kadd 05.12.06, 23:03 Ponawiam pytanie, ktore pojawilo sie juz przy innym watku, mianowicie o mozliwosc zainstalowania indywidualnej anteny satelitarnej. Czy ktos wie co na to mowi spoldzielnia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkoziol Re: antena satelitarna 05.12.06, 23:16 Chm, cos mi sie wydaje, ze odpowiedz bedzie w tym stylu... nie po to instalowalismy zbiorcza sateleite by teraz kazdy sobie montowal wlasne.... Ale kto wie moze tym razem jednak beda bardziej pozytywnie nastawieni.. wszak swieta ida :) Odpowiedz Link Zgłoś
ela1_1 Re: antena satelitarna 06.12.06, 08:57 a kto sie tego dowie (=wystapi z zapytaniem do spoldzielni)? Wazne, zeby przed swietami. Moze tez skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
mtothaj Re: antena satelitarna 06.12.06, 09:44 IMO nie tedy droga. Raczej nalezaloby poprosic Spoldzielnie o poprawienie anteny zbiorczej. Byloby to zarowno wygodniejsze dla mieszkancow jak i estetyczniejsze dla budynku. Pzdr, MtothaJ Odpowiedz Link Zgłoś
jaro363 Re: antena satelitarna 06.12.06, 11:54 tez jestem zainteresowany, wydaje mi sie ze jesli na moim balkonie to moge ja zainstalowac na zasadzie "wolnosc Tomku w swoim domku" a jesli na dachu, to nalezaloby zapytac spoldzielnie, jesli sie myle to prosze o sprostowanie jaro Odpowiedz Link Zgłoś
compiter Re: antena satelitarna 06.12.06, 13:34 Popieram w całej rozciągłości. Jakość sygnału w instalacji zbiorczej jest paskudna. Są cienie wskazujące na niedopasowanie impedancji poszczególnych elementów instalacji. Sygnał z satelity jest bardzo słaby (nawet ledwie 8%), dekodery sobie z nim zwyczajnie nie radzą. Może to zależy od klatki (Visar miał lepsze parametry u siebie w mieszkaniu niz np. ja), być może całości. Grunt że problem jest i trzeba go rozwiązać. Krzyśku K - czy Ty bywasz regularnie w spółdzielni? Możesz zbadać temat? Ja niestetety p. Sołtyka nie widziałem od kilku miesięcy, chętnie bym mu przekazał "zgłoszenie usterki". Spróbuję coś przygotować, ew. wyślę to poleconym... Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
jarekd5 Re: antena satelitarna 06.12.06, 16:25 Niestety nie widzę innej możliwości jak umieszczenie anteny na balkonie ; przy n-platwormie z dekoderem 250GB. Mam nadzieję , że nie bedziecie się gniewać za ten widok ( postaram się o to, aby była jak najmniej widoczna ). Pozdrawiam. J.D. Odpowiedz Link Zgłoś
jaonna Re: antena satelitarna 12.12.06, 16:42 ja moze po tych dlugich dyskusjach nt anteny zbiorczej zadam glupie pytanie, ale nie do konca rozumiem ten system: zeby sie podlaczyc do zbiorczej satelitarnej co trzeba zrobic? tylko telewizor i kabel czy cos jeszcze trzeba miec? z tego co dotad rozumialam, to jesli wloze kabel antenowy do gniazdka to bede miala tylko kilka podstawowych programow, typu TVP1 czy Polsat?? ale moze to jest jakos inaczej? bede wdzieczna za wyjasnienie - poki co nie nabylam jeszcze telewizora i sie zastanawiam, czy przy jego kupnie musze zwrocic na cos szczegolna uwage. pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
port29 Re: antena satelitarna 13.12.06, 10:57 W naszych mieszkaniach powinny być dwa rodzaje gniazd RTV. 1.z dwoma wejściami (r,tv), 2.z trzema wejściami (r,tv, sat) ad.1. Jeżeli podpiszemy umowę z "kablówką" (w naszym przypadku Aster) to w tym gniazdku będzie tylko tv kablowa, ew. radio też z kablówki. ad.2. w wejściu tv, mamy chyba 7 polskich kanałów (1,2,wot,polsat,tvn,tv4,puls) i tu wystarczy tylko podłączyć telewizor do gniazda i działa. Aby odbierać programy z wejścia opisanego "sat", musimy podłączyć cyfrowy tuner satelitarny. Może to być tzw. tuner FTA (free to air), dzięki, któremu można oglądać przez satelitę programy niekodowane (z polskich są chyba tvp kultura, tv polonia, polsat 2, puls, jakieś tv shopy i mnóstwo programów obcojęzycznych. Tuner FTA to jednorazowy koszt od ok. 160 zł. Inną możliwością odbioru tv sat, jest podpisanie umowy z którąś z platform telewizji satelitarnej (Cyfra+,Polsat Cyfrowy,oraz N). Oni z reguły sprzedają własne tunery/dekodery+karta abonencka. Tutaj ilość programów zależy od oferty programowej platformy i wykupionego abonamentu. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jaonna Re: antena satelitarna 13.12.06, 14:09 Dziekuje bardzo W koncu to zrozumialam - musze sprawdzic jakie mam gniazdka pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jarekd5 Re: antena satelitarna 13.12.06, 16:36 Właśnie podłączyłem Cyfrowy Polsat , odbiera bardzo dobrze. J.D. Odpowiedz Link Zgłoś
ela1_1 Re: antena satelitarna 20.12.06, 09:23 dzien dobry, znalazlam wlasnie link na temat platformy N: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69806,3804107.html?nltxx=849684&nltdt=2006-12-20-04-05 Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś
shmoo Re: antena satelitarna 21.02.07, 22:49 Wracam do tematu. Bardzo proszę o informację jak działa wspólna antena satelitarna? Czy ktoś ma może Cyfrę Plus w domu? Czy antena odbiera programy z Astry czy z HotBirda? Czy ktoś z Państwa mógłby mi powiedzieć czy dobrze odbierają kanały: TVE (hiszpański) i RTPi (portugalski)? Czy istnieje możliwość zainstalowania własnej anteny, na balkonie? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam, Shmoo Odpowiedz Link Zgłoś
compiter Re: antena satelitarna 22.02.07, 20:53 Korzystam z Nki (HotBird). Jest kiepsko - siła sygnału spora, ale jakość sygnału na poziomie 60% i stopa błędów (BER) na tyle duża (ok 2,5E-2) że się nie da oglądać. Jakiś czas temu było sporo lepiej. Rozglądam się za talerzem za oknem... Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
shmoo Re: antena satelitarna 22.02.07, 23:01 Dziękuję za informację. Czy regulaminie jest coś o zakazie posiadania własnej anteny? Odpowiedz Link Zgłoś
port29 Re: antena satelitarna 26.02.07, 09:17 Tuner FTA i Cyfra+ działają bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
compiter Re: antena satelitarna 25.02.07, 23:39 O jaki regulamin pytasz? Jeśli o regulamin operatora platformy cyfrowej, to nie ma przeciwskazań. Jeśli o regulamin budynku czy Spółdzielni, to ni wiem - pewnie są jakieś ale. Z mojego punktu widzenia infrastruktura budynku nie zapewnia parametrów sygnału niezbędnych do poprawnej pracy, więc czeka mnie takie umieszczenie anteny, aby nie mieć wojny z administracją (oczywiście po wcześniejszym kontakcie z nią). Odpowiedz Link Zgłoś