sabbina 19.05.03, 19:37 uwierzę w to dopiero wtedy jak Watykan wejdzie do UE !!! Papież mówi o wspólnej Europie, a nie Unii Europejskiej, ale komunistyczna propaganda działa !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
telewizja.trwam JPII musi odejść! Ojciec Rydzyk na stolec Piotrowy 19.05.03, 20:11 Po czymś takim należy odwołań Karola Wojtyłę bo się zwyczajnie nie sprawdził ! Precz z okupacją brukselską i utratą torzsamości narodowej ! Uni mówiemy NIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszołom z RM. Re: JPII musi odejść! Ojciec Rydzyk na stolec Pio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.03, 07:53 telewizja.trwam napisała: > Po czymś takim należy odwołań Karola Wojtyłę bo się zwyczajnie nie sprawdził ! > > Precz z okupacją brukselską i utratą torzsamości narodowej ! > > Uni mówiemy NIE !!! Nie sprawdził się nam Wojtyła Karol. Ale mamy młodego, rzutkiego i zdolnego kandydata !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
indris Nie da się ukryć 20.05.03, 10:18 Papież mówił expressis verbis właśnie o UNII EUROPEJSKIEJ. Sam to słyszałem w bezpośredniej transmisji radiowej. Jeżeli nie wierzysz, sprawdź w dzisiejszej prasie, gdzie te słowa są zacytowane. A cytuje je również "Nasz Dziennik" Odpowiedz Link Zgłoś
telewizja.trwam Od jutra powinien O. Dyrektor przejąć obowiązki !! 20.05.03, 13:47 I odkręcić to co namotał JPII ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLSAT Michnik na papieża ! Kwaśniewski świętym ! IP: *.pp.com.pl 20.05.03, 15:16 zaś miller prymasem Polski Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Nie da się ukryć 20.05.03, 15:24 Co by się nie powiedziało, Jan Paweł II jest wielkim mężem stanu i politykiem. Można się z nim nie zgadzać w sprawach doktrynalnych (antyklerykalizm to też pogląd), ale trzeba przyznać, że gdy chodzi o dobro narodu, z którego pochodzi, to Papież nie zawahał się poprzeć decyzji, która Polsce daje szanse rozwoju, nawet za cenę frustracji najbardziej fanatycznych wyznawców katolicyzmu. Muszę przyznać, że nie spodziewałem się, że Karol Wojtyła poprze decyzję w sposób oczywisty korzystną dla Polski i Polaków, a niezupełnie korzystną dla Kościoła w Polsce. Dlaczego tak uważam? Cóż, Polska w Unii to będzie kraj powoli, ale zawsze dążący do rozwoju intelektualnego i materialnego obywateli. Polska poza Unią staczałaby się w odchłań ciemnogrodu, czyli w warunki w których Kościół czuje się najlepiej. Przynajmniej ten Kościół, jaki mamy tutaj - kościół Rydzyka, Jankowskiego, Paetza, Telewizji Trwam, Radia Maryja itp. Odpowiedz Link Zgłoś
telewizja.trwam Oszołom ma rację ! Wojtyła musi odejść !!! 20.05.03, 15:34 Tylko Ojciec Dyrektor może uratować Polskę i KK ! Precz z bstialską brukselską okupacją i utratą tożsamości narodowej !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gacus2 Re: do Chaladii 20.05.03, 17:42 Chaladia! Szanuje Twoje zdanie, jednak moge sie z Toba nie zgadzac, co do ogolych kwestii antyklerykalizmu (Kosciol tylko dla ciemnogrodu- coz jestem katolikem, wiec jestem debilem, o ile dobrze rozumuje), ale w sytuacji kiedy ja porownuje od pewnego czasu Kosciol w Polsce i Wloszech (dosc katolickich) to widze, ze ten krajowy jest na kleczkach i prawie zupelnie brakuje w nim konfesyjnosci, przemyslen. ten Kosciol, i tu masz racje, upadnie, zniknie, bo oparty jest na fanatyzmie. Przetrwa ten oparty na rzeczywistej wierze (zapewne powiesz, ze takiego nie ma, ale zapewniam Cie- jest) Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: do Chaladii 20.05.03, 20:46 Chaladia napisał: "Przynajmniej ten Kościół, jaki mamy tutaj - kościół Rydzyka, Jankowskiego, Paetza, Telewizji Trwam, Radia Maryja itp." Już oglądaleś Telewizję Trwam ? Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia do Gacusia... 20.05.03, 21:01 Ależ zapewniam Cię, że przetrwa i jestem o tym przekonany. Sa ludzie, którym wiara jest potrzebna. Ja do nich nie należę, ale chyba jestem w mniejszości. Jeśli ludzie wierzący będą myślący, a w dodatku jeśli jakimś cudem KK pójdzie śladem luteran czy anglikanów i da prawo wyboru pasterza świeckim - to wszystko będzie dobrze w Waszym świecie. Oczywiście nawet taki agnostyk jak ja ma nadzieję, że świat, na którym żyje nie powstał drogą zupełnego przypadku, choć nie mogąc zaakcpetować wersji kościoła serwowanego w Polsce wolę stać na uboczu. Odpowiedz Link Zgłoś
gacus2 Re: do Chaladii 20.05.03, 21:35 Mysle, ze to nie demokracja w KK jest problemem, a powierzchownosc ludzkiej wiary, ktora doskonale nasi ksieza wykorzystuja do, niestety, manipulacji. Zamiast byc najmniejszymi z braci stoja na cokole. Pytanie tylko: jak ich z tego cokolu zrzucic. Mam tu w Italii paru znajomych arcybiskupow- myslisz ze kaza calowac sie w pierscien i takie inne oznaki unizonosci? Sa normalnymi ludzmi, skromnymi. KK w Polsce i pozycja spoleczna kleru wzbudza pyche i to ona jest najwiekszym problemem (nie mowiac o tym ze grzechem glownym) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: do Gacusia 20.05.03, 22:23 Widzisz, tacy są księża w danym kraju, jakie społeczeństwo. W Polsce księdzem być jest dobrze, chyba lepszej fuchy nie ma. Więc garną się do tego zawodu ludzie nie tylko z powołaniem, ale z pożądaniem lekkiego, łatwego życia i dużych pieniędzy niewielkim wysiłkiem. I tak się zdarza, że na szczeblach kariery ci z powołaniem przegrywają w przedbiegach z karierowiczami. Popatrz na śp. ks. Tischnera. Wielki filozof, wzór wiary i genialny kaznodzieja, autoryrtet moralny dla wierzących i niewierzących - i co? Gdyby życie księdza było związane z wyrzeczeniami, ciężką pracą i życiem w modlitwie i pokorze, służąc bliźnim, to by karierowicze do seminariów nie szli, bo woleliby zająć się GPW albo czymś innym i ludzie z powołaniem "szli by w górę" - a tak, jest jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gacus2 Re: do Chaladii 21.05.03, 11:35 chaladia napisał: > Widzisz, tacy są księża w danym kraju, jakie społeczeństwo. W Polsce księdzem > być jest dobrze, chyba lepszej fuchy nie ma. Więc garną się do tego zawodu > ludzie nie tylko z powołaniem, ale z pożądaniem lekkiego, łatwego życia i > dużych pieniędzy niewielkim wysiłkiem. I tak się zdarza, że na szczeblach > kariery ci z powołaniem przegrywają w przedbiegach z karierowiczami. Widzisz ja jestem blisko kosciola (tzw praktykujacy) i niestety przyznaje Ci racje. To kiepskie sito w przyjeciach do seminarium niestety daje o sobie znac w postacimarnej jakosci. Czyli ilosc a nie jakosc... Ksieza mowia, ze to seminarium jest na rozeznanie sie czy bedzie sie ksiedzem czy nie, ale "ludowe" madre glowy mowia, ze jak opuscisz seminarium to same krzywdy beda sie Tobie dzialy i takie inne glupoty. Zreszta co czlowiek wie o sobie w wieku lat 19???? Ilu w tym wieku jest dojrzalych do decyzji o calym zyciu? Na dodatek praktycznie bez drogi powrotu? Ostatnio coraz wiecej mlodych ludzi decyduje sie po studiach... to jest jednak bardziej przemyslane, chociaz przedluza zycie szkolne o dobrych 6 lat... >karierowicze do seminariów nie szli, Widzisz jest jeszcze podzial na ks. diecezjalnych i misjonarzy (np) Bylem na misji w Albanii (u znajomego misjonarza) i za nic bym sie z nim nie zamienil. Jego kolega w napadzie rabunkowym (6 mies po moim pobycie) zostal ciezko postrzelony. itp itd. Wybieram sie w przyszlosci (5lat???) na Madagaskar i do Tanzanii. Tam podobno nie dosc ze nie ma swiatla, nie ma tez czesto wody i trzeba jej szukac... poza tym brakuje wszystkiego a parafie sa centrum zycia (nie tylko religijnego ale niekiedy przezycia)I to wg mnie jest zycie na wzor Chrystusowy... > Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: do Gacusia 21.05.03, 19:56 Poczytaj sobie na moim Forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10280&w=6133620 Odpowiedz Link Zgłoś
gacus2 Re: do Chaladii 21.05.03, 22:10 Chyba sie po raz kolejny wyniose na prywatne. Tym razem Twoje. jesli wolno... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: do Chaladii 21.05.03, 23:13 Zapraszam! Do Sloggiego też zaglądaj. Bedziesz się czuł, jakbyś mieszkał na Zielonej Białołęce... Odpowiedz Link Zgłoś
gacus2 Re: do Chaladii 22.05.03, 11:26 chaladia napisał: > Zapraszam! > Do Sloggiego też zaglądaj. Bedziesz się czuł, jakbyś mieszkał na Zielonej > Białołęce... > Tam pisuje z przyzwyczajenia (to tak jak sprawdzanie poczty) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: do Chaladii 22.05.03, 21:35 Czy przed wyazdem do Włoch mieszkałeś na Białołęce, Tarchominie lub Pradze Północ? Pracowałeś, a może studiowałeś tu? Odpowiedz Link Zgłoś
gacus2 Re: do Chaladii 22.05.03, 23:17 chaladia napisał: > Czy przed wyazdem do Włoch mieszkałeś na Białołęce, Tarchominie lub Pradze > Północ? Pracowałeś, a może studiowałeś tu? Pracujowalem na PKP Torunska i mam nadzieje ze od lipca znow... > Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia do Gacusia 23.05.03, 12:02 No to od lipca pojeździmy sobie rowerkami nad Kanałem Żerańskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pr.Oszołom z RM Re: Nie da się ukryć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.03, 22:04 chaladia napisał: > Co by się nie powiedziało, Jan Paweł II jest wielkim mężem stanu i politykiem. > Można się z nim nie zgadzać w sprawach doktrynalnych (antyklerykalizm to też > pogląd), ale trzeba przyznać, że gdy chodzi o dobro narodu, z którego pochodzi, > > to Papież nie zawahał się poprzeć decyzji, która Polsce daje szanse rozwoju, > nawet za cenę frustracji najbardziej fanatycznych wyznawców katolicyzmu. > > Muszę przyznać, że nie spodziewałem się, że Karol Wojtyła poprze decyzję w > sposób oczywisty korzystną dla Polski i Polaków, a niezupełnie korzystną dla > Kościoła w Polsce. Dlaczego tak uważam? Cóż, Polska w Unii to będzie kraj > powoli, ale zawsze dążący do rozwoju intelektualnego i materialnego obywateli. > Polska poza Unią staczałaby się w odchłań ciemnogrodu, czyli w warunki w > których Kościół czuje się najlepiej. Przynajmniej ten Kościół, jaki mamy tutaj > - > kościół Rydzyka, Jankowskiego, Paetza, Telewizji Trwam, Radia Maryja itp. > - Teraz już wiem po co wam ta Unia sami nie dajecie z nami rady więc wołacie o posiłki z zewnatrz..wołacie o bratnią pomoc...ale my się nie damy!..UE nieświadomie daje doskonałą pożywkę dla nacjonalizmu i wykorzytamy tę szansę..sukcesy Haidera Le Pena i im podobnych to nie były dzieła przypadku! Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Nie da się ukryć 20.05.03, 22:26 Gdyby wojska francuskie wkroczyły do Nadrenii w 1933 roku, nie byłoby roku 1939. Obca pomoc wobec zagrożenia rodzimym faszyzmem i ciemnogrodem może być usprawiedliwona, ale nie bój się. Z Tobą załatwimy się własnymi siłami. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys01 Papież za tym, - Tym kłamstwem szermuje też UW 21.05.03, 23:08 Byłem na debacie Macierewicz contra Wielowieyski i oglądałem żalosne widowisko jakie zrobił senator Wielowieyski. Nie bez trudu udało mi się zadać jedno podstawowe pytanie Panu senatorowi: Proszę przytoczyć choićby jeden rzeczowy niepodważalny argoment wskazujący na to , że przystąpienie Polski do UE będzie korzystne dla Narodu Polskiego. Odpowiez jaką dał Pan senator była zenująca i pozbawiona jakiejokolwiek prawdy. Spotkała się z ripostą posła A.Macierowicza. Z ciekawostek n ależy wymienić wyjaśnienie przez A.Macierewicza pochodzenie jego nazwiska. Przyznał, że jest pochodzenia białoruskiego. Pan poseł Macierewicz nie uzyskał akceptacji pana senatora Wielowieyskiego aby podjąć działania celem zabezpieczenia urn do głosowania przed intruzami w czasie nocy pomiędzy dwoma dniami glosowan. Pomysł aby urny były nadzorowane przez komisje wyborcze albo głosy oddane w pierwszym dniu były przeliczone na koniec dnia oraz przed rozpoczęciem dnia drugiego referendum nie znalazła aprobaty UW. Tak czy inaqczej, wezmę udział w referendum i będę głosował NIE dla UE co jest moim zdaniem równoiznaczne z TAK dla przyszlości Narodu i państwa polskiego. -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszołom z RM. Re: Wojtyła musi odejść !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.03, 10:13 Jakis zdebilały tygrys napisał: " ... Z ciekawostek należy wymienić wyjaśnienie przez A.Macierewicza pochodzenie jego nazwiska. Przyznał, że jest pochodzenia białoruskiego. ..." Hahahaha ! To nie mógł ten zdrajca przyjąć polskiego nazwiska ? Odpowiedz Link Zgłoś
telewizja.trwam Re: Wojtyła musi odejść !!! 22.05.03, 11:44 Gość portalu: Oszołom z RM. napisał(a): > Jakis zdebilały tygrys napisał: > " ... Z ciekawostek należy wymienić wyjaśnienie przez A.Macierewicza > pochodzenie jego nazwiska. Przyznał, że jest pochodzenia białoruskiego. ..." > Hahahaha ! To nie mógł ten zdrajca przyjąć polskiego nazwiska ? Popieram !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzich Kowalik Re: Wojtyła musi odejść !!! IP: *.chello.pl 23.05.03, 07:58 Oszołom ! Z tobą jest coraz gorzej. Zmień sobie kochanka, bo aktualny strzasznie cię absorbuje ... . Odpowiedz Link Zgłoś
telewizja.trwam Re: Wojtyła musi odejść !!! 24.05.03, 09:20 Gość portalu: Zdzich Kowalik napisał(a): > Oszołom ! Z tobą jest coraz gorzej. Zmień sobie kochanka, bo aktualny > strzasznie cię absorbuje ... . Co cię obchodzi ukochany Oszołomka ? ZMIANY SA POTRZEBNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś