kjligotka 31.08.03, 15:36 Wybieram sei na trzy dni do Warszawy. CZy mozeci mi polecic cos naprawde wyjatkowego,godnego uwagi i cekawego do odwiedzenia. Za odpoiwedzi z gory dziekuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baata2 Re: Zwiedzanie Warszawy 01.09.03, 11:36 W Warszawie jest bardzo dużo takich miejsc, ale ja polecam Łazienki, Starówkę, Pałać Ujazdowski, Wilanów. Warto odwiedzić odnowiony Plac Teatralny. Życzę miłego pobytu w Warszawie. W razie innnych pytań, służe pomocą. warszawianka Beata Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Zwiedzanie Warszawy 01.09.03, 13:18 Do podanych przez Beatę żelaznych punktów programu wycieczek do Warszawy, dodałbym jeszcze taras widokowy Pałacu Kultury - warto wziąć lornetkę i aparat z teleobiektywem. Może jeszcze zapytam, jaka konkretnie tematyka interesuje Cię najbardziej - bo w Warszawie jest mnóstwo rewelacyjnych miejsc, o których przewodniki wspominają z rzadka lub zgoła wcale, a o których możesz poczytać chociażby na niniejszym Forum :-) Na przykład z zabytków okresowych - w chwili obecnej, dzięki niskiemu stanowi Wisły, widoczne jest wysadzone przęsło przedwojennego Mostu Poniatowskiego, o czym możesz poczytać tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=7169144 To jest z pewnością rzecz wyjątkowa i godna uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
kjligotka Re: Zwiedzanie Warszawy 01.09.03, 14:15 dzikeuje za pomocne odpowiedzi a jesli chodzi o to co mnie interesuje to w szczegolnosci historia - bo to studjuje ale zainteresowana byla bym rozniez jakimis miejscami o ktrych sie nie pisze w przewodnikach a sa godne uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
kjligotka Re: Zwiedzanie Warszawy 01.09.03, 15:00 > Na przykład z zabytków okresowych - w chwili obecnej, dzięki niskiemu stanowi > Wisły, widoczne jest wysadzone przęsło przedwojennego Mostu Poniatowskiego, o > czym możesz poczytać tu: > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=7169144 > To jest z pewnością rzecz wyjątkowa i godna uwagi. > Jestem CI naprawde wdzieczna za te informacje przeczytalam wlasnie cale zasoby tego forum i jestem naprawde pod wrazeniem szkoda tylko ze to wszystko jest powoli rokradane. ;( Odpowiedz Link Zgłoś
lol21ndm Re: Zwiedzanie Warszawy 02.09.03, 19:07 sqh napisał: > Do podanych przez Beatę żelaznych punktów programu wycieczek do Warszawy, > dodałbym jeszcze taras widokowy Pałacu Kultury - warto wziąć lornetkę i aparat > z teleobiektywem. Ja zas do PKINu dodalabym wieze przy kosciele sw. Anny przy Placu Zamkowym - widok tarasu widokowego jest po prostu "inny". :) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Zwiedzanie Warszawy 03.09.03, 12:19 To ja jeszcze dorzucę ogród botaniczny na dachu Biblioteki Uniwesyteckiej. Byłem tam niedawno na romantycznym spacerku i jestem pod nieustającym wrażeniem :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tobolo Re: Zwiedzanie Warszawy 04.09.03, 13:49 Witam, Chciałbym oprowadzić wycieczkę dla kilku znajomych po NAJBARDZIEJ CIEKAWYCH zabytkach Warszawy (pieszo). Mimo,że skończyłem szkołę średnią o profilu turystycznym, mam z tym problem. Proszę zatem o sporządzenie dla mnie krótkiej wycieczki jednodniowej pieszej po Warszawie z podaniem ulic i tego, jak iść. Z góry dziękuję. PAWEŁ PS: Proszę odpowiadać na e-mail: tobolo@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Zwiedzanie Warszawy 04.09.03, 13:56 tobolo napisał: > po NAJBARDZIEJ CIEKAWYCH zabytkach Warszawy E, to jest strasznie subiektywne określenie. Każdy w takiej sytuacji dosiadłby swojego ulubionego konika - ja na przykład mógłbym długo i namiętnie opowiadać o architekturze militarnej Warszawy, zwłaszcza międzywojennej. Przydałoby się jakieś bliższe kryterium, czym owi znajomi mogą być zainteresowani. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture program hardcore'owy 01.09.03, 15:14 Start: Plac Bankowy piechotą do Sądu Najwyższego przejść na Nowe Miasto Kościół NMP Rynek Nowego Miasta Kościół Sakramentek piwo Barbakan Rynek Starego Miasta Muzeum Historyczne Miasta Warszawy Świętojańska Katedra Plac Zamkowy taras widokowy kościoła św. Anny Zejście na Mariensztat obok kościoła Rynek mariensztacki piwo powrót do Krakowskiego Przedmieścia ul. Bednarską Skwer Hoovera (figura Matki Boskiej Passawskiej, pomnik Mickiewicza), kościół Dominikanów Pałac Prezydencki, pomnik ks. J. Poniatowskiego Pomnik . Prusa Kościół Wizytek Uniwersytet Warszawski - główny campus piwo Pomnik Kopernika Polska Akademia Nauk Nowy Świat Gmach (były) KC PZPR, były budynek PAP palma Plac Trzech Krzyży Kościół Św. Aleksandra piwo Aleje Ujazdowskie Park Ujazdowski Plac Na Rozdrożu piwo Centrum Sztuki Współczesnej (Zamek Ujazdowski) Park Łazienkowski (ewentualnie po drodze Ogród Botaniczny) Belweder autobusem do Wilanowa Wilanów piwo Ufff... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kjligotka Re: program hardcore'owy 01.09.03, 17:19 ojoj obawiam sie ze po drugimi piwie juz nieiwle zwiedze ale bede miala na uwadze twoje rady za ktore bardzo dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
baata2 Re: program hardcore'owy 01.09.03, 17:19 Niesamowity plan, do tego dodaj jeszcze Wisłą wpław, spacer po Stadionie Dziesięciolecia, Dworcu Centralnym i koniecznie 5 minut na ławeczce na skarpie wiślanej. Życzę powodzenia w Warszawskich wędrówkach. Najlepsza kawa w Małej Czarnej na Hożej, najlepsze lody u Fishera na Bankowym. B. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture odnośnie uwag 01.09.03, 23:13 1. Pobyt w Wawie ma zająć 3 dni, a to był program na 1 dzień. 2. Co to są dwa piwa? Aaaaaaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fima Re: program hardcore'owy 02.09.03, 14:43 vulture napisał: > Start: Plac Bankowy > Skwer Hoovera (figura Matki Boskiej Passawskiej, pomnik Mickiewicza), kościół > Dominikanów Ciężka sprawa, tego kościoła już nie ma od paru wieków... Odpowiedz Link Zgłoś
vulture <JEB> 03.09.03, 16:00 fima napisała: > vulture napisał: > > Start: Plac Bankowy > > Skwer Hoovera (figura Matki Boskiej Passawskiej, pomnik Mickiewicza), kośc > iół > > Dominikanów > > Ciężka sprawa, tego kościoła już nie ma od paru wieków... Przeeeepraaaaszam! Chodziło mi o klasztor Karmelitów. Taka pomyłka, a moi rodzice tam ślub brali (a aż tacy wiekowi nie są) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kjligotka Re: Zwiedzanie Warszawy 05.09.03, 12:28 Wszystkim ktorzy udzielili mi rady serdecznie dziękuje wczoraj wrocilam z Wawy i jestem nadal pod ogromnym wrazeniem tego miasta. Dla tych ktorzy tam jeszcze nie byli a sie wybieraja polecam: przejazdzke metrem, taras widokowy na lotnisku Okecie, zoo (ale tylko w piekna pogode), pomnik nieznanego zolnierza, par w poblizu pola moktowskiego (z reszta w warszawie jest wiele pieknych parkow). Za to nie polecam stadiony dziesieciolecia (za brud i rozgardiasz). Odpowiedz Link Zgłoś