kazuyoshi78 04.01.07, 09:46 Czy lokalizacja tej budzącej tak wiele kontrowersji inwestycji jest Waszym zdaniem dobra czy zła? Tutaj jest strona przeciwników tej inwestycji: www.czajka-protest.org/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tony Re: "Czajka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 10:49 Rozumiem, że chodzi o planowaną rozbudwę oczyszczalni i budowę spalarni osadów a nie o istniejącą już oczyszczalnię. Ze względów środowiskowych - dobra Ze względów techniczno-inzynieryjnych - dobra Ze względów finansowych - dobra Ze względów PR - zła Ze względów na sprawiedliwe rozłożenie "kosztów" i "zysków" z mieszkania na Białołęce w porównaniu z innymi dzielnicami Warszawy - zła Jesli chodzi o stronę przeciwników, zalecam dużą ostrożność przy czytaniu gdyż zawiera ona informacje mało obiektywne żeby nie powiedzieć mylące. Najlepszym przykładem jest uporczywe powrównywanie spalarni osadów do spalarni odpadów... Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: "Czajka" 04.01.07, 10:59 > Jesli chodzi o stronę przeciwników, zalecam dużą ostrożność przy czytaniu > gdyż > zawiera ona informacje mało obiektywne żeby nie powiedzieć mylące. Najlepszym > przykładem jest uporczywe powrównywanie spalarni osadów do spalarni odpadów... Być może, ale znalazłem tylko stronę przeciwników, strony zwolenników nie znalazłem. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: "Czajka" 04.01.07, 11:15 Kair. Miasto 20 milionow ludzi z czego 1 procent mieszka na cmentarzach w grobowcach. Wzor ekologii - miedzy blokowiskami do pierwszego pietra walaja sie resztki gruzu i smieci. Pomiedzy kurami, pasacymi sie kozami i oslami (na tych blokowiskach), widac usmiechniete twarze dzieci bawiacych sie glowkami kapusty. Nil jest zyciodajny tak bardzo, ze gdyby krokodyle tam jeszcze zyly, to by plywaly do gory brzuchami, aby nie zagrazaly innym zywym istotom. Drogi trzypasmowe maja pojemnosc na szesc pojazdow. Calkowity brak przejsc dla pieszych w calej metropolii. Ilosc skrzyzowan sterowanych swiatlami daloby sie policzyc na palcach od rak i nog. Wielkie budynki zamieszkane od 20 lat w stanie surowym. Tam nie przejmuja sie spalarniami, oczyszczalniami, i Bog wie czym jeszcze w ramach porzadku i ladu. W tym chaosie jest cos pieknego - trzeci swiat. Gdybysmy tak samo negowali wszystkie inwestycje, bylibysmy rownie wspaniali. Na razie scigamy sie z Kairem pod wzgledem zapchania ulic. Widze, ze ekolodzy dolaczyli do scigania sie pod wzgledem jakosci wody. Smieci maja poczekac, czy moze tez juz przestaniemy sie przejmowac ich otoczeniem w naszym sasiedztwie? Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: "Czajka" 04.01.07, 15:11 Dyskusja w założeniu ma dotyczyć _lokalizacji_ oczyszczalni ścieków, gdyż potrzeby jej istnienia nikt chyba nie neguje. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: "Czajka" 04.01.07, 15:21 To gdzie bys ja umiescil w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płyn z wisłą! Re: "Czajka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 15:36 E tam, było przewidziane w planach 30 lat temu że tam stanie jeszcze większa oczyszczalnia niż teraz się projektuje. Tylko paru pieniaczy kupiło tanie działki i teraz chce te uciążliwości sruuuu sąsiadowi pod płot. Wieśniacka mentalność! Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: "Czajka" 04.01.07, 15:56 W ramach zwiekszenia wartosci dzialek tych mieszkancow z Bialoleki, to ja bym umiescil oczeszczalnie ze spalarnia nad tunelem Wislostrady. Miasto odzyskalo tereny i na razie nie ma pomyslu na zagospodarowanie. Taka idea z pewnoscia spodobalaby sie protestujacym. Tylko ja mialbym klopoty z demokratycznym spuszczaniem wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tony Re: "Czajka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 14:51 No co ty, nie mów że nie możesz znależć strony MPWiK ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: "Czajka" 04.01.07, 15:08 > No co ty, nie mów że nie możesz znależć strony MPWiK ;) Pisząc o zwolennikach, miałem na myśli mieszkańców Warszawy popierających tę inwestycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płyn z wisłą! Re: "Czajka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 15:30 Potrzeby społeczenstwa reprezentuje władza, przez nie wybrana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: "Czajka" IP: *.atman.pl 04.01.07, 15:43 > Potrzeby społeczenstwa reprezentuje władza, przez nie wybrana. A nie "społeczny i spontaniczny komitet"? kazu76 to chyba miał w sygnaturce "głosuję na hanię", teraz niech ten lewak sobie wpisze "głosowałem na hanię", co by wszyscy widzieli kto ich tak urządził. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: "Czajka" 04.01.07, 18:21 Owszem, głosowałem na Hanię i niczego nie żałuję. Wyaśniam, że ja wcale nie jestem przeciwnikiem Czajki i nie jestem równiez jej zwolennikiem - nigdy ten temat nie miał dla mnie większego znaczenia. Wątek założyłem po to, aby poznać racje obu stron, jako że co i raz wybuchają jakieś kłótnie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: "Czajka" 04.01.07, 18:55 Myślę,że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... i wszelkie dywagacje na ten temat są mało obiektywne... Szkoda,że nie można się pozbywać smieci w inny sposób... ja nadal jestem zwolenniczką maksymalnego powtórnego przetworzenia i segegacji odpadów.Niestety na moim osiedlu nikt nawet nie chce słyszeć.. cóż większość to "przyjezdne"...dla których samo wyrzucanie śmieci gdzieś indziej niż do lasu już jest ekologiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickey Re: "Czajka" IP: *.aster.pl 04.01.07, 15:49 Ciekawe stronki: www.mpwik.com.pl/1/2723.html www.warszawa-biznes.pl/pl/inf/?dz=3&me=14&te=770 www.zwikprudnik.opalnet.pl/spalarnia.php www.publikacje.hdwao.aplus.pl/rodzaje_sciekow.php www.is.pw.edu.pl/~akk/ks2/informacja_techniczna6.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BZT5 Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. IP: *.net-serwis.pl 04.01.07, 17:31 Lokalizacja o.ś. "Południe" to idiotyzm. Pomysł przerzutu ścieków z lewobrzeżnej Warszawy pod dnem Wsły (zamiast budowy o.ś. "Pancerz") jest chory Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. 05.01.07, 00:43 Powiedz to mieszkańcom np. Radiowa oraz... Tarchomina i Nowodworów. Oczyszczalnia na Pancerzu byłaby bardziej uciążliwa dla tych ostatnich niż Czajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. IP: *.pl 05.01.07, 17:18 bardziej uciążliwa???; a komora rozprężęń przy kolektorach pod wisłą (gdzieś na Porajów - Stary Tarchomin) bedzie mniej uciążliwa????, dla MPiWK i jedno i dugie nie śmierdzi; a koszty przerzutu ścieków niewyobrzalne, przerzut ścieków to po pierwsze duży koszt budowy kolektorów pod wisła, po drugie koszty przerzutu (przepompowania), te drugie gorsze bo obciążą wszystkich warszawiaków na lata (w cenie wody i ścieków), taniej by było kupić grunt od Łomianek (gdzieś miedzy Łomiankami a Czosnowem)i blisko wisły po lewej stronie zrobić oczyszczalnie dla lewej części Warszawy i Łomianek (gdzieś na wysokości planowanego mostu pomiedzy Łomiankami a Legionowem - i tak nikt przy takiej przeprawie nie będzie chciał mieszkać); osobna sprawa to spalarnia bo to sa fajerwerki na które Warszawy (warszawiaków) nie stać - no chyba, że sie planuje na niej zarabiać spalajac wysuszone popioły posciekowe z całego mazowsza (chętni do dowożenia się znajdą bo byłby to monopol); reasumując - lokalizacja dla oczyszczalni dla warszawy z lewego brzegu powinna byc po lewym brzegu, inna rozwiazania to bzdura, a spalarnia to powinna (jeśli w ogóle) zostać zbudowana gdzieś gdzie już coś się spala najlepiej przy jakiejś cementowni, z daleka od miasta, tak by była opłacalna i bez przyszłych protestów można byłoby wszem i wobec ogłosić, że jest ona budowana dla całego mazowsza najlepiej za pieniadze sejmiku mazowieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. 08.01.07, 10:20 Wielkie brawa za głos rozsądku, właśnie o to chodzi w całej tej sprawie, nikt nie jest przeciwny oczyszczaniu tylko należy to robić z głową. Gość portalu: lolo napisał(a): > bardziej uciążliwa???; a komora rozprężęń przy kolektorach pod wisłą (gdzieś > na Porajów - Stary Tarchomin) bedzie mniej uciążliwa????, dla MPiWK i jedno i > dugie nie śmierdzi; a koszty przerzutu ścieków niewyobrzalne, przerzut ścieków > to po pierwsze duży koszt budowy kolektorów pod wisła, po drugie koszty > przerzutu (przepompowania), te drugie gorsze bo obciążą wszystkich warszawiaków > > na lata (w cenie wody i ścieków), taniej by było kupić grunt od Łomianek > (gdzieś miedzy Łomiankami a Czosnowem)i blisko wisły po lewej stronie zrobić > oczyszczalnie dla lewej części Warszawy i Łomianek (gdzieś na wysokości > planowanego mostu pomiedzy Łomiankami a Legionowem - i tak nikt przy takiej > przeprawie nie będzie chciał mieszkać); osobna sprawa to spalarnia bo to sa > fajerwerki na które Warszawy (warszawiaków) nie stać - no chyba, że sie planuje > > na niej zarabiać spalajac wysuszone popioły posciekowe z całego mazowsza > (chętni do dowożenia się znajdą bo byłby to monopol); > reasumując - lokalizacja dla oczyszczalni dla warszawy z lewego brzegu powinna > byc po lewym brzegu, inna rozwiazania to bzdura, a spalarnia to powinna (jeśli > w ogóle) zostać zbudowana gdzieś gdzie już coś się spala najlepiej przy jakiejś > > cementowni, z daleka od miasta, tak by była opłacalna i bez przyszłych > protestów można byłoby wszem i wobec ogłosić, że jest ona budowana dla całego > mazowsza najlepiej za pieniadze sejmiku mazowieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Herox 08.01.07, 10:34 Tak przy okazji to mozesz wypowiedzieć się na temat pracy opiekunów forum Warszawa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=55007944 Bo jak pamiętam, ostatnio nie byłeś zadowolony, ale Twój wpis wycieto. W wątku, który podałem, raczej nie wytną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tony Re: Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:57 Cztery różne ekspertyzy (przez cztery różne ośrodki) w ubiegłych latach wykazały że budowa nowej oczyszczalni "Północ" (czyli Pancerz lub Luchinni)wraz z modernizacją Czajki jest droższa od modernizacji i rozbudowy Czajki wraz z systemem przerzutu ścieków pod Wisłą. Wątpie poza tym żeby Łomianki nawet chciały rozpatrywać taką mozliwość - obecnie same walczą o to żeby nowy wylot trasy nr 7 z Warszawy biegł po ich mysli. Nota bene - właśnie chiceliby tej trasy poprowadzonej tam gdzie Ty widziałbyś oczyszczalnię. A głównym argumentem przeciw takiej lokalizacji są uwarunkowania środowiskowe. Co do tego czy nikt by nie chciał mieszkać w tym miejscu - po prawej stronie Wisły (w Jabłonnej i Chotomowie)już w tej chwili są duże osiedla... Spalanie jest drogim rozwiązaniem ale ze względu na wchodzace wymogi prawa unijnego (zakaz składowania nieprzetworzonych opdadów, w tym osadów ściekowych), nie ma od tego ucieczki. Nie ma w okolicy Warszawy cementowni o odpowiednich parametrach które potrafiłyby przyjąć osady. Pozostają tylko elektrociepłownie Warszawskie - ale.. No właśnie, piec fluidalny do spalania osadów ma trochę inny reżim pracy niz piec fluidalny w ciepłowni (na co innego się zwraca uwagę przy emisji). W przypadku Żerania, właśnie zabudowano dwa nowe piece fluidalne, żeby mozna było spalać osady, trzebaby było zbudowac znowu nowe... Poza tym szczerze mówiąc, to Żerań jest gorzej położony od Czajki jako emitor. Ktoś rzucił pomysł o terenach poprzemysłowych - szkoda tylko że idiotyczne polskie prawo powoduje, że budowa czegokolwiek na terenach poprzemysłowych grozi obecnie na dzień dobry bankructwem. Wynika to z wymogu rekultywacji, który w chwili obecnej spoczywa na właścicielu. Policzmy: teren 10 ha, zanieczyszczony niechby do 2 m pod poziom terenu. Koszt utylizacji (na składowisku lub termicznej) znaieczyszczonej ziemi: 500 - 1000PLN/tona (wraz z kosztem transportu). Ciężar 1 m sześciennego: 1.8 tony. Czyli 2[m] * 10[ha] * 10 000[m kw.] * 1.8 [tona na m sześc.]* 500 [PLN/tona] (uznajmy że tanio nam poszło) = 180 mln i jest to nioedoszacowanie moim zadniem. Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Lokalizacja "Czajki" jest właściwa. 16.01.07, 13:17 Totalne brednie, człowieku naucz się chociaż przedstawiać swoje argumenty, bo z tego co piszesz wynika, że dowodzisz czegoś odwrotnego niż miałeś zamiar. Odpowiedz Link Zgłoś
gdaczacy_z_kurami Re: "Czajka" 04.01.07, 19:05 > Czy lokalizacja tej budzącej tak wiele kontrowersji inwestycji jest Waszym > zdaniem dobra czy zła? Ja bym wolał inną lokalizację tego obiektu - najlepiej w bezpośrednim sąsiedztwie świątyni "opaczności" bożej. Architektonicznie i mentalnie te budowle pasowałyby do siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Forum o inwestycji na Czajce IP: 217.168.193.* 08.01.07, 10:28 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45173 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickey Re: Forum o inwestycji na Czajce IP: *.aster.pl 08.01.07, 16:03 Podobno budowa spalarni pod mala ilosc sciekow jest nieoplacalna, mam w zwiazku z tym pytanie.. Gdzie wziac wiecej sciekow i jednoczesnie jaka jest alternatywna mozliwosc lokalizacji spalarni, zeby bylo wystarczajaco "duzo" osadu i spalanie bylo oplacalne? Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Forum o inwestycji na Czajce 08.01.07, 17:23 Gość portalu: mickey napisał(a): > Podobno budowa spalarni pod mala ilosc sciekow jest nieoplacalna, mam w zwiazku > > z tym pytanie.. Gdzie wziac wiecej sciekow i jednoczesnie jaka jest > alternatywna mozliwosc lokalizacji spalarni, zeby bylo wystarczajaco "duzo" > osadu i spalanie bylo oplacalne? Po pierwsze nie wiadomo o co ci chodzi w tym pytaniu, a po drugie w ogóle nie orientujesz się w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickey Re: Forum o inwestycji na Czajce IP: *.aster.pl 08.01.07, 17:53 A ty sie orientujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
herox Ankieta 15.01.07, 16:22 Proponuję ankietę: Czy popierasz pomysł budowy spalarni w Czajce i jej rozbudowy do monstrualnych rozmiarów? Proszę także podać dzielnicę zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tony Re: Ankieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:22 Popieram rozbudowę oczyszczalni oraz budowę spalarni osadów na teranach OŚ Czajka. Warszawa - Białołęka. Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Ankieta 16.01.07, 13:14 Kolego, aktywisto z mpwik, jak już zabrałeś głos, to przedstaw chociaż jeden argument merytoryczny przemawiający za budową spalarni na tym terenie - ale powtarzam SPALARNI a nie oczyszczalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickey Re: Ankieta IP: 194.181.189.* 16.01.07, 14:33 Argumenty: 1. Znaczne dofinansowanie budowy z UE, mniejsze obciazenie budzetu. 2. Mniej sciekow wpadnie do Wisly i Baltyku. 3. Uniknie sie kar ktore Unia nalozy, jesli dalej bedzie sie odprowadzac scieki nie oczyszczone jak za Sredniowiecza - jeszcze mniejsze obciazenie budzetu. 4. Inne miasta maja spalarnie i im sie powodzi dobrze. 5. OS Czajka akumuluje najwiecej sciekow, a pod spalarnie kwalifikuja sie osrodki przetwarzajace b. duzo sciekow. 6. Jesli inny teren w Warszawie/okolicach kwalifikuje sie pod spalarnie bardziej niz Czajka to moze byc w innym miejscu, ale szybko, bo z uwagi na pkt 1,2,3. 7. Moja wiedza moze byc slaba na ten temat, z gory przepraszam jesli np. nie wiedzialem ze jest inna oczyszczalnia po drugiej stronie Wisly ktora zbiera wiecej sciekow, albo moze Unia nie nalozylaby kar, albo w innych miastach gdzie sa spalarnie moze sa problemy o ktorych nie wiem lub moze nie jest prawda ze Warszawa odprowadza scieki do Wisly. Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Ankieta 16.01.07, 15:38 Gość portalu: mickey napisał(a): > Argumenty: > 2. Mniej sciekow wpadnie do Wisly i Baltyku. Spalarnia nie oczyszcza, jedynie oczyszczalnia to robi. Za oczyszczaniem są wszyscy i to jest niezaprzeczalne. Proponuję rozróżniać spalanie od oczyszczania. > 3. Uniknie sie kar ktore Unia nalozy, jesli dalej bedzie sie odprowadzac scieki > nie oczyszczone jak za Sredniowiecza - jeszcze mniejsze obciazenie budzetu. Kary są za brak oczyszczania a nie za brak spalania. Patrz p.2 > 4. Inne miasta maja spalarnie i im sie powodzi dobrze. Podaj gdzie są spalarnie w Polsce? Ja nie słyszałem. A widziałeś gdzieś spalarnię na taką skalę w środku gęsto zamieszkałego terenu? Patrz p.2 > 5. OS Czajka akumuluje najwiecej sciekow, a pod spalarnie kwalifikuja sie > osrodki przetwarzajace b. duzo sciekow. Spalarnia powinna być z dala od oczyszczalni, najlepiej na terenach niezamieszkałych. Patrz Berlin. > 7. Moja wiedza moze byc slaba na ten temat Twoja wiedza jest bardzo słaba na ten temat, a nawet znikoma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickey Re: Ankieta IP: 194.181.189.* 16.01.07, 16:01 Jak nie slyszales o innych spalarniach to nie ma o czym gadac. Nie chce byc posadzanym ze fanatycznie bronienie spalarni w Czajce bo tak nie jest, ale chyba rozsadek mowi ze najtaniej spalac osad w miejscu jego powstawania, czyli na terenie oczyszczalni. Jesli nie ma innego miejsca powstawania wiekszej ilosci osadu niz w Czajce to jest to powazny argument przemawiajacy za budowa spalarni wlasnie tam. Poczytaj uwaznie wszystkie posty tego watku, tam tez znajdziesz linki na temat oczyszczania sciekow w innych miejscowosciach, lub pointeresuj sie bardziej sam, skoro masz dostep do netu. Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Ankieta 16.01.07, 16:38 Gość portalu: mickey napisał(a): > Jak nie slyszales o innych spalarniach to nie ma o czym gadac. Nie chce byc > posadzanym ze fanatycznie bronienie spalarni w Czajce bo tak nie jest, ale > chyba rozsadek mowi ze najtaniej spalac osad w miejscu jego powstawania, > czyli na terenie oczyszczalni. No widzisz to jest kolejny przykład pułapki propagandowej mpwik. Czy wiesz, że osad z Czajki będzie tylko małym ułamkiem tego co ma tam być spalane? Tam będą dowożone: osady z os Wilanów, Pruszków, wszystkich ościennych oczyszczalni. I tak to nie wypełni zdolności przerobowych, bo planowane jest przyjmowanie osadów z całego Mazowsza. Co jest łatwiej zrobić? Wywieźć z Czajki 10 ciężarówek/dobę do spalarni wspólnej dla całego Mazowsza, czy wwieźć do Czajki 100 ciężarówek/dobę. Takie są fakty i jeżeli Warszawa da sobie wcisnąć takie g..wno to będzie świadczyło o totalnej ignorancji i podatności na argumenty przeżartych korupcją agentów mpwik, którzy na spalarni chcą zbić kokosy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickey Re: Ankieta IP: 194.181.189.* 16.01.07, 16:55 Oczyszczalnia Czajka ma sie rozbudowywac i bedzie przetwarzac naprawde duzo sciekow. W jaki sposob pozniej osad bedzie transportowany? To jeszcze wiecej smierdzacych ciezarowek przez teren Bialoleki. I nie wmawiaj wszystkim ze wiesz lepiej od ekspertow. Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Ankieta 16.01.07, 17:32 Gość portalu: mickey napisał(a): > Oczyszczalnia Czajka ma sie rozbudowywac i bedzie przetwarzac naprawde duzo > sciekow. W jaki sposob pozniej osad bedzie transportowany? To jeszcze wiecej > smierdzacych ciezarowek przez teren Bialoleki. I nie wmawiaj wszystkim > ze wiesz lepiej od ekspertow. Spróbuj pomyśleć: co jest lepiej - wywozić 10 ciężarówek czy przywozić 100 ciężarówek. Poczytaj sobie ekspertów: www.czajka-protest.org/doc/argumenty.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płyń z Wisłą! Re: Ankieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:38 Wszystko to jest oparte na WYDAJEMISIĘ paru pieniaczy. Zero dokumentów, zero dowodów, kompletnie niepoważne towrzystwo. Ja wydałem sporo kasy żeby kupić działkę pod dom z dala od przemysłu, oczyszczalni, obwodnic. A tam jak widać tanie działki były, trochę osób se 'zaoszczędziło' a teraz się pienią. Nawet na świeżo stawianych domach od razu wieszają protesty. Nie pasi - DROGA WOLNA. Nikt nie kazał budować tam domów. Czajka była tam planowana od lat, na jeszcze większy przerób niż zakłada obecna rozbudowa. A trudno, żeby z powodu pieniaczy Czajka przez najbliższe 50 lat pracowała w przestarzałej technologii a W-wa buliła kary. Nie pasi - DROGA WOLNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płyń z Wisłą! Re: Ankieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:02 > Tam będą dowożone: osady z os Wilanów, Pruszków, wszystkich ościennych > oczyszczalni. I tak to nie wypełni zdolności przerobowych, bo > planowane jest przyjmowanie osadów z całego Mazowsza. Rozmowa 2 wędkarzy: - Opowiadałem Ci już o tym wielkim szczupaku, którego złowiłem w zeszłym tygodniu. - Tak. I co, dalej rośnie? Odpowiedz Link Zgłoś