04.01.07, 09:46
Czy lokalizacja tej budzącej tak wiele kontrowersji inwestycji jest Waszym
zdaniem dobra czy zła?

Tutaj jest strona przeciwników tej inwestycji:
www.czajka-protest.org/
Obserwuj wątek
    • Gość: Tony Re: "Czajka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 10:49
      Rozumiem, że chodzi o planowaną rozbudwę oczyszczalni i budowę spalarni osadów
      a nie o istniejącą już oczyszczalnię.

Ze względów środowiskowych - dobra
      Ze względów techniczno-inzynieryjnych - dobra
      Ze względów finansowych - dobra
      Ze względów PR - zła
      Ze względów na sprawiedliwe rozłożenie "kosztów" i "zysków" z mieszkania na
      Białołęce w porównaniu z innymi dzielnicami Warszawy - zła

Jesli chodzi o stronę przeciwników, zalecam dużą ostrożność przy czytaniu gdyż
      zawiera ona informacje mało obiektywne żeby nie powiedzieć mylące. Najlepszym
      przykładem jest uporczywe powrównywanie spalarni osadów do spalarni odpadów...
      • kazuyoshi78 Re: "Czajka" 04.01.07, 10:59
        > Jesli chodzi o stronę przeciwników, zalecam dużą ostrożność przy czytaniu
        > gdyż
        > zawiera ona informacje mało obiektywne żeby nie powiedzieć mylące. Najlepszym
        > przykładem jest uporczywe powrównywanie spalarni osadów do spalarni odpadów...

Być może, ale znalazłem tylko stronę przeciwników, strony zwolenników nie
        znalazłem.
        • warzaw_bike_killerz Re: "Czajka" 04.01.07, 11:15
          Kair. Miasto 20 milionow ludzi z czego 1 procent mieszka na cmentarzach w
          grobowcach. Wzor ekologii - miedzy blokowiskami do pierwszego pietra walaja sie
          resztki gruzu i smieci. Pomiedzy kurami, pasacymi sie kozami i oslami (na tych
          blokowiskach), widac usmiechniete twarze dzieci bawiacych sie glowkami kapusty.
          Nil jest zyciodajny tak bardzo, ze gdyby krokodyle tam jeszcze zyly, to by
          plywaly do gory brzuchami, aby nie zagrazaly innym zywym istotom. Drogi
          trzypasmowe maja pojemnosc na szesc pojazdow. Calkowity brak przejsc dla
          pieszych w calej metropolii. Ilosc skrzyzowan sterowanych swiatlami daloby sie
          policzyc na palcach od rak i nog. Wielkie budynki zamieszkane od 20 lat w stanie
          surowym.
          Tam nie przejmuja sie spalarniami, oczyszczalniami, i Bog wie czym jeszcze w
          ramach porzadku i ladu. W tym chaosie jest cos pieknego - trzeci swiat. Gdybysmy
          tak samo negowali wszystkie inwestycje, bylibysmy rownie wspaniali. Na razie
          scigamy sie z Kairem pod wzgledem zapchania ulic. Widze, ze ekolodzy dolaczyli
          do scigania sie pod wzgledem jakosci wody. Smieci maja poczekac, czy moze tez
          juz przestaniemy sie przejmowac ich otoczeniem w naszym sasiedztwie?
          • kazuyoshi78 Re: "Czajka" 04.01.07, 15:11
            Dyskusja w założeniu ma dotyczyć _lokalizacji_ oczyszczalni ścieków, gdyż
            potrzeby jej istnienia nikt chyba nie neguje.
            • warzaw_bike_killerz Re: "Czajka" 04.01.07, 15:21
              To gdzie bys ja umiescil w Warszawie?
              • Gość: płyn z wisłą! Re: "Czajka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 15:36
                E tam, było przewidziane w planach 30 lat temu że tam stanie jeszcze większa oczyszczalnia niż teraz się projektuje.
                Tylko paru pieniaczy kupiło tanie działki i teraz chce te uciążliwości sruuuu sąsiadowi pod płot. Wieśniacka mentalność!
                • warzaw_bike_killerz Re: "Czajka" 04.01.07, 15:56
                  W ramach zwiekszenia wartosci dzialek tych mieszkancow z Bialoleki, to ja bym
                  umiescil oczeszczalnie ze spalarnia nad tunelem Wislostrady. Miasto odzyskalo
                  tereny i na razie nie ma pomyslu na zagospodarowanie. Taka idea z pewnoscia
                  spodobalaby sie protestujacym. Tylko ja mialbym klopoty z demokratycznym
                  spuszczaniem wody.
        • Gość: Tony Re: "Czajka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 14:51
          No co ty, nie mów że nie możesz znależć strony MPWiK ;)
          • kazuyoshi78 Re: "Czajka" 04.01.07, 15:08
            > No co ty, nie mów że nie możesz znależć strony MPWiK ;)

Pisząc o zwolennikach, miałem na myśli mieszkańców Warszawy popierających tę
            inwestycję.
            • Gość: płyn z wisłą! Re: "Czajka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 15:30

Potrzeby społeczenstwa reprezentuje władza, przez nie wybrana.
              • Gość: gość Re: "Czajka" IP: *.atman.pl 04.01.07, 15:43
                > Potrzeby społeczenstwa reprezentuje władza, przez nie wybrana.

A nie "społeczny i spontaniczny komitet"?

kazu76 to chyba miał w sygnaturce "głosuję na hanię", teraz niech ten lewak
                sobie wpisze "głosowałem na hanię", co by wszyscy widzieli kto ich tak urządził.
                • kazuyoshi78 Re: "Czajka" 04.01.07, 18:21
                  Owszem, głosowałem na Hanię i niczego nie żałuję. Wyaśniam, że ja wcale nie
                  jestem przeciwnikiem Czajki i nie jestem równiez jej zwolennikiem - nigdy ten
                  temat nie miał dla mnie większego znaczenia. Wątek założyłem po to, aby poznać
                  racje obu stron, jako że co i raz wybuchają jakieś kłótnie na ten temat.
                  • lavinka Re: "Czajka" 04.01.07, 18:55
                    Myślę,że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... i wszelkie dywagacje na
                    ten temat są mało obiektywne...
                    Szkoda,że nie można się pozbywać smieci w inny sposób... ja nadal jestem
                    zwolenniczką maksymalnego powtórnego przetworzenia i segegacji odpadów.Niestety
                    na moim osiedlu nikt nawet nie chce słyszeć.. cóż większość to
                    "przyjezdne"...dla których samo wyrzucanie śmieci gdzieś indziej niż do lasu już
                    jest ekologiczne...
            • Gość: mickey Re: "Czajka" IP: *.aster.pl 04.01.07, 15:49
              Ciekawe stronki:
              www.mpwik.com.pl/1/2723.html
              www.warszawa-biznes.pl/pl/inf/?dz=3&me=14&te=770
              www.zwikprudnik.opalnet.pl/spalarnia.php
              www.publikacje.hdwao.aplus.pl/rodzaje_sciekow.php
              www.is.pw.edu.pl/~akk/ks2/informacja_techniczna6.htm
              • Gość: BZT5 Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. IP: *.net-serwis.pl 04.01.07, 17:31
                Lokalizacja o.ś. "Południe" to idiotyzm.
                Pomysł przerzutu ścieków z lewobrzeżnej Warszawy pod dnem Wsły (zamiast budowy
                o.ś. "Pancerz") jest chory
                • tarantula01 Re: Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. 05.01.07, 00:43
                  Powiedz to mieszkańcom np. Radiowa oraz... Tarchomina i Nowodworów.
                  Oczyszczalnia na Pancerzu byłaby bardziej uciążliwa dla tych ostatnich niż
                  Czajka.
                  • Gość: lolo Re: Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. IP: *.pl 05.01.07, 17:18
                    bardziej uciążliwa???; a komora rozprężęń przy kolektorach pod wisłą (gdzieś
                    na Porajów - Stary Tarchomin) bedzie mniej uciążliwa????, dla MPiWK i jedno i
                    dugie nie śmierdzi; a koszty przerzutu ścieków niewyobrzalne, przerzut ścieków
                    to po pierwsze duży koszt budowy kolektorów pod wisła, po drugie koszty
                    przerzutu (przepompowania), te drugie gorsze bo obciążą wszystkich warszawiaków
                    na lata (w cenie wody i ścieków), taniej by było kupić grunt od Łomianek
                    (gdzieś miedzy Łomiankami a Czosnowem)i blisko wisły po lewej stronie zrobić
                    oczyszczalnie dla lewej części Warszawy i Łomianek (gdzieś na wysokości
                    planowanego mostu pomiedzy Łomiankami a Legionowem - i tak nikt przy takiej
                    przeprawie nie będzie chciał mieszkać); osobna sprawa to spalarnia bo to sa
                    fajerwerki na które Warszawy (warszawiaków) nie stać - no chyba, że sie planuje
                    na niej zarabiać spalajac wysuszone popioły posciekowe z całego mazowsza
                    (chętni do dowożenia się znajdą bo byłby to monopol);
                    reasumując - lokalizacja dla oczyszczalni dla warszawy z lewego brzegu powinna
                    byc po lewym brzegu, inna rozwiazania to bzdura, a spalarnia to powinna (jeśli
                    w ogóle) zostać zbudowana gdzieś gdzie już coś się spala najlepiej przy jakiejś
                    cementowni, z daleka od miasta, tak by była opłacalna i bez przyszłych
                    protestów można byłoby wszem i wobec ogłosić, że jest ona budowana dla całego
                    mazowsza najlepiej za pieniadze sejmiku mazowieckiego
                    • herox Re: Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. 08.01.07, 10:20
                      Wielkie brawa za głos rozsądku, właśnie o to chodzi w całej tej sprawie,
                      nikt nie jest przeciwny oczyszczaniu tylko należy to robić z głową.

Gość portalu: lolo napisał(a):

> bardziej uciążliwa???; a komora rozprężęń przy kolektorach pod wisłą (gdzieś
                      > na Porajów - Stary Tarchomin) bedzie mniej uciążliwa????, dla MPiWK i jedno i
                      > dugie nie śmierdzi; a koszty przerzutu ścieków niewyobrzalne, przerzut
                      ścieków
                      > to po pierwsze duży koszt budowy kolektorów pod wisła, po drugie koszty
                      > przerzutu (przepompowania), te drugie gorsze bo obciążą wszystkich
                      warszawiaków
                      >
                      > na lata (w cenie wody i ścieków), taniej by było kupić grunt od Łomianek
                      > (gdzieś miedzy Łomiankami a Czosnowem)i blisko wisły po lewej stronie zrobić
                      > oczyszczalnie dla lewej części Warszawy i Łomianek (gdzieś na wysokości
                      > planowanego mostu pomiedzy Łomiankami a Legionowem - i tak nikt przy takiej
                      > przeprawie nie będzie chciał mieszkać); osobna sprawa to spalarnia bo to sa
                      > fajerwerki na które Warszawy (warszawiaków) nie stać - no chyba, że sie
                      planuje
                      >
                      > na niej zarabiać spalajac wysuszone popioły posciekowe z całego mazowsza
                      > (chętni do dowożenia się znajdą bo byłby to monopol);
                      > reasumując - lokalizacja dla oczyszczalni dla warszawy z lewego brzegu
                      powinna
                      > byc po lewym brzegu, inna rozwiazania to bzdura, a spalarnia to powinna
                      (jeśli
                      > w ogóle) zostać zbudowana gdzieś gdzie już coś się spala najlepiej przy
                      jakiejś
                      >
                      > cementowni, z daleka od miasta, tak by była opłacalna i bez przyszłych
                      > protestów można byłoby wszem i wobec ogłosić, że jest ona budowana dla całego
                      > mazowsza najlepiej za pieniadze sejmiku mazowieckiego
                      • kazuyoshi78 Re: Herox 08.01.07, 10:34
                        Tak przy okazji to mozesz wypowiedzieć się na temat pracy opiekunów forum
                        Warszawa:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=55007944
                        Bo jak pamiętam, ostatnio nie byłeś zadowolony, ale Twój wpis wycieto. W wątku,
                        który podałem, raczej nie wytną.
                    • Gość: Tony Re: Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:57
                      Cztery różne ekspertyzy (przez cztery różne ośrodki) w ubiegłych latach
                      wykazały że budowa nowej oczyszczalni "Północ" (czyli Pancerz lub Luchinni)wraz
                      z modernizacją Czajki jest droższa od modernizacji i rozbudowy Czajki wraz z
                      systemem przerzutu ścieków pod Wisłą.

Wątpie poza tym żeby Łomianki nawet chciały rozpatrywać taką mozliwość -
                      obecnie same walczą o to żeby nowy wylot trasy nr 7 z Warszawy biegł po ich
                      mysli. Nota bene - właśnie chiceliby tej trasy poprowadzonej tam gdzie Ty
                      widziałbyś oczyszczalnię. A głównym argumentem przeciw takiej lokalizacji są
                      uwarunkowania środowiskowe.

Co do tego czy nikt by nie chciał mieszkać w tym miejscu - po prawej stronie
                      Wisły (w Jabłonnej i Chotomowie)już w tej chwili są duże osiedla...

Spalanie jest drogim rozwiązaniem ale ze względu na wchodzace wymogi prawa
                      unijnego (zakaz składowania nieprzetworzonych opdadów, w tym osadów
                      ściekowych), nie ma od tego ucieczki.

Nie ma w okolicy Warszawy cementowni o odpowiednich parametrach które
                      potrafiłyby przyjąć osady. Pozostają tylko elektrociepłownie Warszawskie - ale..
                      No właśnie, piec fluidalny do spalania osadów ma trochę inny reżim pracy niz
                      piec fluidalny w ciepłowni (na co innego się zwraca uwagę przy emisji). W
                      przypadku Żerania, właśnie zabudowano dwa nowe piece fluidalne, żeby mozna było
                      spalać osady, trzebaby było zbudowac znowu nowe... Poza tym szczerze mówiąc, to
                      Żerań jest gorzej położony od Czajki jako emitor.

Ktoś rzucił pomysł o terenach poprzemysłowych - szkoda tylko że idiotyczne
                      polskie prawo powoduje, że budowa czegokolwiek na terenach poprzemysłowych
                      grozi obecnie na dzień dobry bankructwem. Wynika to z wymogu rekultywacji,
                      który w chwili obecnej spoczywa na właścicielu. Policzmy: teren 10 ha,
                      zanieczyszczony niechby do 2 m pod poziom terenu. Koszt utylizacji (na
                      składowisku lub termicznej) znaieczyszczonej ziemi: 500 - 1000PLN/tona (wraz z
                      kosztem transportu). Ciężar 1 m sześciennego: 1.8 tony.

Czyli 2[m] * 10[ha] * 10 000[m kw.] * 1.8 [tona na m sześc.]* 500 [PLN/tona]
                      (uznajmy że tanio nam poszło) = 180 mln i jest to nioedoszacowanie moim zadniem.

• herox Re: Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. 16.01.07, 13:17
                        Totalne brednie,
                        człowieku naucz się chociaż przedstawiać swoje argumenty,
                        bo z tego co piszesz wynika, że dowodzisz czegoś odwrotnego niż miałeś zamiar.
    • gdaczacy_z_kurami Re: "Czajka" 04.01.07, 19:05
      > Czy lokalizacja tej budzącej tak wiele kontrowersji inwestycji jest Waszym
      > zdaniem dobra czy zła?

Ja bym wolał inną lokalizację tego obiektu - najlepiej w bezpośrednim
      sąsiedztwie świątyni "opaczności" bożej. Architektonicznie i mentalnie te
      budowle pasowałyby do siebie...
    • Gość: MZ Forum o inwestycji na Czajce IP: 217.168.193.* 08.01.07, 10:28
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45173
      • Gość: mickey Re: Forum o inwestycji na Czajce IP: *.aster.pl 08.01.07, 16:03
        Podobno budowa spalarni pod mala ilosc sciekow jest nieoplacalna, mam w zwiazku
        z tym pytanie.. Gdzie wziac wiecej sciekow i jednoczesnie jaka jest
        alternatywna mozliwosc lokalizacji spalarni, zeby bylo wystarczajaco "duzo"
        osadu i spalanie bylo oplacalne?
        • herox Re: Forum o inwestycji na Czajce 08.01.07, 17:23
          Gość portalu: mickey napisał(a):

> Podobno budowa spalarni pod mala ilosc sciekow jest nieoplacalna, mam w
          zwiazku
          >
          > z tym pytanie.. Gdzie wziac wiecej sciekow i jednoczesnie jaka jest
          > alternatywna mozliwosc lokalizacji spalarni, zeby bylo wystarczajaco "duzo"
          > osadu i spalanie bylo oplacalne?

Po pierwsze nie wiadomo o co ci chodzi w tym pytaniu, a po drugie w ogóle nie
          orientujesz się w temacie.
          • Gość: mickey Re: Forum o inwestycji na Czajce IP: *.aster.pl 08.01.07, 17:53
            A ty sie orientujesz?
    • herox Ankieta 15.01.07, 16:22
      Proponuję ankietę:

Czy popierasz pomysł budowy spalarni w Czajce i jej rozbudowy do monstrualnych
      rozmiarów?
      Proszę także podać dzielnicę zamieszkania.
      • yavorius Re: Ankieta 16.01.07, 08:20
        To nie jest ankieta, tylko sondaż.
      • Gość: Tony Re: Ankieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:22
        Popieram rozbudowę oczyszczalni oraz budowę spalarni osadów na teranach OŚ
        Czajka.

Warszawa - Białołęka.
        • herox Re: Ankieta 16.01.07, 13:14
          Kolego, aktywisto z mpwik,
          jak już zabrałeś głos,
          to przedstaw chociaż jeden argument merytoryczny przemawiający za budową
          spalarni na tym terenie - ale powtarzam SPALARNI a nie oczyszczalni.
          • Gość: mickey Re: Ankieta IP: 194.181.189.* 16.01.07, 14:33
            Argumenty:
            1. Znaczne dofinansowanie budowy z UE, mniejsze obciazenie budzetu.
            2. Mniej sciekow wpadnie do Wisly i Baltyku.
            3. Uniknie sie kar ktore Unia nalozy, jesli dalej bedzie sie odprowadzac scieki
            nie oczyszczone jak za Sredniowiecza - jeszcze mniejsze obciazenie budzetu.
            4. Inne miasta maja spalarnie i im sie powodzi dobrze.
            5. OS Czajka akumuluje najwiecej sciekow, a pod spalarnie kwalifikuja sie
            osrodki przetwarzajace b. duzo sciekow.
            6. Jesli inny teren w Warszawie/okolicach kwalifikuje sie pod spalarnie
            bardziej niz Czajka to moze byc w innym miejscu, ale szybko, bo z uwagi na pkt
            1,2,3.
            7. Moja wiedza moze byc slaba na ten temat, z gory przepraszam jesli np. nie
            wiedzialem ze jest inna oczyszczalnia po drugiej stronie Wisly ktora zbiera
            wiecej sciekow, albo moze Unia nie nalozylaby kar, albo w innych miastach gdzie
            sa spalarnie moze sa problemy o ktorych nie wiem lub moze nie jest prawda ze
            Warszawa odprowadza scieki do Wisly.
            • herox Re: Ankieta 16.01.07, 15:38

> Argumenty:
              > 2. Mniej sciekow wpadnie do Wisly i Baltyku.

Spalarnia nie oczyszcza, jedynie oczyszczalnia to robi.
              Za oczyszczaniem są wszyscy i to jest niezaprzeczalne.
              Proponuję rozróżniać spalanie od oczyszczania.

> 3. Uniknie sie kar ktore Unia nalozy, jesli dalej bedzie sie odprowadzac
              scieki
              > nie oczyszczone jak za Sredniowiecza - jeszcze mniejsze obciazenie budzetu.

Kary są za brak oczyszczania a nie za brak spalania.
              Patrz p.2

> 4. Inne miasta maja spalarnie i im sie powodzi dobrze.
              Podaj gdzie są spalarnie w Polsce? Ja nie słyszałem.
              A widziałeś gdzieś spalarnię na taką skalę w środku gęsto zamieszkałego terenu?
              Patrz p.2

> 5. OS Czajka akumuluje najwiecej sciekow, a pod spalarnie kwalifikuja sie
              > osrodki przetwarzajace b. duzo sciekow.
              Spalarnia powinna być z dala od oczyszczalni, najlepiej na terenach
              niezamieszkałych.
              Patrz Berlin.

> 7. Moja wiedza moze byc slaba na ten temat

Twoja wiedza jest bardzo słaba na ten temat, a nawet znikoma.
              • Gość: mickey Re: Ankieta IP: 194.181.189.* 16.01.07, 16:01
                Jak nie slyszales o innych spalarniach to nie ma o czym gadac. Nie chce byc
                posadzanym ze fanatycznie bronienie spalarni w Czajce bo tak nie jest, ale
                chyba rozsadek mowi ze najtaniej spalac osad w miejscu jego powstawania, czyli
                na terenie oczyszczalni. Jesli nie ma innego miejsca powstawania wiekszej
                ilosci osadu niz w Czajce to jest to powazny argument przemawiajacy za budowa
                spalarni wlasnie tam. Poczytaj uwaznie wszystkie posty tego watku, tam tez
                znajdziesz linki na temat oczyszczania sciekow w innych miejscowosciach, lub
                pointeresuj sie bardziej sam, skoro masz dostep do netu.
                • herox Re: Ankieta 16.01.07, 16:38

> Jak nie slyszales o innych spalarniach to nie ma o czym gadac. Nie chce byc
                  > posadzanym ze fanatycznie bronienie spalarni w Czajce bo tak nie jest, ale
                  > chyba rozsadek mowi ze najtaniej spalac osad w miejscu jego powstawania,
                  > czyli na terenie oczyszczalni.

No widzisz to jest kolejny przykład pułapki propagandowej mpwik.
                  Czy wiesz, że osad z Czajki będzie tylko małym ułamkiem tego co ma tam być
                  spalane?
                  Tam będą dowożone: osady z os Wilanów, Pruszków, wszystkich ościennych
                  oczyszczalni. I tak to nie wypełni zdolności przerobowych, bo planowane jest
                  przyjmowanie osadów z całego Mazowsza.
                  Co jest łatwiej zrobić? Wywieźć z Czajki 10 ciężarówek/dobę do spalarni
                  wspólnej dla całego Mazowsza, czy wwieźć do Czajki 100 ciężarówek/dobę.

Takie są fakty i jeżeli Warszawa da sobie wcisnąć takie g..wno to będzie
                  świadczyło o totalnej ignorancji i podatności na argumenty przeżartych korupcją
                  agentów mpwik, którzy na spalarni chcą zbić kokosy.
                  • Gość: mickey Re: Ankieta IP: 194.181.189.* 16.01.07, 16:55
                    Oczyszczalnia Czajka ma sie rozbudowywac i bedzie przetwarzac naprawde duzo
                    sciekow. W jaki sposob pozniej osad bedzie transportowany? To jeszcze wiecej
                    smierdzacych ciezarowek przez teren Bialoleki. I nie wmawiaj wszystkim ze wiesz
                    lepiej od ekspertow.
                    • herox Re: Ankieta 16.01.07, 17:32

> Oczyszczalnia Czajka ma sie rozbudowywac i bedzie przetwarzac naprawde duzo
                      > sciekow. W jaki sposob pozniej osad bedzie transportowany? To jeszcze wiecej
                      > smierdzacych ciezarowek przez teren Bialoleki. I nie wmawiaj wszystkim
                      > ze wiesz lepiej od ekspertow.

Spróbuj pomyśleć:
                      co jest lepiej - wywozić 10 ciężarówek czy przywozić 100 ciężarówek.

Poczytaj sobie ekspertów:

www.czajka-protest.org/doc/argumenty.htm
                      • Gość: płyń z Wisłą! Re: Ankieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:38
                        Wszystko to jest oparte na WYDAJEMISIĘ paru pieniaczy. Zero dokumentów, zero dowodów, kompletnie niepoważne towrzystwo.
                        Ja wydałem sporo kasy żeby kupić działkę pod dom z dala od przemysłu, oczyszczalni, obwodnic.
                        A tam jak widać tanie działki były, trochę osób se 'zaoszczędziło' a teraz się pienią. Nawet na świeżo stawianych domach od razu wieszają protesty. Nie pasi - DROGA WOLNA. Nikt nie kazał budować tam domów.
                        Czajka była tam planowana od lat, na jeszcze większy przerób niż zakłada obecna rozbudowa. A trudno, żeby z powodu pieniaczy Czajka przez najbliższe 50 lat pracowała w przestarzałej technologii a W-wa buliła kary. Nie pasi - DROGA WOLNA.
                  • Gość: płyń z Wisłą! Re: Ankieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:02
                    > Tam będą dowożone: osady z os Wilanów, Pruszków, wszystkich ościennych
                    > oczyszczalni. I tak to nie wypełni zdolności przerobowych, bo
                    > planowane jest przyjmowanie osadów z całego Mazowsza.
                    Rozmowa 2 wędkarzy:
                    - Opowiadałem Ci już o tym wielkim szczupaku, którego złowiłem w zeszłym tygodniu.
                    - Tak. I co, dalej rośnie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka