Dodaj do ulubionych

Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem

IP: *.acn.waw.pl 26.01.07, 23:53
Nie byłem na tej debacie, natomiast relację trudno jest nazwać obiektywną.
Byle tylko dołożyć konkurencji... Do tego, że Wyborcza ogólnopolska tylko
poluje na okazję, żeby przyłożyć "Dziennikowi", przywykłem, ale że i
Stołeczna się do tego poziomu dopasowuje...
Obserwuj wątek
    • Gość: Jan Bielicki Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 00:02
      "Wyborcza" dziwnym zbiegiem okolicznosci nie zauwazyla, ze dzialacze skrajnej
      lewicy zwyczajnie zaklocali przebieg spotkania, zorganizowanego zapewne za
      pieniadze "Dziennika" (nawet nie podatnikow). Zastanawiam sie, czy gdyby na
      kolegium redakcyjne lub chocby spotkanie promowane przez "GW" wpadla gromadka
      radykalow, wyprowadzenie ich z sali nie byloby aktem "obrony demokracji".

Zas na marginesie: prof. Legutko nie kwestionowal sensu demokracji, lecz
      podkreslil tylko, ze w krajach opanowanych przez rezimy, potrzeba bardziej
      praworzadnosci niz demokracji. Co w tym dziwnego?
      • Gość: umpik Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.crowley.pl 27.01.07, 00:58
        coraz bardziej żenujący poziom artykułów - informacja prawie tak dokładna, jak w
        tym żarcie, że rozdają wołgi na placu Czerwonym...
        Podhoretz został sprowadzony do nieokreślonego polityka z administracji Busha,
        Legutko do publicysty "Dziennika", Kochanowski był tam "zbiegiem okoliczności" -
        pewnie przechodził obok i wszedł do starego BUWu, żeby chwilę posiedzieć, a cała
        dyskusja, nie wiadomo skąd, dlaczego i przez kogo organizowana, pojawiła się w
        Gazecie chyba tylko ze względu na radosne wyczyny Ikonowicza...
      • gszatek Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem 27.01.07, 10:57
        wypowiedź pana Legutki powtwierdza, że powoływanie się na jego merytoryczne
        wsparcie w dyskusji to broń obusieczna - w świetle jego argumentu o wyższości
        praworządności nad demokracją interwencja w Iraku była totalną głupotą - tegoż
        nie zauważył pan Bielicki, jak się domyślam zwolennik tej tezy
        • Gość: Jan Bielicki Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 11:32
          > wypowiedź pana Legutki powtwierdza, że powoływanie się na jego merytoryczne
          > wsparcie w dyskusji to broń obusieczna - w świetle jego argumentu o wyższości

Nie da sie ukryc, ze prof. Legutko nie jest od wyglaszania pogladow na cudze
          zamowienie.

> praworządności nad demokracją interwencja w Iraku była totalną głupotą - tegoż
          > nie zauważył pan Bielicki, jak się domyślam zwolennik tej tezy

Ciezko mi ocenic wojne w-/interwencje w-/okupacje Iraku, to bardzo zlozony
          temat. Na pewno doprowadzila ona do obalenia okrutnego totalitarnego rezimu ale
          i eksplozji powsciaganego przez ten rezim bezprawia (tego niemajacego za soba
          panstwa). Zle prawo egzekwowane precyzyjnie zostalo zastapione lepszym, ale
          majacym ograniczony zasieg.

Po wysluchaniu argumentow pp. Podhoretza i Sikorskiego, ciezko mi wyrokowac, czy
          nie byloby lepiej, gdyby Amerykanie wsparli w Iraku powrot monarchii. Nie znam
          sie. Mysle, ze w obecnej sytuacji bylaby to dla poprawy bezpieczenstwa w Iraku
          kwestia neutralna.
          • gszatek Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem 30.01.07, 17:21

> Nie da sie ukryc, ze prof. Legutko nie jest od wyglaszania pogladow na cudze
            > zamowienie.

Zupełnie nie miałem na myśli zamawiania u pana Legutki poglądów - znam niektóre
            z nich i wszystkie, które znam mają jednego zleceniodawcę, na pewno nie
            cudzego. Być może w przestrzeni prywatnej stać go na niezależność bo w
            publicznej, ostatnimi czasy, nie. A że czasami to brzmi groteskowo jak w
            okolicznościach debaty nt. Iraku - widocznie mam inne wyczucie absurdu.

Co do pańskich poglądów nt. oceny interwencji/inwazji/napaści - opierając się
            na doniesieniach prasowych, nie odniosłem wrażenia, żeby w kraju tym zaszła
            jakaś istotna zmiana w zakresie jakości/zgodności z prawami człowieka prawa,
            zarówno wwymiarze stanowienia, a na pewno egzekucji. W takiej sytuacji, trudno
            się dziwić, że wielu ludzi chce żeby nasze państwo nie uczestniczyło w tym
            procesie, a wykluczanie ich z debaty na zasadzie - ustalmy zakres debaty w
            sposob wykluczający poglądy przeciwne - musi wywoływać emocje. Ci co pamiętają
            czasy komuny powinni chyba to rozumieć.
      • Gość: Agata Nosal Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.aster.pl 27.01.07, 10:58
        Sikorski naobrażał Piotra Ikonowicza oraz radykalną lewicę, a potem gdy
        Ikonowicz podszedł do mikrofonu, żeby odpowiedzieć, kazał go wywlec z sali.
        Straż rzuciła się na Piotra Ikonowicza w momencie gdy wypowiadał on
        słowa: "skoro pan minister się do nas zwrócił niegrzecznością byłoby nie
        odpowiedzieć"... Więcej powiedzieć nie zdołał. Na żadnym innym publicznym
        spotkaniu nie spotkałam się z sytuacją by 8- letni parlamentarzysta,
        przedstawiciel opozycji nie został dopuszczony do głosu! Może w polskim
        zaścianku nikt nie zauważył, że ta sytuacja jest wprost skandaliczna ale jest
        film z tego spotkania, który zostanie rozesłałany do wszystkich europosłów.
        • Gość: Jan Bielicki Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 11:44
          > Sikorski naobrażał Piotra Ikonowicza oraz radykalną lewicę, a potem gdy
          > Ikonowicz podszedł do mikrofonu, żeby odpowiedzieć, kazał go wywlec z sali.
          > Straż rzuciła się na Piotra Ikonowicza w momencie gdy wypowiadał on
          > słowa: "skoro pan minister się do nas zwrócił niegrzecznością byłoby nie
          > odpowiedzieć"... Więcej powiedzieć nie zdołał.

Zgadzam sie, ze minister nie powinien podburzac ludzi, ktorzy przyszli na
          spotkanie wylacznie po to, by zaklocic porzadek. Reakcja na ich obecnosc byla
          calkowicie niepotrzebna. Jesli ktokolwiek wierzy w pokojowe intencje Piotra
          Ikonowicza, polecam lekture jego artykulu o walce klas:

przedstawiciela finansowej elity była niemal tak przerażająca jak pokora, z jaką
          ludzie pracy słuchali tych „mądrości”. A sukinsyn stał przecież niemal na
          wyciągnięcie trzonka od kilofa, popularnie zwanego sztykiem.

calosc na: lwww.lewica.pl/?id=9962
    • Gość: JK. Re: Awantur IP: *.eranet.pl 27.01.07, 08:13
    • Gość: JK. Wyborcza=tabloid... :-( IP: *.eranet.pl 27.01.07, 08:24
      Wyborcza - pozujac jedynie na gazete dla inteligencji, de facto swoim poziomem zbliza sie juz do tabloidow. (szczegolnie dotyczy to dodatkow lokalnych, coz za niedoksztalceni amatorzy tam pracuja!) Wbrew zas deklaracjom o swoim profesjonalnym obiektywizmie, opowiada sie w nachalny i subiektywny sposob po stronie chocby najskrajniejszych pogladow, byle bylyby to poglady lewicowe. To drugi "Nasz Dziennik", druga "Trybuna Ludu". WSTYD!!!
      • Gość: drojb Re: Gdzie tu "opowiadanie się"?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 15:54
        zdaje się, że część formumowiczów to analfabeci funkcjonalni: nie rozumieją
        tekstu, który przeczytali. Albo mają fobię na punkcie GW i czytają wyłącznie
        przez pryzmat swoich uprzedzeń. Tylko dlaczego czytają?
        Nie ma śladu w tym artykuliku sympatii lewicowych autora. Jest opis awantury,
        albo protestu (kto co woli). Jest streszczennie: co kto powiedział i co
        krzyczał.
        • Gość: Jan Bielicki Re: Gdzie tu "opowiadanie się"?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 19:27
          > Nie ma śladu w tym artykuliku sympatii lewicowych autora. Jest opis awantury,
          > albo protestu (kto co woli). Jest streszczennie: co kto powiedział i co
          > krzyczał.

nie wiem, czy był(a) Pan(i) na tym spotkaniu. Ja byłem i ta relacja to dla mnie
          przykład streszczenia swobodnie wybranych dziesięciu procent ze spotkania.
        • Gość: kami To GW też tam się biła? IP: 62.233.164.* 27.01.07, 21:52
          bo tak wynika z komentarzy

www.fototel.pl/
    • Gość: tr Polska przedmurzem Stanów Zjednoczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 10:05
      Polska przedmurzem Stanów Zjednoczonych

www.trybuna-robotnicza.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=674&Itemid=136
    • Gość: A.N. Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.aster.pl 27.01.07, 11:02
      LINK DO FILMU Z "DEBATY"
      www.youtube.com/watch?v=5yEWroQxuT8
    • Gość: A.N. Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.aster.pl 27.01.07, 11:37
      Chcemy referendum w sprawie "tarczy antyrakietowej"! Całe to spotkanie było
      częścią kampanii w sprawie tarczy. Jeśli pozwolimy zainstalować sobie rakiety,
      które uniemożliwiają atak na USA, to w razie gdyby ktoś chciał to USA
      zaatakować najpierw będzie musiał rozwalić owe rakiety. Wtedy wszyscy
      zwolennicy "niezakłócania" tego rodzaju imprez z różnymi Podhoretzami będą
      mieli 15 sekund na wytłumaczenie swoim dzieciom dlaczego wcześniej byli takimi
      kretynami.
      • Gość: Pan Wiktor Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.chello.pl 27.01.07, 11:47
        Byłem tam. Relacja gazety jest zbyt delikatna. Ta "debata" byla skandalem. W
        poniedzialek zwroce sie do wladz UW o wyciagnici konsekwncji wobec straznikow z
        sekcji zabeeeezpieczenia obiektow UW, ktorzy przekroczyli sweeee uprawnienia na
        rozkaz niejakiego Nowickiego, ktory na oko nic z uczelnia wspolnego nie ma.
        Mysle tez, ze dzialania ZW na ternie uczelni byly naruszeniem autonomii UW.
        Pomijam juz skandaliczne wypowiedzi MON nt. niepelnosprawnego czlowieka.
        • Gość: mimi Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.chello.pl 27.01.07, 17:14
          a co mówił Sikorski ? to ciekawe?
      • Gość: Jan Bielicki Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 11:48
        > Chcemy referendum w sprawie "tarczy antyrakietowej"! Całe to spotkanie było
        > częścią kampanii w sprawie tarczy.

Spotkanie bylo debata zorganizowana przez redakcje niezaleznej od rzadu gazety.
        Zwolennikom spiskowej teorii dziejow zwracam uwage, ze Axel Springer to koncern
        niemiecki, wiec teoretycznie jego publikacje powinny nawolywac do budowy "swiata
        wielobiegunowego" i powszechnego w lewicowym dyskursie w latach 80. postulatu
        "odprezenia". Czasem jednak teorie spiskowe zawodza.
        • Gość: Lenin Viva Nowa Lewica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 14:18
          Viva Nowa Lewica!!!!!!!!!!!!!
          Viva Piotr Ikonowicz!!!!!!!!!
          Precz z imperializmem i terrorem USA!!!!!!!!!!!!!!!!
          Precz z Sikorskim i faszystowskim i terrorystycznym rządem polskim!!!!!!!!!!!
          Niech zyje socjalizm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Proletariusze wszystkich krajów łaczcie się!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Film Re: Viva Nowa Lewica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 14:34
            Film z akcji przeciwko sikorowi
            www.youtube.com/watch?v=5yEWroQxuT8
    • Gość: xxx222 Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 15:09
      Czytając artykuł, nie jestem pewien, czy to polska lewica sięgnęła dna, czy
      redakcja gazety.
      • Gość: drojb Re: 3iksiuniu, przeczytaj jeszcze 2 razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 15:56
        to zrozumiesz (może).
    • Gość: gość portalu Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.aster.pl 27.01.07, 17:12
      Chamstwo wszystkich trzech stron było wstrząsające. Działacze antywojenni
      niepotrzebnie przerywali. Sikorski i Podhoretz stroili sobie prymitywne żarty z
      których publiczność się o dziwo się śmiała. Pana szefa Mon od Ikonowicza różniło
      tylko położenie. Ten pierwszy, był gościem Uniwesytetu i na jego odzywki straż
      nie raczyła reagować. Aż strach myśleć jakie 'osobowości' rządzą , lub mają
      zamiar nami rządzić.
      • Gość: jako Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.chello.pl 27.01.07, 17:16
        a jakie głupie dowcipy opowiadał Sikorski?
        może warto przytoczyć wszyscy by się "pośmiali"
    • Gość: Zdzisio Głupota czy celowe kłamstwa? IP: *.aster.pl 27.01.07, 18:28
      Naprawdę rzetelny tekst. Ani słowa o tym, że była to debata, zorganizowana przez
      "Dziennik". A Legutko jest podobno jego publicystą. Może autor tekstu był przez
      ostatni rok na Marsie i nie wie, że prof. Legutko jest wicemarszałkiem Senatu RP.
    • czesiekkk Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem 27.01.07, 19:09
      W Polsce od dłuższego czasu jest przechył na prawo, nawet polska lewica
      parlamentarna na Zachodzie plasowała by się bardziej w centrum niż na lewicy.
      Kiedyś ta duszna atmosfera konserwatyzmu zostanie przewietrzona.
      Wracając do debat PRL-owskich, te pod koniec lat 80-tych XX w dopuszczały
      zadawanie niewygodnych pytań i aparatczyk partyjny musiał się sporo napocić.
      Tutaj część uczestników debaty po prostu pozbawiono głosu.
      • Gość: Jan Bielicki Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 19:24
        > Wracając do debat PRL-owskich, te pod koniec lat 80-tych XX w dopuszczały
        > zadawanie niewygodnych pytań i aparatczyk partyjny musiał się sporo napocić.
        > Tutaj część uczestników debaty po prostu pozbawiono głosu.

pytania niewygodne dla prowadzących były, wystarczyło zostać do końca i posłuchać.
        • pan_wiktor Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem 27.01.07, 22:05
          Ja tam byłem. Do końca. Moje pytanie faktycznie padło, to o tortury w Abu Gharib.
          Ale co z tego, skoro nei moglem dopytac czy Oświęcim także był wyysłem
          propagandy? I czy torturowanie innych ras niż Arabów też nei jest niczym
          wielkim. Ten Podhoretz to bandyta intelektualny, podżegacz wojenny i rasista
          tyle że żydowski. Taka różnica mnie nie zachwyca.
          Takie teksty o islamofaszyzmie itd powinny byc traktowane jako nawolywanie do
          neinawisci na tle religijnym, a Zandarmi powinni go aresztowac (ale juz po
          wyjsciu z obiektów UW).
          Chce Polskimi żołnierzami wywalczyć wielki Izrael. Ja lubię Izrael, wspieram
          IDF, ale nie cierpię rasizmu i łamania praw człowieka. A to co wyprawiał Nowicki
          i dozorcy z ZSO UW to jest skandal, po którym powinniśmy szukać nowego Kanclerza
          Uniwersytetu (o co proszę JM Rektor).

Wiecej na moim nowym blogu panwiktor.blogspot.com/
          --
          <a href=HTTP://panwiktor.blogspot.com/>Dziennik kłamie!</a>
          • pan_wiktor Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem 27.01.07, 22:06
            Ja tam byłem. Do końca. Moje pytanie faktycznie padło, to o tortury w Abu Gharib.
            wyjsciu z obiektów UW).
            IDF, ale nie cierpię rasizmu i łamania praw człowieka. A to co wyprawiał Nowicki
            i dozorcy z ZSO UW to jest skandal, po którym powinniśmy szukać nowego Kanclerza

--
            <a href=http://panwiktor.blogspot.com/>Dziennik kłamie!</a>
          • pan_wiktor Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem 27.01.07, 22:06
            wyjsciu z obiektów UW).

--
            <a href=HTTP://panwiktor.blogspot.com/>Dziennik kłamie!</a>
    • zapluty-karzel-reakcji Byłem, na debacie jestem wdzięczny organizatorą 27.01.07, 22:08
      że zrobili porządek z zakłucającymi spotkanie komuchami ... oczywiście
      Judaszowcy nie napisali, że 95 % uczestników domagało się usnięcia bolszewików
      z sali, akcje straży uniwersyteckiej i słowa ministra nagradzało brawami, zaś
      krzyki bolszewików i ich teksty reagowało gwizdami, buczeniem i innymi wyrazami
      oburzenia.

Moge mieć pretensje o jedno, że ktoś wogóle wpuścił czerwoną swołcz.

Aha Judaszwcy prof. Ryszard Legutko jest WICEMARSZAŁKIEM SENATU RP, a nie
      publicystą Dziennika :-). Zaś Pan Norman Podhoretz, jest redaktorem naczelnym
      konserwatywnego miesięcznika Comentatory ... a nie "politykiem z administracji
      Busha"
    • zapluty-karzel-reakcji Co do siły radykalnej komuny Minister Sikorski 27.01.07, 22:10
      miał rację jest ona "It's nothing" :-). I taka pozostanie !
    • zapluty-karzel-reakcji Oczywiście, że praworządność, porządek, ład 27.01.07, 22:12
      społeczny i bezpieczeństwo są ważniejsze od demokracji. One są dobrami I rzędu,
      zaś demokracji dobrem III rzędu.
      • ritzy Lewactwo to niech sobie pochodzi z gejami 28.01.07, 00:49
        na jakas parade i tam pokrzyczy. I pomacha flaga z sierpem i mlotem. A nie
        wtracac sie, gdy przyzwoici ludzie dyskutuja.
        • Gość: opin Re: Lewactwo to niech sobie pochodzi z gejami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 09:35
          ritzy napisał:

> na jakas parade i tam pokrzyczy. I pomacha flaga z sierpem i mlotem. A nie
          > wtracac sie, gdy przyzwoici ludzie dyskutuja.

Chachacha! Jestes takim glupcem, ze odechcialo mi sie odpowiadac.
        • jacek2235 Z gejami chodzi także "Wyborcza" 28.01.07, 12:44
          Z gejami chodzi nie tylko "lewactwo" ale także "Wyborcza", jaki wyciągniesz z
          tego morał????
          • ulti_x Sikorski = Rokosowski v.2006 28.01.07, 15:55
            No to i mamy namiestnika :(

Sikorski to taka wersja marszalka Rokosowskiego model 2006
            Niby obywatel polski, a interesy obce przedewszystkim repreznetuje
            ludzi co mu przez ostatnie nascie lat placili.
            Tak jak rokosowski zaprzyjazniony byl wielece z NKVD tak Sikorski przyjacielem
            wielkim jest CIA i zona w roznych faszysto-neokonservach sie udziela...

Jedyna roznica to taka ze Rokosowski co by onim niepisac az tak swinia niebyl
            zeby wysylac polska armie na wojny jakie toczyl ZSRR a Sikorski za dolary CIA
            zrobi wsystko...
    • Gość: Castaneda Podhoretz uderzył pierwszy IP: 149.9.0.* 28.01.07, 21:07
      Kiedy doszło do zamachu na Papieża, Jana Pawła II, pewien dowcipniś zauważył, że
      sowiecka agencja prasowa z pewnością puści w świat wiadomość, że to Papież
      strzelał pierwszy.

Anegdotka ta jako żywo przypomina mi relacje z wizyty Normana Podhotza
      jakie znaleźć można na stronie lewicowej Krytyki Politycznej. Na nagraniu
      wykonanym podczas prelekcji słynnego redaktora naczelnego the Commentary
      widzimy jak jest on notorycznie zagłuszany przez grupkę lewicowych
      barbarzyńców, a w końcu Piotr Ikowicz próbuje siłą zająć mównicę i szarpie się z
      moderatorem dyskusji. Mimo to, lewicowe media widzą sprawę zupełnie inaczej.
      Według nich to 76 letni Podhoretz sprowokował lewaków, nie dawał im dojść do
      głosu i zachowywał się wyzywająco.

Proponuję kolegom z Krytyki, żeby się tak z sędziwym neokonserwatystą nie
      cackali. Jak kłamać, to na całego. Niech napiszą, że Podhoretz zaczał ich bić
      albo że rzucił na Ikonowicza z pięściami i wykrzykując imperialistycznie hasła
      próbował przegryźć mu gardło. Tak będzie najlepiej. Czytelnicy gadzinówek
      pokroju Krytyki przełkną przecież każde łgarstwo.

Nawiasem mówiąc po publikacji Rewolucji u bram W. I. Lenina. Sławomir
      Sierakowski i spółka najwyraźniej postanowili sami sięgnąć po sprawdzone
      rewolucyjne metody. Ciekawe, że polska konstytucja zakazuje propagowania zarówno
      nazizmu jak i komunizmu, jednak tylko w przypadku tego pierwszego nakaz jest
      przestrzegany a osoby go łamiące ścigane.

partizan.salon24.pl/5030,index.html
      • asula Co było dalej na debacie? Napiszcie!!! 29.01.07, 05:38
        Co było dalej na tzw. debacie? Jakie pytania i odpowiedzi. Przeczytałam
        wszystkie Wasze wypowiedzi, widziałam film. Będę wdzięczna za rzetelną,
        obiektywną relację :-)

Pozdr. Asiek
    • Gość: Lewy Re: Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: *.aster.pl 29.01.07, 08:14
      Oto link do filmu ze zdarzenia. Wyjaśnia, że to zwolennicy wojny i okupacji
      odwołali sie do argumentu siły, broniąc się przed siłą argumentu działaczy
      antywojennych... www.youtube.com/watch?v=5yEWroQxuT8
    • Gość: Kibic Awantura na debacie z Normanem Podhoretzem IP: 217.153.142.* 29.01.07, 10:11
      A właśnie oglądam relację z tej debaty w TVP3 i nie ma tam żadnych krzyków,
      żadnych protestów, żadnego zamieszania. Ciekawe dlaczego... Czyżby ktoś wyciął?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka