Dodaj do ulubionych

Złota róg Żelaznej

04.07.03, 14:08
Złota 83, kamienica zwana Pekinem, w latach 60. obkuta z wystroju, attyka na
zwieńczneiu naroznika to alegoria starego XIX i nowego XX wieku. Budynek
nadaje się do kapitalnego remontu. Był nim zaintersiwany inwestor sasiedniejd
ziałki (z dawna elektrownią lokalna, która idzie pod kilof) Stoen Inwestycje
czy Developement. Czy ktoś wie c cos wiecej na ten temat?
Obserwuj wątek
    • masstah Re: Złota róg Żelaznej 04.07.03, 14:28
      Zdaje się że sprawa jest przesądzona - kamienica idzie do wyburzenia a na
      działce ma powstać biurowiec Sienna Center II. Nie wiem kto ma to budować ale
      być może Healey&Baker. Nie wiem na pewno czy ma to coś wspólnego z planami
      stoenu co do działki sąsiedniej - ale chyba nie. W sumie tej kamienicy tak
      bardzo nie szkoda (nie jest jakaś super piękna a od 50 lat nikt przy niej chyba
      niczego nie zrobił, podobno w środku praktycznie nie istnieją stropy ani
      schody), ale ta mini elektrownia na działce stoenu ma swój klimat. Jej by mi
      było szkoda...
      • smolak1 Re: Złota róg Żelaznej 04.07.03, 21:59
        Ta kamienica nie może być zburzona!!! Mam nadzieje że uda się jakoś zablokować
        te prymitywne i wandalskie wyczyny inwestorów.
        Słyszałem kiedyś że kamienica ma być poddana tzw. "remontowi francuskiemu"
        czyli w środku nowy budynek a na zewnątrz stare elewacje.
        • masstah Re: Złota róg Żelaznej 05.07.03, 01:21
          Boję się że ja słyszałem coś wręcz przeciwnego - że Sienna Center II ma być
          bliźniakiem Sienna Center I. Czyli standard beton/szkło. Nie jestem pewien
          tylko czy na pewno chodzi akurat o tą działkę.

Kamienica jest od jakiegoś czasu wysiedlona, ostatnio wyprowadził się z parteru
          ostatni sklep, w środku mieszkają tylko bezdomni z dworca, większość okien
          wypełnia dykta. W czasie desczu strach pod nią chodzić Żelazną bo z dziurawych
          rynn woda leje się jak z wiadra a co i raz wraz z wodą pojawiają się
          niespodzianki w postaci kawałków cegieł lub tynku. Na moich oczach ktoś kiedyś
          takim "drobiazgiem" dostał z wysokości 6-go piętra. Nie jestem fanem
          wyburzenia, ale coś to z tym budynkiem musi być zrobione asap bo katastrofa
          budowlana wisi na włosku...
        • fima Akurat wnętrza kamienicy najcenniejsze 05.07.03, 20:08
          Pierwsze piętra były luksusowymi apartamentami i bardzo dużo z ich wystroju
          pozostało: stolarka, piękne piece, posadzki. Reprezentacyjna klatka schodowa
          prowadząca do nich kończyła sie na 3 pietrze. Do wyższych kondygnacji, gdzie
          były chambres des bonnes i substandardowe tanie pokoje do wynajecia,
          prowadziły inne klatki schodowe. Te wyższe piętra i oficyny zajmował ostatnio
          przerażający lumpenproletariat.
          Znowu niszczą kawałek autentycznej Warszawy. Kultura kilofa, psiakrew, gdzie
          to się wszystko kształciło i chowało.

smolak1 napisał:

> Ta kamienica nie może być zburzona!!! Mam nadzieje że uda się jakoś
          zablokować
          > te prymitywne i wandalskie wyczyny inwestorów.
          > Słyszałem kiedyś że kamienica ma być poddana tzw. "remontowi francuskiemu"
          > czyli w środku nowy budynek a na zewnątrz stare elewacje.
          • smolak1 musimy obronić tę kamienicę!! 05.07.03, 21:58
            Obrona tej kamienicy będzie chyba pierwszym celem naszego nowego
            stowarzyszenia.Powinniśmy walczyć o wpisanie budynku do rejestru zabytków co
            automatycznie zablokuje te niecne zamiary inwestora.Jednak z drugiej strony
            stan obecny nie może długo trwać i trzeba znaleść dla niej jakiś ratunek.
            Jeszcze do niedawna wydawało mi się że takie "resztki" przedwojennej zabudowy w
            tym rejonie są szczególnie cenne i nie grożą im żadne rozbiórki.Niestety grunty
            są tu bardzo drogie i stąd chyba te wszystkie spekulacje.Te dwie kamienice
            stanowią bardzo ważny element Żelaznej i zburzenie jednej z nich będzie
            wyjątkowo przykre,nawet jeśli zostanie tam wybudowane coś w stylu Sienna Center
            które mi osobiście się podoba.
            • sqh Re: musimy obronić tę kamienicę!! 06.07.03, 16:43
              Jeżeli wewnątrz zachowało się istotnie tyle wystroju (o czym pisze Fima), to
              przede wszystkim proponowałbym zebrać ekipę fotografujących i dokonać wizji
              lokalnej. Niefotografujący też mogą pójść, jako obstawa :-) Ja bym bardzo
              chętnie uczestniczył w takiej wyprawie, ale wyjeżdżam jutro wieczorem i nie
              będzie mnie przez tydzień.

Po cichu jednak liczę na to, że przez tydzień żadna wiążąca decyzja nie
              zapadnie :-)
    • masstah Trochę namieszałem 07.07.03, 10:51
      Zdaje się że wiedziałem że dzwonią, tylko nie bardzo wiedziałem gdzie, no i
      narobiłem trochę zamieszania. Sienna Center II nie ma nic wspólnego z tą
      kamienicą i będzie budowane na działce na rogu Złotej i Twardej, tam gdzie w
      tej chwili jest szkoła, która z kolei ma ulec likwidacji i wyburzeniu. I
      słusznie bo jest ohydna. Zdaje się że inwestycja ma ruszyć po wakacjach. Ale
      nie zmienia to faktu że to jest po drugiej stronie Złotej i z tytułową
      kamienicą nie ma nic wspólnego. Co do niej to pytanie pozostaje otwarte: muszą
      być jakieś plany inwestycyjne, bo inaczej nie eksmitowali by stamtąd miesiąc
      czy dwa temu sklepów...
      • smolak1 zdjęcia 07.07.03, 15:40
        Byłem dzisiaj na miejscu i zrobiłem parę fotek. Niestety w okolicy było trochę
        nieciekawych typków więc daleko się nie zapuszczałem.Niektóre klatki są
        zamurowane co może świadczyć że ktoś chce uchronić wnętrza przed dewastacją.
        zdjęcia są do obejrzenia na tej stronie
        www.starawarszawa.neostrada.pl/zlota/zlota.htm
        • masstah Re: zdjęcia 07.07.03, 16:09
          Oni są tam zawsze ;-) To nie jest od dłuższego czasu ciekawe miejsce... Co
          zresztą widać na zdjęciach - niezła ruina i slums...

Ja to byłbym raczej ciekawy jak ta kamienica wyglądała w czasach swojej
          świetności... Bo jak wygląda dziś to widzę codziennie...
          • sqh Re: zdjęcia 07.07.03, 22:27
            Toteż sugeruję, by do kamienicy iść w kilka, jeśli nie kilkanaście osób.
          • ryszard.maczewski Prosiłeś o zdjęcie? 07.07.03, 22:40
            masstah napisał:

> Ja to byłbym raczej ciekawy jak ta kamienica wyglądała w czasach swojej
            > świetności... Bo jak wygląda dziś to widzę codziennie...

Dziś pytanie - dziś odpowiedź :-)
            Wejdź na stronę www.warszawa1939.strefa.pl/opisy/tytulowa.php

Wprawdzie nie mam zdjęcia całej kamienicy a tylko fragment elewacji wzdłuż
            Żelaznej - daje jednak pojęcie co straciliśmy.
            • masstah No tak... 07.07.03, 23:41
              Jak zawsze niezawodny ;-) Nie powiem, na ciebie właśnie liczyłem prosząc o
              zdjęcia, że z przepastnych zbiorów wygrzebiesz co nieco ;-)

A tego co zobaczyłem na tych zdjęciach komentować nie będę bo uważam to forum
              za miejsce kulturalne w którym pewnych słów się używać nie powinno. A inne
              słowa niestety nie cisną mi się w tej chwili na usta... I pomysleć że ja koło
              tegu budynku przechodzę dwa razy dziennie od pięciu lat... Klnąc przeważnie na
              lejącą się z dziur w dachu wodę, sypiące się tynki czy meneli w bramie. Od
              jutra będę na tą kamienicę patrzył innymi oczami...

Nawiasem mówiąć na zdjęciach widać też kamienicę po drugiej stronie Żelaznej -
              dysproporcja w wyglądzie elewacji wtedy i teraz jest równie piorunująca. Jedyny
              plus to to że akurat ta kamienica jest zamieszkana i to przez normalnych ludzi
              a nie menelstwo. I utrzymywana w stosunkowo dobrym stanie. Ale wystroju
              elewacji pewnie już nigdy nikt nie przywróci...

• ryszard.maczewski Re: No tak... 08.07.03, 08:48
                masstah napisał:

> Jak zawsze niezawodny ;-) Nie powiem, na ciebie właśnie liczyłem prosząc o
                > zdjęcia, że z przepastnych zbiorów wygrzebiesz co nieco ;-)

Staram się jak mogę :-)
        • fima Re: zdjęcia 07.07.03, 22:02
          smolak1 napisał:
          daleko się nie zapuszczałem.Niektóre klatki są
          > zamurowane co może świadczyć że ktoś chce uchronić wnętrza przed dewastacją.

Z 10 dni temu można jeszcze było wejść na tę frontową klatkę i podziwiać
          snycerkę drzwi, niektórych już zamurowanych, innych zabitych deskami. Może i
          wejście na klatkę już zamurowano.
          Zamurowywuje sie puste kamienice nie dla ochrony wnętrz ale na złość
          szukającym taniego noclegu. I mnie to w przykry sposób dotknęło. Ot, narodek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka