Dodaj do ulubionych

Administracja po nowemu

IP: *.acn.waw.pl 22.05.03, 20:39
Ponad pół roku tworzy się administracja w Warszawie po nowemu. W dzielnicach
ponoć urzędnicy są be! dlaczego więc, pytam - w dalszym ciągu zarówno
przyłącza wodociągowe, małe obiekty budowlane, jak i biurowce załatwiane są
w dzielnicach. W Biurze Architekta pracuje armia ludzi a pozwolenia
budowlane wydają urzędnicy w delegaturach. Czy praca Biura Architekta
polegać ma tylko na przeglądaniu spraw załatwianych na dole i składaniu
podpisu na zezwoleniu? Miało być szybciej i lepiej a jest gorzej niz źle!
Obserwuj wątek
    • Gość: urzedniczka Re: Administracja po nowemu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 20:52
      Gość portalu: inwestor napisał(a):

> Ponad pół roku tworzy się administracja w Warszawie po nowemu. W dzielnicach
      > ponoć urzędnicy są be! dlaczego więc, pytam - w dalszym ciągu zarówno
      > przyłącza wodociągowe, małe obiekty budowlane, jak i biurowce załatwiane są
      > w dzielnicach. W Biurze Architekta pracuje armia ludzi a pozwolenia
      > budowlane wydają urzędnicy w delegaturach. Czy praca Biura Architekta
      > polegać ma tylko na przeglądaniu spraw załatwianych na dole i składaniu
      > podpisu na zezwoleniu? Miało być szybciej i lepiej a jest gorzej niz źle!

Jeżeli jesteś ciekaw, to mogę Ci powiedzieć jako osoba dobrze zorientowana, że
      na początku funkcjonowania nowej władzy ŻADNE decyzje nie były wydawane 0
      działo się tak mniej więcej do końca stycznia. Potem przeglądali je panowie w
      Pałacu Kultury (3 czy 4 całą Wawę), potem inny 1 pan podpisywał albo wracały do
      dzielnic do poprawki (aż głupio było opowiadać inwestorom jaką drogę przechodzi
      najbłahsza decyzja typu pozwolenie na instalację gazową wewnętrzną). A od dwóch
      miesięcy moja dzilenica (już z nnowymi władzami) jest w tej szczęśliwej
      sytuacji, że są w niej podpisywane decyzje na miejscu.

• Gość: inwestor Re: Administracja po nowemu IP: *.acn.waw.pl 22.05.03, 20:59
        Ciekaw jestem ile dzielnic znajduje się w tak komfortowej sytuacji jak twoja
        i czy macie kompetencje do wydawania wszystkich pozwoleń budowlanych?
        • Gość: urzedniczka Re: Administracja po nowemu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 21:06
          3 albo 4, ale sa to dane z zeszłego tygodnia, więc może już częściowo
          nieaktualne.
          Wydajemy wszystkie, ale niektóre poważniejsze i tak jeżdżą do pałacu po
          błogosławieństwo. (Jedna utknęła na dobre - nie możemy się doczekać od
          lutego).
          • Gość: inwestor Re: Administracja po nowemu IP: *.acn.waw.pl 22.05.03, 21:39
            dostali jedną w lutym i mają problem? to nic dziwnego, że nie chcę sami
            rozpatrywać. A ponoć ci nowi, to sami fachowcy :-)
            • Gość: u Re: Administracja po nowemu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 23:31
              Gość portalu: inwestor napisał(a):

> dostali jedną w lutym i mają problem? to nic dziwnego, że nie chcę sami
              > rozpatrywać. A ponoć ci nowi, to sami fachowcy :-)

Może i fachowcami są, ale nie od podejmowania decyzji. Niestety, to, że ktoś
              jest architektem nie oznacza, że będzie równie dobrym urzednikiem...
              NIe mówiąc już o tym, że przynajmniej powinni przestrzegać (starać się)
              przepisów kpa. Ale o tym można chyba zapomnieć. Krew mnie zalewa, jeżeli muszę
              tłumaczyć durnym urzędnikom, co to znaczy np. termin.
              urzędniczka

PS Ja także nie znoszę urzędów. Jeśli petent nie zna przepisów to jest
              traktowany na ogół z góry, choć zdarzają się chlubne wyjątki (wśród młodszego
              pokolenia urzędniczego jest ich wcale dużo).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka