Dodaj do ulubionych

Przywrócić nazwę "Stołeczna"

IP: 203.109.164.* 04.03.07, 22:13
Moim zdaniem to zły pomysł. Wielu warszawiaków dalej mówi Stołeczna na dawną Stołeczną, protestując w ten sposób przeciw nieprzemyślanej i złej decyzji urzędasów o zmianie starej, tradycyjnej i pozbawionej kontrowersji nazwy tej ulicy. Nadanie nazwy Stołeczna innej ulicy będzie legitymizacją zmiany nazwy i zmusi tradycjonalistów do zaakceptowania wbrew swej woli, że już nie ma Stołecznej, tylko jest Popiełuszki.

Dzięki temu, że w czasach komunistycznych T.W. Wilson nie został patronem innej ulicy ani placu, przetrwał Pl. Wilsona i mógł zostać wreszcie po latach oficjalnie przywrócony. Ja może jestem idealistą, ale mam nadzieję, że moherstwo i katolstwo też kiedyś zostanie popędzone, ks. Popiełuszko zostanie uhonorowany ulicą godną jego osoby, a Stołeczna wróci oficjalnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dunder Więcej, to pomysł do d... IP: *.acn.waw.pl 04.03.07, 22:28
      Ulica Stołeczna jest jedna, w tym samym miejscu od zawsze. Może lepiej nazwać
      ten "nowy wjazd" imieniem... księdza Jerzego (ciekawe czy się dowiem, że jestem
      pogrobowcem UB-eków itp.).
      • Gość: warszawiak Re: Więcej, to pomysł do d... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 11:19
        popieram.bardzo dobry pomysł.
    • Gość: z Bemowa Przywrócić nazwę "Stołeczna" !!! IP: *.acn.waw.pl 04.03.07, 23:03
      Popieram przedmówców- Stołeczna jest i była tylko jedna: ta na Żoliborzu, i to
      już od czasów prezydenta Starzyńskiego. I tę nazwę i tradycję ktoś kiedyś nam
      ukradł !!!
      • neubauten1 Re: Przywrócić nazwę "Stołeczna" !!! 04.03.07, 23:50
        To może przy okazji i Rondo Babka można by wskrzesić?
        • Gość: drojb Re: Popieram przedmówców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 17:51
          Stołeczna to Stołeczna, Rondo Babka jest rondem Babka, żaden żoliborzanin, ani
          żoliborzanka inaczej nie mówi. A Rondo Dmowskiego już zostało przemianowane na
          Rondo Gombrowicza - i proszę tak je nazywać
          • Gość: gość Re: Popieram przedmówców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 11:22
            jestem mieszkańcem ochoty z dziada-pradziada i dla mnie stołeczna,pozostanie
            stołeczną.
    • Gość: lego Przywrócić nazwę "Stołeczna" IP: *.MAN.atcom.net.pl 04.03.07, 23:57
      a ja, przekornie, namawiam od dawna, zeby nazwą Stołeczna ochrzcic ulicę Warszawską w Wesołej :-)

• Gość: Giga Re: Przywrócić nazwę "Stołeczna" IP: *.gdynia.mm.pl 05.03.07, 00:14
      Jestem podobnego zdania Marcinie, poza tym moherstwem i katolstwem. Pewnie mnie
      byś tak zakwalifikował, a jednak myślę podobnie do Ciebie. Stołeczna powinna
      być Stołeczną, a śp. Księdza Jerzego z pewnością zadowoliłby plac przed
      kościołem, gdzie zbieraliśmy się na mszach za Ojczyznę przez Niego odprawianych.
    • smy Przez wzgląd na księdza Popiełuszkę 05.03.07, 01:50
      Przez wzgląd na księdza Popiełuszkę darujcie sobie teksty o moherach i
      katolstwie. Wczytajcie się w jego kazania, obejrzycie sobie wystawę w
      podziemiach kościoła św. Stanisława Kostki. Naprawdę, wzywanie do tego, aby
      dawnej ulicy Stołecznej, obecnie Popiełuszki, przywrócić nazwę Stołecznej, jest
      nie na miejscu.

Miejcie też elementarny szacunek dla decyzji podejmowanych przez Waszych
      przedstawicieli w Radzie Warszawy. Demokratycznie wybrane władze zdecydowały
      kiedyś, że aleja Świerczewskiego ma zmienić nazwę na "Solidarności",
      Marchlewskiego na Jana Pawła II, a Stołeczna na Popiełuszki. Trzeba było
      protestować przed podjęciem uchwały przez Radę Warszawy. Trzeba było pisać do
      radnych, przychodzić na dyżury, na obrady komisji nazewnictwa, trzeba było
      zmobilizować się większą grupą i wejść z transparentami do sali obrad. A teraz?
      Jest mnóstwo innych ulic do nazwania, i wielu jeszcze godnych ludzi do
      uhonorowania w ten sposób. A Popiełuszkę odpuśćcie.
      • fagay Re: Przez wzgląd na księdza Popiełuszkę 05.03.07, 03:06
        Szanowny smy - byly protesty i byly listy przeciwko zmianie, tyle ze radni o
        odchyleniu katolickim maja opinie obywateli w tym samymj miejscu w ktorym ja
        mieli komunisci. Stoleczna to stara nazwa i robienie z niej na sile ul
        Popieluszki doprowadza do tego ze ludzie przestaja sluchac i przejmowac sie tym
        co ks Popieluszko mowil i wyglaszal bo zaczynaja grac emocje.
        Ksiadz byl kapelanem hutnikow - dlaczego mu nie dac ulicy Pstrowskiego, ktora
        jest kolo huty - duza, przestronna i jak skoncza metro to bedzie
        reprezentqacyjna.
        Domagajmy sie przywrocenia nazwy Stolecznej tam gdzie byla (a dla mnie ciagle
        jest !). Nie chcemy Stolecznej gdzie indziej!
        • Gość: ga1 Re: Przez wzgląd na księdza Popiełuszkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 13:06
          > Ksiadz byl kapelanem hutnikow - dlaczego mu nie dac ulicy Pstrowskiego, ktora
          > jest kolo huty - duza, przestronna i jak skoncza metro to bedzie
          > reprezentqacyjna.

juz za pozno, bo nazwa jest juz zmieniona na Zgrupowania AK "Kampinos"
          www.ztm.waw.pl/mapa/mapa_1.htm
      • zegrz Re: Przez wzgląd na księdza Popiełuszkę 05.03.07, 08:10
        Przez wzgląd na księdza Popiełuszkę darujcie sobie teksty o moherach i
        katolstwie. Wczytajcie się w jego kazania, obejrzycie sobie wystawę w
        podziemiach kościoła św. Stanisława Kostki. Naprawdę, nazwanie dawnej ulicy
        Stołecznej nazwiskiem Popiełuszki jest nie na miejscu. On by się na to nigdy
        nie zgodził.
        • Gość: drojb Re: Wystawa u Stanisława KOstki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 17:54
          Przecież to muzeum kiczu patriotyczno-dewocyjnego. Najlepszy jest obraz, na
          którym domorosły pacykarz namalował ks. Popiełuszkę (w wymiarach 1:1) na białym
          koniu walczącego z czerwonym smokiem.
    • Gość: Radny Warszawy Głupi pomysł, jest tyle osób wartych upamiętnienia IP: *.flashnet.pl 05.03.07, 08:14
      Ksiąd Jerzy, Bogu dzięki, doczekał się swojej ulicy, ale jest tylku komuszych
      patronów - AL, ZWM itp. a ulicy nie ma Kazimierz Górski, Cooper (ten od
      szwadronu Kościuszki), prezydent Regan, Narodowe Siły Zbrojne itp.
      • Gość: drojb Re: Radny, zapomniałeś o Mussolinim i Pinochecie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 17:59
        Były też takie sympatyczne partie, jak warszawska Młodzież Narodowo-
        Socjalistyczna, ONR-Falanga, zasłużony Bolesław Piasecki (tragiczna postać, jak
        o nim napisał Antoni Dudek), może warto też Al. gen Franco, co?
        Już nawsadzaliście na ursynowie ulic poświęconych węgierskim Hortystom.
      • nessie-jp Re: Głupi pomysł, jest tyle osób wartych upamiętn 05.03.07, 20:46
        > Ksiąd Jerzy, Bogu dzięki, doczekał się swojej ulicy,

Ksiądz Jerzy to się w grobie przewraca, że go tak 'uhonorowali', pod jego
        nazwiskiej wzniecając awanturę i działając wbrew historii Warszawy. Ale trudno -
        jak wiadomo, fanatyków nic nie przekona, nawet jakby ksiądz Jerzy ożył i
        przyszedł prosić o zmianę nazwy, toby i tak niepo-radni nie pozwolili...

ale jest tylku komuszych
        > patronów - AL, ZWM itp. a ulicy nie ma Kazimierz Górski, Cooper (ten od
        > szwadronu Kościuszki), prezydent Regan

... gubernator Swarzennegger...

A co do Coopera (tego od szwadronu Kościuszki), to chciałbyś naprawdę mieszkać
        na ulicy Kupra? Bo tak by wypadało ze spolszczenia :)

A ZWM to skrót od Związek Wierzącej Młodzieży, więc nie wiem, drogi Radny
        Warszawy, czego się czepiasz!
    • kazuyoshi78 Re: Stołeczna tylko na Żoliborzu! 05.03.07, 08:22
      Po wielu latach wrócił Pl.Wilsona, wrócił Pl.Bankowy, więc ma nadzieję, że i
      Stołeczna wróci kiedyś na swoje prawdziwe miejsce na Żoliborzu.
    • Gość: - Przywrócić Rondo Babka tam gdzie było! IP: *.acn.waw.pl 05.03.07, 10:10
    • Gość: WA Przywrócić nazwę "Stołeczna" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 10:30
      Debilizm przez dużżżżżżżże D, ja rozumiem ale można przywrocic nazwe stołecznej
      tam gdzie ona była, o to warto było by powalczyc.

A czy drodzy milośnicy zabytków wiecie ze ta wasza wspaniała trasa przetnie las
      na kole niszczac unikalne zabytki sztuki militarnej??
      pewno nie wiecie i smiecie nazwywać się miłonikami zabytków żenada.
      • Gość: Bolesław Bierut Re: Przywrócić nazwę "Stołeczna" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 10:36
        Heheh brzydze sie takimi osobami jak popiołek, za dużo sie mieszł i dostał w
        łeb i bardzo dobrze.
        Ja zawszre bede uznawał

Pl. Dzierżyńskiego
        PL. Komuny Paryskiej
        Al. Świerczewskiego
        Al. Juliana Marchlewskiego
        Ul. Marcelego Nowotki
        Bo to są prawdziwi bohaterzy a nie kapitalistyczne zgniłki rodem z ciemnoty
        katolicko-burzuazyjno-prawicowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: gość Re: Przywrócić nazwę "Stołeczna" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 11:27
          poproś Łukaszenkę o azyl
    • eela Re: Przywrócić nazwę "Stołeczna" 05.03.07, 10:52
      Stołeczna powinna wrócić na stare miejsce, a ks. Popiełuszce przeznaczyć nową arterię.
      • wilson05 Re: Przywrócić nazwę "Stołeczna" 05.03.07, 11:51
        Pomysl zaiste idiotyczny - oczywiscie ze powinno sie przywrocic nazwe
        "Stoleczna", ale tylko na Zoliborzu, tam gdzie byla przez 60 lat! ks.
        Popieluszke przesunac chocby na te nowa trase na Bemowie czy gdziekolwiek, a
        Stoleczna niech wroci wreszcie na swoje miejsce
    • Gość: zoltek z innej beczki.... IP: *.bof.fi 05.03.07, 12:31
      > Opisywaliśmy wtedy spór o ul. Stołeczną, która istniała na Żoliborzu już
      > przed wojną. Radni zdecydowali wtedy, że jej patronem zostanie ks. Jerzy
      > Popiełuszko.

Jak pisac po polsku, to lepiej jednak z sensem - toz Ci radni juz przed wojna
      zdecydowali ze patronem zostanie ks. Jerzy ?
    • krzysiek585 Przywrócić nazwę "Stołeczna" 05.03.07, 12:55
      Wychowałem się na Stołecznej i NIGDY nie powiedziałem i nie powiem inaczej na tę
      ulicę. Przywrócić nazwę Stołeczna prawowitej Stołecznej!!!
    • Gość: ulas Re: Przywrócić nazwę "Stołeczna" IP: *.chello.pl 05.03.07, 16:28
      Oczywiście, Stołeczna powinna powrócić do Warszawy, ale tylko na swoje miejsce -
      dawnej Stołecznej.
    • Gość: AGa Re: Przywrócić nazwę "Stołeczna" IP: *.hsd1.va.comcast.net 06.03.07, 04:33
      Stoleczna zawsze bedzie dla mnie Stoleczna tak samo Rondo Babka. Co sie dzieje w tej Polsce ach... szkoda mowic
    • Gość: Warszawianka Przywrócić nazwę "Stołeczna" - ona jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 18:48
      Dla mnie Stołeczna jest zawsze Stołeczną - na swoim miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka