Dodaj do ulubionych

SPRAWA WAGI PAŃSTWOWEJ DOT. WROCŁAWIA<-------------WAŻNE!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 13:43
Drodzy forumowicze, drodzy Warszawiacy! Zapewne wiecie
już o tym, że nasz premier zwleka wciąż ze zgłoszeniem
kandydatury Wrocławia do organizacji wystawy EXPO 2010.
Jest to zaprawdę ogromna szansa dla Wrocławia i całego
kraju! Na forum wrocławskim widnieje zachęta do
wysłania premierowi głosu poparcia dla EXPO.
Postanowiłem więc przenieść ją również do nas. Jako
rodacy wspierajmy się! Walczmy o EXPO dal Polski!
Jeśli macie chwilkie wolnego czasu to proszę Was
serdecznie o przesłanie premierowi listownie, lub
chociaż e-maliem tego zamieszczonego niżej głosu
poparcia od mieszkańców Warszawy. To zaprawdę ni
problem, zajmuje tylko chwilkie a kożyści przynieść
może każdy list! Wspierajmy się, bądźmy solidarni!
Pomóżmy Wrocławiowi! Proszę Was!

Oto adres:

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów
Jerzy Buzek
Al. Ujazdowskie 1/3, 00-583 Warszawa
(022) 694-60-00
www.kprm.gov.pl
cirinfo@kprm.gov.pl

.......................................................
Szanowny Panie Premierze!
Organizacja przez Polskę Swiatowej wystawy Expo 2010
to wielka szansa dla Wrocławia, ale i całej Polski: na
promocję, przyciągnięcie zagranicznych inwestycji i
milionów turystów. Tymczasem już prawie trzy miesiące
w Pańskiej kancelarii czeka na podpis wniosek do
Międzynarodowego Biura Wystaw w Paryżu o organizację
we Wrocławiu Swiatowej Wystawy Expo 2010. Za tą ideą
opowiada się zdecydowana większość mieszkańców nie
tylko Wrocławia ale i Warszawy, Trójmiasta, Krakowa i
wielu wielu innych miast. Za tą inicjatywą opowiedział
się Sejm RP. Teraz wszystko jest w Pańskich rękach.
Dosłownie i w przenosni. Dlatego jako mieszakńcy
Warszawy z całego serca popieramy starania Wrocławia
i apelujemy: aby w najbliższych dniach zgłosił Pan
kandydaturę Wrocławia do organizacji Swiatowej Wystawy
Expo 2010. Nie czekajmy do wrzesnia. Choć raz bądzmy
wsród pierwszych, a nie ostatnich. Jestesmy już tak
blisko...To ogromna szansa dla naszego kraju. Nie
pozwólmy jej zmarnować.

(nazwisko, adres, telefon)
.......................................................

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

NO COMMENT
Obserwuj wątek
    • Gość: nocoment Re: UZUPEŁNIENIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 13:46
      Możecie wysyłać również na te adresy:

Kancelaria Prezydenta
      Aleksander Kwasniewski
      ul. Wiejska 10, 00-902 Warszawa
      (022) 695-29-00
      www.prezydent.pl
      listy@prezydent.pl

Kancelaria Sejmu
      ul. Wiejska 4/6/8, 00-902 Warszawa
      (022) 694-25-00
      www.sejm.gov.pl
      zjablon@sejm.gov.pl

Kancelaria Senatu
      ul. Wiejska 4/6/8, 00-902 Warszawa
      (022) 694-25-00
      www.senat.gov.pl
      webmaster@nw.senat.gov.pl

Oraz ludzi z Wroclawia:

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
      Kazimierz Michal Ujazdowski
      Krakowskie Przedmieście 15/17, 00-071 Warszawa
      (022) 620-02-31
      www.mkidn.gov.pl
      rzecznik@mkidn.gov.pl

Komitet Badań Naukowych
      Andrzej Wiszniewski
      ul. Wspólna 1/3, 00-529 Warszawa
      (022) 628-40-71
      www.kbn.gov.pl
      dip@kbn.gov.pl

Instytut Pamięci Narodowej
      prof. Leon Kieres
      Pl. Krasińskich 2/4/6, 00-207 Warszawa
      (022) 530-80-00
      www.ipn.gov.pl
      sekretariat@ipn.gov.pl
      • Gość: Grzegorz Re: UZUPEŁNIENIE IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 08.07.01, 14:04
        Gość portalu: nocoment napisał(a): min:

> Możecie wysyłać również na te adresy:
        >
        > Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
        > Kazimierz Michal Ujazdowski
        > Krakowskie Przedmieście 15/17, 00-071 Warszawa
        > (022) 620-02-31
        > www.mkidn.gov.pl
        > rzecznik@mkidn.gov.pl
        >
        Gdybyś czytał gazety, a nie ekscytował sie irracjonalnymi pomysłami ekipy
        wrocławskiej, to byś wiedzial że Ujazdowski nie jest już ministrem kultury (na
        szczęście zresztą...) Wiedział byś też jakie straty poniosło expo w Hanowerze !
        (które zresztą zwiedziłem i jestem przekonany, że żadnego miasta w Polsce nie
        będzie stać na przygotowanie podobnej imprezy przez najbliższe kilkadziesiąt
        lat... niestety)
        Grzegorz
    • Gość: nocoment Re: DODATEK IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 13:49
      A jeżeli z pewnych względów wysłanie przez Was listu nie jest możliwe to
      przynajmniej wyraźcie zgodę abym mógł zamieścić pod nim rówinież Wasz podpis.
      • Gość: FraMauro Re: DODATEK IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 00:07
        Drogi nocoment-jako Wroclawianka jestem pelna uznania dla Twego apelu. To
        naprawde budujace! Zyczylabym sobie wiecej takich "glosow solidarnosci", takze
        i w druga strone, tj. Wroclawian dla Warszawy. Moze i my kiedys bedziemy mogli
        pomoc...
    • Gość: PICIO Re: SPRAWA WAGI PAŃSTWOWEJ DOT. WROCŁAWIA<-------------WAŻNE!!! IP: 212.244.25.* 08.07.01, 11:50
      Po nam EXPO? Jaka szansa?
      Czy ty wiesz, co mówisz?
      EXPO kosztuuuuuuuuje, a nas po prostu na to nie stać!!!
    • Gość: Dyzio To na pewno nie jest sprawa wagi państwowej ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 12:44
      Podziwiam zapał, ale mam sporo wątpi. Po ostatnim Expo zostało multum długów
      tudzież kosztów (i tych bezpośrednich i tych pośrednich jak choćby mniejsze
      podatki od firm które się na Expo2000 "poślizgnęły") i to nie tylko u firm,
      które myślały, że na tym potężnie zarobią ale i w samym miescie oraz landzie.
      Sam zaś Wrocław, a zwłaszcza ekipa, która nim od lat rządzi nie jest bohaterem
      mojej bajki. W pełni rozumiałbym i popierał zbieranie środków na odbudowę i/lub
      renowację wałów i umocnień przeciwpowodziowych, ale z tego co wiem ta ekipa
      praktycznie nic nie zrobiła wychodząc z założenia, że taka powódź jest raz na
      100 lat a więc ich już nie "dorwie". W zamian za to na JEDEN ROK
      (!!!) "zafundowali" (!!!) miastu fontannę za MILION (nowy milion!) złotych. I
      ci faceci mają zorganizować we Wrocławiu Expo. Pomijam już zupełnie fakt, że
      obecna ekipa przy korycie nadaje się najwyżej do (skreślone) a nie do rzadzenia
      krajem europejskim średniej wielkości ...
      Nocomment - dziwię Ci się szczerze mówiąc, aczkolwiek pozdrawiam mając na
      uwadze dotychczasową "postawę" ...
      • kompas To jednak jest sprawa wagi państwowej ... 09.07.01, 04:03
        Szanowny Dyziu!
        Niestety nie masz racji w prawie ani jednym miejscu swojej wypowiedzi:
        1. na Expo nie tylko się traci, pozostają po nim nowoczesne drogi, mosty, parki
        rozrywki, (w przypadku Wrocławia zmodernizowane lotnisko, dodatkowe mosty,
        których brakuje u nas tak samo jak w Warszawie, obwodnica, itd.), zaś Hannover
        był jednym z nielicznych miast (jeśli nie jedynym), które straciło na Expo
        czysto "monetarnie" (choć w ostatecznym rachunku i tak zyskało, o czym już
        wspomniałem..)
        2 "ta ekipa" we Wrocławiu zrobiła więcej niż możesz sobie wyobrazić, natomiast
        inna ekipa w Warszawie od wielu lat nie mogła przepchnąć programu Odra 2000
        (potem 2001, obecnie 2006!!!), który to program m.in. daje duże środki na
        kompleksową regulację rzeki Odry na całej jej długości w górnym biegu (ponieważ
        nie sam Wrocław nad nią leży - na Dolnym Śląsku staramy się myśleć kompleksowo
        i perspektywicznie)
        3. fontannę zafundowali nam nie za milion, lecz za dwa i pół miliona złotych
        (i nie jest wcale pewne, czy na rok czy na lata)
        4. Expo we Wrocławiu organizować ma już inna ekipa
        5. A poza wszystkim, to przykre jest to, że z Warszawy nie widać spraw innych
        niż warszawskie. Metro w stolicy jest sprawą ogólnopolską, prawda? Ale wystawa
        światowa (Expo) organizowana w jednym z największych miast kraju, już nie
        zasługuje na zaintresowanie stolicy..... Pomyśl o tym, że jest to promocja nie
        tylko Wrocławia, ale przede wszystkim Polski. Dziś wy pomożecie nam, jutro
        odpłacimy się tym samym.... Czy to takie trudne powiedzieć sobie czasem:
        WROCŁAW - WARSZAWA -
        • Gość: Dyzio To Mr/Mrs Kompas IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 18:29
          No nie, to nie jest tak, że "niżej podpisany" jest
          typowym przykładem typowo warszwskiego zadufania
          (przynajmniej do dziś byłem w takim samozadowolonym
          przekoaniu ...
          W swej wypowiedzi w sposób dośc nieumiejętny (jak
          widać) starałem sie powiedzieć, że dla mnie osobiście
          ważniejsze jest bo by wrocławianie (których nota bene
          bardzo lubię i mam tam wielu znajomych i przyjaciół -
          w przeciwieństwie do ulic a właściwie ich nawierzchni)
          przestali "żyć" powodzią. By NIGDY już im nie
          zagroziła. A niestety (a może stety) obecny "władca"
          tego grodu nad Odrą jako żywo przypomina naszego
          warszawskiego kacyka: obaj są zainteresowani li i
          jedynie sobą tudzież promocją własnej osoby a rządzone
          przez siebie grody traktują głównie instrumentalnie.
          NAPRAWDĘ nie mam nic przeciwko Wxpo we Wrocławiu tylko
          tak sobie myślę, czy warto mieć kwiatek przy kożuchu.
          A poza tym jak "germańcy" w Hanowerze dali ciała to
          wydaje mi się, że "nasi" z wrodzoną nam dezynwolturą
          mają ku temu o wiele większe szanse. I to jest dla
          mnie clou tego pomysłu: wszystko gut - promocja
          miasta, regionu i kraju; wszystko wyliczone typowo
          naszą "księżycową" matematyką a potem rączka
          wyciągnięta do budżetu jak ten, przepraszam za
          wyrażenie, Handke, który będąc podobnież profesorem
          nie dał rady na poziomie 4 działań.
          Najpierw liczmy a potem róbmy to na co nas stać tak
          jak to robią w innych krajach, które pewnikiem z tego
          powodu są sporo "przed" nami ...
          Pozdrawiam
          • Gość: wędzonka To Dyzio - Expo w Hanowerze bylo niezwykle dochodowe. IP: 156.24.231.* 09.07.01, 21:44
            Podtrzymuje zdanie Kompasa. Nie masz racji Dyziu w zadnym punkcie.
            O obecnym "wladcy" Wroclawia mozesz poczytac BARDZO WIELE na tamtejszym forum.
            Jest kontrowersyjny bo po wielu latach przestal byc apolityczny, a jako czlowiek
            o niezwyklych zaslugach moglby stanowi zagrozenie dla przeciwnikow politycznych
            (zreszta tylko wyimaginowane, bo to czlowiek wspolpracy a nie konfliktu). Wazne
            ze dzieki niemu Wroclaw obecnie rozkwita.

Waly to inwestycje centralne, miasto nie jest podmiotem majacym je finansowac.
            Twoj atak jest wiec nietrafiony.

Expo w Hanowerze bylo dochodowe, wbrew z luboscia powielanym opiniom. Skopiuje Ci
            post z Wroclawia bo on wyjasnia istote zagadnienia.

Cytat z GD (12 maja 2001):

"Uczestnicy czwartkowego spotkania Klubu Dolnoślązaków w Warszawie nie kryli
            zdumienia, gdy były szef marketingu hanowerskiej Wystawy Światowej Mathias
            Ginsberg bagatelizował dziurę w budżecie Expo w wysokości 2,3 mld marek. - Spółka
            ma stratę, bo na Expo przyszło 18 mln ludzi, a nie 40, jak planowano. Przyjechało
            też mniej obcokrajowców niż zakładaliśmy - mówił Ginsberg. - Ważne, że w
            Hanowerze bezpośrednio zainwestowano 10 mld marek, co ożywiło gospodarkę.
            Dodatkowe wpływy z podatków wyniosły 2,8 mld marek. W związku z Expo zatrudnienie
            znalazło 100 tys. osób w ciągu roku. A Niemcy miały reklamę na całym świecie.

Zdaniem Ginsberga wrocławianie też muszą liczyć się z deficytem spółki
            organizującej Expo. - Może on być mniejszy, jeśli bardziej realistycznie niż my
            zaplanujecie liczbę gości, ale na pewno wystąpi.

Paweł Moras z Biura ds. Expo przy wrocławskim Urzędzie Miejskim szacuje liczbę
            gości na 25 mln osób.

Heinz Werner Schwarz z koncernu Siemens - jednego z głównych sponsorów wystawy w
            Hanowerze - przekonywał Dolnoślązaków na emigracji w Warszawie, że na Expo da się
            zarobić. - Zainwestowaliśmy w opłatę licencyjną, własny pawilon i obsługę 100 mln
            marek. Kontrakty, które zawarliśmy w związku z przygotowaniami do Expo,
            przyniosły nam miliard marek. To po prostu był opłacalny biznes - mówił Schwarz."

Podsumowujac:
            2.3mld strat + 2.8mld wzrostu dochodu z podatkow daja 0.5 mld marek zysku.

Ale rowniez:
            + 10mld marek bezposrednich inwestycji w Hanowerze (pamietaj ze inwestuje
            kilkadziesiat panstw!)
            + 100 tys nowych miejsc pracy
            + reklama Niemiec na calym swiecie
            + Korzysc z wystawy dla tylko jednej z firm: 900 mln marek.

To sa wyniki Expo w Hanowerze z pierwszej reki.

Expo we Wroclawiu jest zaplanowane znacznie skromniej,
            na miare naszych mozliwosci, tak ze najwazniejsze inwestycje budzetu to drogi,
            ktore i tak bedzie musial sfinansowac, niezaleznie od Expo, oraz Polski pawilon,
            ktory rowniez bedzie wybudowany, ale tu juz do wyboru: w Polsce albo w
            Szanghaju. :)

Pozdrawiam i dziekuje Warszawiakom za poparcie dla idei Expo we Wrocku!
            To dla nas Wroclawian wiele znaczy!
            • Gość: wędzonka Re: To Dyzio - Expo w Hanowerze bylo niezwykle dochodowe. IP: 156.24.231.* 09.07.01, 22:01
              Jeszcze jedno, na wroclawskiej czesci portalu Wyborczej jest caly dzial
              poswiecony Expo, m.in. sporo nt. jego finansowania. Wedlug planow polskie Expo
              bedzie oplacalne nawet przy 8 mln osob, a wiec wystarczy niecala polowa
              rzeczywistych odwiedzin z Hanoweru.

Polecam te materialy oraz bogate watki dotyczace Expo na Wroclawiu. Oprocz masy
              emocjonalnych wypowiedzi sa tam rowniez bardzo rzeczowe argumenty za i przeciw.
              Oczywiscie jesli chcesz mozesz je tu sukcesywnie kopiowac. :)

Pozdrawiam!
          • Gość: kompas Re: To Mr/Mrs Kompas IP: *.pl 10.07.01, 13:04
            Cieszę się, że moim adwersarzem okazał się człek lubiący wrocławian. Jeśli nie
            byłeś Dyziu dawno we Wrocławiu - to zapraszam, bo nasze ulice w
            nieprawdopodobnie szybkim tempie zmieniają swoją nawierzchnię i je również
            można polubić (a wielka w tym zasługa tejże "zapatrzonej w siebie ekipy").
            Co do reszty, czyli tezy, że na peno nas na Expo nie stać - zamilknę, gdyż
            wędzonka (nasz wrocławski ekonomista) dała już obraz rzeczy.
            • Gość: Dyzio Re: To Mr/Mrs Kompas & Wędzonka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 18:21
              Dzięki za info ... Bardzo nie lubie i zwalczam jak mogę ludków dzielących
              zdanie na własne i błędne a więc NIE MOGĘ bawić się w "Kalego". Na moją
              nieudolną obrone ośmielam się nadmienić li i jedynie, iż:
              - moi wrocławscy znajomi w swej przeważającej części o władzach miasta i
              regionu wypowiadają się jednak dość niecenzuralnie,
              - we Wrocławiu byłem ostatni raz na poczatku TEGO tysiąclecia (miszkałem w
              Novotelu bo w "moim" ulubionym hoteliku nie było miejsc), ale byłem też u
              znajomków w okolicach dw. Świebodzkiego - jeżdziłem więc po mieście ...
              - o "kłopotach" i "ocenie" Expo 2000 wiem od moich znajomków z Hanoweru
              (zarówno Polaków jak i Niemców) a i niemieckie media równo waliły w
              organizatorów mniej więcej od połowy sierpnia ubiegłego roku,
              - wiem, że "czas goi rany", Wrocławowi życzę jak najlepiej ale pozwólcie mi
              proszę na ten element niepokoju wynikający niestety (stety ?) z osobistej
              często znajomości przedstawicieli tej naszej pożal się Boże "klasy politycznej"
              i to niezależnie od aktualnej barwy "klubowej". Bo i po lewej i po prawej
              stronie (o centrum nie wspomnę) są "różni" ...
              Pozdrawiam :))
    • Gość: rwt Re: SPRAWA WAGI PAŃSTWOWEJ DOT. WROCŁAWIA<-------------WAŻNE!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.01, 18:19
      Dziękuję Noncoment. Dziękuję nie tylko za poparcie Expo we Wrocławiu ale i za
      sposób w jaki to robisz. Pozdrawiam z Wrocławia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka