Dodaj do ulubionych

Cyrkulacja w B

27.04.07, 10:20
Pewnie część z nas zauważyla zakręconą cyrkulację cieplej wody.
W normalnej sytuacji oznacza to zwiększone jej zużycie na lokal - trzeba
chwile odczekać zamim pojawi się ciepla w kranie.
Cyrkulacje samowolnie zakręcono przez administratora - może następnym razem
zarządzi żeby gasić światlo np po 22.00?

Ostatnio pytalem ich co w tej sprawie się dzieje i odpowiedź byla następująca:
"uklad cyrkulacji wymaglaby kosztownych przeróbek".
O ile się orientuję blok jest caly czas na gwarancji i jest to problemem Arche
a administrator jest zobowiązany wymagać naprawy od dewelopera. Brak dzialań
doprowadzi do tego, że gwarancja wygaśnie a problem pozostanie przy nas.
Obserwuj wątek
    • adams123 Re: Cyrkulacja w B 27.04.07, 22:14
      faktycznie - coś trzeba z tym zrobić...
      teraz trzeba czekać na ciepłą wodę a co to nas interesuje, że instalacja
      wadliwa i wymaga przeróbek ? ktoś to zrobił , więc ...
      • azoorek Re: Cyrkulacja w B 29.04.07, 21:50
        juz o tym pisalam. W kilkunastu mieszkaniach sie rabneli i cos jest chyba zle
        zrobione ze srednica rur. Ale nejlepsze jest to ze WSZYSCY ZA TO PLACA. Nikt nie
        zainteresowal sie rozliczeniem za ciepla wode. Tymczasem arche kaze placic nie
        wg wskazan licznikow, ale przyjelo, ze zuzycie cieplej wody to ok., bodajze, 60%
        zuzycia wody. Czyli wszyscy placa jak za starych czasow w spoldzielni- prosze
        porownac sobie faktyczny stan licznikow ze zuzyciem. My np. jeszcze nie
        dobilismy do ilosci zuzytej cieplej wody na rozliczeniu. Nie wiem kim sa ludzie
        z zarzadu i dlaczego administrator broni dewelopera, ale oni juz powinni to
        naprawic, bo gdziej rok temu po raz pierwszy zakrecili nam cyrkulacje- czyli juz
        wtedy wiedzieli. Po co sa w takim razie liczniki? A wode mozna sobie odkrecic-
        poniewaz cwaniaczki sciagneli grzybki, to trzeba uzyc kombinerek. Ale tym
        powinien sie zajac zarzad i administrator- tak przynajmniej bylo w mojej starej
        wspolnocie. Oni biora za to pieniadze, a tymczasem administrator wytoczyl
        argument jak wyzej.
        • rdebiec Re: Cyrkulacja w B 12.05.07, 22:36
          > My np. jeszcze nie dobilismy do ilosci
          > zuzytej cieplej wody na rozliczeniu. Nie wiem kim sa ludzie

Może Wasz licznik ciepłej chodzi w odwrotną stronę ;-)

Podobno nie ma winnego:
          - projekt OK
          - instalacja zrobiona zgodnie z projektem
          - liczniki sprawne
          A kręcą się do tyłu :-(

Mnie się wydaje, że to może być kwestia np. dziwnej baterii wannowej która
          łączy obieg wody zimnej i ciepłej w lokalu (wtedy kiedy kran jest teoretycznie
          zakręcony). W takim wypadku woda przedostaje się z instalacji o wyższym
          ciśnieniu do tej o niższym (np zimna do ciepłej), czyli na licznikach będzie to
          wyglądało tak, że z lokalu wypływa więcej ciepłej wody niż do niego wpłynęło.
          innej opcji nie widzę, jeśli naprawdę liczniki są złożone w dobrą stronę i są
          sprawne. A! Może to być jeszcze uszkodzona pralka czy zmywarka z wejsciami na
          ciepłą i zimną wodę (chociaż nie wiem jak one działają, ale są potencjalnym
          miejscem styku instalacji ciepłej i zimnej wody).

W każdym razie ktoś powinien wziąć pod lupę parę konkretnych lokali a nie
          zmuszać wszystkich do solidarnego płacenia za straty !!!
          • azoorek Re: Cyrkulacja w B 13.05.07, 12:45
            widze, ze wersji jest kilka- nam administrator powiedziala, ze naprawa jest
            droga. Wiec cos jest jedna zle zrobione.
            • jeanette Re: Cyrkulacja w B 13.05.07, 20:26
              Czy jest jakis oficjalny wslpolnotowy pomysl na wymuszenie na administratorze
              wspolnoty 78 wezwania dewelopera do naprawienia cyrkulacji w ramach rekojmi?
              Czas leci, a my placimy za zle rozliczanie wody i spuszczmy setki litrow w
              oczekiwaniu na ciepla wode.

pozdrawiam,
              Jean
              • thorrel Re: Cyrkulacja w B 13.05.07, 21:50
                Proponuję indywidualnie wystosować pismo do zarządcy (z adnotacją "wpłynęło").

Ja tak robię i wszystkie dokumenty zbieram po to aby w okolicach końca roku
                sprawdzić czy zarządca wywiązuje się z powierzonych zadań i na tej podstawie
                podjąć rzeczową decyzję co do sensu dalszej współpracy.

Budynek ma 3 lata rękojmi od chwili odbioru przez gminę.

Prawdę powiedziawszy problem wody jakoś mnie nie dotyka (może z racji tego iż
                mieszkam na V piętrze czyli prawie w środku pionu wodnego), w związku z tym w
                tej sprawie korespondencji nie prowadziłem

pozdrawiam

AS
                • markis10 Re: Cyrkulacja w B 14.05.07, 17:38
                  Niestety dotyka każdego:

1. wprowadzono najpierw ryczaltowe rozliczanie cieplej wody na podstawie zużycia
                  zimnej - częste pranie przy dzieciach bardzo) i zmywarka choć chodzą na zimnej
                  pośrednio podwyższają zużycie cieplej.

2. administracja zakręcila cyrkulację - cipelej wody ze względu na ochladzanie
                  się w rurach zużywa się może i o 10% więcej (koszt m3:16.58PLN, dla np.
                  40m3/rok/mieszkanie=663,20PLN czyli 10%(66,30PLN) z tego doplacamy SPEC'owi,
                  razy nasze ponad 200 lokali da to jakieś 13tys. strat - dzięki Arche i
                  administracji).

Piętro nie ma znaczenie. Bląd powstaje podczas przeplywu cyrkulacji a nie
                  podczas zużywania. Oba liczniki (glówny i cyrkulacyjny) powinny, przy zamkniętym
                  kranie, wykazywać taki sam przeplyw. Przy pobieraniu wody cyrkulacyjny
                  zatrzym,uje się.
                  W kilku wypadkach zużycie jest zaniżanie a swoją droga pewnie i w kilku
                  mieszkaniach zawyżane.

Opowieści, że wszystko jest w porządku tylko jakoś nie dziala są bzdurne i
                  zabawne. Brak dzialań administracji i tlumaczenie wysokością kosztu naprawy jest
                  dzialaniem na szkodę wspólnoty co pewnie kiedyś trzeba będzie podnieść (woda to
                  tylko jeden przyklad).

• azoorek Re: Cyrkulacja w B 14.05.07, 21:33
                    zreszta to nie jest jedyna rzecz z ktorej sie nie wywiazali. W mojej windzie
                    wciaz brak czujnika nacisku i tylko patrze jak mi dzieciaka zgniecie, bo kilku
                    moich gosci juz przygniotlo. Nacisk jest taki, ze spokojnie moze malemu dziecku
                    reke zlamac. Zastanawiam sie nad przygotowaniem pisma do UDT, bo winda jest
                    rozlegulowana jak diabli i pomimo regulacji zle dziala. Co do tej cyrkulacji, to
                    zszokowalo mnie postepowanie administracji. Przyszedl fachowiec, zakrecil
                    cyrkulacje, nikt nie raczyl poinformowac co sie dzieje. A taki rodzaj rozliczen
                    to chyba powinien najpierw byc ustalony z mieszkancami, bo to w koncu nasze
                    pieniadze.
                    • purmo Re: Cyrkulacja w B 11.06.07, 09:13
                      Dla mnie jest sprawą oczywistą, że skoro firma administrująca osiedla jest
                      spółką córką stworzoną przez dewelopera, to nie będzie występować przeciwko
                      niemu!!!! Nie będzie nam łatwo w tej sytuacji, tym bardziej, że nie wybraliśmy
                      sobie zarządu, który mógłby na s w tego typu sytuacjach reprezentować. W
                      obecnej chwili to Pani Osińska jest administratorem oraz zarządem-czyli
                      przedstawicielem wspólnoty . Nie wiem czy to jest jeszcze śmieszne, czy już
                      smutne????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka