fagay 15.01.07, 23:22 Czy sie to komus podoba czy nie PKiN stal sie symbolem Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: - Symbolem ochydy Wawy. Szary i krzywy... IP: *.acn.waw.pl 15.01.07, 23:36 Dla mnie symbolem miast są tereny zielone, 2 najnowsze mosty i metro. A nie szary pseudobiurowiec z okropnym otoczeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Niech Pan Isakiewicz łaskawie wskaże 15.01.07, 23:57 w ktorym to dokladnie miejscu pod Pekinem umawia sie na randki warszawska mlodziez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zając Pajac -zawalidroga IP: *.visp.energis.pl 16.01.07, 00:22 Wyburzyć te cztery skrzydła tzw.pałacu, bo ich okrążanie jest codziennym horrorem. Jak można w centrum miasta zostawić taką zawalidrogę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Pajac -zawalidroga IP: 83.238.72.* 16.01.07, 10:34 Idiotyczny post. Wyburzmy BUW, bo to zawalidroga dla studentów prawa, albo wyburzmy zamek królewski- zawalidrogę dla spacerowiczów, alebo lepiej- wyburzmy wszystkie stadiony i szpitale, i w ogóle wszystkie duże obiekty, podzielmy wszystko na kawdratowe działeczki, ale nie zaduze i koniecznie z chodniczkiem na przełaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zając Re: Pajac -zawalidroga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:51 Nikt nie buduje stadionów w centrum miasta..., a BUW bez porównania mniejszy i jest właśnie zaprzeczeniem koncepcji Pałacu Kultury, ponieważ nie tylko można przezeń przejść "na wylot" ale nawet wejść na dach z ogrodem. Miejsce, w którym stoi Pajac Stalina było właśnie przed wojną podzielone na małe kwartały, ulice itd., bo na tym właśnie polega tworzenie miejskiej architektury, która tworzy odpowiedni klimat dla mieszkańców i turystów, którzy wolą zawsze spacerować uliczkami a unikają ogromnych przestrzeni, po których hula wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leim A kto przyjedzie do Warszawy oglądać uliczki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 16:33 Czy ci się to podoba czy nie, pałac kultury jest numerem 1. na liście rzeczy, które oglądają obcokrajowcy w Warszawie. Tak samo - Koloseum w Rzymie można traktować jako koszmar, symbol niewolnictwa i nieposzanowania ludzkiego życia. Ale tym niemniej, pierwsze co pojadę obejrzeć w Rzymie będzie właśnie koloseum. Dlatego, bo jest to symbol pewnej epoki, prawda o świecie. I tak samo jest z PKN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supek Re: A kto przyjedzie do Warszawy oglądać uliczki? IP: *.chello.pl 06.02.07, 02:49 Arena w Rzymie ma wiecej niz 50 lat. Ludzie nie przyjezdzaja zobaczyc miejsca walki cinkciarzy z lat 70. Zalezy im na staryzotnosci. W miescie wilczycy i jej synow takich sladow jest wiecej. W stolicy osiedle podgrodzie i petla na brodnie tylko mi przychodzi na mysl, bo Zamek Krolewski ma dopiero 30 lat a starowka jest moze z 10 lat starsza. Gdyby chociaz w tym palacu bylo co zwiedzac. Mogliby pokazac niby istniejaca stacje kolejowa dla tow. Stalina - idioty co mordowal ludzi, a bal sie latac.Osobiscie widzialem tylko 30 pietro i jakas duza sale, ktora zostala otwarta z okazji targow gastromicznych jak pamietam. Co do randek. Raz sie ustawilem z kolezanka na zapiekanke. Te 3 budy tez do rejestru powinni wpisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amen Re: Symbolem ochydy Wawy. Szary i krzywy... IP: 83.230.121.* 16.01.07, 08:34 Jest szary bo go od 50 lat nikt nie czyścił!! Ale to warsiawska norma. Podobne budynki w Moskwie nie są wcale szare, ale widać tamto powietrze zawiera mniej sadzy albo elewacje (podobnie jak gdzie indziej) się odświeża! Sensacja , prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Symbolem ochydy Wawy. Szary i krzywy... IP: 83.238.72.* 16.01.07, 10:20 Tych terenów zielonych, to u nas nie zobaczysz na pierwszy rzut oka, metro ma na razie jedną żałosną nitkę, a takich mostów wszędzie pełno. Pałac jest jedyny w swoim rodzaju i jest symbolem Warszawy, czy to się komuś podoba, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: Symbolem ochydy Wawy. Szary i krzywy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:13 a tobie sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PKB_Riser Re: Symbolem ochydy Wawy. Szary i krzywy... IP: 62.148.94.* 16.01.07, 12:41 mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrr.. Re: Symbolem ochydy Wawy. Szary i krzywy... IP: 203.185.255.* 07.02.07, 23:51 Nie "mi" tylko "mnie". Polacy za dyche. I wszystko takie inteligentne, ze ho, ho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Symbolem ochydy Wawy. Szary i krzywy... IP: 83.238.72.* 16.01.07, 13:05 Oczywiście! Na zasadzie ulubionej przytulanki-moze i stara, może i niemodna, może i są ładniejsze, ale ten miś mi się z dzieciństwem kojarzy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekus Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.hsd1.nj.comcast.net 16.01.07, 01:02 To hanba aby dar stalina byl zabytkiem czyli nietykalnym obiektem a Grob Nieznanego Zolnierza nie! Kto jest za to odpowiedzialny? Co jeszcze mozna wymyslec?-Wybudowac pomnik PKIN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 13:18 Gość portalu: Wojtekus napisał(a): > To hanba aby dar stalina byl zabytkiem czyli nietykalnym obiektem a Grob > Nieznanego Zolnierza nie! Kto jest za to odpowiedzialny? > Co jeszcze mozna wymyslec?-Wybudowac pomnik PKIN. Grób Nieznanego Zołnierza znajduje się w rejestrze zabytków - proszę, jeśli czegoś nie jesteś pewny albo nie wiesz to nie pisz bzdur po szkoda czasu na ich czytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekus Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.hsd1.nj.comcast.net 20.01.07, 04:14 Skoro Grob Nieznanego zolnierza jest zabytkiem to dlaczego niektore lokalne wladze pragna go odbudowac lub przebudowac? Tez mi sie tak wydawalo ze Grob jest zabytkiem ale po tym jak zaczelo sie o tym mowic to zwatpilem ze on zeczywiscie jest nietykalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LULU Odrzućcie argumenty polityczne!! IP: 83.230.121.* 16.01.07, 08:23 PKiN jest niewątpliwie pomnikiem wspaniałego warsztatu rzemieślniczego i na tle warszawskiej tandety z epoki gomółkowskiej jest jak torcik przy zakalcu. Zburzcie najpierw bieda bloki wokół PKiN (przy których Żelazna Brama nie jest jeszcze najgorszą architekturą) a dopiero potem podnoście rekę na Pałac!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Odrzućcie argumenty polityczne!! IP: 83.238.72.* 16.01.07, 10:30 Och, dzięki za jakiś mądry popierający pałac głos! Co z tego, że zbudował go Stalin, PKIN jest wyjątkowy i powinien zostać, a że szary- lepszy szary PKIN niż różowa paćka jaką wysmarowali Zamek Królewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: Odrzućcie argumenty polityczne!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:14 wracaj na sobieskiego... ze swiatecznej przepustki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Odrzućcie argumenty polityczne!! IP: 83.238.72.* 16.01.07, 13:03 Wow, to mi w pięty poszło! Ile masz lat, 10? "Jesteś u Pani!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: Odrzućcie argumenty polityczne!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 13:09 haha niedowartościowana krzykaczka.. musisz podkreślać "Jesteś u Pani!!!" bo brakuje ci szacunku u ludzi? tak mam 10 lat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Odrzućcie argumenty polityczne!! IP: 83.238.72.* 16.01.07, 13:23 Spójrz na swoją reakcję, kto tu jest niedowartościowany? Kto tu nie ma dystansu do siebie? Kto powinien spedzić trochę czasu na Sobieskiego? Kto poleciał w wycieczki osobiste? Co ma wspólnego dziecinne "jesteś u Pani" z tym czy mam szacunek u ludzi? W ogóle co to za dziwny post? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zmartwiony Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 09:21 Spójrzcie, na zdjęcia lotnicze Warszawy sprzed Powstania Warszawskiego. Dzisiejszy plac Defilad to był piękny kawałek centrum z gęstą zabudową kamienic i ciasnymi uliczkami otaczających Dworzec Kolei Wiedeńskiej. Mieliśmy piękne centrum jak Praga czy Budapeszt. Zamiast tego ktoś kazał nam to wszystko wyburzyć i postawić tam ohydnego kloca przyniesionego żywcem ze Związku Radzieckiego. A my, wpatrzeni w to szkaradztwo, padamy właśnie na kolana i zaczynamy oddawać pokłony! To tak, jakby ofiara gwałtu chciała ożenić się z gwałcicielem! Czy w Polsce nie ma już znawców historii, ani architektów, ani specjalistów od przestzreni publicznej z prawdziwego zdarzenia? Dlaczego nie wychowaliśmy sobie nowych godnych w miejsce tych wymordowanych w czasach wojny i stalinizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela 16.01.07, 09:45 "Czy w Polsce nie ma już znawców historii, ani architektów, ani specjalistów od przestzreni publicznej z prawdziwego zdarzenia? Dlaczego nie wychowaliśmy sobie nowych godnych w miejsce tych wymordowanych w czasach wojny i stalinizmu?" lubię takie pytania retoryczne. dlaczego...? bo polski chłop głupi jest! łot dlaczego.Najpierw wymordował powojenne resztki inteligencji polskiej a reszte wypędził "na madagaskar" "piękne uliczki? piękne centrum jak w Budapeszcie" a co to za bzudry? HALLO! Proszę sie obudzić! nikt nie kazał wyburzać! prosze pamiętać,ze po drodze była jeszcze II Wojna Światowa! i większa część warszawy to była RUINA! Tylko dzieki takiej "umowie barterowej" ze stalinem można było wtedy zagospodarować centrum miasta, które wtedy było jedna wielką nędzą... zapraszam do archiwum miasta! >Zmartwiony< raczej do znawców nie należy i właśnie dla takich osób Pałac powinien zostać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 Re: Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela IP: *.aster.pl 16.01.07, 10:30 brawo dżejms! już miałem zmartwionego lekko trzonkiem walnąć w łepetyne żeby otrzeżwiał ale Ty zrobiłeś to lepiej ;-) nie ma to jak klasa angielskiego dżenelmena ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leim Re: Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 16:36 A ja jeszcze dodam, że tak jak nic nie usprawiedliwiało tych, którzy niszczyli Warszawę podczas wojny, to nic nie usprawiedliwia tych, którzy niszczą Warszawę teraz. Pomyślcie w ten sposób - Warszawa była też pewnym symbolem, który się komuś nie podobał i który trzeba było usunąć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela IP: 83.238.72.* 16.01.07, 10:37 Tak mieliśmy piękne miasto, ale zostało zniszczone, przez wojnę, przez stalinizm itd. Szkoda wielka, ale tego nie da się zmienić, wolę PKIN, bo to też kawał historii. Prawdziwy znawca historii pielęgnuje ją jako taką, a nie wartościuje, a tym bardziej nie próbuje jej wymazać, choćby nie wiem jak była straszna. Ja nie chcę stalowych gniotów, wolę PKIN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:22 szkoda że takie "stalowe gnioty" są wszedzie na świecie uznane za okazy architektury nowoczesnej! jasne! typowo polskie myślenie! badzmy inni i niech najlepsza działka w centrum miasta dalej STRASZY pokolenia... poco mieć europejskie centrum? po co budowac było złote tarasy.. poco WTC, rondo1 itd.. przecież najlepiej gapić się w PKIN i wsponinać jak na półkach był tylko ocet! Ludzie wyjedźcie gdzieś i zaznajcie świata. Pooddychajcie Europą, Azją... jakimkolwiek nowoczesnym miastem i zobaczcie, że gdyby nie wasze debilne myślenie to młodzi polscy architekci nie projektowali by dla niemców, amerykanów tylko dla siebie! Czujcie się winni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela IP: 83.238.72.* 16.01.07, 13:38 Sorry, ale nie wszystkie nowoczesne drapacze chmur są piękne, nawet jeśli są symbolem architektury nowoczesnej! Te warszawskie wymiękają przy tych zagranicznych! Może Ciebie straszy PKIN, mnie bardziej straszą Marcpol i KDT. Mi się Pałac kojarzy z pięknymi salami, pałacem zimowym w Pałacu Młodzieży, mnóstwem fajnych zajęć, a jak Tobie widok PKIN kojarzy się z octem- cóż przykro mi z powodu nieszczęśliwego dzieciństwa. Trochę zwiedziłam i trochę widziałam. Oddychałam Europą, Ameryką i Afryką, i powiem Ci jedno, Pałacu takiego jak nasz- nie mają:)))))))) gdyby nie wasze debilne > myślenie to młodzi polscy architekci nie projektowali by dla niemców, amerykanó > w > tylko dla siebie! Czujcie się winni! Masz niespełnionego syna archtekta, czy co? Winisz tych, którzy lubią pałac za brak zatrudnienia architektów? To co? Nawet jak by Pekin zburzyli, to jka myślisz jak wielu architektów znalazło by pracę dzięki temu? Ja tam się nie czuje winna. Wolę budynki z "duszą", które mają kawałek historii w sobie. I mam prawo do własnej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zając Re: Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:56 Oczywiście, że masz prawo do swojej opinii, wyraziłaś ją już przecież na tym forum 10 razy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zając Re: Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:54 "Prawdziwy znawca historii".... he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.01.07, 13:08 No i dobrze, ze mamy cos czego nie ma nikt inny. Centrum jak Praga czy Budapeszt nie byloby czyms wyjatkowym. A PKiN jest. A uliczki i place wokol palacu jeszcze powstana. Unikalbym raczej idealizowania przedwojennej Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torwin7 Re: Zgwałcona wpatrzona w gwałciciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 16:35 Akurat te uliczki, ktore byly w tym miejscu, w ktorym zostal zbudowany PKiN nie byly tymi najwspanialszymi ulicami miasta. Centrum bylo w okolicach pl. Teatralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzzi PKiN to moja młodość i kawał historii Warszawy 16.01.07, 11:16 Pałac zbudowali Rosjanie i Polacy. Jest symbolem wspólnego wypędzenia hitlerowców z Polski. Chodziłem tam na zajęcia do Pałacu Młodzieży, na basen, do biblioteki, a potem na targi i imprezy do kongresowej, do Muzeum techniki i do teatru. Pałac może nadal spełniać funkcje kulturalne dla warszawskiej młodzieży z dużej części W-wy (blisko metro i dobra komunikacja), nadal jest dobrym miejscem na mniejsze wystawy i targi (nie gabarytowe). Jest i będzie symbolem powojennej Warszawy okresu w naszej historii niezbyt chlubnego, ale historii się nie zmieni i czy się to komuś podoba czy nie jest w samym centrum zainteresowania wiekszości turystów odwiedzających nasze miasto. Należało by go odnowić i unowocześnić funkcje dydaktyczne i kulturalne szczególnie dla młodzieży, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: PKiN to moja młodość i kawał historii Warszaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:30 niezrozumiałeś czytanego tekstu! wartości emocjonalne, którymi się z nami dzielisz są zupełnie POMIJANE! przy wpisie do rejestru zabytków, liczy się to co dany obiekt WNOSI do krajobrazu i jakie WARTOŚCI ESTETYCZNE posiada, często na skalę UNIKATU. czy jest dziełem sztuki? stąd ta debata! nikogo nie obchodzi czy piłeś w nim kawe, czy chodziłeś na modelarstwo! Czytaj ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
wuzzi Re: PKiN to moja młodość i kawał historii Warszaw 16.01.07, 12:34 czytam ze zrozumieniem i mam w d...ie twoją opinię... jak również opinie "wybitnych" archtektów przeciwnych wpisaniu PKiN do rejestru zabytków!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lepus42 Re: PKiN to moja młodość i kawał historii Warszaw 16.01.07, 12:34 Właśnie dlatego,że jest to JEDYNY tego typu budynek w Europie (Moskwa to Azja) należy go zachować dla przyszłych pokoleń. A konotacje społeczne, polityczne,estetyczne należy pominąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: PKiN to moja młodość i kawał historii Warszaw IP: 83.238.72.* 16.01.07, 13:45 No właśnie, przy wpisie do rejestru nie patrzą czy pił w nim kawę, i czy Tobie się on kojarzy z octem. Patrzą na wartość historyczną, i czy budynek jest unikatem. A ponieważ straszy tylko w Warszawie (inne się podobno nie umywają-nie wiem, nie znam), to jest unikatowy! A co do emocji- nie da się ich oddzielić, czy to w wypowiedziach o PKINIE, czy rewelacjach naszego rządu, czy w myśleniu co zjesz na obiad. Emocje i przeżycia sprawiają, ze niektórzy dopingują PKINowi, nie znaczy to, że nie potrafią czytać ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ignorant Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 16.01.07, 11:17 Emocje,emocje.Dla jednych pekin to symbol zniewoleia i architektonicznego bezguscia , dla drugich swiadek dorastania , jedno z najbardziej rozpoznawalnych , kultowych miejsc w Wawie.Choc "kultowy" moze byc ryzykownym określeniem wlaśnie prowokujacym do sporów w zależnosci od skojarzeń :).Takich dwoch emocjonalnych postaw nie da sie pogodzic.Fakt,zostanie wpisany do rejestru .Pytanie czy uchroni go to przed "bezmyslną przebudową" , czy "zakonserwuje" stan obecny pekinu , stanie sie wymówka dla wygodnictwa i inercji zarządu , pretekstem do wyciągania pieniedzy z publicznej kasy? Będę kibicował wyposażeniu Kongresowej w skuteczną klimę , zobaczymy czy uda się zadaszyć wewnętrzne dziedzińce , stworzyć centrum wystawienniczo- kongresowe.Jestem w rozterce , czy mam się cieszyć , ze z obiektu pod opieką konserwatora znikną banery reklamowe , czy martwic , że dyrekcja dziurę w budżecie bedzie sie starała pokryć z miejskich funduszy ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Postkomuch Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 16.01.07, 11:35 A wszystkim miłośnikom gęstej,wspaniałej miejskiej zabudowy polecam wycieczkę na Wileńską,Stalową,zaplecze Wiejskiej,zaplecze Alei Jerozolimskich itd,itd, gdzie słońce widać tylko w lecie w południe,a sąsiad sąsiadowi podaje rękę przez okno.Może przestaną się nią zachwycać. (a tak właśnie wyglądało centrum przed wojną. Niektóre posty przypominają mi hasełka wywrzaskiwane na akademiach ZMP - "zniszczyć ,obalić, rozwalić" bo idziemy MY Młoda Gwardia (a po nas choćby potop) Im młodszy gó..arz tym bardziej wrzaskliwy. Może najpierw zacznijmy budować,bo jakoś od paru lat nic ciekawego w Warszawie nie wybudowano. (jeśli nie liczyć tych słupów wysokiego napięcia obudowanych szkłem, szklanych silosów na zboże,albo akwariów dla wielorybów. A jeśli chodzi o pałac, to każda decyzja chroniąca go przed idiotami jest pożyteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:32 rece opadaja przez takich ograniczonych ludzi. zdejmij klapki z oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Postkomuch Re: do Felixa IP: *.chello.pl 16.01.07, 12:38 Bardzo merytoryczna wypowiedź.(jak zresztą wszystkie Twoje w tym wątku.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignorant Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 16.01.07, 13:00 Ot, cóż za wspaniały przykład Postkomuszka . Burżuazyjne stare kamienice to ciasnota bez słońca , a obecne kapitalistyczne wiezowce to akwaria dla wielorybów. Pałac jest cacy ,twierdzi i wara kto sie ze nim nie zgadza . Piękny Postkomuszek , on ma racje , inni to gó..arze wrzaskliwi. Sorki , nie jestem za zburzeniem pekinu , ale z takimi osobami się nie utozsamiam. "nic ciekawego w Warszawie nie wybudowano" a ot BUW chociażby ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Postkomuch Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 16.01.07, 13:12 Widzisz przyjacielu powinieneś jednak przejść się na Pragę, i obejrzeć te kamienice. Może rzeczywiście można spotkać ciekawe budownictwo w Warszawie,ale sam przyznałeś że podoba Ci się BUW.Ale jak się ma BUW do tego słupa Rondo 1? Każda epoka ma swoje budownictwo i każda coś wnosi do tkanki miasta..Ja nie przepadam za budynkami typu szklana wieża ,komu innemu nie podoba się pałac.Nie znaczy to że szermując hasłem "Dar Stalina" należy wyburzyć pół miasta.A sporo jest takich propozycji w tym wątku. Według mnie należy chronić zarówno Starówkę jak i WSM na Żoliborzu (choć tam paluchy maczał sam Bierut) jak i piękne kamienice przedwojenne. Niszczenie w imię ideologii nie prowadzi do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 13:31 Wybacz ale ten "słup" jak to nazwałeś to bardzo wybitny okaz architektury nowoczesnej. Rozumiem, że nie posiadasz ukierunkowanej edukacji by oceniać poziom projektu i realizacji. Drugą sprawą jest porównywanie starej architektury (jaką jest właśnie architektura praska) do architektury nowoczesnej. To się mija z celem. Dar Stalina nie jest również "połową miasta" tylko jedną wielką działką w samym Centrum Śródmieścia, która przez długi czas sprawiała władzom miasta problemy własnościowe. A tak przemawiając do Twojej prostoty myślenia. Spójrz na spoty reklamowe, czy jakiekolwiek zdjęcia związane z Polską (nowoczesnym, rozwijającym się krajem Europy środkowej) czyż właśnie na nich nie widnieją te "słupy" i "akwaria"? Panowama w TVP2, czy inne "dzienniki telewizyjne" w tle mają właśnie nowoczesną architekturę warszawską, czyli właśnie wysokościowce. Dodam jeszcze ku całej przewrotności polityków PIS. To właśnie Marcinkiewicz promował się na bannerach reklamowych mając w tle centrum wysokościowe warszawy, zarazem mydląc mieszkańcom oczy i proponując w centrum za pośrednictwem Św.p. Borowskiego 5 kondygnacyjne budynki wokół PKiN. Centum to centrum. Powinny być drapacze. Przestrzeń publiczna a nie kilka drogich apartamentów lub zieleń. Jan Gehl scharakteryzował miasto mówiąc - "Good city is like a good party. People stay here for hours and hours" ("dobre miasto jest jak dobre przyjęcie, goście zostają tam godzinami") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postkomuch Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 16.01.07, 13:51 No nareszcie jakieś konkrety. Pozwól,że wyjaśnie Ci moje stanowisko.Moim zdaniem cała awantura o pałac to dyskusja zastępcza.Wiadomo że koszt jego rozbiórki byłby niebotyczny jako że cały szkielet jest ze stali.Wiadomo,że trzeba by wybudować nową wieżę telewizyjną.Utracilibyśmy z tkanki miasta kilka kin, teatrów,basen,dwa muzea itd.Ponieważ to wszystko działa, to idiotyzmem jest pozbywanie się tego wszystkiego w imię ideologii. Sprawa czy jest on ładny czy brzydki, potrzebny czy nie, zeszła na plan dalszy. Ważne jest czy jest on słuszny politycznie czy nie. A to nie powinno w żadnym wypadku wpływać na decyzje.Podobny wątek toczy się obok na temat Czterech śpiących. Czy nie przypomina Ci to akcji rozwalania kultury chińskiej przez maoistów,albo posągów przez Talibów?? Zbliżamy się niebezpiecznie do tego momentu. A co do nowoczesnej szklanej architektury. Porównaj Arkadię z domem towarowym Braci Jabłkowskich. Oczywiście szklane wieżowce mogą być piękne ale nie każdemu muszą się podobać. Na plantach w Krakowie leżała kiedyś wielka płyta a na niej napis:" pod tą wielką płytą spoczywa polska architektura i czeka na sąd ostateczny i zmartwychwstanie" Myślę ,że powinno się koło niej położyć też wielką taflę szkła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix poddaje się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 14:10 "Podobny wątek toczy się obok na temat Czterech śpiących. Czy nie > przypomina Ci to akcji rozwalania kultury chińskiej przez maoistów,albo posągów przez Talibów?" Uważasz, że pomnik Czterech śpiących ma równie wielkie podłoże kulturowe i wartości dla sztuki co kultura chińska czy posągi buddy w afganistanie? Bzdura.. Kiepskie porównania. Zawiało megalomanią. "Wiadomo że koszt jego > rozbiórki byłby niebotyczny jako że cały szkielet jest ze stali.Wiadomo,że > trzeba by wybudować nową wieżę telewizyjną.Utracilibyśmy z tkanki miasta kilka > kin, teatrów,basen,dwa muzea itd." Nie popieram wyburzenia, ale wybacz Warszawie należy się LEPSZE kino, LEPSZY teatr i lepsze sale niż kongresowa. "Na plantach w Krakowie leżała kiedyś wielka płyta a na niej > napis:" pod tą wielką płytą spoczywa polska architektura i czeka na sąd > ostateczny i zmartwychwstanie" Myślę ,że powinno się koło niej położyć też > wielką taflę szkła." To budujmy w stylu XIX wiecznym! Przecież budynki ociekające ornamentami są takie tanie w realizacji. Rozumiem, że kochasz sztukę! Ja również tęsknię za XIXw warszawą i mam przyjemność mieszkać na starówce, jednakże obudź się i zrozum, że mamy XXIw a niezmieniając myślenia pozostaniemy na zawsze jako kraj POSTKOMUNISTYCZNY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Postkomuch Re:Ja też IP: *.chello.pl 16.01.07, 14:21 Widzisz!! W jednym się zgadzamy a jak byśmy jeszcze pogadali znalazłoby się więcej punktów stycznych. BUDUJMY!!!! jak najwięcej,jak najpiękniej,jak najszybciej,jak najróżnorodniej!! A nie niszczmy w imię ideologii! (a z Hitlera też się na początku wszyscy śmiali.A przysłowie mówi "od rzemyczka do koniczka") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ignorant Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 16.01.07, 15:25 Wysokosciowce w Krakowie to zbrodnia , w Wawie stają się juz symbolem i o ile bedą dobrą , ciekawą architektura niech powstaja . Architektura hipermarketów , latwo krytykowac ale niech centrum powstanie w taki sposób by ludzie woleli spedzać czas w trójkącie Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich , aniżeli w Arkadi lub w Galeri Mokotów . Niech to będzie wizytówka miasta . Z Talibami i Maoistami bym uważał bo łatwo do nich dorzucić tych którzy w Warszawie "tworzyli" plac Dzierżyńskiego i inne politycznie poprawne nazwy . Ideologia niech pozostanie do politycznej debaty , od architektury wara . :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.inz.gfx Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:41 Szklane akwaria dla wielorybów? Tak nazywacie nowoczesną architekturę XXIw? To budujcie z wikliny! Proponuję troszkę edukacji. Jest miejsce na PKiN w Warszawie, zgadzam się ale tylko w przebudowanej formie lub szczelnie otoczonym ścisłą wysoką zabudową. Warszawa ma już symbol: jest nim Warszawska Syrenka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Postkomuch Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 16.01.07, 12:52 Jest jeszcze wiele miejsc w Warszawie,gdzie nasi młodzi gniewni mogą się wykazać swoimi umiejętnościami. NIECH BUDUJĄ!!! Niech udowodnią,że nasi architekci są najlepsi na świecie! Awantura o Pałac jest jednym z elementów walki z pamięcią o Peerelu. Nie ma tu żadnych merytorycznych dyskusji, i tylko słychać dwa słowa: Wyburzyć albo zostawić.Chodzi o jedno: Opluć i opluskwić peerel tak jak 60 lat temu opluskwiano AK,i Polskę przedwojenną. Żeby młodzież wiedziała ŻE TO MY JESTEŚMY ŚWIETLANĄ PRZYSZŁOŚCIĄ. A część młodzieży daje się na to nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignorant Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 16.01.07, 14:49 Przyjacielu , bracie drogi , uważam że się mylisz generalizując że , zmanipulowana młodzież chce zburzyć Pekin w imię ideologi ,a światłe starsze pokolenia stają w jego obronie uzbrojone w merytoryczne argumenty.Są osoby starsze (Władysław Bartoszewski), ktore o Pałacu wypowiadają się bez sentymentu i są małolaty dla których to miejsce kultowe choć kultem jednostki protoplasty nie darzą. Jeżeli pozbedziemy sie ideologicznego zacietrzewienia to być może dojdziemy do porozumienia:-)De gustibus non disputantum .Masz racje , jednym moze podobać się pałac innym szklane wysokosciowce . Pekin , bez ideologi , co by o nim nie mowić jest "wyrazistym" budynkiem w pejzażu Wawy i czy jego przeciwnicy tego chcą czy nie atrakcją turystyczną dla przyjezdnych . Nie ma kwesti jego wyburzenia , ale jest problem centrum Wawy , ktore on "zdemolował".Otoczenie , zasłonięcie Palacu wieżowcami jak w pierwszym zwycieskim konkursowym projekcie było kuriozalne , ale pozostawienie Pekinu jako dominanty wysokosciowej Wawy według mnie też nie ma sensu .Plany zagospodarowania centrum dotychczasowego naczelnego architekta są zachowawcze .Super ciekawe byly koncepcje "młodziaków" zamieszczone kiedyś chocby w gazecie stołecznej . A co do kamienic na Pradze , fakt że wchodziłem do budynków gdzie włos stawał na głowie , ale trzeba tez przyznać ze stara Praga ma klimat , duszę coś czego nie uświadczy się na blokowiskach z wielkiej płyty , gdzie na dodatek obecnie jest niebezpieczniej niz w zaułkach Ząbkowskiej . Wokół pałacu tez trzeba stworzyc miejsce z klimatem , klimatem XXI wieku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Postkomuch Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 16.01.07, 18:08 Nareszcie można podyskutować co do meritum. Jeżeli przyjmiemy,że rozbiórka pałacu jest nieopłacalna,możemy dyskutować co z nim zrobić. Tu jest jednak rola urbanistów. Było już kilka konkursów na temat zagospodarowania otoczenia jednak chyba żadna koncepcja jak dotąd nie nabrała kształtów. Czy warto pałac uznać jako zabytek? Nie wiem. Może łatwiej byłoby go modernizować bez tego wpisu.Wiem jednak że bez tego wpisu zawsze jakiś "wyrywny" będzie gardłował za jego likwidacją dla swoich celów politycznych.Ja uważam, że w pierwszej kolejności należy zająć się np Marszałkowską między Świętokrzyską a Królewską, Próżną,Waliców,Prostą i całym tzw "dzikim zachodem". Wysoka zabudowa zachodniej części śródmieścia zlikwiduje dominantę pałacu który znajdzie się na poboczu centrum.Nigdzie nie jest zapisane,że centrum nie może być w okolicach ul.JP2. Mnie się wydaje,że główne środki należy rzucić na rewitalizację "dzikiego zachodu i problem pałacu się zmniejszy. Miłośnikom szklanych klocków proponuję aby przyjrzeli się centrum finansowemu róg Emilki i Świętokrzyskiej. Poza robiącą wrażenie wielkością i wspaniałą technologią nie widzę aby tam się architekt specjalnie napracował.Klocek jak klocek. Uznany za super hiper biurowiec na placu Piłsudskiego przypomina bryłą poczciwy CDT.(niezależnie od postępu technologii). Przykładów można by mnożyć. Niezależnie od wszystkiego mam nadzieję,że i Praga również doczeka się rewitalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignorant Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 16.01.07, 19:37 Ha , prawie we wszystkim muszę się zgodzić . Jasne ze decyzje co do "umeblowania" Wawy trzeba zostawic specjalistom-urbanistom , ale jako ignorant mimo wszystko tez moge podywagowac . Prawda , ze wysokosciowce budowane na zachod od Emili Plater zniweluja dominacje Pekinu , juz to powoli robia , ale niekoniecznie musi to oznaczac przesunięcie centrum miasta . Jezeli udanie zaprojektuje sie pierzeje Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich , jezeli od "Złotych Tarasów" do skrzyzowania Marszałkowskiej z Świetokrzyską powstanie wielkomiejski pasaż z funkcjami rozrywkowymi , kulturalnymi i handlowymi , "elką" otaczający Pekin , a stworzony bedzie z ciekawej architektury , jezeli bedzie "zsynchronizowany" z "agorą" przed głównym wejsciem do Pałacu to to bedzie centralny punkt Wawy . Wysokosciowce fajnie wyglądają z daleka w panoramie , ale na poziomie ulicy przytłaczaja . Bedą centrum finansowym , biznesowym ale pozostaną tylko miejscem pracy . Prawdziwe zycie centrum miasta moze sie toczyć w pieszym pasażu równoległym do Al.Jerozolimskich i Marszałkowskiej (wysokość zabudowy tych ulic jest z grubsza historycznie wytyczona ). No i jest prosty sposób , zeby "odczarować" Pekin . Niech ma w nim swoj gabinet prezydent Wawy . W carskiej Cytadeli moze byc muzeum Wojska Polskiego (swietny pomysł) to niech w Pekinie urzęduje demokratycznie wybrana władza Wawy .Stołeczne urzedy mogłyby pomiescic sie w biurowcu przy Pekinie , po całym miescie szuka sie miejsca na ratusz a przeciez jego lokalizacja powinna byc centralna .No to sobie pomarzyłem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.merinet.pl 16.01.07, 17:09 postkomuchu , na próżno strzępisz język w obronie budynku , jego największą i niewybaczalną wadą jest nie jego forma a to w jaki sposób demoluje przestrzeń miasta . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jula Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.aster.pl 16.01.07, 13:44 Na niepotrzebne pomniki pieniądze są, na wiele innych niepotrzebnych inwestycji również. Zamiast budować Świątnie, lepiej mieć zabytek. Ale wygodniej budować blaszaki niż mieć coś bogatego w mieście. Chyba remont jest tańszy, niż wybudowanie tylu sal jakie posiada Pałac Kultury.Ci, co są za zburzeniem, niech idą się leczyć. Fachowcy, uczeni, tylko liczyć nie potrafią, lub nie widzą interesu dla siebie. Ci decydenci niech wracają skąd przyszli i przestaną rządzić nie swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix projekt Borowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 14:41 warszawa.sarp.org.pl/php/seminarium/3_PKIN.jpg niskie, zielone i idealnie kontrastujące z fasadami Hotelu Polonia i resztą zabytkowych kamiennic... a nad tym wszystkim górujący i dominujący PKiN, który zniewalać będzie nas tak długo, aż znajdzie się pokolenie na tyle silne by go usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mfs Nie możnaby zamku w Malborku wysadzić? IP: 217.111.48.* 17.01.07, 08:23 Wszak krzyżacy do milusińskich nie należeli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Nie! A palac tak bo to architektoniczny bubel IP: *.ianburke.co.uk 02.02.07, 16:34 Zamek w Malborku jest arcydzielem na skale swiatowa. Obiekt ten pod kazdym wzgledem jest niesamowity. Proporcje a przede wszystkim pomyslowe rozwiazania funkjonalne i fortyfikacyjne sa bardzo najwyzszej klasy. Widzialem wiele zamkow ale zaden absolutnie zaden nie moze sie rownac do Malborka... Palac z kolei jest architektonicznym bublem, "stoi jak qtas w srodku miasta" jak bylo w "Malej Apokalipsie". Jest to absolutny architektoniczny kicz, ze swoimi bizantyjskimi zdobieniami, beznadziejnymi proporcjami i fatalna wieza. Nizsze kondygnacje rozlewaja sie, co powiedziano podczas debaty, jak zaba blokujac ogromne tereny w centrum. Jest to obiekt absolutnie amiejski, afunkcjonalny. Dla mnie to taki pomnik w ksztalcie budynku, dodatkowo majacy za nic kontekst i urbanistyke Warszawy. Taki budynek na przekor i to jedynie sie autorom udalo bo komunizm byl tez nam na przekor... A ze panuje dzis moda na oldskul wsrod artystow_na_sile to coz wiadomo bylo ze palac wpisza, bo palac jest trendy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supek Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.chello.pl 06.02.07, 03:01 Obecnie nie podoba mi sie, a wrecz nie nawidze go, tak jak wiele miejsc w Warszawie. Jeden napisal tu, ze jak byl maly to mial inne pogladay i palac kojazyl mu sie z zajebistoscia i symbolem. Ze mna bylo podobnie. Widzac palac i, wowczas tylko, 2 pozostale wysokie budowle czulem radosc - nareszcie w domu. Byl tez smutek, ale to z powodu konczacych sie wakacji. Wracajac do tematu. Po wojnie przyszla odbudowa. Mialo miejsce wyburzanie kamienic nadajacych sie do odbudowy, tworzenie traktow pod defilady z okazji swiat. Komuchy, ktorych bylo tak zle przed wojna wreszcie sie cieszyly. Wladza w rece ludu! Paryz Polnocy bezpowrotnie zginal. Mam nadzieje, jesli bede grzeczny, to po smierci poprosze Boga aby pokazal mi jak wygladalo to miasto kiedys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Draken1970 Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.07, 20:47 Panie Pospieszalski - puknij się Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zburzyć, zburzyć! Re: Dar Stalina największym zabytkiem Warszawy IP: *.aster.pl 06.02.07, 23:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aZJA Re: Pospieszalski to faszysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 00:37 pANIE P. całą mądrzejsza częśĆ Polski drze z pana łacha:) Ten proGrAm w tv to żenująca degrangolada antytolerancji. Jesteś pan szowinista i faszysta! I brudne łapy PRECZ OD PAŁACU!Niech sobei stoi! Odpowiedz Link Zgłoś
magic3 To stalinowskie g... należy rozwalić. 08.02.07, 00:37 Idiotyzmem jest otoczenie ochroną symbolu zniewolenia Polski i Warszawy. Zrównać "toto" z ziemią i przywrócić miastu styl europejskiej zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś