Dodaj do ulubionych

Nowe wyliczenia opłat

28.04.07, 18:40
Witam sąsiadów.
Czy widzieliście już nowe wyliczenie czynszów które będzie obowiązywało od
maja?
Ja właśnie odebrałem to wyliczenie łącznie z informacją że wysokość opłat za
garaż lub miejsce postojowe zostały obniżone do 68 zł za garaż i 34 zł za
miejsce poastojowe.
Tylko jakoś czynsz zmalał mi o 6 zł zamiast o 21zł.
Patrzę a tutaj za ochronę płacimy o 30gr za m2 powierzchni mieszkalnej więcej
niż to było w poprzednim wyliczeniu co oczywiście podrożyło czynsz.
He He nieźle to sobie PRO wymyśliło. Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • pat002 Re: Nowe wyliczenia opłat 29.04.07, 14:09
      Słów brak. Nic się nie zmieniło, a w przypadku mieszkań największych opłaty mogą
      być jeszcze wyższe. Zwłaszcza po gorących rozmowach z H.G. nowa/stara propozycja
      opłat wygląda na kpinę. A czy ktoś z Sąsiadów zwrócił uwagę na termin płatności
      zaliczek za miesiąc maj? Do 10 kwietnia za maj? To chyba jest literówka? Mam
      nadzieję, że podane kwoty też okażą się literówką :) Dlaczego nie skorzystać z
      zapisu w umowie, który mówi o naszym prawie do akceptacji zarządcy? Drodzy
      Sąsiedzi - ma ktoś pomysł, co dalej z tym bublem czynszowym robić?? Pozdr.
    • wrobelek77 Re: Nowe wyliczenia opłat 30.04.07, 10:05
      Witam!
      ja też uważam, że to poprostu kpina!!!!!!Moje koszty po nowym wyliczeniu
      zmalały o 26 złotych!A najbardziej wkurza mnie, że za ochronę płacimy z metra
      kwadratowego!!!!!!!!Ci panowie siedzą sobie w kanciapie i słuchają radyjka, a
      od czasu do czasu otworzą szlaban....Przecież oni powinni chodzić reguralnie po
      osiedlu, odbijać karty w kilku miejscach!!!!!Co to jest!!!
      Ja uważam, że sprawa powinna trafić do jakiejś gazety - w obliczu nowych
      inwestycji Orco, jestem pewna, że temat byłby ciekawy...Co Wy na to?
    • rbialo Re: Nowe wyliczenia opłat 30.04.07, 15:17
      Te wyliczenia są bez sensu.

Dlaczego ochrona zależy od metra kw. mieszkania? Przecież oni nie pilnują
      poszczególnych mieszkań tylko całego terenu. Opłata powinna być stałej
      wysokości (np. zależna od wielkości pilnowanej działki) i podzilona przez ilość
      lokali na osiedlu.

Podobnie zresztą powinny być roliczane inne składowe, jak sprzątanie (nie
      sprzątają moich m2 tylko m2 klatek schodowych), wywóz śmieci (nie m2 tworzą
      śmieci tylko ludzie), konserwacja terenów zielonych (nie chodzi o m2 ogródków
      mieszkańców parteru tylko wspólny teren zielony), itd.

Kiedyś już o tym wpsomniałem ale jakoś nic się nie zmieniło.
      Czy tylko mnie dziwi takie naliczanie opłat?
      • szymszon76 Re: Nowe wyliczenia opłat 01.05.07, 08:49
        zgadzam sie z przedmówcą :)) a co do prasy i ewentualnego artykułu - pomysł ok
        w końcu Świat Zarządców nie jest az taki duży i każdemu z nich powinno zależeć
        na dobrej opini w branzy.....
        • chlukasz Re: Nowe wyliczenia opłat 05.05.07, 16:39
          wydaje mi się że niepotrzebnie się denerwujecie tym że ochrona jest wyliczana na
          podstawie metra kwadratowego, gdyż tak chyba jest zgodnie z prawem. Kiedyś
          miałem w ręku coś takiego jak ustawa o wspólnotach mieszkaniowych i był tam taki
          zapis że wszelkie przychody i koszty są ponoszone w stopniu odpowiadającym
          udziałowi w nieruchomości. Czyli właśnie metr kwadratowy. Gdyby ochronę liczyli
          od mieszkania każdy mógłby ich pozwać i sprawa od razu umoczona.

A tak na chłopski rozum przecież ochrony nie można dzielić po równo na
          mieszkania, gdyż wówczas 1 osoba w kawalerce płaciłaby tyle samo co 5 osobowa
          rodzina w 80 metrowym mieszkaniu.

MAM PYTANIE
          kiedy dostaliście to nowe wyliczenie???? Mi powiedzieli Ci z PRO że mam nie
          płacić za MAJ i czekać na nowe wyliczenie.... czekam czekam i nadal nie mam. 4
          razy już do nich dzwoniłem z wyjaśnieniem jaki mam adres korespondencyjny i
          przez telefon jest O.K. ale jak przychodzi coś mi wysłać to wysyłają do innego
          województwa!!!(tam gdzie byłem zameldowany jak podpisywałem umowę z ORCO).
          • pavlos_26 Re: Nowe wyliczenia opłat 06.05.07, 12:23
            Co do Twojej odpowiedzi. Nie chodzi mi o to że ochrona jest liczona z m2, tylko
            o to że podrożała z niewiadomych przyczyn. Tzn wiadomo dlaczego. Pro obniżając
            opłatę za miejsca parkingowe musiało sobie jakoś zrekompesować róznicę i
            dlatego podnieśli opłatę za ochrone bo to przecież i tak do jednego worka
            spływa kasa (ochrona, sprztanie, administrowanie).

Co do odbioru wyliczeń pewnie czeka na Ciebie u ochroniarzy.
            Pozdrawiam Paweł
            • kas3k Re: Nowe wyliczenia opłat 06.05.07, 18:19
              fakt jest taki, ze mieliśmy dostac szczegółowe rozliczenia
              co mi po tym kolejnym papierze?? płacic i tak trzeba bardzo duzo
              i naprawde nie rozumiem dlaczego az tyle.
              Sama w 50m mieszkaniu po staremu 510zł po nowemu 486zł
              no przedsada.
              z tego co wiem, jutro ma byc administrator, czy planujemy znowu pospolite
              ruszenie???

pozdrawiam sąsiadów
              Kasia
              • jarogjarog Re: Nowe wyliczenia opłat 06.05.07, 21:35
                Obawiam się, że nękanie PRO nic już nie da, zdaje się że mają takie założenie
                aby wycisnąć ile się da, a później i tak ich wyrzucimy. Ja tam daję sobie spokój
                do czasu zawiązania się wspólnoty, szkoda nerwów i czasu, tym bardziej że nie
                wierzę aby, przy bardziej rozsądnym administrowaniu, dało się obniżyć opłaty o
                więcej jak 10-15%, a tak w ogóle to trudno cokolwiek powiedzieć na temat ich
                wysokości do czasu pierwszych rozliczeń zaliczkowych wpłat. Wszelkie działania
                przed zawiązaniem wspólnoty nie mają znaczenia, PRO nas zlewa ponieważ tak
                naprawdę to nie jesteśmy stroną (mimo iż płacić musimy), staniemy się nią za
                kilka tygodni jako wspólnota. Proponuję zbierać energię do działania - już
                niedługo, dni PRO są policzone ;-)
                • lidiusz1 mam inne pytanie 10.05.07, 11:40
                  Zastanawiam się nad zakupem mieszkania własnie na Majolikowej.Cena bardzo
                  zachęcająca, natomiast jak poczytałam o tych opłatach to sama już nie wiem.Z
                  jednej strony myślę że jest to sytuacja przejściowa, ale płacic ok. 10 zł za
                  m2 ... Jak długo firma PRO ma zagwarantowane w akcie notarialnym zarządzanie
                  wspolnotą?
                  • aga7719 Re: mam inne pytanie 10.05.07, 15:38
                    W umowie jest zapisane, że przez pierwszy rok zarządcę wybiera deweloper, czyli
                    do końca litopada 2007.
                    • lidiusz1 Re: mam inne pytanie 10.05.07, 20:56
                      Dzięki. Zdziwiło mnie że można jeszcze kupic mieszkania w bloku już
                      zamieszkałym i to od dewelopera. Teraz nie wiem czy to że sie nie sprzedały to
                      zasługa firmy zarzadzającej, która ostrasza potencjalnych kupcow czy może jest
                      jeszcze coś. Jutro jestem umówiona na oglądanie tych mieszkań także mam
                      nadzieje ze wszystko się wyjaśni.
                    • lidiusz1 i jeszcze jedno 10.05.07, 20:57
                      do końca listopada 2007, bez względu na to kto kiedy podpisał umowę?
                      • pg55 Re: i jeszcze jedno 10.05.07, 23:06
                        Tak, niezależnie.
                        A czy dobrze Cię zrozumiałem - kupujesz mieszkanie bezpośrednio od Orco jeszcze,
                        nie od osoby prywatnej ?

A może to pomieszczenie 34 w budynku północnym ? Bo tam teraz urzęduje zarządca.
                        To znaczy teoretycznie urzęduje, bo zazwyczaj go nie ma.

Piotrek
                        • lidiusz1 Re: i jeszcze jedno 10.05.07, 23:16
                          Dzieki.
                          A co do mieszkania do ktorego się przymierzam, to wiem tylko, że jest to w
                          budynku południowym, klatka nr 1. Jutro będę wiedziała więcej, bo przez telefon
                          dowiedziałam sie tylko że mieszkanie jest od dewelopera, ale nie wiem dokładnie
                          na jakich zasadach bo pan był średnio zorientowany.
                          • maruhnio Re: i jeszcze jedno 11.05.07, 09:25
                            Jeśli ORCO jesze ma mieszkania na sprzedaż to ciekawe kto pokrywa koszty ich
                            utrzymania tz. administracji, ochrona ....

• lidiusz1 Re: i jeszcze jedno 11.05.07, 10:17
                              Jak będe wiedziała jak to jest z własnością to napisze. A swoją drogą to
                              zdziwiłabym gdyby ktos tak długo utrzymywał 4 mieszkania i to nie małe, przy
                              taaakich opłatach.
                              • maruhnio Re: i jeszcze jedno 11.05.07, 11:07
                                Policz sobie różnicę w cenie z 2005 i 2007 i zobacz czy nie opłacałoby się
                                utrzymywać...

• lidiusz1 Re: i jeszcze jedno 12.05.07, 17:56
                                  Wystarczy roznica cen maj 2006 i maj 2007 :-D Nie chce wiedziec jaka była
                                  różnica. A co do własniści mieszkań to nie sprzedaje ich Orco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka