borow4 tradycja 1szej defilady w Ujazdowskich w 1939 rok 16.08.07, 04:10 niech zyje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: tradycja 1szej defilady w Ujazdowskich w 1939 IP: 217.67.209.* 16.08.07, 10:16 6 października? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lox Ten Leopard II A4 dzIwnie przypomina Tygrysa V zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 12:59 nego skadinąd w Warszawie w `44. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Ten Leopard II A4 dzIwnie przypomina Tygrysa 16.08.07, 14:58 Żaden "Tygrys V" nigdy nie istniał. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek fotografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 06:17 Zdjecia z defilady: algorytmy.pl/foto/index.php?k=9_1_8 oraz pokazow wyszkolenia: algorytmy.pl/foto/index.php?k=9_1_9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gT Re: fotografie IP: 195.94.193.* 16.08.07, 08:08 i kilka moich: www.flickr.com/photos/mgilarski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: *.chello.pl 16.08.07, 06:34 "Po Twardych - chluba armii - brązowo-zielone Leopardy. Ich przejazd wzbudził największy entuzjazm publiczności, ludzie bili gromkie brawa." Entuzjazm to był osoby zapowiadającej kolejne grupy pojazdów, a nie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guerilla Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: *.chello.pl 16.08.07, 07:56 Oglądałem defiladę w TV. Najbardziej rozbawił mnie francuski żołnierze, który wyjaśniał dlaczego znaleźli się w Warszawie i że to historyczny moment bo przed nimi żadne inne obce wojska nie defiladowały w Warszawie :) Że pozwolę sobie przypomnieć: 1.X.1939 wkroczenie wojsk niemieckich do Warszawy - coś na kształt defilady 5.X.1939 właściwa defilada wojsk niemieckich w Warszawie Nie jestem sobie w stanie przypomnieć, czy wojska ZSRR też nie bywały u nas na paradach. Z pozdrowieniami dla najwaleczniejszego narodu Europy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjszczepan Re: Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 08:50 5.X.1939 defilade otworzyl jadacy w otwartym samochodzie Hitler, ktory pozdrawial - jak wiadomo - podniesiona reka. Pozniej stojac na trybunie przyjmowal defilade. Problem w tym, ze to byla defilada, ktora szla Alejami Ujazdowskimi. Nastepna w Alejach Ujazdowskich (nie liczac stanu wojennego z grudnia 1981)to defilada, ktora jadac otwartym samochodem otwieral Lech KAczynski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: *.aster.pl 16.08.07, 08:04 Koń pierwszego ułana zanieczyścił wczoraj drogę defilady tuż przed pl. Na Rozdrożu, po tym przejechał prezydent i cała reszta defilady. Oj, polecą głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nikt nie zginął w tłumie? IP: *.era.pl 16.08.07, 08:15 O 11 kiedy z rodziną przyszliśmy pooglądać nasz "super sprzęt" wojskowy było całkiem luźno. Wojskowi nawet (pomimo zakazu) wpuszczali dzieci poza bariery i do czołgów. O 13:30 kiedy wychodziliśmy z Łazienek był taki ścisk, że mało dzieciaków mi tłum nie stratował. Generalnie organizowanie defilady w tym miejscu to "chory" pomysł. I teksty starszych pierników za plecami - z dziećmi w taki dzień tu przyjść - no a kurna, po co tam poszedłem - właśnie po to żeby dzieciakom wojsko i defiladę pokazać. Widziałem w życiu jeż nie jedną defiladę, więc osobiście nie czułem potrzeby. Ostatecznie defiladę obejrzeliśmy w TV - bardzo ładnie było wszystko widać i nikt po piętach rowerem nie jeździł. Pozdrawiam organizatorów i życzę stratowania w tłumie. Odpowiedz Link Zgłoś
non_logos Igrzyska dla ludu 16.08.07, 08:29 Ktoś powinien obliczyć ile kosztowałten cyrk.Emeryci żyją na skraju ubóstwa,pielęgniarki,lekarze,kierowcy autobusów,itd,itd strajkują,bo mają za mało kasy,--ale co tam damy ludoi igrzyska-będzie defilada.Tylko za czyje?? Bo mamusia się chyba nie dołożył.TANIE PAŃSTWO Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Igrzyska dla ludu 16.08.07, 10:18 Umówmy się, że głodujący kierowcy dostaja pieniądze z Twoich podatków, a defilujący żołnierze z moich, OK? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: 62.233.175.* 16.08.07, 08:53 Pomysł bardzo dobry, ale organizacja jak zwykle do d.... Bylem na Pl. Na Rozdrożu, oczywiście czołgów tam nie było, tłum niemiłosierny, rowery, wózki itd. Następnym razem w innym miejscu i dokładna rozpiska co i gdzie będzie, wyznaczone strefy dla rowerów, dzieci. Czy naprawdę to jest taki problem ? Jeszcze raz wbrew narzekaniu innych, sam pomysł bardzo mi się podoba ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal2708 Re: Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: *.cofund.org.pl 16.08.07, 09:47 Ja również byłem na pl. Na Rozdrożu, razem z moją żoną i siedmioletnią córką. Wszyscy byliśmy zgodni, że pojadzy ładne (choć czołgów oczywiście nie widziałem) ale organizacja poniżej krytyki... Jak już kolumna ruszyła i prawie przejechała to nagle na ulicy zaczęli pojawiać się... ludzie!!! Normalnie mężczyźni, kobiety i dzieci łaziły między Rosomakami a ŻW w sile dwóch próbowała ich zagonić spowrotem na trawnik/chodnik. Skończyło się tym, że duża część osób stanęła z boku PRZED barierkami. "Dzięki" temu moja córcia przestała cokolwiek widzieć. Była tak zła na tych ludzi, że aż się popłakała ze złości. Jak ja teraz mam tłumaczyć dziecku, że jak są barierki to dalej nie wolno? Skoro inni to olewają??? A na koniec: śmigłowce i F16 to pojawiły się ok. 15 minut po tym jak cała kolumna wojska stanęła a ja wraz z rodziną stwierdziłem, że to chyba już koniec defilady i poszedłem. Dobrze, że chociaż je z daleka zobaczyliśmy... Podsumowując - całą rodziną byliśmy bardzo rozczarowani.... Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich 16.08.07, 10:45 Gość portalu: Lukasz napisał(a): > Pomysł bardzo dobry, ale organizacja jak zwykle do d.... Bylem na Pl. Na > Rozdrożu, oczywiście czołgów tam nie było, tłum niemiłosierny, rowery, wózki > itd. Następnym razem w innym miejscu i dokładna rozpiska co i gdzie będzie, > wyznaczone strefy dla rowerów, dzieci. Czy naprawdę to jest taki problem ? > Jeszcze raz wbrew narzekaniu innych, sam pomysł bardzo mi się podoba ... Rzeczywiscie defilada bylaby bardzo fajna gdyby choc troche wysilku wlozono w organizacje, zgadzam sie z przedmowca o tych sektorach, dodalabym jeszcze sektor dla osob starszych z miejscami siedzacymi bo widzialam na wpol omdlale staruszki, oraz sektor dla inwalidow. Przydalo by sie naglosnienie wzdluz calej trasy objasniajace co jedzie, nazwe pulku itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 09:07 totalnie zła organizacja, chlopcy z PiS zrobili sobie igrzyska pod kampanie wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasabul makabryczna szopka IP: *.aster.pl 16.08.07, 09:24 Żołnierze, karabiny, samoloty, czołgi na ulicach... Szkoda, że nie przeprowadzono jeszcze pokazu użycia gazów bojowych i zastosowania min przeciwpiechotnych albo małego strzelania ze lśniących karabinów do cywilów. Byłoby bardziej życiowo a gawiedź miałaby jeszcze większy powód do radości z pokazu maszyn do zabijania. Makabryczna, kosztowna szopka rodem z ChRL i KRLD ku czci miłościwie nam panująych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Bardzo fajnie to zorganizowano i na wymioty mi się IP: *.novartis.com 16.08.07, 09:57 zbiera jak słucham Michałów Ogórków-wiecznych malkontentów czy Kutza Kazimierza, który jest dobrym reżyserem ale intelektualną miernotą krytykującą wszystko co nie śląskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Przelot helikopterow nad ambasada Rosji... IP: *.oracle.co.uk 16.08.07, 10:12 To byl prawdziwy powod organizacji defilady:) zrobili zdjecia z niskiej wysokosci;) Odpowiedz Link Zgłoś
kgr2 Defilada była SUPER!!! 16.08.07, 10:20 Wiecznym narzekaczom, malkontentom, dusigroszom mówię: NIE. Co to jest milion za defiladę dla prawie czterdziestomilionowego kraju?! Nic. Niech zresztą podatnicy widzą, na co idzie ich kasa. Chcecie biadolić, to biadolcie na dofinansowywanie KRUSu, w którym są rolnicy ze stuhektarowymi gospodarstwami, a nie sensowne uczczenie Święta Wojska Polskiego. JESTEM DUMNY, ŻE JESTEM POLAKIEM. Nie popieram PIS-u, ale pomysł był dobry. W przyszłym roku chcę kolejnej defilady! Odpowiedz Link Zgłoś
xnw4 Re: Defilada była SUPER!!! 16.08.07, 12:07 Tym bardziej, ze do przelotu samolotow chyba nie byly potrzebne specjalne przygotowania. Poza tym, jak sie okazalo (wczesniejszy arykul) lot np. F16 jest dosc tani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky Wielkie aspiracje malego czlowieczka ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 10:29 Poza tym troche tloczno bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
miauka Re: Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich 16.08.07, 10:30 "Aż łza się w oku kręci - mówi osiemdziesięcioletnia pani Walentyna." A mnie się, kuźwa, nóż w kieszeni otwiera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: 62.29.172.* 16.08.07, 10:35 a dlaczego te leopardy z przodu po lewej stronie mają jeszce niemieckie krzyże? Ktoś cos wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich 16.08.07, 15:00 Nie są to niemieckie krzyże, co zresztą łatwo rozpoznać po ich czerwono-białej barwie - czołgi oznaczone w ten sposób brały udział w międzynarodowym konkursie najlepszych załóg Leopardów, który odbył się w zeszłym miesiącu w Szawjcarii (Polacy zajeli jedno z pierwszych miejsc). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo Re: Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: 62.29.172.* 17.08.07, 14:06 dzięuje....i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Kaczka zamiast oddawać cześć sztandarom, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 10:56 Kaczka zamiast oddawać cześć sztandarom, jak robili chociażby jego poprzednikowie, wolał machać do gawiedzi... Co za brak szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Traszka Re: Kaczka zamiast oddawać cześć sztandarom, IP: *.tpi.pl 16.08.07, 22:07 Tylko, że na pomysł z machaniem wpadł za późno... Przed Kancelarią Brata jeszcze nie machał... szkoda... :( Bez podniesionej ręki wyszedł mi na zdjęciach jakiś smutny... Pocieszam się myślą, że PIS wygra wybory i za rok będzie lepiej!!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: *.chello.pl 16.08.07, 11:10 Najbardziej zabawne było, jak przewieźli I-szą kaczkę RP na samym początku Ujazdowskimi. Nasz prezio uśmiechał się i machał rączką, natomiast stojący ludzie witali go gwizdami, buczeniem i miernymi oklaskami. Dziękuję Wam krajanie za prawidłową postawę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.Z. Niech ktos mi udowodni zdjeciem, ze byly F16. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 11:11 Przepraszam bardzo ale oprócz samolotów Iskra i SU nie bylo innych samolotów :/ A co do defilady. Zero organizacji. Tłum mdlejących ludzi i bardzo duże utrudnienia w ruchu. Taka jest moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Niech ktos mi udowodni zdjeciem, ze byly F16. IP: *.kredytbank.pl 16.08.07, 13:49 moim zdaniem nie było. Były dwa rodzaje samolotów bojowych, tak na moje oko 4 SU i 6 Migów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp Re: Niech ktos mi udowodni zdjeciem, ze byly F16. IP: *.leeds.ac.uk 16.08.07, 14:57 Spojrz na skrzydla wyraznie sa 3 typy samolotow. (nie rozrozniam typow, ale widze roznice w sylwetkach) 3 x 3 x 4 x Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Niech ktos mi udowodni zdjeciem, ze byly F16. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 18:00 Według mnie były to dwa typy migów (bo chyba jeszcze nie mamy trzech f-16) i 4xsu. poniżej linki do zdjęć, trochę inne ujęcie: i31.photobucket.com/albums/c396/kociol/Defilada%2015%20sierpnia/defilada_3.jpg i31.photobucket.com/albums/c396/kociol/Defilada%2015%20sierpnia/defilada_4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Niech ktos mi udowodni zdjeciem, ze byly F16. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 18:13 pszperałem w googlach i okazało się, że mamy 11 F-16, więc trzy pierwsze to F-16 Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Niech ktos mi udowodni zdjeciem, ze byly F16. 16.08.07, 13:50 Gość portalu: B.Z. napisał(a): > Przepraszam bardzo ale oprócz samolotów Iskra i SU nie bylo innych > samolotów :/ od "góry" 3xF-16, 3xMIG-29, 3xSU-22 src="fotoforum.gazeta.pl/photo/0/kj/nb/diqx/xWLsdLU9bCTH39wExB.jpg" alt="W kluczu" title="W kluczu" /></a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Niech ktos mi udowodni zdjeciem, ze byly F16. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 17:50 jeżeli jest tak jak piszesz, to dla ścisłości 4xSU. Nie wiem czy coś przeoczyłem, ale wydawało mi się, że na razie dotarły do nas tylko dwa F-16 więc skąd trzeci ? Jeżeli nie mamy trzech F-16, to muszą to byc dwa rodzaje migów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Niech ktos mi udowodni zdjeciem, ze byly F16. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 18:11 A jednak były F-16 trzy sztuki (pierwsze w szyku). Aktualnie mamy 11 F-16 (osiem F-16C i trzy F-16D) - "googlarka wszystko ci powie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: Niech ktos mi udowodni zdjeciem, ze byly F16. IP: *.spray.net.pl 16.08.07, 23:02 A więc tłumacze!!!! Pierwsze 3 te u góry na zdj to F-16 (charakterystyczny jeden wylot z silnika) Drugie 3 to Mig-29 ( charakterystyczne 2 silniki z tyłu) Trzecie to 4 Su-22 (charakterystyczny przestarzały wyglad) pozdr pilot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKE Lech "Skorpion" Kaczynski? nastepna za 33 lata? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 11:29 Czemu zdjecie Kaczynskiego Lecha na tym zielonym Tarpanie podpisane "Skorpion"? - bo maly i moze i jadowicie ugryzc? Szczyglo (sama ptasia grypa rzadzi) : "milion na defilade raz na 33 lata" - to nastepna w 2040, jak zagwarantuje? Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: Lech "Skorpion" Kaczynski? nastepna za 33 lat 16.08.07, 13:34 Gość portalu: KKE napisał(a): > Czemu zdjecie Kaczynskiego Lecha na tym zielonym Tarpanie To nie Tarpan ani Honker - to Land Rover Defender 110. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKE smiglowce F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 11:41 zdjecie =3 ma w podpisie "smiglowce F-16" - co kupiono, zmylka? Leopardy rzeczywiscie z przodu po lewej nad reflektorem maja krzyzyki - nieprzemalowane, gdy Bundeswerhmacht oddawal do demobilu? Konskiej kupy spod 1 ulana, po ktorej przejechal kaczkowoz i dalsi nie widac wyraznie - gdzie zdjecie, kto tak nakarmil wlasnie tego konia, aluzja do Trojkata Weimarskiego i jak oni maja w glowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko I Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: 80.54.108.* 16.08.07, 12:05 Parada w stylu bliźniaczych pomysłów Godny lepszej sprawy spektakl (przedwyborczy?) w stylu IVRP. Obecna ekipa uznała za priorytet swoich poczynań i opanowała w stylu mistrzowskim podejmowanie spektakularnych a kosztownych przedsięwzięć. Wszystko dla jednego celu: nieograniczonego niczym panowania braci bliźniaków. Obecna ekipa lubuje się w wyjątkowy sposób w oddawaniu hołdu tym historycznym wydarzeniom, które – nawet jeśli zwycięskie – nie zostały w odpowiedni sposób wykorzystane i doprowadziły do upadku ich herosów a nie przyczyniły się do cywilizacyjnego skoku RP. Czy ta symbolika nie przemawia do braci i ślepo oddanych im satelitów? Ta parada to też raczej „gwóźdź do…- zgadywanka – politycznej zagłady" liderów PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pykaczu Aż łezka się w oku kręci. Zupełnie jak za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 12:15 Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp Re: Aż łezka się w oku kręci. Zupełnie jak za IP: *.leeds.ac.uk 16.08.07, 14:48 Jesli masz pod reka drewniany mlotek to stuknij sie nim zdrowo w ciemie lub popros o to kogos z rodziny czy znajomych (drewniany poniewaz zwyklym moglbys sobie zrobic krzywde) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Dudniły czołgi w Alejach Ujazdowskich IP: *.chello.pl 16.08.07, 12:26 Nie rozumiem tych, którzy zachwycają się organizacją defilady. To była kompletna klęska. "Gazeta" pisała, że widowisko będzie można oglądać na całej długości Al. Ujazdowskich. Tymczasem całość skupiono przed trybuną honorową, żeby oficjele mogli popatrzeć na to, co mają. Ludzie widzieli cokolwiek tylko wtedy, gdy stali na krótkim, ok. 50-metrowym odcinku. Reszta Alei po prostu była zawalona tłumem ludzi, którzy niczego nie zobaczyli, poprócz samolotów i helikopterów. Miałam nadzieję na coś w rodzaju parady w Paryżu, liczyłam naiwnie na nagłośnienie, komentarz z głośników, na przemarsz od Pl. Trzech Krzyży chociaż... A tu widowisko dla wybrańców. Jak można chwalić taką namiastkę defilady???? Odpowiedz Link Zgłoś