Gość: Anty-gej IP: 80.54.97.* 19.05.06, 14:39 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Robert Re: Wyniki ankiety IP: *.acn.waw.pl 19.05.06, 21:54 A co to ma wspólnego z rozwojem miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Zbieżność z ankietą o korkach 20.05.06, 10:56 Wyniki ankiety GW jeśli chodzi o priorytety w rozbudowie infrastruktury komunikacyjnej są zbieżne z wynikami ankiety o korkach komunikacyjnych przeprowadzonej przez doktoranta z IŚPW we współpracy z SISKOM: www.siskom.waw.pl -> Aktualnosci -> 2006-03-16 Analiza wyników ankiety o korkach w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alkatar_tw@yahoo Jest inicjatywa, ale gdzie dzialania? IP: *.chcgilgm.covad.net 02.06.06, 23:12 Niesamowitym jest, ze sa ludzie oraz pomysly na to zeby poprawic tak wiele sytuacji utrudniajacych nam codzienne zycie w stolicy. Nie mieszkam obecnie w Polsce, poniewaz kieriera zawodowa obecnie powiodla mnie gdzie indziej. Jednak nie wyobrazam sobie takiej mozliwosci, zebym na zawsze pozostal poza krajem. Patrzac na to co sie dzieje z Warszawa, robi mi sie wstyd. Minelo juz 16 lat od czasu kiedy dana zosala mieszkancom Warszawy szansa na zmiany i nic. Moze nalezy obwinic za to inensywny naplyw "nowych" mieszkancow Warszawy z innych miast? Ludzi pozostajacych obojetnymi dla rozwoju Stolicy, ludzi szukajacych pieniedzy dla utrzymania rodziny poza miastem. Jednak trudno mi w to uwierzyc, poniewaz to nie oni wybieraja wladze; Moze nalezy obwinic wladze? ale jak? przeciez to my je wybieramy!; Moze to po prostu wina losu? ale czy mozna winic los za cos an co ma wplyw 2,5mln ludzi?; A moze po prostu nalezy obwinic Polska mentalnosc? Jak slucham moherowych beretow mowiacych o tym jak to za komuny bylo lepiej to mi sie slabo robi: "Bo wie Pan, za komuny to kazy mial za co zyc" No tak! bo za komuny motto dnia kazdego Polaka bylo "czy sie stoi czy sie lezy za robote sie nalezy!" A tu sie okazuje, ze nadeszly czasy i trzeba rzeczywicie popracowac i sie napocic zeby zarobic pare groszy. Do tego na kazdy pomysl jest 10ciu przeciwnikow i nie dlatego ze oni maja racje, ale dlatego ze im to nie pasuje. Prosze przyklad obwodnicy ze strony Lomianek, gdzie logiczna trasa jej przebiegu jest wygospodarowana juz droga ocierajaca o Kampinos, ale oczywicie NIE! Bo zawiazal sie komitet spoleczny mieszkancow gminy Lomianki (dzienie skladajacy sie z 90% mieszkancow Dziekanowa oraz Dabrowy) twierdzacy, ze najlepsza droga na obwodnice jest walem wislanym, i nic to, ze: A. Takie systemy sa nie praktykowane z racji bezpieczenstwa walu; B. na tym odcinku sa przynajmniej 2 rezerwaty z czego jeden scisly. To wszystko nie ma absolutnie zadnego znaczenia, poniewaz bogaci mieszkancy Dabrowy (m.in. W.Sz.P Minister Giertych) nie chce zeby im pod domem przechodzila autostrada, bo oni na tym straca pieniadze. I tak skutecznie blokuja jakiekolwiek inicjatywy oraz postep w tym temacie nie baczac na to ze 2.5mln Warszawiakow oraz 20tys mieszkancow gminy Lomianki musi w drodze do i z Gdanska stac w ogromnym korku! I moge sie zalozyc, ze w innych czesciach miasta i okolic powstaja takie same paradoksy. Bo Polak nie popusci, nawet za granica jest tak samo, mimo ze Polacy sa uwazani (O ironio!) za najlepszych pracownikow, to Polak Polakowi szybciej szpadel w plecy wbije nim jeden drugiemu pomoze. Bo przecie jak to moze byc "ze mnie jest dobrze, ale JEMU jest lepiej?". Badzmy moze wszyscy troche bardziej samokrytyczni i poptrzmy na siebie i swoje dzialania, moze wtedy zobaczymy jakis postep? I wiem ze brzmi to jak cytat z Tomasa Moore'a, ale na prawde wystaczy troche organizacji oraz POZYTYWNEGO samozaparcia i bedziemy mogli wile wspolnie zdzialac. Odpowiedz Link Zgłoś