abstrakt2003 12.11.06, 13:04 budowy wiaduktu na przejeździe kolejowym w Międzylesiu? Podobno był rozpisany przetarg na projekt? Prawda to czy tylko plotka? PS Dodam że bardzo by sie ta inwestycja przydała. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tarantula01 Re: Czy ktoś coś wie na temat 14.11.06, 22:55 Niestety, ale nic nam niewiadomo - wysłaliśmy do ZDM zapytanie w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Czy ktoś coś wie na temat 15.11.06, 00:05 Nie będzie letko. Dłuuugi będzie musiał być. Na oko w dzisiejszych cenach to on i z 70 milionów kosztować może... Plus konieczność wykupu nacznej ilości przyległych działek i ewentualne protesty sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
yasioo7 Re: Czy ktoś coś wie na temat 15.11.06, 11:10 A rozwiązanie tunelowe? Wiem, że będa problemy z odwodnieniem i infrastrukturą podziemną, za to tunel będzie krótszy u niweleta będzie lepiej wyglądać, bo linia kolejowa jest w nasypie. Odpowiedz Link Zgłoś
siskom_tak Odpowiedź z ZDM 15.11.06, 11:29 Obecnie posiadamy uzgodnioną koncepcję budowy tunelu pod torami wraz z "antresolą" dla pieszych. W 2007 r będzie opracowywany projekt budowlany, co wraz z uzyskaniem prawomocnego pozwolenia na budowę może potrwać nawet półtora roku. Jest to niewątpliwie najbardziej korzystne dla ruchu rozwiązanie tego przejazdu. Z poważaniem Urszula Nelken rzecznik ZDM Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Dzieki! :) 17.11.06, 21:22 A więc jednak! :) Oby szybko to zrobili bo to co tam sie dzieje to skandał! Tego kto wydał zgodę na budowę stacji BP w istniejącym kształcie należało by zlinczować! Dalczego nikt nie pomyślał o tym że będzie tam strasznie ciasno!? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Tam woda powinna być na głębokości 3-4 metry p.p.t 17.11.06, 21:24 a moze nawet więcej. Daltego z odwodnieniem nie powinno być duzego kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Tam woda powinna być na głębokości 3-4 metry 17.11.06, 22:13 Trochę będzie. Torowisko biegnie niemal po poziomie gruntu. Płyta górna takiego przejazdu z warstwami izolacji itp m z metr grubości, skrajnia drogowa to około 4 metry, a podbudowa i jezdnia w tunelu - też z pół metra... No i w najgłębszym miejscu trzeba będzie studzienkę z pompą do wody deszczowej zrobić - tak więc wykop szykuje się na głębokość ponad 6 metrów... Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Re: Tam woda powinna być na głębokości 3-4 metry 17.11.06, 23:34 Czyli przy pierwszym dużym deszczu tunel zamieni się w basen. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Chwileczkę 18.11.06, 11:44 czy my mówimy o tym samym miejscu? Ja mam na myśli przejazd kolejowy w Międzylesiu przy terenie firmy ABB. Tam nie ma żadnego torfowiska. To jest nadzalewowy taras Wisły wieku pejstoceńskiego zbudowany z piasków średnich, średniozageszczonych warunki do budowy wyśmienite! Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Chwileczkę 18.11.06, 20:07 Dokładnie tak. Te plejstoceńskie poaseczki mają doskonałą wodoprzepuszczalność i jeśli poziom wód gruntowych jest powyżej dna tunelu, to będzie tam stała woda, bo nie nadąży się jej pompować. Oczywiście, jeśli poziom wód gruntowych będzie niższy, to na tej samej zasadzie piaski wchłoną nadmiar wody - ale wtedy ekoterroryści wysadzą tunel, bo oni uważają, że nie wolno zasilać wód gruntowych czymkolwiek. I może miałoby to sens, gdyby nie te kilkadzisiąt tysięcy nieszczelnych szamb z drenażem, jakie tam w okolicy są... Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Woda tam jest dość głęboko (niestety nie pamiętam 19.11.06, 09:58 jak bardzo) tak że 3-4 metry. Wiem bo kilka lat temu prowadziłem wiercenia na terenie ABB. Co do odwodnienia to na czas budowy zdjęcie 1 lub 2 metrów w tych warukach nie stanowi żadnego problemu. Także stosowane obecnie technologie pozwalają na zbudowanie szczelnego tunelu. Sprawę wód opadowych też da sie rozwiązać. Oczywiscie wody te powinny być traktowane tak jak pozwala na to prawo ochrony środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 PS 19.11.06, 10:01 Jeśli dało się zbudować 900m tynel wzdłuż wisły to naprawdę w Międzylesiu nie bedzie żadnego problemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: PS 19.11.06, 11:46 Taż on w ściance szczlinowej jest... Chyba nie chcesz wyasygnoać takiej samej kasy w Międzylesiu? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: PS 19.11.06, 18:56 chaladia napisał: > Taż on w ściance szczlinowej jest... Chyba nie chcesz wyasygnoać takiej samej > kasy w Międzylesiu? ============================================================== No przecież w Miedzylesiu nikt nie planuje 900 mb tunelu! A ścianki szczelinowe w wawie to prawie standard. Poza tym wybór technologii to sprawa projektanta. Odpowiedz Link Zgłoś
yasioo7 Re: Tam woda powinna być na głębokości 3-4 metry 18.11.06, 13:41 Wydaje mi się, że miejcami będzie głębiej niż 6 m. Policzmy: - płyta górna z warstwami izolacji - 1,0 m, - skrajnia drogowa - min. 4,5 m (chyba, że będzie odstępstwo i zostanie zmniejszona), - jezdnia i podbudowa min. 0,5 m, - kanalizacja co najmniej 1,0 m od spodu podbudowy W sumie min. 6,0 m, a miejscami na pewno więcej niż 7,0 m wykopu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarli64 Przejazd pod torami w Otwocku 18.11.06, 23:17 Przejazd pod torami w Otwocku ma już 70 lat: www.otwock.pl/default.asp?ID=12&rg=2&IDg=1 Nadal funkcjonuje znakomicie i nie słyszałem o problemach z podtopieniami. I podejrzewam, że warunki gruntowe i geologiczne w tym miejscu są podobne jak w Międzylesiu. Odpowiedz Link Zgłoś