akashha 17.01.07, 18:15 Dziś prawie miałam dzwon z wjeżdżającym na osiedle samochodem. I tak się zastanawiam, czy na osiedlu panują zasady, ze nadjeżdżający z prawej ma pierwszeństwo, czy jednak nie... Pozdrawiam, K. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcinkiewicz Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 18.01.07, 09:33 Też o tym sobie myślałem. Oczywiście zasada z prawej obowiązuje wszędzie. Nie dotyczy to wyjazdu z garaży. Tylko czy wyjazd z bunkra należy traktować jako wyjazd z garażu, czy skrzyżowanie z drogą z prawej strony? Odpowiedz Link Zgłoś
jasieniczanin Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 18.01.07, 10:59 A może by tak zainstalować lustro na budce portierni ??? Nie rozwiąże to problemu, kto ma pierwszeństwo, ale przynajmniej podniesie bezpieczeństwo. Moim zdaniem dojazd do tyłów bunkra jest taką samą drogą jak inne na osiedlu, więc "skrzyżowanie" przy bramie powinno być równorzędne, co za tym idzie - wyjeżdżający z bunkra powinni mieć pierwszeństwo przed jadącymi z garaży pod budynkiem. No chyba, że poustawiamy znaki pionowe. Żeby się tylko nie skończyło na sygnalizacji świetlnej. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 18.01.07, 11:12 > A może by tak zainstalować lustro na budce portierni ??? Przydałoby się jeszcze jedno lustro dla wyjeżdżających z bunkra, z bramy na przeciwko bramy wjazdowej na osiedle. Osoby wyjeżdżające z podziemia nie widzą samochodów zjeżdżających z prawej strony, z góry. Stoi tam murek, który zasłania. Odpowiedz Link Zgłoś
jasieniczanin Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 18.01.07, 11:22 Myślę, że jedno lustro (wypukłe), załatwiłoby oba problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
rdebiec Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 19.01.07, 13:01 Uzyskałem dzisiaj w archeserwis informację, że takie lustro jest zamówione. Odpowiedz Link Zgłoś
akashha Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 19.01.07, 13:27 A ja bym chciała lusto na/przy murze vis a vis ochrony. Tam, gdzie brama się chowa. No i dobrze wiedzieć, że jestem na najgorszej pozycji odn. wyjazdu z osiedla. I jakby coś, to moja wina, że -1 jest za budką i nie widać wjeżdżających (a niektórzy naprawdę szybko jadą). Jednym słowem... shit happens :) Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 19.01.07, 23:34 ja postulowałem o takie lustra na półpiętrach wewnątrz "bunkra". tam to dopiero można się na kogoś nadziać. jak wyliczyłem trzeba by zainstalować 8 takich luster - po 2 na każdym półpiętrze Odpowiedz Link Zgłoś
stefber Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 22.01.07, 19:06 ruch na osiedlu to tylko problem parkujących w miejscach "niewłaściwych ". Inna sprawa jest wyjazd z osiedla , szczególnie w godzinach porannego natężenia ruchu . Gdyby zamienić uliczkę dojazdową na jeden kierunek ruchu? To rozwiąże problem "wąskiego wyjazdu " oraz parkujących pod sklepem samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
akashha Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 22.01.07, 20:53 stefber napisał: > ruch na osiedlu to tylko problem parkujących w miejscach "niewłaściwych ". Tia... Nie wiedziałam, że -1 w bloku A to miejsce "niewłaściwe" :> > Inna sprawa jest wyjazd z osiedla , szczególnie w godzinach porannego > natężenia ruchu . Zgadzam się. Kluczowym jak dla mnie punktem jest okolica bramy wyjazdowej. > Gdyby zamienić uliczkę dojazdową na jeden kierunek ruchu? > To rozwiąże problem "wąskiego wyjazdu " oraz parkujących pod sklepem > samochodów. A w drugą stronę po płytach? :> Odpowiedz Link Zgłoś
rdebiec Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 23.01.07, 10:20 > A w drugą stronę po płytach? :> Nie wiem czy formalnie wolno nam z niej korzystać, ale gdyby tam załatać parę dziur to nie byłby zły pomysł. Nawet włączenie się do ruchu jest bezpieczniejsze niż zza parkujących pod sklepem aut. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 23.01.07, 10:35 Może jak już w budynku Spółdzielni Politechnika będzie mieszkało więcej osób, to dwie administracje mogłyby się dogadać w sprawie przejazdu. Bo już wkrótce naprzeciw naszej bramy wjazdowej, zostanie otwarty wjazd do garażu sąsiedniego budynku. Wtedy dopiero będzie kocioł. Odpowiedz Link Zgłoś
akashha Re: Pytanie - zasady ruchu na osiedlu 23.01.07, 11:06 Będzie kocioł, i to straszny. Ale Politechnika podobno wycofała się z partycypacji w kosztach drogi dojazdowej. Więc tym bardziej marnie widzę zrobienie czegoś z płytami. Odpowiedz Link Zgłoś