sekalek 04.09.06, 22:57 Ciekawe czy "prawie jak prezydent warszawy" sie objawi na uroczystosci rozpoczecia festiwalu a PISTV wspomni o nim w informacjach regionalnych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek Rozpoczyna się Festiwal Kultury Żydowskiej "War.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 11:04 >"Chcieliśmy odtworzyć klimat przedwojennej Warszawy, wprowadzić przez ten tydzień inny rytm na ulice." A mój znajomy opowiadał mi o atmosferze lat w powojennej Warszawie, kiedy to 90% UBeków to byli Żydzi. Ale pewnie o tym na festiwalu nie będzie się wspominać... Odpowiedz Link Zgłoś
mdemo1 Re: Rozpoczyna się Festiwal Kultury Żydowskiej "W 05.09.06, 16:10 A czy to ważne że ubekiem był żyd. Był po prostu polakiem który miał pop*****e w głowie. Jak wszędzie akcentuje się że ktoś jest żydowskiego pochodzenia i wyznaje judaizm to jest coraz więcej antysemitów. Dla mnie są Polacy, Rosjanie, Francuzi Arabowie, a nie Żydzi, Muzułmanie, Katolicy, czy Buddyści. Religia jest nieważna ważne jest jaki jest człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Skąd ten Singer? 05.09.06, 20:48 Któregoś dnia chciałem dowiedzieć się, gdzie się urodził ten żydowsko-polski noblista. Okazało się, że to kolejny "cud nad Wisłą". Jak niektórym wiadomo, z Radzymina za nic Wisły się nie zobaczy. Ponoć wedle paru encyklopedii i słowników pod Radzyminem Singer się urodził... Aż gdzieś przeczytałem, że to "pod" to Leoncin, parędziesiąt kilometrów dalej i pod drugiej, już "europejskiej", nie zaś "azjatyckiej" stronie Królowej Polskich Rzek. Jak mawiają starzy Polacy "biez wodki nie razbierioż" Jaka szkoda, że na takie festiwale już nie dostaję zaproszeń, choć pamietam, jak Szymon, "pierwszy Żyd PRL", musiał negocjować w sporach między księgowym Teatru Żydowskiego a księgowym Stowarzyszenia, w jednym urzędujących domku z dwoma dość skromnymi budżetami. A kierując obu instytucjami przeżył taką dyskusję. Choć opowieść, jak przed laty, za komuny, na Górze Świetej Anny, grał przeora częstochowskiego Kordeckiego, ratowany z opresji przez Radio Wolna Europa zdaje mi się skutkiem koszernych trunków... Więc Lehaim, szalom, salam. Nawet pokój i pax Może nawet sobie puszczę "Skrzypka na dachu"? w wersji oryginalnej lub kupionej kiedyś po warszawskim spektaklu? PS W którymś tygodniku przeczytałem alarmującą wieść - z międzynarodowych badań genetycznych. Zaskakująco dużo Polacy mają genów aszkenazyjskich Zydów. Więc już nie mam alibi z aktów chrzu od pięciu pokoleń i celujących ocen z religii PS 2 Słucham też Okudżawę, Quinn, Demarczyk - choć nie jestem ruskim Gruznem, chorym na AIDS biseksem, nawet madonną Piwnicy pod Baranami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witzjack Pomyslodawca? IP: *.perspektivbredband.net 08.09.06, 00:18 Wydawało mi się, że pomysł wyszedł z Krakowa, od Makucha. Fakt, że w Warszawie dodano Singera i rodzinę Pomysłodawczyni. Odpowiedz Link Zgłoś