Gość: bluntman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:06 A ja chce, zeby cyklisci mieli obowiazek jazdy w kasku, wyposazenia roweru w oswietlenie i oplacali polise OC. Oczywiscie kiedy musza zjechac ze sciezki na jezdnie lub chodnik (!). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł eSBek Ryszard Grabski IP: 62.233.214.* 20.03.07, 22:22 ==== eSBek Ryszard Grabski www.pl.indymedia.org/pl/2007/01/25876.shtml?comments=true Z pijanego gangu : www.policyjnyserwisinformacyjny.fora.pl/viewforum.php?f=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejwyzgazety Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.adsl.green.ch 20.03.07, 22:52 a trzeci projekt??? halo?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.sm-rozstaje.pl 20.03.07, 22:58 Tylko dlatego, bo nie ma w Polsce sciezek rowerowych? Pogieło cię???? Na drogach traktowani są jak intruzi, więc za to ryzykowanie życia powinno sie im płacić odszkodowania, a nie żądąć płacenia OC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blablajawiemlepiej Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.adsl.green.ch 21.03.07, 00:34 w polsce jest wiecej sciezek rowerowych niz ci sie zdaje. tylko ze sa mniej widoczne, niz sie zdaje urzednikom, ktorzy je wytyczaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.sm-rozstaje.pl 21.03.07, 06:24 ścieżekjest mniej niż Ci sie wydaje - jeżdżę po całej Polsce, więc nie rzucam słów na wiatr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bassPL Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.aster.pl 20.03.07, 23:14 a ja chcę by piesi mieli obowiązek poruszania się w kasku i z oswietleniem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qscha Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: 195.136.141.* 20.03.07, 23:23 Jeżdżę w kasku i mam oświetlenie. OC również uważam za dobry pomysł gdy jeździ się po mieście wśród samochodów. Zwłaszcza, że kosztuje 50 zł rocznie. Natomiast od KIEROWCóW bym oczekiwał aby nie parkowali na ścieżkach rowerowych, a od PIESZYCH aby po nich nie chodzili. Zwłaszcza, że zazwyczaj mają obok równoległy chodnik. Czy to tak wiele? Szanujmy się wzajemnie, a życie będzie łatwiejsze i przyjemniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirinti A dlaczego moje podatki mają to finansować? IP: *.acn.waw.pl 21.03.07, 01:56 Niech wprowadzą podatek rowerowy i płatne ścieżki rowerowe to może będą mieli ich więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: A dlaczego moje podatki mają to finansować? 21.03.07, 04:10 Gość portalu: Tirinti napisał(a): > Niech wprowadzą podatek rowerowy i płatne ścieżki rowerowe to może będą mieli > ich więcej. Ja chcę, by na ściechy szła moja kasa z akcyzy. Nie każdemu kierowcy potrzebna jest autostrada w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba Re: A dlaczego moje podatki mają to finansować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 12:45 wolisz żeby sobie żona marszałka kupiła waciki, czy żeby stolica sfinansowała sprzęt dla cyklistów w mieście?! Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Studenci projektują dla rowerzystów 21.03.07, 04:01 Gość portalu: bluntman napisał(a): > A ja chce, zeby cyklisci mieli obowiazek jazdy w kasku, Tak. Najlepiej w integralu, w zbroi i ochraniaczach. > wyposazenia roweru w > oswietlenie Jest taki obowiązek. Ale trzeba znać przepisy, by to wiedzieć. > i oplacali polise OC. Kto chce, ten ma. > Oczywiscie kiedy musza zjechac ze sciezki > na jezdnie lub chodnik (!). Piesi też. Przy przechodzeniu przez jezdnię lub korzystaniu z niej, w przypadku braku chodnika. Nigdy nie wiesz, co takiemu pieszemu może odbić. Szczególnie, jak się nachleje za bardzo. Przecież to karygodne, by piesi z promilami mogli bezkarnie uczestniczyć w ruchu drogowym. A tak chociaż OC by mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 12:43 Żałosny jesteś. Rowerzyści MAJĄ obowiązek poruszania się w kasku, tyle, że go nie przestrzegają. Pozdrawiam, nie wypowiadaj się w dziedzinie w której się nie znasz, bo sobie robisz wstyd i mącisz świadomość laików! Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Studenci projektują dla rowerzystów 24.03.07, 15:55 > Żałosny jesteś. Rowerzyści MAJĄ obowiązek poruszania się w kasku, tyle, że go > nie przestrzegają. Przytocz odpowiedni paragraf z PoRD, bo ja znaleźć jakoś tego nie mogę... Kaski nie powinny stanowić obowiązkowego "wyposażenia" rowerzysty. Znam upadki, które zakończyłyby się fatalnie, kiedy rowerzysta miałby na głowie kask. Poza tym czesto a gęsto posiadaczom kasków wydaje się, że jak już mają coś takiego na głowie, to mogą hulać nie wiadomo jak. Efektem są kolizje i wypadki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwwwwwww Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.nsm.pl 21.03.07, 06:46 a ja chce abyt w miescie ograniczyć predkość do 40 km/h i wprowadzić nakaz jazdy samochodem w conajmniej 2 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.chello.pl 21.03.07, 09:00 Jestem za! 40 kmh na każdej warszawskiej drodze. a jak sie nie podoba, to jazda tramwajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.chello.pl 21.03.07, 09:07 Co za idiota projektował te stojaki?! Niby gdzie ja mam się przypiąć krótkim u-lockiem za ramę i koło? mikesbikes.com/site/images/library/site/tips_ulock_05vs2_p.gif www.rowery.org.pl/kradzieze.html Skoro już chcą nas rowerzystów uszczęśliwiać, przydałoby się, żeby wiedzieli COKOLWIEK o używaniu roweru w mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw poprawne adresy IP: *.chello.pl 21.03.07, 09:08 mikesbikes.com/site/images/library/site/tips_ulock_05vs2_p.gif www.rowery.org.pl/kradzieze.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k blablabla.... IP: *.acn.waw.pl 21.03.07, 09:33 " Rowerzyści nie chcą już tylko wydzielonych ścieżek. Chcą ławek, stojaków, punktów napraw, dodatkowego oświetlenia." A mi wystarczą zwykłe ścieżki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: blablabla.... IP: *.chello.pl 21.03.07, 10:49 mi też, ale skoro już mają wydawać pieniądze z moich podatków na stojaki rowerowe, to miło by było, gdyby nie ich nie zmarnowali na niefunkcjonalne wymysły dyletanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MTB do was wszystkich najmądrzejszych IP: 82.139.11.* 22.03.07, 14:04 ludzie brak słów Kask nie jest obowiązkowy jest jedynie zalecany. obowiązkowy w rowerze jest hamulec i oświetlenie za jego brak możesz dostać mandat. jeżeli miasto nie buduje ścieżek rowerowych wiadomym jest ze cykliści nie maja gdzie jeździć wiec chodniki ulicy i parki staja się miejscem wypadków z ich udziałem. Jeżeli już miasto zdecyduje sie na budowę ścieżek to piesi traktują to najczęściej jak chodnik, na dodatek często maja pretensje do rowerzystów ze nie mogą spokojnie spacerować, sam niekiedy zwracam uwagę pieszym którzy idą cała szerokością drogi rowerowej lecz najczęściej spotykam się groźbami i wyzwiskami w moim kierunku... Kolejnym problemem są kierowcy którzy na drogach rowerowych robią sobie parkingi to mnie wk**wia niemiłosiernie. Przestrzegam każdego kierowce ze może stracić lusterko:) Tymczasem wracając do tematu uważam ze takie parkingi dobrze świadczą coś zaczyna się dziać. A jeśli chodzi o nas rowerzystów chcemy jedynie wyznaczonych tras po których możemy poruszać się nie omijając samochodów i mnie myślac nad tym co zaraz zrobi dziecko które będziesz wymijać Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: do was wszystkich najmądrzejszych 24.03.07, 15:58 > obowiązkowy w rowerze jest hamulec i oświetlenie I dzwonek (lub inny sygnał o nieprzeraźliwym dźwięku), o czym wielu zapomina. Szczególnie zapominają o tym własciciele rowerkow w cenach powyżej kilku tys. złotych z tego co widzę... A przecież byle dzwoneczek kosztuje 5 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: do was wszystkich najmądrzejszych 28.03.07, 16:28 To zupełnie jak z systemem głośnomówiącym GSM w samochodzie. Czym bardziej "wypasiona fura" tym większe prawdopodobieństwo, że kierowca będzie gadał przez telefon trzymając go w ręku. Fura kosztowała gościa kilkaset tysięcy, a na system głośnomówiący już zabrakło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoltek Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.bof.fi 21.03.07, 13:20 Gość portalu: wsw napisał(a): > Co za idiota projektował te stojaki?! > Niby gdzie ja mam się przypiąć krótkim u-lockiem za ramę i koło? Dokladnie to samo pomyslalem - typowo bezmyslny stojak - jak wracasz, masz tylko przednie kolo, ale i owszem, przypiete... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: 212.160.172.* 21.03.07, 18:08 A zaraz obok stanowisko do jego przypięcia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
boruta_wwa Re: Studenci projektują dla rowerzystów 21.03.07, 21:31 a ja bym chciał aby Biuro Naczelnego Architekta Miasta zajęło się budową rzeczywistych ścieżek a nie jakimś pierdołami.. b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Rower niesie śmierć. Pieszy - zabij go szybciej! IP: *.acn.waw.pl 22.03.07, 01:14 Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Studenci projektują dla rowerzystów 22.03.07, 10:03 moze ci studenci by teraz troche poprojektowali dla kierowcow? albo traktorzystow? bo rowerzysci dziekuja za takie niefunkcjonalne gnioty. nagrodzone projekty nadaja sie co najwyzej do uwiazywania zaprzegow konnych, nie do parkowania rowerow. pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ma problemu Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 14:02 funkcjonalne czy nie,ladne czy nie , drogie czy nie i tak my bedziemy miec z tego g..... Nam dobrodzieje zafunduja lotnisko , mimo że nie urzeduja w kasku , i nie placa OC od swoich pomyslow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 15:20 Widac ze jestes mieszczuchem który wozi swopje dupsko tylko i wyłacznie samochodem. zal mi takich ludzi:/ Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek Re: Studenci projektują dla rowerzystów 22.03.07, 15:57 jestes w bledzie na swoim rowerze daje okolo 5000 km rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms zupełnie niefunkcjonalne, panie student IP: *.2-0.pl 24.03.07, 14:17 > moze ci studenci by teraz troche poprojektowali dla kierowcow? albo > traktorzystow? bo rowerzysci dziekuja za takie niefunkcjonalne gnioty. To się nazywa "łamacz kół" i służy do kradzenia rowerów, których nie da się poprawnie przypiąć. No ale pan student ze Starachowic w Kopenhadze, Amsterdamie czy Londynie jeszcze nie był. Dla odmiany polecam przyjrzeć się "spiralom", jakie tu i ówdzie w Krakowie stoją (np. na wyjściu z galerii na plac Matejki) - do parkowania rowerów. Bardzo praktyczne i __ŁADNE__. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płyń z Wisłą! Sprawa zasadnicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 15:39 NIE - dla ścieżek rowerowych przez środek miasta TAK - dla ścieżek rowerowych poza miastem! Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek Re: Sprawa zasadnicza 22.03.07, 15:59 a jaki sens maja sciezki rowerowe poza miastem TUMANIE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płyń z Wisłą! Re: Sprawa zasadnicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 16:08 Może mają, może nie mają. Ja tylko wzoruję się na pseudo-ekologach, którzy nawołują do budowania tras szybkiego ruchu poza miastem zamiast w mieście. Co oczywiście nie ma sensu :))). Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Sprawa zasadnicza 24.03.07, 15:59 Ścieżki rowerowe mają sens wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orany Studenci projektują dla rowerzystów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.07, 22:18 Trzeba być skończonym idiotą, żeby zaprojektować stojak do roweru, który umożliwia zapięcie tylko za przednie koło !!! ono zwykle mocowane jest na zacisk, więc łatwe do zdjęcia w sekundę... Rower zapina się za ramę, panie student, jakbyś pan czasem na nim jeździł, to byś pan wiedział. Co za baran. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Studenci projektują dla rowerzystów 28.03.07, 16:43 Tak, tak, koniecznie postawcie te stojaczki! Są takie śliczne, takie kolrowe i na pewno długo długo będą stały, bo po prostu nie da się tak przypiąć w nich roweru, by był w miarę zabezpieczony przed kradzieżą i solidnie przed uszkodzeniami. Pan student ze Starachowic nie zastanowił się nawet przez momenst, dlaczego rowerzyści nazywają takie stojaki "wyrwikółka" i unikają ich jak ognia? O losie, wydawałoby się, że na Wydziale Wzornictwa Przemysłowego powinno się wpajać zasadę utylitarności projektu... Odpowiedz Link Zgłoś