Dodaj do ulubionych

PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 18:23
Wejdżcie na: http://www.zm.most.org.pl/wisla/port1.htm - zieloni znowu chcą
udaremnić wspaniałą inwestycję, dzięki której Praga ruszyłaby z miejsca! Chcą
udaremnić budowe Portu Praskiego! Ludzie, jeśli mamy chronic każdy krzaczek to
może najlepiej wyburzyć wszystkie miasta w Polsce i przenieść się do jaskiń i
lasów??? Złomować wszystkie samochody, pozamykać fabryki, elektrownie no i
oczywiście lodówki, bo wtywarzają FREONY - WROGA NUMER JEDEN LUDZKOŚCI??!!
Wtedy żylibyśmy w zgodie i harmonii z naturą tak jak 3000 lat temu!!!
Ci ekolodzy z Greenpeacem na czele to fanatycy. Według ich filozofii (można by
ją nazwać "ekotopią" lub "krzakotopią") powinniśmy żyć niegodnie w błocie na
ziemii OBY tylko nie naruszyć jakiegoś krzaczka, A NIE DAJ BOŻE DRZEWKA...
Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - to co nazywamy społeczeństwem i cywilizacją
musi istnieć tak jak istnieje. Czy się to zielonym podoba czy nie. Pozdrawiam
czekających na zabudowę Portu Praskiego!

NO COMMENT

Ps. Oni zbierają podpisy przeciwko zabudowie Portu Praskiego, więc my zbierajmy
za jego zabudową. Jeśli Jesteś jej zwolennikiem i denerwują Cię tacy
ekologiczni fanatycy, napisz to. "Sam wiesz, co masz myśleć, wyraź to!"
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: *.zigzag.pl 02.06.01, 18:27
      oni chca chyba tylko chronic czesc zielonych legow, w ktorych podobno zyje duza
      ilosc roznych gatunkow zwierzat.Teren ten jest zreszta wpisany do rejestru
      ochrony przyrody i w planach zabudowy bylo to uwzglednione.
      • Gość: nocoment Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 18:30
        Gość portalu: michal napisał(a):

> oni chca chyba tylko chronic czesc zielonych legow, w ktorych podobno zyje duza
        > ilosc roznych gatunkow zwierzat.Teren ten jest zreszta wpisany do rejestru
        > ochrony przyrody i w planach zabudowy bylo to uwzglednione.

Ten teren o którym wspominasz obejmuje całe praskie wybrzeże Wisły. Dlaczego więc
        Port Praski robi im tak wielką różnicę?! Pozdr

NO COMMENT

Ps. Widziałem szczegółowy projekt - nie ma w nim nic "antyekologicznego".

• Gość: Bask Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: 212.8.78.* 02.06.01, 18:39
      Rozwoj miasta i wspaniala natura przy brzegach wisly, moga isc w pare.
      Jedynym problemem sa fanatycy, ktorzy maja klepki na oczach i nic poza swoimi
      interesami nie widza. Jestem za Portem Praskim, Jestem za Nowoczesna Praga.

Pozdrowienia
      • Gość: nocoment Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 18:44
        Gość portalu: Bask napisał(a):

> Rozwoj miasta i wspaniala natura przy brzegach wisly, moga isc w pare.
        > Jedynym problemem sa fanatycy, ktorzy maja klepki na oczach i nic poza swoimi
        > interesami nie widza. Jestem za Portem Praskim, Jestem za Nowoczesna Praga.

No to pozdrawiam!
        • Gość: Bask Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: 212.8.78.* 02.06.01, 18:53

> Rozwoj miasta i wspaniala natura przy brzegach wisly, moga isc w pare.
          > Jedynym problemem sa fanatycy, ktorzy maja klepki na oczach i nic poza swoimi
          > interesami nie widza. Jestem za Portem Praskim, Jestem za Nowoczesna Praga.

No to pozdrawiam!

Nie jestes tej samej opinii??? Pozdr
          • Gość: nocoment Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 19:00

> Gość portalu: Bask napisał(a):
            >
            > > Rozwoj miasta i wspaniala natura przy brzegach wisly, moga isc w pare.
            > > Jedynym problemem sa fanatycy, ktorzy maja klepki na oczach i nic poza swo
            > imi
            > > interesami nie widza. Jestem za Portem Praskim, Jestem za Nowoczesna Praga
            > .
            >
            > No to pozdrawiam!
            >
            > Nie jestes tej samej opinii??? Pozdr

Jestem. I dlatego pozdrawiam.

NO COMMENT

• Gość: michal Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: *.zigzag.pl 02.06.01, 18:51
        projektu nie widzialem, chyba zreszta nie ma jeszcze ostatecznej wersji.Mam
        tylko nadzieje, iz nie powstana tam wiezowce.
        Rozne osoby roznie rozumieja slowo nowoczesnosc.Niektorzy chcieliby wyburzyc
        przedwojenne praskie kamienice i wybudowac na ich miejscu jakies szklane
        pudelka.Wtedy Praga bylaby dla nich nowoczesna.

pozdrawiam
        • Gość: nocoment Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 18:54
          To zmartwię Cię bo na pewno powstaną tam wieżowce ok. 150 metrów wysokości...
          Nic innego nie opłacałoby się tam budować - tylko duża powierzchnia biurowa
          może zrównoważyć koszty palowania. Pozdrawiam

NO COMMENT
          • Gość: michal Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: *.zigzag.pl 02.06.01, 19:34
            to rzeczywiscie mnie zmartwiles.Wg mnie stawianie tam wysokich punktowcow to tak
            jakby je budowac w obrebie skarpy wislanej i starowki.Ale poczekajmy na
            projekty.

pozdrawiam
            • Gość: nocoment Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 19:38

> to rzeczywiscie mnie zmartwiles.Wg mnie stawianie tam wysokich punktowcow to ta
              > k
              > jakby je budowac w obrebie skarpy wislanej i starowki.Ale poczekajmy na
              > projekty.
              >
              > pozdrawiam

Zmartwię Cię po raz drugi: Projekty już też są zatwierdzone. Na
              http://archiwum.warszawa.um.gov.pl/kw/kraj48/48art2.html znajdziesz rozmowę z
              projektantem. Pozdrawiam

NO COMMENT

• Gość: Grzegorz Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 02.06.01, 22:16
                Gość portalu: nocoment napisał(a):

> Projekty już też są zatwierdzone. Na
                > http://archiwum.warszawa.um.gov.pl/kw/kraj48/48art2.html znajdziesz rozmowę z
                > projektantem. Pozdrawiam
                >
                > NO COMMENT
                >

Człowieku,
                od tego co jest wstepnie zatwierdzone do realizacji jest jak z Portu Praskiego do
                Port..o Rico albo i dalej!
                Najpierw trzeba tam zbudowac infrastrukture, a to bedzie kosztowało dwa - trzy
                razy tyle co Most Swiętokrzyski a taki drugi cwaniak jak Elektrim sie już nie
                znajdzie!
                Poza tym ktoś musi wyłożyć pieniądze na te wasze wymarzone wieżowce po 150
                metrów, najpierw więc musi znależć chętnych na ich wynajęcie, a tych nie ma nawet
                na te już gotowe (odwiedźcie pustą wieżę Daewoo...). Ekolodzy mogą spać spokojnie
                Grzegorz
    • Gość: Bask Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: 212.8.78.* 02.06.01, 19:04
      Sa alternatywy i plani zeby rozwoj i ekologia mogly isc w pare.

"możliwość ewentualnego wykorzystania naturalnych walorów doliny Wisły w
      projekcie budowy obiektów składających się na infrastrukturę olimpijską.
      Opracowanie autorstwa Wojciecha Zabłockiego, znane pod tytułem Olimpiada 2012,
      zawiera projekty alternatywnych rozwiązań w zakresie sposobu i miejsca
      organizacji takich igrzysk."

Zobacz http://archiwum.warszawa.um.gov.pl/kw/kraj48/48art3.html

Pozdrowienia

• Gość: Bask Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: 212.8.78.* 02.06.01, 19:10
      Ekolodzy, którzy tak głośno walczą o ochronę tego miejsca w obecnej formie tak
      naprawdę chcą chronić śmietnik. Miejsce to na pewno mniej nadaje się do
      chronienia, do zrobieniaa bardziej . Jan Rutkiewicz, projektant Portu Praskiego
      Zobacz rozmowe
      http://archiwum.warszawa.um.gov.pl/kw/kraj48/48art2.html

• Gość: nocoment Re: PORT PRASKI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 19:34

> Ekolodzy, którzy tak głośno walczą o ochronę tego miejsca w obecnej formie tak
        > naprawdę chcą chronić śmietnik. Miejsce to na pewno mniej nadaje się do
        > chronienia, do zrobieniaa bardziej .

Absolutnie się zgadzam, podpisuję się pod tymi słowami!

> Jan Rutkiewicz, projektant Portu Praskiego
        > Zobacz rozmowe
        > http://archiwum.warszawa.um.gov.pl/kw/kraj48/48art2.html

Nawet bez rozmowy wiem, że w Porcie Praskim musi powstać nowe centrum Pragi (a
        może nawet Warszawy!). Dobrze, że Bask i inni się ze mną zgadzają. Bo skoro
        wszyscy chcą tam wieżowców, to coś w tym musi być! Pozdrawiam'

NO COMMENT

• Gość: michal Re: PORT PRASKI IP: *.zigzag.pl 02.06.01, 19:48
          wszyscy?
          • Gość: nocoment Re: DO MICHAŁA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 19:49

> wszyscy?

O sorry... O Tobie zapomniałem. Słowo "wieżowców"
            odwołuję i zastępuję "nowoczesnego centrum". Pozdrawiam

NO COMMENT

• Gość: michal Re: DO MICHAŁA IP: *.zigzag.pl 02.06.01, 19:51
              mnie tez zalezy na nowoczesnym centrum, tyle ze raczej bez wiezowcow
              • Gość: alek Re: DO No comment IP: *.dialup.tiscalinet.it 02.06.01, 23:38
                To nie sa psychopaci i ekolodzy tylko agenci Lechity
                • Gość: nocoment Re: DO No comment IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.01, 14:46
                  Gość portalu: alek napisał(a):

> To nie sa psychopaci i ekolodzy tylko agenci Lechity

Agent Radost, Agent Olo, Agent Ede i Agent Lechita...
                  Chcą by Poznań przegonił w rankingach Warszawę...
                  Ale my się nie damy!!! "Warszawskie dzieci pójdziemy w bój!!! Za każdy kamień
                  Twój, Stolico damy krew!!!" Pozdrawiam

NO COMMENT

• Gość: makler Re: PORT PRASKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 23:47
          nie potrzebnie sie gorączkujecie, Port Praski powstanie czy sie to jakimś
          ekologom podoba czy nie, poza tym projekty Portu Praskiego a dokładniej jego
          części przy samej wiśle zostały zmienione i obecnie w żadnym stopniu nie
          wpływają na przyrode, poza tym ten teren ma taki plan zagospodarowania
          przestrzennego a mianowicie rozszerzenie centrum które obejmowało by rónież
          część pragi(m.in. Port Praski) a taki plan to akt prawny i na takim terenie nie
          można inaczej budować, poza tym same władze mają takie ambicje
          • Gość: **** Re: PORT PRASKI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.01, 10:36
            nic dodać, nic ująć
    • Gość: Bask Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: 212.8.78.* 03.06.01, 12:02
      Jakis Projekt Praski z wiezowcami zostanie wybudowany

(Bask#: Czy projekt "Port Praski" jest do zrealizowania?
      Adam_Zbigniew_Pawłowski: Tak, w Porcie Praskim można realizować wysokie
      budynki, eliminując podziemie, tzn. opierając budynki na palach. Przed rokiem
      robiłem koncepcję konstrukcji takiego budynku o wys. circa 280 m, ale chwilowo
      skończyło się na koncepcji.

Jedyne pytanie to jest data rospoczecia budowy.
      Pozdr
      • Gość: nocoment Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.01, 14:48

> Jakis Projekt Praski z wiezowcami zostanie wybudowany
        >
        > (Bask#: Czy projekt "Port Praski" jest do zrealizowania?
        > Adam_Zbigniew_Pawłowski: Tak, w Porcie Praskim można realizować wysokie
        > budynki, eliminując podziemie, tzn. opierając budynki na palach. Przed rokiem
        > robiłem koncepcję konstrukcji takiego budynku o wys. circa 280 m, ale chwilowo
        > skończyło się na koncepcji.
        >
        > Jedyne pytanie to jest data rospoczecia budowy.
        > Pozdr

Teraz wszystko w rekach Pol-Mot Holdingu. Ale skoro podobno to oni zbudowali
        koreańczykom Warsaw Trade Tower, to mogą i Port Praski... Pozdr

NO COMMENT
        • Gość: Grzegorz Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 03.06.01, 15:48
          Gość portalu: nocoment napisał(a):

> > Teraz wszystko w rekach Pol-Mot Holdingu. Ale skoro podobno to oni zbudowali
          > koreańczykom Warsaw Trade Tower, to mogą i Port Praski... Pozdr
          >
          > NO COMMENT
          Skąd Ci to do głowy przyszło, że Pol-Mot zbudował koreańczykom WTT ?! Nie znam
          ani jednego znaczącego obiektu zrealizowanego przez Pol-MOt, oni tylko obracaja
          forsą i działkami, ale jak dotąd - bez rezultatu...
          Grzegorz

• Gość: nocoment Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY PRZEZ ZIELONYCH PSYCHOPATÓW-FANATYKÓW! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.01, 19:10
            Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> Gość portalu: nocoment napisał(a):
            >
            > > > Teraz wszystko w rekach Pol-Mot Holdingu. Ale skoro podobno to oni zb
            > udowali
            > > koreańczykom Warsaw Trade Tower, to mogą i Port Praski... Pozdr
            > >
            > > NO COMMENT
            > Skąd Ci to do głowy przyszło, że Pol-Mot zbudował koreańczykom WTT ?! Nie znam
            > ani jednego znaczącego obiektu zrealizowanego przez Pol-MOt, oni tylko obracaja
            >
            > forsą i działkami, ale jak dotąd - bez rezultatu...
            > Grzegorz

Sorry, źle się wyraziłem - Dełu zbudowało WTT na działce należącej do Polmotu...

• Gość: Grzegorz Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY przez brak tytułu do gruntu! IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 04.06.01, 23:32
              Jak napisał 4 czerwca Puls Biznesu Pol-Mot nie wykupił nawet gruntów od
              El;ektrimu i najpewniej nie wykupi, bo jak się okazało Elektrim nie ma do nich
              pełnego i niekwestiowanego tytułu... no i po co ta cała dyskusja o ekologach i
              wieżowcach ?
              Grzegorz
              • Gość: palker Re: PORT PRASKI ZAGROŻONY przez brak tytułu do gruntu! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 01:29
                No i masz rację.Właśnie takie jest drugie dno komunikatu giełdowego z
                01.06.2001 r. przekazanego przez Elektrim, który w skrócie cytuję
                "Termin podpisania umowy sprzedaży za 33 mln USD 100 proc. udziałów w Porcie
                Praskim spółce Pol-Mot Holding został przesunięty do 31 sierpnia.Pierwotnie
                ostateczna umowa sprzedaży miała zostać podpisana najpóźniej do 31 maja 2001
                roku.
                Pod koniec marca Elektrim i Pol-Mot Holding podpisały warunkową umowę
                zobowiązującą Elektrim do sprzedaży Portu Praskiego.
                Umowa ma zostać podpisana pod warunkiem, że due diligence przeprowadzone przez
                Pol-Mot Holding zakończy się pozytywnie, a rada nadzorcza zgodzi się na
                przeprowadzenie transakcji. Na transakcję musi się także zgodzić prezes Urzędu
                Ochrony Konsumentów i Konkurencji.
                Zgodnie z umową płatność nastąpi w dwóch ratach 20 mln USD w ciągu siedmiu dni
                od podpisania ostatecznej umowy, a 13 mln USD w terminie dziewięciu miesięcy po
                jej podpisaniu.
                W ramach sprzedaży udziałów Spółki "Port Praski" Elektrim S.A. ma przekazać
                również projekt zabudowy architektonicznej Portu Praskiego znanego architekta
                R. Bofilla."

W którymś wątku praskim napisałem, że największym (obecnie) nieszczęściem
                StarejPragi są nieuregulowane stosunki własnościowe. Z tego samego powodu
                niszczała ul. Próżna i Pl.Grzybowski, przez całe lata nie można było zakończyc
                budowy wieżowca na Pl.Bankowym. O ile sam Port Praski był przed wojną
                własnością miasta, o tyle 99% przyległych okolicznych gruntów nie. Dlatego
                niczczeje to, co pozostało na ul. Okrzei i nic nie zbudowano na terenach Rzeźni
                Praskiej. Choć się mówi, że nie ma takiej rury, której nie można odetkać, jak
                dotąd nikt sobie z tematem nie poradził. Podobnie, jak z
                nieruchomościami "poradzieckimi" na terenie Warszawy (oprócz tych najbardziej
                znanych: Sobieskiego, Połczyńska, Ostrobramska, należy do nich np. dom na rogu
                Targowej i Wileńskiej, niszczejący od lat, RÓWNIEŻ z tego powodu). Pozdrawiam
                wszystkich.

Zgodnie z umową płatność nastąpi w dwóch ratach 20 mln USD w ciągu siedmiu dni
                od podpisania ostatecznej umowy, a 13 mln USD w terminie dziewięciu miesięcy po
                jej podpisaniu.

W ramach sprzedaży udziałów Spółki "Port Praski" Elektrim S.A. ma przekazać
                również projekt zabudowy architektonicznej Portu Praskiego znanego architekta
                R. Bofilla.

• Gość: palker Re: małe uzupełnienie poprzedniego postu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 01:42
                  Kopiując komunikat Elektrimu, omyłkowo powtórzyłem dwa końcowe akapity. Sorry!
                  Mimo pesymistycznego tonu mojego listu, wierzę, że właśnie tu będzie centrum
                  Pragi. Na miarę XXI wieku!
                  • palker Re: Odłożona sprzedaż Portu Praskiego 27.08.01, 20:12
                    Reuters A.BU. podał komunikat następującej treści:
                    "Elektrim przesunął do 20 września 2001 r. termin podpisania umowy sprzedaży za
                    33 mln USD 100 proc. udziałów w spółce Port Praski firmie Pol-Mot-Holding.
                    Elektrim wyjaśnił, że termin został przesunięty w związku z trwajacymi pracami
                    władz miasta Warszawa, związanymi z zabudową przestrzenną terenów Portu
                    Praskiego. Pierwotnie transakcja sprzedaży miała być sfinalizowana do 31 maja
                    tego roku, a później jej ostateczny termin przesunięto do 31 sierpnia."

I ani słowa o sprawach nieuregulowanej własności gruntów
                    • Gość: michal Re: Odłożona sprzedaż Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 27.08.01, 21:25
                      tak wiec kwestia zabudowy i stworzenia nowego centrum Pragi odsuwa sie w blizej
                      lub dalej nieokreslona przyszlosc.Chyba nawet wzieci futurolodzy nie byliby w
                      stanie przewidziec poczatku rozpoczecia prac.
                    • Gość: Grzegorz Re: Odłożona sprzedaż Portu Praskiego IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 28.08.01, 01:11
                      palker napisał(a):

> Reuters A.BU. podał komunikat następującej treści:
                      > "Elektrim przesunął do 20 września 2001 r. termin podpisania umowy sprzedaży za
                      >
                      > 33 mln USD 100 proc. udziałów w spółce Port Praski firmie Pol-Mot-Holding.
                      > Elektrim wyjaśnił, że termin został przesunięty w związku z trwajacymi pracami
                      > władz miasta Warszawa, związanymi z zabudową przestrzenną terenów Portu
                      > Praskiego. Pierwotnie transakcja sprzedaży miała być sfinalizowana do 31 maja
                      > tego roku, a później jej ostateczny termin przesunięto do 31 sierpnia."
                      >
                      > I ani słowa o sprawach nieuregulowanej własności gruntów

... ale pozostaje ona nadal nieuregulowana... taki jest podtekst tej zwłoki; do
                      tego argumentacja przedstawiona w notatce świadczyć by mogła o całkowitym
                      nieprofesjonaliźmie Pol-Motu jako potencjalnego nabywcy i przyszłego dewelopera:
                      nie nabywając gruntu teraz, kiedy faktycznie trwają prace nad projektem planu
                      zagospodarowania przestrzennego tego terenu, pozbawia sie prawa strony -
                      własciciela terenu - które są b. ważne w procesie planistycznym, gdyż taka strona
                      w procesie może mieć dość znaczący wpływ na treść ustaleń planu... a tak stroną
                      pozostaje Elektrim, który nie jest już zainteresowany inwestowaniem w PP i nic w
                      tej sprawie nie będzie robił...Twierdzę, że transakcja nie dojdzie do skutku ani
                      we wrzesniu ani nawet w grudniu...
                      Grzegorz
                      • Gość: palker Re: Odłożona sprzedaż Portu Praskiego IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 11.09.01, 20:43
                        Ostatnie newsy: albo transakcja zostanie sfinalizowana do 20 września, albo
                        cała inwestycja zostanie odłożona ad calendas Graecas.

• Gość: vinc Re: Odłożona sprzedaż Portu Praskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.09.01, 21:05
                          Gość portalu: palker napisał(a):

> Ostatnie newsy: albo transakcja zostanie sfinalizowana do 20 września, albo
                          > cała inwestycja zostanie odłożona ad calendas Graecas.

wypisujesz głupoty !!! przeczytaj sobie artykuł w PB !!! z 10 wrzesnia !!!

• Gość: palker Re: Odłożona sprzedaż Portu Praskiego IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 11.09.01, 21:11
                            Gość portalu: vinc napisał(a):

> Gość portalu: palker napisał(a):
                            >
                            > > Ostatnie newsy: albo transakcja zostanie sfinalizowana do 20 września, alb
                            > o
                            > > cała inwestycja zostanie odłożona ad calendas Graecas.
                            >
                            > wypisujesz głupoty !!! przeczytaj sobie artykuł w PB !!! z 10 wrzesnia !!!
                            >

Ale w dobrym towarzystwie za to!
                            PS
                            Stołeczna opublikowała niedawno bardzo obszerny artykuł poświęcony Portowi
                            Praskiemu. Nie było w nim wiecej, niż możesz znaleźć w tym wątku. Łącznie z
                            wypowiedzią niżej podpisanego.
                            palker
    • Gość: Sloggi Re: PORT PRASKI IP: *.man.polbox.pl 05.06.01, 13:30
      Nie jeste fanatykiem niebotyków. Praga nie jest miejscem na tego typu budowle,
      czego ewidentnym przykładem jest słup przy Targowej 26/30 u zbiegu z Kijowską.
      Wygląda jak patyk wetknięty w kupę. Uważam, że podniecanie się wysokością jest
      tylko hobbyzmem. O ile tą plątaninę krzaków i chaszczy wreszcie ktoś ruszy, to
      może stworzona zostanie tam prawdziwa tkanka miejska aktywna 24 g. na dobę.
      Przerażają mnie puste wieczorami i w weekendy okolice Towarowej, Kruczej.
      Ale sam projekt jest ciekawy - tylko kiedy to powstanie ???
      • Gość: funio Re: PORT PRASKI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.01, 02:32
        nie wiadomo czy polmot wylozy oczekiwane 33 miliony dolarow za ten teren
        wiadomo ze 2 pazdziernika rada dzielnicy przyjmie uchwale negatywnie opiniujaca
        850 zlozonych protestow w sprawie planu przestrzennego.Potem rada gminy i mamy
        plan ktory pewni ci zlodzieje ekolodzy zaskarza ze by wycisnac od inwestorow
        jakas forse.
        • Gość: Prazanka Re: PORT PRASKI IP: *.mofnet.gov.pl 18.09.01, 10:49
          Wiele osób patrzy na ten kawałek ziemi jak na kawał mięsa do rozszarpania - to
          rzeczywiście bardzo dobry punkt i może część tego terenu (bliżej ulicy
          Jagiellońskiej można zagospodarować. Presja jest duża (nawet patrząc na głosy w
          tej dyskusji na forum).
          Ja życzę Pradze jak najlepiej. Ale zaczęłam się zastanawiać - co to znaczy: jak
          najlepiej? Bo tam nad Wisłą żyje trochę ciekawych ptaków i innych zwierząt no i
          jest to teren zielony. Może dałoby się zostawić taki dziki kawałek przyrody w
          tym miejscu? Czemu nagle wszyscy sa tacy zachłanni na tę ziemię? Żeby ją
          zadeptać i zniszczyć? Wylać betonem i zrobić piwiarnie? I to ma być dla nas
          lepsze? I to jest kultura/cywilizacja?
          Jeśli tam powstanie duże centrum bizesu, to nie łudźmy się, że to nie wpłynie
          negatywnie na przyrodę. Kto potrafi ocenić - co jest NAPRAWDĘ dla nas lepsze?
          Wygląda (moim zdaniem) na to, ze ludzie dążą do samobójstwa - bo niszczą Ziemię.
          Teraz niektórzy jeszcze ostrzą zęby na Las Kabacki i Puszczę Kampinoską, które
          są przecież bogactwem nas wszystkich , ale to już inny wątek.
          • Gość: michal Re: PORT PRASKI IP: *.zigzag.pl 18.09.01, 13:55
            Zielona czesc,bogata w faune ma byc nienaruszona,jest bowiem pod opieka
            konserwatora przyrody.Czesc tuz na kanalem jest przeznaczona pod zabudowe.
            Miejmy nadzieje,iz zaprojektuja cos naprawde sensownego.
            • Gość: Prażanka Re: PORT PRASKI IP: *.mofnet.gov.pl 19.09.01, 10:31
              Michał,
              nadzieję trzeba mieć. Ale jak przeczytałam to co napisał jakiś pan (podany w
              linku) na temat projektów dotyczących zabudowy portu - że trzeba budować wysoko
              żeby się opłaciło (koszty palowania), to sie przeraziłam. Może zatem lepiej
              zostawić tam zielone tereny, a ewentualnie część wschodnią zabudować "lekko" -
              np zbudować kameralne osiedle niskich domków? To, co ludzie mówią, że jest tam
              tylko śmietnik to nic nie znaczy oprócz tego, że ludzie nie umieją się zachować
              (śmiecą). A ten teren trzeba sprzątać i go pilnować (jak się pilnuje parków czy
              lasów chronionych). No i wychowywać ludzi. Jeszcze taka uwaga: u nas często
              spotyka się takie podejście: najpierw wyciąć drzewa, przekopać ziemię i
              wyrównać koparkami, a potem posiać na tym trawę i wsadzić parę nowomodnych
              iglaków i będzie elegancki teren zielony. Ale te wszystkie ptaki i zwierzątka
              już dawno się stamtąd wyniosą lub zginą..... koszmar. A to właśnie to dzikie
              jest najlepsze. I my wcale nie musimy tam wchodzić "z butami". Mamy wybór (może
              nie ja osobiście, bo wiem, że mój głos niewiele znaczy w ''masie''). Oczywiście
              można spisać ten teren zielony na straty.... Czy zawsze muszą decydować
              pieniądze i układy? Czy nie wystarczy nam na razie restaurowanie Starej Pragi?
              Te tereny, które obecnie są zaniedbane należy odnowić (Ząbkowska, Targowa,
              Brzeska, Wileńska itd...) - i to jest zajęcie na lata, a tereny nadrzeczne
              niech sobie pozostaną w spokoju.
              • Gość: michal Re: PORT PRASKI IP: *.zigzag.pl 19.09.01, 19:21
                Mnie tez od poczatku idea stawiania w tym miejscu wiezowcow wydala sie nieco
                poroniona.Czytalem takze opinie paru architektow i urbanistow,ktorzy wrecz nie
                dopuszczali mysli,iz mozna tam stawiac niebotyki.Porzadna zabudowa nie musi
                oznaczac wysokiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka