Dodaj do ulubionych

Ostrobramska

10.06.07, 17:52
Czy ktoś wie czemu jeszcze działają światła dla pieszych (i dla samochodów)
pod kładką obok Promenady? Tak już z 3 miesiące widzę jak chodzą tą kładką
ludzie a pomimo tego te światła nadal działają
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Ostrobramska 10.06.07, 18:57
      To taki kamuflaż.
    • monika9920 Re: Ostrobramska 10.06.07, 20:52
      hihi tez to zauwazylam, rozumiem, ze swiatla mialy byc rozwiazaniem czasowym
      podczas remontu kladki... czyzby ktos zapomnial je zlikwidowac ?
    • warzaw_bike_killerz Re: Ostrobramska 10.06.07, 21:14
      Te przynajmniej sa widoczne. Dwa skrzyzowania dalej w kierunku Rembertowa,
      swiatla "tymczasowe" do zjazdu na Trase Siekierkowska maja prawdziwy kamuflarz.
      Ilu tam sie rozbilo to chyba tajemnica policji i organizatora ruchu. Dziwi mnie,
      ze jeszcze nikt sie nie zabil. Zawsze jak wjezdzam na Trase Siekierkowska z
      Ostrobramskiej, jadac od Grochowskiej, dusza wisi mi na ramieniu, ze zaraz ktos
      rozpedzony staranuje moj bok. Wcale bym sie mu nie dziwil. Za pierwszym razem,
      tez osto hamowalem. Tyle tam fikusnych elementow, zakrecikow, pasow jadacych
      swoimi torami, ze ledwo widoczne swiatlo czerwone latwo przeoczyc. Ale tak musi
      byc. Jak sie rozbijesz, to Twoja wina. Swiatla przeciez stoja. To, ze absolutnie
      niewidoczne, to nic. No jak swiatla moga byc niewidoczne!!?? A gdyby tu bylo
      przedszkole...
      • Gość: frajerzy Re: Ostrobramska IP: *.aster.pl 11.06.07, 01:21
        Nie masz większych problemów , masz coś z głową ? Co Cie to obchodzi
        • Gość: warszawski cwaniak Re: Ostrobramska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 21:41
          Jeżeli ktoś tu ma coś z głową, to ty, frajerze.
    • stasi1 dziękuje bardzo za wyjaśnienia.A jak już jesteśmy 11.06.07, 09:33
      w tym temacie to przy zjeździe z mostu Łazienkowskiego w stronę Pragi stoi
      sobie bloczek betonowy. Tak jak mi się widzi z 5lat. Czy ktoś go celowo tam
      postawił czy też jakaś ciężarówka przejeżdżała i on jej spadł?
    • maremarmar Re: Ostrobramska 11.06.07, 11:00
      www.zdm.waw.pl/informacje/wiadomosci/wiadomosci/back/1/article/dwie-kladki-odmlodnieja.html
      "Przemiany czekają też kładkę nad ulicą Ostrobramską w rejonie Motorowej. Zarząd
      Dróg Miejskich ogłosił przetarg na remont obiektu i montaż dźwigów dla
      niepełnosprawnych."

Natomiast czemu na remont kładki i na montaż wind są oddzielne przetargi to nie
      mam pojęcia.
      • lepus42 Re: Ostrobramska 11.06.07, 11:36
        Przejście przez jezdnię ze światłami jest celowo zachowane dla inwalidów i matek
        z wózkami, dopóki nie będą gotowe windy dla w/w.
      • stasi1 według tego linku to jest napisane że dopiero 12.06.07, 10:17
        ogłosili przetarg na remont tej kładki. A mi się wydawało że to była budowa od
        podstaw!
        Ale do tej pory przy tej kładce nie było dźwigów dla niepełnosprawnych więc
        nie mogło to zostać jak było do tej pory?

> www.zdm.waw.pl/informacje/wiadomosci/wiadomosci/back/1/article/dwie-kladki-odmlodnieja.html
        > "Przemiany czekają też kładkę nad ulicą Ostrobramską w rejonie Motorowej.
        Zarzą
        > d
        > Dróg Miejskich ogłosił przetarg na remont obiektu i montaż dźwigów dla
        > niepełnosprawnych."
        >
        > Natomiast czemu na remont kładki i na montaż wind są oddzielne przetargi to
        nie
        > mam pojęcia.
        • Gość: jaxa Re: według tego linku to jest napisane że dopiero IP: *.acn.waw.pl 13.06.07, 00:07
          >Ale do tej pory przy tej kładce nie było dźwigów dla niepełnosprawnych więc
          >nie mogło to zostać jak było do tej pory?

Taki tekst potrafi puścić tylko ktoś, kto nigdy nie musiał zapierniczać przez tę debilnie
          zaprojektowaną kładkę (lub jakąkolwiek inną w stołecznym mieście Warszawie) na wózku inwalidzkim
          lub z wózkiem dziecięcym. Ten pierwszy przypadek to mniej więcej pół godziny przeprawy, pod
          warunkiem, że inwalida ma superwózek i naprawdę silne ręce, ten drugi to "najwyżej" 10 minut
          poświęconych na asekurowanie dziecka w wózku (duży kąt nachylenia, śliskie "pochylnie" wykonane z
          metalowych szyn, krzywe stopnie). No, nic, może za dwadzieścia, trzydzieści albo pięćdziesiąt lat
          standard życia w Warszawie zbliży się bardziej do tego, co teraz jest w Berlinie, bo na razie to raczej
          Białoruś. Póki co, kibicujmy budowlańcom - remont prostej kładki na Ostrobramskiej będzie obchodzić
          pierwszą rocznicę rozpoczęcia prac już za jakieś półtora miesiąca. Pomyśleć, że na świecie w tym
          czasie stawiają całe osiedla mieszkaniowe.
          • stasi1 przepraszam nie napisałem poprawnie. A i tak jak 13.06.07, 14:20
            chciałem to by nie było odpowiednio. Chciałem napisać żeby to przejście
            zlikwidować a budowę wind prowadzić niezależnie. Ale oczywiście jak już jest to
            przejście to trzeba wykorzystać go dla tych inwalidów. Tylko nikt mi nie powie
            że co 3minuty podjeżdża jakis inwalida lub też wózek z dzieckiem. A co się
            stanie gdy taka winda się popsuje? A wtedy już zapewne nie będzie tego
            przejścia?
      • Gość: Admiral Z koniecznosci ominięcia prawa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 14:15
        Dlatego, że to był REMONT czyli odtowrzenie stanu pierwotnego obiektu. Zgodnnie
        z przepisami, aby wykonac remont nie potrzebujesz pozwolenia na budowę, tylko
        działasz na podstawie zgłoszenia.
        Natomiast inne obowiązujące przepisy nie pozwalają na dopuszczenie do
        użytkowania takowych obiektów, jeśli nie są dostosowane do potrzeb
        niepełnosprawnych, dlatego też "oficjalnie" kładka cały czas nie jest otwarta.
        Gdyby chcieć zrobić od razu w ramach jednego projektu kładkę z pochylniami czy
        windami, to już byłaby MODERNIZACJA, na którą potrzebne byłoby pozwolenie na
        budowę... i nie tylko. Ponieważ chodziłoby o obiekt inżynieryjny w pasie drogi
        krajowej, trzeba by zaliczyć wszystkie szczeble postępowania - tak jak w
        przypadku każdej trwałej inwestycji w pasie drogi krajowej - w trybie
        specustawy. Czyli decyzja o uwarunkowaniach środowiskowych, uzgodnienei
        Ministra Środowiska i Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, decyzja
        lokalizacyjna - wojewody... Inwestycja musiałaby przejść dokładnie te same
        szczeble i etapy, jak np. modernizacja Trasy AK i TT do standardu drogi
        ekspresowej z przebudową Mostu Grota - Roweckiego. Tamto postępowanie tyczy się
        już blisko 2 lata i do końca jeszcze daleko...
        Sam montaz wind natomiast dostawionych do "odremontowanej" kładki natomiast nie
        wymaga tylu cerygieli...

Niestety, takiego szczęścia nie miała kładka na Płowieckiej - ponieważ okazało
        się, że została zbudowana na prywatnej ziemi, trzeba będzie ją postawić kawałek
        dalej, od nowa... A z racji, że to droga krajowa... patrz wyżej.
    • j_karolak Re: Ostrobramska 11.06.07, 11:45
      Jak nie ma swiatel to zle jak sa to tez zle.

Jak ci sie nie podoba w wawie to wyjedz droga wolna!
    • robertrobert1 Re: Ostrobramska 11.06.07, 23:45
      Bo dolem latwiej jest przejsc z wozkiem zwlaszcza inwalickim.
      • j_karolak Re: Ostrobramska 12.06.07, 08:42
        Jakim?!
        • robertrobert1 Re: Ostrobramska 13.06.07, 21:37
          j_karolak napisał:

> Jakim?!

Wozkiem dla osoby niepelnosprawnej. Teraz jest jasne?
    • stasi1 dzisiaj maja otworzyć wiadukty na węźle Marsa 21.06.07, 10:26
      z Ostrobramską. Oczywiście wyjazd z Warszawy będzie zdecydowanie lepszy ale czy
      wjazd do Warszawy od strony Wesołej się polepszy? Wiaduktu w Ostrobramską nie
      ma. Większość samochodów od Wesołej wjeżdża w Ostrobramską(tak jak ja, tak
      myslę że jakieś 70%) więc pewnie nie wiele się polepszy dla tych co jadą na
      Łazienkowski. A jeśli jak jeszcze zmienią czas palenia się świateł zielonych na
      krótszy to rzeczywiście będzie to tragedia!
      • robertrobert1 Re: dzisiaj maja otworzyć wiadukty na węźle Marsa 24.06.07, 05:58
        stasi1 napisał:

>A jeśli jak jeszcze zmienią czas palenia się świateł zielonych na
        >
        > krótszy to rzeczywiście będzie to tragedia!

To pomykaj na rowerze a wowczas zdarzysz przeleciec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka