Dodaj do ulubionych

Aleja Szucha 5-pałacyk

29.07.07, 19:05
Czy ktoś wie co będzie dalej z pałacykiem w Alei Szucha 5?
Jeszcze od niedawna mieściła się w nim ambasada Litwy.
Od niedawna budynek stoi pusty a na ścianach pozostały jedynie ślady po
tabliczkach (sama ambasada przeniosła się w Aleje Ujazdowskie).
Tym samym wszystkie trzy stojące w Alei Szucha pałacyki stoją opuszczone.
(poza nr.5 także nr.6 i 17/19)
Obserwuj wątek
    • isee1 Re: Aleja Szucha 5-pałacyk 06.09.07, 13:26
      Osobiście mam nadzieję, że ulokuje się tam jakaś inna ambasada, budynek się do tego nadaje i jest przystosowany by pełnić takie funkcje (fajne byłoby też zrobić coś ze ślepą ścianą kamienicy za pałacykiem bo mocno szpeci). Jest co prawda dość mały, ale w Warszawie mamy wystarczająco dużo małych ambasad, dla których taka powierzchnia byłaby wystarczająca, a które to mają dość mało reprezentacyjne siedziby, ba nawet często mieszczą się w zwykłych mieszkaniach! Mam na myśli kompleks obskurnych budynków z lat 70-tych na ul. Rejtana 15, Starościńskiej 1 i 1B, który mieści siedziby ambasad Meksyku, Libanu, Słowenii, Peru, Maroka, Palestyny, Pakistanu, Wenezueli, Urugwaju, Mongolii, Indii, Laosu, Ekwadoru, Kuby. Któraś z nich mogła by się przeprowadzić :) Szucha mogłaby być fajną dyplomatyczną ulicą, tym bardziej, że już jest tam Ambasada Ukrainy i Nuncjatura Apostolska i po sąsiedzku na ul. Litweskiej Ambasada Słowacji. Pozostałe budynki, o których piszesz, też mogły by pełnić taką funkcję. Z tego co wiem to roszczą sobie prawo do nich Rosjanie i jest jakiś spór o to miedzy Rosją a Polska, dlatego nic się z nimi nie dzieje i niszczeją. Z ciekawostek... kamienica na Szucha o numerze 2/4 była siedzibą Ambasady NRD aż do zjednoczenia Niemiec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka