Dodaj do ulubionych

Swastyki na Uniwersytecie

IP: *.aster.pl 11.06.07, 22:35
pewnie prowokacja Gazety aby było o czym pisać...
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Swastyki na Uniwersytecie IP: *.chello.pl 11.06.07, 22:43
      nie rozumiem skad - w kraju tak dotknietym tego rodzaju ideologiami - biora sie debile, ktorzy wymazuja takie rzeczy.
    • jdanecki Re: Swastyki na Uniwersytecie 11.06.07, 22:43
      Jasne, i co jeszcze? Ja je widziałem na tym murze przy Oboźnej od strony skarpy
      (kiedyś stołówki, teraz już nie wiem) dobry miesiąc temu nie dawniej. W sumie
      ciekawe, że dotarło do mediów to dopiero teraz.
    • Gość: Smutny Wyborca Oto prezydentura HGW !!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 11.06.07, 22:43
      No proszę, do czego prowadzą rządy SLD - PO w Warszawie!
    • Gość: Ogr Re: Swastyki na Uniwersytecie IP: *.crowley.pl 11.06.07, 23:27
      "- Pozostaje wyrazić radość, że prowadzona przez rząd IV RP polityka
      kształtowania postaw patriotycznych przyniosła tak widowiskowe efekty."

Nie wiedziałem, że na UW są tacy głupi doktoranci... Panie doktorancie, co ma
      piernik do wiatraka? Równie dobrze mógłbym powiedzieć: co za głupi doktorant,
      pozostaje wyrazić radość z jakości kształcenia doktorantów na Uniwersytecie
      Warszawskim. Widowiskowy to jest twój idiotyzm.

A swoją drogą ciekawy dobór materiałów przez redaktora 'Gazety'. Ale to nie
      nowość... Jedna z ich ulubionych metod: dajemy tytuł "POLITYK PIS OSZUKAŁ!", a w
      tekście doczytujemy: "... - stwierdził Jan K."

Albo inny fantastyczny zabieg, mianowicie oskarżenie z pytajnikiem, np. "POLITYK
      PIS WINNY KRADZIEŻY?"

Ciągłe prowokacje...
      • Gość: Ogr Re: Swastyki na Uniwersytecie IP: *.crowley.pl 11.06.07, 23:30
        Oczywiście cały dzień trzymają na stronie głównej hasło "Roman, przestań
        pieprzyć" ze zdjęciem Giertycha, no ale co można im zarzucić, w końcu tylko
        cytują...
        • Gość: wazuuup Pallancie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:58
          Że ty nie pochodzisz od małpy, to już Twoja sprawa. Wierzysz w smoki? - OK
          Każesz kobietom rodzic po gwałcie - jakoś to przełknę. Gej to dla Ciebie
          przybysz z obcej planety? - niech i tak będzie. TYLKO PROSZĘ CIĘ - NIE PISZ JUŻ
          WIĘCEJ NA FORUM !!!
          • Gość: Ogr Re: Pallancie IP: *.crowley.pl 12.06.07, 00:13
            Uzupełnij samogłoskami: P..RD.L S..!
            Zbyt trudne?
            • Gość: Wazuuup Podnieś swoje IQ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 01:38
              nie wiem Czy dla ciebie nie będzie to zbyt trudne. Zachowałeś się cHamsko, mimo
              iż nie próbowałem być wobec ciebie dUpkiem. Jakkolwiek może się to dla ciebie
              okazać zbyt trUdne (spacja), czuJę, żE złapiesz sens tej Banalnej wypowiedzi,
              jeśli tylko wykarzesz się czymść więcej niż pyskówką, A ta wydaje się być twoją
              jedyNą mocną stroną, czYż nie???
              • Gość: Ogr Re: Podnieś swoje IQ IP: *.crowley.pl 12.06.07, 01:47
                Musiałeś nad tym długo myśleć, ale i tak niepotrzebnie dałeś 'Z' pomiędzy 'C' i
                'H' w pierwszym wyrazie. Trzeba było dać średnik po 'zbyt trudne' i zacząć słowo
                'zachowałeś' z małej litery. Nie martw się, może następnym razem się uda.
                • Gość: wazuuup spoko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 02:00
                  Masz rację. Przynajmniej wiem, że nie mam do czynienia z kimś głupim. WIęc
                  pozdrawiam.
                  • Gość: Ella Re: spoko IP: 83.238.72.* 12.06.07, 09:24
                    Nie ma to jak rozmowa dwóch inteligentów.

A propos tematu- mnie jako Warszawiankę i absolwentkę UW to obraża,
                    a gnojki niszczace to miasto skasowałabym na kilka tysięcy złotych kary-jak nie
                    mają, to na zmywak, niech zarobią.

A doktorant niestety ma rację,polityka koalicjantów PIS ma duży wpływ na
                    kształtowanie postaw ksenofobicznych. Brzydzę się takimi bezmózgowcami.
                    Najgorsze, że z głupotą i ciemnotą można walczyć tylko edukując i podnosząc
                    poziom życia-a jak to możliwe z ministrem Giertychem i Lepperem trwoniacymi
                    kasę na rolników i becikowe...ech, usiaść i płakać...
                    • Gość: Ogr Re: spoko IP: *.crowley.pl 12.06.07, 09:52
                      Doktorant NIE MA racji. Naprawdę uważasz, że to rządy PIS przyczyniły się do
                      namalowania tych napisów na murze? Że nie obecne władze Warszawy? Że nie
                      poprzednie władze Warszawy? Że nie poprzedni rząd? Że nie rząd przed poprzednim
                      rządem? Że nie rząd poprzedzający rząd przed poprzednim rządem? Że nie rząd
                      uprzedni wobec rządu poprzedzającego rząd przed poprzednim rządem?
                      • Gość: Ella Re: spoko IP: 83.238.72.* 12.06.07, 12:45
                        Wszyscy oni (ci poprzedni) winni są braku reakcji na dewastowanie Warszawy,
                        również obecni włodarze Warszawy, natomist koalicjanci PIS (a więc PIS, bo sobie
                        takich wybrał) winni są moralnemu przyzwoleniu na szerzenie chamstwa, pobłażaniu
                        przestępcom i faszystom- Bo to jedyne, co sobą reprezentują SO i LPR. To nie
                        jest moralne, tolerowanie w rządzie przestępców-stąd płynie tylko jeden
                        przykład- rób co chcesz, możesz kłamać, kraść, a nawet wymuszać seks, byle byś
                        tylko był ideologicznie w porzadku...(czytaj był za IV RP)
                        • Gość: Ogr Re: spoko IP: *.crowley.pl 12.06.07, 13:01
                          Naprawdę uważasz, że osobę, która namalowała nazistowskie symbole na murach
                          Uniwersytetu, skłoniła do tego polityka PIS? Innymi słowy, człowiek ten, doszedł
                          do wniosku, że Samoobronę tworzą przestępcy, a Ligę faszyści, a skoro tak, to
                          jeżeli PIS zawarł koalicję z Samoobroną i Ligą Polskich Rodzin, to stanowi to
                          jeden z powodów, dla których weźmie farbę i namaluje na murach Uniwersytetu
                          symbole nazistowskie? Rozumiem, że za poprzedniego rządu nie było przyzwolenia
                          moralnego na szerzenie się "chamstwa, pobłażaniu przestępcom i faszystom" - co
                          oczywiście przekładało się na mniejszą ilość tego typu zachowań w
                          społeczeństwie, np. mniej symboli nazistowskich pojawiało się na murach?
      • Gość: p.pav Re: Swastyki na Uniwersytecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:59
        w tym kraju istnieje ciche przyzwolenie polityków prawicy na takie działania-
        zgadzam się z panem doktorantem. z takimi poglądami jak ci co wymazują takie
        popłuczyny należało by ich zamknąć w zakładzie odosobnienia bo sieją nienawiść
        i nietolerancję- a to przecież elektorat pisu(aru) i lpr jest właśnie
        ksenofobiczny, zawistny i fundamentalistyczny. gratuluję niektórym dobrego
        samopoczucia- to świadczy tylko o tym że problem istnieje...
    • Gość: f34 Re: Swastyki na Uniwersytecie IP: *.chello.pl 11.06.07, 23:41
      Przy Marszałkowskiej od przynajmniej 3 lat namalowane są symbole komunistyczne,
      ale widać nikogo to nie razi...

Co tam że komuniści zabili więcej osób niż naziści, kogo to obchodzi, Cze Gewra,
      jest tredi przecież :/
      • Gość: oi! Re: Swastyki na Uniwersytecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:44
        ten doktorant to taki typowy lewacki społeczniak, zapie.. pewnie w czegewarze
        • Gość: wazuuup no i? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 00:10
          co ma piernik do wiatraka - powiedz mi ile komunizm zabił ludzi w Polsce? A
          teraz powiedz ilu Żydów zabił nazizm na terenie Polski? Co z tego, że to
          Niemcy. Nawet nie wiesz idiiioto (przepraszam za to) jak ta łata przylgnęła do
          opinii o Polsce. Większość ignorantów na zachodzie skraca swoje myślenie do
          tego: Auschwitz - Oświęcim - Polska - Polacy - Naziści - Mordercy. Zdajesz
          sobie z tego w ogóle sprawę, że Polska jest często utożsamiana z Holokaustem?
          Więc my powinniśmy być szczególnie wyczuleni na te kwestie. Jesteśmy niestety
          postrzegani jako cichy sprzymierzeniec Holokaustu - i nic nie zmieni tej opinii
          prócz działań które sami podejmiemy w imię pokazania prawdy...
          • Gość: kixx Re: no i? IP: *.acn.waw.pl 12.06.07, 14:40
            jesli juz chodzi o idiotyzmy to tylko "idiiiota" bedzie sie licytowal na ilosci
            ofiar jednego u drugiego zbrodniczego systemu
    • Gość: koala Swastyki na Uniwersytecie IP: *.sa.bigpond.net.au 12.06.07, 04:04
    • Gość: Kiepski Wszystkiemu winien rządzący w Warszawie PiS :)) IP: *.chello.pl 12.06.07, 06:46
      A bufetowa robi pierogi ....
    • Gość: bolo A pamiętacie kampanię wyborczą Wałęsy IP: *.pgi.gov.pl 12.06.07, 08:23
      na przezydenta w 1991 roku? Jak jego największym przeciwnikiem był Tadeusz
      Mazowiecki? Co wtedy pisano na murach? - "Tadek - Zyd won z fotela"i symbole
      gwiazdy dawida na szubienicy. Skutkiem tego przegrał i do drugiej tury
      przeszedł z Wałesą Tymiński. Nawet sztab Wałesy poddawal w wątpliwość polskie
      pochodzenie Mazowieckiego. I co wtedy to było normalne a wybryk jakiś gó..arzy
      to juz afera? Za komuny i w latach 90-tych też gó..arzerka rysowała takie
      symbole i co? i nic.
      • Gość: warszawka do tych którym się tekst nie podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 08:32
        Czy podobają się wam te napisy? Czy jestescie za niszczeniem i szpeceniem
        budynków? Nie wystydzicie się że takie teksty i obrazki oglądają turyści ze
        świata? Że w ich umysłach powstaje lub utrwala się stereotyp Polaka-antysemity
        i rasisty?
        Ktoś pisze że od dawna ogląda namalowane gdzieś symbole komunistyczne: i NIC z
        nimi nie zrobił? Nie zamalował? Nie zgłosił administratorowi budynku?
        To nasz kraj, nie oddawajmy go troglodytom!!!
        • dorsai68 Re: do tych którym się tekst nie podoba 12.06.07, 09:22
          I tu leży problem. "Przesłanie" napisu ma drugorzędne znaczenie, istotny jest natomiast fakt, że napisy pojawiają się i trwają, zaśmiecając miasto w równym stopniu co, na przykład, bilbordy.
      • Gość: nakręcany_czołg to w 1991 roku... IP: *.chello.pl 12.06.07, 09:19
        były wybory prezydenckie? opowiedz, bo widać, że pamięć musisz mieć dobrą skoro
        pytasz czy i my pamiętamy
        • Gość: olo były i wygrał Wałęsa przed Tymińskim IP: *.pgi.gov.pl 12.06.07, 09:56
    • Gość: anarchista aGWjak zwykle nie o meritum ale by dowalic kaczyn IP: *.80-203-89.nextgentel.com 12.06.07, 08:45
      dajcie sobie juz spokoj z tymi komentzrzami, wszedzie polityke wsadzicie,
      zajelibyscie sie budownaiem fajnej warszawy bez grafiititi, sfastyk i innych
      bzdur, a z kawiarniami, usmiechnietymi ludzmi w parkach, uslugami na ulicach nie
      w mallach, kamienicami nie miastem o skali hong kongu, no ale wam w glowie jak
      zwykle ratowanie polski przed czarna zaraza, z dwojga zlego wole czrnych niz
      czerwonych, choc tak na prawde jestem anarchista
    • jaroslaw_nieomylny Giertych moze byc dumny ze swoich wyborcow! 12.06.07, 08:59
      ! Takich czasow doczekalismy ze rzadza nami faszysci i Chamoobora
    • Gość: nakręcany_czołg czy to już koniec demokracji? IP: *.chello.pl 12.06.07, 09:17
      brakuje mi tu jeszcze wypowiedzi ludzi walczących z faszyzmem - Jaruzelskiego,
      Kiszczaka, Kwaśniewskiego i innych
      • Gość: warszawka Re: czy to już koniec demokracji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 09:31
        Gość portalu: nakręcany_czołg napisał(a):

> brakuje mi tu jeszcze wypowiedzi ludzi walczących z faszyzmem - Jaruzelskiego,
        > Kiszczaka, Kwaśniewskiego i innych

Napisz odważnie: podbają ci sie takie ściany???
        • Gość: nakręcany_czołg Re: czy to już koniec demokracji? IP: *.chello.pl 12.06.07, 09:34
          oczywiście, że nie, ale nie widzę też powodów do histerii i robienia nie wiadomo
          jakiej afery. pozdrawiam :)
      • Gość: Ella Re: czy to już koniec demokracji? IP: 83.238.72.* 12.06.07, 09:36
        Prawdziwym wstydem jest fakt, że bronicie wnadalizm mieszając w to zaraz GW,
        czerwonych itd. Dla mnie wandalizm jest złem, mam gdzieś, czy dokonali go
        zwolennicy PIS, SLD, neonaziści, neokomuniści czy mali bandyci. Wstyd, że na
        argument o swastykach odpowiadacie, że w komuniźmie więcej było ofiar-oba
        systemy trzeba potępiać.
        Czy to wina PIS? Polityka ich koalicjantów daje moralne przyzwolenie takim
        mażącym po murach d.pkom. Więc pośrednio to ich wina. Ale też wina poprzedników
        PIS, że mazanie było praktycznie bezkarne, jest to wina mamuś i tatusiów,
        którzy tak wychowują dzieci. A, i wasza wina, ze usprawiedliwiacie ten wandalizm
        obracajac kota ogonem i piszac nagle o komuchach, czerwonej GW itd.
        Prawda jest taka, że napisy, szczególnie o takiej treści to obciach przed
        turystami i szpecenie miasta, a gnoje tacy powinni być łapani i zmuszeni do
        odmalowania tej ściany, którą zamazali.
        • Gość: Ogr Re: czy to już koniec demokracji? IP: *.crowley.pl 12.06.07, 10:07
          > Czy to wina PIS? Polityka ich koalicjantów daje moralne przyzwolenie takim
          > mażącym po murach d.pkom. Więc pośrednio to ich wina.

No to chodź na próbę maźnij coś na murze przed moim domem. Zobaczysz, gdzie
          znajduje się owo moralne przyzwolenie. Policja wobec Twojej argumentacji będzie
          wyrozumiała, a i sędzia też na pewno weźmie to pod rozwagę.

Sugerowanie, że rządy PIS przyczyniają się do tego, że ludzie wypisują na murach
          symbole nazistowskie, jest najniższą i haniebną formą walki politycznej.
          Cytowany w artykule doktorant zakpił z "polityki kształtowania postaw
          patriotycznych" z sobie tylko wiadomych powodów (najpewniej jest przeciwnikiem
          PIS i chciał wydać się dowcipny), a "sprytny" dziennikarzyna Wyborczej zanotował
          oczywiście jego "najważniejsze" słowa.
          • Gość: Ella Re: czy to już koniec demokracji? IP: 83.238.72.* 12.06.07, 12:51
            Dlaczego mam cokolwiek mazać?
            Szanuję cudzą własność, bo tak mnie mama wychowała, a w ogóle to tej twojej
            wsatwki nie rozumiem...zachęcasz?prowokujesz? próbujesz napisać, ze twoim
            życiowym powołanie jest czatowanie na graficiarzy pod domem? A proszę bardzo, to
            wolny kraj!

Kształtowanie postwa patriotycznych nie jest równe antysemickim hasłom i nigdy
            nie postawiłabym tak bzdurnej tezy. A PIS jest współwine, bo pokazuje młodym
            pokoleniom Polaków, że dla władzy można się totalnie zeszmacić przystępujac do
            koalicji z partiami o charakterze ubecko-przestępczym i
            fundamentalno-ultrakatolickim. Jesli to dla ciebie patrityczna postawa, to w
            sumie nie mamy o czym dyskutować...
            • Gość: Ogr Re: czy to już koniec demokracji? IP: *.crowley.pl 12.06.07, 13:09
              "Bo tak mnie mama wychowała"? No coś takiego... A nie dlatego, że kiedy się
              wychowywałeś panował rząd, który pokazywał, że "dla władzy" nie "można się
              totalnie zeszmacić przystępując do koalicji z partiami o charakterze
              ubecko-przestępczym i fundamentalno-ultrakatolickim"? Dziwne. Sądziłem, że nie
              malujesz symboli nazistowskich, bo nie dałeś się zwieść polityce rządów PIS. A
              Ty opowiadasz coś o wychowaniu, rodzicach. Doprawdy zadziwiające.
    • lolektyrmand Byle było o IV RP 12.06.07, 09:54
      To skandal, że swastyki i antysemickie hasła pojawiają się na murach w Polsce.
      Takim samym skandalem jest np. komunistyczny napis na muzeum róg Kredytowej i
      Mazowieckiej.
      Czy już wszyscy doktoranci na UW są tak ograniczeni, jak opisany w tym
      artykule? Z jego słów można wywnioskować, że gdyby nie koalicja PiS -
      Samoobrona - LPR, tego typu haseł na murach by nie było.
      Nie wiem, czemu wyraził taką opinię. Albo wspomniany jegomość jest głupi - mam
      jednak nadzieję, że tacy na mojej byłej uczelni się nie doktoryzują - albo
      wyjątkowo zaciekły w walce z obecną koalicją. To drugie może nie być takie złe,
      pod warunkiem, że zachowuje choć śladową logikę. Jeśli jej nie zachowuje, jak w
      tym przypadku, to patrz: pierwsza ewentualność.
      • Gość: zosia Re: Byle było o IV RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 10:07
        "Pozostaje wyrazić radość, że prowadzona przez rząd IV RP polityka
        kształtowania postaw patriotycznych przyniosła tak widowiskowe efekty."

idiotów mazących po murach nigdy nie brak. jednak dzięki propagowaniu
        szczególnego rodzaju patriotyzmu pojawiają się napisy i rysunki o szczególnej
        treści i to na Trakcie Królewskim. Nie zwracać na nie uwagi?
        • lolektyrmand Re: Byle było o IV RP 12.06.07, 12:37
          Czy ja napisałem, że nie należy na nie zwracać uwagi? Oczywiście, że należy.
          Zastanawiam się tylko, czemu nie potępia się z taką samą mocą napisów
          sławiących komunizm? Jakie przesłanki każą Ci sądzić, że to przez propagowanie
          patrityzmu pojawiły się te hasła? Takie twierdzenie to jak spoliczkowanie
          powstańców warszawskich. Oni byli wychowywani w atmosferze jeszcze bardziej
          przesiąkniętej patriotyzmem.
          • sidorowszczak Re: Byle było o IV RP 12.06.07, 14:03
            lolektyrmand napisał:

> Czy ja napisałem, że nie należy na nie zwracać uwagi? Oczywiście, że należy.
            > Zastanawiam się tylko, czemu nie potępia się z taką samą mocą napisów
            > sławiących komunizm?

Rób to. Czynnie kiedyś zaprotestowałeś przeciw takim napisom (albo
            jakimkolwiek)?

Jakie przesłanki każą Ci sądzić, że to przez propagowanie
            > patrityzmu pojawiły się te hasła? Takie twierdzenie to jak spoliczkowanie
            > powstańców warszawskich. Oni byli wychowywani w atmosferze jeszcze bardziej
            > przesiąkniętej patriotyzmem.

Chyba nikt tego tu nie twierdził. Była natomiast mowa o ksenofobii.
            Powstańcy warszawscy raczej się nie cieszą widząc te pomazane ściany ze
            swastykami i znakami SS. Patriotyzmem jest zamalowywanie ich i dbanie o to,
            żeby nie pojawiały się znowu.
            • lolektyrmand Re: Byle było o IV RP 12.06.07, 14:46
              Poza zerwaniem kilku plakatów komunistów z "Pracowniczej Demokracji" nie
              protestowałem w żaden inny sposób.
              Przeczytaj wypowiedź doktoranta z UW i Zosi, na której wpis odpowiadałem. Tam
              łaczy się propagowanie patriotyzmu i te bazgroły z murów Uniwerku.
    • chiste Re: Swastyki na Uniwersytecie 12.06.07, 10:42
      Problem swastyk na uniwerku to nic nadzwyczajnego w mieście stołecznym. Od
      kilku lat w warszawskich tramwajach jeździ nawiedzona osoba, która wypisuje
      hasła antysemickie na burtach wagonów albo przykleja karteczki z podobną
      radosną twórczością. Nie wiązałbym tego w żaden sposób z hasłem "kolejnej
      republiki" (dla mnie jest ono idiotyczne i powielanie jego w wypowiedziach
      innych osób świadczy o tym, że jednak Kaczyńskim udało się ogłupić Naród).
      Smutne jest jednak to, że mimo iż wypisywanie haseł, w których nawołuje się do
      nienawiści narodowościowej, jest przestępstwem ściganym z urzędu (art. 257
      kodeksu karnego), to niejednokrotnie organy ścigania nie zwracają uwagi na
      takie zachowanie, a ludzie na ulicy pozostają obojętni. Dlatego, mimo że raczej
      niesłusznie Pan doktor i Gazeta Wyborcza wiążą tego typu zachowania z rządami
      braci Kaczyńskich, to chwała temu Panu za to, że zwrócił na to głośno uwagę.
      Mam nadzieję, że sprawa zostanie potraktowana poważnie i policji czy
      prokuraturze uda się ująć sprawców. Ale do tego potrzebna jest dobra wola nie
      tylko organów ścigania, ale także zwykłych ludzi, którzy powinni na takie
      zachowanie na ulicy natychmiast reagować.
      Cóż z tego, że zaniosłem na komisariat karteczkę z napisem "Dobry żyd, to
      martwy żyd", którą znalazłem w tramwaju (skan mam do dzisiaj w swoim
      komputerze)? Cóż z tego, że policja potraktowała sprawę profesjonalnie? Coż z
      tego, skoro nie wykryto sprawców i dochodzenie zostało umorzone (nie mam żalu
      do prokuratury, piszę to serio). Cóż z tego, skoro nikt nie protestował, kiedy
      ktoś tę karteczkę przyklejał na ścianie w tramwaju...
      • Gość: Ogr Re: Swastyki na Uniwersytecie IP: *.crowley.pl 12.06.07, 11:05
        >Dlatego, mimo że raczej niesłusznie Pan doktor i Gazeta Wyborcza wiążą tego
        >typu zachowania z rządami braci Kaczyńskich

No jak dla mnie to ZUPEŁNIE niesłusznie; to po prostu żałosna próba manipulacji.

Wiem, o jakich napisach mówisz i dosyć często je widuję - swoją drogą widywałem
        je na długo zanim Kaczyńscy doszli do władzy. Ale co do tego protestowania przez
        współpasażerów - wiesz, to nie do końca może być tak; sam nieraz jadę 17 czy 27
        do Huty i pomiędzy trzema ostatnimi przystankami często jestem jedynym
        pasażerem. Jeśli siedziałbym w drugim wagonie i chciał napisać coś głupiego,
        nikt by tego nie zauważył. Sądzę, że taką metodą posługuje się autor tych
        napisów - zwłaszcza, że sądząc po charakterze pisma i słownictwie (a także
        wieloletnim uporze) jest to osoba starsza, może jakiś emeryt.
        • chiste Sam piszesz, że widzisz te napisy często 12.06.07, 11:23
          Skoro Ty, jako pasażer, widzisz te napisy często, to równie często widza je
          inni pasażerowie i policja, ktora tez jeżdzi tramwajami.
          Jakoś nikt, kto jechał ze mna tramwajem, nie oburzał się na to, ze taka
          karteczka wisi. Dziwnie się patrzono na mnie, kiedy ją ze ściany ściągałem.
          Policjantka, której składałem zeznania, też zrobiła wielkie oczy, bo jak świat
          światem jeździ ona tramwajami i takich napisów nigdy nie widziała.
          Podejrzewam, że jest niewiele osób, które na te napisy reaguje negatywnie,
          większośc pozostaje obojętna i nie ma zamiaru się w żaden sposób angażować.
          Podchodzi się do tego jak do miny, której lepiej nie ruszać, bo może wybuchnąć.
          I to jest moim zdaniem clue sprawy. To, że hasła wypisuje emeryt w pierwszym
          porannym kursie, kiedy jest on jedynym pasażerem w drugim wagonie, w żaden
          sposób naszego postępowania w takich przypadkach nie usprawidliwia. Rozumiem -
          jest lęk przed nieznanym albo zwykła obojętność, ale to trochę obciach, że w
          ten sposób się do tego podchodzi.
          • Gość: Ogr Re: Sam piszesz, że widzisz te napisy często IP: *.crowley.pl 12.06.07, 11:33
            Ale konkretnie, co postulujesz? Żeby za każdym razem, kiedy taką kartkę się
            znajdzie, składać doniesienie o popełnieniu przestępstwa? Wymusić na zarządzie
            tramwajów instalację monitoringu? Wnosić o zmianę priorytetów policjantów
            pracujących w patrolach? Żądać przydzielenia do tej sprawy najlepszych
            dochodzeniowców?
            • chiste Tak, postuluję... 12.06.07, 11:53
              żeby te karteczki usuwać i nie czekać na wieczorny zjazd do zajezdni i ich
              zmycie czy zerwanie przez obsługę. Policji takie sprawy też nalezy jak
              najbardziej zgłaszać.
    • Gość: Koala Swastyki na Uniwersytecie IP: *.sa.bigpond.net.au 12.06.07, 11:53
      No to ja jeszcze raz, bo poprzedni moj komentarz "nie wszedl". Dlaczego, nie wiem..
      Ludzie o czym Wy piszecie, toż to wandalizm, i trzeba z tym walczyc, a nie
      wszystko "podciagac pod polityke". Pozdrawiam, koala
    • Gość: ori Swastyki na Uniwersytecie IP: *.acn.waw.pl 12.06.07, 17:50
      A sierpów i młotów na głównej ścianie UW, kilkumetrowych symboli ZSRR,
      komunistycznych haseł itp. na najbardziej reprezentatywnych ulicach Warszawy,
      Nowym Świecie, Krakowskim Przedmieściu, Świętokrzyskiej, Marszałkowskiej,
      Jerozolimskich nie widzicie, ale swastykę na jakimś wypizdówku, którego jako 23-
      letni mieszkaniec Warszawy, student UW w życiu nie widziałem, wyniuchacie.
      Symbole totalitaryzmu Was gorszą, a symbole totalitaryzmu Stalina już nie?!
      Winszuję wybiórczości.
      • Gość: ritzy zaban. Dobrze im, Ori, napisales! /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 19:57
      • Gość: p.pav Re: Swastyki na Uniwersytecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 11:12
        nie zauważyłem żeby komuniści nawoływali do wrzucania gejów do gazu, feministek
        do kamieniołomów itp itd. nie zauważyłem żeby nawoływali do nienawiści względem
        obcokrajowców, czarnoskórych,Żydów czy innych ras- A NIESTETY NEOFASZYSTOM
        ZDARZA SIE TO NAGMINNIE I NIE MA CO PORÓWNYWAĆ- wystarczy zobaczyć wystąpienia
        uliczne łysych ''oi oiów'' jak nienawistne hasła, obelgi są rzucane
        względem ''innych''. jak ktoś czuje się bezsilny i słaby i w ogóle pokrzywdzony
        to niech się uda do psychologa a nie rzuca w wir bojówek jakiś popierniczeńców
        czarno-kościelnych...
        • Gość: ori Re: Swastyki na Uniwersytecie IP: *.acn.waw.pl 13.06.07, 17:48
          Nie zauważyłeś, że symbole komunistyczne podobnie jak swastyka są symbolami
          zakazanymi przez polskie prawo? Nie zauważyłeś, że komuniści nawołują do
          rewolucji, w której życie ludzkie nie jest już wartością świętą, jest dokładnie
          tym samym, tylko zamiast na podłożu rasowym - klasowym, a w miejsce
          Żyda/Murzyna wstawia się burżuja, antyrewolucjonistę? Nie zauważyłeś, że reżym
          komunistyczny samego ZSSR był conajmniej tak samo zbrodniczy, jak reżym Hitlera
          (ba, w statystykach wymordowanych nawet góruje!). Mało zauważasz, przy całej
          swojej bezkrytyczności wobec symboli komunistycznych, tysięcy studentów
          noszących na codzień koszulek z Che, Leninem, Stalinem, CCCP, sierpem i młotem,
          czerwoną gwiazdą i innych symboli totalitaryzmu, jaki w ostatnim wieku zgładził
          na całym świecie miliony niewinnych istnień ludzkich. Winszuję wybiórczości!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka