Dodaj do ulubionych

Dmowski zasłonięty

IP: *.chello.pl 09.11.06, 23:36
Zieloni mogliby trochę książek poczytać, a nie tylko Gazetę
Obserwuj wątek
    • Gość: racja Dmowski był narodowcem ale przedwojennym IP: *.chello.pl 09.11.06, 23:40
      A więc jednocześnie patriotą. W Wersalu wywalczył nam Polskę. Można się z nim
      nie zgadzać, ale nie można go porównywać do półmózgich-Giertychów, których
      senior doradzał Jaruzelowi.
      To tak jakby porównywać Witosa do Leppera.

A co miał Dmowski do kryształowej nocy i pogromów ? Tępym i złym ludziom
      naprawdę nie był potrzebny do czynienia zła.
    • Gość: maruti Re: Dmowski zasłonięty IP: *.bulldogdsl.com 10.11.06, 00:11
      dr Alina Cała pisała pracę doktorską z Dmowskiego. Jakim prawem zarzucacie
      Zielonym w tej sytuacji nieznajomosc historii? Pod wzgledem wyksztalcenia w tym
      zakresie to raczej wy nie macie prawa formulowac taki zarzut.
      • Gość: W Re: Dmowski zasłonięty IP: *.chello.pl 10.11.06, 06:42
        Dzięki m.in. Dmowskiemu możesz teraz pisać po POLSKU ! Oczywiście ideałem nie
        był, ale ludzi idealnych nie ma. Każdy ma swoje wady i zalety, ale akurat
        Dmowski ma więcej zalet.
        • Gość: To jakis koszmar Re: Dmowski zasłonięty IP: 193.109.212.* 10.11.06, 08:14
          Dmowski wraz z Paderewskim to tworcy Polski. Bez nich dzialalnosc "Dziadka" na
          nic by sie zdala. Zielonym/czerwonym pacanom proponuje zajrzec do ksiazek.
          Banda nieudacznikow i czytelnikow Gazety...
    • poenari Czepiam się... Eh, ci narodwcy... 10.11.06, 08:40
      Dlaczego nie mówicie o jego zasługach dla Polski w czasie konferencji
      wersalskiej - drenował się starszy pan, jeden z przechodniów.

Chciałbym znać finał całej sytuacji - czy ten Pan się wydrenował do końca, czy
      tylko trochę.

GazWyb zredukował korektorów ???? Kolejna literówka w ostatnich dniach... .
    • Gość: JK. Tak wygląda tolerancja w wydaniu lewicowym. IP: *.ericsson.net 10.11.06, 11:20
      Żądają tolerancji dla swoich poglądów (anarchistycznych, komunistycznych,
      socjalistycznych, syndykalistycznych etc.), natomiast poglądów odmiennych od
      swoich nie tolerują i chcą je wymazać ze zbiorowej świadomości, posuwając się
      do nielegalnych akcji. A naprawdę to tyle samo w nich tolerancji, co w
      członkach MW, LPR czy NOP.
      • Gość: pk Re: Tak wygląda tolerancja w wydaniu lewicowym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:02
        nie może być tolerancji dla poglądów antysemickich i faszystowskich. jeśli ktoś
        takie ma to powinien być izolowany ze społeczeństwa, bo ma ze sobą problem, i
        problem życia w nowoczesnym społeczeństwie. średniowiecze się skończyło...
        • poglodzio Re: Tak wygląda tolerancja w wydaniu lewicowym. 10.11.06, 20:15
          A czy ma być tolerancj dla poglądów anty polskich jakie prezentują niektórzy
          żydzi??
          • Gość: defetysta Re: Tak wygląda tolerancja w wydaniu lewicowym. IP: *.aster.pl 11.11.06, 10:03
            Żydzi pisze się z dużej litery antysemito.
            a pomnik już upiększony, brawo młodzi lewacy, nacjonalistom stanowczo mówimy nie!
    • Gość: elka hold dla wszechpolaka od LPR-u IP: *.teledisnet.be 10.11.06, 11:42
      chcialabym wiedziec kto zaplacil, tzn z czyjej kieszeni te 567 tys.zl za pomnik
      nastepnego wszechpolaka i antysemity, LPR???A kiedy pomnik Giertycha???
      • Gość: kitiket Re: hold dla wszechpolaka od LPR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 12:18
        z czyjej? przeciez nie urzednickiej ani prezydentowej kieszeni :/ pani placi,
        pan placi..
    • Gość: pk Re: Dmowski zasłonięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:01
      lepiej ty sobie przeczytaj manifest pana dmowskiego, jego plan działania gdy
      doszedłby do władzy...
    • sburczymucha Dmowski odsloniety 10.11.06, 14:52
      Jestem Polakiem - to słowo w głębszym rozumieniu wiele znaczy.
      Jestem nim nie dlatego tylko, że mówię po polsku, że inni mówiący tym samym językiem są mi
      duchowo bliżsi i bardziej dla mnie zrozumiali, że pewne moje osobiste sprawy łączą mnie bliżej z nimi,
      niż z obcymi, ale także dlatego, że obok sfery życia osobistego, indywidualnego znam zbiorowe życie
      narodu, którego jestem cząstką, że obok swoich spraw i interesów osobistych znam sprawy narodowe,
      interesy Polski, jako całość, interesy najwyższe, dla których należy poświęcić to, czego dla osobistych
      spraw poświęcić nie wolno.
      Jestem Polakiem - to znaczy, że należę do narodu polskiego na całym jego obszarze i przez cały czas
      jego istnienia zarówno dziś, jak w wiekach ubiegłych i w przyszłości; to znaczy, że czuję swą ścisłą
      łączność z całą Polską: z dzisiejszą, która bądź cierpi prześladowanie, bądź cieszy się strzępami
      swobód narodowych, bądź pracuje i walczy, bądź gnuśnieje w bezczynności bądź w ciemności swej nie
      ma nawet poczucia narodowego istnienia; z przeszłą - z tą, która przed tysiącleciem dźwigała się
      dopiero, skupiając koło siebie pierwotne pozbawione indywidualności politycznej szczepy, i z tą, która
      w połowie przebytej drogi dziejowej rozpościerała się szeroko, groziła sąsiadom swą potęgą i kroczyła
      szybko po drodze cywilizacyjnego postępu, i z tą, która później staczała się ku upadkowi, grzęzła w
      cywilizacyjnym zastoju, gotując sobie rozkład sił narodowych i zagładę państwa, i z tą, która później
      walczyła bezskutecznie o wolność i niezawisły byt państwowy; z przyszłą wreszcie, bez względu na to,
      czy zmarnuje ona pracę poprzednich pokoleń, czy wywalczy sobie własne państwo, czy zdobędzie
      stanowisko w pierwszym szeregu narodów. Wszystko co polskie jest moje: niczego się wyrzec nie
      mogę. Wolno mi być dumnym z tego, co w Polsce jest wielkie, ale muszę przyjąć i upokorzenie, które
      spada na naród za to, co jest w nim marne.
      Jestem Polakiem - więc całą rozległą stroną swego ducha żyję życiem Polski, jej uczuciami i myślami,
      jej potrzebami, dążeniami i aspiracjami. Im więcej nim jestem, tym mniej z jej życia jest mi obce i tym
      silniej chcę, żeby to, co w mym przekonaniu uważam za najwyższy wyraz życia stało się własnością
      całego narodu.
      Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam,
      im wyższy przedstawiam typ człowieka.
      Dmowski. Fragment "Myśli nowoczesnego Polaka"
    • Gość: j Re: Dmowski zasłonięty IP: *.aster.pl 10.11.06, 15:39
      "- Dostawałam telefony z pogróżkami, grożono mi nawet gwałtem - mówi Alina Cała,
      kandydatka Zielonych 2004 do Rady Warszawy."

Niech Pani Cała sobie nie pochlebia... Wątpię aby ktokolwiek się na to odważył...
    • Gość: amrik Po kiego grzyba wyrzuca sie pieniadze IP: *.server.ntli.net 11.11.06, 12:23
      (rowniez moje) na pomnik takiej postaci jak Dmowski??? To pochwala faszyzacji
      zycia w IIRP i pogrobowcow tej idei. Nalezy teraz oczekiwac getta lawkowego i
      podobnych ciekawych koncepcji. Oczywiscie nie w stosunku do zydow, bo juz ich
      nie ma, ale w stosunku do wszystkich "innych" niz wyznawcow oficjalnego
      swiatopogladu kaczolandu.
    • Gość: Wallenrod Dmowski zasłonięty IP: *.chello.pl 11.11.06, 19:48
      Jeśli jesteś żydem i protestujesz przeciw postawieniu pomnika Panu Dmowskiemu
      to jestem z Tobą i wyrażam szacunek...ale jeśli jesteś Polakiem i protestujesz
      to jesteś kretyn...
      • Gość: Polak-niefaszysta Re: Dmowski zasłonięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 17:16
        Jestem Polakiem, ale nie ksenofobem, nie faszysta i nie antysemita. Tacy Polacy
        jak ja tez istnieja, wyobraz sobie.
    • Gość: tu i teraz Re: Dmowski zasłonięty IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.11.06, 21:52
      Narodowcy wypad z Warszawy! Wracac do Koziej Wolki!
      • Gość: Polak patriota Re: Dmowski zasłonięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 09:53
        Tak to jest, że anarchisci, komuniści i inne antypatriotyczne pajace chcą
        oderwac sie od korzeni, zerwac z tradycą narodu polskiego i chcą zapomniec o
        tym, że ich przodkowie walczyli poświecaac życie w obronioe narodu i ojczyzny.
        Takie postacie pozwalają i cieszy ich niszczenie kltury polskiej, cieszy ich
        wyprzedawanie Polski zagranicznym zasadźcom, cieszy ich ingerencja zydów lub
        USA w nasz naród i ojczyzne.
        To jest paranoja i paradoks ze chca zniszczenia swojego narodui, w tym siebie.
        A moze to nie są Polacy ylko jakies obce jednostki które chca w naszym
        ukochanym kraju spowodowac zniszczenie narodu-gospodarza czyli Polaków?
        taskie osoby dąrzą przez swoją idiotyczną propagande do zniweczenia zasług
        Polaków poległych w w walce o wolnośc ojczyzny, ale także chca zapomnienia
        przez naród zasług tych wybitnych jednostek takic jak m.in Roman Dmowski.
        Wspominany był tu traktak wersalski, gdzie odzyskalismy wolnmośc, wspominany
        manifest poglądowy Dmowskiego, w którym widac miłosc do ojczyzny i wielkie
        przywiązanie do lkosów ojczyzny i narodu, widac w końcu troskę o losu tejże
        ojczyzny i narodu polskiego.
        Zieloni lub jakies inne anarchistyczne, komunistyczne jednostki są niestety tak
        samo w dzisiejszych czasach eksponowani jak pedalstwo i pedofilia (a nawiasem
        to własnie oni te dewiacje bronią) czyli są sprzeczne z ogólnymi zasadami
        ideołowymi, prawami moralnymi i po prsotu kulturą osobistą i honorem Polaka.
        Na szczęście zdecydowana czesc społeczeństwa nadal jest patriotami w trudnych
        czasach antynarodowej, wrogiej patriotyzmowi "unii e".
        Będąc na manifestacji patriotycznej, narodowej az mi serce roslo gdy widziałem
        kilksetosobową grupę mldych ludzi który m nie obca jest historia narody i
        ojczyzny, nie obce saą wartości i zasady moralnego prawa, tradycja, a także nie
        zgadzają sie na niweczenie dokonań wielu pokoleń naszych przodków m.in. Romana
        Dmowskiego.
        Serce mi rosło gdy przechdziliśmy przez ulice Warsawy, ludzie którzy stali na
        przystankach autobusowych, po prostu przechodzili w okolicach marszu (głównie
        starsze osoby) na widok naszej manifestacji patriotycznej bili brawo!
        Mimo ze nie brali udziały w pochodzie narodowym, zdecydowanie popierali nasze
        działania. Za to bardzo dziękuję.
        • Gość: Polak patriota Re: Dmowski zasłonięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 09:57
          Przepraszam za ew. błędy i literówki, ale pisałem szybko i stąd mogły sie
          rzydarzyc owe literówki.
          • Gość: NR Re: Dmowski zasłonięty IP: *.chello.pl 12.11.06, 15:22
            a wczoraj zadne lewe ścierwa nie rzucał sie kiedy 250 nacjonalistów maszerowało
            przez miasto. Czyzby strach....
          • Gość: ember11 Zieloni i anarchisci IP: *.range81-151.btcentralplus.com 12.11.06, 15:50
            Smiesza mnie te wszystkie manifestacje tzw.Zielonych czy Anarchistow. Jestem
            w 100% pewien, ze wiekszosc z nich nie wie tak naprawde przeciwko czemu
            demonstruja. Daja soba manipulowac jak dzieci robiac frekwencje i duzo halasu.
            Znalem kiedys takich paru "anarchistow", ktorzy "nie przepuscili"
            zadnej "manify" przeciwko wszystkiemu i wszystkim.
            Wszyscy lub wieksza czesc z nich bierze udzial w tzw.Paradach Rownosci-to
            kolejna okazja aby sie spotkac pokrzyczec np. "Precz z rzadem" czy "Nie dla
            braku tolerancji". Pozniej jednak nadal bez zenady nazywaja tych, z ktorymi
            maszerowali "pedalami" czy cw..ami". Podobnie jest napewno i w tym przypadku
            Jestem pewien, ze wiekszosc z nich jeszcze na krotko przed cala manifestacja
            nie slyszala nazwiska Dmowski a i teraz na jego temat pewnie moga powiedziec
            tyle co uslyszeli badz przeczytali w gazecie w ostatniej chwili- "nacjonalista",
            "antysemita", "popieral Hitlera" itd. Najsmieszniejsze jest to, ze niektorych
            skusilo pewnie do przyjscia haslo typu"idziemy na zadyme ze skinami".Zenada.
            Rowniez niektorzy forumowicze jak czytalem nie grzesza wlasnym, samodzielnym
            mysleniem. Ktos zadal pytanie o Zydow- w nastepnym poscie zostal od razu nazwany
            antysemita. Ludzie puknijcie sie w glowe. Jezeli jestescie Polakami czy waszym
            idolem jest np. Marek Edelman, ktory nadal widzi tylko interes swojej grupy
            narodowej czy wyznaniowej, ktorej tak naprawde data 11 istopada 1918 za bardzo
            nie obchodzila. Owszem walczyl przeciw Niemcom, ale w obronie wlasnego narodu,
            ktory z Polakami sie nie utozsamial i nadal sie nie utozsamia oskarzajac nasz
            narod z byle powodu o tzw. "antysemityzm" a nierzadko rowniez wrecz zarzucajac
            nam udzial w holokauscie. Jakos w takich sytuacjach glosu pana Edelmana nie
            slyszalem. Milczy rowniez gdy jest mowa o UB i latach stalinowskich- o Bermanie,
            Morelu i innych oprawcach. Ten ostatni z udowodniona wina znecania sie nad
            ludzmi nadal dobrze sobie zyje nie gdzie indziej tylko w Izraelu. Tu rowniez
            pan Edelman nie protestuje przeciwko temu, ze Izrael sprzeciwia sie wydaniu
            zbrodniarza Polsce.Zbrodniarza, ktory w realnym swiecie torturowal ludzi a nie
            tylko wyrazal swoje poglady.
            • bullowy Re: Zieloni i anarchisci 13.11.06, 02:34
              sam się puknij w łep i zrozum zakuta pało,że nie każdemu jest wszystko
              jedno...Jeśli ktoś szerzy nienawiść,rasizm itd to to wystarczy aby go olać a
              nie hołubić i stawiać mu pomnik.Ale spoko,giertychy i ta cała reszta
              popaprańców faszystowskich zwrócą nam Polakom za ten postument całą kasę z
              odsetkami.Będzie za co zbudować podjazd dla matek z dziećmi,które codziennie z
              przystanku na dole obok dymają z wózkiem w rękach po schodach.
    • Gość: tryumf Re: Dmowski zasłonięty IP: *.kei.sggw.waw.pl 13.11.06, 13:17
      zwalili im pomnik dZierżyńskiego to gdzie mają biedactwa zieloniutkie
      protestować? trochę serca trzeba sierotkom po prlu okazać
    • Gość: Podoficer WP Dmowski zasłonięty IP: *.chello.pl 13.11.06, 18:29

Dajcie już wreszcie ludziom spokój z tymi pomnikami,bo z ich nadmiaru
      wszyscy głodni,dostają bólów żołądka i głowy. Komu to jeszcze potrzebne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka