Dodaj do ulubionych

Cicho od 20ej???

29.06.06, 16:55
Dziś na naszej klatce (II w budynku B) pojawiła się wywieszka z prośbą o to
aby od 20 nie wykonywac głośnych prac budowlanych.
Chciałem zwrócić uwagę że cisza jest od 22, a to jest dalej budowa.
Rozumiem że są dzieci. Ale nie wszyscy podejrzewam mają ekipy zapewne
niektórzy będą sami wykańczać mieszkanka po pracy. Pozatym dla dzieci są już
wakacje więc argument że do szkoły się nie wyśpią teraz odpada. Trzymajmy sie
więc raczej tej 22.

PS Aby nie było wątpliwości my już wykończenie mamy za soba i mieszkamy. Dajmy
wykończyć mieszkania innym skoro nam dano!
Obserwuj wątek
    • gawor2 Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 17:42
      Budowa to juz nie jest od 28 kwietnia.
    • adams123 Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 17:47
      mhmmmm,
      to że sa wakacje to chyba nie oznacza, że 3 latek chodzi spać o 23 godzinie ;)
      ja dziecka nie mam , ale o 21 też po ciezkim dniu pracy chciałbym spokojnie
      posiedzieć i odpocząć a nie słuchać wierceń....
      • wlodarmic Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 19:31
        Co do budowy to rzeczywiście co do tego przyznaję rację, nie jest to już budowa.
        Nie chodzi mi o to że dzieci nie maja spać po nocy, ale bądźmy uczciwi i dajmy
        się innym wyremontować.
        O 21 ciszy nocnej nie ma. Ja mam tryb pracy, który powoduje że często wracam do
        domu o 7-8 rano po kilkunastu godzinach pracy i mimo tego iż jestem zmęczony nie
        kwestionuje niczyjego prawa do remontu.

Pozdrawiam sąsiada z góry
        • adams123 Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 21:22
          zostańmy w takim razie przy tym, że każdy ma prawo do swojego zdania ;)

pozdrawiam sąsiada z dołu ;)
          • wlodarmic Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 21:48
            Jasne, nikt też nikogo przecież nie zmusza aby o 21:50 wiercił.
            Aby nie było na mnie z góry mówię że ten dopsek na kartce to nie ja.

O dziękujemy serdecznie za pozdrowienia;-)
            • azoorek Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 21:56
              a nie mozna prac tak zaplanowac, zeby ciezsze rzeczy zrobic jak najwczesniej. U
              mnie sasiad wykanczal przez 3 lata (chyba sam meble skladal, bo przez wiele
              tygadni namietnie pilowal)!!! Teoretycznie mial prawo, ale wierz mi to bylo
              wielce wk.., bo wiercenie zostawial sobie zazwyczaj na 22.00. Juz nie chodzi o
              dzieci, ale normalny czlowiek po calym dniu roboty pewnie chcialby troche
              odpoczac.
              • adams123 Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 22:23
                zgadzam sie ... czasami człowiek ma wrażenie, że te roboty jakoś tak się
                dziwnie rozkładaja w ciagu dnia, że wiercenie i piłowanie po 22 ;)))
                • maja.s77 Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 22:38
                  wg regulaminu pkt. III 2 głośne prace tylko w godz. 9.00-17.00

tylko, że ten regulamin chyba jeszcze nie dotyczy budynku B. a szkoda!
              • wlodarmic Re: Cicho od 20ej??? 30.06.06, 11:30
                Ja mieszkam od stycznia i regularnie mam wolne w ciągu dnia mam więc chyba skalę
                porównawczą. Gwarantuję że rozłożenie godzin wiercenia w ciągu dnia jest raczej
                równomierne może z niewielkim naciskiem na większą intensywność od 8-16.
                Teraz wykańczane są dwa mieszkania obok mnie i jedno nad moim mieszkaniem, więc
                momentami jak wiercą to mam pełne spektrum hałasu.
                Dlatego właśnie zdecydowanie jestem za tym aby to jak najszybciej to minęło. A
                to czy jedna ekipa wierci czy trzy nie robi przynajmniej mi to dużej różnicy i
                tak nie pośpię nie poczytam itd.
                W kwestii formalnej to chyba dalej nie ma w naszym budynku regulaminu bo ten z A
                nas chyba nie dotyczy.

Pozdrawiam
                • mpbc Re: Cicho od 20ej??? 30.06.06, 11:41
                  Regulamin obecnie obowiązujący dotyczy całego osiedla z wyłączeniem budynku "B"
                  oraz drogi przy nim.
                  Pewnie na jesieni będzie pierwsze spotkanie waszej wspólnoty, warto popracować
                  nad wspólnym regulaminem dla części wspólnych (drogi dojazdowe, parczek....) co
                  wam się nie podoba w obecnym regulaminie i co jeszcze warto ewentualnie w nim
                  zmienić.
                  Ważne by garaż został skończony i punkt dotyczący zakazu parkowania stał się
                  obowiązujący.
                  Pozdrawiam,
                  mpbc
            • adams123 Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 22:22
              ;))) właśnie tak myślałem - kto to dopisał ;) ha ha ha

pozdrówka
              • wlodarmic Re: Cicho od 20ej??? 30.06.06, 11:03
                jeszcze raz zaznaczam że nie ja to dopisałem.
    • sofia12 Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 22:53
      Witam,

To ja jestem autorką prośby. Mam 8-miesięcznego synka. Oprócz snu nocnego Krzyś
      sypia dwa razy w dzień. Z powodu hałasu, na drzemki dzienne każdorazowo musimy
      się ewakuować z mieszkania – mimo, że jest to uciążliwe (teraz jest cudowna
      pogoda, ale mieszkamy od marca i wtedy było gorzej) nie mam o to do nikogo
      pretensji.

Wieczorem nie jest to możliwe, a strasznie żal maluszka, który wybudza się z
      płaczem o 21:00 od hałasu wiertarki, a tylko wspomnę, że usypianie niemowlęcia
      czasami trwa godzinę czy półtorej.

Zawieszona kartka jest jedynie prośbą i będę bardzo wdzięczna tym, którzy mają
      tyle zrozumienia, żeby jej wysłuchać.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich sąsiadów,
      Kasia
      • adams123 Re: Cicho od 20ej??? 29.06.06, 22:57
        Jestem zdecydowanie ZA !!! ;)

pozdrawiam ;))))
        • gberezowski Re: Cicho od 20ej??? 30.06.06, 10:56
          a u mnie na piętrze robione są dwa mieszkania. chyba Arche przygotowuje je do
          oddania, bo nie ma tam jeszcze nawet wylanych podłóg. w każdym razie gdy
          wróciłem do siebie po 2-tygodniowej nieobecności zastałem na wszystkim 2-
          centymetrową warstwę pyłu. to chyba włazi przez szczeliny wokół drzwi albo
          przez kanały wentylacyjne.
          myślicie, że powinienem poprosić ekipy remontujące tamte mieszkania żeby
          zaklejali szczelnie drzwi? ;)
          • michmys Re: Cicho od 20ej??? 30.06.06, 12:31
            gberezowski napisał:
            > na wszystkim 2- centymetrową warstwę pyłu. to chyba włazi przez szczeliny
            wokół drzwi albo przez kanały wentylacyjne.

Polecam doklejenie w drzwiach uszczelek gumowych, które idealnie doszczelnią.
            Nie będzie pyłu, przeciągu i hałasu.
            PS. Są uszczelki róznej grubości w zależności od potrzeb.
            • wlodarmic Zmieniając troszkę temat 30.06.06, 13:06
              A będąc przy temacie drzwi, czy wasze drzwi wejściowe dobrze działają???
              Ja miałem już 5 regulacji a teraz od dwóch miesięcy nie mogę doprosić się o
              kolejną. Drzwi nie zamykają się na jeden z zamków a aby je domknąć trzeba użyć 2
              rąk. O tym że są nieszczelne nawet nie warto mówić.

Pozdrawiam
              • mimi.25 Re: Zmieniając troszkę temat 30.06.06, 13:40
                tak, my mielismy regulowane juz tez z 5 razy, albo gorny albo dolny zamek nie
                dzialal, ale z umowieniem sie nie bylo nigdy problemu, wszystko tlumaczone jest
                tym za budynek "pracuje" :P
                • wlodarmic Re: Zmieniając troszkę temat 30.06.06, 14:43
                  U mnie ostatnio zapewne w skutek tej pracy panowie nie zamontowali jednego
                  sworznia w zawiasie. ;-P
                  Troszkę mi to poprawiło humor bo myślałem że tylko ja się z tym borykam, bo na
                  forum tak cicho. Nic może tym razem przyjdą jak ich zamówimy, przecież do 3 razy
                  sztuka.

Pozdrawiam
                  • adams123 Re: Zmieniając troszkę temat 30.06.06, 15:15
                    u mnie trzeba trzasnąć, żeby się zamknęły ;)
                    bo inaczej mogę domykac i domykać do woli ;)
                    • nihao Re: Zmieniając troszkę temat 30.06.06, 16:07
                      Ja tez miałam mnóstwo prolemów z drzwiami i też już chyba 5 regulacji za sobą.
                      Po ostatniej, która miała miejsce jakieś 2 miesiące temu wszystko działa ok.
                      Odpukać :)
                      • azoorek Re: Zmieniając troszkę temat 30.06.06, 17:19
                        tak na pocieszenie- te bloki nie sa akustyczne. W moim obecnym mieszkaniu, a to
                        tez nowe budownictwo slysze tupanie sasiadow, a jak ktos wierci na parterze, to
                        trudno to zlokalizowac, bo slychac tak jakby ktos wiercil w mieszkaniu obok. A
                        tutaj nawet jak ktos wierci obok, to az tak bardzo tego nie slychac.
                    • wlodarmic Re: Zmieniając troszkę temat 01.07.06, 10:21
                      u mnie trzaskanie nie pomaga musze w trakcie zamykania dociagać cłyczas klamkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka