Dodaj do ulubionych

Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Polsce

22.09.06, 12:04
Drżyj Warszawo:) w centrum Wroclawia zaczynają budowac 200 metrowy wiezowiec.
Wyzszy od tych waszych Marriotow. Wroclawianie, wiadomo, od paru lat
najwieksi szowinisci lokalni, ludzie nienawidzący Warszawy i szydzący z
innych miast, dostali teraz amoku. Na forum gazety Wroclaw jest kilka wątkow,
po kilkaset wpisów. Wydaje sie im, ze tym wiezowcem staną sie nagle swiatowi.
Zapraszam, poczytajcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: gizmo Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 12:09
      A jakim językiem posługują się ci wrocławianie?
      • mumio2000 Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol 22.09.06, 12:14
        agresywnym, napastliwym. Są jak wypuszczone prostactwo na miasto. Wiezowec to
        ich droga do swiata.
        • 1410_tenrok miumiu zmien pampersa, poniewaz mocz siega ci mózd 22.09.06, 20:08
          ku.
          • rekin-2 prowodyrem tamtej dyskusji byłem ja, ale 24.09.06, 21:03

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=48936477&a=49039729
            Wrocławianie toczyli pianę, ale mi wcale nie chodziło o ten ich jakiś tam
            Wrocław, tylko o to, że Pan Leszek Czarnecki - wielki miłliarder, niedoszły
            kosmonauta - próbuje wydoić kasę z giełdy na tę fanaberię, która jest mało
            realna.

Dla mnie ta jego fantastyczna wizja stworzenia z Wrocławia San Francisco jest
            tak samo realna, jak wtedy gdy zapowiadał że poleci w kosmos, a jak wiemy
            poleciał ale tylko do Wrocławia. Realne inwestycje, owszem są
            www.zakup-mieszkania.pl/luksusowe-mieszkania.html głównie w Warszawie,
            może dlatego że nie ma tutaj tego Leszka - kosmonauty.
      • beer_forever Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol 22.09.06, 12:15
        He,he:D

Gość portalu: gizmo napisał(a):
        > A jakim językiem posługują się ci wrocławianie?

• Gość: _-_ PKIN Wysokość: 230,68 m - do wierzchołka iglicy IP: *.era.pl 22.09.06, 13:03
      jw.
      • Gość: !!! Re: PKIN Wysokość: 230,68 m - do wierzchołka igli IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.09.06, 13:41
        ludzie ludzie

pierwszym Polakiem urodzonym po wojnie byl dzieckiem wygnanych powstancow z
        Warszawy.

jesli ktos obsesyjnie zaklada watki w ktorych stara sie udowodnic jakies glupie
        uogolmnienie to jego problem

niekt nie pala nienawiscia do warszawy, panie mumio
        lecz sie pan z kompleksow i z nienawisci

pozdrawiam warszawiakow serdecznie

wroclawianin na emigracji
        • Gość: Tytus Re: PKIN Wysokość: 230,68 m - do wierzchołka igli IP: 195.187.134.* 22.09.06, 14:01
          ten dorobkiewicz chrzani. Warszawy sie nie znosi wszedzie, w Polsce. Wroclaw
          nie lubi jej szczegolnie, bo przez cala lata centralistycznej gospodarki w
          komunie, Wroclaw byl w ogonie wydatkow budzetowych, a wczesniej zamiast
          odbudowac miasto, wywozono cegły do Warszawy.
          • Gość: gizmo Cegły! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 14:04
            No właśnie! Oddajmy cegły Wrocławiowi! Na jaki adres mamy je wysyłać? Wybrzeże
            Conrada-Korzeniowskiego 18?
            • Gość: corgan a jednak znowu rozmowa zeszła na cegły hehe IP: *.chello.pl 22.09.06, 14:24
              Ciekawe czy na Sądzie Ostatecznym też zostanie poruszona kwestia cegieł? jak
              sądzicie?
            • dorsai68 Re: Cegły! 22.09.06, 16:29
              Pytanie naiwne: jeśli Warszawa podprowadziłą cegły z Wrocławia, to komu podprowadzł je Wrocław?
          • Gość: ergiel Re: PKIN Wysokość: 230,68 m - do wierzchołka igli IP: *.acn.waw.pl 23.09.06, 10:00
            Tak, cegły z tego polskiego Wrocławia. Rdzenni mieszkańcy do tej pory nienawidzą
            Warszawy za to i co jakiś czas organizują wystawy razem z E. Steinbach.
        • Gość: Nika Re: PKIN Wysokość: 230,68 m - do wierzchołka igli IP: *.aster.pl 09.10.06, 23:40
          :) 24 lata mieszkałam we Wrocławiu, teraz mieszkam w stolicy, nigdy nie
          slyszałam od nikogo zlego slowa na warszawiaków... ;]
          Moze we Wrocku po prostu są ważniejsze sprawy niz zajmowanie się Warszawą :)
          pozdrawiam!
    • Gość: corgan no tak i dzieci neostrady wpadły w amok IP: *.chello.pl 22.09.06, 14:23
      choć w sumie dobrze że tym razem nie chodzi o 400mln cegieł...

Czytałem część tych wpisów. Troche to jest biedne że naprawdę średniej klasy
      projekt wywołuje taką biegunkę i przy okazji opluwanie innych miast
      (Warszawa/Poznań/Kraków) jakie to są badziewne, azjatyckie, zacofane itp. oraz
      innych tych którym ów wieżowiec się średnio podoba.

• Gość: Tytus Re: no tak i dzieci neostrady wpadły w amok IP: 195.187.134.* 22.09.06, 14:45
        masz racje i nie masz racji, Corgan. Prostactwo wroclawskie faktycznie bluzga
        na kazdego, komu sie nie podoba meblowanie miasta 200 metrowymi potworami. A
        nie masz racji w temacie cegiel: tutaj ludzie do dzis zyją w dzielnicach, gdzie
        widac slady po kulach a kibel jest jeden na dwa piętra. Do niemal 1970 roku
        praktycznie nic nie robiono w tym miescie, Warszawa traktowala Wroclaw jak
        jakis kosmos, odlegly, obcy, obojętny. Potem Gierek pakował kase w Katowice
        itd. Teraz ludzie to widza, te butę warszawską. Byle pierd w stolicy od razu
        jest na pierwszych stronach telegazety, gada o tym telexpress itd. Wydarzenia
        nieraz wiekszej rangi,ale spoza Warszawy albo sa pomijane albo kwitowane gdzies
        na marginesach. Pytasz o Wroclaw? prosze bardzo, festiwal Wratislavia Cantans,
        jeden z najwiekszych na swiecie. Gdyby byl w Warszawie, wszedzie byloby go
        pelno. A teraz? dwie wzmianki marginalne. To jeden z tysiecy przykladow.
        • Gość: gizmo O jedną cegłę za dużo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 14:50
          Ta jedna dośc celnie trafiła Tytusa w głowę. A gdybyście żyli jak drzewiej w
          szałasach, to może byś tak nie bełkotał. Nie napiszę "kłamał", bo jeśli wiesz
          jak jest naprawdę, a takie rzeczy piszesz, to słowa którymi musiałbym cię
          określić musiałby natychmiast powinien usunąć moderator.
          • Gość: Tytus Re: O jedną cegłę za dużo... IP: 195.187.134.* 22.09.06, 14:54
            Gizmo..w czym ja kłamie? nie wywozono cegiel? sprecyzuj. I jeszcze jedno: ja ci
            cegłami nie groże. Ty mnie tak. Warszawski żul?
        • Gość: corgan Re: no tak i dzieci neostrady wpadły w amok IP: *.chello.pl 22.09.06, 15:32
          > Prostactwo wroclawskie faktycznie bluzga na kazdego, komu sie nie podoba
          > meblowanie miasta 200 metrowymi potworami.

Ja mieszkałem we Wrocławiu 10 lat. Znam wiec go dość dobrze. Na tyle dobrze że
          pamiętam że w latach 80tych i nawet w 1990 był brudnym i zapyziałym miastem.
          Które nawet nie dorastało Poznaniowi czy Warszawie z tego okresu. Dobrze że
          Wrocław się rozwija, osobiście mam watpliwości czy to właściwy kierunek.

Od kilku lat coś dziwnego stało się z Wrocławiem. To nie jest tylko kwestia
          forum "Wrocław". Poraża mnie kompletna bezkrytyczość z jaką ludzie łykają
          zmiany jakie są obecnie we Wrocławiu. Inna sprawa - wyrażenie jakiejkolwiek
          opinii krytycznej o Wrocławiu naraża na zeszmacenie, pogarde, wypominanie
          pochodzenia, na forum od razu w ruch idą wyszukiwarki IP żeby krytykantowi
          wypomnieć pochodzenie np. ze Szczecina albo Rzeszowa. No ale teksty pt. "jak Ci
          się nie podoba to wyp...dalaj". Tak mniej więcej wygląda AD 2006 wielokulturowy
          i tolerancyjny Wrocław.

A propo cegieł... byłem w poniedziałek we Wrocławiu po 6 letniej przerwie. Mam
          sugestie - zamiast koncentrować się na 400mln cegieł wywiezionych do Warszawy
          itp. lepiej niech Wrocław zadba o te które zostały bo stare domy w okolicach
          Trójkąta i na wschód od Podwala dają smętny obraz zaniedbań z którymi nikt nic
          nie robi. Miałem małe deja vu że brud, szarośc i bochomazy która zostawiłem 6
          lat temu nadal jest w tym samym miejscu...

> Warszawa traktowala Wroclaw jak jakis kosmos, odlegly, obcy, obojętny

Umówmy się - mieszkańcy Wrocławia i całego Dolnego Śląska też nie za bardzo
          dbali o Dolny Śląsk i traktowali go jak kosmos nawet jeśli nie tymczasowy i
          odległy to taki że "gdyby tu wrócili znowu Niemcy byłoby ładniej i lepiej"
          czyli czekanie aż "ktoś lub coś zrobi z tym wszystkim porządek".

Sam jestem z Wałbrzycha więc znam DŚ i tę mantalność na wylot >:))

> Teraz ludzie to widza, te butę warszawską

No ale o jakiej bucie mówisz? Ktoś z Warszawy regularnie zakłada wątki na
          forum "Poznań" albo "Wrocław" pt. "a my mamy wiezowiec Rondo 1 a wy głupie
          wieśniaki nie"? Bo mniej wiecej tego typu trollowanie odbywa się z Wrocławia na
          innych forach.

> Byle pierd w stolicy od razu jest na pierwszych stronach telegazety,
          > gada o tym telexpress itd.

Tak bo to są durne media które lubią mieć temat który jest blisko pod nosem jak
          np. spadnie samolot albo walnie rura z gazem i zacznie sie palić (tak było rok
          temu koło mojego domu na Słuzewiu, od razu zleciała się telewizja). Wtedy można
          wysłać wozy z kamerami i relacjonować to wsio na zywo. Bo jest temat.

Tyle że weź pod uwagę że to samo dzieje się w mediach wrocławskich. Z grubsza -
          wieści z Legnicy, Jeleniej i Wałbrzycha to że ktoś utopił, był wypadek, ktoś
          kogoś zadźgał albo posadzili w więzieniu a z Wrocławia są tak wazne informacje
          jak kotek na drzewie do którego wyjechały 2 wozy strażackie albo zamkniety miś
          w zoo albo pływająca sarna pod mostem grunwaldzkim...
        • Gość: Wr Re: no tak i dzieci neostrady wpadły w amok IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.06, 23:28
          Tytus ty poznańskie ścierwo!
          • Gość: Dinn Re: no tak i dzieci neostrady wpadły w amok IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 02.10.06, 20:43
            Heh ale prostacki wątek
        • Gość: Kris Re: no tak i dzieci neostrady wpadły w amok IP: *.aster.pl 24.09.06, 18:54
          Tak, kolega lub koleżanka ma rację - Wrocław długo był zaniedbywany, teraz ma
          swoje 5 minut. Jeżeli chcą wybudować wieżowiec niech go budują - oczywiśćie że
          wiadomo nie w centum - ale np. w ok. ul. Powstańców Śl - z dala od starej
          zabudowy dlaczego nie. Warszawie nic do tego. Mieszkam w Warszawie i wolałbym
          żeby ludzie zaczęli np. kulturalniej jedzić samochodami po mieście.....niż
          zajmować się Wrocławiem
      • beer_forever A stadion olimpijski? 22.09.06, 14:51
        Stadion olimpijski powinien byc naprawiony w trymiga jesli Wroclaw chce
        startowac w zawodach o udzial w ME. Bardziej przypomina zlomowisko. To samo
        dotyczy Wawki. Poznan juz ma jedna trybune gotowa. Brawo, co za sukces ;)
        • mumio2000 Re: A stadion olimpijski? 22.09.06, 14:52
          aaaaaaaa...jakie stadiony są w Warszawie? Moze ten bazar azjatycki????
          • beer_forever Re: A stadion olimpijski? 22.09.06, 15:00
            mumio2000 napisał:

> aaaaaaaa...jakie stadiony są w Warszawie? Moze ten bazar azjatycki????

Zaraz bazar ;)
            przynajmiej mozna kupic tanio cieple kalesony na zime .
          • 1410_tenrok Miumiu, a moze jestes chorutki?????????? 22.09.06, 20:09
            chcesz wojny jakies wywołac? Jestes za malutki na to!!!!
    • Gość: cvf Ot i kolejny troll... :-( IP: *.os1.kn.pl 22.09.06, 14:42
      Jaki cel panie mumio2000 ma umieszczenie na forum warszawskim linku do Twojej
      chorej dyskusji prowadzonej na forum wrocławskim? Liczysz na ściągnięcie tym
      razem warszawskich trolli? Naprawdę za mało już masz wrocławskich? Czy po prostu
      prosisz o posiłki? Znając życie pewnie się nie przeliczysz. W związku z tym
      jednak traci nie można Pana traktować jako poważnej soby, z którą można
      prowadzić jakąkolwiek polemikę.

Pozdrowienia z Wrocławia
      • mumio2000 Re: Ot i kolejny troll... :-( 22.09.06, 14:48
        dlaczego chłopcze napisales, ze to chora dyskusja? czy to ja uczynilem ją
        chorą, czy prostaczki wroclawskie?
        • Gość: cvf Re: Ot i kolejny troll... :-( IP: *.os1.kn.pl 22.09.06, 14:54
          > dlaczego chłopcze napisales, ze to chora dyskusja? czy to ja uczynilem ją
          > chorą, czy prostaczki wroclawskie?

Napisałem, bo taka jest, co zresztą sam przyznajesz (cytat: "czy to ja uczynilem
          ją chorą"). A kto próbuje rozreklamować ją i ciągnie ją w nieskończoność,
          chłopcze? Człowiek kulturalny dawno by przestał pisać i machnąłby ręką, bo
          trolli i chamów jest wszędzie pełno (nawet w tak uroczym mieście jak Wrocław).
          Okazuje się, że swoją postawą dołączasz się do tego licznego grona. Co więcej -
          liczysz na kolejne tabuny prostaków - tym razem z Warszawy.
          • Gość: gizmo Re: Ot i kolejny troll... :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 14:57
            W Warszawie nie ma prostaków. A jak jakiś się znajdzie to na pewno przyjezdny.
            Sam wiesz skąd...
            A swoją drogą czy jak chcesz porozmawiać z rodziną to wpraszasz się do
            mieszkania sąsiada? Pod pretekstem braku cegieł?
            • Gość: cvf Re: Ot i kolejny troll... :-( IP: *.os1.kn.pl 22.09.06, 15:00
              > W Warszawie nie ma prostaków. A jak jakiś się znajdzie to na pewno przyjezdny.
              > Sam wiesz skąd...
              > A swoją drogą czy jak chcesz porozmawiać z rodziną to wpraszasz się do
              > mieszkania sąsiada? Pod pretekstem braku cegieł?

Zgrabnie napisane ;) Ja na chwilę tylko do sąsiadów wpadłem, aby zabrać ze sobą
              jednego awanturnika, aby rodzinie wstydu nie przynosił :)))

A warszawiaków znamy w większości przyjezdnych - bardzo mili ludzie.

Pozdrawiam
              • Gość: gizmo Re: Ot i kolejny troll... :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 15:03
                Pozdrawiam. Nawet awanturników (w granicach rozsądku). Bez nich fora ziałyby
                nudą (moderator pękł ze śmiechu).
        • 1410_tenrok miumiu masz nawalone, albo sie najarałes 22.09.06, 20:07
          po co te prowokacje?????????????+
    • Gość: ~~~~~~~~~~~~~ Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol IP: *.aster.pl 22.09.06, 15:48
      Niech sobie budują, chłopaki od bin ladena będą miały wybór, do tej pory to
      tylko Warszawa im pozostawała. Dzisiaj przejeżdżałem obok tych "wieżowców" i
      pomyślałem że taki samolot jak z ataków 11 września to by przeleciał przez
      nasze wieżowce jak by je wogóle trafił.
    • dennis_lance Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol 22.09.06, 16:05
      Nawet nie będę czytał tych zakompleksionych bzdur. Jeśli ten wieżowiec ma mieć
      200 metrów, to nie będzie nawet wyższy od drugiego w Warszawie pod względem
      wysokości budynku - Warsaw Trade Center, zwanego potocznie "Dełu", który ma 208
      metrów: pl.wikipedia.org/wiki/Warszawskie_wie%C5%BCowce. Poza tym cóż to
      znów za kryterium w ocenie miejskości czy wartości miasta?!
    • dorsai68 Będą tacy światowi 22.09.06, 16:27
      jak Malmö z ich "Turning Torso".
      Co z tego że największy, kiedy jedyny? To tak, jakby kto w g..no wbił wykałaczkę.
    • Gość: cwok Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.06, 18:45
      hej tu glos z Wrocka
      widze ze ten debil mumio niezle sie bawi szczujac nas na siebie...
      powiedzcie mu co o nim myslicie tak jak mysmy to zrobili.
      a wiekszosc postow popierajacych go tworzy on sam mnozac sobie nicki
      • Gość: cwok Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.06, 18:47
        aha i jest jeszcze znany pod nickami Tytus i Niko
        ip 195.187.134.*
        mam nadzieje ze nie dacie sie jego szczuciu

pozdrowienia z Wroclawia :)
        • Gość: corgan czyli argumenty nie są istotne tylko nr IP? IP: *.chello.pl 22.09.06, 19:31
          Wystarczy poszukać nr IP, wyzwać od głupków i wyszydzić miejsce pochodzenia
          kogoś kto jak to się ładnie określa "pluje na Wrocław" i już nie trzeba
          odpowiadać merytorycznie na jego argumenty, prawda? Do tego jeszcze można opluć
          przeciwnika, a co...

Mam dziwne wrażenie że tylko Wroc ma te dziwna przypadłość, inne miasta jakoś
          nie mają samozwańczych komórek do spraw specjalnych i wykrywania nr IP
          niepokornych forumowiczów.
    • 1410_tenrok Kochani Warszawiacy, facet mumio jest nienormalny! 22.09.06, 20:06
      A Wrocław gratuluje Wam dzieła Liebeskinda i ma nadzieje, że jeszcze wielu
      swiatowej klasy architektów upiększy wasz miasto.
      Aby Polska rosła w siłę i w każdym zakątku było slicznie.
    • Gość: waw Jezu!! Niech te wiochmeny pełne kompleksów IP: *.pl 22.09.06, 21:16
      wreszcie wrócą do siebie na forum Wrocławia!!

Ile jeszcze założą nam wątków o wieżowcu?!

Długo będą jeszcze przeżywać że zbudują im pierwszy wieżowiec?!
      • Gość: Dejavu Re: Jezu!! Niech te wiochmeny pełne kompleksów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 21:36
        >Długo będą jeszcze przeżywać że zbudują im pierwszy wieżowiec?!

Nie pierwszy. Bo trzy już stoją. Pozatym Kompleks Sky Tower będzie liczył 3
        wieżowce: 222, 138 i 87 metrów.

I nie zwracajcie uwagi na niezrównoważonych ludzi pokroju Mumio bo szkoda sobie
        głowę zajmować takimi pomyleńcami.
      • Gość: vvw Re: Jezu!! Niech te wiochmeny pełne kompleksów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 21:40
        heheh, oj buraczkowie z warsiawki...
        • Gość: As Re: Jezu!! Niech te wiochmeny pełne kompleksów IP: *.aster.pl 23.09.06, 00:32
          Gość portalu: vvw napisał(a):

> heheh, oj buraczkowie z warsiawki...

A ty kiedy przyjechałeś wozem drabiniastym zza Buga do tego Wrocławia?
    • Gość: bassPL Misia niech sobie zbudują na miarę Wrocławia IP: *.aster.pl 22.09.06, 22:02
      ...
      • Gość: gatta5 w sprawie cegieł IP: *.provider.pl 23.09.06, 10:05
        niestety cegły wywozono do stolycy nie tylko z Wrocławia, w małych uroczych
        przed wojną i niezniszczonych w czasie wojny miasteczkach Dolnego Śląska
        (np.Lwówek Śląski) rozbierano całe renesansowe, barokowe kamieniczki i wywożono
        w Warszawy, by budowac starówkę. Cóż jednak winni warszawiacy? Takie były czasy.
        Cały Dolny Ślask rozkradziono po wojnie, przyjeżdżali ludzie z całego kraju na
        szaber, kradli i niszczyli zabytkowe wyposażenie zamków i pałaców i mieszkań( a
        trzeba wiedzieć, że tylu palaców co na Dolnym Śląsku nie ma w innym miejscu w
        Polsce). Teraz na szczęscie niektóre ze zrujnowanych pałaców się odnawia.
        • Gość: !!! Re: w sprawie cegieł IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.09.06, 10:36
          ludzie o co wy sie tak klocicie?

bo jakis gizmo rzuca idiotyczny obrazajacy Wroclawian watek, corgan jak zwykle
          leczy kompleksy i czas mija....

dajmy sobie wiecej luzu

ps. cegly sobie zatrzymajcie
          ;-)
          • de_oakville Wroclaw, Wroclaw 24.09.06, 16:44
            Czy moge byc dumny z Wroclawia tak samo jak z Warszawy? Wroclaw jest polski
            dopiero od roku 1945, juz w roku 1925 mial 557 tysiecy mieszkancow, liczbe,
            ktora w Polsce przekroczyl dopiero w latach 70-tych. Byl kiedys 7-mym co do
            wielkosci miastem Niemiec. Wedlug niemieckiego przedwojennego atlasu:

(1925)
            1) Berlin 4,024 mln
            2) Hamburg 1,079 mln
            3) Koeln 700 tys
            4) Muenchen 680 tys
            5) Leipzig 679 tys
            6) Dresden 619 tys
            7) Breslau 557 tys
            8) Essen 470 tys
            9) Frankfurt/M 467 tys

W tym czasie w Polsce (1921)

1) Warszawa 937 tys (niezle: Rzym 759 tys, Madryt 800 tys, Kijow 494 tys)
            2) Lodz 452 tys
            3) Lwow 219 tys
            4) Krakow 184 tys
            5) Poznan 185 tys
            6) Wilno 129 tys
            7) Lublin 94 tys

Z Wroclawia mozemy byc prawie tak samo dumni jak z Zurychu.
            • warzaw_bike_killerz Re: Wroclaw, Wroclaw 24.09.06, 21:09
              Nie liczy sie ilosc. Liczy sie jakosc!
              • gatta5 Re: Wroclaw, Wroclaw 25.09.06, 20:58
                dla tych, którzy nie znają historii: Wrocław był polski w latach 990-1335,
                czeski 1335-1526, austriaccy Habsburgowie 1526-1740, Prusy 1741-1945 i dalej
                oczywiście wiadomo. Mówiąc o przeszlości Wrocławia trzeba się odwoływać o
                różnonarodowej przeszłości, nie tylko niemieckiej.
                • de_oakville Re: Wroclaw, Wroclaw 28.09.06, 00:52
                  gatta5 napisała:

> dla tych, którzy nie znają historii: Wrocław był polski w latach 990-1335,
                  > czeski 1335-1526, austriaccy Habsburgowie 1526-1740, Prusy 1741-1945 i dalej
                  > oczywiście wiadomo. Mówiąc o przeszlości Wrocławia trzeba się odwoływać o
                  > różnonarodowej przeszłości, nie tylko niemieckiej.

New York rowniez nalezal przez jakis czas do Holandii, z tamtego okresu kiedy
                  nazywal sie "Nowy Amsterdam" zachowaly sie podobno nawet jakies nieliczne
                  zabytki na Dolnym Manhattanie. Potem nalezal do Anglii, ale jego obecny
                  charakter nadala mu Ameryka. Byc moze Wroclaw za 50 - 100 lat bedzie mial juz
                  charakter glownie polski, ale obecnie te wszystkie piekne place, koscioly i
                  mosty, ktore stanowia jego klejnoty zostaly stworzone i zbudowane przez Niemcow.
                  Oczywiscie mozna rowniez powiedziec, ze nawet Krakow nalezal kiedys do Austrii,
                  Warszawa do Rosji itp. W ten sposob tylko Gdynia jest miastem w 100% polskim.
                  Ale mieszkancy Krakowa sa w swoim miescie od pokolen i od pokolen mowia po
                  polsku, natomiast mieszkancy Wroclawia przybyli tam stosunkowo niedawno i to nie
                  oni stworzyli w 100% to, co tam najpiekniejsze. Moze doprowadzili ponownie do
                  blasku i swietnosci, ale to jeszcze nie powod, zeby sie wywyzszac w stosunku do
                  Warszawy.
                  • ludendorf Mylisz sie i to sporo 29.09.06, 03:02
                    Najcenniejsze zabytki Wrocławia, nie licząc Hali Ludowej- Najstarsze kościoły
                    cały Ostrów Tumsk, Ratusz itd., pochodzą z okresu, kiedy Wrocław był albo pod
                    panowaniem polskich władców, albo z czasów kiedy ludność polska bezwzględnie
                    dominowała w mieście. Inna sprawa, że oczywiście patrycjat i Ława Miejska były z
                    regóły niemieckie, ale tak było też w Krakowie i każdym innym ze starych
                    polskich miast. Germanizacja Wrocławia to dopiero koniec XVI wieku. Niemalże w
                    tym samym czasie zaczeła sie polonizacja elit miast, które pozostały w Koronie
                    Polskiej. POLAK POTRAFI !?
                  • colleoni Re: Wroclaw, Wroclaw 16.10.06, 04:34
                    Gdynia byla tez niemiecka - Gottenhafen:)
    • mary_elx a szczury....? Szczury też będą największe? 25.09.06, 22:46
      Bo w takim molochu to szczury bedą miały jak w raju.
    • kazuyoshi78 Re: Niech Wrocław się rozwija!!! 29.09.06, 08:05
      Niech Wrocław się rozwija, niech stanie się wielką metropolią liczącą 20 mln
      mieszkańców!!!

PS. Tak jak Kalkuta :D
      • Gość: DDT Re: Niech Wrocław się rozwija!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 20:11
        na razie kalkutą jest warszawa, slums europy srodkowej.
        • Gość: Jot Re: Niech Wrocław się rozwija!!! IP: *.aster.pl 04.10.06, 22:42
          a wrocław za to jest tanią imitacją enerdówka he he...
    • Gość: Jan Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol IP: *.versanet.de 05.10.06, 06:37
      zdajecie sobie sprawe s tego,ze taki wiezowiec bedzie zatrudnial pare tysiecy osob ktore beda musialy tam dojechac?Polska to nie Zachod ze dyrektor Shella jezdzi do pracy na rowerze.!We Wroclawiu wszyscy pracujacy plus petenci beda chcieli sie tam dostac samochodem.Korek murowany,brak miejsc do parkowania w najbizszej okolicy.Po prostu chaos.Ten wysoki biurowiec przyniesie Wroclawiowi nieszczescie.Bedziecie ten wiezowiec przeklinac.!
      • dziubek Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol 05.10.06, 15:15
        Gość portalu: Jan napisał(a):

> zdajecie sobie sprawe s tego,ze taki wiezowiec bedzie zatrudnial pare tysiecy o
        > sob ktore beda musialy tam dojechac?Polska to nie Zachod ze dyrektor Shella jez
        > dzi do pracy na rowerze.!We Wroclawiu wszyscy pracujacy plus petenci beda chci
        > eli sie tam dostac samochodem.Korek murowany,brak miejsc do parkowania w najbiz
        > szej okolicy.Po prostu chaos.Ten wysoki biurowiec przyniesie Wroclawiowi nieszc
        > zescie.Bedziecie ten wiezowiec przeklinac.!

Ale to dopiero jak Skaj Tałer powstanie. Póki co, projekt daje Wrocławianom
        mnóstwo powodów do dumy. I do 2009 roku przyniesie jeszcze więcej.

A jak pojawią się kłopoty, to winna będzie....no?...no?...no???
        • Gość: Elle Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol IP: *.pl 05.10.06, 16:45
          Pytanie czy toto w ogóle powstanie, bo jak inni wygraja przetarg to moga miec
          inne plany...

"Czterech chętnych na Centrum Południowe 3-10-2006
          Leszek Czarnecki (LC Corp), Michał Sołowow (Echo Investment), węgierski
          TriGranit oraz hiszpańska grupa Prasa chcą kupić najatrakcyjniejszy teren we
          Wrocławiu – Centrum Południowe (działka między hotelem Wrocław a Poltegorem). Te
          cztery firmy złożyły oferty zakupu ziemi, na której można wybudować niemalże
          wszystko o czym się zamarzy. Cena wywoławcza wyniosła 122 mln zł. Zwycięzcę
          wybierze 12 października komisja złożona z urządników miejskich. (Źródło: Gazeta
          Wyborcza, Wrocław)"
          • tia666 Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol 07.10.06, 16:37
            inne plany inny teren na zabudowe
            "pomiedzy poltegorem a hotelem" a "poltegor" to sa dwie rozne dzialki budowlane
        • macyk Re: Wroclaw bedzie mial najwyzszy wiezowiec w Pol 08.10.06, 00:09
          dziubek napisał:
          > Ale to dopiero jak Skaj Tałer powstanie. Póki co, projekt daje Wrocławianom
          > mnóstwo powodów do dumy. I do 2009 roku przyniesie jeszcze więcej.

Ze słownika
          duma
          rz. ż Ia, blm ... 2. ‘przesadne, nieuzasadnione wywyższanie się ponad innych;
          wyniosłość, zarozumiałość’ ...
    • Gość: Polak Re: cały naród budował stolice IP: *.kolornet.pl 11.10.06, 21:26
      A wy, waszawiaki, osiedlone kilanaście lat temu w stolicy, pochodzący z
      mazurskich czy podlaskich wiosek, jesteście zarozumiali i okazujecie
      swoją "wyższość" nad resztą Polski.
      • Gość: waw Jezu, idź synu do siebie na forum i tu nie marudź. IP: *.aster.pl 11.10.06, 22:11
        ''
        • bartllomiej :) 11.10.06, 22:23
          jak chca oddamy im palac kultury :)
        • Gość: Polak Re: Jezu, idź synu do siebie na forum i tu nie ma IP: *.kolornet.pl 12.10.06, 08:39
          nic dodać nic ująć, wiocha
          • Gość: wawiak Re: Jezu, idź synu do siebie na forum i tu nie ma IP: *.pl 12.10.06, 10:49
            Gość portalu: Polak napisał(a):

> nic dodać nic ująć, wiocha

Zgadzam się - więc idź robić wiochę u siebie na forum...
            • Gość: Polak Re: synu to dla cibie IP: *.kolornet.pl 12.10.06, 16:58
              Nigdzie w Polsce nie spotkasz takich imbecyli (imbecyl to jest komplement - to
              nie jest całkowity głupek tylko półgłupek )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka