Dodaj do ulubionych

Saska Kępa - to dobra dzielnica?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 10:46
W/g najnowszego rankingu GW większość nie chciałaby mieszkać na Pradze, ani
Płn. ani Płd. Ale jest przecież taka wyjątkowa część (osiedle? dzielnica?)
Pragi Płd. - czyli Saska Kępa.Chciałbym tam zamieszkać , podoba mi się -
jest klimat, zieleń , świetna komunikacja, bliskość Centrum , a w ładnym
nowym domu można zamieszkać o wiele taniej niż na najpopularniejszym
Mokotowie.I chyba "stuktura społeczna" o wiele kulturalniejsza niż reszta
praskich osiedli. Co myślicie o Saskiej Kepie? Czy fakt że to jednak praska
część Warszawy powinien przesądzać o tym że nie warto tam mieszkać? Czy jest
bezpiecznie?
Obserwuj wątek
    • d.z Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? 04.06.03, 12:28
      Kiedyś obiecywano z ulicy Francuskiej drugi Nowy Świat zrobić.
      Na obietnicach się skończyło.
      Obecnie coraz więcej fajnych knajpek wzdłuż tej ulicy jest, a nawet można na
      ulicy Francuskiej spotkać ANGIELSKĄ !!! herbaciarnię - dobrą i z wyjątkowo
      gustownym wnętrzem - nie mówiąc o dobrej jakości herbat tam serwowanych.
      Naprzeciwko Dom Polski - snobistyczna restauracja, w której stolik trzeba
      rezerwować z wyprzedzeniem, a na rogu Zwycięzców doby i oryginalny turecki
      kebab.
      Na Saskiej Kępie spotkać można wiele znanych osób. Tu mieszkają Suzin, De
      Virion, Szczepkowska, Maria Szabłowska, na Dąbrowieckiej już widać dom (bo w
      końcu oznaczony), w którym mieszkała Osiecka (można też posiedzieć w Jej
      ulubionym Sax-sie).
      Przy Saskiej jest kręgielnia i sala sportowa, a po przeciwnej stronie
      nowoczesne solarium.
      Zakupy? Na Francuskiej sklepów mało - więcej zgrupowanych na Saskiej.
      Komunikacja? Całkiem niezła. Wiele linii do Cenrtum w tym obsługiwana taborem
      niskopodłogowym (w całości niemalże) 111.
      Przy Wale miedzeszyńskim baseny i droga knajpa Kontiki. Bliżej mostu
      Poniatowskiego knajpa przy której zabito Dębskiego (niestety to chyba
      antyreklama) oraz dobra pralnia.
      Przekleństwem sobotnio niedzielnym jest giełda na stadione wtedy wszystkie
      boczne uliczki obstawione są samochodami ten targ odwiedzających.
      • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.MAN.atcom.net.pl 04.06.03, 12:34
        Dezecie, a te sklepy na Saskiej to gdzie widziales? Czyzby na Saskiej?
        • d.z Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? 04.06.03, 12:42
          Gość portalu: niech napisał(a):

> Dezecie, a te sklepy na Saskiej to gdzie widziales? Czyzby na Saskiej?

Mea Culpa biję się mocno bym raz i na zawsze, do końca życia zapamiętał by
          Saskiej z Międzynarodową nie mylić.
          Dzięki za zwróconą uwagę:)
          • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.MAN.atcom.net.pl 04.06.03, 12:51
            Saska ma wlasnie to do siebie, ze kompletnie pozbawiona sklepow jest - co
            dodaje jej nawet uroku. Natomiast SK ma juz nawet swoja mala galerie - o nazwie
            SK wlasnie - w nowo postawionym domu na rogu Saskiej i Zwyciezcow. Zaraz obok
            na miejscu kina Sawa buduje sie nowy apartamentowiec - w jego dolnych
            pomieszczeniach tez maja byc sklepy. Bo tych zawsze na SK brakowalo. Na
            przyklad na cala SK sa jedne delikatesy - i w dodatku na samym jej skraju -
            Mini Europa na Miedzynarodowej. Ale i to sie zmienia na lepsze.
            • jolajola1 Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? 04.06.03, 14:11
              jest kilka sklepów w ciągu budynków na Zwycięzców, jest na niej zamierajacy
              bazarek i na koncu spory sklep Marcpolu.

Ale, ale ...
              cały czas jest mowa o starej SK, tu rzeczywiście jest "lepiej"
              ale po drugiej, południowej stronie TŁ są klasyczne blokowiska, owszem w
              zieleni utopione, ale wiatr miedzy domami hula

przedszkola są w nadmiarze, dobre liceum Mickiewicza, przyzwoity zespół szkół -
              podstawówka 168 i gimnazjum (teoretycznie szkoły "dwujęzyczne")
              • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 14:39
                Dzięki za informacje!!! Czyli jak rozumiem, nie jest źle. Ja rozważam nowy
                apartamentowiec przy Międzynarodowej, tam jest trochę starych wielkich bloków,
                ale tuż za nimi - piękne działki i "promenada" wzdłuż kanałku. Z okien będę
                widział kawałek Pałacu Kultury z jednej, a te działki z drugiej strony.
                Myslałem też dużo o Ursynowie - tam dopiero jest dobre powietrze i las,
                ale... trochę za daleko, całe życie mieszkałem w Śródmieściu to wolałbym
                jechać do pracy i na studia podyplomowe max. 15 min., a także drożej, w
                budynkach o porównywalnym standarcie! A na Saskiej jest duzo zieleni,
                powietrze na pewno lepsze niż w Centrum, ale nie takie jak na Ursynowie.Na
                razie jestem raczej za Saska Kępą, ale jeszcze się waham.....
                • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.MAN.atcom.net.pl 04.06.03, 14:43
                  Widzialem ten budynek. Szkopul w tym ze jak ci wybuduja Trase Tysiaclecia za
                  oknami to moze nie byc przyjemnie. Niestety nie jestem na biezaco w tym
                  temacie, ale gdzies tu sie walesaja watki o tej Trasie - poczytaj.
                • Gość: turtle Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.com.pl 04.06.03, 14:45
                  uważaj tylko na Trasę tysiąclecia, bo jak ją w końcu wybuduja to nie będziesz
                  miał widoku na działki tylko na 6 -pasmową ulicę:). Pewnie Developer o takich
                  planach ci nie wspomniał.
                • Gość: kixx Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.acn.waw.pl 04.06.03, 14:49
                  Piszesz,że z jednej strony będziesz widział działki.Radzę przed podjęciem
                  decyzji dowiedzieć sie czy niedługo na miejscu tych działek nie wyrośnie coś
                  dwudziestopiętrowego w odległości 10-ciu metrów od twojego budynku.Tak sie
                  bardzo często zdarza :wprowadzasz sie do budynku z pięknym widokiem,a za pół
                  roku stajesz sie obserwatorem postępów na sąsiedniej budowie
                  • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 15:07
                    Wiem wszystko o tej trasie,ma nie powstać - pisze o tym dzisiejsza GW. Ale i
                    tak większość okien wychodzi na Międzynarodową - tak więc nie mam obaw.W
                    planie zagospodarowania jest park - ale działki trzymają się mocno, wielu ich
                    uzytkowników jest emerytowanymi policjantami lub wojskowymi - nie dadzą się
                    wyrzucić jeszcze przez wiele lat.
                    • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.MAN.atcom.net.pl 04.06.03, 15:10
                      Wlascicielem dzialek nie sa dzialkowicze lecz zarzady. Wystarczy gruba koperta
                      i z dzialki zrobi sie lotnisko. Po prostu sprawdz plan zagospodarowania - lub -
                      jak w przypadku Trasy - czytaj prasowe donosy.
                      • jolajola1 Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? 04.06.03, 15:44
                        jak rozumiem, mówisz o nowym "zielonym" apartamentowcu niedaleko
                        Międzynarodowa#Zwycięzców ??? ZDECYDOWANIE ODRADZAM !!! Czy ty tam osobiście
                        byłeś ???? Przeciez ten blok nowy ma 8 pięter, a WOKÓŁ stoją 2 punktowce i 1
                        wafel 10piętrowe. Radze najpierw własnoocznie obejrzeć teren. Poza tym ta
                        posesja nie ma włsnej drogi dojazdowej, chca co prawda wykupic pas na droge od
                        spni Międzynarodowa, ale tam walka na noze idzie, protesty i 2 x uszkadzanie
                        sprzętu...
                        • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 20:08
                          Osobiście byłem wiele razy, także w swoim mieszkaniu (jest już stan surowy).
                          Owszem te bloki piękne nie są, ale toną w zieleni podobnie jak całą okolica.A
                          tą okolicą są jednak urocze przedwojenne wille i domy , a z tyłu działki -
                          sprawdzałem na planie zagospodarowania - będzie tam utrzymany teren zielony.
                          Sprawa dojazdu też jest wyjaśniona. Między innymi blokami na Międzynarodowej są
                          spore odstępy, tak więc podobno niebawem będzie tam wysyp podobnych
                          apartamentowców. A w blokach mieszkają na ogół emeryci - tak na oko jest
                          spokojnie. Np. na Mokotowie jeden z najdroższych apartamentowców w Wawie (ok. 8
                          tys. za metr) przylega prawie to takich starych 12 -piętrowych "wafli". A tu
                          płacę "tylko" 4 tys.! Tak więc nie narzekam na te bloki - kiedyś je przecież
                          pomalują, ocieplą . Zresztą byłem pod wrażeniem - zwiedzałem je w środku aby z
                          klatek zobaczyć widok na Pałać Kultury (rewelacyjny)- klatki świeżo
                          pomalowane , zadbane i nowe windy i automatycznymi drzwiami. A spodziewałem się
                          totalnego syfu.
                      • Gość: MIska77 Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.03, 22:09
                        Witam !
                        W planie zagospodarowania przestrzennego dla Pragi Poludnie jest trasa
                        Tysiaclecia pomiedzy miedzynarodowa a kanalkiem. Dzialkowicze dostali
                        odszkodowania za swoje uprawy i teren ten nalezy do dzielnicy. Parku nie bedzie
                        bo nie przeglosowali tego radni.

Pozdrawiam,
                        Miska77
          • Gość: Ona-sąsiadka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 09.06.03, 13:03
            No to będziemy sąsiadami!Też kupuję mieszkanie w tym bloku. A Saską Kępę bardzo
            lubię i mieszka się tu świetnie. Do tego stopnia, że szukałam mieszkania,
            tylko w tej dzielnicy. Jest zielono, w miarę spokojnie, ale przede wszystkim
            S.K. ma klimat.
    • hania_76 Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? 04.06.03, 21:50
      Jak twierdzi mój kolega z Oficerskiego Żoliborza - w Warszawie nie ma dobrych
      dzielnic. Niestety dotyczy to również Saskiej Kępy. Fakt - jest tam ładnie,
      tzn. jest i stara zieleń i trochę dobrej modernistycznej architektury, ale
      bezpiecznie nie jest. Wille po wojnie były dzielone na mieszkania i kwaterunek
      dbał, żeby odpowiedni odsetek proletariatu tam zamieszkał. Później obudowano
      willową Saską Kępę wielopiętrowymi bloczydłami. Jednym słowem - trochę ładniej
      niż w przeważającej części Warszawy, ale Knightsbridge ani XVI dzielnica to to
      nie jest.
      • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.03, 22:14
        Znam okolice Miedzynarodowej bardzo dobrze. Jesli nie bedzie tam Trasy 1000-
        lecia (czego? PIS-u?) warto tam zamieszkac. Jesli bedzie - tylko okna od
        Miedzynarodowej.
        • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 09:51
          Dzięki! Tak właśnie będę miał-okna głównie na Międzynarodową. W Trasę raczej
          nie wierzę, a jeśli to za kilkanaście lat .....
          Co do dobrych dzielnic - to rzeczywiście , w każdej są bloki i lumpy. Ale
          wczoraj i dziś rano pojeździłem sobie dużo po Saskiej Kępie i Parku
          Skaryszewskim na rowerze i widzę że jest dużo mniej meneli niż w
          Śródmieściu.Jest chyba nawet ładniej niż na Starym Mokotowie. Choć w
          porównaniu z Mokotowem a przde wszystkim Ursynowem nie ma zbyt duzo tras do
          jeżdżenia rowerem. Ale jeszcze ostateczne decyzje nie zapadły....
          • byt_internetowy Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? 05.06.03, 10:08
            Meneli najwięcej jest w podwórkach bloków na Brazylijskiej. Jeżeli dobrze
            kojarzę, gdzie będziesz mieszkał, to chyba jednym minusem i to też raczej
            niewielkim jest duża odległość od przystanków (albo 111 i 123 koło MarcPolu,
            albo tramwaje i 158 oraz 102 na Waszyngtona).

Z pewnością bardzo dyżym plusem Saskiej Kępy jest Park Skaryszewski - moim
            zdaniem najładniejszy w Warszawie.

Bliskość Stadionu, czyli Jarmarku Europa (sic!) też jest przydatna.

Frncuska rzeczywiście szalenie wyładniała ostatnio. Jest tam w sumie z
            kilkanaście różnych pubów, restauracji czy ciastkarnio-herbiaciarni. Nikt nie
            wspomniał o pubie koło Kontiki - takie ciche miejsce, urządzone w stylu art-
            deco (chyba). Piwo po sześć złotych. Nie ma kontuaru, żeby nie psuł wystroju.
            Piwo nalewają za zamkniętymi drzwiami :).
            • Gość: Oozie Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.sth.shb.se 05.06.03, 10:37
              Francuska niby staje się fajna ale chodniki wciąż dziurawe (może nie na odcinku
              Obrońców-Zwycięzców).
              Co do bazarku przy Zwycięzców - tam ma powstać budynek mieszkalny.
              Dom Marvipolu przy Międzynarodowej - on jest strasznie blisko tych bloków!!!
              Ale fakt że jest tam w miarę spokojnie (mieszkałem w bloku na rogu Walecznych).
              I ogólnie - SK jest fajna. Żeby jeszcze baseny uruchomili!
              • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 12:09
                Jeśli chodzi o bliskość bloków - na Ursynowie nowe bloki są często jeszcze
                bliżej siebie niż dom Marvipolu przy tych starszych blokach. Jęśli chodzi o
                przystanki , to do 111/123 jest bardzo blisko! A owszem , troche dalej do
                tramwaju, ale za to przyjemny spacer "kanałkową promenadą".
                Ogólnie widzę że raczej zachęcacie do Saskiej Kępy. Rzeczywiście ja też się
                coraz bardziej przekonuję. Bardzo dziekuję Wam za wszystkie głosy!!!!!!!!!!!
                Ale jak coś wiecie jeszcze ciekawego, to piszcie!!!
            • Gość: niech Ty menelu! IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.06.03, 13:00
              Ja ci dam meneli na Brazylijskiej! Sam jestes menel - gdziekolwiek bys mieszkal!
              • Gość: Byt internetowy Re: Ty menelu! IP: 195.94.207.* 05.06.03, 13:30
                Bywasz w tamtych rejonach?

Zaglądasz do "Malinki"?
                • Gość: niech Re: Ty menelu! IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.06.03, 13:58
                  Ja sie tam urodzilem. To znaczy na Brazylijskiej, nie w Malince. Pamietam czasy
                  gdy byla tam budka warzywna.
                  • Gość: Twórca Normalsa Re: Ty menelu! IP: 195.94.207.* 05.06.03, 14:20
                    Więc tym bardziej, powinieneś wiedzieć, że kogo jak kogo, ale menelków i
                    żulików to tam nie brakuje.
                    Bez obrazy, rzecz jasna.
                    • Gość: niech Re: Ty menelu! IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.06.03, 14:32
                      Traktuje to jako osobista wycieczke! Rzucam ci rekawice!
                      • Gość: Twórca Normalsa Re: Ty menelu! IP: 195.94.207.* 05.06.03, 14:37
                        To ja zwiewam. Uciekając wykrzykuję skamląco błagania o przebaczenie!

W duchu podtrzymuję zdanie o żulikach.
    • Gość: Y Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 62.233.175.* 05.06.03, 12:33
      Saska byla fantastyczna jakis czas temu. Niestety bazar na stadionie popsul to
      i juz na dluuuugo nie wroci to stanu poprzedniego. Swego czasu bylo tam
      supermegauroczo a ul.Francuska miala niepowtarzalny klimat. Ech... Szkoda, ze
      to juz nie to. Jedyne chyba ciekawe miejsce po drugiej stronie Wisly. Chociaz
      sa plusy;-) Blisko po CD i DVD;-)))
      • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.06.03, 13:03
        Sranie w banie z tym Stadionem. W normalne dni handlarze zwijaja sie wczesnym
        rankiem, w soboty i niedziele samochody parkuja na uliczkach blisko Ronda
        Waszyngtona. Wtedy tez na samym Rondzie robi sie tlok - ale tylko wtedy. Ten
        tlok do Miedzynarodowej nawet w promilu nie dociera. Moze to jest problem dla
        ludzi z Ronda - ale nie dla calej SK.
        • Gość: Y Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 62.233.175.* 05.06.03, 14:41
          "Sranie w banie?" Nic sie nie zmienia? Czyzby? Kiedys S.K. slynela z tzw.
          inteligencji... Gratuluje poziomu wypowiedzi. PZDR.
          • Gość: Twórca Normalsa Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 05.06.03, 14:43
            Dalej srasz w banie. Ja nie chcę być inteligentnym.
            • Gość: Y Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 62.233.175.* 06.06.03, 10:58
              Hmmmm... Teraz rozumiem. Precz z preczem!!!;-)))
      • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 13:19
        Ale dlaczego stadion popsuł ul. Francuską? Przecież tam nikt nie handluje ze
        szczęk czy polówki? Na pewno fajnie by było, jakby zrobić generalny remont w
        stylu Nowego Światu, ale.. jak nawet Krakowskiego od lat nie mogą zrobić to co
        tu mówić o Francuskiej. Może Unia cos (a szczególnie Francja)? W końcu tyle
        ty "międzynarodowych" nomen omen ulic (a szczególnie francuskich).
        A stadion Unia też zlikwiduje - za kilkanaście lat oczekuję tu prawdziwego
        centrum sportowo - rekreacyjnego!
        • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.06.03, 13:31
          Widze ze wolisz jednak tematyke unujna od saskokepskiej. jesli pokazesz mi
          zwiazek miedzy ewentualnym wejsciem do Unii a likwidacja bazaru Europa to bede
          niezmiernie wdzieczny.
          PS. Mam nadzieje ze UE zlikwiduje tez targ warzywny w Brukseli kolo Dworca
          Glownego, bo strasznie tam smieca i halasuja.
          • Gość: Twórca Normalsa Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 05.06.03, 13:35
            Ależ niechu, trzeba glosować na TAK, bo dzięki temu nasze dzieci będą miały
            świetlaną przyszłość i będą mogły wyjechać z tego zasyfionego kraju. Tak
            przynajmniej mówią w telewizji.
        • Gość: Y Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 62.233.175.* 10.06.03, 08:18
          A chocby dlatego, ze o wiele przyjemniej spacerowaloby sie badz usidiadlo w
          jakiejs knajpce gdyby pod nosem nie bylo tyle poupychanych samochodow. Wszyscy
          parkuja wszedzie gdzie sie tylko da ale moze dla Ciebie ma to swoj "urok".
    • Gość: ami Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 13:45
      Ja także zachęcam do zamieszkania na Saskiej Kępie. Mieszkałam przy ul.
      Międzynarodowej przez ostatnie 23 lata. Teraz mieszkam na Starym Mokotowie i
      choć jest całkiem miło - to już nie to samo.
      Mam nadzieję, że SK nie zmieni się bardziej niż do tej pory (chyba że na
      lepsze). W sumie nie można narzekać ani na handel (Stadion "żyje" we wczesnych
      godzinach porannych i tylko w jego okolicach) ani na komunikację. Dosyć dobrze
      wygląda też sytuacja jeśli chodzi o oświatę i szkolnictwo (mam sentyment do SP
      168 i XXXV LO im. B. Prusa).
      Jest dużo miejsc do spacerów i odpoczynku.
      Życzę powodzenia.

(PS. Nawiązując do któregoś z postów - tereny na północ od Trasy Łazienkowskiej
      to Saska Kępa; tereny na południe, tzn. rejon ulic Afrykańskiej, Egipskiej
      itd., to już Gocław)
      • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.06.03, 14:02
        A dokladniej Kepa Goclawska. A jej fragment wzdluz ulicy Paryskiej jest bardzo
        starosaskokepski.
      • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 14:39
        To dlaczego przeprowadziłaś się na Mokotów? Chociaz miło usłyszeć ,że na
        Saskiej jest lepiej (dla mnie, żeby mnie przekonać do zamieszkania tam , a nie
        na Mokotowie czy Ursynowie) , bo wszystkie sondaże wskazują Mokotów jako
        dzielnicę "the best" (chociaż ostatnio Ursynów był na czele top - listy).
        Co do Unii - oferuje nam ona do wykorzystania środki na inwestycje, a przecież
        w tym miejscu (na stadionie) powinien byc właśnie..... stadion z prawdziwego
        zdarzenia i inne obiekty sportowo - rekreacyjne (np. przydałby się duży
        basen).Jeśli będziemy mieć kompenetne władze które przygotują dobry projekt i
        biznesplan, to są szanse na realizację. Np. Trójmiasto dzięki dobrym władzom
        dostaje dużo środków z Unii na takie projekty rekreacyjno - turystyczne m.in.
        park wodny, porty jachtowe, przystanie , trasy rowerowe, a właśnie - remont
        głównej ulicy Gdyni (w duchu Nowego Światu - zwężenie jezdni na rzecz
        chodników + fajne nowoczesne latarnie) - świętojańskiej - jest realizowany za
        pieniądze unijne !Stąd moja myśl o remoncie Francuskiej przy pomocy UE.
        • Gość: ami Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 14:48
          Kiedyś trzeba wyfrunąć od rodziców, a akurat nadarzyła się okazja zahaczenia na
          Mokotowie. Zresztą wolę Mokotów niż - nie obrażając nikogo, każdy ma swoje
          ulubione rejony - Wola czy Tarchomin.
        • Gość: mieszkaniec SK Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.k.mcnet.pl 06.06.03, 11:49
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

> To dlaczego przeprowadziłaś się na Mokotów? Chociaz miło usłyszeć ,że na
          > Saskiej jest lepiej (dla mnie, żeby mnie przekonać do zamieszkania tam , a
          nie
          > na Mokotowie czy Ursynowie) , bo wszystkie sondaże wskazują Mokotów jako
          > dzielnicę "the best" (chociaż ostatnio Ursynów był na czele top - listy).
          > Co do Unii - oferuje nam ona do wykorzystania środki na inwestycje, a
          przecież
          > w tym miejscu (na stadionie) powinien byc właśnie..... stadion z prawdziwego
          > zdarzenia i inne obiekty sportowo - rekreacyjne (np. przydałby się duży
          > basen).Jeśli będziemy mieć kompenetne władze które przygotują dobry projekt i
          > biznesplan, to są szanse na realizację. Np. Trójmiasto dzięki dobrym władzom
          > dostaje dużo środków z Unii na takie projekty rekreacyjno - turystyczne m.in.
          > park wodny, porty jachtowe, przystanie , trasy rowerowe, a właśnie - remont
          > głównej ulicy Gdyni (w duchu Nowego Światu - zwężenie jezdni na rzecz
          > chodników + fajne nowoczesne latarnie) - świętojańskiej - jest realizowany za
          > pieniądze unijne !Stąd moja myśl o remoncie Francuskiej przy pomocy UE.

Ursynów jest na topie bo tam się buduje najwięcej nowych mieszkań, więc
          statystycznie najwięcej ludzi tam kupuje. Jestem przekonany, że jeśli w innych
          dzielnicach W-wy budowane byłoby równie dużo to kto wie czy Ursynów byłby tak
          popularny. Druga sprawa to ceny - np. SK bedzie zawsze droższa od powiedzmy
          Ursynowa ze względu na odległość do centrum, a dla większości ludzi cena jest
          równie ważnym argumentem.

Pozdrawiam,
    • fima dobra dzielnica ale odcięta od lewego brzegu 06.06.03, 10:28

> świetna komunikacja, bliskość Centrum , a w ładnym
      > nowym domu można zamieszkać o wiele taniej niż na najpopularniejszym
      > Mokotowie.I chyba "stuktura społeczna" o wiele kulturalniejsza niż reszta
      > praskich osiedli. Co myślicie o Saskiej Kepie?

Nie daj Ci Boże mieszkać na Saskiej kępie a pracować na lewym brzegu Wisły. Od
      wczesnego do późnego rana korek na Trasie Ł. ciągnie się od Ostrobramskiej, po
      południu od Alei Niepodległości. To z tego powodu (właśnie trudności
      komunikacyjnych) ceny wynajmu i sprzedaży są tam niższe niż powinny być.
      Sprawdż w agencjach nieruchomości. Dobra dzielnica ale dla emerytów.
      Centrum jest o wiele, wiele dalsze niż Ci się wydaje.
      Ponadto:
      Samochody okradają i kradną nawet z parkingów strzeżonych.
      Skrzyżowanie Międzynarodowej i Waszyngtona słynie z napadów na samochody
      stojące na światłach.
      Urocze uliczki w okolicach Ronda to zatłoczony parking wschodnich handlarzy ze
      Stadionu i miejsce ich rozrachunków. Lepiej temu się nie przyglądać. Na ich
      przeganianiu wielu zarobiło po zębach.
      Duża ilość pięknych małych przedwojennych domów to zniszczone kwaterunkowe
      kołchozy. Zwróć uwagę na klatki schodowe, elewacje i podwórka, nawet na tej
      ponoć pięknej Francuskiej.
      Na szczęście zieleń dużo kryje.

Żle byłoby, gdybyś słuchał samych dobrych opinii. Miej oczy i uszy szeroko
      otwarte.
      Znam to z autopsji a nie z wycieczek rowerowych.
      Pozdrowienia.
      • Gość: Twórca Normalsa Re: dobra dzielnica ale odcięta od lewego brzegu IP: 195.94.207.* 06.06.03, 10:55
        fima napisała:

> Gość portalu: Marcin napisał(a):
        >
        > > świetna komunikacja, bliskość Centrum , a w ładnym
        > > nowym domu można zamieszkać o wiele taniej niż na najpopularniejszym
        > > Mokotowie.I chyba "stuktura społeczna" o wiele kulturalniejsza niż reszta
        > > praskich osiedli. Co myślicie o Saskiej Kepie?
        >
        > Nie daj Ci Boże mieszkać na Saskiej kępie a pracować na lewym brzegu Wisły.
        Od
        > wczesnego do późnego rana korek na Trasie Ł. ciągnie się od Ostrobramskiej,
        po
        > południu od Alei Niepodległości. To z tego powodu (właśnie trudności
        > komunikacyjnych) ceny wynajmu i sprzedaży są tam niższe niż powinny być.
        > Sprawdż w agencjach nieruchomości. Dobra dzielnica ale dla emerytów.
        > Centrum jest o wiele, wiele dalsze niż Ci się wydaje.

Widać dawno nie byłeś na Saskiej Kępie. Od czasu, gdy wybudowano Trasę
        Siekierkowską, korki na Trasie Łazienkowskiej to rzadkość. Nawet w godzinach
        szczytu. A inna całkowicie sprawa, że z Saskiej Kępy najszybciej i najwygodniej
        jeździ sięMostem Poniatowskiego, który prawie zawsze jest przejezdny.

> Ponadto:
        > Samochody okradają i kradną nawet z parkingów strzeżonych.
        > Skrzyżowanie Międzynarodowej i Waszyngtona słynie z napadów na samochody
        > stojące na światłach.
        > Urocze uliczki w okolicach Ronda to zatłoczony parking wschodnich handlarzy
        ze
        > Stadionu i miejsce ich rozrachunków. Lepiej temu się nie przyglądać. Na ich
        > przeganianiu wielu zarobiło po zębach.

Naoglądałeś się za dużo filmów. Nie zwróciłeś także uwagi, ze ich akcja nie
        toczy się na Saskiej Kępie

> Duża ilość pięknych małych przedwojennych domów to zniszczone kwaterunkowe
        > kołchozy. Zwróć uwagę na klatki schodowe, elewacje i podwórka, nawet na tej
        > ponoć pięknej Francuskiej.
        > Na szczęście zieleń dużo kryje.
        >
        > Żle byłoby, gdybyś słuchał samych dobrych opinii. Miej oczy i uszy szeroko
        > otwarte.

Wróg czycha!
        > Znam to z autopsji a nie z wycieczek rowerowych.
        > Pozdrowienia.
        • Gość: Marcin Re: dobra dzielnica ale odcięta od lewego brzegu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.03, 11:18
          Od kilku dni sprawdzam ten dojazd i nie jest tak źle! Z Międzynarodowej do
          pracy jadę rano 111 ok. 20 min. (na ten lewy brzeg). Tramwajem jest jeszcze
          szybciej (tylko 4 przystanki do Nowego Światu). Trasa Łazienkowska - jechałem
          151 - zawsze pustawy i zero korków, zarówno rano jak i popołudniu.
          • Gość: niech Re: dobra dzielnica ale odcięta od lewego brzegu IP: *.MAN.atcom.net.pl 06.06.03, 11:40
            Polaczenie z centrum to kwestia kilku minut. Nawet jak bedziesz chcial zrobic
            sobie spacerek przez most to po 20 minutach jestes na rondzie de Gaulle'a.
            Miedzynarodowa to nie Rondo - a napady na samochody... Znajomi mieszkajacy od
            lat przy tym skrzyzowaniu pierwszy raz o tym uslyszeli.
        • Gość: mieszkaniec SK Re: dobra dzielnica ale odcięta od lewego brzegu IP: *.k.mcnet.pl 06.06.03, 11:57
          Potwierdzam, że to bzdury. Ja mieszkam na Zwycięzców i codziennie (8-8.30)
          dojeżdżam do Centrum samochodem (jeżdżę zwykle trasą Ł.), co zajmuje mi około
          10 min (w okolice dw. Centralnego).
      • Gość: Oozie Re: dobra dzielnica ale odcięta od lewego brzegu IP: *.sth.shb.se 06.06.03, 15:44
        fima napisała:

. Nie daj Ci Boże mieszkać na Saskiej kępie a pracować na lewym brzegu Wisły. Od
        > wczesnego do późnego rana korek na Trasie Ł. ciągnie się od Ostrobramskiej,
        po > południu od Alei Niepodległości.

Bzdura, dalej mieszkam na SK (niektórzy mówią że na Kępie Gocławskiej ale w
        domach na Brukselskiej stoi jak byk SK na tabliczce) i na Okęcie jeżdże max 20
        minut. Podobno w KORKU (który jest przy Pomniku Lotnika jak już)

> Ponadto:
        > Samochody okradają i kradną nawet z parkingów strzeżonych.

Jak będą chcieli to i z garażu wyjadą. Z tym że głównie złodzieje są na
        występach gościnnych.

> Skrzyżowanie Międzynarodowej i Waszyngtona słynie z napadów na samochody
        > stojące na światłach.

Słynie??? Nie słyszałem o ani jednym.

> Urocze uliczki w okolicach Ronda to zatłoczony parking wschodnich handlarzy
        ze Stadionu i miejsce ich rozrachunków. Lepiej temu się nie przyglądać.
        Czsem wypada się przyjglądać i głupie plotki skonfrontować z rzeczywistością.

> Duża ilość pięknych małych przedwojennych domów to zniszczone kwaterunkowe
        > kołchozy. Zwróć uwagę na klatki schodowe, elewacje i podwórka, nawet na tej
        > ponoć pięknej Francuskiej.
        Większość domów już jest odzyskana i właścicle w końcu zabiorą się za
        porządkowanie tychże

> Znam to z autopsji a nie z wycieczek rowerowych.

Ciekawe bo ja też. I o ile pamiętam to jedyne miejsce nieco niebezpieczne to
        było ten skwerek obok KFC na Zwycięzców.

• Gość: Elka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.acn.waw.pl 09.06.03, 13:10

> W/g najnowszego rankingu GW większość nie chciałaby mieszkać na Pradze, ani
      > Płn. ani Płd. Ale jest przecież taka wyjątkowa część (osiedle? dzielnica?)
      > Pragi Płd. - czyli Saska Kępa.Chciałbym tam zamieszkać , podoba mi się -
      > jest klimat, zieleń , świetna komunikacja, bliskość Centrum , a w ładnym
      > nowym domu można zamieszkać o wiele taniej niż na najpopularniejszym
      > Mokotowie.

Jaki klimat?! Tam NIC się nie dzieje.
      Komunikacja - 146 i 147 co pół godziny, 117 i 138 - co 20 minut. Jedynie 111 na
      Saskiej ma przyzwoitą częstotliwość
      Zabudowa - domy czarne z odpadającymi tynkami, nieremontowane przez ostatnie 50
      lat

Gość portalu: Marcin napisał:
      I chyba "stuktura społeczna" o wiele kulturalniejsza niż reszta
      > praskich osiedli. Co myślicie o Saskiej Kepie? Czy fakt że to jednak praska
      > część Warszawy powinien przesądzać o tym że nie warto tam mieszkać? Czy jest
      > bezpiecznie?

Żuli i moczymordów nie brakuje i tu. Ja mieszkając przez ostatniich kilka lat
      na Sasiej Kępie twierdzę, że pozytywne opinie o tym miejscu są przesadzone i
      niczym nieuzasadnione. Zwłaszcza boczne uliczki są ciemne (kiepskie
      oświetlenie) i niebezpieczne. W okresie jesienno-zimowym napady na ludzi
      nasilają się, o czym nawet często wspomina miejscowy proboszcz.
      • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.03, 13:36
        "Zabudowa - domy czarne z odpadającymi tynkami, nieremontowane przez ostatnie
        50 lat". Twoj mozg tez dawno nie byl remontowany.
        • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.03, 15:42
          Ostatnio widziałem umięśnionego gnoja wybiegającego z "22" właśnie przy
          Międzynarodowej ze skradzioną torebką. Biedna właścicielka wybiegła, a
          złodziej uciekł w krzaki przy "międzynarodowym" kanałku.Pasażerowie mówili, że
          niestety nie jest to sporadyczne. Ale nie zrażam się - chyba takie kradzieże
          sa wszędzie... Choć fakt, że przy terenach wzdłuz kanałku jest się gdzie
          ukryć.
          • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.03, 15:45
            Ale to juz nie jest SK.
          • Gość: Ona-Sąsiadka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 09.06.03, 15:56
            To, niestety generalnie zdarza się wszędzie. Ale czy to znaczy że Saska Kępa
            jest bardziej niebezpieczna od innych dzielnic? Statystyki mówią co innego...
            na szczęście. Nie będę też nikogo przekonywać, po prostu ja czuję się tu
            bezpiecznie. A po przprowadzce do nowgo mieszkania, będzie chyba jeszcze lepiej
            a nie gorzej...
            • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.03, 21:25
              A w które miejsce się przeprowadzasz, jeśli można spytać?
            • Gość: kixx Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.acn.waw.pl 10.06.03, 21:35
              Gość portalu: Ona-Sąsiadka napisał(a):

> To, niestety generalnie zdarza się wszędzie. Ale czy to znaczy że Saska Kępa
              > jest bardziej niebezpieczna od innych dzielnic? Statystyki mówią co innego...
              > na szczęście. Nie będę też nikogo przekonywać, po prostu ja czuję się tu
              > bezpiecznie. A po przprowadzce do nowgo mieszkania, będzie chyba jeszcze
              lepiej
              >
              > a nie gorzej...
              ==========================
              Znajoma?
              Żona?
              Szefowa?

Normalsa
    • Gość: pavvel Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.03, 23:04
      czesc ja mieszkam na saskiej kepie niestety za trasa na ul afrykanskiej w
      takich wysokich bialych blokach co do tych restauracji to jest jeszcze niezla
      santorini z grecka kuchnia i bouthause z kuchnia śrudziemnomorska. dzielnica mi
      sie bardzo podoba i jest bardzo bespiecznie no moze z wyjatkiem ulicy
      brazilijskiej. Brakuje mi tylko jakiegos pozadnego puba
      • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 23:30
        Co sie uczepiliscie tej Brazylijskiej? Fakt ze pieprzone mendy z dzielnicy
        zrobily z tej ulicy zaplecze sprzedazy gorzaly na cala SK. Ale jeden sklep jest
        juz zamkniety, a ten otwarty do 23 podobno tez juz zamykaja. Lumpow tam
        sprowadzono we wczesnych latach 60-tych, nie ma juz po tym zadnych sladow - Pan
        ich dawno wezwal do siebie. Rece precz od Brazylijskiej.
        PS. Kilka blokow jest tam zamieszkalych przez pracownikow ambasad mniejszych
        krajow. To tez lumpy?
      • Gość: kozik Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 09:44
        Ul. Afrykańska to już nie SK.
        • Gość: Oozie Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.sth.shb.se 11.06.03, 10:11
          Gość portalu: kozik napisał(a):

> Ul. Afrykańska to już nie SK.

Chrzanisz. Nie pamiętasz czasów kiedy nie było Al. Stanów Zjednoczonych to nie
          pisz głupot.

• Gość: Ona-Sąsiadka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 11.06.03, 10:19
            Przeprowadzam się na Międzynarodową do nowego bloczku, który mają oddać w
            grudniu br. To chyba do tego samego co Ty?
            • Gość: Ona-Sąsiadka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 11.06.03, 10:42
              Mam nadzieję, że będziemy mieszkali koło siebie. Jestem czułą, wierzącą,
              bezpruderyjną dziewicą o długich blond włosach i wielkich oczach (110 cm).
              Pragnę miłości, czułości, lojalności i namiętnego seksu.

ps To był żart. To pisałem ja - Normals. Mam po prostu ten sam adres.
              • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.MAN.atcom.net.pl 11.06.03, 10:48
                Samrnol, nie pisz juz wiecej.
                • Gość: Norma Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 11.06.03, 10:51
                  Okej, przepraszam.
              • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 11:53
                No proszę - widzę że wybierając Saską Kępę mieszkał nie tylko w fajnej
                dzielnicy , ale i mogę od razu znaleźć towarzyszkę życia! Niepokoją mnie tylko
                te oczy - tak duże to chyba zmieszczą się tylko na planowanym tarasie tego
                budynku? Ale za to będą mogły podziwiac naprawde piękny widok na Centrum - w
                znacznym powiększeniu!
                • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.MAN.atcom.net.pl 11.06.03, 11:57
                  Na twoim miejscu jeszcze bym sie zastanowil - bycie partnerem Normalsa jest
                  kosztowne, same proszki kosztuja fortune.
                  • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 14:44
                    Przykro mi ale powołany tu Normals niezbyt mnie interesuje. I niestety
                    partnera nie poszukuję. Ale Ty Niechu mam nadzieję jesteś normalny. Może nawet
                    kiedyś Cię zaproszę na piwo? (jeśli tu zamieszkam - także pod wpływem Twoich
                    pochlebnych opinii o SK).
                    • Gość: Ona - sąsiadka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 11.06.03, 15:42
                      No to widzę, że liczba mieszkańców rośnie! Mamy już Ciebie Marcinie, mnie oraz
                      pseudo Onę - Sąsiadkę o wielkich oczach. A tak poza tym, z tego co wiem
                      zamieszka tam też moja koleżanka z podstawówki. Może ktoś jeszcze....?
                      PS. Które wybrałeś piętro?
                      • Gość: mieszkaniec SK Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.k.mcnet.pl 11.06.03, 17:26
                        Gość portalu: Ona - sąsiadka napisał(a):

> No to widzę, że liczba mieszkańców rośnie! Mamy już Ciebie Marcinie, mnie
                        oraz
                        > pseudo Onę - Sąsiadkę o wielkich oczach. A tak poza tym, z tego co wiem
                        > zamieszka tam też moja koleżanka z podstawówki. Może ktoś jeszcze....?
                        > PS. Które wybrałeś piętro?

Pozdrowienia z najblizszego sąsiedztwa (Zwycięzców/Międzynarodowa)!!!
                        • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.MAN.atcom.net.pl 11.06.03, 17:29
                          Brazylijska/Miedzynarodowa pozdrawia!
                          • Gość: Ona - Sąsiadka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 12.06.03, 08:24
                            Słuchajcie, a może ktoś z Was też zamierza wprowadzić się do nowego domu na
                            Międzynarodowej budowanego przez Marvipol???
                            • Gość: Normals Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 12.06.03, 08:37
                              Ja też z SK. Mieszkam niedaleko kolegi niecha.

Pozdrawiam
                              • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 09:15
                                I tak oto poważny styl tego wątku powoli przechodzi w wątek jajcarski, których
                                na forum nie brakuje. A swoją drogą ciekawe, czy Niech, Normals, Twórca
                                Normalsa i Ona - Sąsiadka - to pewnie jedna osoba?
                                Saskiej Kępie należy się poważny wątek - nie róbcie sobie jaj - bo inaczej
                                szybko forum przekształci się w zlew.
                                • Gość: Normals Do niecha!!! IP: 195.94.207.* 12.06.03, 09:20
                                  Następna osoba myli nas ze sobą, a nawet podejrzewa, że jesteśmy jednym bytem.

To intrygujące, a także uwłaczające naszej wyjątkowości i oryginalności!!!
                                  • Gość: Marcin Re: Do niecha!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 10:11
                                    A może mi powiesz na czym ta Twoja wyjątkowość i oryginalność polega? Może
                                    nawet będę potrafił Cię docenić?
                                    A poważnie: czy na SK jest planowany jakis basen? Bo jak rozumiem najbliższy
                                    to Wodnik na Gocławiu. Czy jest tam tylko standardowy basen 15/25 czy też
                                    jakieś jaccuzzi, bicze wodne, dzika rzeka?
                                    • Gość: Oozie Basen IP: *.sth.shb.se 12.06.03, 10:26

> A poważnie: czy na SK jest planowany jakis basen? Bo jak rozumiem najbliższy
                                      > to Wodnik na Gocławiu. Czy jest tam tylko standardowy basen 15/25 czy też
                                      > jakieś jaccuzzi, bicze wodne, dzika rzeka?

W Wodniku jest zjeżdzalnia, jacuzzi i basenik dla dzieciaków. No i basen
                                      właściwy oczywiście.
                                      Innego nie ma chyba w planach (chyba żeby te odkryte na Wale zabudować).
                                      A ja miałem nadzieję że na Saskiej oprócz kręgielni cóś będzie.
                                • Gość: Ona - Sąsiadka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 12.06.03, 11:40

> I tak oto poważny styl tego wątku powoli przechodzi w wątek jajcarski,
                                  których
                                  > na forum nie brakuje. A swoją drogą ciekawe, czy Niech, Normals, Twórca
                                  > Normalsa i Ona - Sąsiadka - to pewnie jedna osoba?
                                  > Saskiej Kępie należy się poważny wątek - nie róbcie sobie jaj - bo inaczej
                                  > szybko forum przekształci się w zlew.

Bardzo przepraszam Marcinie, ale z całą pewnością nie mam nic wspólnego z
                                  wyminionymi panami (jak się domyślam). Raz jeden ktoś użył mojego pseudo (
                                  liścik o panience z wielkimi oczami - 110cm), po prostu. Ale resztę pisałam
                                  sama! A jeśli zdecydujesz się zamieszkać na Międzynarodowej to faktycznie
                                  będziemy sąsiadami. Być może nawet na tym samym piętrze - wybrałam trzecie.
                                  • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 11:56
                                    A i dziękiBardzo mi miło - ja bym zamieszkał na 5 piętrze. Było też do wyboru
                                    7 - ale od działek i w zasadzie wszystkie okna na sąsiedni blok. A że na
                                    działkach może być ta nieszczęsna trasa (w co raczej nie wierzę), jednak
                                    pomyslałem że bezpieczniej jest mieć okna od Międzynarodowej - w końcu to
                                    cicha ulica. Chociaż jak te działki zostawią na zawsze - to od ich strony jest
                                    rzeczywiście jak na wsi - to mogę żałować!Ale widok na nie - tak nieco z boku -
                                    też mam. Co do tych żartów - nic nie szkodzi, zdaję sobie sprawę że na forum
                                    jest paru dowcipnisiów którym się nudzi. Zresztą parę niewinnych żartów nie
                                    zaszkodzi, ale widzę co się dzieje z niektórymi wątkami przez takie posty.
                                    A powiedz dlaczego wybrałaś 3 piętro ?
                                    A dzięki Oozie za info o basenie - czyli Wodnik to taka mała Warszawianka.
                                    Czyli Ok!
                                    • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.03, 12:07
                                      1. Na SK jest basen. Na Saskiej.
                                      2. Jak popatrzysz na szczatkowe IP niezalogowanych to masz czasami szanse ich
                                      odroznic.
                                      3. Gdybys pozwolil na publicznym forum pisac ludziom co i jak chca, bylbym
                                      wdzieczny. W przeciwnym wypadku nie bylbym.
                                      • Gość: Oozie Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.sth.shb.se 12.06.03, 13:26
                                        Gość portalu: niech napisał(a):

> 1. Na SK jest basen. Na Saskiej.

W którym miejscu na Saskiej jest basen? Bo nie wiem.
                                        • Gość: niech Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.03, 13:38
                                          Miedzy budynkami szkol, blisko Waszyngtona. Nowy budynek.
                                      • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 13:59
                                        Jeśli wszyscy pisaliby wszystko co chcą co byśmy mieli forum pełne wulgaryzmów
                                        i głupich dowcipów. Mnóstwo postów w przeróżnych wątkach zawiera treści
                                        poniżej poziomu rynsztoka. Na tym wątku też się pojawiły takie zakusy.A chyba
                                        nie taka jest idea forum. Na szczęście najwulgarniejsze są usuwane przez
                                        admina.Zresztą kto chce - może założyć swój jajcarski wątek i tam się
                                        wypisywać.
                                      • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 14:01
                                        A czy ten basen jest ogólnodostępny? nowoczesny (tzn. ozonowany)? tylko niecka
                                        basenowa czy jakis bicz/jaccuzzi?
                                        • Gość: Oozie Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.sth.shb.se 12.06.03, 14:07

No aż pójdę sprawdzić. Ja myślałem że tylko kręgielnia tam jest.
                                    • Gość: Ona-Sąsiadka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 12.06.03, 13:18
                                      Witaj Marcinie! Przypadkowy, ale jak widać miły sposób by poznać sąsiadów. Też
                                      bardzo, ale to bardzo podobało mi się mieszkanie częściowo wychodzące na
                                      działki a częściowo na blok obok. Ale rozkład... super. Gdyby nie trasa, która
                                      może bedzie, a może nie - nie wahałabym się ani chwili, ani jednej malutkiej
                                      chwilczeki. Ale jeśli jednak trasę zbudują... co może się zdarzyć to byłoby
                                      fatalnie. Zresztą nie chcę się ciągle zastanawić i śledzić decyzji radnych w
                                      tej kwestii. Więc będę miała okna na Międzynarodową, ktora jest dość
                                      spokojna. Właściwie to moje mieszkanie jest narożne, częć równoległa do
                                      Międz. a część prostopadła od dzidzińca. Jest jasne i naprzeciwko dużych
                                      starych drzew. A piętro... prawdę mówiąc to było już jedyne! Zresztą teraz
                                      mieszkam na trzecim i jest fajnie.Pozdr.
                                      • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 14:10
                                        Faktycznie na Międzynarodowej są piękne drzewa.... Na tym placyku między
                                        Marvipolem a ulicą ma podobno powstać komenda Policji ! (dowiedziałem sie w
                                        Urzędzie Dzielnicy).To by było OK. zwiększy bezpieczeństwo.
                                        Chciałem mieszkać jak najwyżej (teraz mieszkam na 8 piętrze) i właśnie
                                        najwyżej było 5 piętro od Międzynarodowej (mieszkanie narożne zachód-płn.
                                        wschód)a od działek 7 (już sprzedane !). Ale jak już pisałem - bałem się
                                        trochę tej trasy, ale i też rozkład zdecydowanie lepszy ma mieszkanie "5".
                                        • Gość: Ona-Sąsiadka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 12.06.03, 14:36
                                          Sorry, ale które narożne? takie z dwoma balkonikami ( jeden od sypialni drugi
                                          od dużego pokoju)? Bo jeśli tak, to jest to nad którym też się zastanawiałam.
                                          Czy okna wychodzą też bezpośrednio na Międzynarodową? Swoją drogą, dość szybko
                                          te mieszkania się sprzedają, bo praktycznie wyboru też już nie ma.
                                          • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 11:25
                                            Nie, to jest mieszkanie z jednym balkonem - 2 okna na Międzynarodową, a 2 na
                                            blok obok (z tych 2 na blok jak spojrzę w prawo to widzę kanałek i działki).
                                            Mieszkanie ma znakomity rozkład, szkoda tylko że balkon jest raczej mały (3
                                            metry). Ale za to na 9 piętrze ma być ogólnodostępny taras , ze sztuczną plażą
                                            i parasolami! Nie wiem tylko czy inwestor wywiąże się z tych obietnic. Ale
                                            jeśli tak to widoki tego tarasu bedą niesamowite (wiem bo sprawdzałem z 9
                                            piętra w bloku obok) - całe Centrum pełne wieżowców jak na dłoni + Most
                                            Świętokrzyski, a z drugiej strony widok na piękną zieleń działek a na
                                            horyzoncie lasów Wawerskich (Mazowiecki Park Krajobrazowy).
                                            Ale decyzja o przeprowadzce jeszcze nie zapadła - cały czas rozważane są
                                            Kabaty....
                                            • Gość: Ona - Sąsiadka Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: 195.94.207.* 13.06.03, 12:05
                                              Z tego co piszesz, to chyba wiem o które chodzi. Wygląda na to, że było to
                                              jedno z tych, które rozważałam. Tylko mnie zostało 2 piętro. Nie będę podawała
                                              metrażu, bo może wolisz pozostać incognito. W przyszłym tygodniu podpisuję
                                              umowę bo moja ostateczna decyzja już zapadła. I prawdę mówiąc poznałam już
                                              kolejną osobę, która też kupiła tam mieszkanie. Generalnie, ludzie są młodzi i
                                              wygląda na to że będzie super. A taras na ostatnim piętrze, z tego co wiem...
                                              będzie.
                                              • Gość: Marcin Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 13:54
                                                Nie wiem jaka zapadnie decyzja bo mam bardzo atrakcyjne mieszkanie na Kabatach.
                                                Teraz w zasadzie na korzyść SK zdecyduje bliskość Centrum - jeśli zdecyduje.
                                                Ten taras będzie bardzo dużą atrakcją.
                                                Ale szkoda że nie ma basenu - czy aby na pewno? Bo basen pod domem to fajna
                                                sprawa - jak ja lubię pływać!
                                        • Gość: Oozie Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.sth.shb.se 12.06.03, 16:33

Na tym placyku między Marvipolem a ulicą ma podobno powstać komenda Policji !
                                          (dowiedziałem sie w Urzędzie Dzielnicy).

Posterunek policji jest przecież 100 metrów dalej przy Zwycięzców.
                                          Dlaczego mieliby sie przenosić?
                                          • jolajola1 Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? 13.06.03, 11:30
                                            jej, jak pięknie na SK
                                            właśnie pod oknami gra mi kwartet dęty
                                            nie cyganie, nie orkiestrazchmielnej
                                            tylko młode chłopaki (puzon, sax, 2 trabki)
                                            przeboje z 70 , o teraz "besame mucio"
                                            • Gość: Oozie Re: Saska Kępa - to dobra dzielnica? IP: *.sth.shb.se 13.06.03, 12:46
                                              A to zdziel ich kfiatkiem z duuużą doniczką niech grają "Keine Grentzen" :)).

A'propos basenu - niestety na Saskiej nie ma ŻADNEGO basenu.
                                              To jakaś sciema.
    • sharon_stone bzdury 19.06.03, 19:52
      saska kepa to francuska, saska, i troche paryskiej.
      poza tym to prymityw straszny, nie chcialabym mieszkac na miedzynarodowej, czy
      brazylijskiej.
      • Gość: Normals Re: bzdury IP: 195.94.207.* 20.06.03, 08:56
        Nie dziwię się. Z Brazylijskiej dlaeko do Hollywood.
      • Gość: Oozie Re: bzdury IP: *.sth.shb.se 20.06.03, 10:41
        sharon_stone napisała:

> saska kepa to francuska, saska, i troche paryskiej.
        > poza tym to prymityw straszny, nie chcialabym mieszkac na miedzynarodowej,
        czy brazylijskiej.

Bo taki Tarchomin czy Bemowo to pełna kultura i w ogóle cud architektury.
        W ogóle nie ma to jak blokowisko, nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka