia dużej mapy wariantów S7 dostępne są na stronie
              www.chomiczowka.org
              Rejony: Bielany i Bemowo, zblizenie Chomiczowki, Bemowa i wezla S7-TMP Janickiego.
              • tarantula01 Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 11:14
                To miło, że nas wspomagasz.
              • yasioo7 Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 11:48
                Dziękujemy SChpD za dokładne zdjęcia dobrych rozwiązań S7.
                • h108 Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 12:41
                  Tam jest Wariant 1,3,4 i 5. Ciesze sie, ze tez Wam odpowiadaja. Dzieki za
                  przywrocenie posta. Znikal juz 3 razy. A moim zdaniem jest nie tylko
                  merytoryczny. Jest niewinny. :-)
                  • osservatorepolacco2 Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 13:13
                    h108 napisała:

> Znikal juz 3 razy. A moim zdaniem jest nie tylko
                    > merytoryczny. Jest niewinny. :-)

hihi - pojawiam się i znikam??:)

a czemu siskomek tak mało głosu zabierał na spotkaniu w Józefowie?
                    • puniek46 Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 13:18
                      osservatorepolacco2 napisał:
                      >
                      > a czemu siskomek tak mało głosu zabierał na spotkaniu w Józefowie?

Bo pewnie większość z nich była zajęta usuwaniem postów i blokowaniem
                      użytkowników, którzy mają inne zdanie niż oni.

Pozdraviam: Piotr Lutyński
                      • osservatorepolacco2 Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 13:42
                        hihi - pewnikiem, ja tu też ma inny nick - z dwójeczką na koncu, bo główne mam
                        juz z pół roku zabanowane :))))) to już mała rocznica <beer>!
                        • oktawiusz_2013 Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 14:48
                          Kochani, dzisiaj dość często zaglądałem na to forum. Posty jak sie pojawiały,
                          tak są zamieszczone. O co Wam chodzi?;) Prosze mi uwierzyć, to nie jest jakaś
                          ironia. I jeszcze jedno - zapraszam do merytorycznej dyskusji. Na razie Wasze
                          posty nic nie wniosły do sprawy. Mała sugestia - odnieście się do zarzutów
                          Roberta o wariancie nr 5, który w 91% przechodzi przez Naturę 2000. Przecież to
                          jest Wasza propozycja.
                          • robert_c Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 16.05.06, 14:56
                            Znikały posty h108, które zostały potraktowane jako spam. Takie same wątki z
                            taką samą treścią pozakładała na innych forach.

Natomiast bardzo chętnie posłuchamy wyjaśnień czemu Chomiczówka Przeciw
                            Degradacji popiera wariant najbardziej ingerujący w obszary Natura 2000. Tym
                            bardziej, że z tym poparciem zostali skojarzeni Zieloni 2004 i Liga Ochrony
                            Przyrody.
                            • osservatorepolacco2 spam? 16.05.06, 15:45
                              spam??? a to niedobry Chomik!! ;p hihi
                              • oktawiusz_2013 Re: spam? 16.05.06, 16:25
                                Ja nie zauważyłem wycinania postów h108, ale jeśli takie są ustawienia forum na
                                Gazecie, to chyba bardzo dobrze. Forum służy do dyskutowania, a nie rozklejania
                                jakiś haseł; ktoś ma pytanie, ktoś odpowiada, ktoś stawia zarzut, ktoś inny się
                                broni. Jeśli rzeczywiście H108 powstawiałaś jakieś szablony swoich wypowiedzi,
                                to świadczy to chyba jedynie o Twoim poziomie, jako dyskutanta.

No i prosimy o odpowiedź a propos wariantu nr 5 przechodzącego przez Naturę
                                2000. Robert w poprzednim poście wspominał, że słyszało to i widziało
                                kilkanaście osób. Stąd chyba nie kłamie? Prosimy o ustosunkowanie się.
                                • h108 Wasza ankieta to byl dopiero spam. 16.05.06, 17:35
                                  Oktawiusz, sprawdz najpierw co sie stalo - potem oceniaj. Inaczej poziom Twojej
                                  dyskusji spadnie ponizej mojego.

Poniewaz nowe mapy S7 to rzecz wazna, wrecz podstawa rozmowy o planowanej
                                  trasie, wiec w pocie czola poskladalam wczoraj zdjecia i podalam link
                                  zainteresowanym. A zainteresowani mieszkaja na Bemowie i Bielanach, na
                                  protestujacych osiedlach, bywaja na forach typu NIE!!! dla TRASY przez BEMOWO i tu.

Myslalam, ze sie przyda i Wam, bo to jednak kilka minut roboty. Ale nie. Trzeba
                                  w czambul potepic i wywalic, bo co to znaczy ze konkurencja ma szybciej i
                                  lepiej. Dzis przywrociliscie posta - dziekuje. Mnie nikt nie podziekowal za
                                  czyszczenie map. Czasem - tak jak Wasza ankieta o korkach - watek powinien byc
                                  bardziej rozpropagowany. Inaczej trzeba bedzie stwierdzic jak w tytule posta.

Oczywiscie odpowiemy na pytanie a'propos wariantu 5 jesli siskom odpowie
                                  wczesniej na nasze. Brzmi ono:

Czemu siskom popiera zniszczenie Ksiezyca?

Czy juz dobrze rozumiesz roznice miedzy pytaniem a insynuacja? Wciskanie nam, ze
                                  popieramy jakis wariant czy wielopasmowa droge przez Bemowo jest po prostu
                                  nieprawdziwe i podle. Jest pomowieniem, nie pytaniem.
                                  • tarantula01 Re: Wasza ankieta to byl dopiero spam. 16.05.06, 19:05
                                    Rozumiem zamieszczanie jednego posta na temat informacji o mapach trasy, ale 3
                                    pod rząd?
                                    • polsmol Re: Wasza ankieta to byl dopiero spam. 16.05.06, 23:46
                                      Tak czytam i czytam i nie mogę się doczytać argumentów ze strony "Chomiczówka
                                      przeciwko demokracji". Może zamiast pluć i charczeć napisalibyście jakieś
                                      konkrety? No bo chyba macie coś na poparcie swoich poglądów?
                                      • robert_c Re: Wasza ankieta to byl dopiero spam. 17.05.06, 00:52
                                        Problem w tym, że oni ami nie wiedzą jakie mają poglądy. Co tu więc mówić o pisaniu przez nich konkretów.
                                        W zasadzie pogląd mają jeden - NIMB.
                                        • osservatorepolacco2 Wasz atak - nasza mobilizacja 17.05.06, 09:01
                                          robert_c napisał:

>
                                          > W zasadzie pogląd mają jeden - NIMB.
                                          >
                                          no tak - można się było spodziewac, jak zwykle wmawiacie nam NIMB

mi się już nie chcę na te pytanie odpowiadać.

na szczeście forum to nie wszystko, są inne formy działalnosci - bardziej
                                          skuteczne i skupiające więcej zainteresowanych,

a za jedno Wam dziękuję - za zjadliwy atak na SChPD - bo dzięki Wam my się
                                          jeszcze bardziej mobilizujemy!!

tymczasem pozdrawiam i życzę miłego dnia
                                          • h108 Re: Wasz atak - nasza mobilizacja 17.05.06, 11:37
                                            >>> a za jedno Wam dziękuję - za zjadliwy atak na SChPD - bo dzięki Wam my się
                                            > jeszcze bardziej mobilizujemy!!<<<

Wlasnie wlasnie. Osservatore, nie bylo Cie na naszej rozmowie ze studentami.
                                            Padlo wtedy stwierdzenie, ze dzieki naszym przeciwnikom takim jak siskom
                                            jestesmy silniejsi i bardziej zmobilizowani. Dlatego chce tutaj podziekowac
                                            wszystkim czlonkom siskom (i to tym najbardziej zajadlym)

- za energie, jaka dajecie nam do dzialania,
                                            - za bezustanne podtrzymywanie nas w gotowosci,
                                            - za dobra opinie jaka wyrobila nam wsrod srodowisk warszawskich Wasza
                                            emocjonalna krytyka,
                                            - za przygotowanie do odpierania zarzutow argumentami, dzieki Wam mielismy duzo
                                            czasu na ich przygotowanie,
                                            - za nasze szersze spojrzenie na Warszawe i koniecznosc wybudowania
                                            pozamiejskiej obwodnicy dla tranzytu,
                                            - za dane,
                                            - za mapki Jaasia ongis,
                                            - za kurs sofistyki i socjotechniki,
                                            - za cwiczenia w obronie przed wylacznie technologicznym dyskursem,
                                            - za to, ze jako grupa przyjaciol z Chomiczowki i Bemowa tak mocno stoimy razem
                                            po swojej stronie.

Jesli to bylo Waszym celem - w pelni sie udalo. Mozna powiedziec - ciezka reka w
                                            wychowaniu, ale bardzo skuteczna. Niezwykle sie tez zawsze ciesze widzac temat
                                            Stowarzyszenia "Chomiczówka Przeciw Degradacji" w Waszych wypowiedziach. Po
                                            pierwsze robicie nam darmowa reklame. I to fajne. Po drugie wbrew zamierzeniom
                                            zdradzacie, jak bardzo jestesmy dla Was wazni i jak sie z nami liczycie. Bo
                                            gdybysmy nie byli - newet byscie o nas nie wspomnieli.

Wiec spokojnie i do przodu: motywujcie nas i propagujcie. Jak na razie swietnie
                                            Wam idzie.
                                            • oktawiusz_2013 Re: Wasz atak - nasza mobilizacja 17.05.06, 12:08
                                              Cała przyjemność po naszej stronie:) H108, wystarczy już chyba tylko
                                              powiedzieć - Alleluja i do przodu:)))
                                              • osservatorepolacco alleluja 18.05.06, 14:12
                                                oktawiusz_2013 napisał:

> Cała przyjemność po naszej stronie:) H108, wystarczy już chyba tylko
                                                > powiedzieć - Alleluja i do przodu:)))

Ja bym Boga do tego nie mieszał - ale to tylko moje prywatne zdanie....

pozdrawiam :)
                                                • polsmol Re: alleluja 22.05.06, 00:01
                                                  A co z tymi argumetami? Są czy nie ma?
                                    • h108 Re: Wasza ankieta to byl dopiero spam. 17.05.06, 11:39
                                      To prawda. Ale gdybyscie 3 razy nie wycieli nie musialabym wklejac za kazdym
                                      razem nowego. :-)
                                      • tarantula01 Re: Wasza ankieta to byl dopiero spam. 17.05.06, 14:49
                                        Ja to te wątki przywrócę - za 3-cim razem wyszedł Ci link.
              • admiral_0000 Re: Dokładniejsze mapy wariantów S7 17.05.06, 16:00
                Widzisz Hania? Dwa razy fuszerka - powinnas podziekować wręcz Tarantuli, że
                usunął Twoje dwa posty (te, które teraz zostały przywrócne).
                Swoja droga, gdybyś nie gardłowała w stylu "Targowica" i "biją Murzynów" nikt
                nawet nie dowiedziałby sie o Twojej technicznej indolencji;-))
                To tak off topic.
                Przepraszam, więcej nie będę;-))
    • sambidudek Re: Trasa S-7 - nowe warianty 17.05.06, 12:11
      Teraz kilka rzeczy, które są pewne:
      > - gdyby trasa szła przez Bemowo, to zostanie poprowadzona w tunelu o
      > długości 1700 metrów (tu równiez nie sprawdziły się "rewelacje" co
      > poniektórych)

Czy mógłbyś rozwinąć ten temat. Chodzi mi o to w którym miejscu miałby ten
      tunel sie zaczynać a gdzie kończyć. Czy mówiono o technologii budowy tego
      tunelu - tzn kopanie korytai przykrycie go ziemia czy drazenie w ziemi
      bezposrednio ??
      Z góry dziekuje za odpowiedz.
      • tarantula01 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 17.05.06, 14:46
        sambidudek napisał:

> > Teraz kilka rzeczy, które są pewne:
        > > - gdyby trasa szła przez Bemowo, to zostanie poprowadzona w tunelu o
        > > długości 1700 metrów (tu równiez nie sprawdziły się "rewelacje" co
        > > poniektórych)

> Czy mógłbyś rozwinąć ten temat. Chodzi mi o to w którym miejscu miałby ten
        > tunel sie zaczynać a gdzie kończyć. Czy mówiono o technologii budowy tego
        > tunelu - tzn kopanie korytai przykrycie go ziemia czy drazenie w ziemi
        > bezposrednio ??
        > Z góry dziekuje za odpowiedz.

Tunel byłby między skrzyżowaniem Powstańców Śląskich/Piastów Śląskich, a węzłem
        z S8. Nie mówiono o technologii budowy - za wcześnie na to. W najgorszym
        wypadku myślę, że będzie powtórka z Wisłostrady.
        Dodatkowo przy Chomiczówce projektanci w wariancie II
        • tarantula01 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 17.05.06, 18:31
          > Dodatkowo przy Chomiczówce projektanci w wariancie II i II C projektują trasę
          w 800 m głębokim wykopie przykrytym ekranami, tzw. półprzekryciem. To wersja
          dla TOG (nb również projektantem było DHV):
          www.siskom.waw.pl/tog.htm
          Jako odpowiedź na jedno z moich pytań dokładnie pokazali, gdzie ma być tunel, a
          gdzie ten wykop.
          • sambidudek Re: Trasa S-7 - nowe warianty 17.05.06, 23:12
            Dzieki za odpowiedz. Dzisiaj w Brukseli przyznano Polsce fundusze strukturalne
            na lata 2007-2013 w wysokosci 90 mld euro wiec pewnie znajdą sie pieniadze na
            najkorzystniejszy i najmniej uciazliwy wariant nawet jesli bedzie kosztowal
            duzo drozej. Oczywiscie jak bedzie wystepowal o pieniadze ktos z glowa, bo jak
            nie to k..a.
    • aisog5 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 17.05.06, 16:14
      Dawno mnie tu nie było. Obejrzałam nowe warianty. Straszne serpentynki, esy
      floresy.
      No i ewidentnie uparł się ktoś na moją chałupę…(chyba się komuś strasznie nie
      podoba). Ja mogę nie protestować, a nich tam, drogi gdzieś być muszą… Tylko
      chce mieć pewność, że wariant trasy zostanie wybrany przez fachowców. Decydować
      o tym komu rozwalić dom a komu puścić trasę pod nosem powinni specjaliści, a
      nie Genia Kowalska (z całym szacunkiem dla wszystkich Geń i wszystkich
      Kowalskich). To nie może być siła przebicia większości ani decyzja polityczna.
      Opadają mi ręce… Już nie wiem co pisać. Może tylko przytoczę tekst mojego
      męża: „za rok może jakiś wariat spuścić bombę atomową a ty się przejmujesz
      droga przez nasz salon”! No trochę się przejmuje, bo szlak mnie trafia jak
      jakiś zasiadający w komisji infrastruktury pyta po co są trasy??? Uspokójcie
      mnie i przekonajcie, że ten który będzie podejmować ostateczną decyzję o
      lokalizacji trasy jest czysty jak łza, odporny na naciski polityczne, że jest
      fachowcem i wybierze wariant najlepszy dla większości mieszkańców Warszawy.
      Mówiąc o większości mam na myśli wszystkich użytkowników dróg, nie zaś
      mieszkańców Chomiczówki, Blizne, Radiowa, Bemowa, itd.
      pozdrawiam wszystkich serdecznie...
      • robert_c Re: Trasa S-7 - nowe warianty 17.05.06, 16:27
        Witaj Aisog.
        Widziałem Cię na prezentacji studium dla Warszawy, jakie to odbyło się ze 3
        tygodnie temu w Radiowie.

Oczywiście, że decyzja co do tego gdzie drogi budowac powinna wynikac z czytso
        merytorycznych uwarunkowań.
        Czy tak jest i czy tak będzie?

Od tego jest SISKOM by tego dopilnowac i by żadnen Pan Cyljusz nie realizował
        jedynie swoich przedwyborczych obietnic.

Dziękuję Ci za Twój post, tak bardzo zrównowazony i dojrzały.
        • aisog5 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 17.05.06, 16:41
          Tiia, bardzo staram się zachować równowagę, chociaż w mojej sytuacji to
          naprawdę jest bardzo trudne...
          Ja Ciebie również widziałam ale nie chciałam się wychylać (wiesz z mężem byłam).
          Będę czasem przeglądać to forum, nie mam niestety już tak dużo wolnego czasu
          jak kiedyś ale postaram się być na bieżąco!

Serdecznie pozdrawiam!

• robert_c Re: Trasa S-7 - nowe warianty 17.05.06, 17:55
            Fajnie, że wpadłaś.

Nie obawiaj się. Nikt nie będzie budował trasy przez środek Twojego salonu.
            Jak budowałaś dom nie było w planach żadnej trasy. Więc i jej tam nikt nie
            zbuduje.
            Daję Ci słowo.

Przeczytałem Twój poprzedni post raz jeszcze.
            Tyle w nim ciepła i rozsądku. Wielka szkoda, że brakuje tych cech u Waszych
            sąsiadów zza miedzy.

Pozdrów męża :))))
            • aisog5 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 19.05.06, 14:17
              Dziękuje za dobre słowo.

Jak będziemy mieli pecha to spodziewaj się nas z walizkami…

Pozdrawiam
              Gośka
              • robert_c Re: Trasa S-7 - nowe warianty 19.05.06, 15:29
                aisog5 napisała:

> Jak będziemy mieli pecha to spodziewaj się nas z walizkami…

Jakby co, to przygarne Cie pod swój dach.
                • aisog5 Re: Trasa S-7 - nowe warianty 19.05.06, 16:36
                  „Cie” – usp, nas jest więcej, uwzględnij mojego męża, córkę (3lata) no i co
                  najgorsze psa, duuuużego psa!
                  Zatem uważaj co piszesz i w żadnym razie nie podawaj adresu, bo nie wiadomo
                  czym może się to skończyć!
                  pozdrowionka
                  • robert_c Re: Trasa S-7 - nowe warianty 20.05.06, 13:03
                    No tak... ten pies, duuuzy pies...
                    Chyba jednak będę musiał zrobić wszystko, żebyście nie musieli zwalać się z tym duzym psem do mojej chałupy. No nie mam wyjścia... ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka