Dodaj do ulubionych

APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu

02.07.03, 18:27

Niniejszym informujemy, że 28.06.2003 odbyło się spotkanie grupy
inicjatywnej, zainteresowanej
czynnym uczestnictwem w ochronie warszawskich zabytków. W trakcie dyskusji
uzgodniliśmy zasadnicze
kierunki naszych przyszłych działań:

Po pierwsze - chcemy uczestniczyć w inwentaryzowaniu i dokumentowaniu
zabytkowych obiektów,
zwłaszcza przeznaczonych do wyburzenia lub zagrożonych dewastacją. W
sytuacji, gdy niewielka ilość starych budynków posiada choćby
podstawową dokumentację konserwatorską - tzw. "karty białe", po
ewentualnej rozbiórce może nie pozostać żaden ślad ich istnienia.

Po drugie - chcemy uczestniczyć w akcjach protestacyjnych i lobbowaniu na
rzecz zagrożonych
obiektów, np. poprzez wysyłanie maili (podobnie jak niedawna akcja
organizowana przez "Gazetę" w
obronie
Elektrowni).

Po trzecie - przystępujemy do tworzenia listy wartościowych obiektów
zagrożonych rychłym
zniszczeniem, którymi należałoby się zająć. Pierwsze propozycje to:
- klinika dr Bryndza-Nackiego, Marszałkowska 45
- kamienica narożna Pl. Zbawiciela/Marszałkowska 43

Chcemy wspierać działania w obronie zabytków, podejmowane przez różne
organizacje i instytucje - w
tym oczywiście "Gazetę Stołeczną", jak również występować z własnymi
inicjatywami.

Zapraszamy do współpracy wszystkich zainteresowanych. Oczekujemy na Wasze
uwagi, sugestie co do form
działania i propozycje zagrożonych obiektów, którymi należałoby się zająć.
Skuteczność naszych działań w pierwszym rzędzie będzie zależała od tego, czy
odpowiednio wcześnie
dowiemy się o zagrożeniach. Dlatego też zwracamy się do wszystkich - w tym
również do Szanownych
Ekspertów i Redakcji "Gazety Stołecznej" - z prośbą o niezwłoczne
zamieszczanie na niniejszym forum
informacji o zauważonych pracach rozbiórkowych, dewastacjach itp.

Anna, Ela, Konrad, Michał, Piotr, Stefan, Szymon.
Obserwuj wątek
    • sluzewiaczek Poprawka... 02.07.03, 18:30
      Narożna kamienica pl. Zbawiciela-Marszałkowska to oczywiście numer 41 a nie 43.
      • jawix Dodatek do listy... 02.07.03, 18:44
        A ja popierajac inicjatywe erazma1 prosilem o
        zamieszczenie na w/w liscie obiektow kamienic na ulicy
        Foksal pod numerami 11, 13 oraz 15.

Pozdrawiam wszystkich uczestnikow grupy inicjatywnej oraz
        tych ktorzy w przyszlosci do nas dolacza!
        • mamasita Re: Dodatek do listy... 01.12.03, 12:23
          Czy moge wiecej szczegółow na temat listy. osobiscie uwazam za skandal ze nie
          przekwateruja ludiz z Foksal 11 13 15 gdzie indziej i nie wyremontuja kamienic
          jeszcze chwila i przestana istniec. CZy miasto chce poporsotu je zawalic i
          sprzedac ziemie. Bo juz teraz to bedize nie zła gimnastyka je ocalic
    • erazm1 Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 03.07.03, 09:31
      W pełni popieram te postulaty, któe sa zbiezne z moimi,a wiec moi drodzy
      fotografujemy co się da i walczymy.
      A teraz pilna rzecz, trzeba wesprzeć spółdzielnie przy ul. 3 maja 5 w jej walce
      z ZTP i radnym Biernatem z PiS o utrzymanie bruku z rynsztokiem (!) i torami
      tramwajowymi przy Moście Poniatowskiego - to ostatni świadek budowy mostu i
      przykłąd jak wyglądała nawierzchnia podrzędnych warszawskich ulic przed I wojną
      światową. Zwłąszcza, że dzis ta uliczka pełni funkcję parkingu, a nie jakiejs
      przelotowej arterii. A więc do dzieła! Aha jak znam zycie to warto sie jakos
      nazwać i chociaż zarejestrowac się jako stowarzyszenie zwykłe (muis być 15
      osób, przyjmuja regulamin i skłądaja wniosek do Starostwa do Wydziału Spraw
      Obywatelskich , że powstali i załaćzaja regulamin) to ułątwai wystepwoanie
      wobec róznych włądz i urzedów.
    • aborzek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 04.07.03, 08:52
      a ja ze swej strony proponuję Pragę - Brzeska, Targowa - dokończenie
      rewitalizacji Ząbkowskiej.
      I jeszcze jeden pomysł, który mi się podoba, a z tego co się orientuję był
      już podobny projekt w planach reitalizacji Ząbkowskiej:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=6670572&a=6670572
      Pozdrawiam wszystkich!!
      • miki333 Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 04.07.03, 11:49
        Witam po raz pierwszy na forum o zabytkach.
        Zdecydowanie popieram pomysł odrestaurowania ulicy Brzeskiej. Ostatnio byłam
        tam na spacerze i z zachwytem oglądałam i fotografowałam tamte kamienice a
        właściwie to co jeszcze z nich pozostało). Niestety ulica ta ma niezbyt dobrą
        reputację.
        • tomasz.urzykowski Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 04.07.03, 14:16
          Popieram inicjatywę (jak to mówił mój nauczyciel od przysposobienia obronnego: �podpisuję się pod nią obiema
          rękami�). Nowa grupa obrońców zabytków jest w naszym mieście bardzo potrzeba. Towarzystwo Opieki nad
          Zabytkami (dokładniej - jego oddział warszawski) prawie nie reaguje na niszczenie reliktów dawnej Warszawy.
          Zespół Opiekunów Kulturowego Dziedzictwa Warszawy ZOK - najbardziej energiczna społeczna organizacja
          broniąca zabytków - też rzadziej niż kiedyś zabiera publicznie głos (a jej stanowisko w sprawie skandalicznych
          planów przebudowy hali na Koszykach jest dla mnie do dziś niezrozumiałe). Mam nadzieję, że nie ogranicza swej
          działalności do doradzania konserwatorowi w Wojewódzkiej Komisji Konserwatorskiej, w której zasiada czterech
          członków ZOK. Nowa grupa musi działać formalnie, czyli jakoś się nazwać i zarejestrować, by móc występować
          oficjalnie do różnych urzędów i organizować pikiety. Dobrze by było również nawiązać kontakt z kilkoma autorytetami
          w dziedzinie ochrony zabytków i dawnej architektury. Może z dr Małgorzatą Omilanowską z Instytutu Sztuki Polskiej
          Akademii Nauk, może z prof. Jadwigą Roguską z Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej, a w sprawach
          architektury modernistycznej - zwłaszcza z okresu dwudziestolecia międzywojennego - z prof. Andrzejem K.
          Olszewskim z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Są to osoby o olbrzymiej wiedzy i niebywałym wręcz
          wyczuciu wartości obiektów zabytkowych. Rzecz w tym, że nie każdy stary budynek jest na tyle cenny, by toczyć o
          niego boje. Nie wiem np. jak przekonać opinię publiczną do ratowania dawnej kliniki położniczej doktora
          Bryndzanackiego, której wygląd po prostu przeraża. Ponadto, jest to obiekt prywatny, od dawna przeznaczony do
          rozbiórki (w planach zagospodarowania tego rejonu Śródmiecia) i nie sądzę, by konserwator stanął w jego obronie.
          Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to zwciłbym uwagę na obiekty spoza Śródmieścia, stojące na obrzeżach miasta. Np.
          w Aninie przy ul. Hertza (od ul. Bronisława Czecha) popada w ruinę piękny budynek dawnego pensjonatu. Do
          niedawna mieszkali w nim lokatorzy. Teraz dom jest pusty. Nagle z dachu zaczęły znikać kawałki blachy. Właścieiel
          zmierza do rozbiórki budynku. Mimo, że konserwator już dawno zna sprawę, do dziś nie zareagował. Od
          dobrych kilku tygodni słyszę w urzędzie konserwatorskim, że ustalane są szczegóły.

• sluzewiaczek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 04.07.03, 18:28
            To daje nam do myślenia. Mam nadzieję, że kolejne spotkanie będzie początkiem
            konkretnej dzałalności.
            • jawix Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 04.07.03, 20:54
              Tez mam taka nadzieje-jesli przyjdzie 15 osob- nie
              powinno byc z tym problemu-zakladamy zwykle
              stowarzyszenie i zaczynamy:)Przy okazji-warto by bylo
              poprosic o spotkanie Szanownych ekspertow jak bedziemy
              juz mieli opracowane jakies konkrety-moga oni wniesc do
              naszej dzialanosci wiedze i doswiadczenie:)Pozdrawiam!
              • aborzek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 04.07.03, 21:14
                A swoją drogą tak z ciekawości spytam:
                Ile osób było na pierwszym spotkaniu??
                • jawix Bylo siedem osob... 04.07.03, 21:49
                  Co widac pod pierwszym postem z ustaleniami:)Figuruja tam
                  nasze podpisy:)
                  • jawix No moi drodzy... 14.07.03, 15:50
                    Zaczelismy i cisza-kiedy nastepne spotkanie-trzeba rozpoczac formalna
                    dzialalnosc-rzuccie jeakis termin-mam nadzieje ze przyjdzie chociaz te wymagane
                    15 osob:-)Pozdrawiam!
                    • sluzewiaczek Re: No moi drodzy... 14.07.03, 17:22
                      Narazie rozpoczęły się wakacje, więc trochę ucichło, ale mam nadzieję, że
                      wkrótce rozkręcimy sie na dobre!!! Jeśli z jakiegoś względu nie będzie mozna
                      się spotkać, to przynajmniej umówimy sie na chat'cie
                      P.S. Jestem "za" wstępnym ustaleniem następnego spotkania!!!Pozdrawiam
                      • roody102 Re: No moi drodzy... 15.07.03, 10:58
                        Bardzo prosze o informacje o ewentualnym spotkaniu na prv. Nie zawsze mam czas
                        przeczytac wszystko na forum.
                        roody102@gazeta.pl, oczywiscie ;)
                        • lol21ndm Re: No moi drodzy... 03.08.03, 12:06
                          Chce do Was dolaczyc... z daleka wprawdzie, ale mimo wszystko chetnie.... :)
                          Mozna?
                          • eela Re: No moi drodzy... 03.08.03, 13:17
                            Oczywiście, ze tak :-)
                          • sluzewiaczek Re: No moi drodzy... 03.08.03, 22:09
                            Słuchajcie. Wyjeżdżam w najbliższym czasie na miesiąc, ale sądze, że trzeba już
                            na poważnie myśleć o najbliższym spotkaniu! Pozdrawiam wszystkich!!!
                            • lol21ndm Re: No moi drodzy... 03.08.03, 23:47
                              sluzewiaczek napisał:

... ale sądze, że trzeba już
                              > na poważnie myśleć o najbliższym spotkaniu! Pozdrawiam wszystkich!!!

Wlasnie! Ja dla odmiany znow w najblizszym czasie przyjezdzam na pol miesiaca,
                              i moze sie zalapie na jakies spotkanie? ;)
          • erazm1 Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 15.07.03, 10:03
            Można różnie oceniac ZOK, ale pamiętajmy , że w odróznieniu od TOnZ-u i Tow.
            Przyjaciół Warszawy, organizacja ta nie ma biura, sekretarek i etatowych
            pracowników, ludzie pracują społecznie i poświecają swój czas i robią wiecej
            niż te fasadowe organizacje. Co do hali na Koszykach można oczywiście się
            spierać, ale w końcu czy ktokolwiek zajał tu jakieś stanowisko? A inwestor ma
            wszystkie kwity i zgody konserwatora i co tu jeszcze można zrobić? W
            warszawskiej rzeczywistości doprawdy niewiele... Czasem udaje się do czegoś
            przekonać miejskich urzedników, ale obecne rozdanie nie wrózy nic dobrego, vide
            Śródmieście czy praga Północ. Moze zatem wspólnie zastanowimy się i pomożemy
            kolegom z ZOK np. z Koszykami, placem Zbawiciela, Złota 83, Widok 11 czy
            prblemami Pragi.... Lista jest długa a nas tylko garstka.
            • tomasz.urzykowski Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 21.07.03, 20:20
              Krótka uwaga: ja ZOK oceniam bardzo wysoko. Bez niego - a dokładniej, bez ludzi, którzy go tworzą - nie
              byłoby ochrony zabytków w Warszawie. Dlatego tak mnie boli, że organizacja przychylnie odniosła się do
              SKANDALICZNEGO!!! projektu przebudowy hali na Koszykach. Tłumaczenie, że w zamian za kompromis,
              coś się może uda wywalczyć, jest po prostu błędem. Architekt Szczepański triumfuje. Mówi: nawet taki
              waleczny Sujecki nas popiera. I wcale nie ma zamiaru czegokolwiek zmieniać w swym projekcie. A to co
              proponuje jest po prostu zniszczeniem tej hali. Pozostawiony kawałek konstrukcji, który niczego nie
              będzie dźwigał, a wręcz przeciwnie - przebity będzie betonowymi słupami.... Przecież to jakiś koszmar. W
              tym miejscu chyba bym się zgodził z wiceprezesem warszawskiego oddziału TOnZ-u Przemysławem
              Woźniakowskim, który widząc ten projekt powiedział: �To już lepiej wszystko rozebrać i nie odtwarzać.
              Przynajmniej będzie jasna sytuacja.� A tak, co to jest? Ratowanie zabytku? Szkoda, że nie byłeś (a myślę,
              że nie) na dyskusji o tym projekcie w gmachu architektury Politechniki Warszawskiej. Rafał Szczepański
              został tam zmiażdżony przez architektów i konserwatorów.
              Pytanie, co można w tej sytuacji zrobić, gdy decyzje już zapadły. Krytykować, ośmieszać, piętnować. Żeby
              tandeciarz (nie bójmy się tego słowa) więcej się do zabytków nie dotykał.
              • erazm1 Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 29.07.03, 15:57
                Już widzę te tabuny piętnujących, zwłaszcza w GS, widzę odważny i krytyczny
                wobec Rafała Sz. artykuł red. Bartoszewicza. Oficjalnie z tego co wiem ZOK nie
                zajał stanowiska, miał byc jakis protest TOnZ-u, ale oni protestują z reguły w
                kuluarach, więc się o tym nikt nie dowie. Czekam zatem na pomysły skutecznego
                piętnowania wiadomego typa....
    • s.fug Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 15.07.03, 07:27
      Krótka informacja: na spotkaniu 28. wspominałem o pomyśle przyjrzenia się
      rejonowi Młynowa (przy ul. Obozowej, gdzie wg przygotowywanego planu
      zagospodarowania (był pokazany na wystawie "Plany na przyszłość" w budynku
      Agory) ma powstać nowe osiedle. Niestety, termin uzgodniony z przedstawicielami
      Muzeum Woli i Towarzystwa Przyjacół Woli nie pasował nikomu - poza mną -
      z "grupy inicjatywnej".
      Mieliśmy sprawdzić, czy autorzy planu nie pominęli czegoś, co warto byłoby
      zachować. Faktycznie, ze starej, wartościowej zabudowy prawie nic się tam nie
      zachowało. Natrafiliśmy tylko na charakterystyczną kamienicę - chyba z lat 30. -
      na rogu ulic Banderii i Radziwie, a także zabytkowy (choć oczywiście nie ujęty
      w żadnej ewidencji), nieczynny wiadukt kolejowy. Jeśli chodzi o kamienicę - na
      znanej mi wersji planu nie mogłem odczytać, co jest w tym miejscu - widać
      przerwę między wysokimi blokami i jakąś szarą plamę ale czy to ma być
      historyczny budynek...? Rzecz do sprawdzenia. W każdym razie kamieniczkę,
      jedyną już na tym terenie, jak i fragmenty brukowej nawierzchni, dobrze byłoby
      zachować. Wiadukt nie został w ogóle dostrzeżony przez autorów planu - a aż się
      prosi, by poprowadzić pod nim choćby ciąg pieszo-rowerowy z przyszłego osiedla
      mieszkaniowego do Parku Moczydło. Coś niepokojącego dzieje się na planie w
      miejscu starego warsztatu czy fabryczki - zapomniałem jej nazwy - na
      Młynarskiej niedaleko Żytniej - może to "tylko" dopuszczenie rozbudowy, ale też
      trzeba będzie sprawdzić.
      Czy ktoś zna jeszcze inne ciekawe obiekty w rejonie między Ostroroga, Płocką,
      Zawiszy i linią kolejową?
      Mam nadzieję, że w przyszłości dojdą do skutku podobne ekspedycje, i w większym
      gronie.
      Pozdrawiam
      • avva Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 15.07.03, 12:06
        Witam wszystkich stałych bywalców.
        Na forum do tej pory gościlam jako obserwator, ale wasza propozycja aktywnego
        ratowania zabytków bardzo mnie poruszyła. Jak wygląda sprawa od strony
        formalnej, jakieś warunki? czy te spotkania to już tradycja?
        Losy opisywanych tu kamienic są dla mnie ważne, ul. Marszałkowska, Mokotów ,
        Śródmieście to ogromna większość życia mojego i mojej rodziny. Serce boli, gdy
        nawet te ocalale resztki powoli umierają. Będę bardzo wdzięczna za szczegóły.

Avva
        • jawix Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 15.07.03, 13:20
          Na razie odbylo sie pierwsze spotkanie organizacyjne wiec o jakiejkolwiek
          tradycji nie mowimy jeszcze-co do formalnosci-tez jeszcze troche to potrwa-
          proponuje Ci zainteresowac sie gdy ustalimy kolejny termin spotkania i
          zaszczycic je swoja obecnoscia:)!Pozdrwiam!
          • eela Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 19.07.03, 10:42
            Może w połowie sierpnia udaloby się zebrać?
            • jawix Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 19.07.03, 12:22
              Jesli juz to w pierwszej bo w drugiej jade magisterkie ;) pisac:)Pozdrawiam!
              • sluzewiaczek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 19.07.03, 20:55
                Ja proponował bym również pierwszą połowę sierpnia (do 10), bo później mnie nie
                ma przez miesiąc.
                • jawix Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 20.07.03, 22:54
                  No to juz cos-a jak reszta z was?Piszcie i ustalamy termin:)
                  • masz99 Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 20.07.03, 23:53
                    Ciekawa inicjatywa, chetnie sie przylacze ...

Moze ustalimy dwa terminy: sierpniowy i wrzesniowy. Wieksza szansa, ze
                    przynajmniej jeden z dwoch terminow bedzie wszystkim pasowal.
                    • justysia11 Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 21.07.03, 10:36
                      wrzesień dla mnie jest OK, w sierpniu jadę na zasłużony urlopik :)
                    • eela Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 22.07.03, 00:23
                      Może być pierwsza połowa sierpnia, a we wrześniu zrobić można nowe spotkanie. W
                      ten sposób wszyscy będa choc raz.
                      Pozdr.
    • wu3 Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 21.07.03, 18:49
      Chciałem trochę namieszać na forum - napisać, że to, co się tu odbywa, jest
      niczym innym jak gdybaniem typu "co by było, jakby coś tam się stało". Sam
      ostatnio rzuciłem na forum taki temat. Potem wróciłem do domu i zrobiło mi się
      głupio, bo co daje napisanie kilku zdań przez człowieka - w tym nie ma realnego
      działania- to jest tylko opinia, która może zainteresować grupę osób
      wrośniętych w forum, a w najgorszym przypadku samego piszącego. Wypowiadanie
      się tu, nie ma mocy sprawczej, zabytki nie przyjdą i nie poproszą o ratunek.
      Ludzie mają głos, są zainteresowani losami Warszawy, tworzeniem jej klimatu.
      I dobrze, że jest inicjatywa, która te szlaczki czarnych liter zbiera. Wierzę w
      pozytywne tego efekty. Pozdrawiam

PS.Tworzycie szerszy front?
      • eela Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 22.07.03, 00:25
        Zaczęliśmy jakby tworzyć, ale trzeba więcej zainteresowanych osób. :-)
        • sluzewiaczek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 22.07.03, 21:32
          Eela ma rację. Narazie są wakacje więc trochę ucichło, ale plany są naprawdę
          ambitne. Już wstępnie umawiamy się na spotkanie, które mogłoby odbyć się w
          sierniu lub wrześniu.:)
    • wu3 Może wiecie... 28.07.03, 17:28
      Czy istnieje mapa (może ogólnodostępna lista) zabytków uznanych przez
      konserwatora? Jeżeli mielibyśmy wysuwać propozycje, dobrze by było nie
      powtarzać się (nie proponować tego, co jest już na liście). Każde z was mieszka
      w okolicy czegoś, co jest mało znane, zabytkowe, a może warte tego by
      przetrwało, warto takich rzeczy bronić. To małe okolice tworzą tą dużą...
      Pozdrawiam
      • miszka44 Re: Może wiecie... 29.07.03, 11:27
        wu3 napisał:

> Czy istnieje mapa (może ogólnodostępna lista) zabytków uznanych przez
        > konserwatora?

Tutaj znajdziesz rejestr. Nie wiem, jak z jego aktualnością:

www.webmarket.com.pl/konserwator/
    • wu3 Re: Może wiecie... 29.07.03, 15:06
      Wielkie dzięki:)
      Pewnie w tym trochę posiedzę
      Pozdrawiam
      • erazm1 Re: aktualność 29.07.03, 15:59
        Łatwo sprawdzić - np. czy jest Hoża 1, pdoobno wpisana parę tygodni temu...
    • kolorado22 "robimy" "15" 04.08.03, 00:47
      Jestem zainteresowany wzięciem udziału w kolejnym spotkaniu, termin bez
      znaczenia, zresztą, uważam, że dla wszystkich powinna być to rzecz
      priorytetowa, więc nie biadolcie, kto kiedy nie może, tylko niech jakiś szefu
      rzuca termin i wszyscy przychodzimy (tylko jeszcze gdzie?).
      • sluzewiaczek A propos spotkania... 05.08.03, 11:46
        Ostatnie a zarazem pierwsze(:P)było pod Słowackiam na pl. Bankowym.Wiem, ze
        okres wakacji nie sprzyja organizacji spotakań. Informacja o najbliższym
        spotkaniu napewno ukaże się na forum. Pozdrawiam.
    • s.fug Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 06.08.03, 23:58
      Wątek bardzo nam się rozbudował.
      To oczywiście dobrze, ale mam jedną uwagę - pojawiło się tu parę bardzo
      interesujących i ważnych tematów, które prawdopodobnie dla osób nieregularnie
      odwiedzających forum pozostaną niezauważone - jako jeden z bodaj 40 głosów w
      wątku, o treści nie sygnalizowanej w nazwie. Chyba warto byłoby dla tych
      tematów założyć osobne wątki - np. Hala Na Koszykach. Myślę, że warto też
      kontynuować tu dyskusję na najciekawsze tematy poruszone na ogólnym forum
      Gazety Stołecznej, zwłaszcza gdy dyskusja zaczyna tam wygasać lub schodzi na
      dalekie pozycje.
      Co do spotkania - jestem zainteresowany, termin nie gra roli.
      Stefan F.
      • 2cr5 Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 08.08.03, 20:22
        Nareszcie trafiłem na grupę ludzi którym zależy (mam taką nadzieję) na tych
        kawałkach Warszawy, które jeszcze przetrwały wojenno - PRL'owsko -
        wczesnokapitalistyczną rzeczywistość. Inicjatywa powołania nowej, prężnej
        organizacji mającej na celu ochronę zabytków w naszym pięknym mieście jest jak
        najbardziej godna pochwały. Cóż z tego kiedy "Grupa Inicjatywna" od ponad
        miesiąca nie może ustalić terminu spotkania. Szanowni inicjatorzy - ustalcie
        wreszcie czas i miejsce. Jeżeli nie będzie sprzeciwu, chętnie się przyłączę.

Pozdrawiam
        • sluzewiaczek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 09.08.03, 21:39
          Tak jak już mówiłem, narazie jest przerwa wakacyjna, ale od września
          rozpoczynamy działalnośc na dobre. Wszystkich, którzy chcą się przyłączyć,
          zapraszam, by często zaglądali na ten post. Często bowiem ukazują się tu
          nowości, związane z Naszą grupą. Pozdowienia:)
          • lol21ndm Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 10.08.03, 00:45
            sluzewiaczek napisał:

> Tak jak już mówiłem, narazie jest przerwa wakacyjna, ale od września
            > rozpoczynamy działalnośc na dobre.

To przepadlo (przynajmniej dla mnie...). ;)
            W Warszawie bede tylko od polowy do konca sierpnia, a potem znow musze
            wyjechac... :(
            Jak w takim razie moge sie wlaczyc choc z daleka? I czy ma to sens?
            • luka Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 12.08.03, 12:06
              Jeżeli bedziecie planowali nastepne spotkanie to proszę o informację.
              Pozdrówki.
          • 2cr5 Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 08.09.03, 22:50
            sluzewiaczek napisał:

> Tak jak już mówiłem, narazie jest przerwa wakacyjna, ale od września
            > rozpoczynamy działalnośc na dobre. Wszystkich, którzy chcą się przyłączyć,
            > zapraszam, by często zaglądali na ten post. Często bowiem ukazują się tu
            > nowości, związane z Naszą grupą. Pozdowienia:)

Czy ktoś jeszcze o tym pamięta ...
    • elaipiotrw Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 14.08.03, 15:05
      Ależ się ucieszyłam, gdy przeczytałam Wasze info. Na naszych oczach niszczeje
      to co pozostało ze starej Warszawy((( Do wymienionych obiektów chcę dorzucić
      kamienicę "Pod sowami" na rogu Jagiellońskiej i Okrzei, która z roku na rok się
      sypie i boję się czy jeszcze uda się ją uratować. Pozdrawiam wszystkich
      zapaleńców
    • sluzewiaczek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 15.09.03, 13:31
      Witam wszystkich po miesięcznej przerwie. Mam nadzieję, że zaczniemy poważnie
      myśleć o spotkaniu. Czekam na propozycje. Czy uda się coś zorganizowac przed 1
      października? Pozdrawiam.
      • sqh Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 15.09.03, 15:21
        Rzuć może jakiś konkretny termin. A jakby co, to ja jestem teraz cały czas w
        Warszawie i mogę się spotkać.
        • eela Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 15.09.03, 17:16
          We wrześniu mogę, jestem w Warszawie.
      • kamionkanin Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 15.09.03, 18:59
        Grupa Inicjatywna jak najszybciej powinna ustalić pasujący całej siódemce
        termin oraz miejsce spotkania. I oczekiwać licznych deklarujących w tym wątku
        zainteresowanie przyłączeniem się.
    • sluzewiaczek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 23.09.03, 00:09
      To może 11, albo 18 października wieczorem?
      • s.fug Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 30.09.03, 23:42
        Coś nam się to wszystko rozłazi...
        Jeśli o mnie chodzi, nie mogę 11-go, więc wolałbym 18 X.
        • sqh Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 02.10.03, 12:20
          Ja mogę zarówno 11, jak i 18 X.

Może więc zaproponuję: 18 X, godzina - powiedzmy - 17:00, miejsce - znowu
          Słowacki? Albo może od razu Mały Dziedziniec UW?
          • kamionkanin Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 17.10.03, 16:23
            sqh napisał:

> Ja mogę zarówno 11, jak i 18 X.
            >
            > Może więc zaproponuję: 18 X, godzina - powiedzmy - 17:00, miejsce - znowu
            > Słowacki? Albo może od razu Mały Dziedziniec UW?
            >

PRAGNĘ ZAUWAŻYĆ, ŻE GODZINA SIEDEMNASTA OSIEMNASTEGO TO JUŻ ZA NIECO PONAD 24H.
            TO CO, PRZYCHODZIĆ JUTRO, CZY BĘDZIEMY TAK SIĘ ZBIERALI PÓŁ ROKU?
            • sluzewiaczek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 27.10.03, 15:58
              Dobra koniec z tymi planami...przechodzimy do konkretów. Proponuje 2 daty: 8
              lub 15 listopada godz. 16-18.1 jest Wszystkich Świętych, więc to odpada. Ja
              wciąż nie mam działającego kompa, ale postaram się wpaść w tym tygodniu na
              forum i potwiardzić termin spotkania. Czekam na propozycje, która data bardziej
              Wam pasuje. Lokalizacja oczywiście ta sama, czyli pomnik Słowackiego i GW w
              ręku. Pozdrawiam.
              • eela Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 27.10.03, 16:50
                Mogę 8 listopada.
                • sqh Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 27.10.03, 19:25
                  Mogę być 8 listopada.
                  • lol21ndm Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 28.10.03, 00:27
                    Cokolwiek uzgodnicie - bede z Wami dusza... cialem niestety nie dam rady... Nie
                    moge, bo jestem 2000km dalej... :(
                    Ale bede oczekiwac jakiegos "sprawozdania" ze spotkania. :)
              • kamionkanin Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 28.10.03, 20:11
                Ja proponowałbym raczej piętnasty listopada, o ile ja mam tutaj w ogóle coś do
                powiedzenia, a to z bardzo konkretnego powodu: mianowicie, 8. listopada, o
                godzinie 11. pod rogatką od strony kościoła przy ulicy Zamoyskiego zbieramy się
                zainteresowani historią naszego miasta w celu odbycia wycieczki po "Kamionku
                fabrycznym".
                Pewnie to trochę potrwa, a po co organizować konkurencyjne imprezy, kiedy
                wszystkim chodzi w końcu o to samo, czyli stolicę?
                OK. Może dać jakiś oddzielny post na ten temat? Wkrótce postaram się dostarczyć
                szczegółowe informacje.
                Pozdrawiam.
                • kamionkanin Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 29.10.03, 21:49
                  Hm, no niestety, właśnie otrzymałem wiadomość, że nie będziemy wchodzili do
                  fabryk - szkoda...
                  Wycieczkę organizuje Komisja Klutury i Turystyki Rady Osiedla "Kamionek".
                  Poprowadzi ją Jacek Kowalewski.
                  OK., to tyle. Jeśli mielibyście ochotę na taki spacerek, to zapraszam.
                  Pozdrawienia.

P.S.: A czy szanowni mistrzowie nie wyjeżdżacie na długi weekend?
                  • s.fug Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 01.11.03, 18:43
                    Rzeczywiście, nie pomyśleliśmy o długim weekendzie - choć pogoda raczej nie
                    zachęca do wyjazdów. Ja akurat jestem, natomiast nie będzie mnie prawdopodobnie
                    15-go. Jestem zainteresowany wycieczką po Kamionku. Myślę, że da się ją
                    pogodzić ze spotkaniem, bo jeśli nie zwiedza się wnętrz, to ze względu na
                    temperaturę i wczesny zmierzch (koło 16-tej), a także porę obiadową, pewnie
                    skończy się koło 15-tej. Jeśli będzie znana godzina zakończenia wycieczki,
                    można do niej dostosować początek spotkania, tak by można było wziąć udział w
                    obu. Z dłuższym odstępem - żeby zdążyć do domu na obiad i z powrotem, albo z
                    krótkim i wtedy zjeść coś na mieście. Co mogłoby być okazją do dodatkowej
                    dyskusji nad przemysłowymi zabytkami Kamionka i nie tylko.
                    Co o tym sądzicie?
                    • sluzewiaczek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 01.11.03, 22:49
                      Dobra. Ustalamy na 15 listopada. W sumie długi weekend nie sprzyja wszystkim.
                      Tylko która godzina? 16? 18? Czekam na propozycje...pozdrawiam. Służewiaczek:)
                      • faun Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 02.11.03, 00:14
                        Mam nadzieje, ze bedziecie bronic zabytkow bardziej skutecznie, bo jesli
                        zorganizowanie dwoch spotkan "inicjujacych" zajmuje Wam ponad cztery miesiace,
                        to trudno nie patrzec sceptycznie... Ale mimo wszystko z sympatia, zycze
                        powodzenia, cel jest szczytny!
                      • sqh Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 05.11.03, 13:10
                        Mogę być 15 listopada... Proponuję godzinę 16:00.
                    • kamionkanin Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 02.11.03, 16:55
                      Dowiedziałem się, że koniec wycieczki to max. godzina 14. Ale, w kontekście
                      spotkania, które odbędzie się jednak 15., nie ma to już większego znaczenia.
                      Wg mnie, lepsza byłaby godzina 16. lub jeszcze wcześniejsza, ale dostosuję się.
                      Pozdrowienia z Pragi S.
                    • kamionkanin Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 08.11.03, 19:31
                      No i jak tam, s.fug (Stefan?), byłes na wycieczce po Kamionku? Wg mnie było
                      ciekawie, szczególnie pod koniec, kiedy wiele ludzi już "wymiękło", natomiast
                      uaktywnili się mieszkańcy Kamionka "od lat", i zaczęły się drobne sprzeczki,
                      np. co gdzie było. Zresztą, dzięki nim, nie przeszła żadna pomyłka przewodnika,
                      który i tak był dobrze przygotowany.
                      Pozdrawienia z najklimatyczniejszej dzielnicy, gdzie dziś ciekawą atmosferę
                      gwarantowała jeszcze mgła.
                      • sluzewiaczek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 08.11.03, 20:05
                        OK. Spotkanie ustalamy na 15 listopada o godzinie 16 na
                        pl. Bankowym. Mam nadzieję, ze ktoś przyjdzie? :P
                        • s.fug Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 16.11.03, 22:46
                          Byłem, widziałem, zwątpiłem.
                          Trudno nie zwątpić, jak się we trzech stoi na takim ziąbie przez pół godziny.
                          No i co dalej?
                          Jakieś refleksje, propozycje?
                          • luka Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 17.11.03, 17:13

No tak a dzisiaj jest 17 a ja to czytam po raz pierwszy :(
                          • sqh Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 17.11.03, 18:11
                            Ja też byłem.

Przez pół godziny porobiliśmy konkurencję Słowackiemu w staniu na mrozie, po
                            czym rozjechaliśmy się do domów.

Refleksje? Tak jak mówiłem - zapewne każdy z nas z powrotem zajmie się
                            dotychczasową działalnością. Tyle, że sam i po cichu.
                            • miszka44 Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 18.11.03, 10:39
                              Ciągnące się tygodniami przeziębienie nie dało mi dołączyć do Słowackiego i do
                              Was. A że pora roku coraz mniej sprzyjać będzie wystawaniu na świeżym lufcie,
                              to może spotkania przenieść pod dach. Nawet jak tylko trzy osoby przyjdą, to
                              spokojnie (i zdrowo!) będa mogły pogadać. I warszawskie tradycje kawiarniane
                              nie zamrą.
                              To w jakim lokalu? Datę ustalimy później - jeśli taka będzie wola i ochota :-)

Pzdr
                              M44
                              • faun Nici? 18.11.03, 17:43
                                Kiedy przez pol roku grupka ludzi rzekomo ogarnietych wspolna pasja i poczuciem
                                misji (!) nie potrafi sie umowic na spotkanie, to trudno bylo sie spodziewac
                                innego rezultatu. Ale najlatwiej krytykowac istniejace stowarzyszenia i
                                organizacje, prawda? (mowie to jako niezrzeszony). Szkoda.
                              • sluzewiaczek Re: APEL CZ. 2 - Ustalenia po spotkaniu 19.11.03, 17:50
                                Oczywiście, część winy spada na mnie, bo umówiłem spotkanie i nie mogłem
                                przyjść, choć bardzo chciałem. Niestety w związku z tym, że wciąż nie mam
                                komputera, nie moglem tego napisać na forum, bo w internecie siedzę raz na
                                tydzień. Jest dla mnie jednak zaskoczeniem, że niczego nie ustaliliście,
                                Panowie, w trójkę. Ja ze swojej strony gwarantuję, ze zająłem się sprawą
                                kamienicy Bryndza. Już 17 października złożyłem pismo u Naczelnego Architekta
                                Miasta. Niestey, pomimo zapewnień w kancelari, że pisma rozpatrywane sa szybko,
                                już miesiąc czekam na oficjalną odpowiedź. W ciągu tego czasu, dzwonila do mnie
                                2 razy Pani pracownik Biura NAM st. Warszawy ale tak naprawdę nic waznego dla
                                naszej sprawy nie mówila. Wczesniej bylem natomiast w Nadzorze Budowlanym i
                                dowiedziałem się, że nie wydał zgody na rozbiorkę. W ten poniedziałek
                                powiadomiłem osobę silnie związaną z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytkow.
                                Obiecał zająć się tą sprawą i zagwarantował mi, ze zadzwoni. Pytalem go
                                również, jaka jest szansa na umieszczenie kamienicy Bryndza na liście zabytków.
                                Sądzę, ze zrobiłem wszystko, co się dało. Na bieżąco postaram się Was
                                informować o przebiegu sprawy. Sądzę zatem, że pomimo tego, że spotkanie nie
                                wypaliło, da się jeszcze cos wspólnie utworzyć. Pozdrawiam wszystkich, a w
                                szczególności tych, którzy stali pod Słowackim. Ja ze swojej strony przepraszam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka