Dodaj do ulubionych

Kołodko jest aniołem

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 22.01.03, 10:58
Czy wiecie jaki podatek od oszczędności będziemy płacić w UE?
35%!!!!!!!!!!!!!
Już w tej chwili do konta bieżącego się dopłaca.
Dla mnie ta wiadomość była tą ,która pomogła mi podjąć decyzję o rezygnacji z
karty.
www1.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,1282809.html

"Ale coś za coś - te trzy kraje muszą w 2004 r. wprowadzić 15-proc. podatek
od dochodów z oszczędności, w 2007 r. podnieść go do 20 proc., a w 2009 r. do
35 proc. Tyle będzie on wówczas wynosił w całej Unii."
Obserwuj wątek
    • pan_pndzelek Re: Kołodko jest aniołem 22.01.03, 11:25
      A jak to jest z transferem pieniędzy na zagraniczne konta? To chyba niedługo
      będzie możliwe. Ja wolę żeby na moich pieniądzach zarabiała Szwajcaria dając i
      mi godziwy odsetek, niż żeby okradała mnie z nich Polska niczego mi w zamian
      nie oferując.

Coś czuję, że socjalizm podatkowy doprowadzi do tego, że resztka statków
      odpłynie pod tanie bandery, firmy przerejestrują się do rajów podatkowych a
      oszczędności odpłyną za granicę...

I dobrze zresztą... nie można wiecznie utrzymywać złodzieja udając że to
      opiekun i dobroczyńca...
      • Gość: MAN Re: Kołodko jest aniołem IP: 217.153.88.* 22.01.03, 11:35
        pan_pndzelek napisał:

> A jak to jest z transferem pieniędzy na zagraniczne konta? To chyba niedługo
        > będzie możliwe.

CHYBA JUŻ MOŻNA.

Pozdr.

• Gość: k`k Re: Kołodko jest aniołem IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 22.01.03, 11:40
          Można ,ale ostrożnie.Ja tak myślę,może się mylę,ale chyba nie:),że jeśli w
          jakiś sposób nasze hieny dowiedzą sie o tym,że osiągasz przychody z
          oszczędzania w innym kraju,gdzie jest to nieopodatkowane,to wydadzą decyzję o
          konieczności zapłaty podatku od tych przychodów
      • chaladia Re: Kołodko jest aniołem... zniszczenia 22.01.03, 11:37
        Jak na razie, to z tego wynika, że kryminalny samowolca budowlany z
        Eko_Sękocina powinien obniżyć podatek do 15%, czyli o 1/4. Niech więc to zrobi,
        byle szybko. A co będzie po 2009 roku? Cóż, Szwajcaria, Guernsney, Jersey,
        Bahamas...
        To za długi okres, by już się interesować adresami internetowymi banków spoza
        UE, ale można mieć pewność, że one same przyślą nam w odpowiednim czasie swoje
        prospekty reklamowe.
        Na koniec - jakoś mi się nie chce wierzyć w te rewelacje... To raczej jest spam
        antyeuropejski jakiegoś Rydzyka, i tyle.
        • Gość: k`k Do Chaladii. IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 22.01.03, 11:41
          Ja osobiście nie podejrzewałbym GW o spam antyeuropejski
        • pan_pndzelek Re: Kołodko jest aniołem... zniszczenia 22.01.03, 11:42
          Chaladia, oszczędności powinny mieć stawkę ZERO! Przecież zanim znalazły się na
          koncie to złodziejskie państewko już kilkakrotnie dokonało na nich KRADZIEŻY.
          Ile można?
          • Gość: req Re: Kołodko jest aniołem... zniszczenia IP: 192.146.136.* 22.01.03, 14:45
            o tak w szwajcarji to sie dopiero dostaje godziwe oprocentowanie 4.5-5% hahaha
            to juz lepiej w polskich bankach ciulaj sobie zlotoweczki.
            • pan_pndzelek Re: Kołodko jest aniołem... zniszczenia 22.01.03, 15:49
              Nie chodzi o ciułanie, raczej o pewność, że pieniądze nie padną łupem złodzieja-
              państwa, który to złodziej roztrwoni je na cele pozostające poza sferą moich
              potrzeb i zanteresowań.

Z tego punktu widzenia, zgodzisz się, bank szwajcarski jest dużo lepszy niż
              polski i pozostaje poza zasięgiem macek tutejszej mafii skarbowej...
            • chaladia Re: Kołodko jest aniołem... zniszczenia 22.01.03, 16:18
              Te 4,5-5,5% w CHFach za wkłady do 500 000 CHF (powyżej się negocjuje
              indywidualnie) to jest tyle co u nas mBank (7,5% - 1,5% podatku - ok. 1 %
              inflacji). Póki co, wychodzi mniej więcej na to samo. Jak podatek się podwoi,
              to nad czym się tu zastanawiać?
              Przy okazji - chyba taki np. Vontobel (przykład pierwszy z brzegu, nie mam z
              nimi nic wspólnego) jest trochę pewniejszy od mBanku - z całym szacunkiem dla
              tego ostatniego. A w ciągu najbliższych kilku lat obsługa elektroniczna jednego
              i drugiego będzie taka sama.
              • Gość: req Re: Kołodko jest aniołem... zniszczenia IP: 192.146.136.* 22.01.03, 23:58
                te 5.5% w szwajcarji to oczywiscie wynegocjowane z bankiem. przeciez tam
                normalnie dostaje sie ponizej 4%. a podatki od oszczednosci sa wszedzie na
                zachodzie, w polsce jak na razie ten podatek jest niewysoki (relatywnie
                oczywiscie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka