Gość: murka IP: *.zax.pl / *.kolornet.pl 07.07.06, 07:52 ja mojego psa okrywam ręcznikiem zmoczonym zimną wodą oraz spryskuję wodą ze spryskiwacza, bardzo to lubi, pomimo, że to afgan, który na co dzień od wody trzyma się jak najdalej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Kierski Nie upały, tylko bezmyślność właścicieli IP: *.arcabit.com 07.07.06, 08:07 W taki upał pies sobie poradzi. Sam. Chyba, że bezmyślny właściciel zafunduje mu salę tortur w postaci zamkniętego na słońcu samochodu. Właściwie weterynarze powinni takie przypadki zgłaszać jako znęcanie się nad zwierzętami - za to można nawet iść siedzieć. Szkoda, że w polskim systemie prawnym albo nie ma w ogóle, albo nie ma zwyczaju orzekania "ciekawych" kar. Jako nauczkę proponowałbym, pod kontrolą lekarza, właściciela na godzinę w zamkniętym samochodzie na słońcu. Myślę, że wystarczyłoby w zupełności i przemawiało zdecydowanie lepiej niż grzywna czy inne środki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m smieszny redaktorzyno, co to znaczy "masowo"? n/t IP: 83.238.108.* 07.07.06, 08:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murka Re: Nie upały, tylko bezmyślność właścicieli IP: *.zax.pl / *.kolornet.pl 07.07.06, 13:29 mój afgan sobie nie poradzi, ma 12 lat i włos do ziemi, bez pomocy człowieka nie przeżyłby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hassanika Re: Nie upały, tylko bezmyślność właścicieli IP: *.aster.pl 07.07.06, 18:38 12??? moj poprzedni afgan dozył do 13 latek :) szkoda mi dziadka:( Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Nie upały, tylko bezmyślność właścicieli 07.07.06, 19:31 Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a): > Jako nauczkę > proponowałbym, pod kontrolą lekarza, właściciela na godzinę w zamkniętym > samochodzie na słońcu. Myślę, że wystarczyłoby w zupełności i przemawiało > zdecydowanie lepiej niż grzywna czy inne środki. A ja bylabym za kilkudziesiecioma obowiazkowymi godzinami pracy spolecznej (bez wynagrodzenia!) w schronisku dla zwierzat. Zamiatac psie kupy i dolewac wody do misek kazdy potrafi, moze robic to po pracy. Bezdomne zwierzaki tylko by na tym zyskaly. Bezrozumny wlasciciel tez - dostalby na przyszlosc troche wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola z wroclawia Re: Nie upały, tylko bezmyślność właścicieli IP: *.Red-83-54-219.dynamicIP.rima-tde.net 07.07.06, 19:40 Jestem za! Za znecanie sie nad zwierzeciem praca w schronisku! Bardzo dobry pomysl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Nie upały, tylko bezmyślność właścicieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 01:56 Praca w schronisku i zmiatanie psich kup może byc skuteczna ale może też spowodowac, że wielu już skrzywionych szczerze zapała prawdziwą nienawiścią do zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
domcia76 fotka 07.07.06, 11:02 Ale fotka tego wilczura z wywieszonym jęzorem jest boska :) Powinna zostać fotką tygodnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: fotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 18:01 Wilczur a Maździe 323 tak dla uściślenia :P A co do posiadania zwierząt - wielu, jeśli nie większośc, ludzi nie dorosła do tego, by mieć w gospodarstwie zwierzęta. Homo Sapiens - sapiensujcie trochę ku...a Odpowiedz Link Zgłoś
domcia76 pytanko do psiarzy 07.07.06, 11:04 Czy wiecie może, czy psy mogą się kąpać w fontannie na Polu Mokotowskim, czy nikt ich nie przegania? Widziałam taką scenkę w tv, ale niejestem pewna, czy to akurat na polach. Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy Re: Moga - niektore nawet tam leja. 07.07.06, 16:58 mogą sie kompać i robią to od zawsze jeśli chodzi o "lanie" do wody to raczej jest to domena ludzi..pies pływając nie sika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: prawda, widziałem pieska sztywnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 17:06 biedak wyzionął ducha przy drodze i leżał dogóry nogami jakby zamarzł. fajny widok Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: prawda, widziałem pieska sztywnego 07.07.06, 18:27 Mojemu koledze też pies zamarzł, bo go w lodówce trzymał jak były upały. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PreczDzieciNeostr. Re: prawda, widziałem pieska sztywnego IP: *.acn.waw.pl 07.07.06, 22:51 Co w tym fajnego? Glupota dzieci neostrady ne zna granic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DzieciNeostr. Won! Też widziałem martwego psa, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 02:19 też przy drodze i też korzystam z neostrady. Nie widziałem jednak w tym nic zabawnego. Może dlatego, że nie jestem dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n/txt Czy "dd" to od skrót od "debilne dziecko"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 02:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: pytanko do psiarzy IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 07.07.06, 22:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: pytanko do psiarzy IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 07.07.06, 22:26 osobiście byłam świadkiem w ubiegłym tygodniu, jak psy, ludzie (w czepkach kąpielowych) i wspólnie rozkoszowali:ły się kąpielą w stwaku, jeziorku na Polach Mokotowskich. Bardzy miły obrazek. Pies w wodzie nie siusia, bo nie może podnieść łapy. Do domena ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 moja lezy na budzie i chlodzi ja wentylator :P 07.07.06, 17:11 wyraznie jej to pomoglo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Re: moja lezy na budzie i chlodzi ja wentylator : IP: *.icpnet.pl 07.07.06, 17:18 echhh, czego wymagać od ludzi, skoro potrafia nawet swoje własne dziecko zostawić w taką pogodę w samochodzie w pełnym słońcu miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3467775.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babajaga Re: moja lezy na budzie i chlodzi ja wentylator : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 17:25 moja PONka po dzikiej awanturze zostaje w domu. Tragedia jest na wsiach,pies przy budzie na łańcuchu,micha sucha, a wsiok pod sklepem osusza kolejne piwko,poczym wsiada na rower i środkiem drogi jedzie spuścić psa z łańcucha,coby się sam wyżywił :czytaj zagryzł co się napatoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mawot Re: moja lezy na budzie i chlodzi ja wentylator : IP: *.aster.pl 07.07.06, 17:59 ty masz psa gekon??? myslałem ze tylko na kasztance jezdzisz.. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Moj pies ma klimatyzowana bude 07.07.06, 18:52 Dlatego te wszystkie plebejskie problemy z upalami go nie dotycza. Poza tym przez caly dzien nic nie robi tylko saczy odpowiednio schlodzonego szampana. Odpowiedz Link Zgłoś
pepe2727 Re: Upały zabijają nasze psy 07.07.06, 17:32 jak czytam takie artykuły to mnie "cos" trafia! ci bezmyslni własciciele czworonogów...powinno się ich owinietych w kozuch zamknąć na godzinę w saunie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hassanika Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.aster.pl 07.07.06, 18:01 Moja afganka w ogole nie chce wyłazic z domu na spacery, lezy tylko w poblizu wentylatora i sępi zeby jej lody z zamrazalnika dawac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: len Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.Kuso.osi.pl 07.07.06, 18:12 A ja mam bardzo dziwenego psa, popołudniu, w największy upał tylko patrzy jak się wymknąć na balkon i rozciągnąć na kafelkach rozgrzanych tak, że aż parzą. Jest mały, podobny trochę z urody do wiewióra z epoki lodowcowej:)A w ogóle to chyba skundlony kot ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaodkota Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.06, 18:52 Mój kot w te upały potrafi wleźć pod grubą lołdrę (jeśli ma taką możliwość). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.studio / *.biblpubl.waw.pl 07.07.06, 19:27 Moja kocica też pakuje się pod kołdrę. Ja rozumiem, że koty to piecuchy i lubią ciepłe miejsca, ale to chyba lekka przesada ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaodkota Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.06, 19:53 Na pustyni chodzi się w wełnie. Dla ochrony przed upałam (w nocy zimnem). Może nasze koty chronią się przed gorącem? Mojej kotce potrafią się pocić tylko paluszki i tylko "z nerw". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hika Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 22:08 Ja mam sukę mieszańca wilczura z dobermanem. Robi dokładnie to samo. W największy upał wymyka się na balkon, tak, żebym nie zauważyła, i wyleguje się tam. Jak tylko ją złapię na tej rozrywce wyganiam ją do domu, dziwny jakiś ten mój kundel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 07.07.06, 22:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 07.07.06, 22:34 w słynne lato umierających staruszków we Francji, zmarł również z upału labrador w sąsiedniej wsi, a wcale nie był zamknięty w samochodzie. Leżał w ogrodzie, tylke te francuskie ogródki są całkiem gołe i nie ma ucieczki przed słońcem. Mój doberman w upały chowa się w piwnicy, gdzie podłoga wyłożona kafelkami, najchłodniejsze miejsce w całym domu. Kot też około 9 rano wraca do domu i śpi sobie w cieniu aż do zachodu słońca. Chociaż ogród jest potężnie zadrzewiony, ale nawet w cieniu za gorąco, Jeżeli ktoś z Was ma czarnego psa ? nie polewać wodą głowy! Tylko moczyć łapy i brzuch! To rada mojego weterynarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanmar Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.chello.pl 07.07.06, 19:02 w Wielkiej Brytanii ludzie widząc psa zamkniętego w samochodzie na słońcu wybijają szybę (w majestacie prawa) a następnie wzywają policję, która wyciąga konsekwencje wobec bezmyślnego właściciela zwierzaka... kończy się to w sądzie rozprawą o znęcanie się nad zwierzętami...może by tak u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Upały zabijają nasze psy 07.07.06, 19:30 W Wielkiej Brytanii działa RSPCA, które ma takie same uprawnienia jak policja a znęcanie się nad zwierzętami jest tam karane rzeczywiście, a nie w teorii jak u nas. Ale to też kwestia mentalności społeczeństwa, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaodkota Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.06, 19:56 > w Wielkiej Brytanii ludzie widząc psa zamkniętego w samochodzie na słońcu > wybijają szybę (w majestacie prawa) a następnie wzywają policję, która wyciąga > konsekwencje wobec bezmyślnego właściciela zwierzaka... kończy się to w sądzie > rozprawą o znęcanie się nad zwierzętami...może by tak u nas? ============================ JESTEM ZA!!!!!!!!! ----------------------------------------------------------------------------- Gdyby za karę pracowali w schronisku - zwierzaki - pensjonariusze mogłyby być średnio zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: nie do pomyslenia 07.07.06, 21:14 w Kaliforni jet zawsze cieplo latem , goraca, mamy duzo psow, ludzie woza samochodami , ale ludzie mysla , nie jak w Polsce sa bezmyslni , jezeli ktos zostawi psa w samochodzie i pies umrze , osoba jest oskarzone o nieumyslne spowodowanie smierci zwierzecia, za co jest zgrozenie kara do dwoch lat bez zadnego zawieszenia, pare wyrokow juz zapadlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epiphany Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 23:34 Ja też bym wybiła szybę - a potem broniłabym się stanem wyższej konieczności (moim zdaniem, szyba w samochozie przedstawia wartość niższą od życia psa, nie chcę znać nikogo, kto sądzi inaczej). Typowy kazus na ćwiczeniach z prawa karnego. Niestety, teoria sobie, praktyka sobie - nie mam przekonania co do moje potencjalnej wygranej w sądzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Upały zabijają nasze psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 23:25 nie wyobrazam sobie, ze moglabym zostawic moja psinke w aucie??niech wlasciciele psow i innych zwierzat, ktorzy tak postuja sami posiedza w zamknietym samochodzie i moze wtedy beda wiedzieli jak czuja sie ich pupile!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr.mary1 Przede wszystkim IP: *.rev.stofanet.dk 08.07.06, 01:19 nie mowi sie "zdycha" tylko "umiera".Co za kretynskie oznaczenie wymyslone przez czlowieka!!!!!Za zamkniecie psa w samochodzie to takiego sku...syna powinno sie natychmiast wrzucic tez do samochodu nastepnie zamknac w metalowym kontenerze i poczekac dwa dni!Zobaczymy jak dlugo wytrzyma.A jesli przezyje to juz zostaje zastrzyk usypiajacy.....Czysty bandytyzm.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jwj Pierwsze objawy przegrzania IP: *.vnnyca.adelphia.net 08.07.06, 02:02 Pierwszymi objawami przegrzania u psa jest slinotok i potem najczesciej wymioty. Jesli widzisz u psa w goracy dzien zwisajacy z wargi slinowy "spik" to znaczy ze jest duza szansa ze pies jest przegrzany. Natychmiastowy zimny prysznic jest tu pomoca. Dobrze tez dodac do wody nico szamponu lub nawet plynu do mycia naczyn - to pomoze zwilzyc skore lepiej i szybciej niz sama woda. Psa nalezy trzymac pod prysznicem dluzej niz chwile, im wiekszy i ciezszy piesek tym czas studzenia bedzie dluzszy, nawet wiecej niz 30-40 min. Sadze ze tych pare moich uwag pomoze uratowac psine, dla tego to napisalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdech pies! Ten znowu swoje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 02:14 Facet! Idź się wypałuj. Jak tak lubisz psy, to bądź uprzejmy i idź w ich ślady, puki są upały. Odpowiedz Link Zgłoś