Dodaj do ulubionych

Wydzielone pasy dla autobusów - popieram

IP: 157.25.130.* 24.05.01, 09:56
Przyznaję bez bicia nie jeżdżę po mieście samochodem i:
- sprawniejsza komunikacja miejska może zachęcić więcej ludzi
- mniej samochodów ot mniej spalin
- jak będą mandaty to kierowcy zaczną przestrzegać takich pasów.
A z innej beczki, jak wprowadzano ograniczenie prędkości to oponenci wieszczyli
straszne korki, a tymczasem liczba zabitych w wypadkach w Gminie Centrum spadła
o połowę.
Hej,
Ed
Obserwuj wątek
    • Gość: Sloggi Re: Wydzielone pasy dla autobusów - nareszcie IP: *.man.polbox.pl 24.05.01, 11:11
      Nareszcie, jeszcze tylko usuwanie źle zaparkowanych
      samochodów i usprawnienie komunikacji tramwajowej i
      zacznie być obiecująco ciekawie.
    • Gość: Ela Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.ilot.edu.pl 24.05.01, 12:46
      Ja też popieram, ale nic z tych szybkich pasów nie będzie, bo samochody osobowe
      bedą się tam wpychać, tak jak na Sobieskiego. Policja nie reaguje.
      • Gość: olek Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.mimuw.edu.pl 03.01.02, 14:24
        gdyby drogowcom naprawde zalezalo na wydzieleniu pasow,
        to by je wydzielili niewysokim gumowym kraweznikiem,
        tak jak w cywilizowanych miastach. Karetka czy straz w
        razie czego przejedzie taki kraweznik, ale samochody
        osobowe to zniecheca.

inny wariant to malowanie takich pasow na
        jaskrawoczerwono i kamery robiace pamiatkowe zdjecia
        tych, ktorym sie za bardzo spieszy (wlk. brytania).

ale mam wrazenie, ze ZDM, podobnie jak ze sciezkami
        rowerowymi, specjalnie partaczy pasy dla autobusow, by
        wykazac ze rozwiazan sprawdzonych w kilkuset innych
        miastach "nie da sie" wprowadzic w Warszawie.

pozdr,

olek
    • Gość: a Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: 195.94.196.* 24.05.01, 13:30
      Gość portalu: Ed napisał(a):

> Przyznaję bez bicia nie jeżdżę po mieście samochodem i:
      > - sprawniejsza komunikacja miejska może zachęcić więcej ludzi
      > - mniej samochodów ot mniej spalin
      > - jak będą mandaty to kierowcy zaczną przestrzegać takich pasów.
      > A z innej beczki, jak wprowadzano ograniczenie prędkości to oponenci wieszczyli
      >
      > straszne korki, a tymczasem liczba zabitych w wypadkach w Gminie Centrum spadła
      >
      > o połowę.
      > Hej,
      > Ed

A ja nie popieram. Uważam, że nie jest to dobry pomysł. Jedyne co zostanie
      osiągnięte dzięki temu to większe korki i nie mniej a więcej spalin. Też jeżdżę
      samochodem i wiem, że choćby nie wiem co wymyślali nie przesiądę się do brudnych,
      śmierdzących i zatłoczonych autobusów , które prowadzą chamscy kierowcy jeżdżący
      tak jakby jechali sami sportowym autem na torze wyscigowym, a nie kolosem pełnym
      ludzi. Wiem też, że tacy uzytkownicy dróg jak ja to większość więc nie licz na
      to, że będzie mniej samochodów na drogach.
      A jeśli chodzi o "inną beczkę" to niewielu jest takich którzy wierzą w
      statystyki, a już z pewnością w to że to właśnie dzięki ograniczeniu prędkości
      jest mniej wypadków bo jak widać na załączonym obrazku choćby na wisłostradzie
      czy trasie łazienkowskiej ten przepis jest martwy.
      • Gość: Sloggi Re: Każdy kierowca zlikwidowałby kom.miejską - egoista IP: *.man.polbox.pl 24.05.01, 13:52
        I może jeszcze uważasz, że zakaz parkowania na przystankach jest zły, bo
        frajerzy wysiadający z autobusów poninni Ci odzieżą przetrzeć samochód.
        Moim zdaniem w Centrum powinno się ograniczyć miejsca do parkowania do
        niezbędnego minimum, bo każdy chodnik wygląda jak parking - 4 metry dla bryki a
        50 cm. dla publiki.
        • Gość: a Re: Każdy kierowca zlikwidowałby kom.miejską - egoista IP: 195.94.196.* 25.05.01, 10:16
          Gość portalu: Sloggi napisał(a):

> I może jeszcze uważasz, że zakaz parkowania na przystankach jest zły, bo
          > frajerzy wysiadający z autobusów poninni Ci odzieżą przetrzeć samochód.
          > Moim zdaniem w Centrum powinno się ograniczyć miejsca do parkowania do
          > niezbędnego minimum, bo każdy chodnik wygląda jak parking - 4 metry dla bryki a
          >
          > 50 cm. dla publiki.

Odnoszę wrażenie, że albo mam do czynienia z kimś kogo zżera zazdrość, że musi
          tłuc się obrzydliwymi autobusami podczas gdy inni jeżdżą własnymi samochodami,
          albo z zestresowanym, zgorzkniałym i agresywnym pesymistą, albo z idiotą typu
          tych co protestują tylko po to aby protestować. W każdym razie współczuję.
          A tak na marginesie to według mnie parkingów w centrum jest stanowczo za mało i
          powinno być dużo więcej , tylko, że podziemnych, a co do parkowania na
          przystankach i tak bym nie parkowała, bo "publika" wylegając z autobusu mogłaby
          mi urwać lusterko lub co najmniej podrapać lakier.
          • Gość: driver Re: Każdy kierowca zlikwidowałby kom.miejską - popieram A IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.01, 10:29
            Zgadzam się ze zdaniem A. To co robi sie w tym mieście w tej sprawie to
            tylko "mydlenie oczu" i "granie na nosie" zarówno kierowców jak i użytkowników
            komunikacji miejskiej. Nic się nie inwestuje w trwałe rozwiązania, najłatwiej
            namalować pasy i już. Pozdrawiam wszystkich zmęczonych.
      • Gość: Tweed Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.grey.com.pl 24.05.01, 14:09
        Gość portalu: a napisał(a):

> Gość portalu: Ed napisał(a):
        >
        > > Przyznaję bez bicia nie jeżdżę po mieście samochodem i:
        > > - sprawniejsza komunikacja miejska może zachęcić więcej ludzi
        > > - mniej samochodów ot mniej spalin
        > > - jak będą mandaty to kierowcy zaczną przestrzegać takich pasów.
        > > A z innej beczki, jak wprowadzano ograniczenie prędkości to oponenci wiesz
        > czyli
        > >
        > > straszne korki, a tymczasem liczba zabitych w wypadkach w Gminie Centrum s
        > padła
        > >
        > > o połowę.
        > > Hej,
        > > Ed
        >
        > A ja nie popieram. Uważam, że nie jest to dobry pomysł. Jedyne co zostanie
        > osiągnięte dzięki temu to większe korki i nie mniej a więcej spalin. Też jeżdżę
        >
        > samochodem i wiem, że choćby nie wiem co wymyślali nie przesiądę się do brudnyc
        > h,
        > śmierdzących i zatłoczonych autobusów , które prowadzą chamscy kierowcy jeżdżąc
        > y
        > tak jakby jechali sami sportowym autem na torze wyscigowym, a nie kolosem pełny
        > m
        > ludzi. Wiem też, że tacy uzytkownicy dróg jak ja to większość więc nie licz na
        > to, że będzie mniej samochodów na drogach.
        > A jeśli chodzi o "inną beczkę" to niewielu jest takich którzy wierzą w
        > statystyki, a już z pewnością w to że to właśnie dzięki ograniczeniu prędkości
        > jest mniej wypadków bo jak widać na załączonym obrazku choćby na wisłostradzie
        > czy trasie łazienkowskiej ten przepis jest martwy.

A jestes jednym z tych, ktorzy sa najszybsi i "siedza na ogonie" tych, ktorzy jada normanie? Moze jeszcze trabisz na
        nich, albo migasz swiatlami, bo Ci blokuja droge?
        • Gość: a Re: Bardzo ciekawe wnioski IP: 195.94.196.* 25.05.01, 10:04
          Gość portalu: Tweed napisał(a):
          >
          > A jestes jednym z tych, ktorzy sa najszybsi i "siedza na ogonie" tych, ktorzy j
          > ada normanie? Moze jeszcze trabisz na
          > nich, albo migasz swiatlami, bo Ci blokuja droge?

Nie wiem na jakiej podstawie to wywnioskowałeś, bo pisałam o czymś zupełnie innym
          niż sposób jeżdżenia po mieście. Jeżdżę normalnie (oczywiście na tyle na ile
          pozwalają na to warszawskie warunki na drogach)i właśnie tacy "najszybsi"
          kierowcy doprowadzają mnie do szału (między innymi są to kierowcy autobusów).
          Myślisz, że gdy zabiorą jeden pas dla autobusów będą one tylko tamtędy jeździły i
          wszystko bedzie OK? Raczej nie, myślę, że będzie to działało jedynie na korzyść
          piratów autobusowych, którzy będą jeździć i tak wszystkimi pasami, a prywatni
          kierowcy zostaną narazeni na jeszcze większe chamstwo tych co "zawsze siedzą na
          ogonie" bo będą bardziej zirytowani mniejszą możliwością szybkiego dotarcia do
          celu.
      • Gość: Ed Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: 157.25.130.* 28.05.01, 13:00
        > A jeśli chodzi o "inną beczkę" to niewielu jest takich którzy wierzą w
        > statystyki, a już z pewnością w to że to właśnie dzięki ograniczeniu prędkości
        > jest mniej wypadków

O, przepraszam. Dane o liczbie wypadków to nie statystyka, ale dane pełne.
        Statystyka to wnioskowanie o cechach populacji na podstawie pomiaru próby
        pobranej z tej populacji. :-))))))))

Pozdro,
        Ed
      • Gość: Ben tylko idiota zlikwidowałby komunikację publiczną IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 18:40
        Kierowcy, którzy chcieliby zlikwidować komunikację publiczną, są idiotami bez
        wyobraźni i działają na swoją własną szkodę. Przecież te 70% mieszkańców
        Warszawy, które obecnie jeździ komunikacją publiczną, nie wyparuje, tylko
        wyciągnie bryke z garażu, ewentualnie odżałuje parę groszy na nową. I nagle na
        ulicach pojawi się TRZY RAZY WIĘCEJ blachosmrodów. To nawet nie będzie korek,
        to będzie totalny paraliż, nie do rozwiązania za żadne pieniądze.

Prezentujesz typowa polską mentalność ala pies ogrodnika - sam stoi w korku, to
        i innych do tego zmusi.
    • Gość: ja Czy to ma sens? IP: *.*.*.* 24.05.01, 14:24
      Tam gdzie są 3, 4 pasy ma to sens ale tam gdzie 2 to
      raczej nie wroze pomyslowi powodzenia i nie
      prywatnych kierowcow to będzie wina. To kolejny
      "genialny" pomysł po ograniczeniu predkosci do 50 km/h.
      Obwodnice budować, ulice, metro, parkingi podziemne
      !!!!!!!!!!
      Mieszkamy w stolicy i trzeba się z tym albo pogodzić
      albo wyprowadzić
      :)
      • Gość: ted Re: Czy to ma sens? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 16:08
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Tam gdzie są 3, 4 pasy ma to sens ale tam gdzie 2 to
        > raczej nie wroze pomyslowi powodzenia
        wszystkie pasy wydzielono na jezdniach 3 pasowych

> Mieszkamy w stolicy i trzeba się z tym albo pogodzić
        > albo wyprowadzić
        Tak - do Berlina, Paryza, Amsterdamu, pragi, gdzie wydzielone pasy autobusowe lub
        tramwajowe tworza w centrum csale sieci. Ale od naszej stolycy wara. My jestesmy
        najmadrzejsi na swiecie.

• Gość: Piotr Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.matrix.pl 24.05.01, 18:28
      Mistrzu, Ty chyba masz źle w głowie.

Na hydraulice pewnie się nie znasz, ale jak zwęzisz pole przekroju to, żeby
      tyle samo cieczy przepłynęło to musi przepływać szybciej.
      Tę analogie można tłumaczyć tak.
      Na moście szybciej nie da się jechać niż jeździło sie do tej pory, więc jednym
      pasem przejedzie mniej samochodów. Przed mostem utworzy sie większy korek.
      Autobusy nawet nie dojadą na wydzielony pas.

W warunkach Warszawy to pomysł kretyński.

Lepiej zbierać opłaty za przejazd mostem jak autostradą Kraków Katowice to
      wtedy ruch się ograniczy.

Jaki ten prezydent ma łeb "swoją drogą". Zbudował jeden most (mierzony ilością
      przejeżdżających samochodów) i zabiera pół czyli za pieniądze przeznaczone na
      jeden most mamy tylko pół mostu.

Zadziwia mnie jak łatwo ludzie dają się manipulować. Gazeta nawet podała, że
      trzy lata trzeba było czekać. Myślę, że gazeta służy bardziej organom władzy
      niż ludziom. Nie wiem kto czekał, bo żeby bardziej utrudnić ruch w stolicy to
      nie ma lepszego pomysłu.

To trzeba mieć łeb.

Tak samo z opłatami za parkowanie. Przecież to dodatkowy podatek. Płacisz od
      dochodu, płacisz VAT i jeszcze za parkowanie. I nikt się nie buntuje.
      Ale to jest technika, której uczą w szkołach biznesu i w ekonomii, polega na
      tym, że podatek pośredni (czyli nie dochodowy) jest łatwo w prowadzić bo ludzie
      nie wiążą tego bezpośrednio ze swoim realnym dochodem.

Pozdrawiam. Szkoda, ze przez Internet nie można jeszcze kogoś odwołać ze
      stanowiska za kretyństwo.

• Gość: garfield Popieram, ale.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 10:36
        po pierwsze: Policja będzie egzekwować mandaty od tych co jada tym pasem (nie
        autobusy). Zostaną te pasy wydzielone na ulicach, gdzie jest minimum 3 pasy
        ruchu, , większość skrzyżowań zostanie przebudowana, tak, aby skręcający w lewo
        nie blokowali pasa do jazdy na wprost (oddzielny pas do skrętu w lewo). Na
        koniec dodam zsynchronizowanie świateł, tak, żeby jadąc zgodnie z przepisami
        zachowana była płynność ruchu. Codziennie jeżdżę w stronę centrum Sikoeskiego i
        Czerniakoską i musze stawać an każdych światłach. Tak samo jest na Puławskiej.
        Tam nie ma zachowanej zielonej falii!!!!!
        Za to wieczorem Sikorskiego i Czerniakowską jedzie się bez zatrzymywania, choć
        z tą samą prędkością! Kto mi wytłumaczy to zjawisko?????
        No i to by było na tyle!
        Ps. Zapomniałem jeszcze o jednej bolączce warszawskich ulic: wszystkie pasy
        zablokowane przez ciężarówki. POLICJA! Karać tych kierowców mandatami za jazdę
        lewym pasem i blokowanie ruchu.!
        • Gość: ja Re: Popieram, ale.... IP: *.*.*.* 25.05.01, 13:57
          Policz ulice z trzema pasami ruchu .....
          i co?
          :)))
          • Gość: garfield Re: Popieram, ale.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 15:07
            Dlatego na niektórych ulcach można by to wprowadzić. Większe efekty przyniesie
            na obecną chwilę ściganie przez policję tych ciężarówek. A budując nowe ulce,
            lub je przebudowując należy brac to pod uwagę. Absurdalnym przykładem np. jest
            al. KEN na Ursynowie: szumnie nazwany "kręgosłupem Ursynowa".
            Jaki to kręgosłup??? Wystarczy jeden samochód skręcający w lewo i kręgosłup
            pęka w szwach.
            Co za debil to zaakceptował????. Powinno tam byc po 2 jezdnie w jednym
            kierunku.
            Kolejnych przykładów nie będę przytaczał szkoda nerwów. A cała ta "wadza" to
            się nadaje do d....
            Łącznie z Policją, która sama łamie przepisy o ruchu drogowym - wystarczy
            popatrzeć na styl jazdy miśków Puławską czy gdzie indziej!
          • Gość: Ted Re: Popieram, ale.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 16:11
            Gość portalu: ja napisał(a):

> Policz ulice z trzema pasami ruchu .....
            > i co?
            praktycznie wszystkie glowne w miescie, a w centrum to juz 90%
            i co?
        • Gość: WK Re: Popieram, ale.... IP: *.*.*.* 25.05.01, 15:30
          co do ciężarówek.....
          Wyznaczono im tranzyt tylko w godzinach 18 - 22.
          A o 18 to jeszcze godziny szczytu (sam codziennie o tej porze jeżdzę
          Wisłostradą)
          Dlaczego nie można wyznaczyć innych godzin - późniejszych,
          albo zlikwidować te godziny to cały ten tranzyt rozłoży sie
          na całą dobę.
          • Gość: Piotr Re: Popieram, ale.... IP: *.matrix.pl 04.06.01, 14:43
            Bo u władzy sa kretyni.
            Ciężarówki i tak jeżdżą przez całą dobę bo nikt tego nie pilnuje.
            Pozdrawiam.
      • Gość: olek Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.mimuw.edu.pl 07.01.02, 17:03
        ruch drogowy to nie przeplyw cieczy - dopoki miastem
        beda rzadzic hydraulicy, bedziemy stac w korkach.
        Jedynym efektem poszerzenia ulicy jest pojawienie sie
        na niej kilku dodatkowych samochodow. W Warszawie
        drogi zajmuja juz 20% powierzchni miasta, 2x wiecej niz
        w Berlinie, 4x wiecej niz w Amsterdamie czy
        Kopenhadze. Korki tez sa odpowiednio wieksze.

jedynym sposobem na korki jest sprawna komunikacja
        publiczna i ograniczanie ruchu samochodow

pozdr,

olek
    • Gość: driver Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram nie do końca! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.01, 11:05
      Ostatnia akcja ZDM polegająca na wydzieleniu odrębnego pasa ruchu dla autobusów
      w Al. Jerozolimskich wydaje się być zabiegiem kosmetycznym i odwróceniem uwagi
      od naprawdę istotnych problemów komunikacyjnych oraz stanu dróg w stolicy. Jest
      to typowe moim zdaniem działanie zastępcze, aby pokazać że "coś robimy".
      Wyznaczenie takiego pasa ma w mojej opinii uzasadnienie na ulicach
      jednokierunkowych lub takich, na których jest przynajmniej 3 pasy ruchu w jedną
      stronę. Ma to też niewątpliwie uzasadnienie na ulicach, które nie mają
      komunikacji tramwajowej - bo brak innej alternatywy dla korzystających z
      transportu publicznego. Dziwi zatem fakt wyznaczenia takiego pasa np. na
      wiadukcie Mostu Poniatowskiego, gdzie i tak powstają korki a teraz będą one
      jeszcze większe skoro normalnym użytkownikom dróg pozostawiono jeden
      (podkreślam jeden!) pas ruchu i to na jednej z głównych arterii miasta. Widać
      najłatwiej namalować pasy i a reszta "sama się ułoży", w co wątpię. Niestety
      nie wszyscy zmotoryzowani mają możliwość ominięcia śródnieścia nie uważam
      zatem, żeby te osoby zrezygnowały z podróżowania samochodem i aby tym samym
      rozwiązano problem korkowania się ulic w środnieściu. Dlaczego ZDM nie
      opracował np. alternatywnego przebiegu tras autobusów miejskich w środmieściu,
      aby jak najmniej pokrywały się z trasami tramwajów, które tam gdzie są,
      pozostają najlepszą formą transportu publicznego (oprócz metra oczywiście)?
      Dlaczego do tej pory nie powstał system komunikacji kolejowej w stolicy, który
      mogłby stać się uzupełnieniem komunikacji publicznej i stanowić np.
      uzupełnienie metra na osi wschód-zachód? Dlaczego kupuje się autobusy, które
      skręcając np na rondzie zajmują dwa pasy ruchu powodując tym samym korki i nikt
      na to nie zwraca uwagi? Co z przebiegiem autostrady Berlin - Moskwa w okolicach
      Warszawy? To tylko kilka przykładów pytań pozostawionych bez odpowiedzi, które
      tym samym świadczą o poszukiwaniu tematów zastępczych przez osoby
      odpowiedzialne za transport, komunikacje i drogi w naszym mieście.
      Mówi się też o tym aby coraz więcej osób korzystało z transportu publicznego.
      Proszę zatem popatrzeć na tramwaje w Al Jerozolimskich w godzinach szczytu, lub
      na metro - czy jest tam jeszcze miejsce dla nowych pasażerów. Osobną kwestią
      jest sprawa parkingów - gdzie osoby, które mają się przesiąść na tramwaj lub
      metro mają zostawiać samochody i czy muszą płacić za parking skoro płacą za
      bilet komunikacji miejskiej? Dlaczego nie powstały takie miejsca-centra
      przesiadkowe z samochodów do komunikacji publicznej? A może istnieją, tylko
      nikt o niech nie wie? Tak czy inaczej kluczowym pytaniem i konkluzją moich
      spostrzezeń jest pytanie: Dlaczego nie myśli się systemowo tylko doraźnie? Może
      czytelnicy znają odpowiedź.
      • Gość: GRZECHU Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram nie do końca! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 16:05
        Zgadzam się
        Gdyby była obwodnica - z prawdziwgo zdarzenia bezkolizyjna i wielopasmowa - to
        w centrum nie było by problemu z pasami. Gdyby była obwodnica to wolałnym
        nadrobić 5-10 km bez zatrzymywania się niż brnąć na skróty przez centrum, gdzie
        jeżdzą autobusy
    • Gość: Drapka Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.atj.pl 08.06.01, 18:16
      Całe te pasy dla autobusów to �wietny pomysł, ale w kraju który w rozwoju cywilizacyjnym jest na wyższym poziomie niż Polska. U nas robi sie wielka akcje, policja zapowiada, ze bedzie pilnowac, a i tak wszystko wszystkim za przeproszeniem "zwisa". Efekt jest taki - ze na Sobieskiego w strone Wilanowa autobusy zamiast "swoim" pasem jezdza lewym - bo jest najmniej zastawiony.
      Niestety kolejny przyklad, ze u nas rzšdzi można tylko drutem kolczastym, najlepiej podłšczonym do pršdu.
      • Gość: Ted Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 16:17
        U nas robi sie wielka akcje, pol
        > icja zapowiada, ze bedzie pilnowac, a i tak wszystko wszystkim za przeproszenie
        > m "zwisa". Efekt jest taki - ze na Sobieskiego w strone Wilanowa autobusy zamia
        > st "swoim" pasem jezdza lewym - bo jest najmniej zastawiony.

problem jest w tym ze w warszawskiej drogowce jest tyle samo etatow co 10 lat
        temu, podczas gdy liczba samochodow wzrosla dwukrotnie, a kolizji kilkukrotnie.
        Dobrze pilnowany jest tylko pas na moscie Poniatowskiego bo na rondzie de Gaulla
        od zawsze byl staly posterunek drogowki.
        Ten problem odbija sie na egzekucji przepisow nie tylko odnosnie pasow ale Tirow
        czy 50 km/h.
        Nadzieja moglyby byc kamery i foto-radary. Ale na razie zyski z mandatow ida do
        budzetu, a policja ma tylko koszt w postaci dodatkowych etatow i oplat
        pocztowych. jak pokazalo doswiadczenie jedentaki radar moglby przyniesc 2 mln zl
        (!) zysku miesiecznie, ale musi byc jakis mechanizm zwracajacy konieczne
        inwestycje.
    • Gość: b Re: Wydrukowali to forum w gazecie !!!! IP: 195.94.196.* 13.06.01, 14:28
      wydrukowali fragmenty tej dyskusji w dzisiejszym wydaniu "auto-moto"
    • .roberto65 Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram 30.12.01, 04:03
      Gość portalu: Ed napisał(a):

> Przyznaję bez bicia nie jeżdżę po mieście samochodem i:
      > - sprawniejsza komunikacja miejska może zachęcić więcej ludzi
      > - mniej samochodów ot mniej spalin
      > - jak będą mandaty to kierowcy zaczną przestrzegać takich pasów.
      > A z innej beczki, jak wprowadzano ograniczenie prędkości to oponenci wieszczyli
      >
      > straszne korki, a tymczasem liczba zabitych w wypadkach w Gminie Centrum spadła
      >
      > o połowę.
      > Hej,
      > Ed

• Gość: Mr. X Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: 10.0.4.* 03.01.02, 17:24
      Popieram pasy dla autobusów! Jednak dalsze ich wytyczanie przez ZDM nie ma
      sensu! Dlaczego?
      1. Wystarczy zobaczyć jak "działa" pas na Sobieskiego. To co autobus zyska na
      prostej traci przed światłami. Pas blokują skręcające w prawo zgodnie z
      przepisami samochody (np. w Chełmską czy w Sikorskiego). Oczywiście wszędzie
      jest miejsce na zbudowanie dodatkowego, oddzielnego pasa do skrętu. Kolejny
      problem to skrzyżowanie Belwederska/Spacerowa/Gagarina. Co tu się będzie działo
      po otwarciu Trasy Siekierkowskiej i Czerniakowskiej bis (przez to skrzyżowanie
      będzie prowadził dojazd z Centrum do Trasy) i po zmodernizowaniu (zwiększeniu
      przepustowości) tzw. węzła puławskiego?
      2. Pasy wyznacza się tam gdzie jest linia tramwajowa (np. Al. Jerozolimskie i
      Most Poniatowskiego) chyba tylko po to aby później powiedzieć, że tramwajami
      jeździ mniej ludzi więc można zmniejszyć częstotliwość ich kursowania
      jednocześnie zwiększając częstotliwość autobusów co zwiększy tylko korki.
      Oprócz tego jest bezsensownym marnowaniem pieniędzy.
      ZDM nic nie robi aby w tani sposób poprawić, ułatwić autobusom przejazd przez
      miasto np. w Krakowie autobusy mogą jechać prosto z pasów do skrętu w prawo
      (jedyne takie rozwiązanie jest przed Żelazną w Al. Jerozolimskich), nie buduje
      się dodatkowych pasów przed skrzyżowaniami w ramach tzw. polityki małych kroków
      np. całkowicie zakorkowana Towarowa a jest możliwość poszerzenia jej nawet o 2
      pasy przed Pl. Zawiszy (skręt w Jerozolimskie i Grójecką tylko z jednego
      pasa!), Czerniakowska przed Bartycką - tu też można dodać 2 pasy (do skrętu w
      Bartycką i dla autobusu). Takich przykładów można mnożyć...
      PS
      Mają zostać wydzielone pasy dla komunikacji publicznej na Trasie WZ od Pl.
      Bankowego do Targowej. Jednak pewnie ZDM ograniczy się do wymalowania pasów i
      ustawienia kilku znaków. A trzeba tu dać możliwość objazdu dla samochodów np.
      Targową, Ratuszową, Jagiellońską do Mostu Gdańskiego - konieczność poszerzenia
      skrzyżowania Ratuszowa/Jagiellońska i modernizacji Ronda Stażyńskiego. Inaczej
      albo pasy będą zajmowane przez kierowców, albo powstaną gigantyczne korki w
      których utkną i autobusy, i tramwaje.
      • Gość: olek Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.mimuw.edu.pl 10.01.02, 14:18
        Gość portalu: Mr. X napisał(a):

> np. całkowicie zakorkowana Towarowa a jest możliwość
        poszerzenia jej nawet o 2
        > pasy przed Pl. Zawiszy (skręt w Jerozolimskie i
        Grójecką tylko z jednego
        > pasa!)

nie moge sie powstrzymac przed komentarzem, ze to kolejny
        dowod na bezsens rozbudowy ukladu drogowego - dobrze
        pamietam, ze kiedy nasi wlodarze uzasadniali wydanie 1
        miliarda nowych zlotych na trase prymasa tysiaclecia,
        twierdzili ze zdecydowanie to odciazy towarowa i okopowa.

pozdr,

olek
        • Gość: Piotr Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.deu.dupont.com 11.01.02, 13:03
          Towarowa i Okopowa jest odciazona - roznice kazdy moze dostrzec. To co powoduje
          korki to a/skrzyzowanie Okopowa-Solidarnosci (i co z tym rondem, ktore mialo
          tam byc?) i b/Plac Zawiszy - tu, tak samo jak i na rondzie ZS przydalby sie
          dodatkowy pas do skretu w prawo w Jerozolimskie - miejsce jest...

A co by sie stalo gdyby (chociaz w Centrum) puscic autobusy srodkiem - razem z
          tramwajami? Poza odciazeniem ulicy dochodzi latwosc przesiadania sie z autobusu
          do tramwaju i odwrotnie (ten sam przystanek)...

pzdr
    • Gość: paw Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.wp.mil.pl 08.01.02, 11:16
      a ja nie popieram, skoro sa pasy dla autobusow to niech nimi jezdza, na
      sobieskiego za kazdym razem wszystkie e-1 jezdza srodkowym pasem chociaz dla
      nich jest prawy a jak samochod wjedzie na wydzielony pas to wielka tragedia,
      niech autobusy trzymaja sie tego co dla nich
      • Gość: Roca Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.pkobp.pl 08.01.02, 11:31
        Zgadza się - wydzielony pas dla autobusów to również zakaz poruszania się
        autobusów po innych pasach. A nasi chamscy kierowcy MZA stosują tu moralność
        Kalego. Jeżeli tak to ja będę jeździł po "ich" pasach i już!
        • Gość: olek Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: *.mimuw.edu.pl 11.01.02, 10:45
          dlaczego, przeciez inne pasy nie sa wydzielone tylko
          dla samochodow osobowych.

autobus powinien jechac tak zeby bylo jak najszybciej,
          nawet na zasadach pojazdu uprzywilejowanego, a
          samochody powinny sie dostosowac, bo w autobusie jedzie
          100 osob, a w samochodzie jedna, czasem dwie.

pozdr,

olek
          • Gość: Mr. X Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram IP: 10.0.0.* 11.01.02, 12:41
            Owszem autobus powinien móc przejechać jak najszybciej, ale jeśli pas dla
            autobusów jest pusty to powinien mieć obowiązek z niego kozystać.
            • olekr Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram 11.01.02, 12:46
              zaprawde trudno jest mi sobie wyobrazic kierowce, ktory
              majac do dyspozycji wolny pas tylko dla niego
              przeznaczony, z uporem maniaka pchalby sie zakorkowanym
              pasem sasiednim...

pozdr,

olek
              • kriss.forum Re: Wydzielone pasy dla autobusów - popieram 11.01.02, 12:59
                Moim zdaniem to bezsens - kierowcy za swój przejazd płacą więcej niż
                pasażerowie autobusu - powinni mieć większe przywileje. Poza tym to właśnie z
                kierowców zdziera się najwięcej kasy, więc można by im choć raz ulżyć.
                Paranoja - wielkie, ogromne, zakorkowane miasto z wolnymi pasami na ulicach,
                nikt z nich nie może korzystać oprócz autobusów, które takim pasem przemykają
                co pare minut.

Pozdrawiam,
                Kriss.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka