Dodaj do ulubionych

CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 18:29
W zeszły piątek jechałem do Trójmiasta Ic-em "Kaszub". Podróż przerosłą moje
najśmielsze wyobrażenia. 4 lux obrotowe fotele , składany stół, elegancki
design, podwójne rolety, 3 rodzaje światła, stolik - barek na drinki,
wszędzie gniazdka - można podłączyć laptop, radio , nawet miejsce na mały TV;
kelnerzy Warsu przynoszą (dobre!) żarcie do przedziału, sprzątaczki zaraz
wszystko zabierają, wszyscy czyści, uprzejmi, uśmiechnięci, w toalecie (tak,
tak , nie w kiblu) PACHNIE i jest mydło - normalne i w płynie! SZOK!
Standard o niebo lepszy niż w samolocie ! Polecam - takim PKP - IC do Europy
mogę jechać.
Obserwuj wątek
    • plusik1 Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY 03.02.03, 20:01
      No to Ameryki nie odkryłeś ciekawy jestem który raz korzystasz z inter city bo
      to przeciez nie ma porównania z pośpiesznymi czy nawet z expresem.Myśle że za
      bardzo jesteś tym podekscytowany.Ale juz niedługo takimi pięknymi pociągami
      będziemy jeżdzili np.do Łodzi.Ale nie wiem na jaich trasach PKP wstawi
      najnowsze składy które mają przyjść jeszcze w tym roku.
      • Gość: Bon Jovik Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 23:09
        Pewnie że jestem podekscytowany jak coś dobrego w naszym kraju się dzieje,
        szczególnie tam gdzie niejako zgóry wiadomo, że jest syf (czyli w PKP). Z IC
        korzystam na ogół zawsze gdy jadę gdziekolwiek pociągiem - czyli 3-4 razy w
        roku. (no oprócz metra którym jeźdżę prawie codziennie ale to nie PKP).I
        pierwszy raz jechałem taką LUX I Klasą i pociągiem w nią wyposażonym, dlatego
        dla mnie to nowość i pozytywna sprawa.Bo przecież mało Ic-ów ma takie wagony,
        więkoszość np. Lajkonik, Norwid wstyd nazwać prawdziwymi IC - nawet
        bezprzedziałowych klimatyzowanych wagonów nie mają.Ale super, że w tym roku
        będą nowe wagony! A do Łodzi to wstyd - pociąg jedzie 1,45 godz. - powinien
        30 - 40 min.
        • gacus2 Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY 04.02.03, 10:51
          Powinien jechać ale tory już nie te. Najlepiej ze przed wojną pociag do Łodzi
          jechał 5 min. dłużej niz teraz.
          • Gość: aachen Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY IP: *.iel.waw.pl 07.02.03, 08:56
            gacus2 napisał:

> Powinien jechać ale tory już nie te. Najlepiej ze przed wojną pociag do Łodzi
            > jechał 5 min. dłużej niz teraz.

Wcale nie dłużej ale krócej i to o 15 minut.
            Teraz trasę pokonuje w ciągu 105 minut
            a w latach 30 bywało że jechał 90 minut :)
            • Gość: inex Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.02.03, 14:35
              czytałem kiedyś, że pociąg (czy jakiś szybki tramwaj, czy coś w tym stylu)
              pokonywał przed wojną trasę z Krakowa do Zakopanego w 60, czy 90 minut!!!
              Dzisiaj to sie wydaje jakimś nieosiągalnym rekordem... jak oni to kiedyś
              robili?

PS. teraz najszybsze połączenie to 2 godz 46 min - czyli 166 minut! 36 km/h!!!
            • gacus2 Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY 07.02.03, 14:51
              Gość portalu: aachen napisał(a):

> gacus2 napisał:
              >
              > > Powinien jechać ale tory już nie te. Najlepiej ze przed wojną pociag do Ło
              > dzi
              > > jechał 5 min. dłużej niz teraz.
              >
              > Wcale nie dłużej ale krócej i to o 15 minut.
              > Teraz trasę pokonuje w ciągu 105 minut
              > a w latach 30 bywało że jechał 90 minut :)
              Masz rację. Nie wyspałem sie wczoraj. Miało być i 15 i krócej anie 5 dłuzej ;-)
    • rafal_wwa Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY 06.02.03, 13:14
      A ile za to zapłaciłeś?
      Podejrzewam, że około dwa razy więcej niż za bilet na normalny pociąg.
      pzdr
      • Gość: kadabra Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.02.03, 15:01
        jak podróżowałem ostatnio do Katowic, to też natrafiłem na kilka przedziałów w
        taki mstandardzie, tylko to już nie jest 1 klasa, ale tzw. "biznes_klasss" i
        kosztuje to prawie 2 razy tyle co 1 klasa!! Do Katowic druga klasa to około 70
        zł, pierwsza ok. 110 zł, to biznes wychodzi coś pod 200 zł?? może się mylę...
      • Gość: Bon Jovik Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 23:07
        189 zł. Ale za samolot zapłacę 500 zł+taksówka na lotnisko z centrum min. 30
        z), z lotniska Gdańsk do Gdyni 80 zł. Przy założeniu że korzystam z uczciwej
        korporacji! A i standard w tym IC- ku nieporównywalny. Czas - podobny , bo
        pociąg 4 h, a samolot 1 h, ale doliczając drogę do Centrum Waraszawy i Gdyni w
        korkach + odprawę, wyjdzie gdzieś ok. 3 h.
        • rafal_wwa Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY 07.02.03, 12:17
          Jakbym też miał takie dylematy: samolot czy IC...
          Ale pozostaje nam się cieczyć, że cokolwiek w PKP jest godne pochwały.
          pzdr
    • Gość: igrek Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.03, 14:20
      Gość portalu: Bon Jovik napisał(a):

> W zeszły piątek jechałem do Trójmiasta Ic-em "Kaszub". Podróż przerosłą moje
      > najśmielsze wyobrażenia. 4 lux obrotowe fotele , składany stół, elegancki
      > design, podwójne rolety, 3 rodzaje światła, stolik - barek na drinki,
      > wszędzie gniazdka - można podłączyć laptop, radio , nawet miejsce na mały TV;
      > kelnerzy Warsu przynoszą (dobre!) żarcie do przedziału, sprzątaczki zaraz
      > wszystko zabierają, wszyscy czyści, uprzejmi, uśmiechnięci, w toalecie (tak,
      > tak , nie w kiblu) PACHNIE i jest mydło - normalne i w płynie! SZOK!
      > Standard o niebo lepszy niż w samolocie ! Polecam - takim PKP - IC do Europy
      > mogę jechać.

Oj do Europy to nie wiem czy tak szybko dojedziesz ......... przejedz się Euro
      City I klasą (np trasa W-wa - Wiedeń) !!!! Kibel, raczej wychodek - śmierdzący,
      oczywiście bez mydła, papieru i innych takich "luksusów", w przedziale raz
      gorąco raz zimno, niezależnie jak ustawisz ogrzewanie, jedzenia oczywiście nie
      podają, w Warsie niedobra kawa i raczej nie zbyt apetyczne obiady.
      A to przecież pociągi Euro City powinny byc wizytówką PKP, a tu nic tylko
      ogólny syf i brud. Raczej nie polecam .....
      • Gość: Bon Jovik Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.03, 23:25
        Ale mi chodziło o pociągi europejskie np. ICE czy TGV. A rzeczywiście, np. Euro
        City do Berlina ma gorszy standard niż "mój" Kaszub czy też Ślęża do Wrocławia.
        A co do mojej drogiej podróży - zwykle podróżuję 2 klasą, tylko czasem pozwalam
        sobie na taki luksus - w końcu jako miłośnik pociągów mam czasem ochotę
        przejechać się prawdziwym pociągiem.
        Jeśli chodzi o porównanie z samolotem - to jest to moja opinia na korzyść kolei
        dla osób oczywiście bardzo zamożnych , bo ja takich dylematów nie mam - na
        samolot zwyczajnie bym tyle nie wydał, nawet jakbym miał.
        • gacus2 Re: CHYLĘ CZOŁA PRZED PKP INTERCITY 09.02.03, 15:04
          Gość portalu: Bon Jovik napisał(a):

> Ale mi chodziło o pociągi europejskie np. ICE czy TGV. A rzeczywiście, np.
          Euro
          >
          > City do Berlina ma gorszy standard niż "mój" Kaszub czy też Ślęża do
          Wrocławia.
          >
          > A co do mojej drogiej podróży - zwykle podróżuję 2 klasą, tylko czasem
          pozwalam
          >
          > sobie na taki luksus - w końcu jako miłośnik pociągów mam czasem ochotę
          > przejechać się prawdziwym pociągiem.
          > Jeśli chodzi o porównanie z samolotem - to jest to moja opinia na korzyść
          kolei
          >
          > dla osób oczywiście bardzo zamożnych , bo ja takich dylematów nie mam - na
          > samolot zwyczajnie bym tyle nie wydał, nawet jakbym miał.
          Jeden Berlin Express wiosny nie czyni. Ponadto przy obecnym stanie
          infrastruktury mozna by do berlina dojechać w 4,5 godz a nie tyle ile sie
          jedzie. Jeździłem dużo pociagami na Zachodzie, łacznie z jazda w kabinie Euro
          Stara w Italii- nasza kolej ma lokomotywy konstrukcyjnie z lat 30tych z
          wagonami o standardzie może treno diritto (poc posp) we Włoszech, które tam
          uwazane są za takie dla ubogich...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka