Gość: p IP: *.chello.pl 09.11.06, 23:36 Zieloni mogliby trochę książek poczytać, a nie tylko Gazetę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: racja Dmowski był narodowcem ale przedwojennym IP: *.chello.pl 09.11.06, 23:40 A więc jednocześnie patriotą. W Wersalu wywalczył nam Polskę. Można się z nim nie zgadzać, ale nie można go porównywać do półmózgich-Giertychów, których senior doradzał Jaruzelowi. To tak jakby porównywać Witosa do Leppera. A co miał Dmowski do kryształowej nocy i pogromów ? Tępym i złym ludziom naprawdę nie był potrzebny do czynienia zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruti Re: Dmowski zasłonięty IP: *.bulldogdsl.com 10.11.06, 00:11 dr Alina Cała pisała pracę doktorską z Dmowskiego. Jakim prawem zarzucacie Zielonym w tej sytuacji nieznajomosc historii? Pod wzgledem wyksztalcenia w tym zakresie to raczej wy nie macie prawa formulowac taki zarzut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Dmowski zasłonięty IP: *.chello.pl 10.11.06, 06:42 Dzięki m.in. Dmowskiemu możesz teraz pisać po POLSKU ! Oczywiście ideałem nie był, ale ludzi idealnych nie ma. Każdy ma swoje wady i zalety, ale akurat Dmowski ma więcej zalet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To jakis koszmar Re: Dmowski zasłonięty IP: 193.109.212.* 10.11.06, 08:14 Dmowski wraz z Paderewskim to tworcy Polski. Bez nich dzialalnosc "Dziadka" na nic by sie zdala. Zielonym/czerwonym pacanom proponuje zajrzec do ksiazek. Banda nieudacznikow i czytelnikow Gazety... Odpowiedz Link Zgłoś
poenari Czepiam się... Eh, ci narodwcy... 10.11.06, 08:40 Dlaczego nie mówicie o jego zasługach dla Polski w czasie konferencji wersalskiej - drenował się starszy pan, jeden z przechodniów. Chciałbym znać finał całej sytuacji - czy ten Pan się wydrenował do końca, czy tylko trochę. GazWyb zredukował korektorów ???? Kolejna literówka w ostatnich dniach... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK. Tak wygląda tolerancja w wydaniu lewicowym. IP: *.ericsson.net 10.11.06, 11:20 Żądają tolerancji dla swoich poglądów (anarchistycznych, komunistycznych, socjalistycznych, syndykalistycznych etc.), natomiast poglądów odmiennych od swoich nie tolerują i chcą je wymazać ze zbiorowej świadomości, posuwając się do nielegalnych akcji. A naprawdę to tyle samo w nich tolerancji, co w członkach MW, LPR czy NOP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Tak wygląda tolerancja w wydaniu lewicowym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:02 nie może być tolerancji dla poglądów antysemickich i faszystowskich. jeśli ktoś takie ma to powinien być izolowany ze społeczeństwa, bo ma ze sobą problem, i problem życia w nowoczesnym społeczeństwie. średniowiecze się skończyło... Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Tak wygląda tolerancja w wydaniu lewicowym. 10.11.06, 20:15 A czy ma być tolerancj dla poglądów anty polskich jakie prezentują niektórzy żydzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta Re: Tak wygląda tolerancja w wydaniu lewicowym. IP: *.aster.pl 11.11.06, 10:03 Żydzi pisze się z dużej litery antysemito. a pomnik już upiększony, brawo młodzi lewacy, nacjonalistom stanowczo mówimy nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka hold dla wszechpolaka od LPR-u IP: *.teledisnet.be 10.11.06, 11:42 chcialabym wiedziec kto zaplacil, tzn z czyjej kieszeni te 567 tys.zl za pomnik nastepnego wszechpolaka i antysemity, LPR???A kiedy pomnik Giertycha??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitiket Re: hold dla wszechpolaka od LPR-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 12:18 z czyjej? przeciez nie urzednickiej ani prezydentowej kieszeni :/ pani placi, pan placi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Dmowski zasłonięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:01 lepiej ty sobie przeczytaj manifest pana dmowskiego, jego plan działania gdy doszedłby do władzy... Odpowiedz Link Zgłoś
sburczymucha Dmowski odsloniety 10.11.06, 14:52 Jestem Polakiem - to słowo w głębszym rozumieniu wiele znaczy. Jestem nim nie dlatego tylko, że mówię po polsku, że inni mówiący tym samym językiem są mi duchowo bliżsi i bardziej dla mnie zrozumiali, że pewne moje osobiste sprawy łączą mnie bliżej z nimi, niż z obcymi, ale także dlatego, że obok sfery życia osobistego, indywidualnego znam zbiorowe życie narodu, którego jestem cząstką, że obok swoich spraw i interesów osobistych znam sprawy narodowe, interesy Polski, jako całość, interesy najwyższe, dla których należy poświęcić to, czego dla osobistych spraw poświęcić nie wolno. Jestem Polakiem - to znaczy, że należę do narodu polskiego na całym jego obszarze i przez cały czas jego istnienia zarówno dziś, jak w wiekach ubiegłych i w przyszłości; to znaczy, że czuję swą ścisłą łączność z całą Polską: z dzisiejszą, która bądź cierpi prześladowanie, bądź cieszy się strzępami swobód narodowych, bądź pracuje i walczy, bądź gnuśnieje w bezczynności bądź w ciemności swej nie ma nawet poczucia narodowego istnienia; z przeszłą - z tą, która przed tysiącleciem dźwigała się dopiero, skupiając koło siebie pierwotne pozbawione indywidualności politycznej szczepy, i z tą, która w połowie przebytej drogi dziejowej rozpościerała się szeroko, groziła sąsiadom swą potęgą i kroczyła szybko po drodze cywilizacyjnego postępu, i z tą, która później staczała się ku upadkowi, grzęzła w cywilizacyjnym zastoju, gotując sobie rozkład sił narodowych i zagładę państwa, i z tą, która później walczyła bezskutecznie o wolność i niezawisły byt państwowy; z przyszłą wreszcie, bez względu na to, czy zmarnuje ona pracę poprzednich pokoleń, czy wywalczy sobie własne państwo, czy zdobędzie stanowisko w pierwszym szeregu narodów. Wszystko co polskie jest moje: niczego się wyrzec nie mogę. Wolno mi być dumnym z tego, co w Polsce jest wielkie, ale muszę przyjąć i upokorzenie, które spada na naród za to, co jest w nim marne. Jestem Polakiem - więc całą rozległą stroną swego ducha żyję życiem Polski, jej uczuciami i myślami, jej potrzebami, dążeniami i aspiracjami. Im więcej nim jestem, tym mniej z jej życia jest mi obce i tym silniej chcę, żeby to, co w mym przekonaniu uważam za najwyższy wyraz życia stało się własnością całego narodu. Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka. Dmowski. Fragment "Myśli nowoczesnego Polaka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Dmowski zasłonięty IP: *.aster.pl 10.11.06, 15:39 "- Dostawałam telefony z pogróżkami, grożono mi nawet gwałtem - mówi Alina Cała, kandydatka Zielonych 2004 do Rady Warszawy." Niech Pani Cała sobie nie pochlebia... Wątpię aby ktokolwiek się na to odważył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amrik Po kiego grzyba wyrzuca sie pieniadze IP: *.server.ntli.net 11.11.06, 12:23 (rowniez moje) na pomnik takiej postaci jak Dmowski??? To pochwala faszyzacji zycia w IIRP i pogrobowcow tej idei. Nalezy teraz oczekiwac getta lawkowego i podobnych ciekawych koncepcji. Oczywiscie nie w stosunku do zydow, bo juz ich nie ma, ale w stosunku do wszystkich "innych" niz wyznawcow oficjalnego swiatopogladu kaczolandu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wallenrod Dmowski zasłonięty IP: *.chello.pl 11.11.06, 19:48 Jeśli jesteś żydem i protestujesz przeciw postawieniu pomnika Panu Dmowskiemu to jestem z Tobą i wyrażam szacunek...ale jeśli jesteś Polakiem i protestujesz to jesteś kretyn... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak-niefaszysta Re: Dmowski zasłonięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 17:16 Jestem Polakiem, ale nie ksenofobem, nie faszysta i nie antysemita. Tacy Polacy jak ja tez istnieja, wyobraz sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz Re: Dmowski zasłonięty IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.11.06, 21:52 Narodowcy wypad z Warszawy! Wracac do Koziej Wolki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak patriota Re: Dmowski zasłonięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 09:53 Tak to jest, że anarchisci, komuniści i inne antypatriotyczne pajace chcą oderwac sie od korzeni, zerwac z tradycą narodu polskiego i chcą zapomniec o tym, że ich przodkowie walczyli poświecaac życie w obronioe narodu i ojczyzny. Takie postacie pozwalają i cieszy ich niszczenie kltury polskiej, cieszy ich wyprzedawanie Polski zagranicznym zasadźcom, cieszy ich ingerencja zydów lub USA w nasz naród i ojczyzne. To jest paranoja i paradoks ze chca zniszczenia swojego narodui, w tym siebie. A moze to nie są Polacy ylko jakies obce jednostki które chca w naszym ukochanym kraju spowodowac zniszczenie narodu-gospodarza czyli Polaków? taskie osoby dąrzą przez swoją idiotyczną propagande do zniweczenia zasług Polaków poległych w w walce o wolnośc ojczyzny, ale także chca zapomnienia przez naród zasług tych wybitnych jednostek takic jak m.in Roman Dmowski. Wspominany był tu traktak wersalski, gdzie odzyskalismy wolnmośc, wspominany manifest poglądowy Dmowskiego, w którym widac miłosc do ojczyzny i wielkie przywiązanie do lkosów ojczyzny i narodu, widac w końcu troskę o losu tejże ojczyzny i narodu polskiego. Zieloni lub jakies inne anarchistyczne, komunistyczne jednostki są niestety tak samo w dzisiejszych czasach eksponowani jak pedalstwo i pedofilia (a nawiasem to własnie oni te dewiacje bronią) czyli są sprzeczne z ogólnymi zasadami ideołowymi, prawami moralnymi i po prsotu kulturą osobistą i honorem Polaka. Na szczęście zdecydowana czesc społeczeństwa nadal jest patriotami w trudnych czasach antynarodowej, wrogiej patriotyzmowi "unii e". Będąc na manifestacji patriotycznej, narodowej az mi serce roslo gdy widziałem kilksetosobową grupę mldych ludzi który m nie obca jest historia narody i ojczyzny, nie obce saą wartości i zasady moralnego prawa, tradycja, a także nie zgadzają sie na niweczenie dokonań wielu pokoleń naszych przodków m.in. Romana Dmowskiego. Serce mi rosło gdy przechdziliśmy przez ulice Warsawy, ludzie którzy stali na przystankach autobusowych, po prostu przechodzili w okolicach marszu (głównie starsze osoby) na widok naszej manifestacji patriotycznej bili brawo! Mimo ze nie brali udziały w pochodzie narodowym, zdecydowanie popierali nasze działania. Za to bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak patriota Re: Dmowski zasłonięty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 09:57 Przepraszam za ew. błędy i literówki, ale pisałem szybko i stąd mogły sie rzydarzyc owe literówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NR Re: Dmowski zasłonięty IP: *.chello.pl 12.11.06, 15:22 a wczoraj zadne lewe ścierwa nie rzucał sie kiedy 250 nacjonalistów maszerowało przez miasto. Czyzby strach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ember11 Zieloni i anarchisci IP: *.range81-151.btcentralplus.com 12.11.06, 15:50 Smiesza mnie te wszystkie manifestacje tzw.Zielonych czy Anarchistow. Jestem w 100% pewien, ze wiekszosc z nich nie wie tak naprawde przeciwko czemu demonstruja. Daja soba manipulowac jak dzieci robiac frekwencje i duzo halasu. Znalem kiedys takich paru "anarchistow", ktorzy "nie przepuscili" zadnej "manify" przeciwko wszystkiemu i wszystkim. Wszyscy lub wieksza czesc z nich bierze udzial w tzw.Paradach Rownosci-to kolejna okazja aby sie spotkac pokrzyczec np. "Precz z rzadem" czy "Nie dla braku tolerancji". Pozniej jednak nadal bez zenady nazywaja tych, z ktorymi maszerowali "pedalami" czy cw..ami". Podobnie jest napewno i w tym przypadku Jestem pewien, ze wiekszosc z nich jeszcze na krotko przed cala manifestacja nie slyszala nazwiska Dmowski a i teraz na jego temat pewnie moga powiedziec tyle co uslyszeli badz przeczytali w gazecie w ostatniej chwili- "nacjonalista", "antysemita", "popieral Hitlera" itd. Najsmieszniejsze jest to, ze niektorych skusilo pewnie do przyjscia haslo typu"idziemy na zadyme ze skinami".Zenada. Rowniez niektorzy forumowicze jak czytalem nie grzesza wlasnym, samodzielnym mysleniem. Ktos zadal pytanie o Zydow- w nastepnym poscie zostal od razu nazwany antysemita. Ludzie puknijcie sie w glowe. Jezeli jestescie Polakami czy waszym idolem jest np. Marek Edelman, ktory nadal widzi tylko interes swojej grupy narodowej czy wyznaniowej, ktorej tak naprawde data 11 istopada 1918 za bardzo nie obchodzila. Owszem walczyl przeciw Niemcom, ale w obronie wlasnego narodu, ktory z Polakami sie nie utozsamial i nadal sie nie utozsamia oskarzajac nasz narod z byle powodu o tzw. "antysemityzm" a nierzadko rowniez wrecz zarzucajac nam udzial w holokauscie. Jakos w takich sytuacjach glosu pana Edelmana nie slyszalem. Milczy rowniez gdy jest mowa o UB i latach stalinowskich- o Bermanie, Morelu i innych oprawcach. Ten ostatni z udowodniona wina znecania sie nad ludzmi nadal dobrze sobie zyje nie gdzie indziej tylko w Izraelu. Tu rowniez pan Edelman nie protestuje przeciwko temu, ze Izrael sprzeciwia sie wydaniu zbrodniarza Polsce.Zbrodniarza, ktory w realnym swiecie torturowal ludzi a nie tylko wyrazal swoje poglady. Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy Re: Zieloni i anarchisci 13.11.06, 02:34 sam się puknij w łep i zrozum zakuta pało,że nie każdemu jest wszystko jedno...Jeśli ktoś szerzy nienawiść,rasizm itd to to wystarczy aby go olać a nie hołubić i stawiać mu pomnik.Ale spoko,giertychy i ta cała reszta popaprańców faszystowskich zwrócą nam Polakom za ten postument całą kasę z odsetkami.Będzie za co zbudować podjazd dla matek z dziećmi,które codziennie z przystanku na dole obok dymają z wózkiem w rękach po schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryumf Re: Dmowski zasłonięty IP: *.kei.sggw.waw.pl 13.11.06, 13:17 zwalili im pomnik dZierżyńskiego to gdzie mają biedactwa zieloniutkie protestować? trochę serca trzeba sierotkom po prlu okazać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podoficer WP Dmowski zasłonięty IP: *.chello.pl 13.11.06, 18:29 Dajcie już wreszcie ludziom spokój z tymi pomnikami,bo z ich nadmiaru wszyscy głodni,dostają bólów żołądka i głowy. Komu to jeszcze potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś