Dodaj do ulubionych

Forum prywatne

15.02.07, 00:18
Wyszła ostatnio kwestia, aby stworzyć nowe forum, gdzie pisać będziemy rzeczy,
co do których nie chcemy, żeby je czytał ktokolwiek poza mieszkańcami.
Mógłbym to w miarę szybko zrobić, ale czy poza 2, 3 osobami ktoś by z niego
korzystał ?
Sam uważam, że w bieżącej sytuacji dobrze jest niektóre rzeczy zachować między
nami, niemniej jednak były już kiedyś próby przenosin, zakończone fiaskiem.
Nie chcę powtórzyć błędu poprzedniego pomysłodawcy nowego forum, więc najpierw
chcę się upewnić - czy popieracie pomysł uruchomienia drugiego forum i
będziecie z niego korzystać ? W przyszłości mogłoby zastąpić to albo
istniałyby dwa w zależności od potrzeb.
Natomiast z pewnością szkoda robić rzeczy niepotrzebnej.

Piotrek
Obserwuj wątek
    • kobong1 Re: Forum prywatne 15.02.07, 08:40
      Hej.

Boję się że mogłoby się stać tak jak piszesz, czyli 2-3 osoby. Nie chcę grać
      zdartej płyty ale istnieje już forum, które administrator łatwo jest w stanie
      dostosować do naszych potrzeb. Jego kolejną zaletą jest to, że zachowując
      odrębność integruje jednocześnie z mieszkańcami innej inwestycji ORCO Sami
      jeszcze raz oceńcie - www.szafirowa-aleja.waw.pl/forum_1/index.php

Pozdr

• maruhnio Re: Forum prywatne 15.02.07, 13:38
        Piotrek,

Ja jestem na "tak" dla naszego forum, jesli masz czas to zrobić.

Ale jestem na "nie" żeby łaczyć się z Szafirową, a już napewno jesli ktoś z
        szafirowej miałby tym administrować.

Pozdr
        Maruhnio
        • orzelek2000 Re: Forum prywatne 15.02.07, 14:00
          > Ja jestem na "tak" dla naszego forum, jesli masz czas to zrobić.
          > Ale jestem na "nie" żeby łaczyć się z Szafirową, a już napewno jesli ktoś z
          > szafirowej miałby tym administrować.

popieram, tylko kto będzie utrzymywał listę userów no i oczywiście ich
          autentykował przy rejestracji?
          • krisss73 Re: Forum prywatne 15.02.07, 14:48
            Witam,
            a co my mamy do ukrycia przed ORCO i PRO żeby się chować.
            Czytaja to forum i i tak nic sobie z tego nie robią przykład Pani HG która
            wiedzac co sie będzie działo w pamiętną środę przyszła nieprzygotowana.
            Pozdrawiam
          • maruhnio Re: Forum prywatne 15.02.07, 15:56
            Orzełek,

PG się zadeklarował, więc myślę że zrobi to profesjonalnie :-)))
            Pozostaje nam życzyć mu miłych zimowych wieczorów :-)))

Pozdrawiam
            Maruhnio
            • pg55 Re: Forum prywatne 15.02.07, 23:16
              Zrobię, zrobię, o ile właśnie będzie to miało sens.
              Mając własne forum możemy dowolnie je modyfikować, w szczególności metodę
              rejestracji. I tu pomysł mam np. taki - każdy rejestruje się podając login i nr
              mieszkania, pierwsze hasło się generuje, ale nie jest widoczne.
              Hasełko dostarczam osobiście pod wskazane lokum i proszę o możliwie prędką jego
              zmianę.
              Trochę zabawy, ale cóż - bezpieczeństwo kosztuje :)

Piotrek
              • vombatus Re: Forum prywatne 19.02.07, 12:08
                pg55, redx założył forum na fora.pl. Pytanie o Twoją opinię: czy takie forum
                spełnia nasze oczekiwania, czy też takie, które Ty proponujesz oferuje na tyle
                lepszą funkcjonalność, że usprawiedliwia Twój wkład pracy? Chodzi mi jedynie o
                to, żeby nie marnować Twojego czasu :)
    • redx Re: Forum prywatne 18.02.07, 21:28
      Witajcie.
      Stworzyliśmy takie prywatne forum. oto adres:
      www.osiedleflamenco.fora.pl/Zapraszam.
      • redx Re: Forum prywatne 18.02.07, 22:15
        www.osiedleflamenco.fora.pl/
        Oto "działający" link :-)
        • orzelek2000 Re: Forum prywatne 18.02.07, 22:23
          a czym to forum różni się od gazetowego?
          • redx Re: Forum prywatne 18.02.07, 23:39
            różni się: lepszym wygladem, mozliwoscia edycji postow, mozliwoscia
            skontaktowania sie przez dane zawarte w profilu, kontaktem przez PW (prywatne
            wiadomosci), możliwością szybkiego wyszukiwania interesujących nas informacji,
            mozliwoscia ukrywania tematow ktore moga byc przeznaczone tylko dla nas osob z
            majolikowej (osoby niezarejestrowane moga nie widziec np naszych wypowidzi z
            konkretnych dzialow) a szata graficzna jest bardziej czytelna. To forum nie
            jest konkurencja dla gazetowego - jest zwyczajnym pomyslem zrodzonym dzis po
            poludniu ;) to po prostu lepsze miejsce w sieci , chociaz to pewnie rzecz gustu
            i kwestia przyzwyczajenia. Jesli forum nie zda egzaminu to z uwagi na brak
            wpisow, wygasnie za 30dni, a na jego miejscu pojawi sie reklama jakiegos
            poratlu ;). Najlepiej wejść tam i zobaczyć.
            • mr05 Re: Forum prywatne 19.02.07, 09:43
              Podoba mi się ta propozycja. Częściowo jest to oczywiście kwestia
              przyzwyczajenia. A obiektywnie - forma tamtego formum jest znacznie bardziej
              praktyczna dla użytkowników i daje większe możliwości.
              • pg55 Re: Forum prywatne 19.02.07, 21:20
                Mi też się podoba.
                Jeśli bym zrobił, to dokładnie coś takiego, oparte właśnie na phpBB. Jeśli na
                fora.pl można było dostać gotowe forum, tym lepiej.
                Kwestią do dyskusji jest sprawa rejestracji - teraz każdy sam się rejestruje i
                aktywuje swoje konto. Więc nie unikniemy w przyszłości możliwości oskarżeń o
                szpiegostwo i podszywanie się pod mieszkańców. Może np. wprowadzić zasadę, żeby
                każdy zrobił sobie podpis z numerem mieszkania albo numer ten umieścił w swoich
                publicznych danych.
                I dobrze byłoby, gdyby przynajmniej jedna kategoria była prywatna, niedostępna
                dla niezalogowanych, nawet do odczytu.

Pozdrawiam,
                Piotrek
                • krisss73 Re: Forum prywatne 20.02.07, 09:11
                  Witam,
                  Nie mam nic przeciwko temu tylko wytłumaczcie mi po co?
                  Co takiego mamy do ukrycia?
                  W tej chwili czyta to Orco i Pro i ma nas głeboko w ......
                  Moim zdaniem niech wiedzą co o nich myslimy.
                  • redx Re: Forum prywatne 20.02.07, 09:37
                    Wydaje mi się, że błędnie interpretujesz moje (nasze) intencje. To nie chodzi o
                    ukrywanie się przed ORCO czy PRO. Chodzi raczej o stworzenie miejsca, w którym
                    możemy wymieniać się najróżniejszymi myślami, zdaniami, pomysłami. A poza tym
                    uważam, że po prostu jest wygodniejsze. Ale jak już podkreśliłęm. Nie
                    przypadnie Wam do gustu, nie ma problemu. Po prostu zniknie i już. NIe będę
                    czuł się urażony :-).
                    Pozdrawiam
                • redx Re: Forum prywatne 20.02.07, 09:43
                  Piotrek, wysłałem Ci e-maila na konto gazety.
                  • beata_000 Re: Forum prywatne 26.07.07, 18:28
                    Odswiezam temat sprowokowana mailem od jednego z mieszkancow. Forum aktualnie
                    jest niewidoczne dla gosci i Oni tez nie moga na nim pisac postow. Jestem w
                    stanie utworzyc ukryty temat lub dzial odnosnie teamtow, ktorych nie chcemy
                    upubliczniac,ale tak jak juz wspominalam - nie jestem w stanie wykryc kto sie
                    rejestruje na forum - czy jest to mieszkaniec Flamenco czy inny. Nie mozna tez
                    od ludzi wymagac by rejestrowali sie uzywajac zamiast pseudonimow - swoich
                    nazwisk , imion i numerow mieszkan - wg mnie to absurd. Zatem slucham propozycji
                    co do uwierzytelnienia danej grupy osob, ktora mozna wtajemniczyc w dzial
                    niedostepny dla przypadkowych zarejestrowanych osob. Prosze pamietac , ze forum
                    korzysta z darmowego serwera i ma ograniczone mozliwosci - nie pobieramy tez
                    probek DNA i odciskow palcow ;-)
                    Jesli maja byc propozycje to ja moze zaczne . Proponuje przy nastepnym zebraniu,
                    mnie lub drugiemu administratorowi , wreczyc kartke ze swoim pseudonimem , ktory
                    chcecie Panstwo uzyc na forum . No bo przeciez zebrania odbywaja sie w naszym
                    scislym gronie, nie ma tam osob trzecich . W ten sposob , na forum, utworze
                    dzial, w ktory wtajemnicze kazda osobe, ktora poda mi swoj nick/pseudonim. W ten
                    sposob:
                    - unikniemy osob trzecich w rozmowach ktore dotycza tylko nas i nie chcemy ich
                    upubliczniac - bedziemy je prowadzili w dziale zamknietym
                    - zaoszczedzimy sobie wzajemnie nerwow i czegos w rodzaju roboty domokrazcy
                    - moze w koncu uzyskamy konkretna liczbe osob na zebraniu, bo kazdemu bedzie
                    zalezalo by uczestniczyc w rozmowach na forum np dotyczacych wspolnoty , a tym
                    samym i zebranie odniesie w koncu pozytywny skutek

Jedno jednak jest pewne - nie mozna miec pozniej pretensji do administracji
                    forum, ze jestesmy zarejestrowani i nie widzimy de facto rozmow, ktore i nas
                    dotycza - tym samym starajmy sie szanowac kazdego i wzajemnie i nie komplikujmy
                    sobie zycia , zatem pokazmy sie w licznym gronie na zebraniu.
                    To tyle co moge zaproponowac od siebie.
                    pozdrawiam
                    Beata - budynek Pn 58

• mediola Re: Forum prywatne 26.07.07, 19:52
                      To ja byłem tym prowokatorem:)

A więc mam propozycję aby wszyscy mieszkańcy się zarejestrowali na
                      www.osiedleflamenco.fora.pl/
                      Utworzymy tematy do których dostęp będą mieli wyłącznie osoby zweryfikowanie
                      przez Beatę. Bezposrednio u niej w mieszkaniu lub na kolejym zebraniu.

Chyba, że ktoś ma inne propozycje?
                      • jarogjarog Re: Forum prywatne 26.07.07, 20:07
                        Cześć,
                        Nowe forum jest super, tzn. jest normalne, czyli gazetowe nie ma startu ;-)
                        Ja bym proponował aby się tam przenieść już, od jutra będę pisał na oba przez
                        jakiś czas, a później tylko tam. Z ukrywaniem to nie chodzi o spiskowanie tylko,
                        że np. że na forum "otwartym" nie można np. swobodnie maila zostawić bo go
                        automaty spamerskie wyniuchają i później zawalają skrzynkę śmieciami. A i
                        podając adresu zamieszkania czuje się nieswojo. Proponowałbym zostawić jakiś
                        wątek (o ile się da) do publicznego zapisu/odczytu, większość ogłoszeń to co
                        prawda spam, ale może czasem coś się przyda - namiar na jakiegoś fachowca czy
                        coś w tym stylu. Przypominam też, że wbrew pozorom internet nie jest anonimowym
                        miejscem, pisząc na publicznie dostępne forum trzeba się liczyć z tym, że
                        używanie nazwisk czy nazw firm, może się w ekstremalnym przypadku zakończyć
                        pozwem o naruszenie dóbr - a tak będziemy bezpieczni.
                      • beata_000 Re: Forum prywatne 26.07.07, 20:14
                        Nie bede prowadzic zadnej weryfikacji - na zebraniu moge od kazdego wziac jego
                        pseudonim i wprowadzic do grupy na forum, ktora ma dostep do wszystkich dzialow,
                        rowniez tych zamknietych. Jakikolwiek punkt weryfikacyjny u mnie w mieszkaniu
                        odpada ;-) prosze o wybaczenie , ale wlasnie tego typu sytuacji chcialabym
                        uniknac - jakiekolwiek chodzenie od domu do domu, lub goszczenie calego osiedla
                        u mnie -ODPADA! :-)
                        pozdrawiam
                        • beata_000 Re: Forum prywatne 27.07.07, 12:39
                          Drugie forum dziala juz tak jak powinno - dla niezarejestrowanych posty sa
                          niewidoczne , rowniez nie moga oni pisac. Wczoraj jeszcze troche bylo z tym
                          problemow, ale to z uwagi na moj brak czasu. W dziale dotyczacym opinii, chetnie
                          przyjme kazda sugestie . ;-)
                          • ancz Re: Forum prywatne 27.07.07, 12:56
                            jakie drugie forum?
                            • beata_000 Re: Forum prywatne 27.07.07, 12:57
                              temat toczy sie od lutego , wiec poprostu jw.
                              • pg55 Re: Forum prywatne 27.07.07, 13:15
                                Czyli robimy coś takiego:

1. Każdy się rejestruje na nowym forum.

2. Na najbliższym spotkaniu każdy przekazuje osobiście Tobie swój nick. Na forum
                                powstanie wtedy kategoria wiadomości dostępna tylko dla naszych nicków.

Dobrze rozumiem ?

Pzdr.
                                Piotrek
                                • beata_000 Re: Forum prywatne 27.07.07, 14:19
                                  tak
                                  Mysle, ze to najlepszy i najbezpieczniejszy sposob. Unikniemy osob z zewnatrz ,
                                  bo na zebraniach spotykamy sie w scislym osiedlowym gronie . A do tego nikt nie
                                  musi czuc sie jakos szczegolnie sprawdzany - chce uniknac wszelkich ceregieli
                                  zwiazanych z danymi osobowymi , miejscem zamieszkania - bo w gruncie rzeczy, to
                                  nie moj biznes kto gdzie i kiedy. Ja liste takich pseudonimow upowaznie do
                                  wgladu w jeden dzial, gdzie bedziemy omawiac sprawy , ktore nie chcemy by
                                  widzieli inni. Reszta dzialow bedzie widoczna dla zarejestrowanych. Podobnie
                                  moge zrobi z dzialem naszych fotografii - ale to tylko ,jesli Panstwo wyrazicie
                                  chec uczestniczenia w tym dziale. Ja osobiscie nie bede sie raczej wychylac z
                                  zadnymi propozycjami , poczekam na Panstwa sugestie i opinie - po tym jak forum
                                  umarlo smiercia naturalna , troche spadl mi entuzjazm ;-)
    • mediola Re: Forum prywatne 27.07.07, 17:06
      Bardzo proszę wszystkich mieszkańców o rejestrację na prywatnym forum.
      Jest ono o wiele wygodniejsze od tego tutaj, a poza tym będą na nim dyskutowane
      tematy widoczne jedynie dla mieszkańców Flamenco.
      Jeśli chcą Państwo w tym uczestniczyć, niezbędna jest rejestracja.
      Nie będziemu tutaj umiesczać wiadomości np. w sprawie powołania wspólnoty!!!
      • beata_000 Re: Forum prywatne 29.07.07, 12:11
        witam
        temat o wspolnotach : www.osiedleflamenco.fora.pl/post46.html#46 - mozna
        pisac . Maja dostep tylko osoby zarejestrowane. Wytlumaczylam po krotce jak
        mozemy uniknac chaosu w temacie. Jesli temat nabierze konkretnej formy i bedzie
        nas juz wiecej, to zablokuje go przed reszta swiata.
        POwstaly tez nowe tematy w dziale dla kobitek ;-)
        pozdrawiam
        Beata
        • beata_000 Re: Forum prywatne 29.07.07, 23:58
          Na drugim forum zalozylam temat dotyczacy logo. Gdybyscie Panstwo dysponowali
          jakimis fotkami osiedla, to mozna je zamiescic na forum i wybierzemy jakas ladna
          na logo .
          Z gory dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka