Dodaj do ulubionych

Dworzec Centralny

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.01, 23:09
Uważam, że dworzec centralny tak wrósł w Warszawę jak pałac kultury z wiązku z
tym nie powinno się go burzyć, żeby postawić w tym miejscu coś nowego (nie
znaczy, że ładniejszego). Centralnemu wystarczy gruntownynremont i będzie OK!
Obserwuj wątek
    • eela Re: Dworzec Centralny 19.11.01, 08:57
      Jak to miło, ze wrocławskim cos się w Warszawie podoba :-))
      • Gość: Maruś Re: Dworzec Centralny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.01, 20:17
        eela napisał(a):

> Jak to miło, ze wrocławskim cos się w Warszawie podoba :-))

Dlaczego sądzisz, że jestem z Wrocławia???????????????????????????

• eela Re: Dworzec Centralny 20.11.01, 13:59
          Sądziłam po domenie, ale byc moze, ze się pomyliłam. Chcesz powiedziec, ze
          pojechałeś do Wrocka, zeby wystukac tego posta?
    • Gość: rafik Re: Dworzec Centralny IP: *.*.*.* 20.11.01, 10:06
      Gość portalu: Maruś napisał(a):

> Uważam, że dworzec centralny tak wrósł w Warszawę jak pałac kultury z wiązku z
      > tym nie powinno się go burzyć, żeby postawić w tym miejscu coś nowego (nie
      > znaczy, że ładniejszego). Centralnemu wystarczy gruntownynremont i będzie OK!

Użyję wulgarnego porównania.

Uważam, że pryszcz, a może nawet czyrak, którego masz na czole od 4 miesięcy, tak
      bardzo wkomponował się w Twoją twarz, że nie należy się jego pozbywać, wystarczy
      go tylko troche przypudrować.
      Albo
      Uważam, że sterta gnoju, która leży przed oborą, tak wrosła w krajobraz
      przyoborowy, że nie należy jej usuwać, wystarczy np. obsypać ją świeżo ściętym
      mleczem.

Mój drogi, moim zdaniem, fakt że coś istnieje od dawna, nie znaczy że jest dobre
      i nie należy nigdy już nic zmianiać.
      Na tym polega rozwój, że czasem niszczy się rzeczy złe, i brzydkie, i
      niepraktycznie, i nieadekwatne do okolicy, aby mogło powstać coś co będzie lepsze.
      Moim zdaniem Dworzec Cemntralny przynosi Warszawie wstyd i jest niezbyt chlubną
      wizytówką dla miasta, poza tym cała hala która znajduje się nad ziemią jest
      prawie wcale nie wykorzystywana, no bo nie można nazwać kilku kas
      wykorzystywaniem hali.
      (z tym rozwojem to może troche przesadziłem, ale tylko troche)

Pozdrawiam gorąco
      • Gość: Mattik Re: Dworzec Centralny IP: *.*.*.* 20.11.01, 11:05
        Mysle, ze nie przesadziles. Ja tez uwazam, ze Centralny powinien byc GRUNTOWNIE
        zmieniony. Teraz to jest wylegarnia syfu, smrodu, narkomani i wszelkiego
        typu "nurkow". Przesiadam sie tam dwa razy dziennie i dwa razy dziennie
        przechodze przez caly labirynt podziemi. Kilka razy zdarzylo mi sie widziec
        turystow z zagranicy (pewnej parze z Angli nie mowiacej po polsku pomagalem
        kupic bilety na pociag do Krakowa - oczywiscie w kasie ani w zab angielskiego),
        ktorzy najpierw okazywali na widok dworca zdziwienie a potem wrecz obrzydzenie
        i czym predzej sie wynosili. To NA PEWNO nie jest dobra wizytowka dla Warszawy
      • Gość: Michał Re: Dworzec Centralny IP: *.ztm.waw.pl 20.11.01, 11:05
        Oczywiście Dworzec Centralny w obecnym stanie przynosi Warszawie straszny
        wstyd. Podobnie jak całej Polsce przynosi wstyd upadająca kolej. Mieszkający na
        Centralnym bezdomni, wszechobecna uryna, przeciekające stropy, kieszonkowcy,
        tandetne boksy handlowe, brudne szyby itd. to wołający o pomstę do nieba
        skandal.

Ale odróżnijmy stan obiektu i to, co się w nim dzieje, od jego formy
        architektonicznej i układu przestrzennego. W czasach komuny kiedy budowano
        przede wszystkim tandetne blokowiska, Dworzec Centralny (tak jak i Rotunda PKO)
        był jednym z nielicznych obiektów z tego okresu o wartościowej architekturze.
        Kiedy powstawał, był jednym z najnowocześniejszych budynków dworcowych w
        Europie. Doceńmy to. W Berlinie Niemcy nie dopuszczają do przebudowy tych
        obiektów z czasów NRD, które uważają za oryginalne i wartościowe, nawet uznają
        je za zabytki (burzą oczywiście na wielką skalę blokowiska).

Moim zdaniem Dworzec Centralny powinien ulec niezbędnej modernizacji i zostać
        dostosowany do współczesnych potrzeb, jednak przy zachowaniu swojej formy
        architektonicznej. Postawienie w miejscu dworca wieżowca np. typu Mariott
        byłoby niepowetowaną stratą dla Warszawy.
        • Gość: rafik Re: Dworzec Centralny IP: *.*.*.* 20.11.01, 11:47
          Gość portalu: Michał napisał(a):

Postawienie w miejscu dworca wieżowca np. typu Mariott
          > byłoby niepowetowaną stratą dla Warszawy.

Eh, jak ja lubię parabole.
          Z tą stratą to jest tak, jakbyś kiedyś jeździł maluchem i bardzo lubił siedzenie
          kierowcy w tym maluchu. Wg Ciebie to byłoby najlepsze maluchowe siedzenie
          kierowcy, jakie kiedykolwiek zrobiono.
          Ale pewnego dnia stwierdzasz, że maluch to jednak w dzisiejszych czasach nie jest
          już samochód, przecież nie pojedziesz maluchem na spotkanie biznesowe, poza tym
          portfel troche zasobniejszy. Decydujesz że kupisz sobie Volvo.
          No i pojawia się problem ulubionego siedzenia.
          Czy byłaby to "niepowetowana" strata?
          A może zamienisz nowe siedzenie kierowcy w Volvo, na wyjątkowe siedzenie kierowcy
          z malucha, no niech będzie, obijesz to siedzenie nową skórą, żeby lepiej się
          prezentrowało.

Tak nie zrobisz, stwierdzisz, że trudno, przebolejesz maluchowe siedzenie.
          Bo Volvo to nie ta klasa co maluch.

Jeśli Warszawa chce kiedyś stanąć w szeregach nowoczesnych miast i stolic
          europejskich, to musi ponosić takie "straty". Nie jest to już maluch, czy stolica
          kraju demoludów, mamy troszkę większe aspiracje.

Jeśli tylko takie straty byśmy ponosili, jak pozbawienie Nas Dworca Centralnego w
          obecnym kształcie, to dumny byłbym z tego.

Pozdrawiam

• sloggi Re: Dworzec Centralny 20.11.01, 20:01
        Artemiusz Romanowicz, który ten dworzec zaprojektował - padłby na zawał po
        przeczytaniu tego postu.
        • Gość: Mar Artemiusz... IP: 213.25.197.* 07.12.01, 09:03
          sloggi napisał(a):

> Artemiusz Romanowicz, który ten dworzec zaprojektował - padłby na zawał po
          > przeczytaniu tego postu.

Ja tam rasista nie jestem, ale nazwisko zdradza korzenie białoruskie lub
          ukraińskie. Stmtąd rzadko kiedy coś dobrego przyszło...
    • Gość: rafik Re: Dworzec Centralny IP: *.*.*.* 20.11.01, 11:31

> Uważam, że dworzec centralny tak wrósł w Warszawę jak pałac kultury z wiązku z

Użyję wulgarnego porównania.

Uważam, że pryszcz, a może nawet czyrak, którego masz na czole od 4 miesięcy, tak
      bardzo wkomponował się w Twoją twarz, że nie należy się jego pozbywać, wystarczy
      go tylko troche przypudrować.
      Albo
      Uważam, że sterta gnoju, która leży przed oborą, tak wrosła w krajobraz
      przyoborowy, że nie należy jej usuwać, wystarczy np. obsypać ją świeżo ściętym
      mleczem.

Mój drogi, moim zdaniem, fakt że coś istnieje od dawna, nie znaczy że jest dobre
      i nie należy nigdy już nic zmianiać.
      Na tym polega rozwój, że czasem niszczy się rzeczy złe, i brzydkie, i
      niepraktycznie, i nieadekwatne do okolicy, aby mogło powstać coś co będzie lepsze.
      Moim zdaniem Dworzec Cemntralny przynosi Warszawie wstyd i jest niezbyt chlubną
      wizytówką dla miasta, poza tym cała hala która znajduje się nad ziemią jest
      prawie wcale nie wykorzystywana, no bo nie można nazwać kilku kas
      wykorzystywaniem hali.
      (z tym rozwojem to może troche przesadziłem, ale tylko troche)

Pozdrawiam gorąco
    • Gość: Janka Re: Dworzec Centralny IP: 212.45.227.* 20.11.01, 12:40
      Ja pracuje w Marriocie, a czesto mam spotkania w Warsaw Financial Center,
      dystans troche krotki zeby brac taksowke, ten 5 minutowy spacer przez podziemia
      dworca to sa przezycia nie z tej ziemi (no nie daj Boze jak jest juz ciemno,
      naprawde ide z dusza na ramieniu). No ale kurcze nie ma mozliwosci nie
      przechodzic przez ten syf.

Bardzo mi wstyd jak ide z moimi kolegami z innych krajow, oni udaja ze nic nie
      widza bo sa grzeczni i mili, ale ja jestem potwornie wsciekla, zazenowana i
      bezsilna w srodku. To nie jest gdzies na prowincji gdzie takie folklory mozemy
      zatrzymac dla pamieci tamtych czasow, to jest samo centrum stolicy 40
      milionowego Panstwa, to cos powinno przestac istniec !
      • eela Re: Dworzec Centralny 20.11.01, 15:04
        Gość portalu: Janka napisał(a):

> Ja pracuje w Marriocie, a czesto mam spotkania w Warsaw Financial Center,
        > dystans troche krotki zeby brac taksowke, ten 5 minutowy spacer przez podziemia
        >
        > dworca to sa przezycia nie z tej ziemi (no nie daj Boze jak jest juz ciemno,
        > naprawde ide z dusza na ramieniu). No ale kurcze nie ma mozliwosci nie
        > przechodzic przez ten syf.

Nie przesadzaj. Ja często wieczorem tamtędy przechodzę i nie zauwazyłam, zeby
        było niebezpieczniej niż gdzie indziej.

>
        > Bardzo mi wstyd jak ide z moimi kolegami z innych krajow, oni udaja ze nic nie
        > widza bo sa grzeczni i mili, ale ja jestem potwornie wsciekla, zazenowana i
        > bezsilna w srodku. To nie jest gdzies na prowincji gdzie takie folklory mozemy
        > zatrzymac dla pamieci tamtych czasow, to jest samo centrum stolicy 40
        > milionowego Panstwa, to cos powinno przestac istniec !

Pewnie nie zdarzyło Ci się byc na dworcu kolejowym poza Polską, ze piszesz takie
        słowa. Zapewniam cię, ze i w Rzymie i Berlinie jest podobnie, jak równiez w
        Madrycie. Wszedzie w takich miejscach sa menele. No, w Madrycie jest na dworcu
        piekna zieleń, jedyna różnica

• Gość: rafik Re: Dworzec Centralny IP: *.*.*.* 20.11.01, 15:44
          eela napisał(a):

> Nie przesadzaj. Ja często wieczorem tamtędy przechodzę i nie zauwazyłam, zeby
          > było niebezpieczniej niż gdzie indziej.

O ile w dyskusji o lubieniu dworca, albo nie, nie będę autorytarnie przekonywał
          do swojej racji, każdy ma wszak inny gust, to tutaj zagrzmie.
          Kobieto nie wiesz co mówisz.
          Rejon Dworca Centralnego jest jednym z niebezpieczniejszych rejonów w Warszawie.
          I nie mówię tego z zasłyszanych opinii, to czysta autopsja.
          Zostałem trzykrotnie bezczelnie okradziony właśnie tutaj.
          Więc nie gadaj bzdur, że gdzie indziej też mógłbym zostać napadnięty i innych
          tego typu zasłyszanych opinii, czy też pseudointelektualnych wywodów.
          W rejon dworca ciągną, szczególnie zimą, brygady cwaniaków, którzy szukają
          szczęscia wśród turystów i tubylców przemieszczających się tamtędy.
          To jeden z najniebezpieczniejszych rejonów w mieści.
    • Gość: vinc Re: Dworzec Centralny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.11.01, 13:14
      na szczęście niedługo przestanie istnieć a na jego miejscu powstanie nowoczesny
      dworzec na światowym poziomie
      • Gość: Grzegorz Re: Dworzec Centralny IP: 10.129.128.* 20.11.01, 21:30
        Gość portalu: vinc napisał(a): min:

> na szczęście niedługo przestanie istnieć a na jego miejscu powstanie nowoczesny
        dworzec na światowym poziomie

Ciekawy jestem co napędza ten twój naiwny optymizm - bo chyba nie tran ? Na
        jakiej podstawie piszesz takie rzeczy i po co - żeby sobie poprawic humor, czy
        innym ? Czy nie pamiętasz co rok temu zrobiły PKP z przetargiem na doradcę
        przekształcenie i modernizację tego rejonu ( w tym DC) - unieważniła go po
        wybraniu jako najlepszej oferty amerykańskiego Tishmana (który nota bene podobno
        wycofuje się z Polski bo w Krakowie też sie podobno ostatecznie nie dogadał z
        kolejarzami, pocztowcami, pekesiarzami, magistrackimi i innymi zwolennikami tego
        bałaganu który tam z zapałem godnym lepszej sprawy pielęgnują od 50 lat). Do tego
        PKP przegrały ostatecznie spór o grunty wzdłuż Al. Jer. na wschód od DC na rzecz
        Gminy Centru - pisało o tym ostatnio ŻW, a między innymi z obrotu tymi gruntami
        PKP planowały opłacić modernizacje DC... no i co ty na to, vinc ? Kto i kiedy
        zbuduje na miejscu DC ten twój nowy dworzec na światowym poziomie ?
        Grzegorz

• eela Re: Dworzec Centralny 20.11.01, 14:00
      Mnie się bryła centralnego podoba, trzeba go tylko umyć i wyrzucic meneli
      • Gość: Michał Re: Dworzec Centralny IP: *.ztm.waw.pl 20.11.01, 14:42
        Zgadzam się z EElą.

Gdyby tak rozumować jak autorzy kilku poprzednich wypowiedzi, to trzeba by w
        Warszawie wyburzyć Stare Miasto, pałace na Krakowskim Przedmiesciu, Łazienki i
        Wilanów, bo już się przeżyły i są nie z tej epoki. To już nie maluchy, a wozy
        konne.
        I na ich miejscu wybudować szklano - betonowe biurowce.

Każdy kraj zachodnioeuropejski umie dbać o to co posiada i to świadczy o
        kulturze mieszkańców tych krajów. Tylko prostak, głupiec i wandal chce niszczyć
        wszystko co popadnie, nie bardzo nawet zdając sobie sprawę z tego co niszczy.
        • eela Re: Dworzec Centralny 20.11.01, 14:58
          Cieszę się, ze się zgadzamy. Ciekawa jestem, czy któryś z przeciwników obecnego
          dworca był w Budapeszcie na Dworcu Keleti?
        • Gość: rafik Re: Dworzec Centralny IP: *.*.*.* 20.11.01, 15:57

> Zgadzam się z EElą.
          >
          > Gdyby tak rozumować jak autorzy kilku poprzednich wypowiedzi, to trzeba by w
          > Warszawie wyburzyć Stare Miasto, pałace na Krakowskim Przedmiesciu, Łazienki i
          > Wilanów, bo już się przeżyły i są nie z tej epoki. To już nie maluchy, a wozy
          > konne.
          > I na ich miejscu wybudować szklano - betonowe biurowce.

Chłopie, czy Ty się dobrze czujesz?
          Porównywać Łazienki, Wilanów z Dworcem Centrlnym to świętokradztwo.
          Naprawde nie wszystko co powstanie i ciągnąc Twój, trochę koślawy styl
          rozumowania, "i wtopi się w krajobraz", ma automatycznie wartość kulturową, czy
          chciażby estetyczną.
          Może dane Nam będzie posłuchać opinii jakiegoś historykasz sztuki, i jego opinii
          na temat porównań w stylu, jaki tu prezentujesz.

Porównujesz solidny i estetycznie wykonany dom z komórką na węgiel. Owa komórka
          ma po pierwsze spełniać swoje zadania i być miejscem na przechowywanie materiału
          opałowego, nie znaczy to jednak że ta oto komórka jest nienaruszalna.
          Naprawdę sam fakt, że ktoś kiedyś coś zbudował, nie oznacza że to coś już staje
          się zabytkiem, albo chociaż potencjalnym zabytkiem i nigdy nie będzie można tego
          zmienić, zburzyć, przebudować.

A swoją drogą, czy wiesz chociaż jak miałby wyglądać ów nowy DC?
          Nie powiesz chyba że krytykujesz coś, czego nawet nie widziałeś?
          To byłoby już totalną abstrakcją.

Pozdrawiam
          • Gość: Michał Re: Dworzec Centralny IP: *.ztm.waw.pl 20.11.01, 17:05
            Nowego projektu Dworca Centralnego to jeszcze nikt nie widział, bo go po prostu
            nie ma. W kazdym razie nie zapadły jeszcze żadne wiążące decyzje w tej sprawie.

Moja poprzednia kwestia była trochę przewrotna. Niemniej jednak niby dlaczego
            obiektami cennymi i godnymi zachowania mają być tylko te XVII- i XVIII-wieczne,
            a to co powstało w II połowie XX wieku to już samo dno ? Właśnie pozytywna
            opinia o architekturze Dworca Centralnego pochodzi z kręgów historyków sztuki.
            A poza tym - o ile Łazienek i Wilanowa nikt chyba nie będzie przebudowywać, to
            - jak wspomniałem - Dworzec Centralny trzeba zmodernizować i dostosować do
            współczenych potrzeb, ale z umiarem i kulturą w stosunku do jego obecnej formy
            architektonicznej i autora jego projektu.
            • Gość: Ewa Re: Dworzec Centralny IP: 217.153.32.* 18.01.02, 13:07
              Michał zgadzam się z tobą. Przecież w historii architektury słyszeliśmy o kiczu
              i brzydocie. Błędnie przyjęło się, że to, co stare, antyczne jest piękne i
              drogocenne. Pewnie, ma wartość pamiątkową, ale niekoniecznie estetyczną. Jeśli
              budowla ma pełniać funkcję użytkową i być dostosowana do aktualnych czasów i
              potrzeb należy ją zmodyfikować i przystosować. Uważam, że burzenie byłoby
              niewskazane, ale kto wie, jak wygląda porównanie kosztów całkowitego
              unicestwienia i stworzenia nowego dworca z modernizacją starego. Nie bądźmy
              tacy radykalni i rozemocjonowani. Poprostu myślmy i zastanawiajmy się. Ewa
    • Gość: Janka Re: Dworzec Centralny IP: 212.45.227.* 20.11.01, 17:21
      Ale czy to sie da ? To nie chodzi tylko o bryle, to raczej chodzi o caly
      system zwiazany z takim obiektem, system komunikacji wewnetrznej, logistyke
      transportu do dworca, parkingi, zaplecze uslugowo-gastronomiczno-handlowego
      bla, bla bla a to wszystko jest (bo wtedy bylo planowane) z epoki socjalizmu
      realnego i niekoniecznie jest wygodne i stawiajace na maksymalna satysfakcje
      klientow (no bo wtedy to chyba nie bylo istotne). To co mamy dzis to
      zaadaptowanie czegos nieprzystajacego do obecnych standardow do wymogow
      brutalnego kapitalizmu (te budy, szczeki i inne stoliki z pumeksem oraz niby
      reklamy krzykliwe i bez gustu) efekt jest raczej zalosny juz chyba za Gierka to
      lepiej wygladalo (nie pamietam ale widzialam na Czterdziestolatku),
      monumentalnie i smutno ale w jakims stylu.
    • Gość: niunia Re: Dworzec Centralny IP: *.opole.dialup.inetia.pl 20.11.01, 18:29
      i przy okazji te chamidła kasjerki /PKP/ powymieniać,
      • gil Re: Dworzec Centralny 22.11.01, 00:51
        rafik chrzani glupoty jak potluczony. a lazienki - sa bardziej zaniedbane od
        dworca. a sam dworzec nalezy, podobnie jak pekin, ucynic zabytkiem. trzeba
        czasem szacunku troche dla przeszlosci. zobaczcie ile szkaradnych rzeczy
        wybudowano w przezszlosci, ktore sa teraz podziwianymi zabytkami...
        • Gość: Michał Re: Dworzec Centralny IP: *.ztm.waw.pl 22.11.01, 08:57
          Gil bardzo mądrze pisze !
          Te naprawdę cenne XX-wieczne obiekty powinny być chronione jak zabytki -
          własnie Pekin, pl. Konstytucji, Centralny, Rotunda, Ministerstwo Rolnictwa.
          Oczywiście pewne modernizacje i dostosowywanie do współczesnych potrzeb należy
          dopuścić, ale w granicach rozsądku.
          • Gość: rafik Re: Dworzec Centralny IP: *.*.*.* 22.11.01, 12:05
            Aż przykro czytać, jakie głupoty mogą rodzić się w ciasnych umysłach
            niektórzych komentatorów.
            A może zaczniemy szczęki pod pałacem podnosić do rangi zabytku?
            Napewno znajdą się zwolennicy takiego rozwiązania.
            Mam nadzieję że decydenci będą mieli inne zdanie, niż grono szanownych
            komentatorów zachowawczych.
            • eela Re: Dworzec Centralny 22.11.01, 17:00
              Gość portalu: rafik napisał(a):

> Aż przykro czytać, jakie głupoty mogą rodzić się w ciasnych umysłach
              > niektórzych komentatorów.

Dlaczego ciasnych? dzielisz opinie na własne i błędne?

• Gość: fima Re: Dworzec Centralny -tutaj będzie San Francisco. IP: *.tele2.pl 08.12.01, 19:09

> Te naprawdę cenne XX-wieczne obiekty powinny być chronione jak zabytki -
            > własnie Pekin, pl. Konstytucji, Centralny, Rotunda, Ministerstwo Rolnictwa.

Oczywiście, jeszcze nie zabytki ale najwartościowsze z nich, najbardziej
            reprezentatywne dla swojej epoki i wciąż funkcjonalne muszą pozostać jako żywy
            wykład historii architektury. Niszczenie tych niewielu wartosciowych jak DC czy
            cała strona wschodnia to wymazywanie świadectw, że i w realnym socjalizmie
            jednostki umiały projektować coś porządnego jak na swoje nędzne czasy. To chcą
            wyburzać albo przebudowywać a nie wstrętne zbiorowiska tysięcy bloków?
            Zresztą nie trzeba kwalifikować czegokolwiek jako zabytku aby dbać o zachowanie
            go dla potomnych. Wystarczy uznać jego wartość pamiątkową. Tyle już małodusznie
            poniszczono w Wwie że można by się już trochę opamiętać.
            Cóż, stale napływa świeża ludność i wszystko jej tu dziwne: a po co to, a na co,
            dziwna chłopu wątroba jak mawiał Kisiel. Tutaj bedzie San Francisko, budowlanke
            znam...
    • Gość: adam81 Re: Dworzec Centralny IP: *.sggw.waw.pl 22.11.01, 13:50
      Moim skromnym zdaniem dużo ważniejsze od względów estestycznych są względy bezpieczeństwa.
      Co z tego, że zniknie z powierzchni ziemi bryła DC jeśli pod spodem zostaną jego "mieszkańcy" (nie tylko menele,
      ale głównie bandyci).
      • Gość: rafik Re: Dworzec Centralny IP: *.*.*.* 22.11.01, 16:05
        Gość portalu: adam81 napisał(a):

> Moim skromnym zdaniem dużo ważniejsze od względów estestycznych są względy bezp
        > ieczeństwa.
        > Co z tego, że zniknie z powierzchni ziemi bryła DC jeśli pod spodem zostaną jeg
        > o "mieszkańcy" (nie tylko menele,
        > ale głównie bandyci).

W sumie można się zgodzić.
        proponuje dać wagę 0.6 dal bezpieczeństwa i funkcjonalności,
        a 0,4 dla estetyki.

Pozdrawiam

• Gość: fima Re: Dworzec Centralny IP: *.tele2.pl 22.11.01, 13:50
      Nie ma ŻADNEGO racjonalnego uzasadnienia burzenia Dworca Centralnego i
      stawiania nowego. Uzasadnieniem prawie wszystkich zwolenników tego pomysłu jest
      wskazywanie na brud budynku, wałęsających się narkomanów i grasujących złodziei.
      Brudu, narkomanów i złodziei NIE USUWA SIĘ PRZECIEŻ STAWIANIEM NOWEGO BUDYNKU!
      - za ciężkie pieniądze. Ludzie, od tego jest kubeł wody ze szmatą i sprawna
      służba porządkowa a nie nowa architektura! Nowy obiekt przy takich flejtuchach
      jak PKP (jak wyglądają wagony pasażerskie lub zarośnięte chwastami perony na
      Wschodnim?) natychmiast wróciłby do tego samego stanu przy którym żądacie
      zbudowania nowego obiektu! Złodziejstwo, brud i narkomani to powód dla którego
      zburzyć np. Stare Miasto?
      Argumentem nie jest wiek Dworca. Rzymska Stazione Termini jest dużo starsza,
      ale jest pokazywana we wszystkich podręcznikach architektury jako wybitne
      dzieło architektoniczne. Tam dokonano ostatnio przebudów, ale wyłacznie
      poprawiających funkcjonalność i JEST CZYSTO! Grasują tam bandy Cyganów -
      pardon, Romów - sam doświadczyłem ich agresywności, ale nikt przy zdrowych
      zmysłach nie wzywa w Rzymie do budowy z tego powodu całego nowego dworca.
      Przy zachowaniu wszelkich proporcji między sztuką włoską i polską warszawski
      Dworzec Centralny jest wybitnym dziełem architektury i świadectwem, że nawet w
      czasach normatywów budownictwa PRLowskiego byli architekci którzy umieli
      tworzyć na poziomie światowym.
      Szata zewnętrzna Dworca jest doskonała i gdyby elewacje były nie były brudne to
      można by sądzić że powstał niedawno. Funkcjonalnie też jest bez zarzutu i widać
      że mądrze był projektowany na wyrost - choć nie zrealizowano gotowych do
      realizacji w każdej chwili krytych pasaży nad Alejami do skrzypczakowskich
      wieżowców. Wysoka hala, która tak dziwi niektórych, musi być w miejscu gdzie
      gromadzi się wielka liczba osób i gdzie na ścianach musi być eksponowana duża
      ilość informacji.
      A więc szmata w garść i nie ulegać namowom deweloperów szukających zleceń.
      • Gość: rafik Re: Dworzec Centralny IP: *.*.*.* 22.11.01, 16:04
        Gość portalu: fima napisał(a):

warszawski
        > Dworzec Centralny jest wybitnym dziełem architektury i świadectwem, że nawet w
        > czasach normatywów budownictwa PRLowskiego byli architekci którzy umieli
        > tworzyć na poziomie światowym.
        > Szata zewnętrzna Dworca jest doskonała i gdyby elewacje były nie były brudne to
        >
        > można by sądzić że powstał niedawno. Funkcjonalnie też jest bez zarzutu i widać
        >
        > że mądrze był projektowany na wyrost

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

ale się uśmiałem.
        dzięki za dawkę dobrego humoru.

HAHAHAHAHAHA
        • Gość: vinc Re: Dworzec Centralny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 16:15
          widzisz Rafik jak przymuły z innych miast sie udzielaja hahaha dworzec zostanie
          zburzony a na jego miejsce powstanie nowoczesny, dotyczy to także podzemii,
          ogólnie wszystkiego, Warszawa zasługuje na nowoczesny dworzec, władze chcą to
          zrobić jak najszybciej, PKP zapowiada że niedługo ogłosi przetarg i w ciągu
          góra 3 lat rozpocznie sie budowa nowego
          • eela Re: Dworzec Centralny 22.11.01, 17:04
            Gość portalu: vinc napisał(a):

> widzisz Rafik jak przymuły z innych miast sie udzielaja

Ej, vinc, nie tylko z innych miast, przede wszystkim z Warszawy

hahaha dworzec zostanie
            >
            > zburzony a na jego miejsce powstanie nowoczesny, dotyczy to także podzemii,
            > ogólnie wszystkiego, Warszawa zasługuje na nowoczesny dworzec, władze chcą to
            > zrobić jak najszybciej, PKP zapowiada że niedługo ogłosi przetarg i w ciągu
            > góra 3 lat rozpocznie sie budowa nowego

czekaj tatka latka, bankrut chce budowac, poprawiles mi humor w tym ponurym dniu
          • Gość: Grzegorz Dworzec Centralny a vinc IP: 10.129.128.* 22.11.01, 23:20

> Warszawa zasługuje na nowoczesny dworzec, władze chcą to
            > zrobić jak najszybciej, PKP zapowiada że niedługo ogłosi przetarg i w ciągu
            > góra 3 lat rozpocznie sie budowa nowego

czy ty vinc jesteś naprawde taki głupi jak to wynika z twoich postów czy tylko
            udajesz głupiego, żeby prowokowac takie odpowiedzi jak moja ?
            Jakie władze chcą to zrobić jak najszybciej ? władze państwa czy Warszawy? a
            czytasz ty chłopie gazety ? czy słyszałeś coś o problemach państwa i miasta ?
            a może władze PKP ? tego bankruta które ma zestawienia niezapłaconych długów
            dłuższe niż długość linii kolejowych w Polsce ? władze kolei, które wkrótce
            zostaną z hukiem wy...ne przez nowy rząd, zreszta po to, żeby je zastapiły
            dokładnie takie same, tylko nie "z prawej" a "z lewej" strony sceny politycznej ?
            Czy ty wiesz kto może zorganizować przetarg na budowę ? tylko ten co ma
            pieniądze,że by zapłacić za budowę temu co wygra ten przetarg. Czy teraz już
            chociaż troche kapujesz o co w tym wszystkim chodzi, czy nadal będziesz rżnął
            głupa ?
            Grzegorz

• Gość: Janka Re: Dworzec Centralny IP: 212.45.227.* 22.11.01, 16:22
        No nie !!! funkcjonalny to on nie jest. Od podjechania taksowka, zaparkowania
        przez kupowanie biletow, mozliwosc otrzymania informacji, sposobu poruszania
        sie z bagazem, bezpieczenstwa a juz nie daj Boze zjedzenia lub wypicia czegos w
        miare znosnych warunkach itp, itd Nie wiem jak to jest ze standardami ochrony
        pozarowej i tym podobnej ale tak jak patrze na estetyke to i tu mam watpliwosci
        czy jakby cos sie zaczelo dziac to daloby sie sprawnie zorganizowac ewakuacje,
        jak nie mozna wziac tej przyslowiowej szmaty to co tu myslec o innych
        rzeczach. Ale nie wiem, moze jest to pod tym wzgledemn najbezpieczniejszy
        obiekt swiata tylko tak wyglada jakos nieszczegolnie (no jak to zazwyczaj
        zabytki ...). A tak apropos czemu nie zostawiono starego lotniska,to chyba tez
        byl niezly kawalek architektury, chyba nawet jakies bardzo nowatorskie
        rozwiazanie sufitu tam bylo ??? Czy komus dzis zal tego zabytku ???
        • Gość: vinc Re: zburzyć !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 16:26
          heh zburzyć jak najszybciej !!!!!!
        • eela Re: Dworzec Centralny/do Janki 22.11.01, 17:07
          Czy Ty tam podjeżdzałaś kiedykolwiek taksówką? Przecież z górnego parkingu jest
          wejscie prosto do hali biletowej. A wybudowanie nowego dworca nie będzie miało
          zadnego wpływu na czystość. Nowy tez się wkrótce ubrudzi i co wtedy
          zaproponujesz: budowe nastepnego dworca?
        • Gość: rafik Re: Dworzec Centralny IP: *.*.*.* 22.11.01, 17:22
          Brawo!!!
          Bardzo dobry przykład z lotniskiem.
          Tak trzymać.
          Jak dobrze że są jeszcze rozsądnie myślący ludzie.

Pozdrawiam Jankę i Vinca
          • Gość: Mirek Re: Dworzec Centralny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.01, 23:57
            Gierek teraz chyba się w grobie przewraca.
          • Gość: Amar Re: Dworzec Centralny- Wrocław Główny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.01, 00:04
            Jest rzeczą oczywistą, że warszawski dworzec choć kiedyś nowoczesny jest już
            przestarzałą budą przesiąkniętą smrodem, brudem i wszystkimi najgorsymi
            rzeczami przypominającą gigantyczną budę jakich sporo pod Pałacem Kultury. Jak
            to dobrze, że Wrocław odziedziczył po poprzednich właścicielach miasta piękny
            zabytkowy dworzec, który zachwyca swą architekturą i wyglądem każdego
            przyjezdnego. Niestety tak jak na dworcu w Warszawie, wrocławski dworzec
            również jest zamieszkiwany przez meneli, narkomanów i okolicznych przestępców-
            ale architektura dworców nie decyduje o tym czy mieszkają w nich menele czy
            nie.

Serdeczne pozdrowienia z Wrocławia
            • Gość: Dario Re: Dworzec Centralny- Wrocław Główny IP: *.chello.pl 23.11.01, 00:22
              nowa hala dworcowa, w której będzie znajdował się hotel, wiele restauracji i
              takich tam komercyjnych bzdetów będzie finansowana tylko w części przez PKP !
              A swoją drogą czy to nie dziwne, że bankrut pcha się właśnie w takie
              przedsięwzięcie jak telekomunikacja?
              • Gość: Michał Re: Dworzec Centralny - Wrocław Główny IP: *.ztm.waw.pl 23.11.01, 10:34
                Te głosy o dworcu we Wrocławiu sa trochę na temat, ale trochę nielogiczne.
                Zarówno dworzec główny we Wrocławiu, jak i Dworzec Centralny w Warszawie, mają
                bardzo duże hale i są pełne kieszonkowcow i meneli. Oba dworce należy więc
                wyremontować i oczyscić z menel. Nikt chyba nie myśli o wyburzeniu hali
                dworcowej we Wrocławiu, bo to przecież zabytek. A nie można by tak podobnie
                pomyśleć o hali Dworca Centralnego ? Co prawda to obiekt dużo młodszy i
                oczywiście inny, ale co z tego...
                • Gość: rafik Re: Dworzec Centralny - Wrocław Główny IP: *.*.*.* 23.11.01, 14:30

"ale co z tego..."

Oj Michale drogi,
                  odnoszę wrażanie że zabierasz głos jakby sama kwestia mówienia i udzielania się
                  miała dodać racji Twoim poglądom.
                  Skoro tak "co z tego" (a ja nigdy tak nie twierdzę), to należy właśnie DC
                  postawić nowy.
                  Skoro Tobie tak łatwo przychodzi określenie "co z tego", to widąc nie należy brać
                  Cię na poważnie i traktować Cię jako osobę kompetentną do zabierania głosu w
                  dyskusji.

Pozdrawiam

ps. następnym razem (mowię globalnie) warto pomyśleć zanim się zabierze głos.
                  jednakże nikt i tak nie daje gwarancji, że nawet pomyślenie przyniesie pozytywne
                  efekty.

• Gość: vinc Re: Dworzec Centralny - do Rafika !!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 14:38
                    Jurek i Michał są z Poznania, rozszyfrowałem ich, nie warto z nimi gadać,
                    teraz chyba rozumiesz dlatego tak gadają bo oni by chcieli wszystko jak
                    najgorzej dla naszego miasta
                    ps.znalazłem też wypowiedzi pracownikóe PKP i wszyscy z nich opwiewają za
                    jednym, za zburzeniem Centralnego ze względów nie tyle estetycznych co
                    technicznych i planowany jest dworzec bardzo nowoczesny, było tam też o tym że
                    inne dworce w Warszawie też będę kompletnie przebudowane
          • zegrz Re: Dworzec Centralny 03.12.01, 11:12
            Fakt że jakiś idiota zburzył stary budynek odlotów na okęciu - zamiast
            wkomponować go w nowy, zresztą dużo gorszy - nie musi oznaczać że to samo
            trzeba zrobić z Centralnym.
            Może najpierw zbudujmy dworce tam gdzie ich nie ma a są potrzebne(Zachodni,
            Gdański i Wschodni) a potem dyskutujmy czy trzeba burzyć jedyny dworzec
            kolejowy (dalekobieżny) w Warszawie.
            • Gość: fima Re: Dworzec Centralny - do burzymurków IP: *.tele2.pl 04.12.01, 16:21
              zegrz napisał(a):
              > Może najpierw zbudujmy dworce tam gdzie ich nie ma a są potrzebne(Zachodni,
              > Gdański i Wschodni) a potem dyskutujmy czy trzeba burzyć jedyny dworzec
              > kolejowy (dalekobieżny) w Warszawie.
              --------------------------------------------
              i to jeszcze lepiej wyglądający niż Stazione Termini w Rzymie albo Gare St.
              Lazaire w Paryżu. Tam kierujcie swoje posty, burzymurki kochane, tam ich uczcie
              jak ma wyglądać miasto!
              Na pewno nowy DC nie jest artykułem pierwszej potrzeby w tym biednym wciąż kraju,
              w którego stolicy wciąż pełno bezsensownych, wielohektarowych pustkowi, choćby
              tuż obok znienawidzonego przez Was dworca.
      • Gość: Boom Re: Dworzec Centralny IP: 217.8.191.* 22.01.02, 13:12
        Dworzec Centralny ma być oddany w całości w dzierżawę, więc zarzut zapuszczenia
        brudem nowego budynku to już nie do PKP. Bryła dworca nie przystaje do obecnych
        standardów, a cały obiekt rozsypuje się, bo został wykonany z materiałów
        niskiej jakości. Na dodatek jest niebezpieczny, bo nie ma ochrony przeciw
        pożarowej. Również ogrzewanie nie działa, bo nagrzewnice szlag już ze starości
        trafił (sam widziałem).
    • Gość: bonczek ale czy ? IP: 10.85.101.* 23.11.01, 14:32
      bez względu czy bedzie centralny czy coś nowego na jego miejscu chciałem się spytać czy też będzie tak się z
      brudu kleiło i smierdziało ?
      • Gość: vinc Re: ale czy ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 14:44
        a czy na którejś stacji metra jest brudno czy coś, nie jest czysto i ładnie, to
        będzie nowoczesny dworzec i będzie po części przypominał wielkie centrum
        handlowe z peronami pod ziemią(tak mówiło PKP, inwestorzy i pisało w gazetach),
        zostanie wybudowany przez jakiś duży zach. koncern, a co do czystości to będzie
        tak jak w galeriach handlowych(w środku będzie wielka galeria handlowa)więc ja
        byłeś w Galerii Dominikańskiej to możesz sobie wyobrazić przyszły dwoprzec
        Centralny
        • Gość: Michał elegancki Dworzec Centralny bez rozbiórki IP: *.ztm.waw.pl 23.11.01, 14:54
          I znowu to samo !
          Przecież żeby Dworzec Centralny był czysty i elegancki jak Galeria Dominikańska
          czy stacje metra, to nie trzeba go burzyć. Wystarczy wyremontować i posprzątać.
          A Galeria Dominkańska i stacje metra nie są czyste i eleganckie dlatego że są
          nowe, tylko są właściwie administrowane ! Trzeba po prostu zadbać o Dworzec
          Centralny tak jak o Galerię Dominkańską czy metro !
          Zresztą, jeżeli ten nowy dworzec na miejscu Centralnego będzie administrowany i
          sprzątany tak jak obecnie Centralny, to bardzo szybko będzie wyglądał tak jak
          dziś Centralny ! I co, znowu burzyć ?!
          • Gość: dariok Re: elegancki Dworzec Centralny bez rozbiórki IP: *.chello.pl 23.11.01, 15:00
            o to chodzi, że w nowej hali będą miejsca na luksusowe sklepyi restauracje, a
            ich właścicielom będzie się opłacało trzymać porządek bo do śmierdzącej
            bardachy nikt nie przyjdzie
            dlatego właśnie będzie czysto i będzie wynajęta firma, która to będzie
            sprzątała w koło macieju i posadzka będzie się lśniła jak psu jaja!
            • Gość: Michał Re: elegancki Dworzec Centralny bez rozbiórki IP: *.ztm.waw.pl 23.11.01, 15:26
              Dariok, czy jeżeli nie posprzatasz mieszkania, osiadzie Ci kurz na podłodze, a
              w zlewie będziesz miał nieumyte garnki z wczorajszego obiadu, to co zrobisz ?
              Wysadzisz dom w powietrze i zbudujesz nowy, czy weźmiesz odkurzacz i szmatę ?
          • Gość: vinc Re: elegancki Dworzec Centralny czas rozebrać IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 15:00
            jak powiedzieli w PKP nie pasuje do tego co sie w centrum buduje i będzie
            budować, tak samo władze i tak samo my mieszkańcy twierdzimy, jak Ci sie tak
            podoba to możemy ci go do poznania przewieść
          • eela Re: elegancki Dworzec Centralny bez rozbiórki 23.11.01, 15:19

> I znowu to samo !
            > Przecież żeby Dworzec Centralny był czysty i elegancki jak Galeria Dominikańska
            >
            > czy stacje metra, to nie trzeba go burzyć. Wystarczy wyremontować i posprzątać.
            >
            > A Galeria Dominkańska i stacje metra nie są czyste i eleganckie dlatego że są
            > nowe, tylko są właściwie administrowane ! Trzeba po prostu zadbać o Dworzec
            > Centralny tak jak o Galerię Dominkańską czy metro !
            > Zresztą, jeżeli ten nowy dworzec na miejscu Centralnego będzie administrowany i
            >
            > sprzątany tak jak obecnie Centralny, to bardzo szybko będzie wyglądał tak jak
            > dziś Centralny ! I co, znowu burzyć ?!

Zgadzam się z Toba całkowicie. Ciekawe, za co ten bankrut kolejowy chce budować?
            • Gość: vinc Re: elegancki Dworzec Centralny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 15:24
              to nie PKP będzie budować tylko jakaś duża zach. firma, zostanie zawiązana
              spółka a firma która to wybuduje będzie mieć z tego takie wpływy jak z centr
              handlowych
              • Gość: Michał Re: elegancki Dworzec Centralny IP: *.ztm.waw.pl 23.11.01, 15:31
                ale ta firma będzie budować tak, żeby było jak najtaniej i zeby jak najwięcej
                zarobić, a nie po to żeby warszawski dworzec był ładniejszy
                • agatka_s Re: elegancki Dworzec Centralny 23.11.01, 15:39

> ale ta firma będzie budować tak, żeby było jak najtaniej i zeby jak najwięcej
                  > zarobić, a nie po to żeby warszawski dworzec był ładniejszy

No to chyba demagogia. A może w tym obecnym urzadzić jakieś muzeum skoro to taki
                  zabytek, pomnik itd, a zbudować gdzieś dla ludzi drugi tylko do używania. Już
                  się rozmarzyłam na te świecące jak j..a posadzki...

• Gość: vinc Re: elegancki Dworzec Centralny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 15:43
                  nic podobnego, tak samo jak firma budująca Złote Tarasy nie jest nastawiona
                  tylko na zysk bo równie ważne jest estetyka i to że ma sprzyjać ludziom,gdyby
                  byli nastawieni na zysk to nigdy by z nimi nie chciał rozmawiać, władze PKP
                  powiedzały tak, jak zostanie zaprojektowany to zostanie oceniony, przede
                  wszystkim ma mieć nowoczesny wygląd jak przystało na dworzec w centrum, ktoś
                  kto nastawiłby sie tylko na zysk nie miałby co nawet marzyć o budowie dworca,
                  zresztą tak samo jak na buduje sie dworce na świecie, wygląd jest najważniejsza
                  sprawą, przewidywany koszt nowego dworca to około 250-300 mln$ a już jest kilka
                  firm które będą chciały wybudować dworzec i każda to wielka inwestycja, firmy
                  prześcigają sie projektami i nikt tu nie patrzy na koszty, chodzi o to by ich
                  wybrano, bo dla nich to będzie w przyszłości nie tylko zysk ale i reklama
              • eela Re: elegancki Dworzec Centralny 23.11.01, 16:03

> to nie PKP będzie budować tylko jakaś duża zach. firma, zostanie zawiązana
                > spółka a firma która to wybuduje będzie mieć z tego takie wpływy jak z centr
                > handlowych

Chcesz powiedzieć, że będzie to budowane całkowicie za zagraniczne pieniądze?
                Uważaj, zeby nie było ze sklepami tak jak w Promenadzie. Owszem, sklepy sa, ale
                klientów coś nie widać
                • Gość: vinc Re: elegancki Dworzec Centralny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 16:10
                  będą elaganckie sklepy a co do klientów to kilka centr handlowych sie
                  rozbudowuje dzięki sporym zyskom, klientów jest wiele, centr też ale jak ktoś
                  buduje gdzieś na peryferiach to ich ryzyko
                  • Gość: milo Re: elegancki Dworzec Centralny IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 17:01
                    Myślę że mogę wykazać się pewnym obiektywizmem jako nie - Warszawiak
                    Dworzec Centralny to miesjce moich przesiadek w pociąg do Berlina. I niestety z
                    żalem trzeba przyznać że nie ma żadnego porównania...
                    Najgorzej widać to w chwili powrotu. Dworzec Zoo (o dość złej sławie) to
                    czyste, fajne miejsce z własną Pizzą Hut, McDonaldem i mnóstwem innych stoisk
                    (można tam na przykład kupić gazete wyborczą). Tylko raz spotkałem się tam z
                    jakimś jaskrawym przykładem chamstwa (była to grupka polskich podpitych
                    robotników). Nikomu nie wmówie i nie twierdze że nie ma tam narkomanów,
                    złodziei itp., ale ich tam NIE WIDAĆ. Dworzec tworzy naprawde miłą wizytówke
                    dla swojego miasta. Jeszcze lepiej jest na Berlin Ostbahnhof.
                    Przyjazd na Centralny to szok. Brud i tłok. Ceikawym przykładem pomysłowości
                    architektów jest prawie brak miejsc do siedzenia. Czekanie na dworcu niesie ze
                    sobą posmak adrenaliy. Nauczony doświadczeniem, staram się ani na moment nie
                    puścić plecaka albo torby. Nie ma również jak zagraniczni turyści
                    zdezorientowani całkowicie jak mają dojechać do Krakowa. A ile trzeba się
                    naszukać jakichś toalet- to też surwiwal. Z ulgą wyjeżdżam z Warszawy.
                    Wasze miasto znam pobieżnie ale z tego co spotyka mnie na dworcu, czuje do
                    niego niewielką sympatię, wręcz niechęć. Wokół jest nielepiej. Nigdy nie
                    zapomne jak w poszukiwaniu toalety udałem się w okolice Placu Defilad.
                    Znalazłem jakąś bude z napisem WC (byłem naprade zdesperowany)) z
                    napisem "klucz w kiosu". W kiosku poprosiłem panią o klucz. Ta wydarła się na
                    mnie twierdząc że to toaleta prywatna, i żebyś mi się chamie więcej nie
                    pokazywał tu.
                    To taka dygresja. Zróbcie coś ze swoim dworcem i swoim Centrum. Dlaczego w
                    środku stolicy europejskiego kraju człowiek czuje się jak w Mongoli (bez urazy
                    dla Mongolii). Nie wiem czy samo wymycie coś da. Wątpię by inwestorzy rzucili
                    się na tak wątpliwie piękny bydynek jak DC.

Powodzenia w zmienianiu stolicy
                    • agatka_s Re: elegancki Dworzec Centralny 23.11.01, 17:12
                      No właśnie ! Ten Dworzec jest niefunkcjonalny, nie dla ludzi (bo jak budowano
                      go to nie o ludzi chodziło), nieatrakcyjny (nawet umyty) dla inwestorów z
                      kasą . To jeden wielki horror w centrum stolicy całkiem sporego kraju. Chyba
                      lepiej go zburzyć !!
                      • dariok wygląd nowego DC 23.11.01, 19:27
                        Michał, jeżeli martwisz się o estetykę nowego DC to zajrzyj na stronę sky.s64.pl
                        i sprawdż jak będą wyglądały "złote tarasy" - centrum handlowo usługowe, które
                        powstanie między Złotą i DC.
                        Centralny będzie miał podobną architekturę, a o inwestorów ja bym się nie
                        martwił, stoją w długiej kolejce.
                        Klientów też nie zabraknie, wszyscy będziecie klientami. Jaki inny dworzec w
                        Polsce ma taki "przerób"?
                        Jedyną rzeczą, która może niepokoić to to kto ową kolejkę inwestorów ustawia i
                        kiedy w końcu zapadnie decyzja.
          • Gość: fima Re: elegancki Dworzec Centralny bez rozbiórki IP: *.tele2.pl 30.11.01, 11:05
            Lubię czytać Twoje zdroworozsądkowe wypowiedzi. Zazdroszczę Ci cierpliwości do
            Twoich polemistów. Jeśli nie nudzi Cię czytanie listów zgodnych z Twoją optyką
            to zajrzyj do mojego wcześniejszego postu o DC. Pozdrowienia
            • Gość: Michał Re: elegancki Dworzec Centralny bez rozbiórki IP: *.ztm.waw.pl 30.11.01, 13:03
              I zgadzam się z Twoim poprzednim postem, Fimo.

A co do wspomnianej przez Darioka architektury Złotych Tarasów, to - choć
              elegancka - mi się nie podoba. Jest tak trochę przywieziona w teczce z Las
              Vegas i do Zachodniego Rejonu Centrum Warszawy chyba nie bardzo pasuje.
              Architekturę Dworca Centralnego uważam za wartościowszą, bardziej przemyślaną i
              zdecydowanie lepiej pasującą do kontekstu miejsca. Ale pożyjemy, zobaczymy co
              zbudują i jak to będzie pasowało.
    • nocomment Re: Dworzec Centralny 30.11.01, 15:55

Ja niestety się nie zgodzę. Dworzec centralny należy zburzyć i zbudować w jego
      miejsce nowy, w miarę możliwości najnowocześniejszy w Europie.

• zegrz Re: Dworzec Centralny 03.12.01, 11:28
        A może tak wstrzymamy się z dyskusją do chwili otwarcia nowoczesnego (XXI
        wiek!), wygodnego dla podróżnych, połączonego z galerią handlową dworca,
        którego budowę finansuje kapitał prywatny. Mowa oczywiscie o najnowszym
        warszawskim dworcu kolejowym - Dworcu Wileńskim. Niedługo go otworzą i sami
        zobaczymy jak to wygląda. Projektu jescze nie widziałem ale biorąc pod uwagę
        wielkość centrum handlowego (duże pieniądze) i jego korzystne położenie (róg
        Targowej i Solidarności) musi to być coś wspaniałego. Zobaczmy. Potem zbudujmy
        te dworce których jeszcze w warszawie nie ma (Zachodni, Wschodni, Gdański i
        autobusowy)i zobaczymy może faktycznie warto zburzyc centralny i postawic coś
        nowego?
    • Gość: Krakus Re: Dworzec Centralny IP: *.bci.net.pl 07.12.01, 04:24
      Nie oszukujmy się, Warszawa to jeden wielki socrealistyczny kołchoz.
      Tak więc Dworzec Centralny doskonale pasuje do otoczenia - tchnie od niego
      komuną podobnie jak od Pałacu Kultury i Nauki. Szkoda by było, żeby ten symbol
      komunizmu zniknął, bowiem przyszłe pokolenia będą miały świadectwo tych
      "wspaniałych" czasów. Cóż, żeby to miasto wyglądało w miarę europejsko,
      należało by wymienić 80% budynków. A to może nastąpi za jakieś 500-1000 lat.
    • Gość: Krakus Re: Dworzec Centralny IP: *.bci.net.pl 07.12.01, 04:32
    • Gość: Krakus Re: Dworzec Centralny IP: *.bci.net.pl 07.12.01, 04:32
    • Gość: Krakus Re: Dworzec Centralny IP: *.bci.net.pl 07.12.01, 05:14
      minionej epoki zniknął, bowiem przyszłe pokolenia będą miały świadectwo tych
      Co do tematu (poruszonego w innym miejscu), że Warszawa jest najpiękniejszym
      miastem w Polsce - jest to tak żałosne stwierdzenie że aż szkoda komentować.
      Uważa tak znaczny procent ortodoksyjnych Warszawiaków i może parę procent ludzi
      w Polsce, nie znających się na architekturze. Co do tego, że Warszawa jest jedną
      z najbrzydszych stolic europejskich, podpisuję się obiema rękami. I nie jestem
      w tym momencie uszczypliwy ani złośliwy - taka jest po prostu prawda.
      Ale co tam moje zdanie. Zaraz zakrzyczy mnie tłum Warszawiaków, że opowiadam
      bzdury. Przecież niektórzy mieszkańcy stolicy charakteryzują się megalomanią
      podobną do amerykańskiej. Co by im nie powiedzieć, zawsze Warszawa była, jest i
      będzie najlepsza we wszystkim. Widać to choćby przy inwestycjach - jak Warszawa
      budowała most Świętokrzyski lub zainstalowała kamery do obserwacji ulic to cała
      Polska musiała o tym wiedzieć. Ogólnie podsumowując - nie lubię tego miasta
      i składa się na to wiele czynników, zarówno obiektywnych, jak i subiektywnych.
      Ale cóż, każdy ma prawo do swojego zdania.

w Polsce, nie znających się na architekturze. Co do tego, że Warszawa jest jedną

• Gość: Krakus Re: Dworzec Centralny IP: *.bci.net.pl 07.12.01, 05:15

• Gość: Krakus Re: Dworzec Centralny IP: *.bci.net.pl 07.12.01, 05:16
      Każdy ma prawo do swojego zdania.

• Gość: Jurek Re: Dworzec Centralny IP: 212.162.228.* 07.12.01, 19:50
        A moze by tak jeden raz wystarczylo ?
      • Gość: Grzegorz Re: Dworzec Centralny IP: 10.129.128.* 08.12.01, 19:46
        Gość portalu: Krakus napisał(a): min:

> Nie oszukujmy się, Warszawa to jeden wielki socrealistyczny kołchoz.

Czy wszyskie Krakusy się tak powatarzają ?
        Grzegorz
        • Gość: Cwok Re: Dworzec Centralny IP: 199.71.64.* 08.12.01, 21:26
          Centralnemu potrzeba remont i pozniej bardzo czeste regularne sprzatanie .Potrzebna jest tez bezwzgledna
          firma ochroniarska ktora bedzie bezwzglednie wyrzucac brudnych i smierdzacych ludzi .Mozna zrobic
          zakaz wstepu niektorym na centralny jako ze zaklocaja porzadek swoim wygladem. Tak jest Ameryce .
          W Kanadzie zaden nurek do dworca sie nawet nie zblizy bo juz w drzwiach zostanie zatrzymany .
          Pamietajmy ze w Kanadzie ubikacje sa darmo i wszystko z tym zwiazane .Wystarczy to wykonac i na
          Centralnym bedzie przytulnie.
          Cwok
          • Gość: Pawelek Re: Dworzec Centralny IP: *.54.208.207.ded5.interaccess.com 01.04.02, 19:44
            Forma architektoniczna dworca jest nowoczesna. Bardzo mi sie podoba (czy jest w
            Polsce jakis lepszy budynek dworcowy?) i burzenie go bedzie wielka strata.
            Sadze nawet, ze byl on jedna z najbardziej udanych budowli z lat 70-ych.
            Potrzebny jest tylko generalny remont. Nie oskarzajmy architektow o zjawiska
            spoleczno-ekonomiczne, ktore mozna tam zaobserwowac.To raczej gospodarz dworca
            nie sprawdza sie w dzisiejszych czasach. Nalezy wyrzucic gdzies bezdomnych i
            narkomanow, uporzadkowac budki i szczeki, pozbyc sie reklam, zmienic
            kolorystyke. Dobrze byloby rowniez sprzatac co jakis czas...

Ciekawe, czemu Krakus nas tak nie lubi? Ja osobiscie nic do Krakowa nie mam.
            Dworzec w Krakowie pachnie bardzo podobnie.
    • joaskaw Re: Dworzec Centralny 01.04.02, 20:42
      Mam okazje regularnie podrozowac do i z Warszawy, a na dworzec trafiam przez
      przejscia podziemne. Niedlugo sie wiec przygladam dworcowi z gory.
      Wiem jedno - strasznie smierdzi.
      • Gość: ann.k Re: Dworzec Centralny IP: *.tsmail.pl / 192.168.0.* 08.05.02, 14:57
        klopot w tym, ze ten obiekt jest juz po prostu przesiakniety uryna i innymi
        smrodami; jakies trzy miesiace temu musialam sie na nim zjawic o 6 rano i z
        ogromnym zdziwieniem odkrylam, ze jest sprzatany; ze chodza po nim ekipy z
        mopami i jezdza meleksami, a wszystko ma umyc dworzec; myja nawet przejscie
        miedzy srodmiesciem a centralnym; i szoruja cuchnacym lizolem, ktory w
        porownaniu z reszta smrodow w tym wypadku jest perfuma;
        podsumowujac stwierdzam, ze calosc nadaje sie do wyburzenia (wlacznie z
        peronami) i zbudowania od nowa; a jak juz zbuduja, powinni o niego lepiej
        zadbac; o metro sie dalo, to o centralny nie mozna?!?!?!
    • tassman +Dworzec Centralny+ 02.04.02, 08:27
      Głowa mnie boli jak pomyślę o Dworcu Centralnym....
      Poddaje się -nie wiem co mozna z niego wyczarować....
      Może nie burzyć tylko zamienić na poligon do paintballa;)))??

tassman:)

• Gość: wojtekus Re: +Dworzec Centralny+ IP: *.tnt2.newark.nj.temp.da.uu.net 15.04.02, 03:16
        ZBURZYC DWORZEC CENTRALNY. W miejscu wybudowac 4-6 wiezowcow do 160m. To
        napewno "odswiezy" centrum miasta. Warszawa nie moze wygladac jak wioska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka