Gość: bobo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 20:57 i wy chcecie Euro 2012??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krytyk Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: 194.168.231.* 17.05.07, 21:17 A bylo tyle czasu na zalatwienie tej sprawy (10 lat?)...oj jak zwykle wszystko na ostatnia chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIEPRAWDA Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: *.2a.pl 17.05.07, 21:26 ALE WY Pier.... moja matka nie jest sparalizowana tylko niewidoma....byla u niej urzedniczka przed i po wydaniu....CZY WY W GAZECIE nie mozecie sprawdzic porzadnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 23:01 To najczęściej zależy od urzędu. W niektórych chodzą w interesie klientow, gdzie indziej nie. W mojej malej miejscowości wiele osób sie zna, babci niewychodzącej z domu załatwiłam dowod bez żadnych pełnomocnictw, choc pewnie nie było to w pełni legalna procedura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: 193.0.117.* 18.05.07, 10:06 do mojej mamy tez przyszla urzedniczka, trzeba bylo tylko zglosic taka potrzebe w urzedzie; Gazeto - sprawdzajcie fakty, nie badzcie jak ...Fakt ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa 18.05.07, 10:23 Gość portalu: xxx napisał(a): > do mojej mamy tez przyszla urzedniczka, trzeba bylo tylko zglosic taka potrzebe > w urzedzie; > Gazeto - sprawdzajcie fakty, nie badzcie jak ...Fakt ;) Trzeba też czytać ze zrozumieniem, tutaj problem jest jeszcze z podpisem. Opisana kobieta jest sparaliżowana i nie ma jak się podpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa 17.05.07, 23:13 Mimochodem z artykułu wynika, że prawdziwym problemem nie jest dowód dla osoby sparaliżowanej, ale fakt, że osoba, z którą nie ma żadnego kontaktu nie powinna działać przez pełnomocnika, ale powinna mieć ustnowionego przez sąd kuratora np córkę. To, że ta pani nie zabrała się za to wcześniej jest wyłacznie jej winą. I zmiana dowodu nic tu nie ma do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasne Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: *.chello.pl 18.05.07, 00:49 Powinna tak na wszelki wypadek się postarać o pełnomocnictwo 40 lat temu, bo matka bedzie miała wtedy 92 lata.Stuknijcie się ludzie w glowę.To państwo zmusza zarówno do posiadania jak i wymiany dowodu osobistego (stwór w świecie nieznany), wiec taka wymiana (wyłącznie z incjatywy i na żądanie państwa) powinna sie odbyć sprawnie i jak najminiej uciążliwie dla zwykłego człowieka. Co mamy chyba nie muszę pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa 18.05.07, 07:52 Otóż to. Państwo zmusza nas do posiadania za nasze własne pieniądze ZBĘDNYCH dokumentów. Jakoś w USA świetnie sobie radzą bez dowodów, obowiązków meldunkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: *.dhcp.unc.edu 18.05.07, 15:29 wcale nieprawde mowisz, w USA musisz miec ID, zeby cokolwiek zalatwic - nawet jesli placisz karta kredytowa w sklepie spozywczym, musisz dosc czesto pokazac ID. takim ID jest prawo jazdy albo wydawany przez ten sam urzad podobny dokument. sprawdz wpierw, a potem sie wypowiadaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: *.dhcp.unc.edu 18.05.07, 15:30 aha, jeszcze jedno - niby nie ma obowiazku meldunkowego, ale ID musisz zmienic w ciagu 30 dni od zmiany miejsca zamieszkania - w zasadzie wiec wychodzi na jedno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: *.polcard.com.pl 18.05.07, 15:34 w Nowej Zelandii i Australii także nie ma obowiązku meldunkowego i jakoś się żyje :) ja w Polsce przez 15 lat mieszkałem gdzie indziej niż byłem zameldowany i w niczym mi to nie przeszkadzało, więc po co ten durny komunistyczny obowiązek będący faktycznie szykaną obywatela przez państwo i to jeszcze na koszt podatników???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztamber Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: *.chello.pl 18.05.07, 02:06 To, że ta pani nie zabrała się za to wcześniej jest wyłacznie jej winą. I zmiana dowodu nic tu nie ma do rzeczy. a jakby mnie nagle sparalizowalo to co?kogo wina??pewnie moja bo moglem wczesniej dowod wymienic..o czym jest mowa???urzedy maja byc dla ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: losica Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: *.biol.uw.edu.pl 18.05.07, 16:15 1977 to Twoja data urodzenia? powinnas byc sprawna umyslowo i ruchowo jeszcze...a wyobraz sobie ze ktos ma wypadek samochodowy i zostaje sparalizowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja My? To oni!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 07:23 Ja nie chcę patrzeć na tę klapę... Spadam do UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Nieprawda - moja mama nie wychodzi z domu i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 08:11 urzędniczka z Urzędu dzielnicy Warszawa - Mokotów przyszła do domu po druk- w jej obecności mama złożyła podpis - a po miesiącu przyniosła gotowy dowód. Urząd ma obowiazek kogoś przysłac w ustalonym miedzy stronami terminie i trzeba się tego domagać. ja nie musiałam o to walczyć, bez problemu zaproponowano takie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
arktur to ciesz sie ze Twoja mama jest w stanie sie 18.05.07, 10:59 podpisac. w artykule jest podany przyklad osoby ktora nie jest w stanie sie podpisac. wiec proponuje czytac uwazniej na przyszlosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaC Rzecznik prasowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 09:05 I na takich debili wydawane są nasze podatki, piersi opadają... > Radzimy się rzecznika prasowego MSWiA Michała Rachonia. - Złożenie wniosku o wydanie dowodu osobistego i odbiór tego dokumentu wymagają osobistego stawiennictwa wnioskodawcy - odpowiada rzecznik. - Obowiązujące przepisy prawa nie przewidują odstępstw od tej reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrrrrrr Re: Rzecznik prasowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 09:23 panie rzeczniku skoro tylko tyle ma an do powiedzenia to podpowiadam, rozporządzenie w sprawie można wydać z dnia na dzień. Jeden artykulik i załatwiona sprawa wizyt urzędników u petentów. proszę podpowiedzieć szefom, napiszecie i juz zasługi dla ludności gotowe. moga się przydać przed następnymi wyborami Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa 18.05.07, 09:44 W tym kraju nie wypada mieć 92 lat i być sparaliżowaną... Starsza Pani nie umie się zachować i wciąż żyje. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrrrrrrrr Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:11 tak, wszelkie normy ta pani już znacznie przekroczyła. i emeryturę o wiele za długo pobiera. a jeszcze chcą dla niej dowód. wprost skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Mieliśmy podobny problem IP: *.crowley.pl 18.05.07, 10:39 Fotografa udało się zamówić do domu, gdzie zrobił starszej pani zdjęcie potrzebne do dowodu. Natomiast urzędnicy kategorycznie odmówili możliwości złożenia formularzy przez pełnomocnika (tłumaczenia, że chodzi o 91 letnią staruszkę która nie jest w stanie samodzielnie się poruszać - nie pomogły). Babcię trzeba było dosłownie wnieść do urzędu, gdzie przy okienku paniusia potwierdziła tożsamość i zgodność podpisów, po czym wynieść z powrotem do domu. Cała operacja wymagała zaangażowania 3 osób postronnych i zajęła pół dnia. Na szczęście babcia radzi sobie z demencją starczą na tyle, że rozumie, co się wokół dzieje i powiedziała dość głośno i dobitnie, co o tym sądzi. Szkoda tylko, że słuchała jej niczego winna pracowniczka, a nie "tfórcy" przepisów. Cała sprawa miała miejsce w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:50 Jestem niepełnosprawna i do mnie urzednicy przyszli dwa razy. Raz po odbior wniosku a nastepnie z nowym dowodem osobistym. Miało to miejsce w Warszawie - czekałam troche dłużej ale jestem bardzo zadowolona z miłej i życzliwej obsługi. Nie musiałam sie ruszac z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:00 miałam podobny problem mam nie mogła się podpisać przyszedł do domu notariusz wziął odcisk palca mojej mamy i po kilku dniach odebrałam w biurz notariusza pełnomocnictwo, które upoważniało mnie do reprezentowania mamy we wszystkich sprawach z wyjątkiem głosowania za nią. mały cytat z w/w pełnomocnictwa udziela pełnomocnictwa do m.in.: "zastępowania i reprezontowania jej, a także do działania w jej imieniu i na jej rzecz wobec wszelkich władz, urzędow administracji rządowej i samorządowej, ZUS (...) sądów, urzędow skarbowych, banków, osób prawnych i fizycznych, do składania w jej imieniu wszelkich oświadczen woli i wiedzy, wniosków, pism i podań, jak również do odbioru i kwitowania dokumentow, korespondencji, przesyłek i pism należności z jalkiegokolwiek bąź tytułu przypadać mogących, (...) oraz do tych wszystkich czynności, które w zakresie wykonywania tego pełnomocnictwa okażą się konieczne." i na końcu pełnomocnictwa: "Akt ten został odczytany, przyjęty i podpisany, przy czym nir mogąca pisać z powodu (...) przystawiła na oryginale aktu - tuszowy odcisk kciuka prawej ręki obok ktorego jej imie i nazwisko napisala (...)" itd może ta pani powinna mieć takie pełnomocnictwo aby działać w imieniu swojej mamy może to które ma nie jest właściwe. Urzędnicy nigdy i niczego mi z tym pełnomocnictwem nie omówili Bank również nie, nie mówiąc o innych urzędach Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowa 18.05.07, 16:17 a moze zlustrujemy obie Panie? rece opadaja jak sie rzecznikow slucha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Nowy dowód osobisty nie dla osoby sparaliżowanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 21:00 Jak się na stanowisko dorwie wykształcony, t. zw. księgowy przebitkowy, który tylko potrafi nauczyć się na pamięć tekstu, a potem go bezmyślnie wypaplać to tak jest Odpowiedz Link Zgłoś